IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што претставува монаштвото?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што претставува монаштвото?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2122232425 97>
Автор
Порака
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 03:56
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Има многу православни монаси што пред да се замонашат биле во брак, па за да се замонашат, морале да се разведат од своите жени.

Сепак Библијата вели:

"Сврзан ли си со жена? Не барај развод! "(1 Коринтјаните 7:27)

Што велите вие за ова?

А на ова ние велиме додај го и вториот дел

.... Разврзан ли си од жена, не барај жена. 1 Коринтјаните 7,27
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 04:00
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Има многу православни монаси што пред да се замонашат биле во брак, па за да се замонашат, морале да се разведат од своите жени.
Сепак Библијата вели:

Што велите вие за ова?

А на ова ние велиме додај го и вториот дел

.... Разврзан ли си од жена, не барај жена. 1 Коринтјаните 7,27

Прекрасно! Значи Библијата вели дека доколку имаш жена, да не се разведуваш со неа, а доколку си разведен, да не се преженуваш. Кристално јасно!
Е сега, вие православните спомнавте примери на некои луѓе кои ги напуштиле (се развеле) своите жени и се замонашиле. Дали со тоа ја прекршиле горната заповед која вели: "Сврзан ли си со жена? Не барај развор!" ?

а дека не сте баш молитвено расположени покажува и фактот дека кога и да се вклучам на нет ти си online.

Колку си само контрадикторна! Па нели велите дека монасите се молат и кога спијат? Епа ако тие можат да се молат и кога спијат, тогаш зошто да не можам јас да се молам и кога сум он-лајн? среќа
А тука има и голема прилика за сведочење. Ех да знаеш само колку православни (додека тука ми контрираат) по лични пораки, по е-маил и на мсн ми се исповедуваат и ми поставуваат еден куп прашања. Полесно ми е да ги пребројам тие што не ме прашуваат отколку тие што ме прашуваат голема%20насмевка

Изменето од EvAngelos - 22.Септември.2008 во 04:06
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 04:01

Модератори, има ли некој начин, согласно вашиот модераторски правилник, да ја обвинам Мараната за лажна клевета?

Еднаш забележав дека Messenger ми наговести такво нешто, дека доколку не сум нашол пост каде што се напишани лични информации за мене, дека ќе сум бил обвинет за клевета. Па затоа прашувам, можеби имате и некоја таква регулатива.

Имено, членот Мараната изнесе една, според мене, сериозна клевета за мене: 

а ти претходно се изјасни дека не сте баш големи молитвеници и ве мрзи да се молите.

Можеби мојата констатација е субјективна, но сепак сакам да ја пријавам јавно, бидејќи истата јавно е изнесена и два пати повторена.

Исто така цело време ме клевети дека лажам, при тоа не изнесувајќи нитуи една моја лажна изјава!

Доколку не ја опомените, или ќе го напуштам форумов, или ќе се спуштам на нејзино ниво и ќе пробам да ја вразумам на тој начин. Не знам, касно е, утре ќе одлучам.

Ех ЕвАнгелосе, иако те сметам за иноверен, сепак сметав дека имаш поголемо достоинство и дека можеш како интелектуалец да разговараш. Значи, самиот си го потврдуваш тоа што претходно го констатирав - *ке видиш на мама ќе те кажам (читај - модераторите)*. А доколку зборуваме за клевети и лаги, јас веќе ги имам сумирано на темата за Православни, Каатолици, Протестанти, дај одговор на тие, па потоа со големо задоволство нека ме банираат модераторите. А башка тоа што после изнесе уште повеќе и поголеми навреди - тоа и Темпларус ти го напомена, а и другите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 04:03

Сепак Библијата вели:

Што велите вие за ова?
А на ова ние велиме додај го и вториот дел .... Разврзан ли си од жена, не барај жена. 1 Коринтјаните 7,27

Прекрасно! Значи Библијата вели дека доколку имаш жена, да не се разведуваш со неа, а доколку си разведен, да не се преженуваш. Кристално јасно!

Е сега, вие православните спомнавте примери на некои луѓе кои ги напуштиле (се развеле) своите жени и се замонашиле. Дали со тоа ја прекршиле горната заповед која вели: "Сврзан ли си со жена? Не барај развор!" ?

Епа ако не се разврзеш со жена, тогаш како можеш да бидеш разврзан според *Разврзан ли си од жена, не барај жена.*? Читај се што пишуваш.

Изменето од Maran Ata - 22.Септември.2008 во 04:06
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 04:12

Епа ако не се разврзеш со жена, тогаш како можеш да бидеш разврзан според *Разврзан ли си од жена, не барај жена.*? Читај се што пишуваш.

Оф мори мајко, ова станува од смешно посмешно голема%20насмевка

"Браќа, секој нека остане пред Бога во она во што е повикан... Според тоа, сметам дека ова е добро заради сегашната потреба; дека е добро за човекот да остане таков, како што си е. Сврзан ли си со жена? Не барај развод! Разврзан ли си од жена? Не барај жена! "
(1 Коринтјаните 7:24,26-27)

Павле горе збори за тие што кога поверувале веќе биле затекнати разведени. На тие им се обраќа и им вели да не се преженуваат, а оние кои кога поверувале биле затекнати женети, да не се разведуваат.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 04:19

Мараната, воопшто не е тајна тоа што јас ги сметам православните за еретици, исто така како што и вие не сметате нас библиските христијани за еретици. Ако сакаш можеме да ги преброиме постовите и да видиме кој кого повеќе пати нарекол еретик, дали вие нас или ние вас? среќа Па да видиме кој кого ќе разобличи тогаш? намигнување

ЕвАнгелос, јасно е дека и јас ве сметам за еретици и секташи, и не зборувам за тоа. Јас зборувам за оној речник од типот на *Како мори не ти е срам да лажеш клевето една невидена*, *... за да се пикне во сув бунар, за да бдее таму 10 години и да пцовиса таму?*, и слични. Никој од нас не изнесе такви дрски зборови,а воедно и неумесни и цинични, иронични... И кога веќе велиш дека тебе *задача* ти било да го проповедаш Евангелието, тоа најдобро можеш да го направиш со сопствен пример, ама според твоите коментари, јас никогаш нема да поверувам на тоа што го зборуваш, а ниту другите исто така. И пак ќе ти кажам, мене не ме интересира каков си како личност, ниту те знам, а и не знам дали некогаш ќе те запознаам. Поентата на сите овие разобличувања на твоето однесување не се за да те навредам, туку за да видат другите во која вера се наоѓа вистината, затоа што ако сме во вистинската, Бог не смирува, ни дава мир, љубов и спокојство, баш како што тоа го покажа Опитен во своите коментари. Ете каде е вистината!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 04:28
хахаха, повторно, немајќи аргументи за горната дискусија, се повика на нејзиниот џокер: "Напаѓање на личноста и оф-топик муабети!"

Мараната, библиските христијани се најмалку двојно пати повеќе навредувани како еретиси, секташи и сл. од православните и тоа токму од православните. Членот Asya беше 2 пати баниран заради тоа. А не е ниту првата ниту последната која добила таква санкција заради изобилиството навреди што ги искажала за нас. Ајде не ме терај да ги скенирам и јас твоите постови па да видиш колку навреди и омраза се крие во нив (и покрај тоа што скоро секој пост го завршуваш со љубов, прошка, извини блаблабла)

А за тоа "како не ти е срам клевето ни една" сеуште стојам и ќе го повторувам тоа се додека не се извиниш или додека не те санкционираат модераторите за твоите лажни клевети кон мене, дека сум изјавил дека нас христијаните не мрзело да се молиме!

Мараната, тука темата е за монасите, а не за ЕвАнгелос, за тоа колку тој бил он-лајн на ден, за тоа како тој живее надвор од форумов (небаре знаете), за тоа дали јас велам прости, извини, дали се лигавам тука или не, тука темата не е за љубовта, мирот и спокојството, впрочем никој не знае кој од нас во приватниот живот е посмирен, поспокоен итн. Тука сме дојдени на форумов за да дискутираме на темите. Кој има што да пише нека пише, а другите нека се воздржат од коментирање на личности!

Изменето од EvAngelos - 22.Септември.2008 во 04:30
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 04:45
Завршивте со муабетите и со личните препукувања?!
Не доликува на сериозни луѓе, уште помалку на луѓе кои претендираат да бидат Христијани да помислат, а камо ли да се однесуваат така како што се однесувате погоре.
Не знам дали да бришам или да се срамам од се што напишавте.
И сите држете се до "укорувај ги другите", а ве молам што побргу заборавете го "оној кој нема грев нека го фрли првиот камен". И фрлајте камења, напаѓајте се, клеветете се едни со други, обвинувајте се. Тоа е изразот на вашата вера.
Ќе ги оставам постовите - за да стојат како сведоштво за сите кои ќе го отворат форумов и можеби ќе се подведат под лажната скромност на неговите членови.

Изменето од zidarski - 22.Септември.2008 во 04:45
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 04:48
Еве накратко што се прават монасите во своите животи - кој не верува на ова, може да најде некои од учениците на св. Јован Шангајски додека бил професор во битолската богословија и да поразговара за него.

Св. Јован Максимович, епископ Шангајски и Сан-Франциски - Godine 1934. postao je episkop Ruske zagranične crkve i poslat je u Šangaj. U Šangaju je osnovao Sirotište svetog Tihona Zadonskog koje je udomilo čak tri i po hiljade dece. Nesrećne i napuštene mališane nalazio je po budžacima šangajskih četvrti izgladnele i bolesne. Teško su ga pogađale i posete duševnim bolesnicima i za njih se posebno molio. Sačuvana su mnogobrojna svedočanstva nekadašnjih smrtno bolesnih ljudi kojima je Jovan Šangajski pomogao.
мошти св. Јована Шангајског
mošti sv. Jovana Šangajskog

Rusi su, posle dolaska komunista na vlast u Kini, ponovo krenuli u izgnanstvo. Episkop Jovan bio je s njima. Sveti sinod Ruske zagranične crkve postavio je vladiku Jovana 1951. godine za arhiepiskopa zapadnoevropskog. Došao je u Pariz. Služio je svetu liturgiju na francuskom i holandskom, baš kao svojevremeno na grčkom, crkvenoslovenskom, kineskom, ili kasnije engleskom. Sveti sinod premestio je potom Jovana Maksimovića u San Francisko da bi pomagao završetak gradnje tamošnje velike Saborne crkve posvećene Presveta Bogorodici. U San Francisko stigao je u jesen 1962. godine.

Dok je službovao u Parizu, nazivali su ga Jovanom Bosim jer je često išao bos. Nije se obuvao jer su mu noge stalno bile otečene budući da ga gotovo niko nikada nije video da leži i odmara se. Poslednje četiri decenije svoga života nije imao uobičajeni san, odlučio se na podvig noćnog bdenja ne spuštajući se nikada na krevet. Njegov uzor u tome bio je sveti arhiepiskop Melentije Leontovič čije su mošti počivale u Uspenjskoj crkvi u Harkovu i koji je uzeo na sebe molitveni podvig borbe sa snom provodeći noći nepomično stojeći ruku podignutih uvis i nikada ne ležući u krevet.

U Nikolajevskoj crkvi u Sijetlu 2. jula 1966. godine (19. juna po starom kalendaru) služio je liturgiju. Po svom običaju, posle službe ostao je u oltaru još tri sata. Onda je otišao u parohijski dom i tu se upokojio. Na dan smrti pratio je čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice („k*rskaja - Korenaja“). Pred njom se i upokojio.

И уште еден пример Св. Матрона Московска - Матрона буквало порасна во храм, одеше на богослужение со мајка си, а потоа сама. Кога мајка и не знаеше каде е Матрона, таа ја наоѓаше во црква. Лишена од можноста да гледа со своите телесни очи,Матронушка била цврсто наколонета кон Господа, постојано зреејќи ја духовноста. Уште од 7-8 годишна возраст кај Матронушка се појавилн дар за претскажување и исцелување. Од рани години она знаела не само за човечките грвови, туку и за престапништва и помислите.Безбожните власти (комунистите во Русија) многу пати се обидува да ја уапсат, но Бог секогаш ја одбрануваше и властите никогаш не ја уапсија. Таа продолжи да исцелува душевно болни, помагала со молитва на луѓето кои имаа разни животни потреби. Бидејќи таа беше Божји угодник и имаше дар од Него, имаше и право да се моли за тие луѓе кои навистина имаа потреба од тоа.
Во еден ден Матрона примала по 40 луѓе со разни телесни и душевни болки, им помагаше на сите. Тие кои Матронушка ја гледале како некоја исцелителка, која може да тргне магии, после средбата со неа, увидувале дека таа е Божји човек и се преобратувале кон спасени во црковните таинства. Матрона секогаш исцелувала без да бара никаква надокнада.

Таа молитвите секогаш ги читаше гласно. Таа секогаш ставаше акцент дека никогаш не исцелува сама, туку преку неа исцелува Бог по нејзините молитви. Таа велела дека она не е Бог, туку Бог им помага. Исцелените Матронушка ги приведуваше во вербата кон Бога и ги исправеше од грешниот живот.

На еден посетител кој боледувал од епилепсија, му кажала дека не треба да пропушти ниту една неделна служба и по секое исповедување да се причестува со Светите Тајни Христови. Животот во граѓански бракови, таа го благословувала само со црковен брак, и советувала секогаш да го носат својот крст.

Матронушка често говорела - кој ја губи верата во Бога ќе биде во беда, а кој не се покае ќе умре и ќе исчезне од лицето на земјата. Колку луѓе исчезнаа од Русија, а таа опстана и ќе опстане. Молете се, простувајте, покајувај те се и Господ никогаш нема да ве остави.На 2мај 1952 починала.
Пред крајот, блажена Матронушка кажала: сите, сите доаѓајте кај мене и раскажувајте ми како да сум жива, јас ќе ве сослушам и видам и ќе ви помогнам. Кога ќе умрам јас, на мојот гроб ќе бидат малкумина луѓе, само блиски, а кога и тие ќе умрат, мојот гроб ќе запусти и ретко кој ќе го посетува.

Но после многу години луѓето ќе дознаат за мене и ќе дојдат толпи за помош во својте несреќи и со молитва да го помолам Господ за нив. Јас на сите ќе им помогнам и сите ќе ги ислушам.

На нејзиниот гроб течеше река од народ и сите добиваа помош, и благодарение на тоа почитување кон Блажената, во последните години стана многу посилно.

Вечерта 8март 1998г, во празнична недела, со благослов на рускиот Патријарх Алексеј Втори на Даниловските гробишта беа извадени светите мошти на Блажена Матрона. На 30 април беа префрлени нејзините мошти во црквата Св. Отци на сите Седум Вселенски Собори, а во следниот ден во Покровски женски манастир кај Абелмановска застава (улица Таганскаја). А на 1 мај 1998 руската православна црква ја прослави Матрона Московска.

Блажена Матрона Московска-молитвеница,помошничка во животните потреби, таа никого не оставила без помош и без застапништво.

По молитвите на св. Матрона и на св. Јован Шангајски, Господи Исусе Христе, помилуј не! Амин.

Изменето од Maran Ata - 22.Септември.2008 во 05:15
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 04:52
А сега и коментар во врска со монаштвото...
Евангелос - дали си разговарал некогаш со монах кој е разведен? Дали навистина сметаш дека сите монаси кои биле женети се разведуваат пред да стапат во манастир?!?!?! И дали мислиш дека сите оние кои се разведени се развеле заради тоа што сакале да заминат во манастир? Не ти текнало можеби дека некого жена му го оставила затоа што можеби таа сакала да се разведе, а тој потоа решил да се замонаши? Или штом се православни, мора да се грешни и мора тие да направиле беља, а? Мислиш дека некој се разведуваат, оставаат се што имаат материјално, се оддаваат на служба без да бидат платени, од што, од корист некаква?! Имаш ли јасни сознанија во врска со ова или само претпоставката твоја дека се православно е грешно само по себе си?
Затоа - за тврдењето твое околу разводите - те молам - приложи докази, инаку е чиста лага и клеветење на луѓето и нивната вера.

п.с. Познавам неколку монаси кои не се развеле од своите жени, а со нивни благослов пристапиле во манастир, откако нивните деца се веќе пораснати и живеат самостојно од родителите... И ова е во твојата категорија за разведените, а?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 04:57
Маран Ата - не мора да одиме толку далеку, со луѓе кои ни се непознати или со луѓе кои се веќе починати.
Владиката Методиј Златанов (епископ на Канадско-Американската епархија) - еве еден пример за монах, кој е не само активен, туку е еден од најдобрите автори во областа на православното Христијанство, еден од најдобрите и најактивните учители и еден од малкуто кои прават вистински реформи, работат на чистењето на ритуалите од народните примеси, ја обновуваат црквата и пред се - активно и успешно проповедаат православие во Северна Америка. Секој кој го познава, макар и малку, знае дека е еден од најчистите, најпосветените и најактивните Христијани.
Може да се додаде и владиката Пимен, но за него нема да зборувам, затоа што само знам за неговите дела од други, не го познавам лично.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 05:27
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Маран Ата - не мора да одиме толку далеку, со луѓе кои ни се непознати или со луѓе кои се веќе починати.
Владиката Методиј Златанов (епископ на Канадско-Американската епархија) - еве еден пример за монах, кој е не само активен, туку е еден од најдобрите автори во областа на православното Христијанство, еден од најдобрите и најактивните учители и еден од малкуто кои прават вистински реформи, работат на чистењето на ритуалите од народните примеси, ја обновуваат црквата и пред се - активно и успешно проповедаат православие во Северна Америка. Секој кој го познава, макар и малку, знае дека е еден од најчистите, најпосветените и најактивните Христијани.
Може да се додаде и владиката Пимен, но за него нема да зборувам, затоа што само знам за неговите дела од други, не го познавам лично.

Точно, можеби и требаше да се држам до поблиско минато или сегашност. Сепак, сакав да прикажам каква корист се има од монасите и дека целта им е да се осветат, зашто и св. Матрона и св. Јован се светители со чудотворни мошти.

Јас се сложувам со тебе, но листата ќе ти ја надополнам и со името на отец Партениј, игуменот на Бигорската обител, кој веќе неколку пати го спомнав. Јас лично одлично го познавам и знам коку добрини има направено. Некои од нив веќе и ги споменав претходно, а да не ги додавам и тие дека издржува семејства кои се во потешка финанскиска состојба, ги прима бездомниците, ги храни гладните... Тоа е човек кој ми дава голема мотивација за да верувам во православието како изворна христијанска вероисповед, зашто тој апсолутно се придржува до изворното, благословеното, Божјото... За неговите духовничка активност и благослов сведочи и бројното Бигорско братство и сестринството од манастирот св.Георгиј Победоносец, а воедно и ИЛИЈАДНИЦИТЕ духовни чеда кои ги има ширум Македонија и светот.
Господ да ни го благослови и секогаш да не води кон Христа во вечниот живот. Амин

Потоа отец Гаврил кој е пратен на мисонерење дури во Австралија и кој исто така лично го знам. Има направено еден куп работи кои друг пред него тука го нема направено, затоа сите негови духовни чеда многу го сакаат и го почитуваат.

Потоа отец Теофил кој беше пратен во Франција и Германија, па отец Арсениј во Германија ........

Изменето од Maran Ata - 22.Септември.2008 во 05:58
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 06:06

Originally posted by Опитен Опитен напиша:

Прости ми, јас сум грешен човек и помоли се за мене.

Зошто бараш прошка од мене? Па ти никаде не ми згреши мене.

Покај се пред Бог и барај прошка од Него.

Секако дека ќе се помолам за тебе, но кажи ми за што конкретно да се молам? Кои се твоите потреби, маки, искушенија? Можеби поминуваш низ некоја криза или тежок период во животот? Слободно сподели го со мене и јас ќе се молам за тебе. Ако ти е незгодно тука, слободно пиши ми и лична порака.

Поздрав! големо%20гушкање

Реков да се помоилите за мене оти сум грешен, за Господ да се смилува и на мене грешниот, а посебни желби од Бога немам. а за советите благодарам, си имам свој духовен Отец кого многу го сакам и почитувам и на кого му го отварам моето срце, се исповедами и советувам, но секако ако дека сум отворен и за секого за духовен разговор но не од ваков тип кој го водиме овде на форумов, со обвинување, противење, клеветење, осудување и уште што не само, за жал, ништо христијанско и тоа за уште поголемо жалење, се во името на Бога и љубовта

Мислам дека треба да се надминеме и во христијански дух да си простиме и ако имаме некое спорно прашање, без гнев и осуда да го подискутираме за спознавање на Вистината и за слава Божја,а ако неможеме, тогаш да го напуштиме форумот и да се покриеме и плачеме за својата гореливост и нељубов.

Простете ми и молете се за мене грешниот.
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 06:18

Прости ми, јас сум грешен човек и помоли се за мене.

Зошто бараш прошка од мене? Па ти никаде не ми згреши мене.

Покај се пред Бог и барај прошка од Него.

Секако дека ќе се помолам за тебе, но кажи ми за што конкретно да се молам? Кои се твоите потреби, маки, искушенија? Можеби поминуваш низ некоја криза или тежок период во животот? Слободно сподели го со мене и јас ќе се молам за тебе. Ако ти е незгодно тука, слободно пиши ми и лична порака.

Поздрав! големо%20гушкање

Реков да се помоилите за мене оти сум грешен, за Господ да се смилува и на мене грешниот, а посебни желби од Бога немам. а за советите благодарам, си имам свој духовен Отец кого многу го сакам и почитувам и на кого му го отварам моето срце, се исповедами и советувам, но секако ако дека сум отворен и за секого за духовен разговор но не од ваков тип кој го водиме овде на форумов, со обвинување, противење, клеветење, осудување и уште што не само, за жал, ништо христијанско и тоа за уште поголемо жалење, се во името на Бога и љубовта

Мислам дека треба да се надминеме и во христијански дух да си простиме и ако имаме некое спорно прашање, без гнев и осуда да го подискутираме за спознавање на Вистината и за слава Божја,а ако неможеме, тогаш да го напуштиме форумот и да се покриеме и плачеме за својата гореливост и нељубов.

Простете ми и молете се за мене грешниот.

Нека е благословено како што велиш!!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2122232425 97>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,469 секунди.