IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што претставува монаштвото?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што претставува монаштвото?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 97>
Автор
Порака
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 02:18
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Templarius, темава е за "монаштвото" и ние форумџиите изнесуваме свои мислења за монаштвото. Тоа што некои од нас имаат спротиствани ставови и истите јасно и гласно ги изнесуваат, тоа не е мразање, туку дискутирање. 5-6 пати до сега сум рекол и пак ќе повторам: Форумов е место за дискусии. Подфорумот "Вероисповед" е подфорум каде што пишуваат членови од различна вероисповед и со различни верски убедувања, ставови. Тука е многу очекувано дека членовите нема да се согласуваат и дека ќе пишуваат контра аргументи доколку не се сложуваат со некој став. Доколку некој не сака да чита контра аргументи за неговата вера, тогаш форумов не е место за него. Форумов не е место за преемотивни членови кои се возбудуваат кога ќе прочитаат нешто спротивно на нивното убедување. Форумов е место за храбри луѓе кои се спремни да се соочат со поинакви аргументи за нивното убедување и низ "оган" да ја тестираат својата вера.
Значи, пак ќе кажам, тука никој никого не мрази, едноставно јас мислам дека излегувањето на верниците од неверниот свет не е библиски оправдано, а ти сметаш дека е. Јас давам едни аргументи за да го подржам мојот став, ти даваш други аргументи. Сите читаме, сите учиме, некој ќе го промени мислењето, а некој нема. Тоа е форум. Ко воли нек изволи големо%20гушкање

Темплариус апсолутно е во право. Изнесување мислења за монаштвото е едно, а навредување и речник од ваш тип е сосема друго. Дококу вие зборувавте без омраза, барем во еден твој коментар ке го сретнев зборот ПРОСТИ. А дали тоа го видовме кај тебе??? А веќе ти ги изнесов сите клевети, лаги, навреди, а сега имам и понови цинизми и иронија, на кои ти си го подбра опашот и не сакаше да дадеш коментар.
Ете каде е омразата.... А љубовта се извинува...
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 02:20
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

а ти претходно се изјасни дека не сте баш големи молитвеници и ве мрзи да се молите.

Како мори не ти е срам да лажеш клевето една невидена, секој мој збор го извртуваш, притискаш на копчето "Цитирај" и никогаш не го коментираш текстот, туку опседната си со мене, а нормално дека ќе си опседната затоа што ти цитирав еден куп библиски стихови кои од темел ја поткопаа твојата вера изградена на песок, ти кажав работи кои не ти ги кажуваат попчињата, работи кои те оставија без сон цела недела... смачено ми е веќе да ти пишувам, попрво ѕидот ќе ме разбере отколку ти со твоите "монолози".
Слободно продолжи си да си веруваш во твојата небиблиска вера. Ако сакаш бутни се во сув бунар и бдеј таму до крајот на твојот живот. Мене обврска ми беше да ти го проповедам Божјото Слово и да ги разобличам небиблиските догми во православието и тоа го завршив.
Отпрво се сомневав дали бев доволно јасен, но кога видов дека една муслиманка (Shaxito) темелно ме разбира, сфатив дека не е проблемот до мене, туку до закоравеноста на твоето срце и не сакањето да го следиш Христос, туку православието.
Информациите ти беа изнесени, а одлуката ти си ја донесе на твоја одговорност.
МАРАНАТА! Господ доаѓа! Како Спасител, но и како Судија! Амин!

Дококу вие зборувавте без омраза, барем во еден твој коментар ке го сретнев зборот ПРОСТИ. А дали тоа го видовме кај тебе???

Не сум прочитал ништо полицемерно на форумов од твоето "прости". Скоро во секој од твоите постови ме критикуваш, зборуваш од лошо полошо за мене, и на крајот ќе додадеш едно "те љубам", "братче" "прости", "извини". Полигаво и полицемерно нешто до сега не сум прочитал на форумов. болен

Изменето од EvAngelos - 22.Септември.2008 во 02:25
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 02:30

Originally posted by Опитен Опитен напиша:

Прости ми, јас сум грешен човек и помоли се за мене.

Зошто бараш прошка од мене? Па ти никаде не ми згреши мене.

Покај се пред Бог и барај прошка од Него.

Секако дека ќе се помолам за тебе, но кажи ми за што конкретно да се молам? Кои се твоите потреби, маки, искушенија? Можеби поминуваш низ некоја криза или тежок период во животот? Слободно сподели го со мене и јас ќе се молам за тебе. Ако ти е незгодно тука, слободно пиши ми и лична порака.

Поздрав! големо%20гушкање

Ајдееееее...... е ова веќе станува ептен смешноооооо хахахахах
ЕвАнгелос станал и исповедник!!! леле леле леле гордост
хахахаха
а да ти пишам и јас да ти исповедам за еден на форумот на идивиди што си имам мака со него, не поради тоа што го зборува, туку поради тоа на каков начин го зборува - со омраза и гнев??? Ама ајде, ние православните не ги исповедаме туѓите гревови, туку своите!!!
Е ова беше најсмешното до сега што си го напишал, навистина!!
Се можеше да се прогледа низ прсти, ама оваа твоја смешка..... хихихихи

Изменето од Maran Ata - 22.Септември.2008 во 02:45
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 02:33

Мариа,
Прво, тоа што јас го кажав на подфорумот Разно беше кажано со голема доза на шала.

Второ, не ти доликува на тема за "монаштвото" да ме оговараш што јас сум кажал на друг подфорум. Ова е форум на кој се дискутира на одредена тема, а не чат собичка каде уз кафе муабет треба ние да си се озборуваме кој што каде кажал и зошто кажал. Ако имаш некоја забелешка за тоа што сум го кажал, реплицирај ми таму, па ќе ја продолжиме дискусијата каде што и е местото.

Трето, такви муабети на што јас те потсеќам и на што ти личам, пишувај на темата "Општи и неврзани муабети."

Четврто, отвори тема за унитаријанство па ќе дискутираме за тоа дали Христијаните се повикани на такво нешто или не и кои се границите.

Според коментарот на Марија мене не ми личи дека таа те озборува, туку дека те разобличува, со оглед на тоа што ти си не озборувал нас православните на друга тема на форумов!!!
Марија, не се секирај, јасно ни е што сакаш да кажеш.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 02:37
Мараната, воопшто не е тајна тоа што јас ги сметам православните за еретици, исто така како што и вие не сметате нас библиските христијани за еретици. Ако сакаш можеме да ги преброиме постовите и да видиме кој кого повеќе пати нарекол еретик, дали вие нас или ние вас? среќа Па да видиме кој кого ќе разобличи тогаш? намигнување
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 02:40

а ти претходно се изјасни дека не сте баш големи молитвеници и ве мрзи да се молите.

Како мори не ти е срам да лажеш клевето една невидена, секој мој збор го извртуваш, притискаш на копчето "Цитирај" и никогаш не го коментираш текстот, туку опседната си со мене, а нормално дека ќе си опседната затоа што ти цитирав еден куп библиски стихови кои од темел ја поткопаа твојата вера изградена на песок, ти кажав работи кои не ти ги кажуваат попчињата, работи кои те оставија без сон цела недела... смачено ми е веќе да ти пишувам, попрво ѕидот ќе ме разбере отколку ти со твоите "монолози".

Слободно продолжи си да си веруваш во твојата небиблиска вера. Ако сакаш бутни се во сув бунар и бдеј таму до крајот на твојот живот. Мене обврска ми беше да ти го проповедам Божјото Слово и да ги разобличам небиблиските догми во православието и тоа го завршив.

Отпрво се сомневав дали бев доволно јасен, но кога видов дека една муслиманка (Shaxito) темелно ме разбира, сфатив дека не е проблемот до мене, туку до закоравеноста на твоето срце и не сакањето да го следиш Христос, туку православието.

Информациите ти беа изнесени, а одлуката ти си ја донесе на твоја одговорност.

МАРАНАТА! Господ доаѓа! Како Спасител, но и како Судија! Амин!

Дококу вие зборувавте без омраза, барем во еден твој коментар ке го сретнев зборот ПРОСТИ. А дали тоа го видовме кај тебе???

Не сум прочитал ништо полицемерно на форумов од твоето "прости". Скоро во секој од твоите постови ме критикуваш, зборуваш од лошо полошо за мене, и на крајот ќе додадеш едно "те љубам", "братче" "прости", "извини". Полигаво и полицемерно нешто до сега не сум прочитал на форумов. болен

Pak omrazata i gordelivosta zboruvaat od tebe EvAngelose tebe ne ti e obvrska da go propovedas bozjoto slovo nikoj ovdeka ne te povika da go pravis toa, sto si zapnal....tvoeto propovedanje na bozjoto slovo e ne spored Hrista tuku spored toa kako ti mislis da se propoveda a kako takvo niti e vistinito prpovedanje nitu pak na mnogumina im odgovara - na mnogumina im sovetuvas da odat vo bunar vo posleno vreme a ne gledas deka ti si vece vo bunarot i od tamu ocigledno ne si izlegol mnogu vreme....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 02:50
Темплариус, јас не ви советувам да идете во бунар, туку тоа беше извадок од вашите православни житија...

Originally posted by чаир чаир напиша:

Преподобен Јован Пустиник
Син на една христијанка Јулијана во Ерменија. Уште како момче ја остави мајка му и побегна во пустина. Сиот пламтеше од љубов кон Господ Христос. Во пустината најпрво се предаде на раководство на духовникот Фармутиј, којшто толку се беше удостоил кај Бога што ангел Божји секојдневно му носеше леб. По извесно време младиот Јован се оддалечи и се повлече во осаменост. Се спушти во еден сув бунар и внатре помина цели десет години во пост, молитва и бдеење. Св. Фармутиј му носеше од ангелскиот леб и му даваше да јаде. Бидејќи ангелот Божји не сакаше лично да му дава леб на младиот Јован, за да не се погордее, затоа леб му се даваше преку Старецот Фармутиј. По десет години тежок подвиг во бунарот, Свети Јован се престави кај Господ, а неговите мошти се покажаа чудотворни. Поживеа и се прослави во 4 век.

Јас ви го проповедам токму спротивното, да не ги слушате овие антибиблиски и антихристијански житија, туку да му се вратите на Словото, на изворното христијанство проповедано од Основачот на христијанската вера - Исус Христос!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 02:53

Ако сакаш бутни се во сув бунар и бдеј таму до крајот на твојот живот.

Ova se tvoi zborovi ...

Изменето од Templarius - 22.Септември.2008 во 02:54
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 03:12

Да тоа се мои зборови, ама кој знае да ги прочита.

Сепак, пред спиење прочитај си го горното житие и размисли за неговата веродостојност. Ама реално размислувај, што правел тој пустиник 10 години во сувиот бунар. Воопшто не е срамно да си поставиш и едно реално прашње: "Каде вршел физиолошка потреба пустиникот внатре во сувиот бунар?" "На кого му го проповедал евангелието таму?", "Како земал причест таму?", "Како ги љубел ближните таму во таа дупка?", "Како се осеќала мајка му доколку дознаела дека нејзиното дете избегало од дома за да се бутне во сув бунар и да бдее таму?" Итн. Интересни прашања зарем не?
Кон врв
Pentakostalec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Јули.2008
Поени: 583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 03:17
i so jadel???
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 03:35

Воопшто не клеветам, туку само ти давам потврда на тоа што ти го имаш изнесено. А ако ова до сега не си го прочитал, сепак пак значи дека лажеш дека ми ги литаш коментарите. Како и да го свртиш, излегува дека лажеш, самиот се стави во таа позиција, ти си ги пишуваш твоите коментари,а не јас. А со овој коментар се покажа во вистинско светло, или како што вели мајка ми *си ги покажа рогчињата*. А како потврда дека јас само го изнесувам веќе претходно кажаното од твоја страна, еве го овој коментар кој можеш да го наајдеш на страна 10

ЗАКЛУЧОК

Ајде да ви раскажам една интересна случка. Најдобрата другарка на една моја пријателка пред 4 години отиде во манастир. Таа беше таму искушеник 8 месеци и потоа и дојде паметот и се врати дома. Кога пријателкава ја праша што правела таму таа и одговори: "Се убивав од досада. По цело време плетевме бројаници, читавме молитви, бдеевме, спиевме.. и секој ден се тоа па тоа."

Е токму ова покажува што проповеда вашата вера – гордост, суета, надворешна побожност, непокорност, несмирение, непослушание, помраченост од заблуди...... и зошто некој ја прифаќа.
Имааш едно големо разобличување овде – и додека плетат бројаници, и додека читаат молитви, и на бдение, а и додека спијат – монасите се молат. А молитвата е единственото вистинско заедничарење со Господ, разговор со Бога преку кој Тој ни ги услишува молбите (мислам дека нема потреба да ти вадам цитати и за ова – барајте и ќе најдете, тропајте и ќе ви се отвори, молете се непрестајно). Е кој кикс го направи со коментаров!!!! Кикс во кој самиот тврдиш и се саморазобличуваш дека сте мрзливи за молитва и не сакате да заедничарите со Бога и да добиете просветление на умот од Него, Единствениот наш вистински Спасител, на Кој Му припаѓа вечна слава, чест и поклонение!

Амин!

п.с. а дека не сте баш молитвено расположени покажува и фактот дека кога и да се вклучам на нет ти си online. А баш тоа и го размислував - цело време ги критикуваш монасите дека не *ОДЕЛЕ* да го проповедаат Евангелието од врата на врата, а ти како одиш кога цело време висиш пред компјутер?
И + јас кога грешам знам јавно да си ја признам грешката, да се смирувам. Фактите кажуваат се!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 03:44

Да тоа се мои зборови, ама кој знае да ги прочита.

29 Браќа, ви го велам ова: времето е кратко. Затоа, и оние кои имаат жени, да бидат како да ги немаат;

30 и кои плачат, како да не плачат; и кои се радуваат, како да не се радуваат; и кои купуваат, како да немаат;

31 и кои го ползуваат овој свет, како да не го ползуваат, зашто поминува обликот на светов.

32 Би сакал да бидете без грижи. Оној кој не е во брак се грижи за она што е Господово; како да Му угоди на Господа.

33 А женетиот се грижи за земното: како да и угоди на жената,

34 та вниманието му е поделено. И немажената жена, девицата, се грижи за Господовото, за да биде света во телото и во духот; а мажената се грижи за светското: како да му угоди на мажот.

35 Ова го зборувам за ваша сопствена полза. Не за да ви поставам јамка, туку за да бидете чесни и за да Му служите без пречки истрајно на Господа.

Eeee pa togas ovie zborovi se na Hrista, samo koj znae da gi procita...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Pentakostalec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Јули.2008
Поени: 583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 03:47
Maran Ata

BOG ne vika nigde nie da se zatvorime i da pletime brojanici i da citame molitvi...vika da odime niz celi ot svet i da go sirime bozjoto slovo a ne da sedime vo manastir4e i da go sirime bozjoto slovo

a EvaNgelos i so toa sto ispadna malce jas znam deka posle toa se pokajal i za toa so se iznveral oti go kopiras i ti da si i ti kje si se iznverala

i ne se prakja covek za da mu due pamet vo manastir za monas.

se soglasuam potpolno so EvanGelos

btW:moze da zaboravi da iskluci ili da naprai izlez jas kolku pati taka zz
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 03:51
Модератори, има ли некој начин, согласно вашиот модераторски правилник, да ја обвинам Мараната за лажна клевета?
Еднаш забележав дека Messenger ми наговести такво нешто, дека доколку не сум нашол пост каде што се напишани лични информации за мене, дека ќе сум бил обвинет за клевета. Па затоа прашувам, можеби имате и некоја таква регулатива.

Имено, членот Мараната изнесе една, според мене, сериозна клевета за мене: 

Можеби мојата констатација е субјективна, но сепак сакам да ја пријавам јавно, бидејќи истата јавно е изнесена и два пати повторена.

Исто така цело време ме клевети дека лажам, при тоа не изнесувајќи нитуи една моја лажна изјава!

Исто така, екс модераторите на Вероисповед не дозволуваа оф-топик мубаети, лични обраќања, не дозволуваа некој член да зборува за личноста на некој друг член... можеби тоа модерирање беше малку понапорно, ама темите имаа навистина подруг изглед и форумот личеше на форум.

Неколку пати ме испровоцира и јас паднав на нејзино ниво и почнав и јас да зборувам за неа, а не на темата. Навистина не сакам и се трудам да не го правам тоа, но искушението е големо.

Доколку не ја опомените, или ќе го напуштам форумов, или ќе се спуштам на нејзино ниво и ќе пробам да ја вразумам на тој начин. Не знам, касно е, утре ќе одлучам.

Изменето од EvAngelos - 22.Септември.2008 во 03:57
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 97>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,273 секунди.