![]() |
|
СКОПЈЕ 2014 или ЛУНА ПАРК '14 |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 206207208209210 229> |
Автор | |
Arh ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 09.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 12 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
а да направиме споменик на Сорос и на ТИТО, не верувам дека волку ќе се буните, а и истите новинари, окно мокно што ти знам експерти, и да отвориме фонд за кога ќе умре сорос, да имаат за леб да јадат луѓево што живеат од сорос и цело време плукаат по Македонија па и ќе убедат некого дека се во право.
Абе глеј си го здравјето .. Поздрав Arh, престани да навредуваш! Дискутирај за темата, не за членовите. Изменето од Анастеа - 10.Февруари.2010 во 11:28 |
|
![]() |
|
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Сето тоа е убаво, но здавството е универзално право и секому треба да му биде достпно. Само со здрави луѓе државата може да има подобра иднина. Здравството не е бизнис и несмее да има цена. За жал гледам дека Македонија се амриканизира, а само да напоменам дека америкаскиот здравствен систем е најлошиот во целиот западен свет. Зошто? Затоа што како и се друго така и здравството е водено од можноста за максимизирање на профитите. Не секој може да плати за лекување, а кој нема да палти е оставен на милост и немилост. Свеста и совеста би требало да ги разликува луѓето од животните. Во една друга прилика напишав дека капиталот нема општествена свест и оди таму каде што може да се оплодува најлесно. Кој прашува за цена кога здравјето е во прашање?! Зачи биснисот има интерес да инвестира во здравстовот, ама мотивот е профитот, а не здравјето на лиѓето. Затоа без разлика на политичкото уредување на земјата, владата е таа која треба да ги регулира односите во секој еден домен, да донесува одлуки и ги утврдува приоритетите кои се од општествен интерес. На карјот на краиштат владата ја стекнала довербата на мнозинството и добила мандат да ја спорведува нејзината визија за подоброто утре. Економијата во суштина е раководење со расположивите ресурси и изнаоѓање оптимална комбинација на истите, која ќе резултира во максимална уптребна вредност за општеството, а последоватлно на тоа и на секоја една индивидуа. Во економијата постои еден термин кој се нарекува релативен недостаток (relative scercity) кој во суштина е дебаланс меѓу желбите кои се без лимит и ресурсите кои стојат на располагање, а се лимитирани. Релативниот недостаток или дебалансот го принудува секој еден кој донесува одлуки да седнe и ги дефинира приоритетите. Во тој процес секоја една идеа, предлог алтерантива се става на кантар, се мери нивниот инпут и споредуваат неивните придобивки или уште позната како opportunity cost. Колку што можам да видам од сите овие дискусии, дебатата повеќе е насочена кон тоа дали одлуката за разубавувањето (кое е релативно од причина што вкусовите се разлини) на Скопје е онаа оптимланата која ќе донесе најголема корист, одколку да се де дебатира по понудените архитектонски решенија. На секоја една држава и е потебно се, ама одлкуите треба да бидат избалансирани, да ги пратат еконсомските текови и можности на земјата. Секоја една инвестиција ќе допринесе во раздвижувањето на економијата, но дали тоа раздвижување ќе биде одржливо на долг временски период (sustainable on long run) е сосема различно прашање. Да не е само она, после мене потоп. Нема повеќе да зборувам за економија туку ќе го дадам своето мислење за предлогот. Имено, тоа ќе биде најголема концентрација на споменици на квардатен километар во светот. Немојте да ме сфатите погрешно, немам ништо против спомениците но имам против нивната концентрација. Плоштадот гледан од улица Македонија према Камен мост. Левата страна, Коператива, новите хотели и стариот офицерски дом кои ми се допаѓаат не се вклопуваат со архитектонските решенија на екс Народната Банка, Метропол, Типо и Црквата. Пелистер веќе се вклопува со левата страна. Левата страна од камениот мост од таа страна на Вардар ми се допаѓа, додека десната страна е тежок кич. За мостовите важи она што и за спомениците, мислам дека на секои 50 метри мост, што е премногу, премногу е. Окото ми се допѓа повеќе одколку онај на уметниците, ама со помалку скулптури, по можност. Најголем проблем имам со името и содржината на една од зградите. Станува збор за Музејот на жртвите на комунизмот. ВМРО е нешто најсветото во македонската историја и како такво трба да си остане. Да се користи тоа име заради политички маркетинг и делби неможам да го оправдам. Јас се прашувам дали македонскиот народ бил само жртва на комунистите или бил жртва и на врхивистичкото ВМРО, на српската, бугарската и грчката окупација и пропаганда? Зарем тие жртви не заслужуваат свој простор?! Луѓе, се треба да се гледа со доза на умереност, да се ставаат работите во една историска перспектива и реално да се вреднуваат успесите и неуспесите на сите оние кои биле жртви за оваа наша Македонија. Да не одиме од една во друга крајност, да не дозволиме политчките ставови да не делат туку да гледаме разликите да не зближуваат. Да дебатираме за тоа дали ќе градиме паришта, болници, училишата или музеи и спомениц, но никако за основните постулати на нашата државност. Тие треба да бидат усогласени без разлика која политичка опција ќе биде на власт. Од мене толку. Изменето од Platenik - 10.Февруари.2010 во 03:14 |
|
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|
![]() |
|
Ninja 35 ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 24.Февруари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 17840 |
А како убаво би "легнал" среде плоштадот.....
![]() Па едниот ден Бранко VS Грујо, па Јани VS Мартин, па Рада VS Гордана.....
![]() ![]() |
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
|
![]() |
|
Andjelina ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
жално е што секое мислење се поврзува со партиска обоеност...нема желба ли да се согледа реалната економска состојба во нашава државичка?
ако си за градење тогаш си од ВМРО ако не си за тоа тогаш си од СДСМ жално,навистина. нели сите кукавме како Тито не презадолжил за да се живее лежерно во бившата ни Југа? јас мислам дека истото ни се случува и сега,ама сега е демократија,нели...нек си мисли кој како сака...ама мора на секоја мисла да се потури малку боја-портокалова(екс црвена)или плава...дека спектарот има повеќе бои тоа не сакате да го слушате? |
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
![]() |
|
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Читајќи ги коментарите на темата, мислам дека ЗОТЕ најубаво кажа што му треба на Скопје (и на Македонија):
![]()
Изменето од Анастеа - 10.Февруари.2010 во 01:47 |
|
![]() |
|
Ninja 35 ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 24.Февруари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 17840 |
На Скопје му треба ЅИД .....
![]() Налик на Берлинскиот....
![]() Тој ќе ја симболизира моменталната состојба, поделеност на милион групи....
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
сега уште фали Кралицата да излезе на плоштад па да се запраша зошто се буни народот,па кога ќе и објаснат дека народот е гладен да ја каже познатата реченица на Марија Антоанета-
па ако немаат леб нека јадат колачи за да бидеме историски покомплетни де... |
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
![]() |
|
NRGMKD ![]() Сениор ![]() ![]() THE EXTERMINATOR Регистриран: 18.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 7512 |
Mene mi deluva kako da e vo Makedonija se rozevo i svetlo, pa aj sega ke si igrame CEZAR IV....Ke si praime skulpturce levo, desno, po nekoe fontance, nekoja gradina... Pa i kreatorite na igrata smislile, da se bunat gragjanite ako ne se ispolneti elementarnite uslovi za zivot.... A za da se razvivas gradot ponataka se potrebni licni fasadi i zdanija...
Nie nemame elementarni uslovi, a ke si gradime spomenicinja.... Ako e poprioriteten spomenikot na Aleksandar od 2 novi gradski avtobusi, togas daj ke si izgradime site po eden vo dvorce... C c c c c c... Nikogas ne sum glasal za ovaa nitu pak za prethodnata vlast... Ama koga vekje se izbrani za da upravuvaat so parite na narodot, redno e i da go prasaat sto saka toj narod od niv... A ne da se zabarikadiraat vo Oklopni limuzini, i da ckrtaat reklamcinja, so koi ke ni mackaat oci.... Pa koga ja imaa doverbata od narodot, site tie ministri setaa slobodno niz Makedonija.. Stom pocna da im gori pod noze, nemozes zivi da gi vidis po Skopjevo kako se dvizat..... |
|
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.
|
|
![]() |
|
Red`Black ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() Регистриран: 25.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 845 |
Добро бре другар ова прашање сите го ставаат ама да ти објасне некој треба да направи проект а да се прави проект тој треба пред се да се плати. И да го направи некој доброволен мислам на некој архитект тој нема да се емитува бидејќи има политика во сите медиуми дури и во веб страни. Така да за таа анимација отиделе најмалку 10 илјади евра И сам ако гледаш дека сите студенти од архитектура протестираат треба да си свесен дека тие знаат зашто излегуват и јадат ќотек од полиција и од свештениците на православна црква. Не излегувам јас не сум ни архитект ни урбанист тие се стручни лица. Проектите што се градат се на архитекти блсику до влада. како оној контраверзниот Коста Мангаровски има и група за него види фацебоок |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
некој поназад спомна дека под триумфалната капија ќе поминува гордо и со крената глава...супер...
јас,кога ќе минам под триумфалната капија ќе помислам на родителите кои за своето болно дете молат некој денар повеќе од владата,а не добиваат ништо(освен ако немаат дебели врски) кога ќе го преминувам мостот на уметниците ќе помислам на денот кога морав на магнетна резонанца ама ме известија дека се чекало 6-7 месеци зашто„знаете,имаме еден апарат а за цела држава...ако ви е хитно мора да платите осум иљади денари“...па кому не му е хитно? на мостот ОКО ќе се сетам на мојата пријателка која почина чекајќи да набават цитостатици и фаќавме дебели врски кој стигна за да ја повикаат побрзо...зашто...знаете...криза...буџетот на здравство е скратен...иако сите ние години со ред дисциплинирано си ги подмируваме давачките кон фондот за здравство... родилките кои не добиваат породилно со месеци... стечајците кои се изгубија во преводот... социјалните случаи кои социјалната помош ја чекаат со месеци... и немој да ми кажувате дека со градење се излегува од криза,дека нашите градежни работници ќе земат плата за тоа...грешка сте,тоа не се Македонски градежни работници... Убаво е да се разубавува градот но тогаш кога сите останати работи ќе бидат стокмени. можам јас да ја разубавувам и шминкам мојата баба колку ми душа сака,ама што ми вреди кога баба има покакани гаќи? Изменето од Andjelina - 10.Февруари.2010 во 01:01 |
|
|
|
![]() |
|
Денеска група граѓани од една скопска општина се обратила до општината , заради неодржано ветување за асфалтирање на некој пат во должина од 150 метри.....
Одговорот бил: Тешко...многу тешко оваа година, кај најдовте баш сега да дојдете, во наголемата криза.....
![]() Абе моменталнава ситуација е "Луд ј*** збуњеног" ..... ![]() Изменето од Анастеа - 10.Февруари.2010 во 00:55 |
|
|
|
![]() |
|
zenmaster ![]() Сениор ![]() ![]() Interceptor Регистриран: 05.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 4262 |
Pojasno...zdravje
![]() |
|
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
|
|
![]() |
|
Marko sk ![]() Сениор ![]() Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Ha, ha...poentata e vo toa deka sekoja drzhava pochnuva da lichi na drzhava koga pred se kje pochne zdrastvoto, svoite drzhavni bolnici da si gi sreduva i da gi gradi, osovremenuva na zadovolitelno nivo, a ne so spomenici...?
Mislam sega e jasno? Изменето од Marko sk - 10.Февруари.2010 во 00:50 |
|
![]() |
|
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
znaci tipov bil vo pravo
PRVO DA SE NAPRAVI DOBRA DRZAVA SO SITE ATRIBUTI POTOA ZA BOLNICA E LESNO obratno izgleda ne idit ![]() |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 206207208209210 229> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |