IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 199200201202203 824>
Автор
Порака
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 13:47
Originally posted by taanas taanas напиша:

Не си ме разбрал не споря за каноните щото ако гледаме тех ще требва многу назад да се върнем и да станем хаджии! Аз твърдя че според замисъла на Василии ІІ е требвало да се назначават само българи за архиепископи на Охридската църква! Това се е спазвало до 1037 година ! След това произвол! съгласен ли си с това?

Не заборавај дека Василиј Втори го тргнал Давид и го поставил Јован! Уште веднаш го прекршил договорот!
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 13:50
Originally posted by да бе да бе напиша:

прати маил

На Неантички нешто од тоа му пратив се сеќавам. Со него кога доскутираме си праќаме и документи ( многу документи ми прати Неантички и јас нему ).
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 13:53
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Политуван Чоли, јас не ги отфрлам хрисовулите. Тоа го прават Охридските Архиепископи. Тие се повикуваат на Јустинијана Прима, не јас. Тие не се повикуваат на Доростол, не јас.
Од друга страна ако се споредат Хрисовулите на Василиј со каноните ( сепак зборуваме за Црква ) и со историјата на Охрид и Доростол и со повелбите на Јустинијан, веднаш се губи нивното значење.
Значи јас не сум тој што ги отфрла.

Поздрав

Уважаеми Алекс, не сум заблезал некакво позоваване на каноните на Jустиниана прима во актовете на Охридската архиепискипиjа. Само сум видел што кон титулата "Архиепископ на Бугариjа" са прибавили "и на Jустиниана прима". Но тоа са го сторили цели 100 години после издаването на трите хрисовула на Василиj ІІ (чак по времето на Димитри Хоматиан). Например тук еден Архиепископ се подписва: Мелетий в Христа Бога архиепископ на Първа Юстиниана Охридска и цяла България

Од своjа страна во книгата во линкот што го дадов во другиот пост и напишано:

В началото на ХII век, в един от епархийските списъци, Охридската българска архиепископия е наречена “Първа Юстиниана”. Това название било взето от една новела на император Юстиниан I от 535 г., с която той въздигнал родното си място Ведериана в град Първа Юстиниана и провъзгласил духовния му глава за архиепископ. Така бил направен опит Охридската българска архиепископия да бъде представена като наследник не на българската патриаршия, а на тази някогашна Първа Юстиниана [12]. И след време предстоятелят на архиепископията ще започне да се подписва “архиепископ на Първа Юстиниана и на цяла България”.
http://promacedonia.org/pp_ht/pp_ht_2.html
Бих те замолил, постираj тие документи кои указват што има приемственост мегьу Jустиниана прима и Охридската архиепископиjа.
Поздрав!
Кон врв
taanas Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Ноември.2008
Поени: 331
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај taanas Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 13:56

Не заборавај дека Василиј Втори го тргнал Давид и го поставил Јован! Уште веднаш го прекршил договорот!

Е Йоан Дебърски какъв е бил според теб?- македонец!?
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 13:58
Originally posted by чоли чоли напиша:

Политуван Чоли, јас не ги отфрлам хрисовулите. Тоа го прават Охридските Архиепископи. Тие се повикуваат на Јустинијана Прима, не јас. Тие не се повикуваат на Доростол, не јас.
Од друга страна ако се споредат Хрисовулите на Василиј со каноните ( сепак зборуваме за Црква ) и со историјата на Охрид и Доростол и со повелбите на Јустинијан, веднаш се губи нивното значење.
Значи јас не сум тој што ги отфрла.

Поздрав

Уважаеми Алекс, не сум заблезал некакво позоваване на каноните на Jустиниана прима во актовете на Охридската архиепискипиjа. Само сум видел што кон титулата "Архиепископ на Бугариjа" са прибавили "и на Jустиниана прима". Но тоа са го сторили цели 100 години после издаването на трите хрисовула на Василиj ІІ (чак по времето на Димитри Хоматиан). Например тук еден Архиепископ се подписва: Мелетий в Христа Бога архиепископ на Първа Юстиниана Охридска и цяла България

Од своjа страна во книгата во линкот што го дадов во другиот пост и напишано:

В началото на ХII век, в един от епархийските списъци, Охридската българска архиепископия е наречена “Първа Юстиниана”. Това название било взето от една новела на император Юстиниан I от 535 г., с която той въздигнал родното си място Ведериана в град Първа Юстиниана и провъзгласил духовния му глава за архиепископ. Така бил направен опит Охридската българска архиепископия да бъде представена като наследник не на българската патриаршия, а на тази някогашна Първа Юстиниана [12]. И след време предстоятелят на архиепископията ще започне да се подписва “архиепископ на Първа Юстиниана и на цяла България”.
http://promacedonia.org/pp_ht/pp_ht_2.html
Бих те замолил, постираj тие документи кои указват што има приемственост мегьу Jустиниана прима и Охридската архиепископиjа.
Поздрав!

Почитуван Чоли, имам сликано од една книга која се вика "Јустинијана Прима" ( на македонски ) писмо од Хоматијан,имам сликано кога за првпат е употребен и од кого делот " и на цела Бугарија " ама сликите се големи а лимитот е до 75 килобајти. Не знам како да ги ставам овде!Изгледа не може да се стават овде

Поздрав!

Изменето од macedon_alex - 26.Ноември.2008 во 13:58
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 14:01

Почитуван Чоли, имам сликано од една книга која се вика "Јустинијана Прима" ( на македонски ) писмо од Хоматијан,имам сликано кога за првпат е употребен и од кого делот " и на цела Бугарија " ама сликите се големи а лимитот е до 75 килобајти. Не знам како да ги ставам овде!Изгледа не може да се стават овде

Поздрав!

Алекс, ами не може ли да им намалиш обема до 75 kb или ги качи некаде на някоj сервер и даj само линк кон снимките?
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 14:08
Originally posted by чоли чоли напиша:

Поздрав!

Алекс, ами не може ли да им намалиш обема до 75 kb или ги качи некаде на някоj сервер и даj само линк кон снимките?

Како се прават тие работи Чоли? Не сум толку вешт со тоа, па ако можеш кажи како да го направам тоа? Инаку само една слика е 1300 килобајти.   
Јас одам да учам сега, прати ми ЛП и опиши ми како да го направам тоа, па штом можам ќе ја отворам и ќе видам како можам да го направам тоа.

Танасе Василиј го поставил Јован бидејќи Јован бил лојален на Византија. Ако Јован имал развиено македонска, бугарска или каква било друга свест не би го поставил Василиј. Размисли логично.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај taanas Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 14:16
Македонска свест ? по онова време? Сигурен ли си!?
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 14:19

Штом завршам со испитите ќе се обидам да постирам нешто да видиш дека се спомнуваат Македонци низ историјата. Читај ја Ана Комнена, ќе видиш дека има и Македонци.

За Јован одговорно ќе кажам, бил лојален на Византија и немал развиена некоја посебна национална свест. Затоа пак и станал Архиепископ. Василиј ( еден од најуспешните и најмудри византиски императори ) не би направил таков пропуст да стави човек со изразена национална свест, која би била надвор од интересите на Византија

Поздрав!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај taanas Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 14:26
Добро съгласих се!
Кон врв
da be Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 101
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај da be Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 14:51

Штом завршам со испитите ќе се обидам да постирам нешто да видиш дека се спомнуваат Македонци низ историјата. Читај ја Ана Комнена, ќе видиш дека има и Македонци.
Поздрав!

од темата Македония?
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 16:39
Originally posted by да бе да бе напиша:

Поздрав!
од темата Македония?

Аха, значи Петар кој бил најјакиот војсководец кај Македонците во времето на Алексиус I Комемнус бил тема така?
Кон врв
da be Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 101
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај da be Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 16:48
бе бегай да си играш со најновиот регистриран член Danijela88 бе

Мукосулвантус Панацеус

Изменето од да бе - 26.Ноември.2008 во 16:49
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 17:14
Тоа значи и дека Бугарите од тема Бугарија не се Бугари или збунетост

КОнечно се согласувам со Танаса - каде Бугари во тоа време кога тие ни христијани не билеголема%20насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 199200201202203 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,580 секунди.