IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали постои Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали постои Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 54>
Автор
Порака
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Статус: Офлајн
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 01:30
sardre
nemozam da ti dokazam dali nepostoi
i nema potreba od toa
voopsto ne mi smeta
ako nekoi veruvat i nekoi neveruvat
znam deka i ednite idrugite
se i dobri i losi vo dadeni momenti
toa e vo nasa priroda i nema vrska so Gospoda
vazno e site da zivaet ubavo
nezavisno od nivnata vera i religija
toa e licna rabota
i neznam zasto tolku ja eksponirame tuka

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 01:38
Originally posted by anakin anakin напиша:

sardre
nemozam da ti dokazam dali nepostoi
i nema potreba od toa
voopsto ne mi smeta
ako nekoi veruvat i nekoi neveruvat
znam deka i ednite idrugite
se i dobri i losi vo dadeni momenti
toa e vo nasa priroda i nema vrska so Gospoda
vazno e site da zivaet ubavo
nezavisno od nivnata vera i religija
toa e licna rabota
i neznam zasto tolku ja eksponirame tuka

Ќе мора да ти го повторам претходниот одговор:

Ако човекот е со божествени потенцијали создаден од Бога и исполнувањето на стремежите ќе му бидат поврзани со Бога. Ако знае некој начин за смирување на болката, тагата, вината, совеста (и обратно стекнување на радоста и сл.) надвор од Бога, нека каже. Ќе се согласам тогаш дека и да постои Господ нема потреба да размислуваме за Него.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 01:49
znaes
taga, radost,vernost, ljubov
postoji i kaj zivotnite
da nenabrojuvam
a za niv nevikame deka se napraveni po likot na gospoda
taka da custvata selicni
i nemat vrska so nego

Изменето од anakin - 05.Јуни.2007 во 01:50
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 01:55

ej navistina sard
so dokaz ti bese toa
dali custvuvas vina ili griza na sovest

sto napravivte od covekot

marioneta vo racete na Gospoda i site custva kako
radost. bolka. taga, vina, sovest mu pripisuvas na Gospoda

ova vekje gubi smisla

brat,...mnogu ti trebashe da vidish deka nema smisla,......ama,gledam ti pak si tuka,.....shto i da kazesh,..."tie" si go vrtat na svoe,....a,tuka ima nekolku shto se vistinski popovi,.....i im treba nekoj kako tebe za "prazni"diskusii,....batali gi veke,.....osven ako ne se vodish i ti sprema ona,...iz shupljeg ,..u prazno!LOLLOL
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 02:08
pa,podobro i tamu,..otkolku so ovie e*achi u mozok,...mi se smachilo veke,...ne veruvam na drugi forumi da ima vistinski popovi,...ama ,izgleda si nashle tuka plodna pochva za svoite "bozestveni"ubeduvanja i misli,....mi se smachilo veke,....ama,ne se plasham,...bidejki i koga ti se machi od neshto,...znam deka i toa e od gospod dadeno,....LOL,.....ako go ostavat ova,....gospod da gi blagosloviLOL

Изменето од brza - 05.Јуни.2007 во 02:16
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 02:31
брза, ако ти е смачено од овие теолошки досадни убедувања и мисли, тогаш зошто доаѓаш на овој подфорум?

Зарем овој е единствен? Зарем нема и други поинтересни подфоруми? Имаш подфорум за Секс, љубов, мода, музика, трачарења, разно итн.
Зошто?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 07:34
Eeee evangelos na kogo mu objasnuvashLOLko nie da pishuvame za Bog vo forum shto ne e VEROISPOVED.. Deadshto chitaat ne mi e jasnoDead
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 09:09

1. miraleme
sekogas mi se dopagjaa mudrostite
mozebi ne se vistiniti no
ponekogas se poucni

2. da bolkata ne ja vide ja oseti NO TUPANICATA JA VIDE
 ( ljubovta na gospoda ja custvuvas vo srceto NO gospod ne go gledas)

3. da rakata e od krv imeso
no da znaes kako boli ako te mavme so pendrek hahahhahahaha

4. toa ne e sudbina koga go udril- toa e nastan
sudbina e ako toj go tuzi radi udarot i sudot mu dodeluva 1000000 zlatnici
i posle uziva i zivee kako pasa i si vika eeeej so uba sudbina me donese kaj
naivniot mudrec

Anakin,pred se ti blagodaram sto gi razbiras i sto barem pouka zemas.

Цитирај 2. da bolkata ne ja vide ja oseti NO TUPANICATA JA VIDE
 ( ljubovta na gospoda ja custvuvas vo srceto NO gospod ne go gledas)

Vidi,zarem malku primeri ima kade sto nesto se cuvstvuva a nisto ne se gleda ? Na primer zedta,kako sto e spomnato.Studot.,Toplinata....

Цитирај 3. da rakata e od krv imeso
no da znaes kako boli ako te mavme so pendrek hahahhahahaha
:) Ova se nadevam radi sala go napisa a razbra sto sakase da se kaze. Deka bolkata vo pekolot ke ja osetat i Dzinovite iako se od ogan sozdadeni. Zarem ne boli covek so cigla da te akne po glava hehehehe a i taa e od zemja sozdadena i covekot :)

4.Stanuva zbor za Bozjiot sud,odredba,,,, deka se' sto se slucuva e Bozja odredba.
Neznam dali go procita slucajot so vladarot i slugata. Ona sto go bunelo bilo toa; kako se' sto se slucuva da bilo Allahova volja. Da nitu listot od drvoto nepagja a Allah za toa da ne znae. Ako ja znaeme Allahovata Mudrost,Golemina,,, toa ne ni prestavuva nitu malku problem da go razbereme ! Vidis,eden gradonacalnik moze da se grizi za svojata opstina da bide cista,sredena,preku negovite luge,,,, Sto e za Allah zemjava ? Sto e zemjava za Kreatorot,koj nema Granica vo Negovoto znaenje,Negovata sila,mudrost.....  kolku edna dzamlija vo raka :)
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 10:48
За Бог и не можете да зборувате како ќе ви текне, туку со знаење!

Светов во споредба со к*рСИЈЈОТ  е како алка во пустина со песок.

к*рСИЈЈОТ во споредба со АРШОТ е како алка во пустина со песок.

А БОГ е возвишен над сето ова и неспоредлив со своите созданија - креации!

За Него знаеме само она за што Тој не известил!

Наше не е да филозофираме и фантазираме, туку да Го признаеме како Единиот Гозподар и Создател на се што постои, и да Му се покоруваме доследно!
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 11:03
Originally posted by Carnation Carnation напиша:

a jas pak imam slusnato deka ne mozime da go vidime gospod poso e mnogu golemWink

има многу работи што не ги гледаме, а сепак знаеме дека постојат... како материјални (како невидливи, минијатурни, или проѕирни или далечни нешта) така и нематеријални (како чувствата „кој видел љубов на пример?“, или мислите, итн.)...

Тоа што не е виден (а и ова условно го земам, бидејќи не е баш така), не е никаков доказ ниту за ниту против постоењето на Бога...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 11:10

Daija... ne go opisavme Arsot kako Izgleda i sto e toa vo Allahovoto znaenje. No znaeme deka Allah ima prestol,kako sto e opisano vo Qur'anot i Hadisite. Nisto na pamet ne e receno,ako postot se odnesuvase do mene :)

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 11:12
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

јазик на овој форум е македонскиот... LOLLOLLOLLOLWink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 12:45
Originally posted by аџија аџија напиша:

Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

јазик на овој форум е македонскиот... LOLLOLLOLLOLWink

Demokratija :)
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 12:46

znaes
taga, radost,vernost, ljubov
postoji i kaj zivotnite
da nenabrojuvam
a za niv nevikame deka se napraveni po likot na gospoda
taka da custvata selicni
i nemat vrska so nego

Затоа што не се направени по ликот на Господа затоа и ја немаат силината на човечките особини и боготрагателни стремежи. Меѓутоа и тие се создадени од Бога така што и тие на пониско ниво на свест од човекот се стремат кон Бог.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 54>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.