IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 98>
Автор
Порака
begu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 763
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај begu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2007 во 13:18
Originally posted by чаир чаир напиша:

Се согласувам дека верата е лична работа но не се согласувам  со односот на муслиманите кон другите кои не се со нив . Не може да го убие  комшијата само заради тоа што е христијанин

Тамам работа ако е така досега ќе немаше живи. Ако некој муслиман навистина се однесува така со својот комшија христијанин тогаш тоа не е во склад со исламот .
Кон врв
maja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Убавицата и ѕверот

Регистриран: 28.Мај.2005
Локација: Italy
Поени: 13127
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2007 во 13:20
„Го гледате детето во мајчината утроба како е безгрижно..Најпрвин по покретите како да си игра, потоа го доближува палецот до уста и го сиса..Малку потоа гледате како одозгода кроз грличот на матката, влегува инструмент абортета-кирета(нож со остри зупчаници).И,одеднаш почнува фанатичната борба на детето кое се прилепува скроз до ѕидот на матката , бегајќи од киретата која го бара.Општ хаос.Киретата се поблиску и поблиску.Детето бега, се превртува на другата страна.Пулсот му се покачува од 140 на 200 откуцаи во минута.Во паника е.Се бори против далеку појаката мајка во случајов -непријател.
Абортерот го испушта водењакот, постелката се собира,просторот во кој се наога бебето е се потесен...
Киретата го кини првиот дел од телото, потоа оди подлабоко ..Устата во кој до тогаш бил палецот се развлекува во облик на нешто како крик..Беботе нестанува , парче по парче.Во матката останува само главата која абортерот на крај ја разгмечува зосто е преголена да ја извади целосно.И...крај!„

Еве вака изгледа „убиството„ на тримесечното бебе, кое не барало да биде зачнато и имало право на живот....

Преземено од книгата: „Зошто Србите исчезнуваат„ од авторот Биљана Спасиќ

Дали е грев абортусот а дали е уште поголем ГРЕВ ако девојката која не е во брак донесе на свет детенце ???Дали само децата родени во брак се деца кои не се обележени и не го носат печатот „копиле„ ???

Изменето од maja - 16.Февруари.2007 во 13:22
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2007 во 13:25
Браќа и сестри во Христа Воскреснатиот не вадетеси ги очите меѓусебно зошто нема да остане ништо за Некрстените, а што се однесува до бракот тој во ниеден момент не преставува само погон за разможување иако прочуениот западен правник Модестин го класифицира како ... заедница на мажоти жената за раѓање на деца... но Свети Јован Златоуст вели "Бракот е заедница на мажот и жената, единсто на Божјото и човековото право заедница за раѓање на деца во слава Божја". Св. Ап. Павле вели дека жената треба да го почитува својот маж како нејзин господар и бог, а мажот да ја почитува и возљуби женаси како што Христос ја Возљуби црквата тоа е рецепт за совршен брак.     
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
begu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2006
Локација: Macedonia
Поени: 763
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај begu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2007 во 13:28
Маја, оваа е искажано на начин што секој мора да се замисли и вистински да размисли дека абортусот не е добра работа . Секое зачнето дете има право да се роди.
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2007 во 13:46
да, ке се роди и што натаму?
не е така розево... после имаш огромна одговорност
затоа најпаметно е да се имаат односи во врска која е стабилна, партнерите се зрели го посакуваат тоа дете и се спремни да му пружат се.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2007 во 13:50
Кога веќе разговараме за  абортусот се поставува  прашањето  ка оди душата на тие деца кои не родени сме ги убиле  па не дочекале да бидат крестени да станат членови  на црквата што со нивното спасение
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Убавицата и ѕверот

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2007 во 13:52
Од прикачените слики на белег со денешниот 4Д ултра звук точно може да се види дека плодод не е само така рецено „мртво дете„ во нас додека не почне да се движи во самата матка.
Ова е еден извадок од една книга, кое го наведов...

Околку абортусот сум против и пред се сум истиот да се спречи да не дојде до него...

Многу дискутабилна тема..дали сме за или против , кога сме за а кога против...

[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Убавицата и ѕверот

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2007 во 13:53

Кога веќе разговараме за  абортусот се поставува  прашањето  ка оди душата на тие деца кои не родени сме ги убиле  па не дочекале да бидат крестени да станат членови  на црквата што со нивното спасение
Во ред, ова е твое мислење го ценам.Но ме интересира што мислите за оние деца кои се родени надвор од брачната заедница, нели како ВОНБРАЧНИ ДЕЦА
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2007 во 13:59
за абортус сум секогаш когаодносот не бил посакуван од моја страна...насила некој да ме натера на однос, и да ме забремени, каде е тука мојот избор?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2007 во 14:06
дури и кога е нарушена приватноста детето не е криво тоа е нашиот крст кој Христос ни го дава за да зацврсти нашата вера во Него да ни ги отргне сите заблуди кои ги има во нашето неверие

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2007 во 14:25
Originally posted by maja maja напиша:

Во ред, ова е твое мислење го ценам.Но ме интересира што мислите за оние деца кои се родени надвор од брачната заедница, нели како ВОНБРАЧНИ ДЕЦА

Односот на црквата кон овие деца во ништо не се разликува со односот кон децата кои се од венчани родители.  Но за да стане член на чрквата најнапред треба да се крсти и со тоа му се опростува наследниот првороден крев  од нашите прародители Адам и Ева  и добива зелено светло за сите подоцна свети тајни. Тоа е правило е за мирјаните, но црквата има пропишано забрани за тие деца и не им дозволува да стапат во клир(свештенство) плудната состојба во која се наоѓаат нивните родители

Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2007 во 14:33
баш ми е гајле што мисли црквата..што има таа да мисли и да има прерасуди, тоа е дете и човек како и сите други, и пред Бог тоа е еднакво!Кој ги смислил тие закони...Лугето.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2007 во 14:38

Jov se oplakuva od ni{to`nosta na `ivotot i zaludo bara uteha i nade`.

14. Jov se oplakuva od ni{to`nosta na `ivotot i zaludo bara uteha i nade`.

1. <Roden od `ena, ~ovekot e

kratkove~en i prezasiten od nevolji:

2. *kako cve}e niknuva i brgu ovenuva; kako senka bega i ne se zapira.

*Psal.89,5;

3. I vrz nego li gi otvora{ Ti o~ite Svoi, i pred Sebe na sud go vodi{?

4. Koj }e se rodi ~ist od

ne~ist? Nieden.

5. Pa koga dnite mu se opredeleni, koga brojot na mesecite od Tebe zavisi, ako si mu

opredelil me|a, preku koja ne mo`e da mine,

6. toga{ oddale~i se od nego: neka si zdivne dodeka kako

naemnik ne go zavr{i denot svoj.

7. Za drvoto sepak ima nade`, deka toa, makar i da bide prese~eno, pak }e

o`ivee, fidanki od nego neprestajno izbivaat,

8. makar i da e ostaren korenot negov vo zemjata, i penu{kata

da mu zamrela vo prav,

9. no, {tom }e oseti voda, toa dava mladici i pu{ta fidanki, kako da e odnovo

posadeno.

10. A ~ovekot umira i istlejuva; si odi, i kade e toj?

11. Iste~uvaat vodite od moreto, i rekata

seknuva i presu{uva:

12. taka ~ovekot }e legne i nema da stane; do svr{etokot na neboto nema da se razbudi i

nema da se razbudi od svojot son.

13. O, da be{e me sokril i kriel vo pekolot, dodeka da mine gnevot Tvoj, da

be{e mi odredil rok i posle da si spomne{e za mene!

14. Koga }e umre ~ovek }e `ivee li pak? Vo site denovi

na odredenoto vreme bi ~ekal dodeka mi dojde smenata.

15. Ti bi viknal, i jas bi Ti dal odgovor, i Ti bi

poka`al blagovolenie kon sozdanieto na Tvoite race;

16. a sega gi broi{ stapkite moi i go demne{ sekoj moj

grev;

17. vo sviok go *zape~ati bezzakonieto moe, i sekoja vina moja ja zapi{a.

*Os.13,12;

18. No planinata

pa|aj}i se ru{i, i karpata se pomestuva od mestoto svoe;

19. vodata gi izli`uva kamewata; slivot go odvlekuva

zemniot prav: taka ja uni{utva{ Ti i nade`ta na ~ovekot.

20. Go pritiska{ dokraj, i toj zaminuva; go menuva{

liceto negovo i go ispra}a{.

21. Na po~it li se decata negovi - toj ne znae; uni`eni li se - toj ne zabele`uva;

22. no plotta na nego boleduva, i du{ata vo nego strada."

Vtoriot govor na Elifaz. Zborovite na Jov ja poka`uvaat negovata zabluda.

15. Vtoriot govor na Elifaz. Zborovite na Jov ja poka`uvaat negovata zabluda.

1. Progovori Elifaz od

Temna i re~e:

2. <]e odgovara li mudriot so prazni znaewa i }e go polni li stomakot svoj so vrel vetar?

3.

]e se opravduva li so beskorisni zborovi, i so zborovi, {to nemaat nikakva sila?

4. Ti pak go zaboravi

stravot od Boga; pred Negovoto lice ti trepet nema{.

5. Tvoite zborovi vinata Tvoja ja poka`uvaat, se slu`i{

so jazikot na lukavite.

6. Tebe te obvinuva ustata tvoja, a ne jas; jazikot tvoj govori protiv tebe.

7. Zar ti si

prviot roden od ~ovek i pred ridovite li si sozdaden?

8. *Zarem si gi slu{al tajnite Bo`ji i za s# mudrost si

pridobil?

*Rim.11,34;

9. [to znae{ ti, {to nie ne go znaeme? [to razbira{ ti, a {to go nema i vo nas?

10.

Me|u nas ima i sedokosi, i starci, koi{to spored denovite go nadminuvaat tatko ti.

11. Zar se za tebe malku

Bo`jite utehi? I Negovite blagi zborovi?

12. Kon {to te soblaznuva srceto tvoe, kon {to taka gordo gleda{?

13. Zo{to go ustremuva{ protiv Boga duhot svoj i so ustata svoja iznesuva{ takvi zborovi?

14. [to e ~ovek,

ta da bide ~ist i rodeniot od `ena da bide praveden?

15. Ete, On i na svetite Svoi ne se doveruva, i nebesata

se ne~isti vo Negovite o~i:

16. tolku pove}e e ne~ist i raztleen ~ovekot, koj{to go pie bezzakonieto kako

voda.

17. Jas }e ti govoram, slu{aj me; }e ti raska`am ona {to sum videl,

18. {to go slu{ale mudrite i ne go

sokrile slu{natoto od tatkovcite svoi,

19. na koi im bila dadena ovaa zemja, kade tu|inec nikoga{ ne

stapnal.

20. Ne~esniot se ma~i sebesi preku site svoi denovi, godinite mu se odbroeni na potisnikot;

21.

zvuk od u`as sekoga{ e vo u{ite negovi; dodeka miruva, pogubnikot naletuva na nego.

22. Ne se nadeva da se

spasi od temninata; pred sebesi gleda me~.

23. Za par~e leb skita postojano; znae deka e sosema blizu denot na

negovata smrt.

24. Go pla{i nu`data i tesnotijata; go nadviva; kako car, gotov za boj,

25. zatoa {to kreval

raka protiv Boga i Mu se protivel na Vsedr`itelot,

26. se spu{tal protiv Nego so gordost, zad debelite svoi

{titovi;

27. zatoa {to go pokril liceto so masta svoja i gi zdebelil bedrata svoi.

28. I toj se naseluva vo

razurnati gradovi, vo ku}i, kade {to ne se `ivee; i {to prigotvil za sebe drugi }e odnesat.

29. Toj nema da se

zbogati, i imotot negov nema da napreduva; nitu posedot negov }e se ra{iri po zemjata.

30. Nema da izbega od

temninata; plamen }e gi isu{i vetkite negovi, i so duvawe plamen od usta }e iz~ezne.

31. Zabludeniot neka ne

$ se doveruva na suetata, zatoa {to suetata }e bide i platata negova.

32. Toj predvreme }e umre, i vetkite

negovi nikoga{ nema da se zeleneat.

33. ]e go frli toj kako loza neuzreanoto grozje svoe, kako maslinka }e go

istrese cvetot svoj.

34. Taka }e opustee domot na ne~estiviot, i ogan }e gi goltne {atorite na potkupni{tvoto.

35. *Toj za~na zlo i rodi laga, vo utrobata negova podgotvuva izmama."

*Psal.7,14; *Isa.59,4;

^etvrtiot govor na Jov: Prijatelite ne go razbiraat i toj Mu se oplakuva na

16. ^etvrtiot govor na Jov: Prijatelite ne go razbiraat i toj Mu se oplakuva na Boga.

1. Odgovori Jov i

re~e:

2. <Jas sum slu{al mnogu takvi raboti; nemili ute{iteli ste site vie!

3. ]e imaat li kraj praznite

zborovi? I {to te pottiknalo da mi govori{ taka?

4. I jas mo`ev da zboruva isto kako vas, ako va{ata du{a

be{e na mestoto na mojata du{a; bi se protivstavuval so zborovi protiv vas i bi *kimnuval so glavata protiv

vas;

*Psal.21,7;

5. bi ve potkrepuval so jazikot svoj i so dvi`eweto na usnite svoi bi ve ute{uval.

6. Ako

govoram, skrbta moja ne se stalo`uva; ako zamol~am, zar }e mi odmine?

7. No sega Ti me iznemo{ti. Ti mi ja

rasturi mojata ~elad.

8. Ti me pokri so br~ki, za svedo{tvo protiv mene; mojata iznurenost se kreva protiv

mene, v lice me prekoruva.

9. Gnevot negov se izma~uva i neprijatelstvuva protiv mene, mi skrca so zabite;

neprijatelot gi vpiva o~ite vo mene.

10. Ja *otvorile ustata protiv mene; navreduvaj}i me udiraat po usnite;

site napravile zagovor protiv mene.

*Psal.21,13;

11. Bog me predade na bezzakonite i me predade vo racete

na ne~estivite.

12. Si bev spokoen, no Toj me potrese; me fati za vratot, me zaterese i me postavi za cel na

Sebesi.

13. Me opkolija strelcite Negovi; Toj gi raskinuva moite vnatre{nini, bez da me {tedi, ja proleva na

zemjata `ol~kata moja,

14. probiva vo mene rana do rana, tr~a protiv mene kako besen borec.

15. Vre}i{te

so{iv na ko`ata moja i vo prav ja turiv glavata svoja.

16. Liceto moe pocrvene od pla~ewe, i na klepkite imam

smrtna senka,

17. Vo racete moi nema kradeno, i molitvata moja sekoga{ bila ~ista.

18. Zemjo! Ne krij ja

krvta moja, ta za mojot povik da nema mesto.

19. I sega, ete, na neboto svedok imam, Zastapnikot mi e vo

visinite!

20. Neka ja primi molitvata moja Gospod i neka solzi okoto moe pred Nego.

21. O, da mo`e{e ~ovek

da se bori so Boga, kako sinot ~ove~ki so svojot bli`en!

22. Za{to krajot na godinite moi mi doa|a; na pat bez

vra}awe treba da pojdam."

Jov gleda okolu sebe samo nevolji, a pred sebe samo - grob.

17. Jov gleda okolu sebe samo nevolji, a pred sebe samo - grob.

1. <Di{eweto mi oslabna; dnite moi gasnat;

grobi{ta ima pred mene.

2. Da ne be{e nivniot potsmev, toga{ i pokraj nivnite prigovori okoto moe }e be{e

spokojno.

3. Za{titi me, zalo`i se Sam za mene pred Sebe! Inaku, koj }e se zalo`i za mene?

4. Za{to Ti go

zatvori srceto nivno za da ne mo`at da razbiraat, i zatoa nema da im dozvoli{ da likuvaat.

5. Koj im go deli

na prijatelite svoi imotot svoj, na negovite deca o~ite im iste~uvaat.

6. On me pravi prikaz kaj lu|eto i sekoj

mo`e v lice da mi plukne.

7. Okoto moe od taga mi *potemne, a racete i nozete od slabost mi treperat.

*Psal.6,7;

8. Pravednite }e se za~udat na toa i nevinite }e negoduvaat protiv bezzakonicite.

9. No

pravednikot }e se dr`i cvrsto za svojot pat, i ~istiot vo racete s# pove}e i pove}e }e se zacvrstuva.

10.

Vratete se site vie i odete si; nema da najdam mudar me|u vas.

11. Dnite moi izminaa; mislite moi - te`ina na

srceto moe - se razbieni.

12. Vo no}ta najcrna nov den se pribli`uva, se pribli`uva svetlinata {to

temninata ja goni.

13. A mojata nade` e da pojdam vo grob i tamu vo temnina da ja postelam postelata svoja;

14. na grobot }e mu re~am: ti si mi tatko, a na crvot - ti si majka i sestra.

15. Kade e nade`ta moja? I koj

nekoga{ }e go vidi dobroto {to go o~ekuvam?

16. ]e sleze taa vo pekolot i zaedno vo pravot }e po~iva so

mene."

Vtoriot govor na Vildad ja opi{uva neizbe`nata propast na bezbo`nicite.

18. Vtoriot govor na Vildad ja opi{uva neizbe`nata propast na bezbo`nicite.

1. Progovori Vildad od

Suva i re~e:

2. <Koga najposle }e im stavi{ kraj na takvite zborovi? Razmisli se, pa potoa da zboruvame.

3.

Zo{to n# smeta{ za nerazumni `ivotni! Zar sme `ivotni vo tvoite o~i?

4. O ti, koj vo gnevot svoj, ja

raskinuva{ du{ata svoja! Zarem zaradi tebe da zapustee zemjata i karpata da se krene od svoeto mesto?

5. Da,

*svetlinata kaj bezzakonikot }e zgasne, i iskrata od ognot negov nema da ostane.

*Izrek.24,20;

6. Svetlinata

}e potemnee vo {atorot negov, svetiloto negovo }e zgasne nad nego.

7. Stapkite ne silata negova }e oslabeat,

sopstvenata misla }e go otfrli,

8. za{to }e padne vo stapica so nozete svoi, i po mre`i }e odi.

9.

Stapicata }e ja fati nogata negova i graba~ }e go ulovi.

10. Skri{no se postaveni za nego stapici na patot, po

koj odi.

11. U`asi od sekade go demnat i toj se metka navamu - natamu.

12. Od glad se isto{tuva silata

negova, smrtta e gotova, blizu e do nego.

13. ]e gi ispojade delovite na teloto negovo, }e gi ispojade `ilite

negovi prvenecot na smrtta.

14. Od {atorot negov }e se iskorne negovata nade`; i toa }e go odvede pri carot

na u`asite.

15. ]e se naselat vo {atorot negov, bidej}i toj ve}e ne e negov: `iveali{teto negovo }e bide

posipano so sulfur.

16. Odozdola se su{at korenite negovi, odozgora }e ovenat vetkite negovi.

17.

*Spomenot za nego }e iz~ezne od zemjata, na plo{tadot }e go nema imeto negovo.

*Izrek.10,7;

18. ]e go izgonat

od svetlina vo temnina i }e go izbri{at od liceto na zemjata.

19. Ni sin negov, ni vnuk nema da ima vo narodot

negov: nikoj nema da ostane vo `iveali{tata negovi.

20. Za denot negov }e se u`asat potomcite, a

sovremenicite }e bidat obzemeni od trepet.

21. Takvi se `iveali{tata na bezzakonikot, i takvo e mestoto na

onoj, koj ne znae za Boga."

Vera vo kone~noto spasenie na pravednikot.

19. Vera vo kone~noto spasenie na pravednikot.

1. Na toa odgovori Jov i re~e:

2. <Do koga }e ja ma~ite

du{ata moja? Do koga }e me izma~uvate so zborovi?

3. Ete, ve}e desetpati me posramuvate, i ne li vi e sram da

me izma~uvate?

4. Ako sum i navistina zgre{il, gre{kata moja ostanuva za mene.

5. Ako, pak, sakate da se

golemeete nad mene i da me prekoruvate so mojot sram,

6. znajte, deka Bog me sobori i so mre`ata Svoja me

obvitka.

7. Ete, jas vikam: - nepravda! - i nikoj ne slu{a; vreskam, i sud nema.

8. On mi go zagradi patot, i ne

mo`am da minam, i vrz patekite mi spu{ti mrak.

9. Ja soble~e od mene slavata moja i go simna venecot od

glavata moja.

10. Od site strani me sosipuva, i jas odam, i kako drvo On ja istrgnuva nade`ta moja.

11. Go

razgori gnevot Svoj protiv mene i me vbrojuva me|u Svoite neprijateli.

12. Vojskite Negovi dojdoa zaedno, se

upatija kon mene i se smestija okolu {atorot moj.

13. *Bra}ata moi On gi oddale~i od mene; i onie, {to me

poznavaat, se otstranuvaat od mene.

*Psal.37,11;

14. Me napu{tija bliskite moi, me zaboravija poznatite moi.

15. Onie {to najdoa potkrepa vo ku}ata moja i slugite i sluginkite moi me smetaat za tu|; nadvore{en stanav

vo nivnite o~i.

16. Go vikam slugata svoj, i toj ne se odyiva; so ustata svoja treba da go molam.

17.

Vozdi{kata moja $ dote`na na `enata moja, i treba da ja molam zaradi decata na utrobata nejzina.

18. Duri i

malite deca me preziraat; koga stanam tie se podigruvaat so mene.

19. Od mene se gnasat moite najverni

prijateli, i onie, {to gi sakav, - se svrtija protiv mene.

20. Koskite mi se zalepija za ko`ata moja i teloto moe,

i jas ostanav so ko`a samo okolu zabite moi.

21. Smiluvajte se, smiluvajte se nad mene, prijateli moi, - za{to

rakata Bo`ja se dopre do mene.

22. Zo{to me gonite i vie kako Bog, i so teloto moe ne mo`ete da se nasitite!

23. O, da bea zborovite moi napi{ani! da bea staveni na kniga!

24. So `elezno dleto i so olovo, - da bea na

ve~ni vremiwa vrz kamen izdlabeni!

25. No jas znam, Iskupitelot moj e `iv, i On vo posledniot den }e ja krene

mojata gnile`na ko`a.

26. I jas *vo teloto moe }e go vidam Boga.

*Psal.16,15;

27. Jas sam }e go vidam; moite

o~i, ne o~ite na drug, }e Go vidat. Srceto mi se topi vo gradite moi!

28. Vam vi se pa|a{e da ka`ete: - zo{to go

gonime! - Kako da e korenot na zloto najden vo mene.

29. Pla{ete so od me~ot, za{to me~ot se odmazduva za

nepravda, a znajte deka ima i sud."

Vtoriot govor na Sofar: radosta na bezbo`nicite ne trae dolgo.

20. Vtoriot govor na Sofar: radosta na bezbo`nicite ne trae dolgo.

1. Progovori Sofar i re~e:

2.<Razmisluvawata moi me pottiknuvaat da odgovaram, brzam da gi iska`am.

3. Sramen prekor ~uv za mene, no

duhot na mojot razum }e odgovori za mene.

4. Zar ne znae{ ti deka e toa od pamtiveka, - otkoga e ~ovekot

postaven na zemjata,

5. deka slavata na bezzakonicite e kratkotrajna, i radosta na licemerniot e za mig?

6.

I do nebesata da se izdigne veli~ieto negovo, i do oblacite da se dopira glavata negova, -

7. toj zasekoga{ }e

propadne, kako i gadotiite negovi; onie {to go videle, }e ka`at: - kade e toj?

8. Kako *son }e odleta, i nema da

go najdat; kako no}no prividenie }e is~ezne.

*Psal.72,20;

9. Koe oko go videlo, pove}e nema da go vidi, i

mestoto negovo pove}e nema da go zebele`i.

10. Sinovite negovi }e im se umilkuvaat na siromasite, i racete

negovi }e go vratat ona {to go ograbil

11. Koskite negovi se polni so grevovi na mladinite negovi, so nego }e

legnat tie vo zemjata.

12. Ako zloto e slatko vo ustata negova, i toj go krie od jazikot svoj,

13. go ~uva i ne go

frla, tuku go dr`i vo ustata svoja, -

14. sepak taa hrana vo utrobata negova, vnatre vo nego, }e se pretvori vo

zmiski otrov.

15. ]e go izblue dobroto {to go goltnal: Bog }e go isfrli od stomakot negov.

16. Zmiski otrov

}e smuka toj; jazikot na zmijata }e go umrtvi.

17. Nema da vidi potoci i reki od med i mleko.

18. Spe~alenoto

so trud }e go vrati, nema da go izede; spored imotot negov }e stane i pla}aweto negovo; i toj nema da se zaraduva.

19. Za{to jade{e i gi napa|a{e siromasite; zagrabuva{e ku}i {to ne gi be{e gradel;

20. ne znae{e sitost

vo stomakot svoj, i vo `edta svoja ni{to ne {tede{e.

21. Ni{to ne se otkinuva{e od lakomosta negova, zatoa i

radosta negova nema dolgo da potrae.

22. Pri polno izobile, tesno }e mu bide; racete na siromasite }e se

krenat vrz nego.

23. Koga ima so {to da go napolni stomakot negov, Toj }e ja primeni vrz nega jarosta na Svojot

gnev i }e isturi kako do`d vrz nego bolesti vo teloto negovo.

24. ]e izbega li od `eleznoto oru`je, - bakaren

lak }e go probode.

25. Pu{tenata strela }e mine niz teloto negovo, }e izleze so svojot bolskav vrv niz

`ol~kata negova; u`asite na smrtta }e se nafrluvaat vrz nego!

26. S# {to e ma~no i sokrieno vo nego, }e go

gori ogan, od nikogo ne razduvan; zlo }e gi snajde i drugite vo {atorot negov.

27. Neboto }e go otkrie

bezzakonieto negovo, a i zemajta }e se krene protiv nego.

28. ]e is~ezne bogatstvoto na ku}ata negova; s# }e se

rasturi vo denot na gnevot Bo`ji.

29. Toa e delot od boga za bezzakoniot ~ovek i nasledstvo, opredeleno za

nego od Vsedr`itelot!"

[estiot govor na Jov: Bog postapuva so pravednicite kako {to saka.

21. [estiot govor na Jov: Bog postapuva so pravednicite kako {to saka.

1. Odgovori Jov i re~e:

2.

<Islu{ajte go vnimatelno zborot moj; toa }e mi bide uteha od vas.

3. Potrpete me, i jas }e govoram; a potoa,

otkako }e se iska`am, potsmevajte se.

4. Zar na ~ovek se oplakuvam jas? Pa kako da ne bide `alosen duhot moj?

5. Pogledajte me i u`asnete se, i stavete prst na ustata svoja.

6. Samo koga }e pomislam, - istrpnuvam, i

trepet go obzema teloto moe.

7. *Zo{to bezzakonicite `iveat, dostignuvaat starost, i sobiraat bogatstvo?

*Jerem 12,1;

8. Decata nivni se so niv pred liceto nivno, i vnucite im se pred o~ite nivni.

9. Ku}ite im se vo

mir i bez strav, i `ezalot Bo`ji ne e vrz niv.

10. Bikot nivni oploduva i ne propu{ta, kravata nivna za~nuva

i ne pometnuva.

11. Gi pu{taat malite svoi kako stado, i decata nivni skokaat.

12. Podviknuvaat pri

timpani i gusli i se veselat so svirki;

13. gi pominuvaat denovite vo dobro i vo eden mig slegnuvaat vo grob.

14. A me|utoa, Mu velat na Boga: - <Otstrani se od nas, ne sakame da znaeme za Tvoite pati{ta!

15. [to e

Vsedr`itelot, ta da mu slu`ime? I kakva polza ima da pribegnuvame kon Nego?"

16. Gleda{, dobroto nivno ne

e od nivnite race. - No daleku e od mene sovetot na ne~estivite!

17. ^esto zgasnuva svetilkata kaj

bezzakonicite i gi spoletuva zlo, a On vo gnevot Svoj gi daruva so stradawa?

18. Tie treba da bidat kako

*slamka pred vetar i kako pleva, zaveana od vior.

*Psal.1,4;

19. ]e re~e{: <Bog go ~uva *zloto negovo za

negovite deca. - Neka mu vozdade On na nego samiot, za da go znae toj toa.

*2.Moj.20,5;

20. Neka o~ite negovi go

vidat zloto negovo; i sam neka pie od gnevot na Vsedr`itelot.

21. Za{to, {to mu e gri`a za domot negov, koga

brojot na mesecite negovi }e se svr{i?

22. No Boga li }e Go u~ime na mudrost koga im sudi na gornite?

23.

Eden umira vo najgolema sila svoja, sosema spokoen i miren;

24. vnatre{ninata mu e polna so mast, i koskite mu

se napoeni so mozok.

25. Drug, pak, umira so ogor~ena du{a, bez da vkusi dobro.

26. I eden do drug le`at vo

zemjata i crvi gi pokrivaat.

27. Gi znam va{ite misli i sudovi, {to gi kroite protiv mene.

28. Vie velite:

»kade e knezoviot dom, kade e {atorot, vo koj `iveat bezzakonicite?«

29. Zar ne ste gi raspra{uvale

patnicite i ne ste zapoznaeni li so nivnite zabele`uvawa,

30. deka vo denot na smrtta bezbo`nikot biva

po{teden; vo denot na gnevot se odveduva nastrana?

31. Koj }e mu go prekori pred liceto negovo negoviot pat,

i koj }e mu vrati za ona {to go vr{el toj?

32. Go sproveduvaat do grobi{tata i vo grobot svoj ostanuva toj.

33.

Lesni se za nego zemjenite grutki; po nego odat mnogu lu|e, a onie {to oti{le pred nego broj nemaat.

34. Kako

toga{ sakate da me ute{ite so sueta? Vo odgovorite va{i ostanuva samo izmama."

Posledniot govor na Elifaz: go obvinuva Jova za mnogu grevovi, go sovetuva

22. Posledniot govor na Elifaz: go obvinuva Jova za mnogu grevovi, go sovetuva da se pokae. Bog kaznuva samo po

pravda.

1. Progovori toga{ Elifaz od Temna i re~e:

2. <Zar ~ovek mo`e da mu bide koristen na Boga?

^ovekot sam za sebesi e mudar.

3. Se raduva li Vsedr`itelot zatoa {to si praveden? I }e ima li korist za

Nego, zatoa {to gi dr`i{ neporo~ni pati{tata Negovi?

4. Zar On, pla{ej}i se od tebe, }e vleze vo borba so

tebe, }e pojde li da se sudi so tebe?

5. Navistina, tvojata zloba e golema, i bezzakonijata tvoi kraj nemaat.

6. Navistina, ti zema{e *zalog od bra}ata svoi za ni{to i na polugoli im gi soblekuva{e ali{tata nivni.

*2.Moj.22,26;

7. Na izma~en od `ed ne mu dava{e voda, da se napie, a na *gladen leb mu otka`uva{e;

*Isa.58,7;

8. a na silen ~ovek mu dava{e zemja, i povidniot se naseluva{e na nea.

9. Vdovicite gi ispra}a{e bez

ni{to, i siracite gi ostava{e so prazni race.

10. Zatoa okolu tebe ima stapici, i neo~ekuvaniot u`as te

zbunuva.

11. Temnina e okolu tebe, vo koja ni{to ne gleda{ i golema voda te pokriva.

12. Bog ne li e

povisoko od nebesata? Pogledaj gi gore yvezdite, kolku se visoko tie!

13. I ti veli{: »{to znae Bog?« Mo`e

li On da sudi vo mrak?

14. Oblacite se Negovi zavesa, taka {to ne gleda, tuku samo odi po nebesniot k*rg.

15. Zar ti ne odi{ po patot na starite, po koj odele bezzakonicite,

16. a koi predvreme bea istrebeni, koga

vodata se be{e razleala pod osnovite nivni?

17. Tie mu velea na Boga: »otstrani se od nas! [to }e ni napravi

Vsedr`itelot?«

18. On gi polne{e so bogatstvo ku}ite nivni. - No daleku da e od mene sovetot na

ne~estivite!

19. ]e vidat pravednici i }e se raduvaat, a neporo~nite }e im se potsmevaat.

20. Zar ne

propadna imotot nivni, a ostatokot ogan go gori.

21. Zbli`i se so Nego - i }e bide{ spokoen; preku toa }e ti

dojde dobroto.

22. Primi go od ustata Negova zakonot i stavi gi zborovite Negovi vo srceto svoe.

23. Ako se

obrne{ kon Vsedr`itelot, odnovo }e se sredi{; }e go otstrani{ bezzakonieto od {atorot svoj

24. i }e ja

frli{ dragocenosta vo prav, i po poto~nite kamewa - ofirsko zlato.

25. Vsedr`itelot }e bide za tebe

pomo{nik, }e te napravi ~ist kako bleskavo srebro.

26. Za{to toga{ }e se raduva{ za Vsedr`itelot, }e go

krene{ liceto svoe kon Boga.

27. ]e Mu se *moli{, i On }e te ~ue, i ti }e gi ispolni{ zavetite svoi.

*Psal.49,14-15;

28. ]e naumi{ ne{to, i toa }e se ispolni, nad tvoite pati{ta }e sveti svetlina.

29. Koga

nekoj }e bide ponizen, }e re~e{: »ugore!« i On }e go spasi onoj so navednatoto lice;

30. }e go spasi i

vinovniot; a }e go spasi preku ~istotata na tvoite race."

Sedmiot govor na Jov: saka, iako bez nade`, Bog da go izvede na sud.

23. Sedmiot govor na Jov: saka, iako bez nade`, Bog da go izvede na sud.

1. Odgovori Jof i re~e:

2. <Duri

i sega zborot moj e gor~liv, stradawata moi se pote{ki od vozdi{kite moi.

3. O, da znaev kako da Go najdam, da

mo`ev da se pribli`am do prestolot Negov!

4. Bi go izlo`il pred Nego moeto delo i bi ja napolnil ustata

svoja so opravdanie;

5. }e gi doznaev zborovite, so koi On mi govore{e, }e razberev {to }e mi ka`e{e.

6.

Zar On, Sesilniot, bi zel da se spori so mene? O, ne! Tuku bi mi pomognal.

7. Toga{ pravednikot bi mo`el da

se opravda pred Nego, - i jas zasekoga{ bi se oslobodil od svojot Sudija.

8. No, ete, jas odam napred - a Nego Go

nema, nazad se vra}am - i ne Go nao|am;

9. vr{i li On ne{to na levata strana, jas ne Go gledam.

10. No, *ako go

znae patot moj, neka me ispita, - }e izlezam kako zlato.

*Psal.16,3;

11. Nogata moja zdravo se dr`i za patekite

Negovi; pati{tata Negovi gi pazev i ne se otstranuvav.

12. Od zapovedite na ustata Negova ne otstapuvav;

zborovite na ustata Negova gi pazev pove}e otkolku moite pravila.

13. No On e silen; koj }e Go otstrani? On go

pravi ona {to go saka du{ata Negova.

14. On }e go napravi ona {to go naumil za mene, sli~no na toa vo Nego

ima mnogu.

15. Zatoa jas treperam pred liceto Negovo; koga mislam za toa - se pla{am od Nego.

16. Bog me

obeshrabri, Vsedr`itelot me upla{i.

17. Zo{to ne sum uni{ten pred ovaa temnina? Zo{to so mrak go prekri

liceto moe!"

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2007 во 14:49

Jov mu odgovara na Vildada: so Sesilniot nikoj ne mo`e da spori.

9. Jov mu odgovara na Vildada: so Sesilniot nikoj ne mo`e da spori.

1. Na toa odgovori Jov i re~e:

2.

<Navistina znam, deka e toa taka; no kako }e se opravda ~ovek pred Boga?

3. Ako saka da vleze vo raspravija so

Nego, nema da Mu odgovori ni na edno od iljada.

4. On e mudar po srce i mo}en po sila; koj stanuval protiv

Nego i ostanuval vo spokojstvo?

5. On gi premestuva planinite, a tie toa ne go znaat: gi prevrtuva vo gnevot

Svoj;

6. ja pomestuva zemjata od mestoto nejzino, i stolbovite $ treperat;

7. }e mu ka`e na sonceto, - i toa ne

izgreva, i na yvezdite im stava pe~at.

8. On Sam gi raspnuva nebesata i odi po morskata povr{ina;

9. On gi

sozdal Me~kata, Orionot i Plejadata i yvezdite na ju`noto nebo;

10. vr{i golemi dela, neispitlivi i

~udesni, i bezbrojni se Negovite ~uda.

11. Ete, On odi pred mene, i jas ne mo`am da Go vidam; On minuva, a jas

ne Go zabele`uvam.

12. Zeme li ne{to, koj }e Mu zabrani? Koj smee da Go pra{a: {to pravi{?

13. Bog nema da

go otstrani gnevot Svoj; pred Nego }e padnat privrzanicite na gordosta.

14. Ako me usli{i i gi oceni

zborovite moi,

15. duri i da sum prav, nema da odgovaram, tuku Sudijata moj za milost }e Go molam.

16. I koga

na glasot moj bi se odzval, nema{e da poveruvam deka gi ~ul zborovite moi Onoj,

17. Koj vo vior me porazuva i

bez vina gi umno`uva ranite moi;

18. ne mi dava da zdivnam, a so gor~ila me ispolnuva.

19. Ako stanuva zbor

za sila, On e najsilniot; koj }e se sprotivstavi na Negoviot sud?

20. Ako po~nam da se opravduvam, samata usta

}e me obvini; ako sum nevin, On }e me proglasi za vinoven.

21. A dali sum nevin, i jas samiot ve}e ne znam,

`ivotot svoj go preziram.

22. Seedno e: zatoa rekov: deka On go pogubuva i *neporo~niot i vinovniot;

*Prop.9,2-3;

23. ako lukavite ginat so luta smrt, toga{ so nevinite se podbivaat.

24. Zemjata e prepu{tena vo

racete na ne~estivite. On im gi pokriva o~ite na nejzinite sudii. Ako On ne e, toga{ Koj e?

25. No dnite moi

bea pobrzi od glasnikot, - daleku pobegnaa, ne vidoa nikade dobro;

26. letaat kako lesni letala, kako orel,

{to se spu{ta vrz plen.

27. Ako re~am: <]e gi zaboravam tagite svoi, }e go otstranam svojot mra~en izgled i }e

zakrepnam,"

28. od site moi maki u`as me opfa}a, za{to, znam deka nema da me opravda{.

29. Ako sum, pak,

vinoven, zo{to toga{ zaludo se izma~uvam?

30. Da se izmiev so sne`na voda i sosema da gi is~istev racete

svoi,

31. i toga{ Ti }e me turne{e vo tiwa, pa }e se zgnasea od mene i ali{tata moi.

32. Za{to On ne e ~ovek,

kako {to sum jas, ta da mo`am da Mu odgovoram i da otidam zaedno so Nego na sud!

33. Me|u nas nema posrednik,

{to bi ja stavil rakata svoja me|u dvajcata.

34. Neka go trgne On od mene `ezalot Svoj, i stravot Negov da ne

me zastra{uva,

35. toga{ }e zboruvam i nema da se pla{am od Nego, bidej}i vaka ne znam za sebe.

Jov prodol`uva da se oplakuva.

10. Jov prodol`uva da se oplakuva.

1. i dotegna na du{ata moja mojot `ivot; }e se predadam na tagata

svoja; }e govoram so gor~inata na du{ata svoja.

2. ]e mu re~am na Gospoda: <Ne me obvinuvaj; ka`i mi zo{to se

bori{ so mene?

3. Milo li tie e da me izma~uva{, da go prezira{ deloto na racete Svoi, a namerite na

ne~esnite da gi pomaga{?

4. Zar ima{ telesni o~i? Gleda{ li kako {to *gleda ~ovek?

*3.Car.16,7;

5. Zar

Tvoite dni se kako dnite na smrtnite, ili Tvoite godini se kako dnite na ~ovek,

6. ta bara{ porok vo mene i

bara{ grev vo mene,

7. makar {to dobro znae{ deka sum nevin i deka nema koj da me spasi od rakata Tvoja?

8.

Tvoite race me sozdale i me oformile, i Ti sega od site strani me poni{tuva{?

9. *Seti se deka kako glina

si me zame{al, ta pak li vo prav }e me pretvori{?

*1.Moj.2,7;

10. Neli Ti me izlea kako mleko, i me zgusti

kako sirewe?

11. So ko`a i plot me oble~e, so koski i `ili me stegna,

12. `ivot i milost mi daruva, i

Tvojat gri`a go ~uva{e duhot moj?

13. No i toa vo srceto Svoe go krie{e, znam deka toa e vo Tebe,

14. deka,

ako zgre{am, Ti }e zabele`i{ i nema da go ostavi{ grevot moj bez kazna.

15. Ako sum vinoven, te{ko mi mene!

Ako sum prav, ne }e smeam da krenam glava. Od sram sum skr{en, gledaj}i ja makata svoja.

16. Ako se ispravam,

*kako lav me goni{, silata Svoja na mene ja poka`uva{ so ~udesa.

*Isa.38,13;

17. Obvinuvawa novi podiga{

protiv mene; go zasiluva{ gnevot Svoj protiv mene; so novi sili se kreva{ protiv mene.

18. I zo{to me izvede

od utrobata? Da bev umrel koga ni~ie oko u{te ne me be{e videlo;

19. o, da bev prenesen od utrobata vo grob,

kako da me nemalo!

20. Neli se malku denovite moi? Ostavi me u{te malku da se raduvam,

21. pred da pojdam

na pat bez vra}awe - vo zemjata na temninata i smrtnata senka,

22. vo zemjata na gustata temnina, kade {to

nema uredba, kade {to svetlinata e sli~na na najcrnata no}."

Prviot govor na Sofar: Jov treba da Mu se pokori na Boga i da ja priznae

11. Prviot govor na Sofar: Jov treba da Mu se pokori na Boga i da ja priznae Negovata premudrost.

1.

Potoa progovori Sofar od Nam i re~e:

2. <Zar na mnogu zborovi ne mo`e da se dade odgovor, i zar

mnoguzborliviot ~ovek e prav?

3. Tvoeto praznoslovie }e gi natera li lu|eto da mol~at, za da se

potsmevnuva{ ti, ta da nema koj da te zasrami?

4. Ti re~e: rasuduvaweto mi e pravilno, i jas sum ~ist vo Tvoite

o~i.

5. O, da progovore{e Bog, da ja otvore{e ustata Svoja kon tebe

6. i da ti gi otkrie{e tajnite na

mudrosta, deka tebe ti se pa|a dvojno pove}e da ponese{! I taka, znaj, oti Bog za tebe predade na zaborav nekoi

od tvoite bezzakonija.

7. Mo`e{ li vo dlabo~inite Bo`ji da pronikne{? Mo`e{ li da go dostigne{

sovr{enstvoto na Vsedr`itelot?

8. On e povisok od nebesata, - {to mo`e{ da napravi{? Podlabok e od

pekolot, - {to mo`e{ da doznae{?

9. Podolga od zemjata e merkata Negova i po{iroka od moreto.

10. Ako

preina~i i zatvori nekogo vo okovi i go izvede na sud, koj }e Mu zabrani.

11. Za{to On gi znae onie {to la`at

i go gleda bezzakonieto; }e go ostavi li bez prezir?

12. No i suetniot ~ovek se opametuva; divoto osle na uzda

se pokoruva.

13. Ako go naso~i{ srceto svoe i gi podade{ racete kon Nego,

14. ako porokot od rakata svoja go

otfrli{ i ne dozvoli{ bezzakonie da prestojuva vo tvoite {atori,

15. toga{ }e go krene{ neizvalkanoto

lice svoe, }e bide{ cvrst i nema da se pla{i{.

16. Toga{ }e ja zaboravi{ tagata: kako za iste~ena voda }e se

se}ava{ za niv.

17. I `ivotot tvoj }e po~ne pojasno od pladne; kako utro }e svetne{.

18. Vo nade`ta svoja }e

bide{ spokoen, ograden, }e po~iva{ vo mir.

19. ]e legne{ i ne }e ima koj da te zapla{uva; mnozina }e ti se

umilkuvaat.

20. A o~ite na bezzakonicite }e izgasnat, pribe`i{teto nivno }e propadne, a nade`ta nivna }e

bide is~eznuvaweto."

Tretiot govor na Jov: Bo`jata mudrost se pojavuva vo Negovite dela.

12. Tretiot govor na Jov: Bo`jata mudrost se pojavuva vo Negovite dela.

1. Pak odgovori Jov i re~e:

2.

<Samo vie li ste lu|e, i so vas li }e is~ezne mudrosta!

3. I jas znam da mislam kako vas; i vo ni{to ne sum

podolen od vas; i koj ne go znae istoto toa?

4. za potsmev stanav jas na prijatelot svoj, jas {to go povikuvav

Boga, i Koj mi odgovara{e, - za potsmev e - pravedniot i neporo~niot ~ovek.

5. Nesre}niot treba da se prezira -

tie mislat, da se udira po onoj, ~ii noze se sopnuvaat.

6. Spokojni se {atorite na kradcite i bezopasni na onie

{to Go gnevat Boga, nim Bog im dava s#.

7. No, pra{aj go dobitokot, i }e te nau~i; zapra{aj ja nebeskata ptica, i

}e ti objasni.

8. Gu{terite }e te pou~at, }e ti ka`at i morskite ribi.

9. Koe od site sozdanije ne znae, deka

rakata na Gospoda go sozdala?

10. No Negovata *raka e du{ata na s# {to e `ivo i duhot na sekoja ~ove~ka plot.

*4.Moj.16,22;

11. Neli uvoto gi razbira zborovite, i neli jazikot go raspoznava vkusot na hranata?

12. Kaj

starcite ima mudrost, a kaj dolgove~nite - razum.

13. No vo Nego ima mudrost i sila, Negovi se re{enieto i

razumot.

14. Ona {to On }e razurne, nema da se izgradi: kogo On }e zagovori, nema da se oslobodi.

15. Da gi

*zapre vodite, i s# }e se isu{i; da gi pu{ti, i zemjata }e ja razru{at.

*3.Car.17,1;

16. Vo Nego e silata i seta

mudrost, pred Nego e onoj, {to e zabluden, i onoj {to voveduva vo zabluda.

17. On gi priveduva sovetnicite vo

neobmislenot i gi pravi sudiite bezumni.

18. On gi lu{uva carevite od vlast i go vrzuva so ja`e krstot nivni;

19. na knezovite im go odzema dostoinstvoto i silnite gi kutnuva;

20. im go odzema jazikot na gordite i gi

li{uva od razum starcite;

21. gi pokriva so sram slavnite i jas oslabnuva silata na mo}nite:

22. ja otkriva

temninata vo dlabinite i ja vadi na videlo smrtnata senka;

23. gi izdignuva narodite i gi istrebuva; gi

rasprsnuva i gi sobira;

24. im go odzema umot na knezovite zemni i gi upatuva na bezpatna pustiwa:

25. so

pipawe odat tie po temnina, bez svetilo, i skitaa kako pijani.

Jov ja pobiva samouverenata mudrost na svoite prijateli.

13. Jov ja pobiva samouverenata mudrost na svoite prijateli.

1. Ete, seto toa okoto moe go vide, uvoto moe

go ~u i go zabele`av za sebesi.

2. Kolku {to znaete vie, znam i jas; ne sum podolu od vas.

3. No jas kon

Vsedr`itelot bi sakal da govoram, bi sakal so Boga da se soo~am.

4. A vie ste kova~i na lagi; site vie ste

beskorisni lekari.

5. O, samo da bevte mol~ele! Toa bi vi se smetalo za *mudrost.

*Izrek.17,28;

6.

Islu{ajte gi moite rasuduvawa i proniknete vo izrazot na ustata moja.

7. Treba{e li da govorite zaradi Boga

nepravda i zaradi Nego da govorite laga?

8. Treba{e li da bidete liceprijatni kon Nego i za Boga taka da se

prepirate?

9. Dobri li }e bide, On da ve ispituva? ]e Go izmamite li kako {to go izmamuvaat ~ovekot?

10.

On strogo }e ve kazni, iako skri{no licemerite.

11. Zar goleminata Negova ne ve pla{i, i strav od Nego ne ve

obzema li?

12. Va{ite zabele{ki prilegaat na pepel; va{ata odbrana e glinena ograda.

13. Molknete pred

mene, a jas }e govoram, {to i da me snajde.

14. Zar jas samiot da si go raskinuvam so zabite teloto svoe? I

du{ata svoja da si ja stavam v raka?

15. Ete, On mo`e da me ubie, no jas }e se nadevam; bi sakal samo

odnesuvaweto moe pred liceto Negovo da go opravdam.

16. I toa mi e ve}e za spasenie, bidej}i bezbo`nik nema

da se javi pred liceto Negovo.

17. Islu{ajte gi vnimatelno zborivite moi i objasnenijata moi so u{ite va{i.

18. Ete, zapo~nav sudska postapka; znam deka }e bidam prav.

19. Koj ima sila da me nadvie? Potoa }e molknam

i }e go ispu{tam duhot.

20. Samo dve raboti ne pravi so mene, i toga{ jas nema da se krijam od Tvoeto lice;

21. trgni ja od mene rakata Svoja, i Tvojot u`as da ne me potresuva.

22. Toga{ pra{uvaj me, i jas }e odgovaram;

ili jas da pra{uvam, a Ti da odgovara{.

23. Kolku se porocite i grevovite moi? Poka`i mi go bezzakonieto

moe i grevot moj.

24. Zo{to go krie{ sega liceto Svoe od mene i me smeta{ za Tvoj neprijatel?

25. Zo{to so

strav go ma~i{ od vetrot skinatiot list, zo{to ja goni{ suvata slamka?

26. Zo{to pi{uva{ protiv mene

gor~livi presudi i *mi gi smeta{ grevovite na mladosta moja,

*Psal.24,7;

27. gi tura{ vo klada nozete moi i

gi demne{ site moi pati{ta, - gi ispituva{ tragite na nozete moi?

28. @ivotot moj kako izgnieno drvo se

raspa|a, kako obleka od molci izedena."

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 98>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.