|
Ernesto Che Guevara |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | ||
VladimirCHE
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 117 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
brza moze u tvoe vreme koga kapitalistite se setale po zlatnava zemja
Vladimir88
makedonskata istorija za mene seuste ja gradime 91 so referendumot nie ja pocnavme nasata istorija a se dotogas bese zabluda vo koja site veruvaa - ako imas malce od malce sustinsko se nadevam deka ke go prifatis ova - a vo sporedba so kuba and Ernesto Rafael Cheguevara De Serna ima mn.da ti objasnuvam toa se 5toma brat , da ne ja otvarame golemata , taka da mene me interesira kako - mejker na ovaa tema koe e tvoeto mislenje za Che nisto poveke , a makedonskata istorija doprva se gradi bidejki nie seuste tapkame vo mesto posto sme relativno mlada drzava koja tone i tone vo vo nesto sto se narekuva TRANZICIJA (APSURD za mene ali taka go narekuvaat) Drugo sakav da ti kazam e da NIE NE NI GO NAMIRISAVME KOMUNIZMOT NA FIDEL KASTRO I CHE (jasno ti e so kogo imas rabota - nesum DETE)
-POZNETO E DEKA SEKOJA REVOLUCIJA SI GI JADE SVOITE DECA ali zosto nie nebevme del od takvo nesto 0 znaes zosto ZATOA STO KAJ NAS NIKOGAS NEMASE NI RRRR OD REVOLUCIJA SAMO R>I>P od makedonskite vojskovodci carevi , pretsedateli i slicno ............ TAKA BRAT DA SI ZNAES Изменето од VladimirCHE - 26.Јануари.2008 во 02:44 |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како бе немало револуција,абе Куба последна се ослободи од капитализмот,светска револуција беше социјализмот аллоооооо уште од Маркс и Енгелс.Имаме ние богата историја,па ние ја живееме историјата,заврти се околу тебе - секаде е историјата
|
||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Добро де уживај... И како тоа ние ја градиме историјата од 91 кога нас веќе ни се гради( и продолжува да се гради) 2500 години историјата??? Е сега во комунизмот пример имаше некои работи со кои јас не се согласувам денеска.... И додуша сум ги приметил доста деца, како носат маици од Че Гевара и.т.н. па претпоставив дека си дете... Извини за тоа ОК? Изменето од Vladimir88 - 26.Јануари.2008 во 12:27 |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нешто за Че Гевара, еден разговор утринава ме поттикна да го побарам ова...другата страна на револуционерот Ернесто Че Гевара, a сметам дека и тука би се развила интересна дебата за овој револуционер, независно кој како гледа на него
НОВИ ДЕТАЛИ ЗА ИСТОРИСКАТА УЛОГА НА прочуениот револуционер, нА 40-годишнината од неговата смрт Темната страна на легендарниот „команданте“ Че Во новата биографија, романтичниот херој е прикажан како „ладнокрвно чудовиште“, кој безмилосно елиминирал „издајници“ и „антиреволуционерни црви“ за да му овозможи на Фидел Кастро да владее на Куба Новата биографија на Ернесто Че Гевара, иконата на
кубанската револуција, ја вознемири војската негови обожаватели низ
целиот свет. Четири децении по егзекуцијата во боливиската џунгла,
романтичниот херој е прикажан како „ладнокрвно чудовиште“, кој
безмилосно елиминирал „издајници“ и „антиреволуционерни црви“ за да му
овозможи на Фидел Кастро да владее на Куба. - Воопшто не е лесна задача
да се нападне легендарен лик, кого го бранат толку многу луѓе.
Симпатизерите направија култ на недопирливиот Че - вели Јакобо Мачовер,
авторот на книгата „Скриеното лице на Че“.Кубанецот Мачовер, кој од
1963 година живее во егзил во Франција, тврди дека за херојскиот статус
на Че се виновни француските интелектуалци, кои во шеесеттите години
масовно патуваа во Хавана и „паднале на шармот на единствениот
команданте што го зборувал нивниот јазик“. За „канонизацијата“ на Че
директно е посочен Режи Дебрај, кој во тој период станал следбеник на
Гевара и професор по филозофија на Универзитетот во Хавана. И
егзистенцијалистот Жан-Пол Сартр, кој ја посетил Хавана во 1960 година,
исто така, влијаел врз идеализацијата, зашто го опишувал Гевара како
„најцелосниот човек на својата епоха“. Боливија го предаде, а сега го слави Боливијците, кои го предадоа Ернесто Че Гевара, сега
го величаат и му организраат фестивал, пишува лондонскиот весник
„Индепендент“.Во зафрленото место Вила Гранде во џунглите на Боливија,
каде што пред 40 години е заробен и убиен познатиот револуционер, се
одржува петдневен фестивал со концерти, филмови, изложби и фудбалски
турнир. |
||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мислам , никој не носи маици со ликот на Клинтон , или можеби сум во грешка , а ? Па добро , убаво е да се дебатира , прекрасно е кога секој , без страв за цензура си го изнесува своето мислење . Изменето од Македон - 14.Декември.2009 во 20:29 |
||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Е никако не можам да ги сконтам луѓево кои плачат по капитализам а се повикуваат на Че
|
||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Че не е синоним на комунизмот |
||
|
||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Е за што е?
Немој сега револуција да ми споменуваш. Револуција е Француската револуција,Робеспјер и Дантон а не Че. Че е типичен комунист,ништо повеќе. |
||
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Знам што сакаше да кажеш, знам дека целта ти беше да покажеш дека и оваа борба била крвава, барем судејќи по труповите, ама сепак, никој чинам не ги идолизира толку татковците на овие борби зар не? Инаку, одговор до авторот на темава, искрено, за мене Че Гевара е исто како што кажа Фикс, симбол на отпорот, револуцијата и комунизмот, а посебно на идејата за светска револуција која треба да го донесе на сцена комунизмот, што јас искрено, ниту малку не го сакам. |
||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас незнам што е тоа типичен комунист , јас знам само за комунист . Види , се во свое време . Денес незнам дали постои некоја британска колонија во Африка , некоја Холандска во Азија , но Че е сепак е најексплатиран кога масите им се обраќаат на “ големите “ нации - сили . |
||
|
||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Гарантирам дека ако застанеш некое детуле што го носи ликот на Че на маица и го прашаш нешто повеќе за него,пример целта на неговата борба или револуција појма нема да има за него.
Па 99% од луѓето не знаат дека Че е Аргентинец,сите мислат дека е Кубанец |
||
||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Види , не си упатен , таа слика има големо значење во човештвото , побарај ја истосторијата на истата , ќе бидеш изненаден Ова е македонската верзија на истата . За Че , имаш право на свое мислење , јас не се согласувам со тебе , подоле ќе објаснам зашто . |
||
|
||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не , не е сериозен аргумен . Мислам , прашај некоја бабичка во цркав дали го видела денес Јешуа во црквата , мислам дека ќе ти каже дека не го знае и дека не знае за кого прашуваш . Понатамошни компарации се непотребни . |
||
|
||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мразам иначе несериозни дискусии и зезање.
Ама сигурен сум дека бабичката не го носи Јешуа или кој и да е тој што го стави во споредбата на маица и го шета насекаде. |
||
||
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |