|
Православно vs Протестантско Христијанств |
Внеси реплика | страница <1234 22> |
Автор | |
Bronhi
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Поделбата во 1054 година е последица на гордоста на Да Силва Кандида кој бил пратеник на папата, Анатемата која тој ја оставил во црквата Света Софија не се однесува на целата Црква туку само на тогашниот цариградски патријарх, кој вратил со иста мерка. Инаку се должи на тоа што не му дале тој да преседава со соборот кој се одржувал во тоа време. затоа и истите беа повлечени пред околу 30 години. Инаку валидноста на Да Силва Кандида како папски пратеник е спорна бидејќи папата кој го испратил починал во меѓувреме.
Така што ПОДЕЛБАТА НА ЦРКВАТА НА ИСТОЧНА И ЗАПАДНА НЕ СЕ СЛУЧИЛА ВО 1054 ГОДИНА, ОВОЈ ДАТУМ Е ЗЕМЕМ ОД СТРАНА НА ИСТОРИЧАРИТЕ ЗА ДА СЕ ЛОЦИРА ЕДНА СОСТОЈБА НА ОДДАЛЕЧУВАЊЕ НА ПОМЕСНИТЕ ЦРКВИ КОЕ РЕАЛНО СЕ СЛУЧУВАЛО ПОРАДИ РАЗЛИЧНИОТ НАЧИН НА РАЗМИСЛУВАЊЕ, СОЦИЈАЛНИТЕ И ЕКОНОМСКИТЕ ПРОЦЕСИ КОИ БИЛЕ ПОИНАКВИ НА ИСТОК И ЗАПАД. Всушност, вистинската поделба настанува околу 3-4 века подоцна и постапно. Некаде дури до 17 век во Италија има православни монаси на кои никој ништо не им замерува или пак ги обвинува за нешто. |
|
Земете БРОНХИ полесно се дише
|
|
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
значи јасно е дека целата источна црква е анатемисана од посланикот со Апостолско преемство.... ЕПА ШО ТУКА МИ СКОКАТЕ???
|
|
ZakHay
Сениор Регистриран: 21.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 101 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ej da si mi go zemal zborot Adzijo!!!I znaes sto,ne mi e jasno od kaj im e zborot PRAvo SLavije!OD Ist.Rimsko Carstvo do Pravoslavna Drzava nesto mi e mutno,eh aj neka najde nekoj zdrav dokaz za da go objasni potekloto na imeto!
Ej neka se najde nekoj junak da go odbrani ova!!!Sekoja mu cast zas ni samite pravoslavni nemaat cvsrt dokazi zaso se pravoslavni?
|
|
Bronhi
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Од каде виде дека е јасно дека целата Источна црква е Анатемисана??? Си ја видел анатемата!? Ај читни поубо шо пишав! Се работи за лични анатеми меѓу патријархот и Да Силва Кандида, а не меѓу Помесните цркви. И поделбата на Црквата на Источна и Западна не е од 1054 година, читни нешто пред да рипнеш...
|
|
Земете БРОНХИ полесно се дише
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
сум читнал, не бери гајле...
како може вашата црква да ја води анатемисан еретик? тоа самото по себе си повлекува проклетство над целата црква, бидејќи останавте послушни на анатемисаниот... |
|
Реакт
Сениор Регистриран: 22.Мај.2007 Локација: Burundi Статус: Офлајн Поени: 373 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Си читнал, ама не си разбрал.
Каде се вели дека Црквата ја води анатемисан владика, кога глава на Црквата е Бог. |
|
Без коментар
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
да бе ние ништо не разбираме гревчиња, да не сте вие попоите, шо ќе праевме...
|
|
Реакт
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ќе немавте теми за пишување и за осудување...
|
|
Без коментар
|
|
rome
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 492 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
nikoj ne sudime samo ponekogas vistinata boli i nesakaat nekoi da ja svatat oti si se raspolozeni vo lagata.ama samo za kratko vreme toa ke bide.
|
|
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
|
|
Vlade
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 193 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Koga bi nemalo kogo da go osuduvaat, ke stanat ili komunisti ili, pak, hipici!
|
|
Реакт
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Neka im bidat popovite kamen na sopnuvanje. No ke im bidat i vodenichki kamen okolu vratot.
|
|
Без коментар
|
|
mali simo
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 1132 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ке исчезнат како восокот од свеќата |
|
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
|
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
членови на вероисповед
ако имаме различни ставови, не е нужно да си посакуваме едни на други да исчезнеме! и ние сме свесни дека постапките се наша одговорност и ние ке ги сносиме пследивите, а и вие сте свесни за вашите, и сте одговорни за истите. затоа МОЛАМ без желби за некој да исчезне. На крајот не е важен човечкиот Суд, туку оној што иде - Судот од Бога |
|
Реакт
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И судот од модераторот. Сам си кажа за LG-то, а мене ме бришеш.
не е бришен туку скриен, незнам кај кажал аџија за LG. ама ке пребарам Изменето од ACELERA - 26.Јуни.2007 во 12:33 |
|
Внеси реплика | страница <1234 22> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |