|
Торти и колачи со рум |
Внеси реплика | страница <12 |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Рум торта со двојно крем задоволствоПланирате забава во брзо време?Потребни состојки:За кората:
За првиот слој крем:
За вториот слој крем:
За филот:
Начин на подготовка:Жолчките измешајте ги со шеќерот, па додајте им го брашното и какаото, а потоа постепено турајте ги и белките додека мешате. Префрлете ја смесата во сад за печење, обложен со мрсна хартија и ставете ја во рерна на 180 степени. Оставете да се пече сè додека не добие златна боја. За првиот фил, измешајте ги путерот и шеќерот во прав, па потоа додајте го пирето од костен, румот и екстрактот од ванила, добро измешајте и нанесете го на оладеното тесто. Со помош на миксер, изматете го шлагот од слатката павлака, додадете го зацврстувачот за шлаг и нанесете го врз првиот фил. Стопете ја чоколадата со путерот, а потоа во тенок слој сипете ја на мрсна хартија, оставете ја 10-тина минути да се олади во фрижидер, а потоа исецкајте ја коцки. Декорирајте ја тортата со овие чоколадни коцки и сервирајте. Изменето од Valerija - 22.Мај.2018 во 20:41 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Рум гнезда со вишни СОСТОЈКИ:
ПОДГОТОВКА:
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Рум колачи Состојки 100 гр путер 50 гр шеќер во прав пола пакетче од 7 гр рум шеќер 130 гр брашно 1 лажица густин по потреба суви кајсии1. Омекнатиот путер го мешаме со шеќер во прав и со рум шеќер. Потоа се додава брашно и густин и се промешува. 2. Од приготвеното тесто се прават цвеќиња ( може со кујнски шприц) и врз нив се ставаат парчиња од суви кајсии. Колачите се редат во плех обложен со пекарска хартија и се печат во загреана рерна околу 10-15 минути на 180 степени. Во истите колачи може да се додаде наместо рум шеќер, рендана кора од лимон или портокал. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бомбици со румДоколку смесата е леплива, слободно додадете мелени бисквити. Бомбиците може да ги чоколадирате, да ги посипете со мрвици, со мелени ореви и слично. За посните слави, подгответе ги без млеко и белка. Стопете путер со малку вода, па со топлата смеса замесете ги оревите и чоколадото. Разлика во вкусот нема, а ќе добиете вкусни посни слатки за зимските слави. Всушност, секој рецепт за визитарски колачи може да ја прилагодите и да ги направите посни. Совет: Подготовката на визитарски колачи секогаш дава слобода за комбинирање на состојките. Секој рецепт може да го прилагодите на сопствените потреби, да употребите повеќе бисквити, а помалку ореви или лешници и не мора строго да се придржувате до количината на состојките. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Рум коцкиНеверојатно вкусно чоколадно доживување! За тесто: Фил 1 Фил 2 Подготовка: Фил 1 - млекото и шеќерот ставете ги на оган, кога шеќерот ќе се стопи додадете го какаото и румот и со постојано мешање оставете смесата да зоврие. Прилично е густа, па внимавајте да не загори и да не се направат грутки. Не е потребно да вари, штом ќе зоврие тргнете го садот од оган. Фил 2 - жолчките пенесто изматете ги со шеќерот, па смешајте ги со претходно изматениот маргарин. Тестото се подготвува на следниот начин: белките и шеќерот изматете ги во цврст снег, па додадете ги другите состојки, и внимателно измешајте со 1/3 од филот. Смесата за тесто ставете ја во намрснета правоаголна тава за печење и печете на 180 степени ( или на онаа температура на која обично печете колачи и торти). Испеченото и изладено тесто прелијте го со 150 мл. засладено топло млеко. Над тестото ставете го филот, а над него шлаг крем или декорирајте по желба. Бара малку повеќе време за подготовка, но толку е вкусно што ќе заборавите колку труд сте вложиле. Едноставно ќе уживате во вкусот. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Чоколадна рум торта Потребни состојки: 140 гр маргарин, 140 гр шеќер, ванилин шеќер, 6 јајца, 140 гр мелени ореви или лешници, 3 реда чоколада – вашата омилена, една лажица какао, рум За филот: 125 гр путер, 125 гр шеќер во прав, ванила, 3 реда чоколада, една лажица какао, 2 јајца
Начин на приготвување: Со миксер пенесто изматете ги маргаринот, ванилата и шеќерот. Додајте ги една по една жолчките, матејќи се додека смесата не се изедначи. Потоа додајте го какаото и растопената чоколада, а на крајот лешниците или оревите. Посебно изматете ги белките во цврст снег и полека додајте ја смесата во чоколадната смеса. Ставете го и румот. Во калап за печење ставете масло, а потоа и брашно па сипете ја смесата и ставете ја да се пече во загреана рерна на 250 степени. Печете 10 минути, а потоа намалете ја температурата на 200 и печете уште 15-20 минути. Филувајте кога тестото ќе биде потполно изладено. За филот: Пенесто изматете ги путерот, шеќерот во прав, ванилата па додавајте ги една по една жолчките, потоа какаото, растопената чоколада и рум. Пенесто изматете ги белките и додајте ги во чоколадниот фил. Филот ставете го во фрижидер да се излади, а потоа филувајте го тестото. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
(ФОТО) Торта од чоколадо и рум на Филипа Гомеш150 г бисквити од житарки со вкус на чоколадо 80 г лупени лешници 80 г истопен путер 100 г млечно чоколадо 200 г црно чоколадо 100 мл млеко 300 мл слатка павлака 60 мл рум 3 жолчки 1 лажичка желатин во прав 5 лажици шеќер сок од лимон ливчиња бело чоколади и лешници за декорација |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Рум корпи -нема утка и ако сте аматер во кујна Направете вкусни корпи со рум кои се лесни и за искусните домакин(к)и, но и за аматерите во кујната. Нема грешка со овој рецепт: Состојки:
Начин на подготовка:
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Лесен чоколаден рум колач за сите љубители на десертитеДоколку го сакате вкусот на чоколада и рум, тогаш сигурно ќе ви се допадне овој домашен колач со богата арома. За да подготвите домашни рум пунч коцки, потребни се следниве состојки:
Подготовка:Се одделуваат жолчките од белките од јајцата. Белките се матат убаво. Потоа се матат шеќерот и путерот и им се додава една по една жолчка. Потоа додавате брашно, постепено, прашокот за пециво и на крајот лажица по лажица, снегот од белки. Ја мешате смесата и ставате да се пече во подмачкан плех на 200 степени. Кога ќе се излади, пресечете го пандишпанот на два дела. Горниот дел изронете го, додајте ги румот и џемот и измешајте, но внимавајте да не се претвори во тесто. Нанесете ја смесата врз долниот пандишпан, израмнете убаво и прелијте со глазура од чоколадото за готвење и малку масло. По желба, украсете со јатки или сушено овошје. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |