|
БИБЛИЈАТА И МУХАМЕД |
Внеси реплика | страница <1234 6> |
Автор | |||||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
НЕМОЈ ТАКА МИРАЛЕМ Е МНОГУ КУЛТУРЕН И ФИН -МУСЛИМАН- ОН НЕ Е КАКО ОНИЕ ОД ИРАК,ИРАН И ДР. ТИЕ СЕ ДРУГ ВИД НА МУСЛИМАНИ НИВНИОТ МУХАМЕД Е ТОЈ ШТО НИЕ ГО ПОЗНАВАМЕ А ЗА ОВОЈ МУХАМЕД ШТО ПИШУВА МИРАЛЕМ ЗНАЕ САМО ОН И УШТЕ НЕКОЛКУ НЕГОВИ ИСТОМИСЛЕНИЦИ
|
|||||
SimeonNT
Група Регистриран: 07.Ноември.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 74 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Поздрав Миралем, No,MESOTO I KAMENOT imaat razlika i taa treba da se vidi. Ne mi objasni nitu edno prorocanstvo deka se odnesuva na Isus. Pa neznam dali vredi da ja prodolzam temava so uste prorocanstva.Zatoa sto gi ima uste. Точно, во потполност се согласувам дека КАМЕНОТ И МЕСОТО имаат разлика... но како што ти мислиш дека нам ни докажуваш дека јадеме камења, така и јас мислам... Бог знае како е... Јас те*е ти објаснив дека пророштвата се однесуваат на Исус, ама ти не ги прифати оти мислиш дека е поинаку... Значи, не е дека не ти објаснив, ами дека ти не го признаваш одговорот за валиден нели? :) Пак ќе кажам... Бог знае како е... Ponataka... Isus hristos za tebe e Gospod... no zosto ne ni kaza. Кажав Миралем многу пати на форумов, дури и една тема отворив зошто верувам во Исус Христос како Господ... Тој е оној кој ме ослободи од замката на гревот и Него ќе Му Бидам вечно благодарен. Само Господ може да ги исправи животите. А за тоа дека Исус е Господ, имам многу докази од Библијата и од секојдневниот живот - но ти, тие докази не ги признаваш. Не те обвинувам... Верувај си како мислиш дека треба. Сите еден ден ќе застанеме пред Вечно Живиот Бог и пред Него ќе одговараме. Инаку, до сега, никој не ми има докажано дека Исус не е Господ, и дека има дуг Пат, или начин на спасение освен Христијанството... Ти се трудиш да кажеш како Христијанството и Библијата се корумпирано... и мислиш дека тоа добро го правиш само ете... ние сме закоравени, и јадеме камење... не знаеме што е месо. Ти мислиш дека докажа многу работи само ние не поверувавме - но тоа Миралем не е така... многу работи прескокна, посебно од Историјата - не понуди ниту еден историски доказ, книга, научник (освен „популарната книга“ :) Миралем, јас сум теолог-историчар, пријателе, ништо релевантно не понуди. Не ти викам да престанеш со коментарите, ама ако сакаш на луѓе како мене да им ја покажеш „убавината“ на Исламот и Коранот, ќе мора убаво да се портудиш... да го поткрепиш тоа со многу историски факти. Еве, ти кажувам пријателски: искрено, другите Религии и Свети Книги со ништо не ме привлекуваат, ниту се покажале подобри од Христијанството. Ти тука на форумов едно чудо време и нерви потроши докажувајќи дека Библијата не е добра... ама малку кажа зошто Коранот е добар (напиша нешто дека е чудо, ама толку...) Ако го прелистаме форумов ќе видиш дека 90% од постовите ти се против Библијата а само 10% кои кажуваат нешто убаво за Коранот и Исламот (овде зборувам за убаво претставување на Верата ваша а не кога ставаш Корански стихови против Библијата). Јас еднаш дури и ти предложив - ако мислиш дека Коранот и Верата која ја практицираш е единствен пат за спасение - ти треба на најубав начин тоа овде да го представиш а не да тврдиш како нешто друго нечини. Остај Хирстијаните да си ја толкуваат Библијата а ти толкувај го и фали го Коранот. Нормално, кажи со што не се согласуваш ама не интензивно да работиш на уривање на еден систем. Не сакам со ова да те навредам - но факт е дека за најголемиот дел на темиве, веќе имаш разработено по цели постови. Ние ќе кажеме едно... ти веднаш, за неколку миниту ќе залепиш уште 10-15 прашања кои добро си ги разработил од претходно (или некој ти ги дал веќе разработени). Ти тргнуваш од претпоставка дека ние ништо не знаеме и дека сме залажани (од Константин наваму)... Меѓутоа Миралем тоа не е така. Искрено кажано, Исламот и Коранот со ништо не ме пленат... На темата која ја отворив за Коранот и Арапскиот, кажав некои неправилности кои јас ги гледам... а ти наместо да се потрудиш да дознаеш повеќе и да објасниш... веднаш со контра тези и прашања (дури кажа дека не си знаел како настанал Коранот...). Врати се на таа тема и ќе видиш колку прашања ми останаа неодговорени. Не викам дека и јас се одговорив на сите прашања, ама не одговори ни ти Миралем, а се однесуваш супериорно, како ти се да докажа - демек толку глупости сите ние тресеме што џабе е да се занимаваш веќе со нас... Ти нема смисла да разговараш со нас... џабе се трудиме оти ти веќе се знаеш. Ко некој шеф си Миралем :) Ко професор - професорот секогаш се знае, а учениците ништо... :) Биди благословен Миралем, Исус умре и за те*е, и за твоето спасение (јас така верувам).
Милост, Благодат и Мир од Господ Исус Христос. |
|||||
Miralem
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1056 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Simeon... pogresno si me razbral.
Mozebi ednostavno ne priznavam... no iskreno,Simeon... nikade ne vidov deka mi obrazlozi deka citatite se odnesuvaat na Isus. Nitu mi objasni deka e mozno da se odnesuvaat na Bilo koj drug osven Muhammed s.a.w.s. Ona sto mi objasni bese. "Apsolutno.... moze da se odnesuva i na Isus" Jas toa go znaev deka ke mi go reces. No,kako sto od mene baras dokazi,baram i jas od tebe.Da mi obrazlozis. Tvrdis deka provereni se dokumentite deka poteknuvaat od 2 vek.Kako sto ti od mene baras Dokaz,imam i jas isto pravo,da mi dokazes i ti. Temata sto ja otvori bese "Zosto veruvas vo Isus" I na taa tema dosta raboti propusti. I Jas kako Musliman,imam licni iskustva za Mokta na poslednoto Bozje Otkrovenie,Qur'anot.... no toa e moja rabota. Prasanjeto e dali postojat dokazi za ona vo sto se veruva. Ponataka... ne obvinuvam nitu jas na nekogo zaradi negovoto veruvanje. Vam vasata vera,Mene Mojata Vera (del od Qur'anska sura) Za Mesoto i Kamenot... nitu jas rekov koj go jade mesoto a koj kamenot.... sekako deka i jas vo moeto gledam kako vo meso i ti vo tvoeto kako vo meso.I nitu jas nitu ti taka lesno bi mozele da priznaeme deka kamen jademe. No povtorno velam... Fakt e deka nekoj Vo Kamen gleda kako vo Meso. Za UBAVINATA na Islamot i Mokta i Ispravnosta na Qur'anot,Simeon,neznam zosto ti e tesko da priznaes deka toa go prifatile mnogu popametni luge od mene i od tebe. Imavme prilika da vidime "kritiki",koi za greski gi zemaat luge koi PLATENI SE BOGATO ZA TOA a od koi TI (Istoriski teolog)KOPIRASE a na koi JAS,LAIK,COVEK SO OSNOVNO ODDELENIE TI ODGOVORIV. Da stavime vo predvid toa,deka moze da zboruvas so luge,koi zivotot go posvetile na Islamot,so Izucuvanje...... Greska,nikogas nema da mu najdete.NIKOGAS. Ubeden sum,vistina,vo svojata religija,no ubeden sum jas i vo toa deka nema covek da se rodi koj greska vo nea ke najde. Toa me pravi vernik i ne mi dava da ja napustam verata.Kako sto do sega nikoj ne ja napustil radi nezadovolstvo od nea. Ja napustile,mozebi lakomi luge,garant koi nemaat vrska so nitu edna religija.
Еве, ти кажувам пријателски: искрено, другите Религии и Свети Книги со ништо не ме привлекуваат, ниту се покажале подобри од Христијанството. Ти тука на форумов едно чудо време и нерви потроши докажувајќи дека Библијата не е добра... ама малку кажа зошто Коранот е добар (напиша нешто дека е чудо, ама толку...) Ако го прелистаме форумов ќе видиш дека 90% од постовите ти се против Библијата а само 10% кои кажуваат нешто убаво за Коранот и Исламот (овде зборувам за убаво претставување на Верата ваша а не кога ставаш Корански стихови против Библијата). Zboruvam po potreba... SimeonNT. Vidov deka prasanje nema sto gi buni drugite pripadnici (hristijanite) a sto e naj tragicno,samo zboruvaat,kritikuvaat,upotrebuvaat sekakvi pogrdni zborovi a ne gi interesira ako covek im kaze. Ke otvoram edna nova tema,SO ZADOVOLSTVO. Imase edna (Qur'anski Mudzizi (Cuda)" No za zal,temata mi ja izbrisaa.... nema gajle,ke ja otvoram povtorno i ke napisam uste poveke,samo neka se ima zelba za citanje.
Јас еднаш дури и ти предложив - ако мислиш дека Коранот и Верата која ја практицираш е единствен пат за спасение - ти треба на најубав начин тоа овде да го представиш а не да тврдиш како нешто друго нечини. Остај Хирстијаните да си ја толкуваат Библијата а ти толкувај го и фали го Коранот. Нормално, кажи со што не се согласуваш ама не интензивно да работиш на уривање на еден систем. Не сакам со ова да те навредам - но факт е дека за најголемиот дел на темиве, веќе имаш разработено по цели постови. Ние ќе кажеме едно... ти веднаш, за неколку миниту ќе залепиш уште 10-15 прашања кои добро си ги разработил од претходно (или некој ти ги дал веќе разработени). Jas ti dadov uste podobar predlog. Ti najdi zabeleska vo Qur'anot jas vo Biblijata. Dali ti nalikuva deka Rusam nekoj sistem ? :) Toa ti taka mislis,koj podobro gi gleda rabotite... eve drugite ne zabelezaa. Pa Simeon... toa e ona sto me buni vo Biblijata. Jas,kako i ti.... do pred nekolku godini,bev skoro Ateist. Pa Allah ne sakal taka da zavrsam,me upozori so nekoi raboti.Taka,koga pocnav da se interesiram za Boga,barav vo sekoja religija... ne samo vo Islamot (inaku i roden sum kako Musliman). Znaci,ednakvo bese za mene sekoja religija. Vo Biblijata sretnav raboti,koi ni malku ne me privlekoa i citajki nitu malce ne mi zalici na Bozja objava.I toa ne e Biblijata. Nekolku pati isto taka kazav,tuka na forumot,pocnav da pisuvam NE DEKA SAKAM NA NEKOGO DA UBEDAM SO NESTO. Allah upatuva kogo saka,a ako ne saka,na takvite zabludata mu ja zgolemuva. Allah vo Qur'anot veli: "Onima koji nece da vjeruju,doista je svejedno,opominjao ih ti ili ne,oni nece vjerovati....." Tuka jas odavna svativ deka dzaba e da se zboruva.Se raboti za luge so zapecateni srca. No,pricinata e sosema druga.Na seto ne poznavanje,ne znaenje,ne pismenost... stigna nekoj tuka da zboruva loso za Islamot i Qur'anot. Toa nemozam da go podnesam,veruvaj. I zatoa pocnav da otvaram temi vo vrska so biblijata,da pocnat da pocituvaat barem nesto od zapovetta na Isus te. NE BARAJA RASKATA VO TUGJO OKO,IZVADI JA GREDATA VO TVOETO.
Greska si,Simeon.... ocigledno deka ti ne si gi cital moite temi.(ako ne ja izbrisale i taa poraka) Mi zboruvase za dva razliciti prevodi na Qur'anot. Za sto i ti dadov link. Drugo,mi spomna za nekoj zbor,sto moze na dva razliciti jazika,da znaci razlicito.I za toa ti objasniv. Za primet ti go dadov zborot "MI" (Nie) vo Qur'anot. Deka,na nasiot jazik,toa zvuci mnozina. Dodeka vo Arapskiot e ednina. I Vo makedonskiot e prevedeno kako NIE a isto bi znacelo koga bi se prevelo i kako JAS. Na temata "Zemjata e ravna ploca (po biblijata)" isto ti spomnav za toa,no ete,ne se javi... mozebi nemase vreme. Islamot i Qur'anot,mozebi ne te plenat so nisto,zatoa sto ne si razmisluval za niv nitu vo naj mala raka. Duri i Siguren sum deka Qur'an nemas nitu procitano (Izvini,no vo toa siguren sum).
Hehehe... ziv da si. Me nasmea. Koga go prasale Isus,dali si ti Bog.Isus im rekol "Vie taka velite" (a imal prilika da im rece DA,JAS SUM BOG).Tuka,isto i jas taka ke ti recam.Jas nisto neznam,TI TAKA VELIS. Nitu jas nekade rekov deka na se' odgovoriv.Kazav i pak velam. Jas imam samo edno osnovno obrazovanie i nisto poveke. ( NE SAKAM NITU EDEN ZA ZBOR DA ME DRZI TUKA (POVEKE MISLAM NA MUSLIMANITE)) Malku i ti me iznavregja tuka,samo neise.... ke ti kazam samo na uste edna greska (totalna) koja vi dava povod za gresenje i ve "osloboduva" od baranjeto na Vistinata. Toa e deka veruvate vo toa sto Isus umrel za necivo spasenie i za necivi grevovi.Toa e osnovno,za pravenje grev. Kolku sto mozam jas za tebe denes da porucam,rucam i veceram,ta ti da se nasitis,tolku moze i za moite grevovi nekoj da odgovara. Sekoe dobro... Allah neka te upati. |
|||||
Miralem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
I ovaa tema,simeon,ne ja razjasnivme bas ubavo. |
|||||
krale
Сениор Регистриран: 18.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 923 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Во историјата се познати многу случаи кога луѓе што требале да бидат казнети, други луѓе ја прифаќале и отслужувале казната за нив. Така да не е воопшто нелогично, туку напротив тоа би било врв на љубовта, доколку Христос го направи тоа за нас. Светото Писмо вели: „крвта на Неговиот Син Исус Христос не' чисти од секој грев.“ 1 Јован 1:7. Тоа е големиот проблем кој што ниедна друга религија на светот не го решава - гревот. Човекот е задлабочен во грев, а Оној кој е Свет, безгрешен и совршен, (Господ Бог) не може да има ниту најмал контакт со нечистите и грешни створенија (луѓето). Неопходно е чистење. А кој може да очисти освен Оној кој е веќе чист? Може ли човек извалкан во кал, да земе со кал да се чисти? Треба да земе чиста вода, и да ја измие својата нечистотија. Светото Писмо вели дека Христос, „бил искушуван во се', како нас, но без грев“ Евр. 4:15. Христијаните се уверени дека „не сте откупени со распадливи нешта, како сребро или злато, од својот суетен живот што го имате наследено од вашите претци, 19 туку со скапоцената крв на Христос како невино и чисто Јагне (1 Пет. 1:18-19) За жал, општењето со Бог е возможно единствено за оние кои се очистени преку крвта Христова и измиени преку Неговата жртва на крстот. Затоа Миралеме ние не можеме ни да помислиме да поминеме во ислам, бидејќи тоа ќе биде како миење на каллив човек со кал. Немој да се навредиш, но исламот не ни нуди РЕШЕНИЕ како повторно да општиме со Светиот Бог. Тој не може да прифати ништо нечисто, а секој од нас е нечист се додека не е очистен од нешто Свето. А кој е вистински Свет освен Светиот Создател? Затоа беше неопходно Самиот Тој да слезе на земјата, да живее беспрекорно чист и свет живот, да ја плати казната за нашето неверие и грев. Христос не мие со својата невина и беспрекорно чиста крв и не подготвува за свет живот во заедница со Троединиот Бог. Залуден е секој друг обид човекот сам да го достигне Бога, ако прво Бог не го достигне, очисти и просвети човекот. |
|||||
Miralem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Dali ima nekoj koj Bibliskite prorocanstva koi gi navedov moze da mi kaze deka se odnesuvaat na bilo koj drug osven na Muhammed s.a.w.s. No da mi dokazi,da mi opise,onaka,kako sto jas gi opisav i srediv. Beganje od temi,ne mi e poveke zabavno.Nekogas mi bese interesno koga vi gledav kako ocajno begate,poveke ne mi e interesno. |
|||||
krale
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
МираЛЕЛЕме, не се прави наудрен. Еве ќе ти повторам два поста кои точно ти одговорија. Не биди толку слепец.
И вториот од СимеонНТ
ОДГОВОРИ ПРВО НА ОВИЕ РАБОТИ, ПА ПОСЛЕ ПРАШУВАЈ ДРУГО. |
|||||
mende
Сениор Регистриран: 06.Мај.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 801 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
treba odam ili mozi za domasna zadaca da bidi |
|||||
mbm
|
|||||
Miralem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Krale... Spored prorocanstvata koi gi navedov,jasno se zboruva deka i posle Isus ke ima drugi proroci. Sto znaci,ke se pojavuvaat dosta proroci,taka i lazni i vistinski. No rabotata e da dokazeme koi se laznite a koi se vistinskite. Vo poglavjeto po Matej 24:11 nisto ne ukazuva na Muhammed a.s kako lazen prorok tuku zboruva deka ke ima i lazni.... vo prorocanstvata koi jas gi staviv,kako sto gledate i samite,osven na Muhammed s.a.w.s nemoze na drugi da se odnesuvaat. Direktno za Nego se zboruva,sto znaci,toj ne e lazen prorok,ami drugite se lazni. Zatoa rekov,daj dokazete kako se odnesuvaat prorocanstvata ILI na Isus ILI na Izrael. Za drugiot post na Simeon... i na nego dadov odgovor,no dzaba koga ne citate. Ne se raboti za takva razlika,kako sto ja napravi Simeon za Muhammed a.s i Mojsie a.s toj samo sto ne rece "Muhammed imal kukja na eden sprat a Mojsije imal kukja na dva sprata,pa zatoa ni Muhammed ne e slicen na Mojsie." Toa e samo izgovor i izmisluvanje. Barem za svesen razum. A,ako gi vidis razlikite koi jas gi napraviv pomegju Isus i Mojsie i Slicnosta pomegju Mojsie i Muhammed a.s ke vidis deka osven na Muhammed a.s ne moze na drugi da se odnesuvaat,zatoa sto prorocanstvoto ne e sostaveno od eden zbor tuku celoto treba da se povrzi.Taka da se pobara koj e rod od nivnite bratucedi.Koj od kogo poteknuva,koj e slicen na mojsie,na kogo mu se dadeni Bozjite zborovi vo negova Usta.... toa da se objasni onaka kakos to jas go objasniv i dokazav deka se odnesuva na Muhammed a.s. Slicnosta pomegju niv dvajca se bara vo licnostite. Nie veruvame deka Mojsie bil Bozji pratenik,isto bil i Muhammed no spored vas Isus e Bog i Sin Bozji. Toa e razlika. Slicnost e sto Mojsie i Muhammed se zakopani vo Grob a Isus ne e. Toa e slicnost i razlika pomegju Isus i Mojsie a.s A ne koj sto jadel,koj sto poseduval........... Znaci daj pametno dokazi deka moze da se odnesuva na drug a ne na Muhammed a.s.
Vo knigata na Izaija 29 stih 12,citame: "KNIGA (el Kitab,el Qur'an,citanje,recitiranje) KOJA SE DAVA NA COVEK KOJ NE UMEE DA CITA('en nebijjil -umijj'-sto znaci:"pratenik koj ne znae da cita nitu da pisuva-vidi Qur'an,7:158) VELEJKI,CITAJ GO OVA,TE MOLAM (zborot jas te molam ne se naogjaat vo hebrejskite manu skripti-sporedi gi so rimo-katolickite Douat Verzija isto taka i so Revised Standard Verzija)-I TOJ RECE-JAS NE SUM UCEN. (Zborot 'jas ne sum ucen' e tocen prevod na zborot ma ene bi kari'in'te. jas neznam da citam nitu pisuvam,:a toa se zborovi koi Muhammed s.a.w.s 2 pati gi povtoril na Svetiot Duh (?)-Melekot Dzibril koga mu komanduval: "Ikre-Citaj" Dozvolete da go citam stihot bez prekin,kako sto stoi vo knigata na James Version ili vo Avtoriziranata verzija. 'ILI KAO KNJIGA KOJA SE DAJE ČOVJEKU KOJI JE NEPISMEN, GOVOREĆI: ČITAJ OVO, JA TE MOLIM, A ON ODGOVORI: JA NISAM UČEN' ili po Hrvatski prevod na Biblija: 'A dade li se kome ko ne zna čitati govoreći: Čitaj to! - On će odvratiti: Ne znam čitati (Izaija 29:12). Treba da zabelezime deka Arapska biblija,vo sestiot vek na hristijanskata era,koga Muhammed s.a.w.s propovedal. Osven toa,toj bil i nepismen i neobrazovan,nego nitu edno zivo,covecko bitie ne go poducilo. 'Ve ma jentiku `anil-heva. 'On ne govori po hiru svome.In huve illa vahjun juha,To je samo Objava koja mu se obznanjuje,`allemehu šedidul-kuva'.uči ga jedan ogromne snage'. (k*r'an, 53:3-5) Vie napisavte eden kup postovi,no,na nitu eden ne dokazavte deka se odnesuva na Isus. Vie samo rekovte "apsolutno,na isus se odnesuva i toj bil evrein" Dokaz !!! Kako sto jas obrazloziv. I interesno e sto sega priznavte deka i Mojsie isceluval,pravel cuda.... ke recete sega deka i Mojsie e Bog ili Sin Bozji,samo prrocanstvoto na Isus da go prefrlite. E Subhanallah. Do koja mera ste zalutale... |
|||||
krale
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ти стварно Миралеме не потценуваш. Мислиш дека овие работи не се истражени. Братче, има милиони читатели христијани на Библијата СЕКОЈ ДЕН, ако има некоја грешка ОДМА ќе се појави. Ти си тераш по свое, и тоа е твое право, никој не ти брани. Но немој тука да се расфрлаш со работи дека ти нешто си ДОКАЖАЛ. Не си докажал ти ништо, туку само си кажал своја верзија (всушност се сомневам дека е твоја). Исто така, за те*е, нашите ДОКАЗИ се за те*е само наша верзија. Епа сега понатаму нема што да се расправаме.
Дали Мојсије бил сличен на Исус? Апсолутно. 1. Мојсије излезе од Египет - Исус излезе од Египет 2. Мојсеј беше во пустината 40 години, Христос симболично го обележа тоа со 40 дена пост и искушение во пустината 3. Кога Мојсеј се роди Фараонот нареди убиство на сите новореднчина, кога Христос се роди Царот нареди убиство на сите новороденчиња 4. Мојсеј е на чудотворен начин спасен од убиството, Исус е на чудотворен начин спасен од убиството 5. Двајцата беа Евреи (Самиот Мојсеј пророкуваше дека тој ќе биде Евреин: „Господ вашиот Бог ќе подигне за вас пророк како мене, помеѓу вас, од вашите ЗЕМЈАЦИ, Него слушајте Го“ 5 Мојс. 18:15, а истото го пророкува и самиот Господ Бог во 18:18) Мохамед бил Евреин? Не сум знаел 6. Мојсеевото лице светеше кога слезе од Гората (планината), Исусовото лице светеше по Гората на Преображението 7. Мојсеј воспостави завет на Бога со луѓето, Исус воспостави НОВ завет на Бога со луѓето 8. Мојсеј го прими откровението на Планина, Исус го даде на Планина (Проповедта на Гората) 9. Двајцата извршуваа чуда, знаци и лечења 10. Мојсеј постави 70 владетели над Израел, Исус постави 70 ученици да ги поучуваат народите 11. Мојсеј испрати 12 шпиони за да ја освои Ветената Земја, Исус испрати 12 Апостоли за да ја освојата Земјата 12. Ни едниот ни другиот немаат гроб. 13. Мојсеј владееше над Црвеното Море, Исус над Галилејското 14. Мојсеј подигна дрво со змија за да ги излекува луѓето, Исус САМИОТ беше подигнат на дрво на крстот како духовно лекување на луѓето. 15. Двајцата беа водачи, законодавци, лекувачи, спасители, учители, свештеници и посредници. 16. 400 години Израелците беа во ропство пред Мојсеј, 400 години беше молкот од Стариот завет до Христа. 17. И двајцата се родени во ропство 18. Мојсеј отфрли власта на овој свет ( да стане следниот фараон), Исус отфрли да стане цар (за разлика од Мохамед) 19. И двајцата на народот му дадоа леб од небото 20. Обајцата беа спасители на Израел: Мојсеј од египетското ропство, Исус од Сотонското владение 21. Мојсеј ја воспостави Пасхата, Исус СТАНА новата Пасха на празникот Пасха 22. Тората му беше дадена на Мојсеј 50 дена по излезот од Египет, Светиот Дух и беше пратен на црквата 50 дена по Христовото воскресение 23. Пророштвото е ИСПОЛНЕТО и ПОТВРДЕНО во Новиот завет дека Исус беше тој пророк. Читај ги Јован 1:45, 6:14, Дела 7:37-38. „Филип го најде Натанаил и му рече: „Го најдовме Оној за Кого пишуваа Мојсеј во Законот и пророците, Исус, синот на Јосиф од Назарет.“ 14 Луѓето, кога го видоа чудотворниот знак што го направи, рекоа: „Овој е навистина Пророкот Кој требаше да дојде на светот.“ Прочитај ја прекрасната проповед на првиот маченик Стефан во Дела 7, и ќе видиш колку прекрасно објаснува дека Исус е тој за кого што зборуваше Мојсеј. Уф, се уморив. Задоволен? Ако после ова не признаеш дека навистина си бил во криво, тогаш не знам што те*е ќе ти помогне. Навистина се молам Бог да ти даде милост и со искрено срце да се запрашаш дали навистина Мохамед е тој, или те заведува во крив пат. Еве, ПОГЛЕДНИ, толку е очигледно дека Исус е пророкот како Мојсије. И ова не е целосна листа, ама доволно ти напишав да ако си искрен тоа го признаеш. Јас не ти спорам дека ти можеш и понатаму да веруваш во Мохамед како пророк, но да тврдиш дека Мојсеј тоа го пророкувал, Миралеме, е рамно на чиста стопроцентна лага. |
|||||
Miralem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Apeliram do site koi citaat na forumot.Da gi procitaat prvite dva posta od temava i da vidat sto i kako e odgovoreno.Samo tolku. |
|||||
Janus
Сениор Регистриран: 07.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Nego, Miraleme, vaka:
Dali k*ranot smee da se tolkuva i preveduva? Zosto ti go tolkuvas i preveduvas (ako ne si znael, bosanskiot NE E izvoren jazik na Quranot :-) Zosto napagjas svetci (spored Quranot) kako Isa, i navlekuvas gnev bozji na tebe? Dali Isa se spomenuva vo Quranot? Po IME? Dali Muhamed se spomenuva vo Biblijata? Po IME? Dali i Majkl Dzekson i Muhamed sakaat deca na 9 godini? |
|||||
sanja 22
Група Регистриран: 02.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 41 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Citat: "Kako prvo,Isus ne e slicen na Mojsije,zatoa sto spored vas Isus e bog a Mojsije ne bil. DALI E TOCNO ?" Kako prvo Isus za nas ne e Bog tuku sin na Boga, Kako vtoro Isus rekol:" Koj nema da me vidi a ke veruva vo mene ke dojde vo Carstvoto nebesno" - znaci na nas ne ni trebaat dokazi za da veruvame vo Gospod Bog i Isus Hristos - NIE SME VERNICI I kako treto Isus ne e slucajno ispraten na zemjata, ispraten e zaradi nas gresnite....
|
|||||
Janus
Сениор Регистриран: 07.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Miralem kaza:
1.Mojsije imal tatko i majka i Muhammed a.s isto taka imal tatko i majka,no Isus imal samo majka a ne i tatko covek. DALI E TOCNO ? 2.Mojsije i Muhammed se rodile na normalen,priroden nacin tj. od fizikalna vrska pomegju covek i zena.Isus e stvoren so posebno cudo. DALI E TOCNO ? 3.Mojsije i Muhammed bile ozeneti i imale deca.No Isus nemal zena nitu deca. DALI E TAKA ? 4. Dvajcata... i Mojsije i Muhammed,umrele so prirodna smrt,a po hristijanski izvori Isus e ubien nasilno. DALI E TOCNO ? 5.Mojsije i Muhammed se zakopani vo zemja a spored vas Isus se odmara na neboto. DALI E TOCNO ? Spored ova, Miraleme, uste ako umres so prirodna smrt, i bides zakopan vo zemja, ke bides tretiot prorok, po Mojsej i Muhammed. Site drugi uslovi gi ispolnuvas. No ne si prorok. Ne si ni dobar musliman, kako ni tie od koi go citiras ova. Od sekoja granka supelka ne bidue...Si znaes vekje. Te gledam. |
|||||
Внеси реплика | страница <1234 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |