![]() |
|
Пилешки специјалитети |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 12> |
Автор | |
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Пилешко со праз
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Пилешки раженчиња
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Пилешки филети во пивско тесто
Изменето од емил - 26.Јануари.2011 во 12:17 |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Пилешко со јаболка
СОСТОЈКИ (за 4 порции) • 4 парчиња пилешкo месо (околу 150 гр едно парче), исчистено од кожа • 1 голема лажица брашно • 1 голема лажица сончогледово масло • 1 кромид, исчистен и ситно исчекан • 1 чешне лук, ситно исечкано • 1 голема лажица мајчина душица, ситно исечкана • 150 мл сок од јаболка • сол и бибер • 3 лажици бренди
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Пилешко со печурки
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Пилешки крилца со кокосСОСТОЈКИ
|
|
![]() |
|
Calipso ![]() Модератор ![]() ![]() Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ПИЛЕШКО ФИЛЕ СО ПЕЧУРКИ
Време на приготвување: 45 минути ![]() Потребни состојки * 600 г пилешко филе * 30 г путер * 4 лажици масло * 150 г кромид * 100 г моркови * 300 г маринирани печурки * 10 г сушени печурки * 1 лажица вегета * 80 г целер стебленца * 1 лажица густин * 50 мл шери Начин на подготовка Пилешко филе исечете го на помали парчиња. На мешавина од путер и масло, пржете го стек на двете страни, околу 10 минути. Се додава крупно исечен кромид, моркови исечени во прстени, печурки, исечени на четвртини и сушен печурки кои претходно се маринирале во ладна вода 10 минути. Вегета попрскајте ја врз стековите со зеленчук и продолжете со пржењето во тавата за 15 минути. На крајот додадете го целерот исечен на стебленца, и густинот измешан во малку вода и шери. |
|
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker! |
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Полнето пиле
1 пиле 1 главица кромид црн пипер сол магданос 1 филџан ориз Испечете го пилето и посолете го. Утробата ситно исецкајте ја и ставете ја во тенџере каде што претходно е запржен кромидот. Пропржете ја добро, а потоа додајте го оризот, црниот пипер, магданосот и посолете го по вкус. Пропржете уште малку и наполнете го пилето. Ставете го во рерна да се пече на 150 степени околу час и половина. Изменето од Valerija - 15.Февруари.2014 во 16:57 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Пилешки шницли со кари
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Запечени пилешки батациПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Кокошката, одамна е распространета во целиот свет.
Се претпоставува дека денешната домашна кокошка потекнува од кокошката
Gallus Bankive, која пак потекнува од Малезија, Индија и Кина, но денес
тој вид на кокошки живеат во природа. ПОДГОТОВКА:Во блендер ставете го младиот лук, стариот лук, кечапот, сенфот, першунот, босилокот, маслиновото масло и малку мешан зачин, па сè добро измешајте.Потоа една тепсија малку подмачкајте ја со масло. Батаците засечете ги на неколку места, па ставете ги во тепсија, прелијте ги со половина од направениот сос, па посипете ги со половина сусам, па ставете ги да се печат 20 минути на 200 степени. Извадете ги од тепсијата, свртете ги, прелијте ги со остатокот од сосот и посипете ги со сусам, па вратете ги во рерна да се печат уште 20 минути на 200 степени. Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 17:00 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Полнети пилешки гради на Италијански начинПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Полнети пилешки гради на Италијански начин ПОДГОТОВКА:
Загрејте ја рерната на 220 степени.
Ги мешаме сирењето со лукот, маслинките и зачините. Со тенок нож насекуваме "џеб" во секое филе. Зачинуваме со сол и црн пипер. Со смесата од сирење ги полниме џебчињата и ги притискаме малку на краевите, за да се затворат. Потоа ги ставаме во намастена тава и одозгора ги редиме парчињата домати. Попрскуваме со маслиново масло и малку мајчина душичка. Печеме околу 20 мин. Послужуваме со зелена салата. Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 17:00 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Полнето пиле на италијански начинПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Полнето пиле е рецепт што речиси е застапен во
секоја национална кујна, рецепт без кој неможе да се замисли
кулинарството. ПОДГОТОВКА:
Шунката ја сецкаме на долгнавести парчиња, а шампињоните на тенки листови и ги пржиме во тава со растопен путер.
Посолуваме и додаваме мелен бел бибер и рендано морско оревче. Јајцата ги кршиме и ги делиме белките од жолчките. Жолчките ги матиме со миксер и во садот ги додаваме преостанатиот маргарин, мелен бел бибер и рендано морско оревче. Посолуваме и ги додаваме испржените шампињони и шунка. Ја мешаме целата смеса. Малку мелен бел бибер втриваме во пилето и го посолуваме од сите страни. Белките ги матиме со миксер и ги додаваме во садот со жолчките. Промешуваме, па со смесата го полниме пилето. Го зацрвстуваме пилето со готварски конец и го ставаме во намрсена тава за печење. Печеме во рерна 1 час на температура од 200 степени. Потоа го оставаме пилето малку да се олади, па послужуваме. Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 17:01 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Пиле во виноПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Пиле во вино ПОДГОТОВКА:
Парчињата месо ги посолуваме, ги наросуваме со мелен црн пипер и ги пржиме во тава со растопен путер и загреано масло.
Кромидот и лукот ситно ги сецкаме. Шунката ја сецкаме на коцки. Испржените парчиња месо ги вадиме од тавата и во истата тава ги пржиме кромидот, лукот и шунката. Ги додаваме шампињоните и изронетата мајчина душичка. Промешуваме, посолуваме, па наросуваме со мелен црн пипер. Потоа динстаме па го додавме брашното и промешуваме. Потоа го додаваме виното и испржените парчиња пилешко месо. Динстаме 15-тина минути. Пrед крајот на динстањето во тавата го додаваме исецканиот магдонос. Потоа парчињата месо ги редиме на чинија и ги преливаме со сосот од вино во кој се подготвуваа. Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 17:01 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Полнето бело месоПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Полнето бело месо ПОДГОТОВКА:Пилешкото бело месо се сече хоризонтално за да се направи џеб, но треба да се внимава да не се исече месото до крај. Спанаќот треба да се свари, а потоа се ставаат неколку ливчиња во белото месо. Потоа се реди чедената шунка, кашкавалот и морковот, кој претходно е исечен на тркалца. Месото се затвора со чепкалка. Во длабока тава се пржи лукот со листовите жалфија, колку да омекнат, потоа се вадат од тавата и се става месото. Се пржи по пет минути од двете страни. Кога месото е пржено, во тавата се додава виното, густинот и се остава да се варат околу 10 минути на тивок оган. Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 17:00 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |