![]() |
|
Рецепти за специјалитети од риба и морски плодови |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 7> |
Автор | ||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Темата се однесува на рибини специјалитети и начини на подготовка на специјалитети со морски плодови:) Пржени морски плодови
Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:12 |
||
![]() |
||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Полнети сардели
|
||
![]() |
||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Печена риба со домати и маслинки
|
||
![]() |
||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Сардини на скара
|
||
![]() |
||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Печена риба со млади кромитчиња и портокал![]()
|
||
![]() |
||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Пастрмка со путер и бадемиОвој рецепт, по француски терк, е еден од најпопуларните во јужните делови на САД. Станува збор за пастрмка во комбинација со путер и бадеми — вкусен рецепт кој можат да го смислат само французите. Останува ние да го подготвиме и да уживаме во храната. СОСТОЈКИ ПОДГОТОВКА Налејте го маслото од репа во сад за пржење и загрејте го. Во плиток сад, изматете ги јајцата и млекото, додека брашното ставете го во друг плиток сад. Зачинете ја рибата со сол и бибер. Рибата добро посипете ја со брашно од двете страни и потоа потопете ја во смесата со млеко и јајца. Потоа, уште еднаш попрскајте со брашно. Пржете околу 5–6 минути, сѐ додека не добие златно-кафена боја. По пржењето, рибата ставете ја на салфетки, за да се впие маснотијата. При сервирањето попрскајте со бадеми. Измешајте го сосот и налејте го врз рибата. Гарнирајте со магданос и парчиња лимон |
||
![]() |
||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Рибја чорбаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Најголем дел од рибите соджат висока концентрација на протеини, низок процент на заситени масти и се уникатен извор на екстремно корисната состоја наречена омега 3 есенцијална масна киселина. ПОДГОТОВКА:
Исчистете ја рибата од коски и глави, исечкајте ја на мали парчиња и добро измијте ја.
Зовријте вода во тенџере со коските и главите од рибите, додадете сол и зрната бибер и оставете ги да се подварат две минути. Потоа исцедете ја водата низ цедалка и оставете ја на страна. Растопете го путерот во тава и запржете го ситно исецканиот кромид, печурките околу 10 минтуи. Додајте брашно, доматно пире, чорбата од риба и парчињата рибјо месо и варете ги сите состојки заедно приближно 10 минути. Додадете ги ситно сечканата кисела краставичка, копарот и лимонот (без семки). На крајот додајте кисела павлака на секоја порција и сервирајте ја чорбата додека е жешка. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:12 |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
![]() |
||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Лигни полнети со сирење
(Emil) Изменето од Valerija - 19.Септември.2013 во 08:22 |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
![]() |
||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Пастрмки во пиво
(Emil) Изменето од Valerija - 19.Септември.2013 во 08:22 |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
![]() |
||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Похувани филети од пастрмка 1 кг филети од пастрмка 2-3 лажици лимонов сок 1 лажица ситно сечкани зачински билки масло за пржење сол Смеса за панирање: 50 г брашно 2 јајца 50 г рендан ементалер 50 г трошки Приготвување: филетите измијте ги и исушете ги со хартиена салфета. Испрскајте ги со лимоновиот сок, посипете ги со ситно сечканите зачински билки и со сол, па оставете ги да отстојат околу 20 минути на ладно место. Маринираните филети испрпелкајте ги во брашното, потопете ги во изматените јајца и испрпелкајте ги во трошките измешани со ренданиот ементалер. Пржете ги во загреано поголемо количество масло од секоја страна по околу три минути. (Emil) |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
![]() |
||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Печена риба со домати и маслинкиСОСТОЈКИ Риба Додаток ПОДГОТОВКА Во меѓувреме, можете да го подготвите додатокот од зеленчуци и зачини. Сите состојки се мешаат во еден подлабок сад со средна големина. При сервирањето, на секоја порција риба (филет) додадете и 1/3 шолја од додатокот со зеленчук и зачини. (Emil) |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
![]() |
||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Лосос во сос од мед и сојаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Лососот е риба која има умерено долго тело, покриено
со ситни крлушки. Помеѓу грбната и опашната перка имаат перки или дебел
набор на кожата. ПОДГОТОВКА:
Во средно голем сад ставете го сецканото кромидче,
соја сосот, оцетот, медот и ѓумбирот и промешајте го убаво се додека не
се растопи медот.
Ставете го лососот во пластична ќеса и додадете му 3 лажици од сосот и оставете да се маринира во фрижидер 15 минути. Задржете го остатокот од сосот. Загрејте тавче за печење, ставете малку масло да се загрее. Извадете го лососот од марината и исечкајте го лососот на отприлика 10 центиметарски парчиња. Пржете го 6 до 10 минути и потоа извадете го и потурете го со остатокот од сосот и озгора ставете му сусам. Послужете го во прилог со ориз или со вариво. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:13 |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
![]() |
||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Печен лосос на ароматизирана сол![]() ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Печен лосос на ароматизирана сол - одлично посно јадење со интересен вкус. Различен од вообичаено, но сепак прекрасно. ПОДГОТОВКА:*Овие состојки се доволно за печење на 4 парчиња лосос! За овој рецепт потребен ви е лосос со кожа. Во сад за мешање ставете 10 лажици сол. Може да е крупна морска сол или обична сол. Потоа додадете една лажица крупен црн бибер, една лажичка каранфилче и една лажица цимет. Убаво промешајте се и истурете го колку што можете рамномерно во тава за печење. Врз миксот ставете ги парчињата лосо со кожата надолу. Озгора покријте ги со едно парче хартија за печење колку што зафаќаат рибите и потоа целата тава покријте ја со алуминиумска фолија. Загрејта ја рерната на 180 степени Целзиусови. Печете 20тина минути. Оставете го малку да се олади и сервирајте го во прилот на зеленчук. Додадете зачини по ваша желба и секако, уживајте! |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |