IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Кој плаќа данок ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој плаќа данок ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Статус: Офлајн
Поени: 1477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2012 во 13:32
Originally posted by емил емил напиша:

Originally posted by pHp pHp напиша:

Што не платиш данок тогаш на Р. Македонија?
не

затоа што живеам во територија која во моментов не е во границите на Вардарска ,а на Александар . 

И Зекси и Меси и Поларната мечка се македонци али не плаќат даноци во Македонија . 

Всушност некој плаќа ли даноци во Македонија ? Мислам дека само најобичните луѓе го прават тоа 

Зекси,Меси и Поларната Мечка, плаќаат даноци, затоа што имаат имоти во Македонија и од чисто морални причини.
Александар е Македонец, а дел од неговата држава е присилно присвоена територијално од страна на Бугарија.
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2012 во 13:47

Александар е Македонец, а дел од неговата држава е присилно присвоена територијално од страна на Бугарија.

свесен ли си кога го пишуваш тоа ?

Изменето од емил - 26.Април.2012 во 13:48
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2012 во 14:44
Ацо ја дал под кирија,усмено,без документ колку да плаќаат данок ама починал од""кап на срце" и ете..иди земи ја сега.  тага
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Поени: 1477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2012 во 16:45

свесен ли си кога го пишуваш тоа ?

А за што да бидам свесен? Дека Бугарија е легитимен наследник на Александар и дека Вардарска Македонија е всушност дел од неговата држава која ете не е во склоп на Бугарија? Се извинувам Емил, неправдата е врз Бугарија, ВАС ви фали територија, не нам.

Александар е Македонец бре човек. Неговата држава е поделена на три дела, еден дел од неа е присилно присвоена од страна на Царството Бугарија и се нарекува ни помалку ни повеќе - Пиринска Македонија. Ниту вие, ниту Грците немате ни назив "Македонија" во името на својата држава. Ние сме ФИРО МАКЕДОНИЈА! Може ќе ни го смените вие вампирите во Вардаска МАКЕДОНИЈА, Северна МАКЕДОНИЈА и некое друго слично глупо име, ама едниствено НИЕ во ЦЕЛИОТ СВЕТ ќе имаме назив - МАКЕДОНИЈА!
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2012 во 17:56
ама сте се расприкажале, ко АФЖ да заседава.

Емил, човекот си се чувствува македонец и тоа свети Петар не може да го смени, тоа си е негово лично право, а дали има некој папир за да биде и де факто врзан со МК тоа е најмалку важно. Може да има државјанство и од Џибути па пак да се чувствува македонец.
Што сте се фатиле за такви глупости????
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2012 во 17:59
Ајде бе Зекси..може јас се чувствувам како американец ама од американско државјанство немам ни Д.
Тој може да се чувствува и како јапонец, мислиш нас ни е гајле?
Македонец ќе биде кога ќе добие државјанство. А до тогаш може само да се чувствува...

I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2012 во 04:32

Тема: Кој плаќа данок ?

Е па драги сонародници македонци, да одиме сите да се удавиме каде што мочаме кога шиптарите почнаа да ни кажуваат како се плаќа данок. Тамам се навикнавме Албанија и Косово да ни бидат пример за демократија. лутина

До овие што си даваат право да оспоруваат нечија етничка припадност: Од кога тоа припадник на нација се станува со плаќање данок? Или со државјанство? Опасна теза... Пишував за ова пред години, досадно ми е веќе. Така се откажувате од стотици илјади македонци кои поради разни причини се нашле надвор од Македонија. Се се плашам дека конгресмените со грчко потекло и лобисти за Грција во САД имаат грчко државјанство и плаќаат данок во Грција.

Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2012 во 04:50
Originally posted by Polar Bear Polar Bear напиша:

Тема: Кој плаќа данок ?

До овие што си даваат право да оспоруваат нечија етничка припадност: Од кога тоа припадник на нација се станува со плаќање данок? Или со државјанство? Опасна теза... Пишував за ова пред години, досадно ми е веќе. Така се откажувате од стотици илјади македонци кои поради разни причини се нашле надвор од Македонија. Се се плашам дека конгресмените со грчко потекло и лобисти за Грција во САД имаат грчко државјанство и плаќаат данок во Грција.

Во право си... возачиве на темава ги испомешаа брзините (националност со државјанство, со данок на имот... очекувам сега да следи и со правото на гласање, со правото да се биде биран...)

Изменето од Messenger - 27.Април.2012 во 04:52
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2012 во 07:21
Видете, вие од погоре...
За да бидеш македонец (грк, албанец, турчин...) треба да имаш или такво потекло или соодветно државјанство. До сега не сум видел да станал некој американец само затоа што се чувствувал таков. Еве јас кажав, се чувствувам како американец, ама ниту можам да влезам во Америка (ако не извадам виза) ниту некако придонесувам за неа. Ниту имам постојано живеалиште во Америка. Не служам (не) задолжителна војска,  не плаќам 30-40% од платата за данок на доход, немам стан за да плаќам за одржување и данок на имот...ама баш исто како емил. 
И што ако се чувствувам како американец? Можам да одам и да се жалам зошто кај вас некаде на југ имало многу луѓе ама баш од секаде, кои што работеле на црно и не плаќале данок, затоа што по закон не смеат да работат а не па да плаќаат данок?
Ајде бе, Обама да не ми даде ексклузивно право да коментирам за состојбата во Америка само затоа што јас се чувствувам како американец а немам ниту потекло од прапрапрапрааа дедо..?? 

И што е? Не плаќате данок во МК? Па како го полните буџетов? Темата е баш за данок а јас колку што знам и не знам, се изјаснив на претходната страна кога праша емил. ДА, вие плаќате данок. Или барем треба да плаќате. Не ви ги плаќам јас сметките за да знам. Ама за смешна (за вас) сума од 30-50 евра на годишно ниво, сигурно нема да се понижувате до толку.
Инаку, даночен обврзник се надевам дека знаете кој може да биде во МК, за да не збориме празни муабети. Ако сте далеку, не сте заборавиле. Затоа пХп го спомна тоа и затоа темата отиде во таа насока. 

КОЈ ПЛАЌА ДАНОК? Па кој не плаќа пред некој ден ми кажаа дека сметката застарувала по 5 години и го бришеле долгот. Еве ... ај да не ги мачам луѓето...не плаќајте воопштонамигнување

И како што наводно било правилото на форумов, не пишувајте во боја и не болдирајте по цели текстови, освен ако не истакнувате некој позначаен дел!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2012 во 09:01
Ајде сега поедноставено...

Националност нема ништо со државјанство, како што нема ништо со плаќање никакви даноци.

1. Јас сум по националност македонец бидејќи сум дете на родители македонци. Со нив делам сето оноа што се вели национално одбележје. Се разбира, тоа го споделувам и со сите останати македонци по националност.

2. Јас можам да бидам македонец по националност иако не морам да бидам македонец по државјанство. Ова не морам да го елаборирам и да го бранам бидејќи сите знаеме оти македонскиот народ, како националност, постоел со стотици години (да не кажам милeнијуми), без да има своја Македонска држава, туку да биде државјанин на други држави кои владееле на македонските територии. Не толку одамна во Македонија ние имавме македонци кои пребегаа од Грција (грчки државјани) поради граѓанската војна, а не земаа државјанство во тогашната Југославија во која сите по државјанство бевме југословени, вклучувајќи не и нас македонците од Република Македонија. 

3. Значи јас, како македонец можам по државјанство да бидам, на пример, германец. Можам да живеам во Германија, и да го плаќам данокот на сопственост во таа држава, како и сите останати давачки од платата, зa пензијско осигурување и т.н. Јас во Германија значи ќе бидам македонец по националност, а германец по државјанство, исто онака како што се албанците, власите, ромите, турците и други националности државјани во Македонија.

4. Jас можам да бидам според националноста македонец, а според државјанството и македонец и германец. Можам да имам двојно државјанство. Уште повеќе, можам по националност да бидам македонец, а по државјанство да сум германец и италијан. Државјанството не ме лимитира во однос на националноста, а плаќам даноци онаму каде што активно работам и живеам. Доколку, поради подолго остуство или преселување повеќе не ги плаќам даноците во таа држава, тогаш според меѓудржавните договори (најчесто) овие давачки ќе ги платам во државата каде што ќе се преселам. Доколку имам имот или некакви приходи во друга држава, тогаш плаќам соодветни давачки и во таа држава.

5. Значи не плаќам на никоја држава ништо за мојата националност. Со други зборови, националноста е бесплатна.

6. Доколку сакам, можам да се декларирам и како безнационален. Тоа си е мое право и како такво не може никој да ми го одземе.

И во основа, на наједноставен начин, тоа е ТОА.  Не мешајте националност со државјанство. Националноста може да се совпадне со државјанството, но не мора.

Изменето од Messenger - 27.Април.2012 во 09:07
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2012 во 09:40
Па истото и јас го имам пишано, може тешко е за читање..
Треба да имаш некаква поврзаност за да имаш исто таква националност. Можеш ли да бидеш индиец по националност? Имаш мајка или татко од таму? Немаш. Си живеел некогаш? Не. Си работел некогаш? Не. Епа што тебе те поврзува со Индија?

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

3. Значи јас, како македонец можам по државјанство да бидам, на пример, германец. Можам да живеам во Германија, и да го плаќам данокот на сопственост во таа држава, како и сите останати давачки од платата, зa пензијско осигурување и т.н. Јас во Германија значи ќе бидам македонец по националност, а германец по државјанство, исто онака како што се албанците, власите, ромите, турците и други националности државјани во Македонија.

Никаде не спомнав дека треба да имаш државјанство за да бидеш .. нешто..по националност. Ама и на Марс ако одиш да живееш, а имаш имот во Македонија, ти си ОБВРЗАН да го платиш данокот на имот во МК. Па ти ако сакаш скокај до небо, никој нема да ти рече ај не плаќај ти живееш на Марс.

И не гледам зошто ја мешаш темава. Емил се изјасни дека СЕ ЧУВСТВУВАЛ како македонец. Јас на тоа кажав дека се чувствувам како американец. Емил никогаш не живеел постојано во Македонија, како што се има изјаснето на форумов НЕМА потекло од Македонија, нема државјанство од МК (едно од можностите како тој би бил македонец кога веќе не ги исполнува претходните критериуми)

При тоа му кажува на господинов албанец 

Вие си плаќате токму толку колку државата ви е одвоила и немој да  ми се жалиш дека си онеправдан .Штом си македонски државјанин ќе си плаќаш како сите .Но  гледам дека си Албанец затоа спремај куферите кон Драч и ајде оди на море. Има доволно луѓе каде да мислат што е потребно на Македонија

Со кое право го брка во Драч на море? Само затоа што е од албанска националност? Епа ај не ми доликува да му речам...Емил што солиш памет ти на нас тука, ај куферите и во Несебар на море. 
Со кое право му кажува на некој каде да оди? Како тој албанец се чувствувал? Можеби е баш албанец со македонско потекло. Ти си постар и сам знаеш дека во МК има македонци што прифатиле да бидат муслимани и има дел кои што го прифатиле само албанскиот јазик и денес се нарекуваат Шкрети.
Од каде право да му судиме на овој непознат човек?

и јас не сакам да има во Македонија толку албански населби али ок 

ќе си плаќате како сите останати и нема да врескате ,оти вашата партија е дел од владата .Ме сваќаш ?

Нема да искоментирам.

И при тоа јас го прашав емил од каде тој македонец, кога нема потекло, нема македонски корени а нема ни македонско државјанство (како што кажав еден од предусловите ако претходните не се исполнети). Ете тука дојде до вметнување на прашањето за државјанство САМО и САМО поради тоа што членот на кој што се обратив НЕМА никакво македонско потекло ПО НИЕДЕН ОСНОВ.

Originally posted by Santijago Santijago напиша:

А ти за македонец се сметаш? И сам рече дека немаш македонско државјанствонамигнување

се сметам .не е важно државјанството важно е како  размислуваш намигнување ме сфаќаш ?намигнување

Од кога почна ЕДИНСТВЕНИОТ предуслов за нацоналноста да биде само НАЧИНОТ НА КОЈ ШТО РАЗМИСЛУВАМЕ?

Еве иако не ме личи Емиле, ќе ти речам... Оди спакувај си ги куферите и место да кажеш како е да се биде македонец оди кажувај како е да се биде бугарин во некоја друга тема за бугарите. Затоа што од мислење македонец не се станува. Старите рекле..од многу мислење можеш само научник да станеш или филозофнамигнување 

Не планирам да елаборирам сега на 100 страни како овој дечко тука што ги брка албанците од Македонија, преку ноќ почнал ДА РАЗМИСЛУВА како македонец. За мене, македонец никогаш нема ни да биде....(ок, може после 8 години во брак...и некоја година работа и живот во МК, ќе станеш прав горд Македонец!)
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2012 во 15:29
Никој не може да му го одземе правото на некого да се чувствува како сака, така да Емил ако сака да се чувствува македонец, тоа право си е само негово и ни Св. Петар тоа не може да го смени.

Не зависи од Јанко или Станко дали ќе го прифатат тоа.

А и познато е дека за бугарите македонец означува бугарин од прва класагазење од смеење. Тоа и лично Божидар Димитров го има кажано.
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2012 во 15:38
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

А и познато е дека за бугарите македонец означува бугарин од прва класагазење од смеење. Тоа и лично Божидар Димитров го има кажано.

сепак некогаш ќе си дојдеме на зборот да
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2012 во 16:21
бла бла..бла бла..mi gi podufte !

...nekoi makedonci stvarno treba  da se zasramat od bugarinov ,...koj shto ''krshi kopja'' tuka, branejki vi ja zemjata prepotopska ,!изненадување

..zatoa eve ja ke mu go prodadam moeto drzavjanstvo ( a i nacionalnosta ako e vozmozno toa)да ,

...barem ke imam i nekoja praktichna korist od  niv...konechno !намигнување

Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,137 секунди.