Испечати | Затвори го прозорот

Кој плаќа данок ?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=25716
Датум на принтање: 23.Ноември.2024 во 17:26
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Кој плаќа данок ?
Постирано од: Albanian
Наслов: Кој плаќа данок ?
Датум на внесување: 25.Април.2012 во 18:47
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=BDE629F838CBD543995CEB25CB18916B

Сум дебатирал пред некое време со многу од членовите на овој форум, и цело време скоро од сите (што сум дебатирал) сум бил нападнат јас и албанците дека не плаќаме данок кон држава? еве повелете и погледнете :)

Коментари:
Постирано од: емил
Датум на внесување: 25.Април.2012 во 19:03
Вие си плаќате токму толку колку државата ви е одвоила и немој да  ми се жалиш дека си онеправдан .Штом си македонски државјанин ќе си плаќаш како сите .Но  гледам дека си Албанец затоа спремај куферите кон Драч и ајде оди на море. Има доволно луѓе каде да мислат што е потребно на Македонија

-------------

Постирано од: Albanian
Датум на внесување: 25.Април.2012 во 19:12
да ќе си плаќам ама не сакма и за тебе да плаќам, не сакам моите пари да се инвестират на изградба на бугарски херои ок

Датум на внесување: 25.Април.2012 во 19:21
и јас не сакам да има во Македонија толку албански населби али ок 

ќе си плаќате како сите останати и нема да врескате ,оти вашата партија е дел од владата .Ме сваќаш ?

-------------

Постирано од: gonzo
Датум на внесување: 25.Април.2012 во 20:07
Битола брои население од 365.201 лица, а во Тетово живеат 398.606 лица.

Ова е нешто ново и за мене, бројки за респект. Арно само што не се вистинити а најверојатно и другите цифри посочени во линкот.

-------------
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.

Постирано од: brza
Датум на внесување: 25.Април.2012 во 23:35
bitola,...tetovo,

...dve tretini  ...od skopje?!

...a be ajde ,..ne zborete gluposti ...! смеење

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: Zeksi71
Датум на внесување: 26.Април.2012 во 11:23
Originally posted by емил емил напиша:

Вие си плаќате токму толку колку државата ви е одвоила и немој да  ми се жалиш дека си онеправдан .Штом си македонски државјанин ќе си плаќаш како сите .Но  гледам дека си Албанец затоа спремај куферите кон Драч и ајде оди на море. Има доволно луѓе каде да мислат што е потребно на Македонија

Нешто многу ратоборен си станал газење од смеењегазење од смеењегазење од смеење

-------------
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ

Датум на внесување: 26.Април.2012 во 12:18
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Нешто многу ратоборен си станал газење од смеењегазење од смеењегазење од смеење

мислам на нас македонциве да ни е убаво намигнување

-------------

Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 26.Април.2012 во 13:13

мислам на нас македонциве да ни е убаво намигнување

А ти за македонец се сметаш? И сам рече дека немаш македонско државјанствонамигнување

-------------
I'm out bcz of pathetic around here

Датум на внесување: 26.Април.2012 во 13:17

Originally posted by Santijago Santijago напиша:

А ти за македонец се сметаш? И сам рече дека немаш македонско државјанствонамигнување

се сметам .не е важно државјанството важно е како  размислуваш намигнување ме сфаќаш ?намигнување

-------------

Постирано од: pHp
Датум на внесување: 26.Април.2012 во 13:20

се сметам .не е важно државјанството важно е како  размислуваш намигнување ме сфаќаш ?намигнување

Што не платиш данок тогаш на Р. Македонија?

-------------
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство

Датум на внесување: 26.Април.2012 во 13:28
Originally posted by pHp pHp напиша:

не

затоа што живеам во територија која во моментов не е во границите на Вардарска ,а на Александар . 

И Зекси и Меси и Поларната мечка се македонци али не плаќат даноци во Македонија . 

Всушност некој плаќа ли даноци во Македонија ? Мислам дека само најобичните луѓе го прават тоа 

-------------

Датум на внесување: 26.Април.2012 во 13:28

Не емил, не те разбирам. За да бидеш македонец треба да придонесуваш за Македонија. Да плаќаш данок, да служиш војска по потреба, да плаќаш радио дифузна такса за станот што (не) го користиш, да гласаш итн итн итн

-------------

Датум на внесување: 26.Април.2012 во 13:29

не

затоа што живеам во територија која во моментов не е во границите на Вардарска ,а на Александар . 

И Зекси и Меси и Поларната мечка се македонци али не плаќат даноци во Македонија . 

Всушност некој плаќа ли даноци во Македонија ? Мислам дека само најобичните луѓе го прават тоа 

Зекси сигурен сум дека плаќа данок во МК. Има имот од 130 и кусур метри квадратни. Мора да си слушнал за данок на имотнамигнување Плаќа и парно што не го користи а плаќа и РДТ. 

Во МК секој плаќа данок, само некој со помош на дупките плаќа минимално, а некој максималнонамигнување

-------------

Датум на внесување: 26.Април.2012 во 13:32

не

Зекси,Меси и Поларната Мечка, плаќаат даноци, затоа што имаат имоти во Македонија и од чисто морални причини.
Александар е Македонец, а дел од неговата држава е присилно присвоена територијално од страна на Бугарија.

-------------
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство

Датум на внесување: 26.Април.2012 во 13:47

Александар е Македонец, а дел од неговата држава е присилно присвоена територијално од страна на Бугарија.

свесен ли си кога го пишуваш тоа ?

-------------

Постирано од: zagor
Датум на внесување: 26.Април.2012 во 14:44
Ацо ја дал под кирија,усмено,без документ колку да плаќаат данок ама починал од""кап на срце" и ете..иди земи ја сега.  тага

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.

Датум на внесување: 26.Април.2012 во 16:45

свесен ли си кога го пишуваш тоа ?

А за што да бидам свесен? Дека Бугарија е легитимен наследник на Александар и дека Вардарска Македонија е всушност дел од неговата држава која ете не е во склоп на Бугарија? Се извинувам Емил, неправдата е врз Бугарија, ВАС ви фали територија, не нам.

Александар е Македонец бре човек. Неговата држава е поделена на три дела, еден дел од неа е присилно присвоена од страна на Царството Бугарија и се нарекува ни помалку ни повеќе - Пиринска Македонија. Ниту вие, ниту Грците немате ни назив "Македонија" во името на својата држава. Ние сме ФИРО МАКЕДОНИЈА! Може ќе ни го смените вие вампирите во Вардаска МАКЕДОНИЈА, Северна МАКЕДОНИЈА и некое друго слично глупо име, ама едниствено НИЕ во ЦЕЛИОТ СВЕТ ќе имаме назив - МАКЕДОНИЈА!

-------------

Датум на внесување: 26.Април.2012 во 17:56
ама сте се расприкажале, ко АФЖ да заседава.

Емил, човекот си се чувствува македонец и тоа свети Петар не може да го смени, тоа си е негово лично право, а дали има некој папир за да биде и де факто врзан со МК тоа е најмалку важно. Може да има државјанство и од Џибути па пак да се чувствува македонец.
Што сте се фатиле за такви глупости????

-------------

Датум на внесување: 26.Април.2012 во 17:59
Ајде бе Зекси..може јас се чувствувам како американец ама од американско државјанство немам ни Д.
Тој може да се чувствува и како јапонец, мислиш нас ни е гајле?
Македонец ќе биде кога ќе добие државјанство. А до тогаш може само да се чувствува...

-------------

Постирано од: Polar Bear
Датум на внесување: 27.Април.2012 во 04:32

Е па драги сонародници македонци, да одиме сите да се удавиме каде што мочаме кога шиптарите почнаа да ни кажуваат како се плаќа данок. Тамам се навикнавме Албанија и Косово да ни бидат пример за демократија. лутина

До овие што си даваат право да оспоруваат нечија етничка припадност: Од кога тоа припадник на нација се станува со плаќање данок? Или со државјанство? Опасна теза... Пишував за ова пред години, досадно ми е веќе. Така се откажувате од стотици илјади македонци кои поради разни причини се нашле надвор од Македонија. Се се плашам дека конгресмените со грчко потекло и лобисти за Грција во САД имаат грчко државјанство и плаќаат данок во Грција.

-------------
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 27.Април.2012 во 04:50
Originally posted by Polar Bear Polar Bear напиша:

До овие што си даваат право да оспоруваат нечија етничка припадност: Од кога тоа припадник на нација се станува со плаќање данок? Или со државјанство? Опасна теза... Пишував за ова пред години, досадно ми е веќе. Така се откажувате од стотици илјади македонци кои поради разни причини се нашле надвор од Македонија. Се се плашам дека конгресмените со грчко потекло и лобисти за Грција во САД имаат грчко државјанство и плаќаат данок во Грција.

Во право си... возачиве на темава ги испомешаа брзините (националност со државјанство, со данок на имот... очекувам сега да следи и со правото на гласање, со правото да се биде биран...)

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 27.Април.2012 во 07:21
Видете, вие од погоре...
За да бидеш македонец (грк, албанец, турчин...) треба да имаш или такво потекло или соодветно државјанство. До сега не сум видел да станал некој американец само затоа што се чувствувал таков. Еве јас кажав, се чувствувам како американец, ама ниту можам да влезам во Америка (ако не извадам виза) ниту некако придонесувам за неа. Ниту имам постојано живеалиште во Америка. Не служам (не) задолжителна војска,  не плаќам 30-40% од платата за данок на доход, немам стан за да плаќам за одржување и данок на имот...ама баш исто како емил. 
И што ако се чувствувам како американец? Можам да одам и да се жалам зошто кај вас некаде на југ имало многу луѓе ама баш од секаде, кои што работеле на црно и не плаќале данок, затоа што по закон не смеат да работат а не па да плаќаат данок?
Ајде бе, Обама да не ми даде ексклузивно право да коментирам за состојбата во Америка само затоа што јас се чувствувам како американец а немам ниту потекло од прапрапрапрааа дедо..?? 

И што е? Не плаќате данок во МК? Па како го полните буџетов? Темата е баш за данок а јас колку што знам и не знам, се изјаснив на претходната страна кога праша емил. ДА, вие плаќате данок. Или барем треба да плаќате. Не ви ги плаќам јас сметките за да знам. Ама за смешна (за вас) сума од 30-50 евра на годишно ниво, сигурно нема да се понижувате до толку.
Инаку, даночен обврзник се надевам дека знаете кој може да биде во МК, за да не збориме празни муабети. Ако сте далеку, не сте заборавиле. Затоа пХп го спомна тоа и затоа темата отиде во таа насока. 

КОЈ ПЛАЌА ДАНОК? Па кој не плаќа пред некој ден ми кажаа дека сметката застарувала по 5 години и го бришеле долгот. Еве ... ај да не ги мачам луѓето...не плаќајте воопштонамигнување

И како што наводно било правилото на форумов, не пишувајте во боја и не болдирајте по цели текстови, освен ако не истакнувате некој позначаен дел!

-------------

Датум на внесување: 27.Април.2012 во 09:01
Ајде сега поедноставено...

Националност нема ништо со државјанство, како што нема ништо со плаќање никакви даноци.

1. Јас сум по националност македонец бидејќи сум дете на родители македонци. Со нив делам сето оноа што се вели национално одбележје. Се разбира, тоа го споделувам и со сите останати македонци по националност.

2. Јас можам да бидам македонец по националност иако не морам да бидам македонец по државјанство. Ова не морам да го елаборирам и да го бранам бидејќи сите знаеме оти македонскиот народ, како националност, постоел со стотици години (да не кажам милeнијуми), без да има своја Македонска држава, туку да биде државјанин на други држави кои владееле на македонските територии. Не толку одамна во Македонија ние имавме македонци кои пребегаа од Грција (грчки државјани) поради граѓанската војна, а не земаа државјанство во тогашната Југославија во која сите по државјанство бевме југословени, вклучувајќи не и нас македонците од Република Македонија. 

3. Значи јас, како македонец можам по државјанство да бидам, на пример, германец. Можам да живеам во Германија, и да го плаќам данокот на сопственост во таа држава, како и сите останати давачки од платата, зa пензијско осигурување и т.н. Јас во Германија значи ќе бидам македонец по националност, а германец по државјанство, исто онака како што се албанците, власите, ромите, турците и други националности државјани во Македонија.

4. Jас можам да бидам според националноста македонец, а според државјанството и македонец и германец. Можам да имам двојно државјанство. Уште повеќе, можам по националност да бидам македонец, а по државјанство да сум германец и италијан. Државјанството не ме лимитира во однос на националноста, а плаќам даноци онаму каде што активно работам и живеам. Доколку, поради подолго остуство или преселување повеќе не ги плаќам даноците во таа држава, тогаш според меѓудржавните договори (најчесто) овие давачки ќе ги платам во државата каде што ќе се преселам. Доколку имам имот или некакви приходи во друга држава, тогаш плаќам соодветни давачки и во таа држава.

5. Значи не плаќам на никоја држава ништо за мојата националност. Со други зборови, националноста е бесплатна.

6. Доколку сакам, можам да се декларирам и како безнационален. Тоа си е мое право и како такво не може никој да ми го одземе.

И во основа, на наједноставен начин, тоа е ТОА.  Не мешајте националност со државјанство. Националноста може да се совпадне со државјанството, но не мора.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 27.Април.2012 во 09:40
Па истото и јас го имам пишано, може тешко е за читање..
Треба да имаш некаква поврзаност за да имаш исто таква националност. Можеш ли да бидеш индиец по националност? Имаш мајка или татко од таму? Немаш. Си живеел некогаш? Не. Си работел некогаш? Не. Епа што тебе те поврзува со Индија?

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

3. Значи јас, како македонец можам по државјанство да бидам, на пример, германец. Можам да живеам во Германија, и да го плаќам данокот на сопственост во таа држава, како и сите останати давачки од платата, зa пензијско осигурување и т.н. Јас во Германија значи ќе бидам македонец по националност, а германец по државјанство, исто онака како што се албанците, власите, ромите, турците и други националности државјани во Македонија.

Никаде не спомнав дека треба да имаш државјанство за да бидеш .. нешто..по националност. Ама и на Марс ако одиш да живееш, а имаш имот во Македонија, ти си ОБВРЗАН да го платиш данокот на имот во МК. Па ти ако сакаш скокај до небо, никој нема да ти рече ај не плаќај ти живееш на Марс.

И не гледам зошто ја мешаш темава. Емил се изјасни дека СЕ ЧУВСТВУВАЛ како македонец. Јас на тоа кажав дека се чувствувам како американец. Емил никогаш не живеел постојано во Македонија, како што се има изјаснето на форумов НЕМА потекло од Македонија, нема државјанство од МК (едно од можностите како тој би бил македонец кога веќе не ги исполнува претходните критериуми)

При тоа му кажува на господинов албанец 

Со кое право го брка во Драч на море? Само затоа што е од албанска националност? Епа ај не ми доликува да му речам...Емил што солиш памет ти на нас тука, ај куферите и во Несебар на море. 
Со кое право му кажува на некој каде да оди? Како тој албанец се чувствувал? Можеби е баш албанец со македонско потекло. Ти си постар и сам знаеш дека во МК има македонци што прифатиле да бидат муслимани и има дел кои што го прифатиле само албанскиот јазик и денес се нарекуваат Шкрети.
Од каде право да му судиме на овој непознат човек?

и јас не сакам да има во Македонија толку албански населби али ок 

ќе си плаќате како сите останати и нема да врескате ,оти вашата партија е дел од владата .Ме сваќаш ?

Нема да искоментирам.

И при тоа јас го прашав емил од каде тој македонец, кога нема потекло, нема македонски корени а нема ни македонско државјанство (како што кажав еден од предусловите ако претходните не се исполнети). Ете тука дојде до вметнување на прашањето за државјанство САМО и САМО поради тоа што членот на кој што се обратив НЕМА никакво македонско потекло ПО НИЕДЕН ОСНОВ.

Од кога почна ЕДИНСТВЕНИОТ предуслов за нацоналноста да биде само НАЧИНОТ НА КОЈ ШТО РАЗМИСЛУВАМЕ?

Еве иако не ме личи Емиле, ќе ти речам... Оди спакувај си ги куферите и место да кажеш како е да се биде македонец оди кажувај како е да се биде бугарин во некоја друга тема за бугарите. Затоа што од мислење македонец не се станува. Старите рекле..од многу мислење можеш само научник да станеш или филозофнамигнување 

Не планирам да елаборирам сега на 100 страни како овој дечко тука што ги брка албанците од Македонија, преку ноќ почнал ДА РАЗМИСЛУВА како македонец. За мене, македонец никогаш нема ни да биде....(ок, може после 8 години во брак...и некоја година работа и живот во МК, ќе станеш прав горд Македонец!)

-------------

Датум на внесување: 27.Април.2012 во 15:29
Никој не може да му го одземе правото на некого да се чувствува како сака, така да Емил ако сака да се чувствува македонец, тоа право си е само негово и ни Св. Петар тоа не може да го смени.

Не зависи од Јанко или Станко дали ќе го прифатат тоа.

А и познато е дека за бугарите македонец означува бугарин од прва класагазење од смеење. Тоа и лично Божидар Димитров го има кажано.

-------------

Датум на внесување: 27.Април.2012 во 15:38

А и познато е дека за бугарите македонец означува бугарин од прва класагазење од смеење. Тоа и лично Божидар Димитров го има кажано.

сепак некогаш ќе си дојдеме на зборот да

-------------

Датум на внесување: 27.Април.2012 во 16:21
бла бла..бла бла..mi gi podufte !

...nekoi makedonci stvarno treba  da se zasramat od bugarinov ,...koj shto ''krshi kopja'' tuka, branejki vi ja zemjata prepotopska ,!изненадување

..zatoa eve ja ke mu go prodadam moeto drzavjanstvo ( a i nacionalnosta ako e vozmozno toa)да ,

...barem ke imam i nekoja praktichna korist od  niv...konechno !намигнување

-------------

Датум на внесување: 27.Април.2012 во 16:39

Емил се изјасни дека СЕ ЧУВСТВУВАЛ како македонец. Јас на тоа кажав дека се чувствувам како американец. Емил никогаш не живеел постојано во Македонија, како што се има изјаснето на форумов НЕМА потекло од Македонија, нема државјанство од МК (едно од можностите како тој би бил македонец кога веќе не ги исполнува претходните критериуми)

Тоа е негово право, како што и оноа е твое право.  На пример, ти си роден во Македонија, имаш македонски родители, па можеш да не се чувствуваш македонец (се разбира, ова го говорам чисто како илустрација, не го мислам тоа конкретно за тебе.  среќа). Емил по државјанство е бугарин, но може да се чувствува македонец.

Син ми има македонски родители, а не е роден во Македонија, па тој изјавува дека се чувствува и како  македонец и американец. Тоа е негово право и никој тоа не може да му го одземе.

Кај мене имам говорено со луѓе кои имале дедо германец, баба чехиња, мајка французинка, а татко англиченец. Кога ги прашувам што се по националност креваат раменици бидејќи според востановените критеријуми не би спаѓале никаде. Кога ги прашувам како тогаш се чувствуваат, тие најчесто ми одговараат дека поради  комплексноста на нивната националност се чувствуваат американци, исто онака како што почнаа да се декларираат боcанците во некогашна Југолавија - југословени.  намигнување

Според тоа, ако сакаат луѓето можат да се изјаснат како што милуваат, што не враќа на оноа што рече Закси, а што денес, поради големите мешања меѓу луѓето во поновиве времиња,  е  меѓунардно општо прифатено:

Никој не може да му го одземе правото на некого да се чувствува како сака, така да Емил ако сака да се чувствува македонец, тоа право си е само негово и ни Св. Петар тоа не може да го смени.

Не зависи од Јанко или Станко дали ќе го прифатат тоа.

А давачките кон државата (плаќање данок) се прави онаму каде што човекот заработува. Според меѓународните закони, американскиот државјанин, на пример, данокот го плаќа во Америка, но ако работи или има приходи во странство има опција да го плаќа данокот на тие приходи во странство или во Америка. Неодамна Mакедонија тоа истото ова го договори со повеќе држави во светот за да го избегне двојното оданочување.

Според сето тоа, емил може да се чувствува македонец, како што се чувствуваат македонцитe во Грција, Бугарија, Србија, Албанија, Чешка, Русија, Полска, САД, Канада, Германија, Швајцарија... и да не плаќа данок во Македонија.

Polar Bear потполно е во право кога прашува:

Originally posted by Polar Bear Polar Bear напиша:

Од кога тоа припадник на нација се станува со плаќање данок? Или со државјанство?

Сметам дека кажаново фрла дополнително објаснување на прашањето "Кој плаќа данок?" во однос на националноста на луѓето.

-------------

Датум на внесување: 27.Април.2012 во 16:49

Никаде не спомнав дека треба да имаш државјанство за да бидеш .. нешто..по националност. Ама и на Марс ако одиш да живееш, а имаш имот во Македонија, ти си ОБВРЗАН да го платиш данокот на имот во МК. Па ти ако сакаш скокај до небо, никој нема да ти рече ај не плаќај ти живееш на Марс.

...ete be, za kakov danok zbori malechkiot,...shto ste se fatile za  toj danok pa danok !изненадување

ili nmozebi,... na germancite ke im plakjam sekoja godina za stanot vo makedonija?!

-------------

Датум на внесување: 27.Април.2012 во 16:53

Според сето тоа, емил може да се чувствува македонец, како што се чувствуваат македонцитe во Грција, Бугарија, Србија, Албанија, Чешка, Русија, Полска, САД, Канада, Германија, Швајцарија... и да не плаќа данок во Македонија.

Баш така..може само .. да се чувствува.

А давачките кон државата (плаќање данок) се прави онаму каде што човекот заработува. Според меѓународните закони, американскиот државјанин, на пример, данокот го плаќа во Америка, но ако работи или има приходи во странство има опција да го плаќа данокот на тие приходи во странство или во Америка. Неодамна Mакедонија тоа истото ова го договори со повеќе држави во светот за да го избегне двојното оданочување. 

Во врска со даноков, морам да те поправам. Тоа е за данок на доход. Ајде кажи ми како можеш данокот за имотот што го имаш во Македонија да го платиш во некоја од Америките?
Според меѓународните закони се избегнува двојното оданочување, ама не се избегнуваат одредени давачки кои што некои лица ги имаат.
И како можам јас да платам во Македонија данок за имотот што го имам во .. Мајами?

-------------

Датум на внесување: 27.Април.2012 во 16:54
Originally posted by brza brza напиша:

...ete be, za kakov danok zbori malechkiot,...shto ste se fatile za  toj danok pa danok !изненадување

ili nmozebi,... na germancite ke im plakjam sekoja godina za stanot vo makedonija?!

Ти па многу брзаш, мора пред менеплазење
Да не го оставиш човек да допишехи, хи...

-------------

Датум на внесување: 27.Април.2012 во 16:59

Ти па многу брзаш, мора пред менеплазење
Да не го оставиш човек да допишехи, хи...
 vekje rekov,...mi gi otekofte so toj danokнамигнување,..a, ednite  i drugite zboruvaat za   razlichen danok !...pa, dogovori nekoi,..i sl trakatanci,..bez potreba sega ,..i tuka .

-------------

Датум на внесување: 27.Април.2012 во 17:07

Ајде кажи ми како можеш данокот за имотот што го имаш во Македонија да го платиш во некоја од Америките?
Според меѓународните закони се избегнува двојното оданочување, ама не се избегнуваат одредени давачки кои што некои лица ги имаат.

Тоа си во право, а јас говорев за сите опции за кои луѓето плаќаат даноци сакајќи да истакнам дека такво нешто за националност никаде не постои.

Според тоа, емил може да се чувствува (сите луѓе чувствуваат или нечувствуваат националност, како што објаснив во минатиот коментар) и да не плаќа данок во Македонија бидејќи не поседува ништо во неа, како што немаше да плaќам и јас доколку не поседував ништо, како што не плаќаат ниту македонците од Грција, Бугарија, Албанија, Србија...како што не плаќа ниту мојот син кој се чувствува македонец, но не поседува ништо во Mакедонија. 

-------------

Датум на внесување: 27.Април.2012 во 17:21
Меси, не читаш меѓу редовинамигнување

Врати се наназад и ќе видиш зошто се закачивме по ова прашање. Веќе напоменав некаде погоре, лице кое не е даночен обврзник во МК му кажува на друго лице кое е да си ги спакува куферите и....
Темава е сепак за данок, а во Македонија данок плаќаат и странците а тоа е регулирано со закон.
На кого не му се допаѓа, едноставно, нека не се чувствува како македонец...нека почне да се чувствува како марсовец....може еден ден и ќе стане!

-------------

Датум на внесување: 27.Април.2012 во 17:28

На кого не му се допаѓа, едноставно, нека не се чувствува како македонец...нека почне да се чувствува како марсовец....може еден ден и ќе стане!
bidi siguren!

..shtom tolku saka, jas ke mu gi dadam moite ,...eftino  i toa,задоволство

...za da  pochuvstvuva i samiot deka ,..ustvari ne vredat ni ...kolku edna vrba  !намигнување

-------------

Датум на внесување: 27.Април.2012 во 18:04

лице кое не е даночен обврзник во МК му кажува на друго лице кое е да си ги спакува куферите и....
Темава е сепак за данок, а во Македонија данок плаќаат и странците а тоа е регулирано со закон.

Ниту лице кое плаќа даночни обврски, ниту лице кое не плаќа даночни обврски не може да му наложи на друго лице кое плаќа или не плаќа даночни обврски да пакува куфери.

За такви нешта си постои Закон кој прецизно ги регулира ваквите односи. Уличното делење правда умре со доаѓањето на цивилизацијата.

Инаку, националноста е право на самоопределба и тоа нема никаква врска со темава.

-------------

Датум на внесување: 27.Април.2012 во 18:19

Ниту лице кое плаќа даночни обврски, ниту лице кое не плаќа даночни обврски не може да му наложи на друго лице кое плаќа или не плаќа даночни обврски да пакува куфери.

За такви нешта си постои Закон кој прецизно ги регулира ваквите односи. Уличното делење правда умре со доаѓањето на цивилизацијата.

Инаку, националноста е право на самоопределба и тоа нема никаква врска со темава.

Гледаш, пак дојдовме на истотонамигнување

Само што јас ќе те демантирам за второто. Изгледа не умрелохи, хи...

-------------

Постирано од: Buggyman
Датум на внесување: 28.Април.2012 во 08:57
Колку јас го разбрав Albanian, темата ја поставил како доказ што многумина од нас Македонците по дефолт размислуваме (мешусебно си го вртиме разговорот) дека Албанците не плаќале данок, што секако не е точно.

Како човек со такви работни задачи се движам низ цела Македонија и тврдам дека во Источна Македонија помалку се плаќа данок, односно затајување на данок.

Поентата на Albanian ја разбирам, не е убаво чувство да бидеш напаѓан само поради предрасуди кон Албанците но глумењето патриотство на одредени индивидуи, истите тие квази патриоти, гледаат да си ја ограбат сопствената држава а друг да е крив за тоа. Сепак ке забележам дека поставеноста на темата има своја цел и на еден цивилизиран начин Albanian сака да го докаже спротивното за разлика од Емил кој веднаш внесе конфузија на темата со ултра националистички а може и да се нараче фашистички одговори го нападна членот со протерувања и навреди. Се прашувам, кој е нецивилизиран во случајов?

Темава не е воопшто дали Емил се чуствува како Македонец или не, дали е поголем Македонец од Македонецот туку небулозите и предрасудите помеѓу нас и тврдењата дека еден етникум си плаќа даноци а другиот не.

-------------
Homo homini lupus est...

Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 28.Април.2012 во 09:35
Кој како се чувствува може да си напише на темата ,,Што сте по националност,,... мислам дека постои таква тема...

овде се зборува за плаќање данок... тој другиот етникум мисли дека може во туѓа држава да прави што сака (туѓа за барем пола од албанците во МК бидејќи имаат 150000 државјанства што не им се заслужени)... ниту плаќаат данок, ниту сметки (добар дел, не баш сите) ги имаат сите права за школување на алб. јазик, и при вработување имаат предност според рамковниот договор... и згора на се` сакаат да прават Голема Албанија... кога ќе дојде конечното решение на ситуацијата, појма немам, ама еден ден ќе дојде сигурно.

Да упростам, тврдам дека Албанците помалку плаќаат сметки и данок од Македонците.

PS: ако има некој да реплицира, би сакал тоа да се Албанци, а не овие што изигруваат адвокати на Албанците.

-------------

Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 28.Април.2012 во 09:38
Originally posted by Buggyman Buggyman напиша:

дека Албанците не плаќале данок, што секако не е точно..
Ова тврдење некако ми мути вода...збунетост

тврдам дека во Источна Македонија помалку се плаќа данок, односно затајување на данок.
И ова тврдење пак некако ми мути вода...збунетост

Поентата на Albanian ја разбирам, не е убаво чувство да бидеш напаѓан само поради предрасуди кон Албанците но глумењето патриотство на одредени индивидуи, истите тие квази патриоти, гледаат да си ја ограбат сопствената држава а друг да е крив за тоа.

Ет овдека водата е бистра и чиста...намигнување
Се' на се'...
пошто сите викаме не се плаќа данок...
се прашувам како се полни буџетот...
или пак кредити земаат...
а...??

Датум на внесување: 18.Ноември.2012 во 00:32

http://www.mkd.mk/73020/ekonomija/krivicni-prijavi-za-tri-firmi-uvoznici-na-struja/" rel="nofollow - http://www.mkd.mk/73020/ekonomija/krivicni-prijavi-za-tri-firmi-uvoznici-na-struja/

http://grid.mk/read/news/69b119ce-d3a3-4998-a434-c8887234e456/552882/trojca-skopski-biznismeni-ja-izmamile-drzhavata-za-1-2-milioni-evra" rel="nofollow - http://grid.mk/read/news/69b119ce-d3a3-4998-a434-c8887234e456/552882/trojca-skopski-biznismeni-ja-izmamile-drzhavata-za-1-2-milioni-evra

http://www.sitel.com.mk/so-zatajuvanje-danok-zarabotile-23-milioni-evra" rel="nofollow - http://www.sitel.com.mk/so-zatajuvanje-danok-zarabotile-23-milioni-evra

...и многу други.

...а кој плаќа?Па има и такви ....ваљдане знам

-------------

Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 18.Ноември.2012 во 00:34
nemazenite-nezenetite i razvedeniteцрвенеење

-------------
vivi

Датум на внесување: 18.Ноември.2012 во 00:40
Диаспората нормално . Оти во странство нема заебанција со плаќането на данок .

-------------

Постирано од: laki_bu
Датум на внесување: 18.Ноември.2012 во 00:42
Originally posted by vivi1 vivi1 напиша:

I za razvedenite li ke vazi danokot......изненадување....

-------------
Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....

Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 18.Ноември.2012 во 00:42
Originally posted by laki_bu laki_bu напиша:

Originally posted by vivi1 vivi1 напиша:

I za razvedenite li ke vazi danokot......изненадување....

da da....ne brzaj tiголема насмевка

-------------
vivi

Датум на внесување: 18.Ноември.2012 во 01:13

хааххааа...тие(јас-ти-тој) ќе плаќа(ле-ме) дупло!.Нема повластена стапка за таа категорија...смеење

...сето задоволството е оданочено кај нас.

според нив....ЛУКСУЗ Е ДА СИ РАЗВЕДЕН.газење од смеење

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk