IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Шиизам
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Шиизам

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 6>
Автор
Порака
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2009 во 18:06
stoe siizamm ?
se za toa ke doznaete od ovaa klipce ';http://www.youtube.com/watch?v=uUKCyFzyljE

http://www.youtube.com/watch?v=dfs-zQJ0X-Q
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2009 во 11:51
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

ОФФ ТОПИК: Лелеее Дешад Од кога те мислам, баш се радувам што те читам. Поздрав, пријателче

Podrav prijatelke.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2009 во 12:13
Шалом Алеихем, Дешаде    

Баш сум среќен што се појавуваш во моменти кога побратимот Супериор - за жал - сака да нè напушта.

Единсвениот Жив БОГ да ти го отвори Патот и СОВРШЕНАТА ВИСТИНА, Кој беше и è во ИСУСА ХРИСТА!

АМИН

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2009 во 12:18
Па ако се прашам јас, мене ова ми е крајно нездрава, незрела, некултурна, пред се невоспитана работа која не доликува ни на деликвент а камоли некој што себеси се нарекува верник.

Исплукај ги соговорниците, извреѓај све живо и диво кај ќе стигнеш, па после “ај ја си одам“ за да по неколку часа се предомислиш и воскреснеш со нов или резервен ник.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2009 во 14:40
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Па ако се прашам јас, мене ова ми е крајно нездрава, незрела, некултурна, пред се невоспитана работа која не доликува ни на деликвент а камоли некој што себеси се нарекува верник.Исплукај ги соговорниците, извреѓај све живо и диво кај ќе стигнеш, па после “ај ја си одам“ за да по неколку часа се предомислиш и воскреснеш со нов или резервен ник.

Имаш некаков проблем модераторке, или си ги помешала лончињата?

Барем тебе ти се достапни ИП адресите и можеш многу убаво да видиш дали се работи за клон или за сосема друг член.

Фала ти и тебе и на Спирос за срдечното добредојде.
Кон врв
Averoes Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Јуни.2007
Поени: 299
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Averoes Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2009 во 14:54
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Znam ushte od porano deka odlichno gi poznavash ovie raboti, pa eve gledam deka gi spomna i Vehabiite...

Ne bi sakal da ja digresirame temava, no bi te zamolil ako mozhe da ni objasnish shto se Vehabiite?
Prvin ti se izvinuvam prijatele so ne ti odgovoriv navremeno ! Vehabizam ? Se raboti za Dzihadisticko-Puritanska doktrina, suva ideologija, bez filozofija, bez gnosticizam, krajno bukvalisticka, i stihovite na k*ranot bukvalno gi zemaat pa zatoa i pravat golema greska, iako sebesi se deklariraat kako "sledbenici na prvite muslimani" i svoite aktivnosti gi nasocuvaat kon "vrkanje na prvobitnite islamski vrednosti" itn. Iako kako vehabizam imeto go dobivaat od Abdul Vehab, arapski obicen skolar koi uspeva da ja zavede obicnata i neobrazovana masa vo S. Arabija, potocno vo provincijata Nedzd, pocetocite na na ovaa ideologija se postari, no kako ideologija ke se oformira so Ibn Tejmije, i toa sto na eden nacin go propovedal Ibn Tejmije, Abdul-Vehab ke se obide da go otelotvori! Vehabizmot se pojavuva vo S. Arabija, vo 18 vek, kako versko i politicko dvizenje, borejki se protiv Turskata islamska ideologija (Sufizam) i sekako protiv politickata vlast, sto ke naide na osuda na togasnite Otomanski avtoriteti, koi nema da se kolebaat da  se vpustaat vo otvorena vojna protiv Abdul-Vehab i negovite privrzanici. Direktno ili indirektno, Vehabizmot i odese pri raka  na Zapadnite sili, osobeno Anglija i Francija, kade ne e tajna deka tie gi podrzuvaa i se raduvaa na nivnite uspesi, bidejki toa znacese i toa kako oslabnuvanje na veke isrcpenata Otomanska Imperija! Den deneska "vrednostite" na vehabitskata ideologija se del od Saudiskata vnatresna i nadvoresna politika, kade kralot drzi kako zaloznici edni ucenjaci, i im nareduva sto da kazat a sto ne, ako slucajno kazat nesto sprotivno od preporakite na vlastite, sleduva zatvor, sekako! Deneska vehabiite mozat da sa prepoznaat preku nivnata netolarntnost prema site nivni neistomislenici (bez razlika dali muslimani ili ne), agresivnost,  a toa sto najmnogu ni nastetuva nas kako muslimani e nivnata bukvalisticka doktrina vo tolkuvanje na Islamot, zaradi niv, na Islamot se gleda na nacin kako sto ne treba da se gleda!
 Pozdrav, ako ima nesto nejasno... tuka sum pa inshallah ke odgovoram...
NE POSTOJAT LUDI LUGE, TUKU SAMO TAKVI, KOI NE SE VO POTPOLNOST SFATENI OD OSTANATITE !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2009 во 14:59
Иако во целост не се согласувам со твојот ишминкан , цензуриран и испревртен осврт, живо ме интересира какво ќе биде твоето продолжение за шиитизмот.

Изменето од deshad - 05.Декември.2009 во 15:00
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Averoes Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2009 во 15:02
Originally posted by deshad deshad напиша:

Иако во целост не се согласувам со твојот ишминкан , цензуриран и испревртен осврт, живо ме интересира какво ќе биде твоето продолжение за шиитизмот.
Kazimi da ti kazam, ajde te molam kazi mi so bese toa sto ne ti se dopadna, pa tuka sme, ke ti odgovorime... samo ti kazi so ne bese vistina, od toa sto jas go iznesov
NE POSTOJAT LUDI LUGE, TUKU SAMO TAKVI, KOI NE SE VO POTPOLNOST SFATENI OD OSTANATITE !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Averoes Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2009 во 15:04

За Шиизмот ? Ке одговарам само на прашања, ако имаш тие некое прашање, повели, ке ти одговарам, ако знам !

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2009 во 17:24
Avearoes blagodaram na odgovorot. Ova e za prv pat da prochitame potpolni odgovori od informiran musliman na prashanja koi sme gi postavuvale odsekogash.

Spored reakciite na ostanatite muslimanski chlenovi izgleda deka tie se podrzhuvachi na vahabismot.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2009 во 17:28
Незнам за другите членови,ама јас сум поддржувач на Исламот, и за мене секое фракционерство е неоправдано.

Авероес изнесе неколку неточности во врска со Вехабистичкиот покрет, вероватно е под влијание на книгата Енглески Шпијун, и како таков пристрасно настапи.

Нејсе, кога ќе можам ќе изнесам свое видување по ова прашање.

Сега би сакал да му поставам прашање на братот Авероес, каков е шиитскиот став по однос непогрешливоста на имамите?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2009 во 17:36
Originally posted by Averoes Averoes напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Znam ushte od porano deka odlichno gi poznavash ovie raboti, pa eve gledam deka gi spomna i Vehabiite...

Ne bi sakal da ja digresirame temava, no bi te zamolil ako mozhe da ni objasnish shto se Vehabiite?
Prvin ti se izvinuvam prijatele so ne ti odgovoriv navremeno ! Vehabizam ? Se raboti za Dzihadisticko-Puritanska doktrina, suva ideologija, bez filozofija, bez gnosticizam, krajno bukvalisticka, i stihovite na k*ranot bukvalno gi zemaat pa zatoa i pravat golema greska, iako sebesi se deklariraat kako "sledbenici na prvite muslimani" i svoite aktivnosti gi nasocuvaat kon "vrkanje na prvobitnite islamski vrednosti" itn. Iako kako vehabizam imeto go dobivaat od Abdul Vehab, arapski obicen skolar koi uspeva da ja zavede obicnata i neobrazovana masa vo S. Arabija, potocno vo provincijata Nedzd, pocetocite na na ovaa ideologija se postari, no kako ideologija ke se oformira so Ibn Tejmije, i toa sto na eden nacin go propovedal Ibn Tejmije, Abdul-Vehab ke se obide da go otelotvori! Vehabizmot se pojavuva vo S. Arabija, vo 18 vek, kako versko i politicko dvizenje, borejki se protiv Turskata islamska ideologija (Sufizam) i sekako protiv politickata vlast, sto ke naide na osuda na togasnite Otomanski avtoriteti, koi nema da se kolebaat da  se vpustaat vo otvorena vojna protiv Abdul-Vehab i negovite privrzanici. Direktno ili indirektno, Vehabizmot i odese pri raka  na Zapadnite sili, osobeno Anglija i Francija, kade ne e tajna deka tie gi podrzuvaa i se raduvaa na nivnite uspesi, bidejki toa znacese i toa kako oslabnuvanje na veke isrcpenata Otomanska Imperija! Den deneska "vrednostite" na vehabitskata ideologija se del od Saudiskata vnatresna i nadvoresna politika, kade kralot drzi kako zaloznici edni ucenjaci, i im nareduva sto da kazat a sto ne, ako slucajno kazat nesto sprotivno od preporakite na vlastite, sleduva zatvor, sekako! Deneska vehabiite mozat da sa prepoznaat preku nivnata netolarntnost prema site nivni neistomislenici (bez razlika dali muslimani ili ne), agresivnost,  a toa sto najmnogu ni nastetuva nas kako muslimani e nivnata bukvalisticka doktrina vo tolkuvanje na Islamot, zaradi niv, na Islamot se gleda na nacin kako sto ne treba da se gleda!
 Pozdrav, ako ima nesto nejasno... tuka sum pa inshallah ke odgovoram...

И покрај долгогодишните усрдни молби некој да одговори на ова прашање, до сега, кога ќе се поставело истово или кога ќе се отворела тема по однос на прашањето за вехабиите крајот бил мошне предвидлив и идентичен.

Се се завршувало со дрски навреди, барања за банирања на поставувачите на темите/прашањата, а никогаш одговор.

Јас во болдираново, искрено, препознавам и членови на форумот кои токму со искажана нетолеранција и агресија кон нивните неистомисленици ги потврдија сомневањата на повеќето членови околу нивната вехабитска определба.

Благодарам за убавото објаснување, прашања допрва следат.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2009 во 17:59
1.Дали за Талибанците можеме да кажеме дека се вехабии?
2.Дали кај нас постојат такви правци и ограноци во толкувањето на исламот?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Averoes Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2009 во 19:07
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

1.Дали за Талибанците можеме да кажеме дека се вехабии?
2.Дали кај нас постојат такви правци и ограноци во толкувањето на исламот?
1. Не, талибанците како такви не се иста идеолошка матрица со вехабистите, мегутоа после војната со советите, тогаш кога Авганистан беше преполно со вехабии, тогаш се случи тој договор мегу Талибанците и дојденците од арапските држави, кои кај Талибанците најдоа прибежиште, а пак Талибанците кај нив најдоа сојузник со кои можеа да ја преземат власта во Авганистан. Токму тоа и се случи, талибанците ја совладаа "северната алијанса" (алијанса предводена од народите кои живеа во северниот дел на Авганистан) и ја презедоа власта во Кабул и почна нивното владеење, , и тука влијанието на Вехабизмот беше клучно, па се случи и тој идеолошки конверт во Вехабизам, пред се тоа се случи со талибанските команданти кои ја прифатија вехабитската доктрина. И тие талибаннци кои останаа верни на нивната школа (следат Ханефитски фикх, имаат и суфизам секако) беа сепак необразовани, а од такви луге што човек да очекува ? Подоцнежните збиднувања, се поголемата засиленост на активностите на Ал-Каеда, Американската интеревенција во Авганистан, тоа доведе до крајна вехабизациа на талибанците, така што во однесувања и во методи тие целосно се вехабизираа, така што денеска кога ке се спомне Талибанци и Вехабизам, разликите се минимални, барем политички, па и верски секако !

2. Дали кај нас постои такво нешто ? Па видете, уште како помал , ги советував некои мои пријатели, кои на Вехабизмот гледаа како кон нешто што треба да се прифати, секогаш стоев на мислењето дека тек времето ке покаже кои се вехабиите, денот кога тие ке се осекаат дека се некаков авторитет, тогаш ке го покажат правото лице, како што се вели "на човек, дај му моќ, тогаш ке видиш кој е", истото се случи и кај нас со вехабииве, така што во последно време веке не се интересни, и што е наинтересно, тие беа причина да некои луге се вратат кон вистинскиот ислам, како што се вели " да не беше лошото, неке знаевме што е доброто" ! Поздрав

Изменето од Averoes - 05.Декември.2009 во 19:09
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,609 секунди.