Шиизам
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20953
Датум на принтање: 05.Декември.2024 во 18:40 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Шиизам
Постирано од: Averoes
Наслов: Шиизам
Датум на внесување: 01.Декември.2009 во 00:17
Почитувани, не знам дали досега на овој форумов е отворено тема за втората поголемина гранка во Исламот, Шиизмот, како и да е, би било добро да продискутираме и да видиме колку знаеме за ова исламско учење која начелно сепак се разликува од сунитскиот Ислам. Денеска кога ке се спомене Исламот, обично се мисли на сунитскиот, секако дека за тоа влијаеле низа фактори, мегу тоа во Исламот постои и друго учење за кое учење не е само карактеристика духовноста (како во суфизмот на пример) туку и толкувањето на законите и коментирање поинаку од сунитскиот ислам. Како се појавува Шиизмот ?
Имено Шиизмот како гранка на Исламот своите зачетоци ке ги има веднаш по смртта на Пратеникот Мухаммед а.с, кога ке дојдат до површина риварлствата за заземањер на "тронот", имено се случува една интересна ситуација (за шиитите и жална) кога во ситуација каде Пратеникот уште не бил закопан, а веке една група почнала да се расправа кои треба да го наследи управувањето со уммата (исламската нација), во таа група биле и Абу Бакр и Омар (кои ке успеат во своите намери да станат владетели), но незадоволството на некои од муслиманите подржувачи на Али ибн Ебу Талиб, кои ке се бунат поради факто што самиот Али не присуствувал на таа седница каде било гласано за Калиф, не само тоа, туку и не бил повикан, затоа и шиитите се нарекуваат и Шијатул-Али (приврзаници на Али). Но за што воопшто се работи, ако анализираме концептуално, значи разликите и спротиставувањата се однесуваат на тоа, кои има право да владее над муслиманите после смртта на Пратеникот Божји а.с, дали тоа се припадниците на чесното семејство на Пратеникот или пак тоа можат да го заслужат и неговите другари или истомисленици. Шиитите веруваат дека таа чест им припагала на членовите на Ехли-Бејтот а.с (семејството на Пратеникот) аргументирајки го со многу преданија од Мухаммед а.с и цитати од чесниот K*ран.
Шиитите веруваат дека развитокот на Исламот би бил сосема поинаков, ако на власт би биле праведните и чесните припадници на семејството на Пратеникот а.с, и ги обвинуваат сунитските династии за диктатура, деспотизам, за пристрасност во толкување на К*ранот и преданијата на Мухаммед а.с, дури и дека тие како владетели измислувале приказки прикажувајки ги како преданија на Мухаммед а.с. Кулминацијата на сунитско-шиисткиот антагонизам, фактички се случува со убивањето на Имам Хусеин (синот на Али) кој во нивната листа на 12 Имами, е третиот, и еден од најзначајните (па затоа шиитите нивното верување го нарекуваат и Црвен Ислам, асоцирајки на крвта на нивниот Имам) кој бил убиен од Језид ибн Муавија, познат по лошото и сурово владеење, кој не ги почитувал прописите на Исламот. И ден денеска идеолошките препокувања ( а некаде за жал и физичките пресметки) се прсутни и ден денес, уште дебатите траат, кој требаше да ја води исламската нација, Али или Ебу Бекр....
Ова е само вовед во новоотворената тема, и има уште многу да се каже... но тоа да го оставиме за понатака, дали преку други мои постирања, дали преку одговори на прашања...да навистина има многу уште што да се каже... доста објективно пристапувам на оваа тема, без да држам ничија страна (бидејки знам дека сунитите на форумов, ке ми се нафрлаат :) ) , нека нема проблем само тоа нека биде аргументирано... ке се обидам да одговорам на секаков ваше прашање, а би било уште подобро да постира и некои што и веке има знаење за оваа тема ... Поздрав
------------- NE POSTOJAT LUDI LUGE, TUKU SAMO TAKVI, KOI NE SE VO POTPOLNOST SFATENI OD OSTANATITE !
|
Коментари:
Постирано од: Ивона02
Датум на внесување: 01.Декември.2009 во 00:33
Siiti se ortodoksni muslimani i nepravat sunet za razlkia od sunitite
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 01.Декември.2009 во 00:35
Vo koi zemjii pretezhno zhiveat shia muslimani?
Znam deka vo Irak bea pod dominacija na sunite, a vo Saudijska Arabija gi smetaat kako vrtoroklasni muslimani na koi ne mozhe da im se veruva. Poradi toa vo Saudijskata vojska nema oficeri i piloti koi se shia muslimani.
Duri saudijcite se chudea zoshto amerikancite napadnaa na Irak i gi dovedoa shija muslimanite na vlast paralelno so sunite.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 01.Декември.2009 во 00:36
Датум на внесување: 01.Декември.2009 во 00:38
Ивона02 напиша:
Siiti se ortodoksni muslimani i nepravat sunet za razlkia od sunitite | :) Zalam no odgovorot ne e tocen, se salam, pa videte, ako od toj agol gi gledame rabotite togas poveke na Sunnizmot se gleda kako na ortodoksno ucenje nasproti heterodoksniot shiizam, ma da ni ednite ni drugite ne sakaat da gi narecese heterodoksni, site velat deka se pridrzuvaat do osnovata, samo razlicito gi tolkuvaat nestata !
------------- NE POSTOJAT LUDI LUGE, TUKU SAMO TAKVI, KOI NE SE VO POTPOLNOST SFATENI OD OSTANATITE !
|
Датум на внесување: 01.Декември.2009 во 00:47
Messenger напиша:
Vo koi zemjii pretezhno zhiveat shia muslimani?
Znam deka vo Irak bea pod dominacija na sunite, a vo Saudijska Arabija gi smetaat kako vrtoroklasni muslimani na koi ne mozhe da im se veruva. Poradi toa vo Saudijskata vojska nema oficeri i piloti koi se shia muslimani. | Vo Saudiska Arabija sekoj koj ne e Vehabija, e graganin na vtor red, a za shiitite da ne zboruvame, tie se na nisan postojano! Shiitite se mnozinstvo Iran i segasen Irak, dodeka vo Sirija vo Liban i vo Jemen iako se malcinstvo sepak se odlucuvacki faktor, toa osobeno vazi za Liban. Isto taka vo Pakistan gi ima vo znacitelen broj, dodeka vo posledno vreme nivniot broj drasticno raste vo S. Afrika, norlamno preku misionerskite aktivnosti na Iranskite organizacii... dodeka vo zemjite kako S.Arabija i Egipet gi ima, no ne mozat da krenat glava, situacija veke poznata koga Irak bese pod vlasta na Sadam Husein. Mora da se kaze deka posle izvedenata shiitska revolucija vo Iran, nivnoto vlijanie e se po golemo, durii i se prognoziraat i dugi revolucii vo zemji kade shiitite ze mnozinstvo a sepak vladeat sunitite (kako Bahrein na pr.)
|
Датум на внесување: 01.Декември.2009 во 00:55
Znam ushte od porano deka odlichno gi poznavash ovie raboti, pa eve gledam deka gi spomna i Vehabiite...
Ne bi sakal da ja digresirame temava, no bi te zamolil ako mozhe da ni objasnish shto se Vehabiite?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 01.Декември.2009 во 00:57
Постирано од: Superior
Датум на внесување: 02.Декември.2009 во 22:16
Averoes напиша:
Messenger напиша:
Vo koi zemjii pretezhno zhiveat shia muslimani? Znam deka vo Irak bea pod dominacija na sunite, a vo Saudijska Arabija gi smetaat kako vrtoroklasni muslimani na koi ne mozhe da im se veruva. Poradi toa vo Saudijskata vojska nema oficeri i piloti koi se shia muslimani. | Vo Saudiska Arabija sekoj koj ne e Vehabija, e graganin na vtor red, a za shiitite da ne zboruvame, tie se na nisan postojano! Shiitite se mnozinstvo Iran i segasen Irak, dodeka vo Sirija vo Liban i vo Jemen iako se malcinstvo sepak se odlucuvacki faktor, toa osobeno vazi za Liban. Isto taka vo Pakistan gi ima vo znacitelen broj, dodeka vo posledno vreme nivniot broj drasticno raste vo S. Afrika, norlamno preku misionerskite aktivnosti na Iranskite organizacii... dodeka vo zemjite kako S.Arabija i Egipet gi ima, no ne mozat da krenat glava, situacija veke poznata koga Irak bese pod vlasta na Sadam Husein. Mora da se kaze deka posle izvedenata shiitska revolucija vo Iran, nivnoto vlijanie e se po golemo, durii i se prognoziraat i dugi revolucii vo zemji kade shiitite ze mnozinstvo a sepak vladeat sunitite (kako Bahrein na pr.) |
Мешаш поими брате.Во Арабија селефизмот е во употреба. Вехабизмот било политичко движење.
И незнам која ти е целта што ја испревртуваш вистината во односот сунити и шиити.
Кажи ми во Техеран, главниот град на Иран колку сунитски џамии постојат?
Одговорот ќе каже многу нешта.
------------- Clubmaster
|
Датум на внесување: 03.Декември.2009 во 23:04
Pa tokmu od toa dvizenje nareceno Vehabizam e pocetokot na nastanokot na S. Kralstvo, kako sto nie go znaeme sega, neli ? Koi stapna vo sojuznistvo so Abdul-Vehab, predcite na denesnoto kralsko semejstvo Saud ! Toa e toa, a deka vo S. Arabija, ima Salafi Mezheb, toa tie go deklariraat, isto taka kako sto Vehab deklarirase deka sledi Salafisticki Mezheb, vusnost Salafizam e poim koi go oznacuva prvata generacija Muslimani neli , togas i Shiizmot e Salafizam, bidejki go sledi prviot megu muslimanite koi ja prifati Bozjata objava, poslem Muhammed a.s neli, a toa e Ali ibn Ebu Talib r.a, neli ?
|
Датум на внесување: 03.Декември.2009 во 23:05
Messenger напиша:
Znam ushte od porano deka odlichno gi poznavash ovie raboti, pa eve gledam deka gi spomna i Vehabiite...
Ne bi sakal da ja digresirame temava, no bi te zamolil ako mozhe da ni objasnish shto se Vehabiite? | Utre ke ti objasnam po opsirno za Vehabizam. Pozdrav
|
Постирано од: deshad
Датум на внесување: 04.Декември.2009 во 03:00
Averoes напиша:
Ивона02 напиша:
Siiti se ortodoksni muslimani i nepravat sunet za razlkia od sunitite | :) Zalam no odgovorot ne e tocen, se salam, pa videte, ako od toj agol gi gledame rabotite togas poveke na Sunnizmot se gleda kako na ortodoksno ucenje nasproti heterodoksniot shiizam, ma da ni ednite ni drugite ne sakaat da gi narecese heterodoksni, site velat deka se pridrzuvaat do osnovata, samo razlicito gi tolkuvaat nestata ! | lele kakvo samo lupanje naprazno.ccccc nemozam da se nacudam cccccc
------------- "Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"
|
Датум на внесување: 04.Декември.2009 во 03:04
Averoes напиша:
Pa tokmu od toa dvizenje nareceno Vehabizam e pocetokot na nastanokot na S. Kralstvo, kako sto nie go znaeme sega, neli ? Koi stapna vo sojuznistvo so Abdul-Vehab, predcite na denesnoto kralsko semejstvo Saud ! Toa e toa, a deka vo S. Arabija, ima Salafi Mezheb, toa tie go deklariraat, isto taka kako sto Vehab deklarirase deka sledi Salafisticki Mezheb, vusnost Salafizam e poim koi go oznacuva prvata generacija Muslimani neli , togas i Shiizmot e Salafizam, bidejki go sledi prviot megu muslimanite koi ja prifati Bozjata objava, poslem Muhammed a.s neli, a toa e Ali ibn Ebu Talib r.a, neli ? | ajde odgovorimi te molam koj bil abdul-vehab i zoshto bil ili zoshto bash deluval vo saudiska arabija i ko0ja mu bila celta vo saudiska arabija i zoshto se borel vo s. arabija.
|
Постирано од: Maran Ata
Датум на внесување: 04.Декември.2009 во 03:37
ОФФ ТОПИК: Лелеее Дешад Од кога те мислам, баш се радувам што те читам. Поздрав, пријателче
------------- + Љубовта покрива многу гревови +
|
Постирано од: el_kevser
Датум на внесување: 04.Декември.2009 во 18:06
stoe siizamm ?
se za toa ke doznaete od ovaa klipce '; http://www.youtube.com/watch?v=uUKCyFzyljE - http://www.youtube.com/watch?v=uUKCyFzyljE
http://www.youtube.com/watch?v=dfs-zQJ0X-Q - http://www.youtube.com/watch?v=dfs-zQJ0X-Q
------------- kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 11:51
Maran Ata напиша:
ОФФ ТОПИК: Лелеее Дешад Од кога те мислам, баш се радувам што те читам. Поздрав, пријателче |
Podrav prijatelke.
|
Постирано од: spiros
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 12:13
Шалом Алеихем, Дешаде
Баш сум среќен што се појавуваш во моменти кога побратимот Супериор - за жал - сака да нè напушта.
Единсвениот Жив БОГ да ти го отвори Патот и СОВРШЕНАТА ВИСТИНА, Кој беше и è во ИСУСА ХРИСТА!
АМИН
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 12:18
Па ако се прашам јас, мене ова ми е крајно нездрава, незрела, некултурна, пред се невоспитана работа која не доликува ни на деликвент а камоли некој што себеси се нарекува верник.
Исплукај ги соговорниците, извреѓај све живо и диво кај ќе стигнеш, па после “ај ја си одам“ за да по неколку часа се предомислиш и воскреснеш со нов или резервен ник.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 14:40
maria_magdalena напиша:
Па ако се прашам јас, мене ова ми е крајно нездрава, незрела, некултурна, пред се невоспитана работа која не доликува ни на деликвент а камоли некој што себеси се нарекува верник.Исплукај ги соговорниците, извреѓај све живо и диво кај ќе стигнеш, па после “ај ја си одам“ за да по неколку часа се предомислиш и воскреснеш со нов или резервен ник.
|
Имаш некаков проблем модераторке, или си ги помешала лончињата?
Барем тебе ти се достапни ИП адресите и можеш многу убаво да видиш дали се работи за клон или за сосема друг член.
Фала ти и тебе и на Спирос за срдечното добредојде.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 14:54
Messenger напиша:
Ne bi sakal da ja digresirame temava, no bi te zamolil ako mozhe da ni objasnish shto se Vehabiite? | Prvin ti se izvinuvam prijatele so ne ti odgovoriv navremeno ! Vehabizam ? Se raboti za Dzihadisticko-Puritanska doktrina, suva ideologija, bez filozofija, bez gnosticizam, krajno bukvalisticka, i stihovite na k*ranot bukvalno gi zemaat pa zatoa i pravat golema greska, iako sebesi se deklariraat kako "sledbenici na prvite muslimani" i svoite aktivnosti gi nasocuvaat kon "vrkanje na prvobitnite islamski vrednosti" itn. Iako kako vehabizam imeto go dobivaat od Abdul Vehab, arapski obicen skolar koi uspeva da ja zavede obicnata i neobrazovana masa vo S. Arabija, potocno vo provincijata Nedzd, pocetocite na na ovaa ideologija se postari, no kako ideologija ke se oformira so Ibn Tejmije, i toa sto na eden nacin go propovedal Ibn Tejmije, Abdul-Vehab ke se obide da go otelotvori! Vehabizmot se pojavuva vo S. Arabija, vo 18 vek, kako versko i politicko dvizenje, borejki se protiv Turskata islamska ideologija (Sufizam) i sekako protiv politickata vlast, sto ke naide na osuda na togasnite Otomanski avtoriteti, koi nema da se kolebaat da se vpustaat vo otvorena vojna protiv Abdul-Vehab i negovite privrzanici. Direktno ili indirektno, Vehabizmot i odese pri raka na Zapadnite sili, osobeno Anglija i Francija, kade ne e tajna deka tie gi podrzuvaa i se raduvaa na nivnite uspesi, bidejki toa znacese i toa kako oslabnuvanje na veke isrcpenata Otomanska Imperija! Den deneska "vrednostite" na vehabitskata ideologija se del od Saudiskata vnatresna i nadvoresna politika, kade kralot drzi kako zaloznici edni ucenjaci, i im nareduva sto da kazat a sto ne, ako slucajno kazat nesto sprotivno od preporakite na vlastite, sleduva zatvor, sekako! Deneska vehabiite mozat da sa prepoznaat preku nivnata netolarntnost prema site nivni neistomislenici (bez razlika dali muslimani ili ne), agresivnost, a toa sto najmnogu ni nastetuva nas kako muslimani e nivnata bukvalisticka doktrina vo tolkuvanje na Islamot, zaradi niv, na Islamot se gleda na nacin kako sto ne treba da se gleda!
Pozdrav, ako ima nesto nejasno... tuka sum pa inshallah ke odgovoram...
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 14:59
Иако во целост не се согласувам со твојот ишминкан , цензуриран и испревртен осврт, живо ме интересира какво ќе биде твоето продолжение за шиитизмот.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 15:02
deshad напиша:
Иако во целост не се согласувам со твојот ишминкан , цензуриран и испревртен осврт, живо ме интересира какво ќе биде твоето продолжение за шиитизмот. | Kazimi da ti kazam, ajde te molam kazi mi so bese toa sto ne ti se dopadna, pa tuka sme, ke ti odgovorime... samo ti kazi so ne bese vistina, od toa sto jas go iznesov
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 15:04
За Шиизмот ? Ке одговарам само на прашања, ако имаш тие некое прашање, повели, ке ти одговарам, ако знам !
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 17:24
Avearoes blagodaram na odgovorot. Ova e za prv pat da prochitame potpolni odgovori od informiran musliman na prashanja koi sme gi postavuvale odsekogash.
Spored reakciite na ostanatite muslimanski chlenovi izgleda deka tie se podrzhuvachi na vahabismot.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 17:28
Незнам за другите членови,ама јас сум поддржувач на Исламот, и за мене секое фракционерство е неоправдано.
Авероес изнесе неколку неточности во врска со Вехабистичкиот покрет, вероватно е под влијание на книгата Енглески Шпијун, и како таков пристрасно настапи.
Нејсе, кога ќе можам ќе изнесам свое видување по ова прашање.
Сега би сакал да му поставам прашање на братот Авероес, каков е шиитскиот став по однос непогрешливоста на имамите?
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 17:36
Averoes напиша:
Messenger напиша:
Ne bi sakal da ja digresirame temava, no bi te zamolil ako mozhe da ni objasnish shto se Vehabiite? | Prvin ti se izvinuvam prijatele so ne ti odgovoriv navremeno ! Vehabizam ? Se raboti za Dzihadisticko-Puritanska doktrina, suva ideologija, bez filozofija, bez gnosticizam, krajno bukvalisticka, i stihovite na k*ranot bukvalno gi zemaat pa zatoa i pravat golema greska, iako sebesi se deklariraat kako "sledbenici na prvite muslimani" i svoite aktivnosti gi nasocuvaat kon "vrkanje na prvobitnite islamski vrednosti" itn. Iako kako vehabizam imeto go dobivaat od Abdul Vehab, arapski obicen skolar koi uspeva da ja zavede obicnata i neobrazovana masa vo S. Arabija, potocno vo provincijata Nedzd, pocetocite na na ovaa ideologija se postari, no kako ideologija ke se oformira so Ibn Tejmije, i toa sto na eden nacin go propovedal Ibn Tejmije, Abdul-Vehab ke se obide da go otelotvori! Vehabizmot se pojavuva vo S. Arabija, vo 18 vek, kako versko i politicko dvizenje, borejki se protiv Turskata islamska ideologija (Sufizam) i sekako protiv politickata vlast, sto ke naide na osuda na togasnite Otomanski avtoriteti, koi nema da se kolebaat da se vpustaat vo otvorena vojna protiv Abdul-Vehab i negovite privrzanici. Direktno ili indirektno, Vehabizmot i odese pri raka na Zapadnite sili, osobeno Anglija i Francija, kade ne e tajna deka tie gi podrzuvaa i se raduvaa na nivnite uspesi, bidejki toa znacese i toa kako oslabnuvanje na veke isrcpenata Otomanska Imperija! Den deneska "vrednostite" na vehabitskata ideologija se del od Saudiskata vnatresna i nadvoresna politika, kade kralot drzi kako zaloznici edni ucenjaci, i im nareduva sto da kazat a sto ne, ako slucajno kazat nesto sprotivno od preporakite na vlastite, sleduva zatvor, sekako! Deneska vehabiite mozat da sa prepoznaat preku nivnata netolarntnost prema site nivni neistomislenici (bez razlika dali muslimani ili ne), agresivnost, a toa sto najmnogu ni nastetuva nas kako muslimani e nivnata bukvalisticka doktrina vo tolkuvanje na Islamot, zaradi niv, na Islamot se gleda na nacin kako sto ne treba da se gleda!
Pozdrav, ako ima nesto nejasno... tuka sum pa inshallah ke odgovoram... |
И покрај долгогодишните усрдни молби некој да одговори на ова прашање, до сега, кога ќе се поставело истово или кога ќе се отворела тема по однос на прашањето за вехабиите крајот бил мошне предвидлив и идентичен.
Се се завршувало со дрски навреди, барања за банирања на поставувачите на темите/прашањата, а никогаш одговор.
Јас во болдираново, искрено, препознавам и членови на форумот кои токму со искажана нетолеранција и агресија кон нивните неистомисленици ги потврдија сомневањата на повеќето членови околу нивната вехабитска определба.
Благодарам за убавото објаснување, прашања допрва следат.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 17:59
1.Дали за Талибанците можеме да кажеме дека се вехабии? 2.Дали кај нас постојат такви правци и ограноци во толкувањето на исламот?
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 19:07
maria_magdalena напиша:
1.Дали за Талибанците можеме да кажеме дека се вехабии? 2.Дали кај нас постојат такви правци и ограноци во толкувањето на исламот?
| 1. Не, талибанците како такви не се иста идеолошка матрица со вехабистите, мегутоа после војната со советите, тогаш кога Авганистан беше преполно со вехабии, тогаш се случи тој договор мегу Талибанците и дојденците од арапските држави, кои кај Талибанците најдоа прибежиште, а пак Талибанците кај нив најдоа сојузник со кои можеа да ја преземат власта во Авганистан. Токму тоа и се случи, талибанците ја совладаа "северната алијанса" (алијанса предводена од народите кои живеа во северниот дел на Авганистан) и ја презедоа власта во Кабул и почна нивното владеење, , и тука влијанието на Вехабизмот беше клучно, па се случи и тој идеолошки конверт во Вехабизам, пред се тоа се случи со талибанските команданти кои ја прифатија вехабитската доктрина. И тие талибаннци кои останаа верни на нивната школа (следат Ханефитски фикх, имаат и суфизам секако) беа сепак необразовани, а од такви луге што човек да очекува ? Подоцнежните збиднувања, се поголемата засиленост на активностите на Ал-Каеда, Американската интеревенција во Авганистан, тоа доведе до крајна вехабизациа на талибанците, така што во однесувања и во методи тие целосно се вехабизираа, така што денеска кога ке се спомне Талибанци и Вехабизам, разликите се минимални, барем политички, па и верски секако !
2. Дали кај нас постои такво нешто ? Па видете, уште како помал , ги советував некои мои пријатели, кои на Вехабизмот гледаа како кон нешто што треба да се прифати, секогаш стоев на мислењето дека тек времето ке покаже кои се вехабиите, денот кога тие ке се осекаат дека се некаков авторитет, тогаш ке го покажат правото лице, како што се вели "на човек, дај му моќ, тогаш ке видиш кој е", истото се случи и кај нас со вехабииве, така што во последно време веке не се интересни, и што е наинтересно, тие беа причина да некои луге се вратат кон вистинскиот ислам, како што се вели " да не беше лошото, неке знаевме што е доброто" ! Поздрав
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 19:25
Погледни го прашањето кое погоре ти го поставив и удостои ме со одговор, бидејќи темава колку што ме држи видот е за шиизмот, а не за талибанците и вехабиите.
П.С. Модератори, зошто не отворете една посебна тема за вехабизмот,наместо да ја гушете оваа тема со офтопици?
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 19:37
Za nas, onie koi ne se muslimani, shiizam znachi podelba vo Islamot, a vahabizmot e edna od doktrinite vo taa podelba.
Dokolku gresham neka bidam popraven.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 19:43
Averoes напиша:
maria_magdalena напиша:
| 1. Не, талибанците како такви не се иста идеолошка матрица со вехабистите, мегутоа после војната со советите, тогаш кога Авганистан беше преполно со вехабии, тогаш се случи тој договор мегу Талибанците и дојденците од арапските држави, кои кај Талибанците најдоа прибежиште, а пак Талибанците кај нив најдоа сојузник со кои можеа да ја преземат власта во Авганистан. Токму тоа и се случи, талибанците ја совладаа "северната алијанса" (алијанса предводена од народите кои живеа во северниот дел на Авганистан) и ја презедоа власта во Кабул и почна нивното владеење, , и тука влијанието на Вехабизмот беше клучно, па се случи и тој идеолошки конверт во Вехабизам, пред се тоа се случи со талибанските команданти кои ја прифатија вехабитската доктрина. И тие талибаннци кои останаа верни на нивната школа (следат Ханефитски фикх, имаат и суфизам секако) беа сепак необразовани, а од такви луге што човек да очекува ? Подоцнежните збиднувања, се поголемата засиленост на активностите на Ал-Каеда, Американската интеревенција во Авганистан, тоа доведе до крајна вехабизациа на талибанците, така што во однесувања и во методи тие целосно се вехабизираа, така што денеска кога ке се спомне Талибанци и Вехабизам, разликите се минимални, барем политички, па и верски секако !
2. Дали кај нас постои такво нешто ? Па видете, уште како помал , ги советував некои мои пријатели, кои на Вехабизмот гледаа како кон нешто што треба да се прифати, секогаш стоев на мислењето дека тек времето ке покаже кои се вехабиите, денот кога тие ке се осекаат дека се некаков авторитет, тогаш ке го покажат правото лице, како што се вели "на човек, дај му моќ, тогаш ке видиш кој е", истото се случи и кај нас со вехабииве, така што во последно време веке не се интересни, и што е наинтересно, тие беа причина да некои луге се вратат кон вистинскиот ислам, како што се вели " да не беше лошото, неке знаевме што е доброто" ! Поздрав |
Blagodaram!!!
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 19:45
Messenger напиша:
Za nas, onie koi ne se muslimani, shiizam znachi podelba vo Islamot, a vahabizmot e edna od doktrinite vo taa podelba.
Dokolku gresham neka bidam popraven. | Главната поделба во Исламот е Сунизам и Шиизам, и сега и во Сунизмот и во Шиизмот имаш гранки, на пр. во Сунизмот имаш некои правни школи, најпознатат е Ханефитска, а пак вехабизмот ги негира сите школи, и вели дека тие не се потребни кога ние имаме од кого да го земеме исламот, мислејки на пррвата генерација на Исламот, заборавајки дека Исламот не е религија само на 7 и 8 век, туку и на подоцнежните векови!
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 19:52
Кога е така, зошто во македонија формирате шиитска организација?
Зошто едноставно не ги оставете луѓето (вие шиитите и тие селефиите (вехабии) ) мирно да си продолжат со практикување на ханефиската правна школа, како што тоа со векови наназад го правеле.
До кога со удари врз едните ќе се обидувате да се издигнувате себе си. Ако добро го познаваш Исламот, повеќе од јасно тие дека поделби од ваков тип воопшто не се потребни во една стабилна земја каде од памти век, исламот има вградено стабилни корени?
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 19:54
П.С. За да не бидам како по обичај и овој пат погрешно сфатен, мојата забелешка е упатена во правец на шиитите и вехабиите.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 20:15
deshad напиша:
Зошто едноставно не ги оставете луѓето (вие шиитите и тие селефиите (вехабии) ) мирно да си продолжат со практикување на ханефиската правна школа, како што тоа со векови наназад го правеле.
До кога со удари врз едните ќе се обидувате да се издигнувате себе си. Ако добро го познаваш Исламот, повеќе од јасно тие дека поделби од ваков тип воопшто не се потребни во една стабилна земја каде од памти век, исламот има вградено стабилни корени? | Знам дека се плашите многу од Шиизам, ама тоа е посебна тема, за која со денови да пишувам не знам дали ке се искажам, не дека Шиизмот е супериорен, туку затоа што (Вехабизмот) е сува идеологија, без никака понуда на прогресивни вредности. Јас како што гледав во твоите ставови, ти го браниш Вехабизмот, а сега ти испага дека си Ханефија, ок, како и да е, јас во Р.Македонија не знам за никаква шиитска организација, а најмалце јас сум член на таква организација!
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 20:32
Епа видиш, проблемот е токму во недоволното разбирање на исламот, па се она што не е во склад со твојата шиитска идеологија ( без оглед што ја негираш) мислиш дека е вехабистичка. Секако дека јас сум муслиман кој ја следи ханефиската правна школа и просто ме чуди кои се тие мои ставови кои те наведувале на тоа дека јас сум вехабија?
Јас брате, го бранам Исламот, онолку колку што знам, а секојдневно се трудам да се надоградувам. Кога се напаѓа хиџабот на муслиманката, кога се исмејува жената во исламот, кога се омаловажува исламот воопшто, ТЕБЕ моите објаснувања ти делувале како вехабистички.
Епа јас не сум крив,ако ти недостасуваат основниите разбирања за исламот.
А сега бујрум одговори ми,кој пиетет го уживаат имамите во шиистичката религија ( овој термин самите си го даваат,самите се одделуваат од исламот), кажи нешто за нивната непогрешливост. Не го одбегнувај моето прашање.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 20:42
deshad напиша:
Епа видиш, проблемот е токму во недоволното разбирање на исламот, па се она што не е во склад со твојата шиитска идеологија ( без оглед што ја негираш) мислиш дека е вехабистичка. Секако дека јас сум муслиман кој ја следи ханефиската правна школа и просто ме чуди кои се тие мои ставови кои те наведувале на тоа дека јас сум вехабија?
Јас брате, го бранам Исламот, онолку колку што знам, а секојдневно се трудам да се надоградувам. Кога се напаѓа хиџабот на муслиманката, кога се исмејува жената во исламот, кога се омаловажува исламот воопшто, ТЕБЕ моите објаснувања ти делувале како вехабистички.
Епа јас не сум крив,ако ти недостасуваат основниите разбирања за исламот.
А сега бујрум одговори ми,кој пиетет го уживаат имамите во шиистичката религија ( овој термин самите си го даваат,самите се одделуваат од исламот), кажи нешто за нивната непогрешливост. Не го одбегнувај моето прашање. | Секако дека ке одговарам на твоето прашање, околу Махсумијетот (непогрешливоста на Имамите), но би те замолил да почекаш до утре, оти не сакам само кратко да ти одговарам туку тоа ке го направам по-опширно, што не значи дека јас подржувам секакво нивно убедување, и јас имам доста забелешки на нив !
|
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 20:52
Ок нема проблем.
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 15:00
SPOROT POMEGJU SUNITITE I SHIITITE( 1 del)
Smrtta na prorokot Muhamed vo 632 n.e. predizvikala kriza. Toj umrel bez masko potomstvo i bez jasno naznacen naslednik. Kako sto naveduva Filip Hiti: " Kalifatot( sluzbata na kalif) e najstariot problem so koj se soocuva Islamot. Se uste e aktuelen spor...Spored zborovite na muslimanskiot istoricar Al-Sharastani(1086-1153), nikogas ne postoel islamski spor koj dovel do pogolemo krvoprolevanje od kalifatot(imama) " .
Kako bil resen problemot uste togas, bo 632 n.e.?
" Abu Bakr bil naznacen na 8 juni 632 za Muhamedov naslednik so nekoj vid izbori vo koi ucestvuvale onie vodaci koi bile prisutni vo glavniot grad Al-Madina"(Istorija na Arapite).
Koi tvrdenja gi razdeluvaat sunitskite i shiitskite muslimani?
Naslednikot na prorokot bi bil vladetel, halifa, odnosno kalif. Megutoa, prasanjeto za vistinski naslednik na Muhamed stanalo pricina za podelba vo redovite na Islamot.
Sunitskite muslimani go prifakjaat principot na sluzba po pat na izbori namesto spored krvna vrska so prorokot.
Zatoa tie veruvaat deka prvite tri kalifi, Abu Bakr(Muhamedoviot test), Omar(prorokoviot sovetnik) i Otman( prorokoviot zet), bile zakoniti Muhamedovi naslenici.
Shiitskite muslimani se protivat na toa tvrdenje i velat deka vistinskoto pravo na vodstvo doagja preku prorokovata krvna linija i preku negoviot bratuced i zet, Ali ibn Abi Talib, prviot imam( vodac i naslednik) koj se ozenil so Fatima, omilenata kerka na Muhamed. Od nivniot brak se rodile vnucite na Muhamed, Hasan i Husein. Shiitite isto taka tvrdat deka "od pocetokot ALLAH i Negoviot Prorok jasno go naznacile Ali kako edinstveniot zakonit naslednik,no deka prvite tri kalifi so izmama go lisile od negovata zakonska polozba"(Istorija na Arapite)
Se razbira, Sunitskite muslimani gledaat poinaku na toa.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 15:32
SPOROT POMEGJU SUNITITE I SHIITITE( 2 del)
Sto se slucilo so Ali? Za vreme na negovoto vladeenje kako cetvrti kalif(656-661 n.e.), pomegju nego i Siriskiot upravitel Muavija doslo do borba za vlast. Se vpustile vo bitka, a potoa, za da sprecat natamosno prolevanje na muslimanska krv, svojata raspravija ja prepustile na arbitrazna postapka. Alievoto prifakanje na arbitraza go oslabnalo negoviot slucaj i svrtilo protiv nego mnogumina od negovite sledbenici, vklucuvajki gi haridzitite(separatisti) , koi mu stanale smrtni neprijateli
.Vo 661 n.e. eden haridzitski zelot go ubil Ali so otrovna sabja.
Dvete grupi ( Sunitite i Shiitite) postojano bile vo kavga.Sunitskata granka na Islamot izbrala vodac pomegju Umajadite, bogati glavatari od Meka,koi ne pripagale na prorokovata familija.
Za Shiitite, Alieviot prvorodenec Hasan, prorokoviot vnuk, bil vistinskiot naslednik. Megutoa,toj se povlekol od polozbata i bil ubien. Brat mu Husein stanal noviot imam, no i nego go ubile Umajadski trupi na 10 oktomvri 680 n.e. Negovata smrt,odnosno macenistvo, spored gledisteto na Shiitite, do denesen den ima znacajno vlijanie vrz Shijat Ali, partijata na Ali. Tie veruvaat deka Ali bil vistinskiot naslednik na Muhamed i prviot "imam(vodac) bozestveno zastiten od greska i grev".
Shiitite gi smetale Ali i negovite naslednici za nepogreslivi uciteli so "bozestven dar na bezgresnost".
Najgolemiot del od Shiitite veruvaat deka imalo samo 12 vistinski imami i deka posledniot od niv, Muhamed Al-Muntazar isceznal(878 n.e.)" vo pesterata na golemata dzamija vo Samara, bez da ostavi potomstvo". Taka, "stanal 'skrieniot( mustatir)' ili 'ocekuvaniot(muntazar) imam'. Vo svoe vreme toj ke se pojavi kako Mahdi(onoj koj e voden od Bog) za da go obnovi vistinskiot Islam, da go osvoi celiot svet i da gi vovede lugjeto vo eden kratok milenium pred da dojde krajot na se" ( Istorija na Arapite).
Sekoja godina Shiitite go komemoriraat macenistvototo na imamot Husein. Tie imaat procesii vo koi se secat so nozevi i mecevi, i na drugi nacini si nanesuvaat bolka.
Vo ponovo vreme, Shiitskite muslimani dobivaat golem publicitet zaradi svojata revnost za interesite na Islamot, Megutoa, tie pretstavuvaat samo okolu 20 procenti od muslimanite vo svetot, pogolemiot del se Sunitski muslimani.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 16:52
KINGDAVID напиша:
Smrtta na prorokot Muhamed vo 632 n.e. predizvikala kriza. Toj umrel bez masko potomstvo i bez jasno naznacen naslednik. Kako sto naveduva Filip Hiti: " Kalifatot( sluzbata na kalif) e najstariot problem so koj se soocuva Islamot. Se uste e aktuelen spor...Spored zborovite na muslimanskiot istoricar Al-Sharastani(1086-1153), nikogas ne postoel islamski spor koj dovel do pogolemo krvoprolevanje od kalifatot(imama) " .
" Abu Bakr bil naznacen na 8 juni 632 za Muhamedov naslednik so nekoj vid izbori vo koi ucestvuvale onie vodaci koi bile prisutni vo glavniot grad Al-Madina"(Istorija na Arapite).
Naslednikot na prorokot bi bil vladetel, halifa, odnosno kalif. Megutoa, prasanjeto za vistinski naslednik na Muhamed stanalo pricina za podelba vo redovite na Islamot.
Sunitskite muslimani go prifakjaat principot na sluzba po pat na izbori namesto spored krvna vrska so prorokot. Zatoa tie veruvaat deka prvite tri kalifi, Abu Bakr(Muhamedoviot test), Omar(prorokoviot sovetnik) i Otman( prorokoviot zet), bile zakoniti Muhamedovi naslenici.
Shiitskite muslimani se protivat na toa tvrdenje i velat deka vistinskoto pravo na vodstvo doagja preku prorokovata krvna linija i preku negoviot bratuced i zet, Ali ibn Abi Talib, prviot imam( vodac i naslednik) koj se ozenil so Fatima, omilenata kerka na Muhamed. Od nivniot brak se rodile vnucite na Muhamed, Hasan i Husein. Shiitite isto taka tvrdat deka "od pocetokot ALLAH i Negoviot Prorok jasno go naznacile Ali kako edinstveniot zakonit naslednik,no deka prvite tri kalifi so izmama go lisile od negovata zakonska polozba"(Istorija na Arapite)
Se razbira, Sunitskite muslimani gledaat poinaku na toa. | Ти благодарам за тесктот, убаво во неколку црта објасни на елемнетарните несогласувања помегу сунитите и шиитите. Но ако можеш да ми одговориш на неколку прашања, имено, велиш дека Ебу Бекр р.а бил назначен преку одреден вид на избори ? Аха, а зошто на тој собир не бил присутен Али р.а ?
Дали местото Сакифа (каде се случил собирот), е внатре во градот, или пак е нешто по надвор, и зошто сите важни случувања кои се случувале во времето на Мухаммед а.с, биле организирани во самата негова Џамија, а пак веднаш после смртта, најважниот собир се случува нешто надвор од градот и жителите на градот ??? Додека настанот ( изборот на КалиФ) уште се одвивал, каде во тој момент биле Али р.а и Фатима р.а ??? Дали настанот (изборот на Калиф) се случил уште пред Мухаммед а.с да биде погребан, или пак не почекале ниту да биде погребан ? Селам... се надевам дека ке можеш да ми одговориш!
|
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 17:06
Averoes, kako sto gledas jas samo dadov osvrt za istorijata na sporot pomegju Sunitite i Shiitite, bez da zazemam strana.
Bi sakal da objasnis potemelno zosto Ali r.a. ne bil prisuten i kade vo toj moment vile zaedno so Fatima r.a.?
Gledam deka imas spoznanie od ovaa tema i bi mi bilo drago da naucam nesto povekje. Pozdrav!
|
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 20:13
koi se siijii
poglednete gi klipcinjava do kraj i ke doznaete koi se siiji;
http://www.youtube.com/watch?v=mmZNdbVGkW4 - http://www.youtube.com/watch?v=mmZNdbVGkW4
http://www.youtube.com/watch?v=fSxCL5mL2fQ - http://www.youtube.com/watch?v=fSxCL5mL2fQ
|
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 20:24
Ova se propagandni klipovi koi ne kazhuvaat nishto za doktrinata na shia muslimanite, isto kako so onie posocheni videa za sufite. Tamu beshe prikazhano deka nebare sufite uchat kako da zaboduvaat nozhevo vo glava, a ovde kako shia muslimmanite uchat da krevaat vo vozduh muslimmanski dzhamii, da plukaat po Alah i Muhamed i da go branat Izrael.
Site ovie videa mora da se proizvedeni od sunite.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 21:48
el_kevser напиша:
koi se siijii poglednete gi klipcinjava do kraj i ke doznaete koi se siiji;
http://www.youtube.com/watch?v=mmZNdbVGkW4 - http://www.youtube.com/watch?v=mmZNdbVGkW4
http://www.youtube.com/watch?v=fSxCL5mL2fQ - http://www.youtube.com/watch?v=fSxCL5mL2fQ | Фала му на Аллах, што преку мое интересирање ги запознав некои нешта, во спротивно и ја ке наседнев на овие лаги и клевети против шиитите! Преполни се вехабитските сајтови, полни со пропаганда, дека шиитите се соработници на Сад и Израел против сунитите, ама тоа може да го поверуваат незналиците, и лугето кои не размислуваат сами, туку оставаат некои друг да им го пере мозокот. Овие луге се очајни, што шиизмот и шиитите земаат се поголем замав, и сега преку очајнички обиди се обидуваат да направат некаков пресврт. Све проголтнав, ама нешто ме направи да мислам колку се дрски овие луге, кои шираат пропаганда, мегу другото, во своите пропагандни материјали прикажуваат гласови каде наводно шиитите се молат со овие зборови " O Аллах, благословот твој нека на Буш!", може ли нормален човек да го поверува ова ? Како не им е срам од загинатите Либански (шиитски) борци и цивили во војната против Израел (читај САД) ?
|
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 21:52
Messenger напиша:
Ova se propagandni klipovi koi ne kazhuvaat nishto za doktrinata na shia muslimanite, isto kako so onie posocheni videa za sufite. Tamu beshe prikazhano deka nebare sufite uchat kako da zaboduvaat nozhevo vo glava, a ovde kako shia muslimmanite uchat da krevaat vo vozduh muslimmanski dzhamii, da plukaat po Alah i Muhamed i da go branat Izrael.
Site ovie videa mora da se proizvedeni od sunite. | Токму така ! Нема никакво сомневање во тоа! Единствени луге во планетата земја кои земаат бомби и убиваат стотици луге, среде плоштад, собиралиште или каде и да е, се вехабиите, а единтствена вина на жртвите е, тоа што не мислат како вехабиите!
|
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 22:00
Авероес, чекајќи да ми појасниш за шиитската догма за непогрешливоста на имамите, патем да те прашам:Колку сунитски џамии има во Техеран?
|
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 22:02
Averoes напиша:
Messenger напиша:
Ova se propagandni klipovi koi ne kazhuvaat nishto za doktrinata na shia muslimanite, isto kako so onie posocheni videa za sufite. Tamu beshe prikazhano deka nebare sufite uchat kako da zaboduvaat nozhevo vo glava, a ovde kako shia muslimmanite uchat da krevaat vo vozduh muslimmanski dzhamii, da plukaat po Alah i Muhamed i da go branat Izrael. Site ovie videa mora da se proizvedeni od sunite. | Токму така ! Нема никакво сомневање во тоа! Единствени луге во планетата земја кои земаат бомби и убиваат стотици луге, среде плоштад, собиралиште или каде и да е, се вехабиите, а единтствена вина на жртвите е, тоа што не мислат како вехабиите! |
И ти ли толку лесно паѓаш на вакви финти и евтини трикови.Аллах да не чува и брани од Рафидиско шиитската тукја.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 22:21
Averoes напиша:
Messenger напиша:
Ova se propagandni klipovi koi ne kazhuvaat nishto za doktrinata na shia muslimanite, isto kako so onie posocheni videa za sufite. Tamu beshe prikazhano deka nebare sufite uchat kako da zaboduvaat nozhevo vo glava, a ovde kako shia muslimmanite uchat da krevaat vo vozduh muslimmanski dzhamii, da plukaat po Alah i Muhamed i da go branat Izrael. Site ovie videa mora da se proizvedeni od sunite. | Токму така ! Нема никакво сомневање во тоа! Единствени луге во планетата земја кои земаат бомби и убиваат стотици луге, среде плоштад, собиралиште или каде и да е, се вехабиите, а единтствена вина на жртвите е, тоа што не мислат како вехабиите! |
Nemam namera da zavzemam nichija strana, no spored reakciite i navedenite videa, mene mi izgleda deka e tokmu taka.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 22:29
Аха, значи според вас испаѓа дека тие видеа се чиста монтажа и нема ништо вистина во нив, туку тоа е гола вехабиска пропаганда само?
Ок, ај ќе видиме дали е тоа така низ постепеното објаснување за шиизмот од страна на братот Авероес, кој се надевам нема да преќути директни прашања поврзани со видеата и учењето на шиизмот.
Но да не го оптеретувам премногу, засега чкам одговор на поставените две прашања.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 23:03
deshad напиша:
Аха, значи според вас испаѓа дека тие видеа се чиста монтажа и нема ништо вистина во нив, туку тоа е гола вехабиска пропаганда само?
Ок, ај ќе видиме дали е тоа така низ постепеното објаснување за шиизмот од страна на братот Авероес, кој се надевам нема да преќути директни прашања поврзани со видеата и учењето на шиизмот.
Но да не го оптеретувам премногу, засега чкам одговор на поставените две прашања. | Знам дека ме праша за Махсумијетот (непогрешливоста) на Имамите на Ехли Бејтот а.с ? За кое друго прашање мислиш ? Ок ај да одговарам на првото, вака... Не само Имамите кои потекнуваат од чесната чиста ложа на Мухаммед а.с, туку и Мухаммед а.с и неговата ќерка, се сметаат за дел од 14_те непогрешливи (заедно со 12_те Имами), нормално првин самиот Мухаммед а.с се смета за таков, па и од таму и неговото Семејство, како што Аллах во к*ранот вели
" O Семејство (Ехли-Бејт) на Пратеникот, Аллах сака од вас, да ве отстрани од гревовите, и да вас потполно ве очисти"
потоа Пратеникот Мухаммед а.с вели
" Примерот на моето семејството, е како примерот на Ноевиот брод, кој ке се качи на него, ке биде спасен, а кој не, ке пропадне" (Хадис признат од сунитските извори).
Обично кога ке се спомне непогрешливоста, тоа не значи дека тие се божества, па се апсолутно непогрешни, туку во верските работи се непогрешни, бидејки и од таму го добиваат авторитетот ,а тој авторитет е толку силен, што често предизвикал и големи општествени промени, па затоа и во шиитскиот Иран имаше Исламска револуција, нешто што во Сунитскиот свет сеуште е само сон! Значи таа верска непогрешливост, прави да лугето се собираат околу нив, прави да тие луге имаат авторитет, и да лугето бидат послушни према нив, како што Господарот во K*ранот вели:
" И бидете послушни према Аллах, према Пратеникот и према претставниците ваши"
Имамот се смета како легитимен (од Бога) наследник на Мухаммед а.с, па и затоа мора да биде од неговата ложа, сите во Исламот се согласуваат дека Имамите на Ехли-Бејтот (12-Имами) во времето кога тие жвееле и делувале, биле најучените луге на своето време. Нема да најдеш ниту еден од Имамите, кој учел од ученјаците на другите исламски правци, додека многу ученјаци и школари од дугите правци на исламот учеле од Имамите на Ехли Бејтот а.с, таков тие примерот со Ебу-Ханифа и Имам Малик кој учеле кај Имам Џафер (кои го кодификувал шиитското право), на пример Ебу Ханифа вели : " Да не би бил Имам Џафер, Нуман (Ебу-Ханифа) би пропаднал". Аллах во к*ранот вели: " И следете ги оние кои се упатени (имаат знаење), а не оние кои не се упатени, освен ако некои (од учените) не ги упати" !
|
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 23:17
spiros ne ja kontaminiraj temata so komentari koi ne se potpolno relevatni po nea.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 23:20
Messenger напиша:
spiros ne ja kontaminiraj temata so komentari koi ne se potpolno relevatni po nea. |
Се извинувам што гледате така, но јас се повеќе добивам впечаток дека шиитите се поблиску до вистинскиот мухамед а со тоа и до Исуса Христа и СОВРШЕНАТА ВИСТИНА во Него!
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 23:29
Averoes напиша:
KINGDAVID напиша:
Sunitskite muslimani go prifakjaat principot na sluzba po pat na izbori namesto spored krvna vrska so prorokot. Zatoa tie veruvaat deka prvite tri kalifi, Abu Bakr(Muhamedoviot test), Omar(prorokoviot sovetnik) i Otman( prorokoviot zet), bile zakoniti Muhamedovi naslenici.
Se razbira, Sunitskite muslimani gledaat poinaku na toa. | Ти благодарам за тесктот, убаво во неколку црта објасни на елемнетарните несогласувања помегу сунитите и шиитите. Но ако можеш да ми одговориш на неколку прашања, имено, велиш дека Ебу Бекр р.а бил назначен преку одреден вид на избори ? Аха, а зошто на тој собир не бил присутен Али р.а ?
Дали местото Сакифа (каде се случил собирот), е внатре во градот, или пак е нешто по надвор, и зошто сите важни случувања кои се случувале во времето на Мухаммед а.с, биле организирани во самата негова Џамија, а пак веднаш после смртта, најважниот собир се случува нешто надвор од градот и жителите на градот ??? Додека настанот ( изборот на КалиФ) уште се одвивал, каде во тој момент биле Али р.а и Фатима р.а ??? Дали настанот (изборот на Калиф) се случил уште пред Мухаммед а.с да биде погребан, или пак не почекале ниту да биде погребан ? Селам... се надевам дека ке можеш да ми одговориш! | Брате Дешад, можеш ли ти да ми одговриш на овие прашања ?
|
Постирано од: Erco
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 23:41
deshad напиша:
Но да не го оптеретувам премногу, засега чкам одговор на поставените две прашања. |
Dali Islamot razlikuva objekti koi se nameneti za Molitvi?
|
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 23:47
el_kevser напиша:
koi se siijii
poglednete gi klipcinjava do kraj i ke doznaete koi se siiji;
http://www.youtube.com/watch?v=fSxCL5mL2fQ - http://www.youtube.com/watch?v=fSxCL5mL2fQ |
Od klipcinja nese doznava edna ideologija.
|
Датум на внесување: 07.Декември.2009 во 00:07
deshad напиша:
До кога со удари врз едните ќе се обидувате да се издигнувате себе си. Ако добро го познаваш Исламот, повеќе од јасно тие дека поделби од ваков тип воопшто не се потребни во една стабилна земја каде од памти век, исламот има вградено стабилни корени? |
Vo Islamot nema podelbi, samo nekoj se deli od nekogo.
|
Датум на внесување: 07.Декември.2009 во 00:12
vie erko siit ste?
tokmu takka vo islamot nema podelbi
no koje toj sto se deli
|
Датум на внесување: 07.Декември.2009 во 00:22
el_kevser напиша:
vie erko siit ste?
tokmu takka vo islamot nema podelbi
no koje toj sto se deli |
A sto vie podrazbirate pod siit?
|
Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 09.Декември.2009 во 14:28
Би сакал да прашам за АЛАВИТИТЕ од сирија.
Читав во најновиот број на национална географија каде се вели дека со векови биле маргинализира шиитска групација на која Французите и дале воена моќ за да ги контролира побројните сунити.
И сега ја држат власта во Сирија.
Па ме интересира дали се они исти шиити како во иран или се нешто поразлични во своите верувања?
п.с
Кога се појавило исламското братство во Сирија и сакало да се претвори Сирија во исламска држава од сунитски тип овие со авиони го срамниле со земја делот од дамаск каде биле активни браќата и послем уапсиле едно 10.000 луѓе.
И во корен го уништиле исламското братство во Сирија.
Алавите ги бие глас дека многу се заштитнички расположени кон Христијаните и Друзите,секако од политички причини како противтежа на сунитите.
------------- Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
|
Датум на внесување: 10.Декември.2009 во 00:16
ahmar1 напиша:
Би сакал да прашам за АЛАВИТИТЕ од сирија.
Читав во најновиот број на национална географија каде се вели дека со векови биле маргинализира шиитска групација на која Французите и дале воена моќ за да ги контролира побројните сунити.
И сега ја држат власта во Сирија.
Па ме интересира дали се они исти шиити како во иран или се нешто поразлични во своите верувања?
п.с
Кога се појавило исламското братство во Сирија и сакало да се претвори Сирија во исламска држава од сунитски тип овие со авиони го срамниле со земја делот од дамаск каде биле активни браќата и послем уапсиле едно 10.000 луѓе.
И во корен го уништиле исламското братство во Сирија.
Алавите ги бие глас дека многу се заштитнички расположени кон Христијаните и Друзите,секако од политички причини како противтежа на сунитите. |
Temata e za Siizam a ne za sekti.
Siizmot e priroden produkt od Pratenikot savsa.
|
Датум на внесување: 10.Декември.2009 во 00:18
deshad напиша:
Averoes напиша:
Messenger напиша:
И ти ли толку лесно паѓаш на вакви финти и евтини трикови.Аллах да не чува и брани од Рафидиско шиитската тукја. |
Ako imas poznavanje, iznesigo tuka.Vremeto na ovie tvoi izjavi pomina.Tito umre, go nema veke........
|
Датум на внесување: 10.Декември.2009 во 15:53
Erco напиша:
deshad напиша:
Averoes напиша:
Messenger напиша:
И ти ли толку лесно паѓаш на вакви финти и евтини трикови.Аллах да не чува и брани од Рафидиско шиитската тукја. | Ako imas poznavanje, iznesigo tuka.Vremeto na ovie tvoi izjavi pomina.Tito umre, go nema veke........ | Да имаше он познавање ке одговараше на моите прашања, зар не гледаш дека останаа без збор, после изнесените аргументи !
|
Датум на внесување: 10.Декември.2009 во 21:24
Ќе го нема човек некој ден и сешто ќе се искоментира на негова адреса.
Авероес не омаловажувај и не преценувај се! Долга ќе биде зимата, па ќе имаш можност да го запознаеш моето познавање. Патем, посети ја четвртата страница пост број пет и одговори на поставеното прашање, па потоа чекај одговор на твоите прашања.
|
Датум на внесување: 11.Декември.2009 во 07:52
deshad напиша:
Авероес, чекајќи да ми појасниш за шиитската догма за непогрешливоста на имамите, патем да те прашам:Колку сунитски џамии има во Техеран? |
Dzamite gi razlikuvas ti? ili se tie Allahovi kuki kade se obavuva molitva.Siitite vo MK kade obavuvat molitva? na ulica ili vo Dzamite?
Prasanjevo e apsurdno i ne postoi, ili podobro kazano, ja pokazuva tvojata neimformiranost za Islamot.
|
Датум на внесување: 11.Декември.2009 во 12:10
Пред малку бев со една шиитска посестрима од ирак (кој ќе ја наречам Нора ) и морам да кажам дека е една прекрасна особа!
Колку шиити познавате лично?
|
Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 11.Декември.2009 во 12:50
Mene Shizm me potsekja samo na edna stvar koja e mnogu ateisticka
http://www.youtube.com/watch?v=Zur1ufWVi10 - http://www.youtube.com/watch?v=Zur1ufWVi10
------------- Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
Датум на внесување: 11.Декември.2009 во 15:22
blueprayer напиша:
Mene Shizm me potsekja samo na edna stvar koja e mnogu ateisticka http://www.youtube.com/watch?v=Zur1ufWVi10 - http://www.youtube.com/watch?v=Zur1ufWVi10
|
it's "schism" not "schizm".
|
Датум на внесување: 11.Декември.2009 во 15:28
Erco напиша:
deshad напиша:
Авероес, чекајќи да ми појасниш за шиитската догма за непогрешливоста на имамите, патем да те прашам:Колку сунитски џамии има во Техеран? |
Dzamite gi razlikuvas ti? ili se tie Allahovi kuki kade se obavuva molitva.Siitite vo MK kade obavuvat molitva? na ulica ili vo Dzamite?
Prasanjevo e apsurdno i ne postoi, ili podobro kazano, ja pokazuva tvojata neimformiranost za Islamot. |
Е баш ти фала за укажувањето. За ова не сум знаел,демек само камче од кербела мукаддеси е валидно за намазот.
Дај бре дете информирај се за основни работи па после коментирај.
Инаку по однос на темава да го кажам и тоа дека шарт (еден од условите) на шиитската религија ( тие секогаш самите така се прогласуваат и не го кријат тоа), е ТУКЈА односно претворање или лажење за шиитските интереси.
Начинот на нивното делување кај другите е полн со лаги и никогаш до крај не се отворени и не одговараат на прашањата.
Односот на шиитите кон останатите муслимани во нивната литература и изјави од ајатоласите е ист како оној на евреите кон христијаните кој га имаат запишано во Талмудот.
|
Датум на внесување: 11.Декември.2009 во 16:02
deshad напиша:
Ќе го нема човек некој ден и сешто ќе се искоментира на негова адреса.
Авероес не омаловажувај и не преценувај се! Долга ќе биде зимата, па ќе имаш можност да го запознаеш моето познавање. Патем, посети ја четвртата страница пост број пет и одговори на поставеното прашање, па потоа чекај одговор на твоите прашања. | Не се секирај, ке стигнеме и до Техеран, ама чекај малце нели застанавме во Медина и околностите после смртта на Пратеникот Мухаммед а.с ? Чекам да прокоментираш нешто околу тоа...
|
Датум на внесување: 12.Декември.2009 во 00:04
Нели рековме дека ќе одиме со прашања и одговори?Нели самиот се понуди да ти поставуваме прашања , а ти сходно твоите познавања да одговараш за шиизмот?
Моето прашање беше поставено пред твоето, па така да: Бујрум со одговорот!
|
Датум на внесување: 12.Декември.2009 во 00:19
deshad напиша:
Нели рековме дека ќе одиме со прашања и одговори?Нели самиот се понуди да ти поставуваме прашања , а ти сходно твоите познавања да одговараш за шиизмот?
|
Kako so gleam, si naviiknal da zboruvas so tradicionalisti.
Jas nesum ja nasledil verata od osmanlite pa dasi igrame tomi jery.Ako navistina sakas da komentiras nesto, pokazi barem malku poznavanje.Postavigi pak tie prasanja, pa dagi odgovorime, oti neznam sto sakas da prasas?
|
Датум на внесување: 12.Декември.2009 во 19:25
deshad напиша:
| Да токму така, но нели гледаш дека одговорив на прашањата, или пак можеби не си забележал, ако мислиш за махсумијетот, на тоа ти беше одговорено, за џамиите во Техеран, како што гледам многу добро ти објасни братот Erco! Селам
|
Датум на внесување: 12.Декември.2009 во 20:13
deshad напиша:
... Инаку по однос на темава да го кажам и тоа дека шарт (еден од условите) на шиитската религија ( тие секогаш самите така се прогласуваат и не го кријат тоа), е ТУКЈА односно претворање или лажење за шиитските интереси.
... |
дешаде биди љубезен - кога веќе ја споменуваш ТУКЈАта - и кажими од каде потекнува ТУКЈАта, односно претворањето или лажењето за свои интереси:
а. од шиитите
б. од хадетите на мухамед (според сунетите)
в. од шејтанот (отецот на лагата)
Селам
|
Датум на внесување: 12.Декември.2009 во 20:44
spiros напиша:
deshad напиша:
... Инаку по однос на темава да го кажам и тоа дека шарт (еден од условите) на шиитската религија ( тие секогаш самите така се прогласуваат и не го кријат тоа), е ТУКЈА односно претворање или лажење за шиитските интереси.
... |
дешаде биди љубезен - кога веќе ја споменуваш ТУКЈАта - и кажими од каде потекнува ТУКЈАта, односно претворањето или лажењето за свои интереси:
а. од шиитите б. од хадетите на мухамед (според сунетите) в. од шејтанот (отецот на лагата)
Селам
| хмм... интересно прашање постави "spiros", да видиме како ке одговори дешад...
|
Датум на внесување: 13.Декември.2009 во 00:46
spiros напиша:
deshad напиша:
... |
а. од шиитите
б. од хадетите на мухамед (според сунетите)
в. од шејтанот (отецот на лагата)
Селам
|
Takijata ili po nase prikrivanje na nesto, ima dlaboki koreni vo Islamot.
k*ranot vo nekolku ajeti go dokazuva toa i mu dava golemo znacenje.
Vo Sura an-Nahal, ajet 106 e dobro kzano za slucajot na Amar Ibn Jasir, koj bese zaroben vo Jemen i bese prinuden dase otkaze od verata, i toj toa go napravi vo svojstvo na Takija, sto i bese povod za objavuvanjeto na ovoj Ajet.Tafseer Durre Manthur, deo 4, str 132, Kairsko izdanie .
Ako treba uste dokazi tuka sum.
|
Датум на внесување: 13.Декември.2009 во 05:03
spiros, drzhi se za temata.
|
Датум на внесување: 18.Декември.2009 во 18:51
Kade se sunnitite :) ??? Najavivte dolga zima... ete i sneg padna, ama vas nigde ve nema :) Ke mi kazete li sto se sluci vo Sakifa ? Kade bese togas Ali ibn Ebu Talib ? cekam...
|
Датум на внесување: 19.Декември.2009 во 07:23
Averoes напиша:
Kade se sunnitite :) ??? Najavivte dolga zima... ete i sneg padna, ama vas nigde ve nema :) Ke mi kazete li sto se sluci vo Sakifa ? Kade bese togas Ali ibn Ebu Talib ? cekam... | Ali ibn Ebu Talib go spremase teloto na Muhamed savs. Dodeka drugite go zaboravija i istrcaa pred topka...
|
Датум на внесување: 19.Декември.2009 во 12:06
Averoes напиша:
Kade se sunnitite :) ??? Najavivte dolga zima... ete i sneg padna, ama vas nigde ve nema :) Ke mi kazete li sto se sluci vo Sakifa ? Kade bese togas Ali ibn Ebu Talib ? cekam... |
Хаџот одамна заврши, останува да се надеваме дека форумските сунити се живи и здрави и дека не се исплашија пред знаењето и аргументите на Авероес
|
Датум на внесување: 19.Декември.2009 во 13:30
Тешки аргументи нема што.
Едноставно одлучив да не ви го дадам тоа задоволство да терате мајтап и гледате сеир. Братот Авероес е млад и мисли дека се што лета се јаде. Треба уште да поработи додека не сфати и не увиди што значи лиење на крокодилски солзи од ваша страна и тапкање по рамо демек со него сте.
Претпочитам да уживам посматрајќи ве вас христијаните како меѓусебно се докажувате чија деноминација е подобра.
Во меѓувреме Авероес и Ердо слободно нека си продолжат со презентација на шиитската религија. Што се вели раат, без никој да ги вознемирува.
|
Датум на внесување: 19.Декември.2009 во 15:15
Брате Дешад, ем не престануваш да го омаловажуваш Шиизмот, нарекувајки ја посебна религија, (таа не посебна религија, таа е гранка на Исламот т.е самиот Ислам) и пак не сакаш да се впушташ во аргументирање на своите тези. Ако немаш аргументи, барем не се однесувај така кон Шиизмот и шиитите, а ако настојуваш во твоите тврдења, тогаш бујрум прикажи факти ! Селам
|
Датум на внесување: 19.Декември.2009 во 15:16
Не пишувам со цел да вознемирувам некого, само си го кажувам мојот дел од вистината ! Селам
|
Датум на внесување: 19.Декември.2009 во 19:31
Ти си го кажуваш но некој не можејќи да го прифати тоа ги инсинуира останатите како би бил принудно тргнат од дискусија. Вистината знае да заболи.
|
|