IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - MENUVANJE NA FORUMOT
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

MENUVANJE NA FORUMOT

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
GEMINI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јануари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2009 во 18:48
E pa niz seto toa sto go napisa obidi se pustis zvuk od digitalen medium. Inaku sum dosta napreden radio konstruktor a patem receno bev 5 godini DJ vo domot na mladite vo Stip ......
Nego batali romantika.
http://www.youtube.com Chesma Sharena
Кон врв
lazoroski Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 05.Март.2008
Локација: Macedonia
Поени: 45
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lazoroski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2009 во 21:33
Breeej kako me napadnavte

Ne , ne sum greska ! Sum pustal Cd niz toa sto go opisav na eden od najdobrite CD player-i sto postojat, NAIM ... ama ne bre lugje ne e isto

Toa sto go opisav toa e mojot audio sistem sto sum go kreiral niz godinite, znaci ne zboram na pamet posto so ova se bavam povekje od kolku sto netalentiran student studira elektro taka da znam sto zboruvam...

moze da debatirame kolku sakate, megjutoa ovaa dilema e vekje podolgo vreme kontemplirana niz mnogu vlijatelni mediumi (Stereophile na pr.) i zaklucokot na poznavacite na dobar sound e recisi edinstven .... CD vs VYNIL ... greota e da se sporeduva ... prednosta e sekogas na strana na analogniot sound ...

Nejse, ne e ni vreme ni mesto ... koj saka da debatira za ona sto od srce go sakam i poznavam neka pise LP !

Pozdrav !
http://www.flickr.com/photos/23131621@N07/
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lazoroski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2009 во 22:32
U stvari se predomisliv...

Sakam da ja prodolzime temava vo ovaa nasoka duri i da zabeguva nadvor od granicite na fotografijata.

Diskusijata mi e interesna zatoa sto niz nea se provlekuvaat site moi razmisluvanja generalno za razvojot na tehnologijata nasproti cuvstvuvanjeto na umetnosta i voopsto audio vizuelnite drazbi.

1. Mario ! Ne me sfajkaj pogresno ama druze ne mora da mi objasnuvas za idninata na komunikacijata i digitalnata tehnika kako jas od pestera da sum izlegol. Vprocem, ako sega studiras elektro znaci deka koga jas sum se zanimaval so kompjuterska tehnika, programiranje i elektronika ti ne si bil ni roden.

2. Na forumov ima tendencija koga nekoj preferira analogen izraz i tehnologija pred digitalen vednas go anatemisuvate kako anahron fundamentalist koj nema pojma kako funkcionira svetot i kade odi tehnikava. Od moe iskustvo, lugjeto koe vo denesno vreme ja preferiraat estetikata na analognata tehnologija, najcesto imaat OGROOOMNO poznavanje i iskustvo na digitilnata tehnika i zaradi licni estetski pobudi povekje uzivaat vo analognata.

3. Najvazno od se : pred se zaradi pomladite citateli na forumov. TOTALNO e pogresno da se poistovetuva tehnickata sovrsenost na odreden medium so negovata estetska vrednost i audiovizuelnoto uzivanje koe go nudi.

Istoto vazi i za poznavanjeto na tehnickite karakteristiki i obsednuvanjeto so oprema.

Cuvstovoto i kriteriumot za dobra fotografija se gradi so vizuelno iskustvo, so gradenje sopstveni estetski obrazci, so uzivanje vo prirodata i svetlinata, so gledanje dela na stari majstori, so razbiranje na zivotot i covekot.... A NIKAKO so poznavenje na Bayerova interpolacij i algoritmi na kompresija i beskrajno dengubenje na net citajki review-a na tehnologija koja sledniot den e vekje primitivna.

Analogno na toa, cuvstvoto za dobar zvuk se gradi so odenje na koncerti, dozivuvanje akusticni katarzi pri ziva svirka, uzivanje vo zvukot na starite katedrali i sl... a ne so elektrotehnicki diskusii i matematicki dokazi deka CD-to bilo podobro od Vinilot .... E PA NE E !
Ako sto izgradile akusticni kriteriumi rastejki po koncerti i vistinski slusajki muzika ke znaete i ZOSTO.

Pozdrav !
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2009 во 23:18
Ova nemashe vrska so fotorafijata, ama beshe odlichno srocheno!

Кон врв
LaBo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Мај.2009
Поени: 123
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LaBo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2009 во 23:35
.

Изменето од LaBo - 22.Ноември.2012 во 22:30
Кон врв
m_p Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јуни.2008
Локација: Trinidad and Tobago
Поени: 107
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај m_p Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2009 во 01:53
bi rekol
vinyl ima potopol zvuk (barem toa shto go imam iskuseno slushajki jazz),
digital mi e nekako metalizirano istoto par4e muzika :)

Изменето од m_p - 30.Октомври.2009 во 01:54
Кон врв
GEMINI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јануари.2009
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2009 во 06:38
I pak doagame do istoto, Znaci digitalnite mediumi imaat ogromni moznosti, na kako sto porano rekov treba da se koristat do estetskata golemina. SEKOE PRETERUVANJE IMA PROIZVOD NA ROBOTI, BILO VO OBLASTA NA FOTOGRAFIJATA BILO VO MUZIKATA....
http://www.youtube.com Chesma Sharena
Кон врв
fichot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Ноември.2007
Поени: 783
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fichot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2009 во 10:51
Nisto ne prais so taa oprema... Za asalno uzivanje treba minimum 100.000 evra oprema. Taka barem preporacuva spisanieto sto go citas. Shala.

Ja sum raat na ova pole. Galiba zatnati mi se usive pa ne razlikuvam nisto od 256kpbs mp3 pa nagore.
Uzivam vo muzika, i ako ja biva "pesnata" i vo kola na 20w i doma na 1000w, mp3, flac, ploca, kaseta... isto ke si ja izuzivam. Samo stereo da e i da ima kolku tolku bassche.

Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2009 во 12:36
Temava se razvi vo sosema drug pravec намигнување
Me mrzi da pisuvam, pa eve kje vi dadam eden interesen napis od WIRED.

The Good Enough Revolution: When Cheap and Simple Is Just Fine

http://www.wired.com/gadgets/miscellaneous/magazine/17-09/ff_goodenough?currentPage=al

Mnogu interesno chetivo намигнувањеl

That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2009 во 14:44
Inaku za digital/analog eve vi eden prost primer
Ova e animiran film od momentalno eden od najpopularni digitalni umetnici David OReilly. Dobitnik na eden kup nagradi po golemi svetski festivali
http://vimeo.com/3388129
I kako za sporedba eve dve popularni pesni od TOMI DZHERI praveni pred 2-ra Svecka Vojna голема%20насмевка
http://www.youtube.com/watch?v=ZIOmzsiecuA
http://www.youtube.com/watch?v=q-uFJq6NMSQ
Sramno e da se sporeduvaat.

Digitalnata tehnologija ne napravi glupaci koi ne razmisluvaat za suhtinata.

Изменето од Tegla - 30.Октомври.2009 во 14:46
Кон врв
m_p Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јуни.2008
Локација: Trinidad and Tobago
Поени: 107
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај m_p Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2009 во 15:13
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Tekstot e odli4en, dosta kazuva za vremeto vo koe ziveeme...

Изменето од m_p - 30.Октомври.2009 во 15:28
Кон врв
ivotoyota Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Јуни.2008
Поени: 290
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ivotoyota Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 03:45
Брееееееееј до каде отидовте. Не знам што воопшто дискутирате за дигитално, аналогно... Се е исто луѓе, не знам зошто воопшто се разговара на оваа тема. И не знам зошто такви коментари од типот дека дигиталната ера не уништила или не знам што. 50 години во минатото, никој не гледал на аналогното со таков слад како што некои гледаат денес. Едноставно, има луѓе и луѓе. Тоа е како со олд тајмер автомобилите. Во се заостануваат позади денешните, но некои ги преферираат и плаќаат баснословни суми за нив. Чувството било подруго. Ппппффффффффф дрн дрн Милојче. Но, јас го почитувам тоа. Го почитувам тоа и што некои гледаат филм на HD само заради ефектите, иако тој нема некоја си вредност... И да, се сложувам дека зад секоја добра музика стои авторот, а не тоа дали е MP3, дали се слуша од CD, Vinyl па и од лента. Дајте да не бидеме перверзни.

И вие постарите, помудрите, престанете да ни кажувате на нас децата како тоа не јаде денешниов свет. Убаво ни е, не ни кварете сега, не сме ние криви што сме се родиле во поново време, на грдата, невистинска, искривена и каква се не лоша дигитална технологија Факт е, деца сме на google, youtube, facebook, игрици, мигрици...

Дајте да си правиме фин муабет за фотографија, за апаратчиња
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 10:19
Ivo ne se zamaraj. Nema novi aparatchinja za da se prai konkretno muabet, pa muabetite idat levo desno намигнување.
Inaku seriozno procitajte go textot od WIRED!!!!
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lazoroski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 11:06
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Ivo ne se zamaraj. Nema novi aparatchinja za da se prai konkretno muabet, pa muabetite idat levo desno намигнување.Inaku seriozno procitajte go textot od WIRED!!!!

TEKSTOT E BRILIJANTEN !

Mene mi e dodusa malku tazen ama toa e ... generalno se menuvaat bazicnite ekonomski zakonitosti i pazarot vekje ne e efikasen selektor na toa sto e kvalitetno a sto ne

Doziveavme vrv na praznoglav konzumerizam na nivo na koe i Edward Bernays bi se zacudil

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.