IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали Исус навистина бил распнат?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали Исус навистина бил распнат?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 10>
Автор
Порака
al_islamia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Октомври.2009
Статус: Офлајн
Поени: 121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај al_islamia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2009 во 17:09
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

al_islamia, replikata na емил beshe mnogu iskrena. Toa treba da se vrednuva, a ne da se kritikuva.

Inaku, site imaat pravo da se pojavuvaat na forumov so konkretni komentari i repliki i nemozhe nikoj toa da im go zabrani.

Patem, dali ti imash TVOJA pretstava za postavenoto prashanje ili pretstavata ti e pozajmena od k*ranot?

ovae moe licno prasanje i bi sakakl da znam sto vsusnsost se krie vo taa temtaika i zabuna
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2009 во 19:32
Znachi nemash TVOJA pretstava, a gledash deka ima nekoja "zabuna"?

Za kakva "zabuna" govorish? Tvoja? Hristijanite nemaat nikakva zabuna so toa. Vo Biblijata pishuva deka e raspnat, a bidejki tie ja sledat Biblijata kako svoja Kniga - veruvaat vo nea.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
hleb20 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2009
Поени: 126
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2009 во 19:37
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by hleb20 hleb20 напиша:

Znaci spored tebe e raspnat na krst i sekako spored : Матеј 27 Марко 15 Лука 23:26Јован 19:19No spored petar ne e bas taka : Според Петар: Исус бил распнат на дрво според книгите со "Акти" (Дела Ап.) и "1 Петар"

Хлебати, па зарем крстот на Исус бил железен? голема%20насмевка Не, туку дрвен, па затоа на некои место е дрвениот крст е наречен дрво. Или пак сакаш да кажеш дека Петар и Лука мислат на некоја разлистена цреша која Исус ја носел на грб до Голгота? среќа

За тоа како распнувале римјаните можеш да читаш и во историските книги кои пишуваат за Римската империја. Никаде нема таму да најдеш дека откорнувале цели дрва (разлестени цреши сливи) и дека на нив распнувале осуденици.

OBESEN i raspnat ne e sosem isto.
39 И ние сме сведоци за сè што направи во Јудејската Земја и во Ерусалим; Него Го убија обесувајќи Го на дрво.

Samata biblija ne uci deka ne e vozmono da bide surovo raspnat.Ce zememe nekoj citat od Psalm potocno 91.

Tuka Bog jasno ni kazuva deka ce ja primi molitvata na negoviot pratenil(isus) i ce go spasi.

Dali Isus se molese pred da bide raspnat ?? Sekako DA. dokazi od biblijata: 39 И кога се поодалечи малку, падна ничкум; се молеше и говореше: "Оче Мој, ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како Јас што сакам, туку како Ти." 42 Отиде пак, повторно, и се помоли, говорејќи: "Оче Мој, ако не може да одмине од Мне оваа чаша, да не ја пијам, тогаш нека биде волјата Твоја!" 42 велејќи: „Татко! Ако сакаш, отстрани ја оваа чаша од Мене! Но нека не биде Мојата, туку Твојата волја!

Од цитатите кои ти ги наведе можеме да видиме дека Таткото навистина му ја услишил молитвата на Исус, затоа што Исус молеше: "не како што сакам Јас, туку како што сакаш Ти!", "нека биде Твојата воља". Божјата воља беше Исус да биде распнат како жртва за гревовите на луѓето и со тоа да ги спаси оние што ќе ја прифатат таа жртва. Исус се молеше "нека биде Твојата воља" и таа молитва беше услишана од Таткото. Не знам што те буни тука?

Pazi sega go priznavas proroshtvovto za podolu do negirash. Zborovite gi vrtish kako ti odgovaraat a na onaka kako sto se.

1-Epa sega Bog ni dade lazno proroshtvo ili vistinsko? 2-Ili nekoi od apostolite ni ja kazuvaat vistinata ili lagata? Jas veruvam deka vistinsko e ona prvoto.

Божјите ветувања од Псалм 91 не се однесуваат на Христовото распнување и затоа е бесмислено да се зборува на оваа тема за нив.

Но сепак има едно друго пророштво во стариот завет кое дирекно и јасно пророкува за Христовите страдања и распнување:

"Беше презрен, отфрлен од луѓето, човек на болката, свикнат на страдањата, од Кого секој го отстранува лицето, беше презрен, и за ништо го сметавме. А Тој ги понесе нашите болести, ги зеде врз себе нашите болки, додека ние сметавме дека Бог Го бие и Го понижува. За нашите престапи беше прободен, сотрен, за нашите беззаконија. Казната за нашиот мир падна врз Него, преку Неговите рани ние се исцеливме. Сите скитавме како овци, и секој одеше по својот пат. А Господ ги возложи на Него беззаконијата на сите нас. Го измачуваа, а Тој оставаше, и не ја отвори Својата уста. Го одведоа како јагне на колење; како овца нема, пред оние што ја стрижат, не ја отвори Својата уста. Со сила и со суд се ослободија од Него, и кој ќе го искаже Неговиот род? Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага. "(Исаија 53:3-9, Библијата)

Прашање до тебе hleb20, дали тука Бог ни дал лажно или вистинско пророштво? трепкање

a sega mal del od ovoj citat ti odgovarat se odnesuvaat na Isus. hmmm. ne izusti ni zbor ne se soglasuvam zato sto od na "krst" go molese na Boga zosto me ostavi. I za kakov grob zboruva koga dogmata na xristijanite e bash voskresnuvanjeto koe e naj kontradiktno vo biblijata.

Toa deka Isus ne bil raspnat, nitu ubien, svedoci i k*ranot kako i Stariot Zavet

Кyранот не може да сведочи за распнувањето на Исус затоа што е далеку од настанот, 6 века далеку од случувањата. Кога ќе се деси некоја сообраќајна несреќа се бараат очевидци, некои што биле присутни таму. Замисли денес да има сообраќајка во Скопје, а полицијата во 2609 година да повика сведоци од Нови Сад да сведочат за денешната сообраќајка во Скопје? голема%20насмевка

А кога веќе го спомна стариот завет, наврати се на горниот стих од Исаија 53 поглавје и кажи ми што Бог сведочи таму?

Policijata e edno a Allah(Bog) drugo. :-)

a sega ti kazimi sto se sluci ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН
Глава 18
4 А Исус, знаејќи сè што ќе стане со Него, истапи и им рече: „Кого го барате?”

5 Му одговорија: „Исуса Назареецот.” Исус им рече: „Јас Сум.” А со нив стоеше и Јуда, Неговиот предавник.

6 А кога им рече: „Јас Сум”, се тргнаа назад и паднаа на земјата.

Nikoj ne paga na zemja samo poradi toa sto nekoj nekomu ke mu rece jas sum, no Bog vo Psalm veli deka ke ja uslusne negovata molitva, ke go spasi i vozdigne.
Ova nivno famozno paganje otkako gi slusale zborovite, JAS SUM , ne moze nikako da se objasni, osven ako Bog ne go ostvaril vetenoto vo Psalm deka ke go spasi i vozdigne, koja pak se sovpaga so stihovite dadeni pogore.

A pak sega da videme sto kazuvat biblijata okolu vremeto na paspnuvanjeto.

Marko veli:
15:25 А беше третиот час, кога Го распнаа.
No,kako,koga Ivan veli:

19:14 А беше ден на подготовката за Пасха, околу шестиот час, и им рече на Јудејците: „Еве Го вашиот Цар!”

znaci sega vaka:

1. Sanhedrin se sretnal "koga se razdenilo" i mu presudil na Isus.
2. Pilatot stanal i rabotel "koga se razdenilo" i bil spremen da mu presudi na sekoj kogo ke mu go donesat Evreite.
3. Pilatot posle prviot ispit,odlucil deka Isus e nevin.
4. Potoa Pilatot kontaktira so Harod (preku mobilen ?) vo samata zora i go prakja Isus kaj negop da go vidi.
5. Harod go ispituval "nekoe vreme" a potoa odlucil strazarite da se poigraat so nego,pa go prakja nazad kaj Pilatot.
6. Isus im se predava na Harodovite vojnici,koi go izrugale,go oblekle i go vratile kaj Pilatot.
7. Povtorno pilatot gi povikal glavnite svestenici,vodicite i narodot i imase raspravija.
8. Pilatovite vojnici go kamsikuvaat i povtorno go oblekuvaat pred pustanjeto na raspnuvanjeto.
9. IMAME I 3 PATI KUk*rIKANJE NA PETEL POSLE PETROVOTO ODREKNUVANJE DEKA IMA BILO KAKVA VRSKA SO ISUS (DALI KUk*rIKAL PO TEMNICI ????????)

Seto toa se desilo vo 6 satot nautro (nase racunanje na vreme) ! Toa,sekako,NE E MOZNO !
Kako za Markoviot 3 satot,taka i za Ivanoviot 6 satot po "apologetsko" vreme.
Mora da gi vklopime uste i po Marko i Matej; posvemašnju tamu po svoj zemlji od šeste do devete ure!
po "rimsko-apologetsko vreme" sonceto ni ne izleglo do 9 satot - celo raspnuvanje se slucilo vo potpolna temnica(?) ! Tek 3 sati otkako Isus "umrel" na krstot se razdenilo !
Seve u svemu... site povesnicari se slozuvaat deka rimjanite sest satot go oznacuvale pladne i gi broele satite od izlezot na sonceto do zalezot (toa e vidlivo za togasnite dokumenti vklucuvajki gi i Plinija (Kniga II LXXI. 178 - LXXII) i site drugi)
Кон врв
Muslima_23 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2009
Локација: Palestine
Поени: 47
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Muslima_23 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2009 во 21:00
Jas ne veruvam deka bil rapsnat.no hristijanite veruvaat. sekoj si ima pravo na svoe veruvanje.nikoj so sila ne moze da gi natera.da veruvaat deka ne bil rapsnat mada sto toa e vistina deka ne bil.a nitu muslimanite moze nekoj hristijani da gi nateraat so sila da veruvaat deka isus bil rapsnat.znaci sekoj si ima svoja vera i sekoj po svojata vera si ima veruvanje.
ITEKILLAH_MUSLIMIN !!! ALLAH IS ONE
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4489
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2009 во 21:30

Spiros, sto ima vrska ova tvoe pishuvanje so temata Дали Исус навистина бил распнат?

Сите вистински пророци - кои што биле во чистиот Дух БОЖЈИ и Совршената МУДРОСТ БОЖЈА ја имале за свој Господ - навестувале и навестувале и навестувале ... дека спасителната Мудрост БОЖЈА еден ден ќе се отелотвори, сите глупости и гревови на овој свет ќе ги победи и една нова епоха за сите ќе отвори!

Зарем најавата на вистинските Пророци и сведоштвото на вистинските Апостоли, за тебе нема врска?

За мене има голема и тоа - со врска - го пишав погоре!

Povekje pati ti svrtiv vnimanie za postojanoto spamiranje na SITE temi so edni ISTI paroli so koi samo gi umrtvuvash diskusiite. ?

Јас би пропаднал во страм кога само и би помислил дека сведоштвото и верата на пророците и апостолите е спам!

Што се работи за умртвувањето, можете не само да ме “умртвите“ на форумов, туку истото да го сторите - удостовувајќи ме - и со мојот телесен живот, но да го посведочам најсветото, засигурно нема да ме спречите!
Иншалах!

Sekoe natamoshno "opshto-vrsko-filozofsko-simboilichno-parolistichko" repliciranje kje bide sankcionirano.

Na ovoj forum sakame konstruktivni, informativni i edukativni diskusii, komentari i repliki koi kje go vplenuvaat interesot na chlenovite i kje gi inspirira da diskutiraat.

До таму ли сме стигнале, толку ли се сме се здрвиле, толку ли се скамениле нашите срца, што дури и распнувањето Христово - и Неговото Воскресение - не ни ги додира, не ни ги пленат истите? Постојано ги едуцираме нашите души и никако да ја разбереме Вистината, никако да го прифатиме сведоштвото ???

Удирај, господине модераторе, удирај што посилно, подолго и поболно... Да ги носам ударите ќе ми биде голема чест, но не наречувајте ја никогаш повеќе спам, Најрадостната Вест!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2009 во 22:52
Da nadovrzam za kontradikciite post raspnuvanjeto.

Dali Grobot bil otvoren (Luka 24,2) ili zatvoren koga zenite/zenata stignala(Mat 28,1-2); Sto videle kraj grobot ? Angel (Mat. 28,2) ili mladic (Marko 16,5) ili dva mazi (Luka 24,4) ili dva angeli (Ivan 20,11-12); Dali tie Luge ili Angeli bile nadvor(Mat. 28.2) ili vnatre vo grobnicata (Marko 16,5, Luka 24,3-4, Ivan 20,11-12).; Stoele (Luka 24,4) ili sedele (Matej 28,2, Marko 16,5, Ivan 20,12).; Dali Marija Magdalena go prepoznala Isus koga prv pat i se pojavil ? Da (Matt. 28,9). Ne (Ivan 20,14).

1.Matej 28:1 А по саботата, на осамнување на првиот седмичен ден, дојдоа Марија Магдалена и другата Марија да го видат гробот.

2.Luka 23:55 По него одеа и жените, кои беа дошле со Исуса од Галилеја, и го видоа гробот и како беше положено Неговото тело.

3.Marko 16: 1 А кога мина саботата, Марија Магдалена, Марија Јаковова и Салома, купија мириси, за да дојдат и да Го помажат.

Povtorno Luka 24:10 А тие беа: Марија Магдалена, и Јоана, и Марија Јакововата мајка, и други жени со нив; им го кажаа тоа на апостолите.

Jovan 20: 1 Во првиот ден на седмицата, многу рано додека уште беше темнина, Марија Магдалена дојде на гробот и виде дека каменот од гробот е поместен.

Jas pak insistiram edno moze da bide vistina spored tebe koe???
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај al_islamia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2009 во 23:14
da receme isus bil ubien pa potoa voskresnal sporet vastata teologija i uucenje,. ako bil ubien pa voskrsnat togas so kakvo telo treba da dojde pred lugeto pred svoite sledbenici so negovoto telo znaci vo fizicki aspekt ili vo duhovno telo
zosto messenger ne se obides da odgovoris na ova prasanje nego obikoluvas sosem drugi raboti
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2009 во 23:32

Dali Grobot bil otvoren (Luka 24,2) ili zatvoren koga zenite/zenata stignala(Mat 28,1-2); Sto videle kraj grobot ? Angel (Mat. 28,2) ili mladic (Marko 16,5) ili dva mazi (Luka 24,4) ili dva angeli (Ivan 20,11-12); Dali tie Luge ili Angeli bile nadvor(Mat. 28.2) ili vnatre vo grobnicata (Marko 16,5, Luka 24,3-4, Ivan 20,11-12).; Stoele (Luka 24,4) ili sedele (Matej 28,2, Marko 16,5, Ivan 20,12).; Dali Marija Magdalena go prepoznala Isus koga prv pat i se pojavil ? Da (Matt. 28,9). Ne (Ivan 20,14).

1.Matej 28:1 А по саботата, на осамнување на првиот седмичен ден, дојдоа Марија Магдалена и другата Марија да го видат гробот.

2.Luka 23:55 По него одеа и жените, кои беа дошле со Исуса од Галилеја, и го видоа гробот и како беше положено Неговото тело.

3.Marko 16: 1 А кога мина саботата, Марија Магдалена, Марија Јаковова и Салома, купија мириси, за да дојдат и да Го помажат.

Povtorno Luka 24:10 А тие беа: Марија Магдалена, и Јоана, и Марија Јакововата мајка, и други жени со нив; им го кажаа тоа на апостолите.

Jovan 20: 1 Во првиот ден на седмицата, многу рано додека уште беше темнина, Марија Магдалена дојде на гробот и виде дека каменот од гробот е поместен.

Сакаш да кажеш дека во сите четири извештаи има деталји и нијанси кои се разликуваат едните од другите?

Се сложувам!

И пролетната, и летната, и есенската, и зимската светлина се разликува една од друга, но сепак е една те иста светлина!

Сетисе на една случка која била пред извесно време и си ја доживеал во кругот на твоите блиски пријатели, (што значи сите сте биле сведоци на таа случка) и пробајте да ја реконструирате, пишувајќи ја на хартија!

Јас сум 100% сигурен дека и покрај тоа што сите ќе пишувате вистински и искрено за случката, тие извештаи ќе бидат сепак различни во деталји и нијанси!

Кога евангелиските извештаи би биле потполно идентични, тоа би било вистински разлог да се сомнева човек дека некој насилно ги координирал за да ги убеди луѓето!

Но за среќа тоа не е случај со Евангелиските извештаи на сведоците Христови!

ХалелуЈАХ

Изменето од spiros - 16.Октомври.2009 во 23:36
in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2009 во 23:44
Vaka sega kese obideme podetalno.
ako ISus ne voskresnal propaga celata hristijanska vera kako sto veli pavle:

14 ако, пак, Христос не воскреснал, тогаш напразна е нашата проповед, празна е и вашата вера. 15 Би се покажале како лажни сведоци Божји, бидејќи сведочевме против Бога дека Го воскреснал Христос, Кого што не Го воскреснал, ако навистина мртвите не воскреснуваат. . 16 Зашто, ако мртвите не воскреснуваат, и Христос не воскреснал; 17 ако, пак, Христос не воскреснал, напразна е верата ваша; вие сте уште во своите гревови; 18 тогаш и оние, што умреле за Христос, пропаднале. 19 И, ако само во овој живот се надеваме на Христос, тогаш сме ние најбедни од сите луѓе.

Pa prodolzuva vaka:

35 Но ќе рече некој: како ќе воскреснат мртвите и во какво тело ќе дојдат? Павле одговара: 43 се сее во бесчестие - воскреснува во слава; се сее во немоќ - воскреснува во сила; 44 се сее тело душевно – воскреснува тело духовно. Ако има тело душевно, има и тело духовно

A dodeka isus posle "voskresnuvanjeto" se javuva so slednive zborovi:

37 А тие, така збунети и уплашени, помислија дека гледаат дух. Но Тој им рече: „Што се плашите и зошто такви мисли влегуваат во срцата ваши? Видете ги рацете Мои и нозете Мои: Јас сум Истиот; допрете се до Мене и гледајте; зашто духот нема тело и коски, а, како што гледате, Јас имам.“ А кога го рече тоа, им ги покажа рацете и нозете. Но, додека тие од радост уште не веруваа и се чудеа, Тој им рече: „Имате ли овде нешто за јадење?“ Тие Му дадоа парче печена риба и мед со саќе. И кога зеде, јадеше пред нив. Ев. Според Лука 24 .

Poentata e sledna:

За да им докаже дека не е тоа што мислат, дека не е дух, дека е кожа и коски, а дух нема кожа и коски, дух е битие кое нема потреба од Храна, и е слободно од телото, нема повеке кожа и коски, ова го кажа и Св. Павле , го кажа и самиот Исус дека после секое воскресение секое тело ќе биде, дух, ќе биде како ангелите, па заради ваквото нивно мислење Исус им вели Видете ги рацете Мои и нозете Мои: Јас сум Истиот; допрете се до Мене , зашто им вели вака ?
За да ги убеди дека не е тоа што оние мислат, дека е истиот тој Исус, им напоменува дури и гледајте; зашто духот нема тело и коски, а, како што гледате, Јас имам.“ Секој збор од Исус е да им докаже дека Не е она што тие мислат, дух.

Секоја Верзија на Библијата сведочи дека Исус бил жив, Библијата на Јеховините сведоци вика дека Исус бил жив, Римокатоличкта Библија вика дека Исус бил жив, Протестантската те. Џејмс Кинг верзијата на Библија исто така, РСВ верзијата исто така, Било која Библија да ја читате ќе ви каже дека Исус бил жив , а не Воскреснат!

Ним по Своето страдање им се претстави жив, со многу верни докази, јавувајќи им се четириесет дни и зборувајќи им за царството Божјо. дела на апостолите 1 ред 3

Но тие, кога чуја дека е Тој жив и дека таа Го видела, не поверуваа.(се зборува за Марија Магдалена дека го видела жив на Исус, па им посведочила а тие не поверувале) Евангелие според Марко 16 ред 11 А и некои жени од нашите нé запрепастија; тие биле рано на гробот, и не го нашле телото Негово; и кога се вратија, рекоа дека им се јавиле ангели и дека им кажале дека е Тој жив. Евангелие според Лука 24 -22

И додека се чудеа на тоа, одеднаш пред нив застанаа двајца мажи во светли облеки; 5 тие се уплашија од страв и ги наведнаа лицата кон земјата, а овие им рекоа: „Зошто Го барате Живиот меѓу мртвите? Евангелие според Лука 24. -4

Нај чист цитат од Библијата кој на нај јасен начин објаснува дека Исус небил фатен, распнат и убиен на Крстот, е : Евангелие според Матеј 12 . ред 38-40
Тогаш некои од книжниците и фарисеите одговорија и рекоа: „Учителе, сакаме да видиме знак од Тебе!“ А Тој им одговори и рече: „Лукав и прељуботворен род бара знак; но нема да му се даде знак освен знакот на пророкот Јона; зашто, како што Јона беше во утробата на китот три дни и три ноќи, така и Синот Човечки ќе биде во срцето на земјата три дни и три ноќи. Евангелие според Матеј 12 . ред 38-40

Ovaa e prikaznata za Jona vo biblijata za da ni bide pojasno zosto kako jona i isus.

Бог му наредува на Јона да оди и да проповеда во Ниневија големиот град, но Јона не ја послушал наредбата од Бога, па избегал и потрчал до јафа каде што најде брод за Тарсис, се качил во него, но бидееќи избега од наредбата од Бога, Бог испратил силен ветер над Морето, кое толку се разбранило замалку да го проголта бродот, па сите се запрашале што згрешиле, што од Бога добија ваква казна и кој е виновникот за тоа, па одлучиле да фрлат ждрепка, па паднала на Јона, и го запрашале што направил што Бог е налутен на него, па им кажал за наредбата од Бога која тој неја извршил, и самиот им вели да го фрлат вморе за да се смири морето, и они да се спасат. Така и направиле, одкога го фрлиле вморе, морето се смирило, а Бог му наредува на китит да го проголта на јона… заповеда Господ на една голема риба да го проголта Јона; и Јона остана во утробата на тој кит три дена и три ноќи. Му се помоли Јона на својот Господ Бог од утробата на рибата, па рече: „Кон Господ повикав во мојата неволја и Тој ме чу… Авдиј 2 . 1 - 3
После сето ова Китот го исфрла на копно на Јона, И Јона оди да ја изврши задачата дадена од Бога, да проповеда во Нинавија.

11 Тогаш заповеда Господ на рибата, и таа го исфрли Јона на копното.
После добиеното знаење за чудото на Јона, можеме да анализираме и споредиме со чудото за кое им зборува Исус. Да го разјасниме и чудото на Јона: Значи Јона бил проголтан од големата риба (кит) кој кит го држел во својата утроба 3 дена и 3 ноќи после тоа го исфрлил китот, Јона на копно. чудото е дека никој човек неможе да издржи 3 дена и 3 ноќи во утробата на еден кит и да остане жив, Но Јона останал жив тоа го потврдува и цитатот каде вели дека се молел од утробата на китот, а за да некој се моли услов е да биде жив, мртов човек неможе да се моли, ако Јона умрел, тогаш нема чудо, тоа се очекувало да умре во утробата на китот , но неумрел па тоа е чудото, е сега можеме да споредиме чудото кое го дава Исус, со чудото на Јона.

Првата можност беше како што Јона беше… - така и Синот Човечки ќе биде…
Па каков беше Јона ???

Кога се фрли во море? .................................................ж ив
Кога го стави китот во својата утроба ? .......…………...жив
Каков беше во утробата на китот кога се молеше ?......жив
Каков беше кога китот го исфрли на копно?.................жив

Да споредиме сега каков беше Исус ???

Каков беше кога го фатија римските вијници ?.............. жив
Каков беше кога го распнаа на крстот?.........................жив
Потоа го прободе војникот со копје и тој умре…………..Мртов
Кога го ставија во тајната дупка, според Библијата 3 дена и три ноќи каков беше?........ Мртов

Па после тоа суедеќи според Библијата воскреснал.

Па сега прашувам: дали горенаведеното, е како Јона, или спротивно од Јона ???
Исус вели каков што беше Јона, таков бев и јас, синот човечки! Јона беше во секоја од наведените состојби жив, Но бидееќи се поентира на трите дена во стомакот на рибата, и трите дена во срцето на земјата заклучуваме дека Јона беше ЖИВ а Исус во срцето на земјата беше МРТОВ што пак потврдува дека е спротивно од тврдењето на Исус,
сега се соочуваме со проблем, некој овде лаже, неможе и двата искази да бидат вистинити! Дали Исус лаже или пак нашите браќа Христијани кои тврдат дека Исус беше распнат и воскресна ?

Не доликува на еден Божји гласник да зборува невистина, секако дека Исус ја зборуваше вистината, а некои Христијани кажуваат лага за Исус дека бил распнат и воскреснал, самиот Исус го кажува тоа, им дава чудо, па тоа чудо вика дека беше жив а не мртов!

Allah jasno ni pokazal vo k*ranot za isa.a.s so sledniov ajet:

Да ние, навистина, го убивме Месих (преведено Христос)," Иса, синот на Мерјем, Аллаховиот пратеник. Не го убија и не го распнаа! Туку тоа им се причини. А оние кои, навистина, не се согласија во тоа, во сомневање се: ништо не знаеја за него, само се сомневаа... Не го убија сигурно, Сурах 4 ред 157

SubahanAllah (slaven neka e Allah).
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2009 во 23:51
Originally posted by spiros spiros напиша:

Сакаш да кажеш дека во сите четири извештаи има деталји и нијанси кои се разликуваат едните од другите?

Се сложувам!

И пролетната, и летната, и есенската, и зимската светлина се разликува една од друга, но сепак е една те иста светлина!

Сетисе на една случка која била пред извесно време и си ја доживеал во кругот на твоите блиски пријатели, (што значи сите сте биле сведоци на таа случка) и пробајте да ја реконструирате, пишувајќи ја на хартија!

Јас сум 100% сигурен дека и покрај тоа што сите ќе пишувате вистински и искрено за случката, тие извештаи ќе бидат сепак различни во деталји и нијанси!

Кога евангелиските извештаи би биле потполно идентични, тоа би било вистински разлог да се сомнева човек дека некој насилно ги координирал за да ги убеди луѓето!

Но за среќа тоа не е случај со Евангелиските извештаи на сведоците Христови!

ХалелуЈАХ

Jas se slozuvam celosno so tebe deka site ce napiseme za sluckata neso razlicno.
I se donesuva eden zaklucok biblijata e pisuva od obicni ljuge kako mene.tebe i dr.
A ne od boga zasto siguren sam deka ce se soglasesh so mene BOG E BEZGRESEN.
epa sega inspirirani od boga ili od rekla-kazala.

Изменето од hleb20 - 16.Октомври.2009 во 23:52
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај al_islamia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2009 во 23:54
so ovie bibliski citati zaklucuvame deka isus dosol vo fizicko telo a ne duhovno toa znaci deka isus vvoopsto ne bil ubien nitu raspnat nitu obesen
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2009 во 23:58

Jas se slozuvam celosno so tebe deka site ce napiseme za sluckata neso razlicno.
I se donesuva eden zaklucok biblijata e pisuva od obicni ljuge kako mene.tebe i dr.
A ne od boga zasto siguren sam deka ce se soglasesh so mene BOG E BEZGRESEN.
epa sega inspirirani od boga ili od rekla-kazala.

БОГ неслучајно ги избрал грешниците, слепите, глувите, несовршените, неписмените, ... коишто веруваат на Најрадосната Вест, за да ја порази “мудроста“ на тие што бараат совршени докази, златни телиња,безгрешни книги и тн. како понатамошен материјален доказ на БОЖЈАТА СОВРШЕНОСТ!
in Time & Eternity!

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2009 во 02:14

За да им докаже дека не е тоа што мислат, дека не е дух, дека е кожа и коски, а дух нема кожа и коски, дух е битие кое нема потреба од Храна, и е слободно од телото, нема повеке кожа и коски, ова го кажа и Св. Павле , го кажа и самиот Исус дека после секое воскресение секое тело ќе биде, дух, ќе биде како ангелите, па заради ваквото нивно мислење Исус им вели Видете ги рацете Мои и нозете Мои: Јас сум Истиот; допрете се до Мене , зашто им вели вака ?

Originally posted by al_islamia al_islamia напиша:

so ovie bibliski citati zaklucuvame deka isus dosol vo fizicko telo a ne duhovno toa znaci deka isus vvoopsto ne bil ubien nitu raspnat nitu obesen

Тука лежи проблемот во исламското неразбирање на Библијата. Вие муслиманите мислите дека христијаните веруваат во духовно воскресение, па затоа и ги наведувате овие "аргументи" дека Христос не бил воскреснат.
Но, читајте сега внимателно, христијаните веруваат во телесно воскресение, во воскресение на телото. Токму затоа Исус ги предизвикува учениците да го допрат, за да им докаже дека не е дух, ниту пак привидение, туку дека воскреснал од мртвите! големо%20гушкање

И ајде, до кога ќе чекам од вас да ми одговорите на Кого се однесува следново старозаветно пророштво:

"Беше презрен, отфрлен од луѓето, човек на болката, свикнат на страдањата, од Кого секој го отстранува лицето, беше презрен, и за ништо го сметавме. А Тој ги понесе нашите болести, ги зеде врз себе нашите болки, додека ние сметавме дека Бог Го бие и Го понижува. За нашите престапи беше прободен, сотрен, за нашите беззаконија. Казната за нашиот мир падна врз Него, преку Неговите рани ние се исцеливме. Сите скитавме како овци, и секој одеше по својот пат. А Господ ги возложи на Него беззаконијата на сите нас. Го измачуваа, а Тој оставаше, и не ја отвори Својата уста. Го одведоа како јагне на колење; како овца нема, пред оние што ја стрижат, не ја отвори Својата уста. Со сила и со суд се ослободија од Него, и кој ќе го искаже Неговиот род? Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага. "(Исаија 53:3-9, Библијата)

збунетост
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Dzingis Kan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2009
Поени: 133
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dzingis Kan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2009 во 11:20
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Тука лежи проблемот во исламското неразбирање на Библијата. Вие муслиманите мислите дека христијаните веруваат во духовно воскресение, па затоа и ги наведувате овие "аргументи" дека Христос не бил воскреснат.

Но, читајте сега внимателно, христијаните веруваат во телесно воскресение, во воскресение на телото. Токму затоа Исус ги предизвикува учениците да го допрат, за да им докаже дека не е дух, ниту пак привидение, туку дека воскреснал од мртвите! големо%20гушкање

Ма немој верувале во телесно воскресение. Јааа мајката....

А ова што го вели Павле во Коринтјаните:

35 Но ќе рече некој:како ќе воскреснат мртвите и во какво тело ќе дојдат? Павле одговара: 43 се сее во бесчестие - воскреснува во слава; се сее во немоќ - воскреснува во сила; 44се сее тело душевно – воскреснува тело духовно. Ако има тело душевно, има и тело духовно.
/SIZE]   
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,406 секунди.