|
Фејсбукоманија кај учениците |
Внеси реплика | страница <1234 5> |
Автор | ||
Anarchy
Сениор Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Добро, ајде кажете што е најлошото што може да му се случи на вашето дете на facebook?
|
||
Anarchy
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мене отсекогаш ми беше објаснето што и како стојат работите со останатиот дел од светот, секогаш можев да прашам за совет, секогаш моите беа пред се другарски настроени кон мене, не помнам дека некогаш сум бил условен дека нешто не смеам да правам (се разбира ако е тоа за мое добро) и секогаш сум имал право на свој сопствен избор (иако многу пати тоа што сум го одбрал не било добро, никогаш немам зажалено...научена е лекција плус). Мислам дека и само така може да се изгради една личност. |
||
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Баунти дечки, ти се си во право ама децата не попусто спаѓаат во ранливата група на луѓе. Бунтовник си си по природа и тебе како и на секој друг му е од животно значење слободата.
Сега зборуваш од гледна точка на еден полнолетна изградена личност која може да делува, да размислува и да се брани, како умствено така и физички. Децата не се во состојба да проценуваат опасни ситуации бидејќи немаат животно искуство. Секако дека инстиктот им работи но 14 годишен секако не гледа многу подалеку од носот (без навреда) ама се незрели. Родителот е морално и законски обврзан да го штити своето дете.
Да не должам, светската јавност постојано ја тресат монструозни приказни за приведени педофили, криминалци и насилници кои своите жртви ги демнеле подолг период на интернет. Интересното е што и тие се наоѓаат помеѓу себе без притоа да имале претходен физички контакт, туку психопатските умови ги нанеле еден кон друг.
Многу лесно можат да им се закачат на децата, да го откријат нивниот вистински идентитет и живеалиште, училиштето кое го посетуваат и да почнат да им се наметнуваат.
Генерално зборувам за сите типови на жива комуникација што се одвива на Интернет.
Секој родител треба да седне, внимателно, ненаметливо и детално да го испраша своето дете за контактите кое ги има во месинџерите и останатите социјални мрежи, колку навистина ги познава тие луѓе и на кој начин воспоставиле контакт.
Не знам колку во Македонија се следат Talk Show-уа на Опра, Рики Лејк и слични каде секојдневно се обработуваат овакви теми и се трудат да им ја прикажат реалноста на луѓето и лошите страни на Интернетот, каде присуствуваат и сведочат вистински жртви на сексуално малтретирање, роднини на трагично убиените.
Криминалците со брзина на светлоста се поврзуват сега и не треба да се потценува или да се избегнува фактот дека опасноста навистина постои.
Тоа не е ништо ново, постоело од памтивек но денеска Интернетот нуди уште побрз и полесен пристап до луѓето и нивната интима.
|
||
Beauty fades, dumb is forever
|
||
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
најлошото ?? слушна за девојчето што вчера се самоуби во велес ?? наводно, била член на некоја секта од холандија, и комуницирале токму на фејсбук да не зборувам колку вакви случаи има... се е добро додека има граница,... откако ќе се премине границата време е да се превземат мерки |
||
zenmaster
Сениор Interceptor Регистриран: 05.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 4262 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ај те молам немој ова да го кажуваш .
Нејзините родители се пријатели со моите родители и нашите мајки работат во соседни канцеларии .
И не си терабала ова да го напишеш , нема врска со реалноста...чаршиски муабет .
|
||
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
|
||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
размисли пред да напишеш глупост
|
||
Anarchy
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во право сте. Чувајте си ги децата дома, носете ги и враќајте ги на училиште, гледајте ги додека играат фудбал и др.....или кога ќе размислам подобро е да платите домашно обазование и никаде да не ги пуштате сами. Направете го сето тоа, само не шпионирајте што и како прават на интернет.
|
||
volkswagen
Модератор Знам, комшивка ми е! Регистриран: 18.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 4820 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
НЕ гледам убавина во фајсбук. Колку што знам и единствен сум во класот кој не го користи.
Значи, градов е 60 000 жители и за 10 минути в крст можиш да го преодиш...не ми треба дружење преку нет со луѓето со кои можам да контактирам во живо
|
||
Zajcef
Сениор TOTENKOPF Регистриран: 16.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1252 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не лажи-ја посматраш твојана нонстоп преку фејсбук А најлошото што може да му се случи на вашите деца ради фејсбук е да станат basement dwellers или да ги силува некој педофил или манијак(ако се поголемки) |
||
Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....
|
||
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Праша што е најлошто што може да му се деси на детето, ете јас ти одговорив а пишале и други. Ако тоа не доволно серизоно......што друго.
Ако сакаш да имаш на увид со кого твоето дете комуницира тоа не не никаква повреда на интимата. А тоа 24/7 опсервација и контрола врз детето кое ти го споменуваш е чиста патологија и нема врска со грижата спрема децата.
И јас размислував како тебе до скоро, па почнаа драстично да ми се менуваат ставовите. Впрочем гледано од аспект на родител ова е и многу тешко прашање.
|
||
Beauty fades, dumb is forever
|
||
volkswagen
Модератор Знам, комшивка ми е! Регистриран: 18.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 4820 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Значи, манијачам на нејзиниот HI5 профил пошо можам да го следам без да барам одобрение од незе, а фејсбук НЕ КОРИСТАМ Изменето од volkswagen - 15.Октомври.2009 во 19:08 |
||
ace_boy
Сениор BADBOY Регистриран: 04.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 158 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Abe so vi e na vas zakon e fejsbuk be
|
||
G1RL
Сениор Регистриран: 09.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 103 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
a jas imam facebook i mislam deka nema nekoja golema opasnost od nego osven toa sto decata moze cel den da pominat pred kompjuterot neizvrsuvajki gi svoite obvrski ... Ima pooveke sli4ni stranici a ako gledame taka treba da se otkazeme od internetot da nemame ni msn,scype ni mail - nisto... Na kraj mislam deka ne bi trebalo fb-ot da se svaka tolku seriozno a ako nekoj misli deka nepoznatite lugje na fb se opasni neka prifakja samo lugjeto sto gi poznava...
|
||
TODAY COULD BE YOUR BEST, WORST OR LAST DAY IN YOUR LIFE...
|
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Da ne zaboravame deka zboruvame za mladi populacija koja mnogu teshko razgranicuva dobro od losho. Sum razgovarala so mnogu deca na ovaa tema i sami si kazuvale kako navleguvale vo zamkite na lugetp koi na lesen nacin im gi zemale broevite na telefon, odnosno podatoci koi mozebi zrela osoba tolku lesno ne bi gi dala.
|
||
Внеси реплика | страница <1234 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |