Испечати | Затвори го прозорот

Фејсбукоманија кај учениците

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Образование
Опис на форумот: Улично, основно, средно, високо...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20375
Датум на принтање: 22.Декември.2024 во 23:23
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Фејсбукоманија кај учениците
Постирано од: mamamd
Наслов: Фејсбукоманија кај учениците
Датум на внесување: 12.Октомври.2009 во 10:45
Со колегата Доги подебатиравме малку повеке за една појава која кај нас стана поопасна и од свинскиот грип- фејсбукоманија меѓу нашите најмлади па еве нашите дилеми ги поставуваме тука, секој да каже свој став и да даде свој придонес во правилно канализирање на работите (колку се може). Секој од нас во својата листа на пријатели добива барање за прифаќење на некое лице кое знае дека е малолетно и се наоѓа во дилема да го прифати или не.
 Колку оваа активност на нашите деца им е корисна/штетна? Водат ли родителите контрола за слободното време на своите деца? Разговараат ли вработените во училиштата за користењето на оваа популарна страница од страна на учениците и начините како да се заштитат од несакани дејанија? Знаат ли кои им се контактите кои децата/учениците ги воспоставуваат? Дали во име на некоја слобода на приватност и детските права малку се претера?

Коментари:
Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 12.Октомври.2009 во 10:55
во име на детските права...да..мислам дека претеравме
ама западњачкиот живот за кој толку мечтаевме сега ни се удира од глава
колку и да вршиме контрола над децата,факт е дека се’ не можеш да контролираш
нам како на родители ни останува да разговараме со децата,да дебатираме,да се убедуваме...и никогаш,ама никогаш да не преминуваме кон престроги казни и тепачки...зашто тука завршува поверењето меѓу нас и децата и почнува револтот...а револтот добро знаеме што носи.
а за советување во училиштата конкретно на тема -фејсбукоманија до сега не сум слушнала...бар не кај моите деца...
а и те како е потребно

-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 12.Октомври.2009 во 12:01
Има поделени аналитичари и критичари за овој "проблем. На едната страна се тие кои што тврдат дека facebook-от е добар за денешнава младина и воопшто за секој од нас. Дека facebook-от овозможува размена на разни информации, едуцирање на денешнава младина, поврзување на една личност со останатиот дел од светот.

Од друга страна се оние кои е против. Тврдат дека е нездраво трошење по 7-8 па и повеќе часови на ден. Штетно е за очите да се стои толку време пред монитор. За телото, кое стои во иста положба подолго време, наместо да се физички активни тие деца. Дека, создавање на нов пријател на facebook е сосема поразлично од пријателот во реалниот свет.

Пред 2 месеци разговарав со близок другар на msn. Тој веќе 1 година живее во Чикаго и ретко се наоѓаме така да си поразговараме. Ми вика оди на facebook да слушнеш некои мои песни. Му кажав дека немам (во тој момент се уште немав), а тој ми вика немаш facebook немаш социјален живот. газење%20од%20смеење Не, му реков, ако имам facebook нема да имам социјален живот. Слободното време, кое и онака малку го имам ќе го трошам на праење празни муабети, ке немам време за моите другари во реалниот живот, време за моето семејство и време за остварување на моите амбиции. Неговиот одговор беше, дека нему му е неопходен facebook, msn и сл. за да контактира со семејството и пријателите.

Е сега она што мене ме плаши е: затворање на децата од најмала возраст дома, седење по цели денови на facebook, изолирање од надворешен свет, кога се на училиште скоро сите разговараат до каде се со FarmWille или со Texas HoldEm Poker. Тоа е еден круг што не запира. Тој има, таа има, тие имаат, па зошто и јас да немам facebook, азбунетост. Помалку реални пријатели, помалку контакти, намалена способност за комуникација, зголемена несигурност. Тоа се работите што денешните деца ги добиваат од современиот живот, живот таков каков што ние постарите го создадовме. Во недостиг на реални пријатели, секое едно дете ќе си рече, мене ми е подобро на интернет, тука се ми е познато, нема кој да ме повреди, а и тука сум најдобар. Додека се мали децата, ке можете да ги тргните од компјутер. Ако имаат нешто што ќе ги влече и надвор уште подобро. Но, кој може мене да ми каже дека не смеам да седам на facebookзбунетост. Никој. Така голем дел од оние што ми се пријатели, тепаат по цели денови, не гледајќи дека од ден на ден стануваат се попасивни. Немаат никаков прогрес, не одржуваат контакти, немаат тотално никакви амбиции ниту идеи кои би требало да се трудат да ги остварат.

На крај, неопходни ни се решенија. Решенијата не го гледам да му забраните на вашето дете да седи на компјутер. Туку, кога и да имате слободно време, земето го со вас и прошетајте го, однесете го на некое историко, културно какво и да е место. На сладолед, во парк. Ако сака да излезе и да игра со другарите, оставете го што подолго тоа подобро. Уште од мали научете ги дека треба да спортуваат, кој и да е спорт и доколку се појави таква желба во нив, подржувајте ги. За викенд носете ги некаде на село, планина. Само со покажување на убавините од реалноста, може да ги оттргните од негативностите од виртуалниот свет.

Не мислам дека може да се реагира организирано и да се воведе некои предавања во училиштата.

-------------

Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 13.Октомври.2009 во 11:45

Лично сметам дека Фејсбук и слични социјални мрежи воопшто и не се наменети за деца. Секој може да им праќа покани разноразни без притоа тие да ја познаваат личноста. Сметам дека демнат многу опасности на нетот за кои доста луѓе и не се свесни за нив или бираат да заземат лесен став. На сите овие мрежи се изложени еден куп информации врзани за нашата приватност и активности а тоа носи и потенцијален ризик. Јас секогаш сум внимателна што пишувам по тоа статусите и кои слики ќе ги аплоудувам.....колку деца внимаваат на овие работи??!! И родителите не можат да ги контролираат 100%, немкжат 24ч да им висат над глава.

Фејсбукот и останатите програми за социјализација и комуникација имаат за цел да ги оддржуваат контактите помеѓу луѓето без притоа да го преселат целокупниот свој живот таму.  Децата и тинејџерите повеќе преферираат да се најдат на фејсбук и таму да се договараат и разменуваат информации отколку да излезат надвор да се најдат некаде и да седнат како луѓе во 4 очи. Проблемот е што кога некој се регистрира компјутерот не може да препознае дали навистина има 18 год или не.  Мислам дека некоја нормална граница за регистрација би тербало да биде 16-17 год и никако под тоа. Сепак овие млади веќе имаат развиено повисок степен на одговорност и свесност.
ПОрано ни требаше и по неколку месеци да слушнеме некој сеир или оговарање, кој со кого се смувал, раскинал, кој каде излагал.....сега на изволте се.
Воопшто целиот начин на одвивање комуникација помеѓу младината станува неприроден и оттуѓувачки.

-------------
Beauty fades, dumb is forever

Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 13.Октомври.2009 во 13:53
Целосно се согласувам со Глен, фејсбукоманијата (и интернетот) како феномен крие опасности и за возрасните, но најмногу за децата, кои често се оставаат без контрола од родителите, во име на некоја доверба, што според мене е погрешно.
Извесна контрола мора да се има, како во однос на времето кое децата го поминуваат на Фејсбук и воопшто на интернет, како и на она што го прават додека се на компјутер...
Се случуваат секакви злоупотреби со децата и нивните лични податоци кои така лекомислено и наивно ги оставаат по секакви сајтови, па дури и вакви примери на злоупотреба од сопствен родител:

http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=62826&kategorija=6 - - Преку Фејсбук и предложил секс на својата ќерка  

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.

Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 13.Октомври.2009 во 23:08
ја имам фејсбук отворено чисто поради тоа што сите имаат, ако некогаш ми тогаш го отварам, немам ни слики ставено, ни коментари ни ништо зевање

бтв, што секогаш стално се се врти околу фејсбук, тоа е само најновата интернет страна каде има вакви работи, не е ни прва ни последна

-------------
размисли пред да напишеш глупост

Постирано од: scream4help
Датум на внесување: 14.Октомври.2009 во 00:35
Дали Фејсбук или Хајфајв ,не е важно која социјална мрежа е во прашање.Интернет опасноста демне.Како да ги спречиме нашите деца?Потребно е многу зборување ,а и голема контрола...Еве еден линк(иако местото можеби не е во оваа тема) од каде што може да симнете програм и да контролирате се што се гледа и пишува преку вашиот компјутер.Не е фер ,но корисно е за домашна контрола ,а и децата нема да знаат воедно дека се контролитани.

http://www.interfejs.tv/prilog.php?ID=5391

http://www1.k9webprotection.com/

-------------
http://www.glitter-graphics.com">

Датум на внесување: 14.Октомври.2009 во 00:46
Originally posted by scream4help scream4help напиша:

Дали Фејсбук или Хајфајв ,не е важно која социјална мрежа е во прашање.Интернет опасноста демне.Како да ги спречиме нашите деца?Потребно е многу зборување ,а и голема контрола...Еве еден линк(иако местото можеби не е во оваа тема) од каде што може да симнете програм и да контролирате се што се гледа и пишува преку вашиот компјутер.Не е фер ,но корисно е за домашна контрола ,а и децата нема да знаат воедно дека се контролитани.

Како да не, ако немаш доверба во твоето дете што прави на интернет, како ќе имаш доверба да го пуштиш да оди на пикник, прошетки и сл. со другарчиња за викенд. Или ќе одиш со него

-------------

Датум на внесување: 14.Октомври.2009 во 01:31
Разговор и контрола не значи и недоверба...Интернет опасност и пуштање на пикник е сосема нешто друго.

-------------

Датум на внесување: 14.Октомври.2009 во 01:38
Никој не смее да ги ограничи моите потреби и да навлегува во мојата интима уште од најмали години.

-------------

Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 14.Октомври.2009 во 01:39
Originally posted by bounty_hunter bounty_hunter напиша:

Никој не смее да ги ограничи моите потреби и да навлегува во мојата интима уште од најмали години.

kolku mali?

Датум на внесување: 14.Октомври.2009 во 01:45
10-11 год. Секој си има право на своја интима, без разлика на возраст.

-------------

Датум на внесување: 14.Октомври.2009 во 01:48

твоите потреби и твојата интима од најмали нозе е обврска на родителот да ги контролира и да направи личност со добри карактерни вредности...а,колку ќе дозволи и ограничи зависи од тоа како детето се гради како личност и дали ги почитува и применува воспитните мерки на родителот!

-------------

Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 14.Октомври.2009 во 01:53
...so ogled na opkruzuvanjetooooooooooooooo i opstestvoto?!

Датум на внесување: 14.Октомври.2009 во 02:08
Добро, ајде кажете што е најлошото што може да му се случи на вашето дете на facebook?

-------------

Датум на внесување: 14.Октомври.2009 во 02:58

твоите потреби и твојата интима од најмали нозе е обврска на родителот да ги контролира и да направи личност со добри карактерни вредности...а,колку ќе дозволи и ограничи зависи од тоа како детето се гради како личност и дали ги почитува и применува воспитните мерки на родителот!

Мене отсекогаш ми беше објаснето што и како стојат работите со останатиот дел од светот, секогаш можев да прашам за совет, секогаш моите беа пред се другарски настроени кон мене, не помнам дека некогаш сум бил условен дека нешто не смеам да правам (се разбира ако е тоа за мое добро) и секогаш сум имал право на свој сопствен избор (иако многу пати тоа што сум го одбрал не било добро, никогаш немам зажалено...научена е лекција плус). Мислам дека и само така може да се изгради една личност.

-------------

Датум на внесување: 14.Октомври.2009 во 13:36
Баунти дечки, ти се си во право ама децата не попусто спаѓаат во ранливата група на луѓе. Бунтовник си си по природа и тебе како и на секој друг му е од животно значење слободата.
Сега зборуваш од гледна точка на еден полнолетна изградена личност која може да делува, да размислува и да се брани, како умствено така и физички. Децата не се во состојба да проценуваат опасни ситуации бидејќи немаат животно искуство. Секако дека инстиктот им работи но 14 годишен секако не гледа многу подалеку од носот (без навреда) ама се незрели. Родителот е морално и законски обврзан да го штити своето дете.
Да не должам, светската јавност постојано ја тресат монструозни приказни за приведени педофили, криминалци и насилници кои своите жртви ги демнеле подолг период на интернет. Интересното е што и тие се наоѓаат помеѓу себе без притоа да имале претходен физички контакт, туку психопатските умови ги нанеле еден кон друг.
Многу лесно можат да им се закачат на децата, да го откријат нивниот вистински идентитет и живеалиште, училиштето кое го посетуваат и да почнат да им се наметнуваат.
Генерално зборувам за сите типови на жива комуникација што се одвива на Интернет.
Секој родител треба да седне, внимателно, ненаметливо и детално да го испраша своето дете за контактите кое ги има во месинџерите и останатите социјални мрежи, колку навистина ги познава тие луѓе и на кој начин воспоставиле контакт.
Не знам колку во Македонија се следат Talk Show-уа на Опра, Рики Лејк и слични каде секојдневно се обработуваат овакви теми и се трудат да им ја прикажат реалноста на луѓето и лошите страни на Интернетот, каде присуствуваат и сведочат вистински жртви на сексуално малтретирање, роднини на трагично убиените.
Криминалците со брзина на светлоста се поврзуват сега и не треба да се потценува или да се избегнува фактот дека опасноста навистина постои.
Тоа не е ништо ново, постоело од памтивек но денеска Интернетот нуди уште  побрз и полесен пристап до луѓето и нивната интима.

-------------

Постирано од: BisernA
Датум на внесување: 14.Октомври.2009 во 15:03

Добро, ајде кажете што е најлошото што може да му се случи на вашето дете на facebook?

најлошото ?? слушна за девојчето што вчера се самоуби во велес ?? наводно, била член на некоја секта од холандија, и комуницирале токму на фејсбук да не зборувам колку вакви случаи има...

се е добро додека има граница,... откако ќе се премине границата време е да се превземат мерки

-------------

Постирано од: zenmaster
Датум на внесување: 14.Октомври.2009 во 15:07
Originally posted by BisernA BisernA напиша:

најлошото ?? слушна за девојчето што вчера се самоуби во велес ?? наводно, била член на некоја секта од холандија, и комуницирале токму на фејсбук да не зборувам колку вакви случаи има...

се е добро додека има граница,... откако ќе се премине границата време е да се превземат мерки

Ај те молам немој ова да го кажуваш .
Нејзините родители се пријатели со моите родители и нашите мајки работат во соседни канцеларии .
И не си терабала ова да го напишеш , нема врска со реалноста...чаршиски муабет .

-------------
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">

Датум на внесување: 14.Октомври.2009 во 15:31

Како да не, ако немаш доверба во твоето дете што прави на интернет, како ќе имаш доверба да го пуштиш да оди на пикник, прошетки и сл. со другарчиња за викенд. Или ќе одиш со него
ако седи по интернет, нема да оди на пикник и прошетки намигнување

-------------

Датум на внесување: 14.Октомври.2009 во 17:08
Во право сте. Чувајте си ги децата дома, носете ги и враќајте ги на училиште, гледајте ги додека играат фудбал и др.....или кога ќе размислам подобро е да платите домашно обазование и никаде да не ги пуштате сами. Направете го сето тоа, само не шпионирајте што и како прават на интернет.

-------------

Постирано од: volkswagen
Датум на внесување: 14.Октомври.2009 во 22:27
НЕ гледам убавина во фајсбук. Колку што знам и единствен сум во класот кој не го користи.
Значи, градов е 60 000 жители и за 10 минути в крст можиш да го преодиш...не ми треба дружење преку нет со луѓето со кои можам да контактирам во живонамигнување

Постирано од: Zajcef
Датум на внесување: 15.Октомври.2009 во 12:57
Originally posted by volkswagen volkswagen напиша:

НЕ гледам убавина во фајсбук. Колку што знам и единствен сум во класот кој не го користи.
Значи, градов е 60 000 жители и за 10 минути в крст можиш да го преодиш...не ми треба дружење преку нет со луѓето со кои можам да контактирам во живонамигнување

Не лажи-ја посматраш твојана нонстоп преку фејсбук
А најлошото што може да му се случи на вашите деца ради фејсбук е да станат basement dwellers или да ги силува некој педофил или манијак(ако се поголемки)

-------------
Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....

Датум на внесување: 15.Октомври.2009 во 18:03

Во право сте. Чувајте си ги децата дома, носете ги и враќајте ги на училиште, гледајте ги додека играат фудбал и др.....или кога ќе размислам подобро е да платите домашно обазование и никаде да не ги пуштате сами. Направете го сето тоа, само не шпионирајте што и како прават на интернет.

Праша што е најлошто што може да му се деси на детето, ете јас ти одговорив а пишале и други. Ако тоа не доволно серизоно......што друго.
Ако сакаш да имаш на увид со кого твоето дете комуницира тоа не не никаква повреда на интимата. А тоа 24/7 опсервација и контрола врз детето кое ти го споменуваш е чиста патологија и нема врска со грижата спрема децата.
И јас размислував како тебе до скоро, па почнаа драстично да ми се менуваат ставовите. Впрочем гледано од аспект на родител ова е и многу тешко прашање.
намигнување

-------------

Постирано од: volkswagen
Датум на внесување: 15.Октомври.2009 во 19:08
Originally posted by Zajcef Zajcef напиша:

Originally posted by volkswagen volkswagen напиша:

Не лажи-ја посматраш твојана нонстоп преку фејсбук
А најлошото што може да му се случи на вашите деца ради фејсбук е да станат basement dwellers или да ги силува некој педофил или манијак(ако се поголемки)
Еееех, мали... ти објаснив јас тебе на школо, ама морам да го пишам постов за да не испадне дека лажам во очите на форумџиитесреќа

Значи, манијачам на нејзиниот HI5 профил пошо можам да го следам без да барам одобрение од незенамигнување, а фејсбук НЕ КОРИСТАМ

Постирано од: ace_boy
Датум на внесување: 15.Октомври.2009 во 21:54
Abe so vi e na vas zakon e fejsbuk be

-------------
Poarno da lezis badijala otkolku da rabotis badijala
Made by: Faruk Fazlinovic

Постирано од: G1RL
Датум на внесување: 15.Октомври.2009 во 22:03
a jas imam facebook i mislam deka nema nekoja golema opasnost od nego osven toa sto decata moze cel den da pominat pred kompjuterot neizvrsuvajki gi svoite obvrski ... Ima pooveke sli4ni stranici a ako gledame taka treba da se otkazeme od internetot da nemame ni msn,scype ni mail - nisto... Na kraj mislam deka ne bi trebalo fb-ot da se svaka tolku seriozno a ako nekoj misli deka nepoznatite lugje na fb se opasni neka prifakja samo lugjeto sto gi poznava...

-------------
TODAY COULD BE YOUR BEST, WORST OR LAST DAY IN YOUR LIFE...

Датум на внесување: 15.Октомври.2009 во 22:19
Da ne zaboravame deka zboruvame za mladi populacija koja mnogu teshko razgranicuva dobro od losho. Sum razgovarala so mnogu deca na ovaa tema i sami si kazuvale kako navleguvale vo zamkite na lugetp koi na lesen nacin im gi zemale broevite na telefon, odnosno podatoci koi mozebi zrela osoba tolku lesno ne bi gi dala. 

-------------

Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 06:39
фејсбук ти е закон нема врска ништо само ако некој претера, еве на пример кај мене на профил и нема ништо ама баш ништо лошо, ниту правам такви некој негативни тестови или да правам сексбук само комуницирам и постирам некој видеа кој се нормални.

-------------

Постирано од: ace_boy
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 15:25
I ja isto kako Darko i plus igram igri se dopisuvam so drugarite abe zakon eголема%20насмевка Eden od moj klas nema facebook go zezame celo vremeголема%20насмевка

-------------
Poarno da lezis badijala otkolku da rabotis badijala
Made by: Faruk Fazlinovic

Постирано од: Dogi
Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 13:33
секоја нова работа, во нејзината почетна фаза е интересна.
но има нешто поинтересно во внесувањето дел од себе во facebook-от.
таму излегуваат и оние најскриените делови од човечката душа, она што секој порано си го носел во себе и тешко го давал на увид на пошироката јавност.
што правиме со тоа!?
излезе дека facebook е нешто што лесно се учи, лесно се практицира, но тешко се контролира.
дали на крај една веб страна ќе ги контролира нашите животи!?
сади, вади, бери, ждери.
каде е границата!?
дали човекот може да си поставува граници или опиени од визната либерализација, ќе посакаме сите, буквално секакви граници да ги снема!?
ни требаат ли некои граници, морални, законски, физички?
некој спомна 10-12 години.
границата на facebook колку што знам е 13 години.
значи сите поголеми од тоа.
и кај води сето ова на крај!?
ете почнува полека да се движи кон мобилните телефони.
значи пристапноста е подобрена, но откачувањето е тешко.
време ли е за аларм, „опасност од зависност“ или не!?

-------------
Јас сум мајстор!

http://widget.meebo.com/mm.swf?asMwhdKtFb" rel="nofollow - Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)

Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 19:57
Децата се многу искрени а и сакаат да с епофалат што знаатголема%20насмевка
http://vesti.alfatv.com.mk/default.aspx?mId=-4&egId=1&eventId=14167 -

Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 10:34
Originally posted by ace_boy ace_boy напиша:

I ja isto kako Darko i plus igram igri se dopisuvam so drugarite abe zakon eголема%20насмевка Eden od moj klas nema facebook go zezame celo vremeголема%20насмевка

Е не е убаво што го зезата, можеби детето и нема услови да има фејсбук, можеби не е доволно упатен во информатичките науки, треба да му помогнете и да го упатите подобро кон тоа, а можеби и од чиста мира не сака, мислејќи дека тоа му го одвлекува вниманието да не учи, сваќаш?намигнување
Инаку не е наша кривица што ги користиме компјутерите во школо за фејсбуци и форуми, тоа е кривица на донаторот.среќа

-------------

Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 15:20
кога тогаш ќе им се здосади на децата ова

-------------

Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 15:40
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

ма.... не верувам, тоа е опседнатост... исто како алкохол, може да ти здосади од пиво на тебе? или од филозофирање на мене?намигнување

-------------

Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 19:25
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Originally posted by zabegan zabegan напиша:

ма.... не верувам, тоа е опседнатост... исто како алкохол, може да ти здосади од пиво на тебе? или од филозофирање на мене?намигнување
зборот ми беше дека тоа е моментален тренд кој кога тогаш ќе помине како и секој друг тренд, јас го отворив заради тоа, дека сите имаат фејсбук, ама го отварам до три четири пати месечно
но убаво рече, дека е зависност, но многу луѓе се откажале од зависност среќа

-------------

Постирано од: Македон
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 19:14
Јас не сум ученик ниту во основно ниту во средно, но немам фејсбук, уште тој ми фали покрај MSN, Skype и Yahoo.голема%20насмевка
Не ќе можам да постигнам.голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 19:36
Originally posted by Македон Македон напиша:

Јас не сум ученик ниту во основно ниту во средно, но немам фејсбук, уште тој ми фали покрај MSN, Skype и Yahoo.голема%20насмевка

па затоа што не си ученик неможеш, на учениците од учење се во форма и добра кондиција па можат свеголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------

Постирано од: fiks
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 19:55
Фејсбук според мене а и гледам повеќето од нас го потенцираат тоа,еден тренд моментален кој е во многу голем замав низ интернет популацијата.
Како што беа популарни форумите пред неколку години така и сега фејсбук ги има своите 5 минути.
За разлика од другите интернет програми за комуникација и дружење е многу понапред во смисла на ставање фотографии,пишување и коментари на истите,он лајн игрички и слично.
Се сеќавате на мирц?-И тој си имаше 5 минути инстант слава и потоа замина во историјата,како и предходно што беше популарно меил да имаш на мсн,па да напишеш нешто интересно да ти стои и така натамо.
Повеќето корисници на фејсбук го користат поради една голема предност што ја има,а тоа е се на едно место,можеш да имаш пристап да сите пријателства,да муабетиш со сите,тука се игричките кои ги има повеќе така да секој може да си најде некоја што му одговара и слично.
Гледам голем број фејсбук го користат исклучиво за играње покер тексас холд ем додека другото многу им е занемарено.
Сум забележал дека женската популација е многу активна во решавањето на некои од глупи до најглупи квизови и триста глупости,не знам што е финтата во тоа да "дознаеш" кој ти е пријател или непријател на денот и слично.
Иначе сајтот е идеален за губење на време во неограничени количини,со разни зезанции и триста глупости.

Имам многу пријатели на кои сајтот им е влезен во крв и се зависни од него и постојано киснат на фб,но како што мене ми беше интересно на почеток сега одеднаш интересирањето ми спадна некако а и на повеќето членови им се губи интересот.

Факт е дека е многу популарен но како и за се друго од врвот ќе го исфрли нешто ново со нов концепт и тематика кое бидете сигурни ќе се појави за брзо време бидејќи тоа е некој непишан закон кој мора да се испочитува,единствено е под знак прашалник само временскиот распон во кој ќе се случи тоа.

Но опасноста се крие баш во тоа.
Што ако тоа ново место за одземање на времето најчесто без врска потрошено и за глупости биде позаразно од сегашниов фејсбук????
-Како што оди технологијава напред според мене следно нешто што ќе се случи а тоа сигурно ќе биде најдоцна за 10 години е тоа да со едно приклучување на некој сајт ќе можеме и во живо да контактираме со сите пријатели истовремено користејќи и слика и звук заедно,скајп или мсн нема да ни бидат веќе потребни оти ќе заминат во историјата а се ова ќе биде во 3D технологија,со холограми и слични технолошки достигнувања,што би се рекло ќе напредне само заразата и зависноста.

Според мене нема опасност од вакви и слично сајтови за дружење се додека човек си ги извршува своите дневни должности,доколку се пречекори тоа е тука е време за едно СТОП!!!!!!!!
Не смееме да си дозволиме интернетот да ни го контролира животот,ние треба да го контролираме него.
Но според мене самиот недостаток на време ќе не натера да поставиме секој една своја граница која ќе бидеме приморани да ја почитуваме и тоа до секунда.

-------------
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Постирано од: Македон
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 19:56

Originally posted by Македон Македон напиша:

па затоа што не си ученик неможеш, на учениците од учење се во форма и добра кондиција па можат свеголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Ама затоа сум студент!задоволство

-------------

Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 21:29
Originally posted by fiks<br>
<br>Според мене нема опасност од вакви и слично сајтови за дружење се додека човек си ги извршува своите дневни должности,доколку се пречекори тоа е тука е време за едно СТОП!!!!!!!! [/QUOTE fiks

Според мене нема опасност од вакви и слично сајтови за дружење се додека човек си ги извршува своите дневни должности,доколку се пречекори тоа е тука е време за едно СТОП!!!!!!!! [/QUOTE напиша:

Da ne zaboravime, ne zboruvame za nas, tuku za decat od 10, 12 pa i 15 godini

Da ne zaboravime, ne zboruvame za nas, tuku za decat od 10, 12 pa i 15 godini

-------------

Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 21:34
Не заборавив Мамамд.
Тука се вклучуваме ние возрасните како родители и кажуваме Стоп.

-------------
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 21:50
Pa tokmu za toa e i otvorena temata, deka ne se vika stop. тага

-------------

Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 22:12
Не треба да се вика стоп на работите, туку да се пријде и да се изнајде решение за проблемот, доколку постои.

Кои се вашите размислувања, како може да се реши овај проблем збунетост

-------------

Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 23:11
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Pa tokmu za toa e i otvorena temata, deka ne se vika stop. тага

Мора да се викне Стоп Мамамд,секој родител одговорен треба да знае што прави неговото дете толку време на нет и да поведе сметка за тоа.

Децата во најголем случај не размислуваат за тоа дека може да им прерасне фб во зависност.

-------------
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 27.Октомври.2009 во 20:15
Сепак сме биле во право јас и Доги како админи на Идивиди  кога го актуелизиравме проблемот со преголемото присуство на децата- учениците на интернет услугите. Чудо едно ’’прошетав’’ малку низ понудените вести и секаде прочитав за бајаги политика ама такаречи никаде ( со исклучок на ТВ Алфа од каде ја преземав веста ) не сретнав ( се извинувам ако не гледав добронамигнување) некоја поголема загриженост за една многу опасна појава.тага

Интернет проституцијата заведува малолетници

вторник, 27 октомври 2009, 18:10

Американската полиција денеска спаси 52 деца кои станале жртви на организирана проституција на двете најпопуларни интернет мрежи за дружење – фејсбук и Мајспејс. Сите деца биле на возраст од 10 до 11 години. Уапсени се дури 60 подведувачи кои децата ги ловеле на овие два интернет сајтови и потоа ги изнесувале на улица да се проституираат.
Денешната американската акција беше повод и од македонската полиција да обелоденат дека и тие во своите истраги во последно време – го вклучуваат и интернетот како место за регрутирање на идните жртви. Кај нас, девојките најдени преку интернет, потоа се носеле по приватни станови или мотели. Извори од полицијата откриваат дека и плаќањето за сексуалните услуги дури се вршело електронски, со картички преку интернет.

Лесното подведување преку интернет, социолозите го објаснуваат со тоа што макроата им ветуваат на младите се и сешто – од убав живот до модерна облека.

Во моментов дури половина милон Македонци користат фејсбук, сајт каде денеска се откри меѓународната афера со проституција. Според статистиката, најчести корисници на овој портал во Македонија се младите од 18 до 24 години. Социолозите и полицијата пак велат дека токму оваа група е најпогодена од новиот тип на интернет проституција.

Пандорче Димитриоска

Искрено ова е само илузија. Многу голем  број корисници се деца од 10...11...12... години.

-------------

Датум на внесување: 27.Октомври.2009 во 22:55

Сепак сме биле во право јас и Доги како админи на Идивиди  кога го актуелизиравме проблемот со преголемото присуство на децата- учениците на интернет услугите. Чудо едно ’’прошетав’’ малку низ понудените вести и секаде прочитав за бајаги политика ама такаречи никаде ( со исклучок на ТВ Алфа од каде ја преземав веста ) не сретнав ( се извинувам ако не гледав добронамигнување) некоја поголема загриженост за една многу опасна појава.тага

Интернет проституцијата заведува малолетници

вторник, 27 октомври 2009, 18:10

Американската полиција денеска спаси 52 деца кои станале жртви на организирана проституција на двете најпопуларни интернет мрежи за дружење – фејсбук и Мајспејс. Сите деца биле на возраст од 10 до 11 години. Уапсени се дури 60 подведувачи кои децата ги ловеле на овие два интернет сајтови и потоа ги изнесувале на улица да се проституираат.
Денешната американската акција беше повод и од македонската полиција да обелоденат дека и тие во своите истраги во последно време – го вклучуваат и интернетот како место за регрутирање на идните жртви. Кај нас, девојките најдени преку интернет, потоа се носеле по приватни станови или мотели. Извори од полицијата откриваат дека и плаќањето за сексуалните услуги дури се вршело електронски, со картички преку интернет.

Лесното подведување преку интернет, социолозите го објаснуваат со тоа што макроата им ветуваат на младите се и сешто – од убав живот до модерна облека.

Во моментов дури половина милон Македонци користат фејсбук, сајт каде денеска се откри меѓународната афера со проституција. Според статистиката, најчести корисници на овој портал во Македонија се младите од 18 до 24 години. Социолозите и полицијата пак велат дека токму оваа група е најпогодена од новиот тип на интернет проституција.

Пандорче Димитриоска

Искрено ова е само илузија. Многу голем  број корисници се деца од 10...11...12... години.

Познато е на веб страниците како тин секс или тинејџерски секс, ова треба да биде казливо, а не легално, ова треба да се искорени од корен, децата кој биле икористени да посетуваат психијатар и да се оправат, а оние кој имаат намера за вакво нешто да бидат НАЈСТРОГО казнувани...Во САД дури е и легално...тагаболен

-------------

Постирано од: Mindy
Датум на внесување: 28.Октомври.2009 во 22:35
Еден 32 – годишен маж се претставувал како 16 годишно момче. Тој се запознал со 17 годишната Ешли на Facebook. После кратко познанство, тие се сретнале, но средбата била кобна за девојчето.

Британката Ешли Хил (17) на Facebook запознала 32 годишен маж кој и се претставил како 16 годишно момче. Таа не ни помислила дека зад неговите слатки зборови се крие 32 годишен убиец. Тие двајца се допишувале на Facebook а потоа тој и предложил да се сретнат. Девојчето се согласило на ова. Но, средбата не била ни најмалку она што девојчето го очекувало, мажот ја задавил, а потоа ја ставил во багажникот на неговиот автомобил и нејзиното тело го одвезол и фрлил во депонија.

Неколку часа по убиството полицијата запрела маж во автомобил марка Форд поради пребрзо возење. Тој бил приведен во полициската станица во Миделсбурн каде што бил задржан на испитување. Тој бил сместен во ќелија, а тој потоа го повикал чуварот на кој му кажал дека има признание и дека сака да разговара со детективот. Тој признал дека задавил девојче и се согласил да ги однесе до местото каде што го фрлил нејзиното тело. Убиецот бил регистриран како сексуален престапник, но се уште не е познато дали го силувал девојчето.

Само така, за памет да им биде на сите кои користат facebook , штом немаат попаметна работа тајм%20аут

-------------

Датум на внесување: 31.Октомври.2009 во 07:36
Кога може да се злоупотребат личните податоци на возрасните, што ли може да се случи со децата?Прифаќањето пријатели без проверка носи и опасности кои потоа отвараат многу проблеми.  Кој ли се може да им се престави и да им пишува и дали ќе имаат доволна храброст да им признаат на родителите што им се случува?збунетост
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=E5B7997A16255F4BBB4AC31DCE8AD209 - Лажни профили за важни фаци на „Фејсбук“

-------------

Датум на внесување: 31.Октомври.2009 во 12:51

Мислам дека е подобро сокриени отколку лажни податоци.

-------------

Постирано од: girl_vd
Датум на внесување: 03.Ноември.2009 во 20:33
Abe facebook e opasen za tie koi nemaat pamet vo glava. Mislam site internet stranici nosat svoi opasnosti i svoi prednosti e sega se zavisi od korisnikot

-------------
MAKEDONIJA VO SRCETO

Датум на внесување: 05.Ноември.2009 во 15:23
Site znaeme deka ne s epocituva starosnata granica za psisustvo na internet i isto taka i nema nacin kako da se kontrolira, osven od roditelite.
НЕ СЕ ПОЧИТУВААТ СТАРОСНИТЕ ГРАНИЦИ НА ИНТЕРНЕТ
Децата се се поприсутни на мрежите за дружење

Се поголемиот број деца што ги користат благодатите на интернетските социјални мрежи како „фејсбук“ и „мајспејс“, се помлади од старосната граница поставена за работа со овие апликации, предупредуваат експертите. За да отворите профил на овие популарни веб-локации е потребно да имате најмалку 13 години. Меѓутоа, авторите и одржувачите на локациите немаат практичен начин да ги верификуваат годините на корисниците и многу деца лажат дека се постари кога се регистрираат. Некои научници се плашат дека кога децата што се уште не станале адолесценти почнуваат интензивно да користат некоја локација за дружење на интернет, тоа може да ја наруши нивната способност за социјализација, како и негативно да дејствува на развојот на мозокот. Воедно, користењето на локациите за дружење уште од мала возраст се поврзува со зависност од интернет кога лицето ќе стане возрасно. - Мислам дека овие технологии го опседнуваат умот на малите деца што се привлечени од интересните звуци и тонови и силната колоритност на локациите, особено затоа што нивното внимание не може долго да се задржи на една работа и затоа што тие живеат за моментот - истакна Сузан Гринфилд, невролог при Универзитетот во Оксфорд. Сепак, постои и став дека умерената употреба на социјалните веб-локации може да има позитивно влијание врз младиот ум. Некои претходни истражувања покажаа дека 38 проценти од децата на возраст од 12 до 14 години имаат профил на некоја од најпопуларните социјални локации. Истражувањата што може да се вршат со помали деца се ограничени, но модерниот живот покажува дека и многу од нив редовно посетуваат социјални локации на интернет. Тоа експертите го објаснуваат со фактот што во денешно време голем дел од социјалниот живот се одвива на интернет (електронска пошта, пријавувања за разговори, локации за дружење). Денешните деца голем дел од животот го поминуваат на компјутер, а стручњаците сметаат дека нивните мозоци се подобро приспособени од мозоците на возрасните за да ги интегрираат интернетските активности со животот во реалноста. А, податоците покажуваат и дека луѓето со кои децата контактираат преку социјалните мрежи често се истите со кои се социјализираат и во живо. Присуството на децата на локациите за дружење е неизбежна. Една причина е што денеска сме сведоци на генерација зависна од технологијата, но и поради се поголемиот број интернет-страници наменети за помладите генерации, како „Диснеѕ‘с цлуб Пенгуин“, „Њебкинз“ или „Њхѕвилле“. Сепак, со оглед на тоа што контролата на возраста за корисниците на интернет е речиси невозможна, а трендот за интензивно користење на социјалните мрежи постои само неколку години, никој со сигурност не може да каже каков ќе биде нивниот одраз врз децата.

Тинејџерите знаат кого да избегнуваат

Многу родители стравуваат дека најмладите корисници на социјални сајтови може да станат предмет на злоупотреба. Додека постои загриженост дека децата не се доволно зрели за да донесуваат правилни одлуки за нивната приватност, многу стручњаци сметаат дека тинејџерите се доволно итри и свесни уште од млади години да знаат кого да избегнуваат. Според нив, родителското надгледување им е потребно само на најмладите деца.

-------------

Постирано од: Tiggy Vicious
Датум на внесување: 08.Ноември.2009 во 15:15
Познаничка кај делот за информации, го напишала својот мобилен телефон...И сега има безброј проблеми со некои лудаци и слични пореметени особитага
Инаку јас, фејсбукот го употребувам само да утепам време, кога ми е досадно...

-------------
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality

Датум на внесување: 08.Ноември.2009 во 15:41
Originally posted by tiggy_sparrow tiggy_sparrow напиша:

Познаничка кај делот за информации, го напишала својот мобилен телефон...И сега има безброј проблеми со некои лудаци и слични пореметени особитага

јас па и на фб и на форум бев многу напишал за мене, добро беше што Македон ме посоветува да ги тргнам тие лични информации...

-------------

Датум на внесување: 10.Ноември.2009 во 14:33

јас па и на фб и на форум бев многу напишал за мене, добро беше што Македон ме посоветува да ги тргнам тие лични информации...

Колку многузбунетост Зар и број си пишувал на фејс?
Подобро немој, има секакви испревртени умовирамнодушност

-------------

Постирано од: Evenstar
Датум на внесување: 10.Ноември.2009 во 14:48

Познаничка кај делот за информации, го напишала својот мобилен телефон...И сега има безброј проблеми со некои лудаци и слични пореметени особитагаИнаку јас, фејсбукот го употребувам само да утепам време, кога ми е досадно...

Па никогаш не се ставаат такви информации на фејсбук или слични страници, токму за да се избегнат таквите проблеми... иако, некого ни тоа нема да го спречи да ти досадува и да те малтретира, па фала Богу постои опција за блокирање, како и опција никој да не може да те најде ако не сакаш...

-------------
It is our choices who show what we truly are, far more than our abilities.

Датум на внесување: 12.Ноември.2009 во 08:18
Иако се полнолетни и возрасни (што не значи дека не може да се случи и на помлади девојки) сепак наседнале на слатки зборови. Очигледно отрезнувањето било болноизненадување
http://www.spic.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=5&tabid=1&EditionID=997&ArticleID=38621 - - Фејсбук-љубовник оплодил 12 жени за една година

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 12.Ноември.2009 во 10:28
glupa rabotaa! ....zarem gi siluval , pa shto zatrudnele! ...shto si .."nadrobile" toa i ke si go ...krkaat! ne gledam nishto strashno tuka!

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 12.Ноември.2009 во 10:53
Епа не ги оплодил по електронски пат ваљда.
Што е крив човеков.

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Датум на внесување: 12.Ноември.2009 во 11:16
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Епа не ги оплодил по електронски пат ваљда.
Што е крив човеков.

смеењегазење%20од%20смеење

Од каде да знаеш, можеби за некоја година и такво силување ќе има...голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 07:49
Колку некому да му изгледа смешно, многу непријатни ситуации  од давањето податоци со членување во разни социјални групи носат и ризик кој може многу да кошта и тоа нерви, време па и пари. Не е лошо да се прочитаат и сериозно да се разберат предупредувањата кои се даваат
http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=111091019112&id=25&prilog=1&setIzdanie=21833 - линк
посебно овој од Дирекцијата за заштита на податоците
http://dzlp.mk/ - линк

-------------

Постирано од: Mindy
Датум на внесување: 03.Декември.2009 во 18:02
Денес, очигледно овој сајт има и дополнителна функција. За да не се трудам напразно да ви објаснувам, ќе ви спомнам само во кратки црти дека се работи за една прилично популарна група наменета за Македонците на Facebook и гласи со наслов: БТ. vs. СК Корзо. Тука жителите на Битола и Скопје, ако не сите, барем делот од нив кој не знае што повеќе со животот и безделничари по цел ден, оние кои се неспособни да придонесат малку повеќе за оваа држава, на никаков начин, оние кои завршиле какво такво школо и сеуште немаат појма од склоп на реченица, онаа група на луѓе од која светот НЕМА ПОТРЕБА, се собираат и се пцујат и кољаат меѓусебно за да докажат кој град е поубав и има поубаво корзо...

Темата беше отворена со следниов цитат:

- Selendri edni utepani, gnidi edni. Koa vo Skopje se iskachalo na korzo - Vanila, vo bitola se shetale so opinci na sredselo. Tolku ste jadni i utepani shto ste sram za Makedonija. So koj pamet vie ke mu konk*rirate na Skopje? Ushte imate sokaci a nie izgradivme bulevari pred vie da gi izgradite sokacite po koi se palite ko cigani na mrsul. Imate nad 10 kafani, vo taa vasha bitola, so chadori SKOPSKO! Jadnici :)))

• Natasha Andersson

- GOVORETE MAKEDONSKI....PRODAENI DUSI...JAZIKOT SI GO PRODADOVTE....iskacalo,selendri, utepani, koa,

• Kristijan Ninovski

- Sestro makedonska, kako shto postoi tuka turska kujna-simit, baklava, tulumba... taka i vo nasiot govor postoi sleng-selendra, ti ebem, utepanduro...

• Natasha Andersson

- odi mocaj prostotijo nemas k*r za bitolcanki

• Kristijan Ninovski

- Dojdi vo Skopje da vidish shto e k*r bez miris na koza, degenko edna isfrustrirana

• Srna Kocevska

- Natasha dusho devojki-seljanduri kako tebe dogjaat vo skopje i molat za skopskite k*rovi za koga ke zavrshat so fax da ne se vrata na nivite tuku da mozat da ostana vo grad
bitolski k*rvichinja ni se najpoznati vo Skopje

• Miks Van De Kamp

- I so se odnesva do kristijan: baklava i tulumba se univerzalni zboroj ne gi koristat samo bitolcani. Zaklucok: ne e sleng. :)

• Kristijan Ninovski

- Zabeleshka do kempovite podatoci- Anderson, prostakinjata, sakashe da kazhe deka koristime srbizmi ( ali ti ne sfati pa ja da ti objasnam). Koristime i srbizmi(10%), a megju drugoto sekoja naselba si ima i maala vo koi se sbori na eden sleng(pr: Centar-koj e isto poznat i kako-GRADSKI DZIT, Aerodrom, Vlae, Novo Lisiche... Toa s 10% ali ostatokot ... Read Morese vulgarizmi koi ja prekrshuvaat literaturata. Za nash zborovi kako: zboroj, bidi, izrazva... se selski i ni vrtat organi. Tuka tie gi koristat onie koi pushat k*r-gnasno ni zvuchat!

Miks Van De Kamp

- Abe vie skopjani topla voda ke mi izmisluvate sega, slengovi... epa ete ne zborate literaturno.. nie kratime vo zboranjeto, ZBOROJTE ni se so ist koren kako literaturnite na pr. izrazva e slicno so izrazuva. A vie ne zborate makedonski koga za turkaj velite butkaj, vo - u, izleguva - iskaca, nemat nikakva vrska literaturnite so vasite skopski ligajcarenja
  • Miks Van De Kamp
- sabajle citav poraka od edna skopjanka do drugar mi i mi se zgadi pa mu ja dadov nego da ja cita na bitolski oti to e..
  • Miks Van De Kamp
- za nas vasiot skopski e pederski: lile ma, so zboris ma.. za grev...
  • Miks Van De Kamp
- neka ti BIDI ova jasno: vo bitola ima uzivancija, i ima kultura stojam zad toa, ima i razvoj! A pomegu mene i tebe.. izbroj si gi tvoite vulgarnosti i sporedi gi so moite.. ziti razvieniot kulturen zivot vo skopje koj ne te uci na kultura :S
  • Ile Jovanovski
- celo Skopje siptarsko se prodajvte na siptarite selani skopski BITOLA FOREVER
  • Kristijan Ninovski
- Kopile nedokvakano, ne mi koristi zborovi dushata da ti ja e*am prokleta. Ne sme nie pleme kuche edno kasapsko, ne sme zavidlivi ko vash smrdle edno posrano. A ako vie se plasite u charshija i na kej, ne se plashime nie kukavico edna biolska. A koj sram ste vie za drzhavava so seta taa ljubomora i samiot si svesen, pederu, ama ti e muka da priznaesh k*rvo edna bitolska....

Inace da napomenam deka ova bese pisano vo edna stratija na eden mak sajt, taka da stom tamu go stavile javno site da gledaat , eve jas go pastirav na temava tuka da videte do kade ide nasata makedonska kultura na FACEBOOK

-------------

Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 03.Декември.2009 во 18:19
 Zabeleshka do kempovite podatoci- Anderson, prostakinjata, sakashe da kazhe deka koristime srbizmi ( ali ti ne sfati pa ja da ti objasnam). Koristime i srbizmi(10%), a megju drugoto sekoja naselba si ima i maala vo koi se sbori na eden sleng(pr: Centar-koj e isto poznat i kako-GRADSKI DZIT

а бе вака сељачки ни сељаците кај нас не зборуваат ..........газење%20од%20смеење

-------------
http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН

Постирано од: Jovan.74
Датум на внесување: 03.Декември.2009 во 19:48
да да има фејсбук манија ама не само кај учениците... и ја бев заразен ама на кратко, месец или два... сеа сум заразен со ИдиВиди Форум манија хехе

Датум на внесување: 03.Декември.2009 во 20:22
Na Idividi ne se ostavaat postovi vo koi ima vulgarnosti no bidejki ova e preneseno a e so cel da se pokaze kako ne treba da se komunicira postot ke stoi bez editiranje iako ova ne e voobicaeno za nashiot forum.

-------------

Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 03.Декември.2009 во 21:06

Иако се полнолетни и возрасни (што не значи дека не може да се случи и на помлади девојки) сепак наседнале на слатки зборови. Очигледно отрезнувањето било болноизненадување
http://www.spic.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=5&tabid=1&EditionID=997&ArticleID=38621 - - Фејсбук-љубовник оплодил 12 жени за една година

леле , срамои живи хи,%20хи...

-------------
http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН

Датум на внесување: 20.Февруари.2010 во 20:37
Среќа што децата немаат платежни картициизненадување инаку ќе беа ошурени фармери.
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=7302071FFA2E924CB5FF94C42B1C6626 - Измамени виртуелни фармери на „Фејсбук“

-------------

Датум на внесување: 21.Февруари.2010 во 18:49
Фејсбук...фејсбук...не можам да си ги замислам саатите пред компјутер без него.трепкање
На фејсбуков, некад четувам со другари кога не можеме да се видиме но ретко се дешава тоа...Слики..имам, неколку, али ништо шмизлинско со напрчени паткини усни и „секси“ поза пред огледало...Тие слики се искушение за педофилите.голема%20насмевка Не сум во фејсбук филмот со коментари од типот: -„те сакамм најј“, бла бла...бла%20бла
Ми служи чисто за тепање време. Фарми тие работи не играм. За мене се чиста глупост.

Иначе има една група: ПОРАНО ИМАВ ЖИВОТ, СЕГА ИМАМ ФЕЈСБУК.
Мое мислење: Свашта.

И тоа е тоа. Сите глупости и (не)квалитетно време минато на фејсбук.среќа

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk