IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - DALI FOTOGRAFIJATA JA GUBI DUSATA
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

DALI FOTOGRAFIJATA JA GUBI DUSATA

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 5>
Автор
Порака
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Статус: Офлајн
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 00:08
zavisi koj kako znae
nekogas fotografija go fakja momentot
a nekogas momentot fo fajka fotografot
dusa se tura,,, so namera inaku e bez veze

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
сашо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Декември.2006
Поени: 538
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај сашо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 00:10
намигнување
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
Кон врв
JANE971 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Регистриран: 20.Декември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1711
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 00:11
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Originally posted by GEMINI GEMINI напиша:

Ja nametnav temava od ednostavni sogleduvanja. Koga gi gledam fotografiite niz raznite sajtovi(i po fotografskite spisanija) nekako fotografiite se poveke kako da mi go gubat spojot so realnosta. Ova pred se so preteranoto dorabotuvanje so razlicni plug ini sto se nudat, premnogu zasituvanje, voostruvanje pa taka se mi lici na nekoja Hari Poter fotografija. Mislam deka fotografijata se poveke
stanuva TURBO FOLK fotografija. 

Pa stanuva turbo folk zatoa sto gi deli istite vrednosti. Sega sekoja budala moze da bide pejac na TV, da bide fotograf, filmadzija, dizajner bez nikakva podgotovka, skolo, akademija i sto e najbitno bez talent.
Zatoa sto od edna strana sme mrzlivi kako lugje, a od druga strana baranjata na naracetlite za primenetata umetnost se "za vcera". Zatoa se primenuvaat templates, gotovi semplovi i ete ti nabrzina proizvod koj kje go prodades.
Pred samo 10 godini da bide fotograf znacelo deka treba da go ispotis gazot od rabota, mnogu greski od koi kje naucis da go gledas svetloto. Sega sto e uste postrasno mediokritetskata publika saka da gleda mediokritetski dela.
A, najstrasno e toa sto lugje so 1 godina iskustvo so all automatic slikanje, dorabotki i finti i fazoni vo post stanuvaat velicini, a seuste ne znaat da go gledaat svetloto.
Glavna misla vodilka e "FIX IT IN POST"
Retka e posvetenosta. Da se ceka vistinskiot moment pod vistinsko svetlo.
Najstrasno e sto ja nema samokriticnosta. Da se soocis so samiot sebe i da kazes deka ova moe delo VRSKA NEMA. Kako jas so moite GRMUSKI голема%20насмевкаголема%20насмевка

Uf Tegla... Si pogodil ko so prst... Vo instant vreminja,instant generacii,instant umetnici... Se zaborava na nepromenlivata vrednost vo ravenkata,se zaborava na minatiot trud ili iskustvoto... Bez toa e se 3 vo 1, instant turbochino... a toa e daleku i od priblizen vkus na dobro kafe размислување
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 00:55
Pred nekoe vreme imav interesen muabet so moite kolegi koi se zanimaaat so film/video, ustvari sega samo video намигнување
Povekjeto se na mislenje deka segasnava tehnologija go podobruva procesot na snimanje i montaza. Jas mislam obratno. Porano niz okularot na kamerata mozel da pogledne samo reziserot. Snimateot nikogas ne dozvoluva nekoj drug da mu go prlja okularot na kamerata. So toa site se fokusirani da dadat se od sebe.
Sega imas na snimanje ogromni monitori i montazni edinici. Sekoja budala na set gleda vo monitorot i si dava komentari. Se stopira snimanje za da se izmontira scenata na set i za toa vreme site se defokusiraat...........
Isto i so profesionalnata fotografija.
Porano asistentite sluzea da im menuvaat filmovi vo grbovite, da menuvaat lekji i slicni raboti. Sega sedat na laptop i cepkaat na fotografiite, a pak sekoja budala na set kje si kaze po nesto........i se se razvodnuva.

Koga montirav na 35mm i 16mm filmska lenta so secenje i selotejp, ne dozvoluvav drugarite na reziserot da mi vleguvaat vo montaza. Reziserite sakaa da slusnat mislenje od drugarite....jas velev "ti ili drugarite go pravat filmot?" Se znae sto e montazna soba. Ima tuka magija, zanat koj ne se prodava taka lesno.
Sega site montirame doma na laptop.

I zatoa vekje nema bogata muzika kako starite pesni od Skopski Festival (trebalo da se znae da se komponira so noti, ne redenje semplovi "UMPA, UMPA.."), legendarni filmovi (kade sto cela ekipa sedi cel den bez rabota zatoa sto oblacite ne se na mesto), legendarni fotografii..................

Изменето од Tegla - 16.Септември.2009 во 00:59
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 01:11
Originally posted by сашо сашо напиша:

vo princip se soglasuvam, osven sto mislam deka e floskula "kvaliteten kako licnost" onda site majstori na fotografija bi bile lami, Isusi, Budi, gurua... hihihi
... setete se na Modiljani.... koj kreten.... koi sliki !!!!!!!!!!
mene mi e celiov disk*rs, naiva kao Generalich....

mislam deka poimot "kvaliteten kako lichnost" razlicno go definirame среќа

Изменето од branko_k - 16.Септември.2009 во 01:24
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 01:18
Originally posted by JANE971 JANE971 напиша:

Uf Tegla... Si pogodil ko so prst... Vo instant vreminja,instant generacii,instant umetnici... Se zaborava na nepromenlivata vrednost vo ravenkata,se zaborava na minatiot trud ili iskustvoto... Bez toa e se 3 vo 1, instant turbochino... a toa e daleku i od priblizen vkus na dobro kafe размислување

minatiot trud e kategorija koja sto obezbeduva samo edna prednost, a toa e na avtorot da mu se posveti malku poveke vnimanie vo kritikata vo odnos na pocetnicite... ili pomalku, koj kako zasluzil.среќа vremeto gi menuva starite avtoriteti so novi, a odrzuvanjeto vo dobra kondicija e kontinuiran trud, ne minat... среќа

Изменето од branko_k - 16.Септември.2009 во 01:20
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 01:29
btw, celiov disk*rs E naiva vo sekoj sluchaj... mene postavenata teza okolu "dusata" mi e skroz vtora godina sredno, ama jebiga vo odsustvo na nesto poasalno za muabet, daj sto das...
Кон врв
JANE971 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Регистриран: 20.Декември.2006
Поени: 1711
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 01:45
Originally posted by branko_k branko_k напиша:

Originally posted by JANE971 JANE971 напиша:

minatiot trud e kategorija koja sto obezbeduva samo edna prednost, a toa e na avtorot da mu se posveti malku poveke vnimanie vo kritikata vo odnos na pocetnicite... ili pomalku, koj kako zasluzil.среќа vremeto gi menuva starite avtoriteti so novi, a odrzuvanjeto vo dobra kondicija e kontinuiran trud, ne minat... среќа

I ti si vo pravo, ama ne zaboravaj kontinuitet znaci vrskamegu minatoto i segasnosta, a ne mora da znaci za idninata...
A okolu avtoritetite i jas go delam istoto mislenje, ne postoi apsoluten avtoritetнамигнување

Изменето од JANE971 - 16.Септември.2009 во 01:45
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski
Кон врв
Glecin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Февруари.2007
Поени: 450
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glecin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 02:27
"....hihiihi
merak, od koa toa dushata zavisi od tehnologija ?
smeshki ... hahah... bas ubavo me iznasmeavte...
ona so makro e za drug post peckanje cinam, taka da ne mi ni pagja na pamet da go ni komentiram, a ona so mrtva priroda (ne deka fotkam) ama - site genijalni dela vo istorijata na umetnosta koi tretiraat mrtva pririda se bez dusha???? hahahha... merak.. toa e edno naivno, povrsinsko gledanje na nestata...
inace ... "dusata" ne se gubi, ama moze da ima luge so ogranicena sposobnost da ja vidat...
a spored mene vakvi muabeti furaat onie koi ne pravat fotki ili onie koi imaat zad sebe edno cudo "dushevni" fotki, pa moze da kontempliraat na edno 100 godini rabota zad niv...."

..)..muabetov imashe dovolen potencijal za da se javish i so prepoznatliviot cinichen stil go pogrebash. Uste malku pa spored tvoive postovi kje mozham da ocenam koj razgovor imal potencijal a koj ne. E sega bidejki ocigledno kaj tebe se raboti za prosvetlen chovek samo bi te zamolil da ni pomognesh i da pridonesesh - bez cinizam po mozhnost vo razgovorot, ILI PAK DOKOLKU smetash deka ne e vredno i doblesno i e mnogu pod tvoeto nivo barem da ne ostavish na mira da razmisluvame na dadeni temi.

Blagodaram odnapred!

a ako ti e ova stilot na razgovor da go prodolzhime....kje se obidam da ne bidam adekvaten na tvojata doza na cinizam.

tochno deka delata koi pretstavuvaat mrtva priroda mozhe da imaat dusha no samo pod uslov koga avtorot uspeal da ja prenese svojata vo deloto sto ne e voopshto lesno i ednostavno a bashka i avtorot treba da nosi tendencija vo sebe istoto da go napravi, mora da priznaesh deka nekoj nema ili pak ne sekogash pa vakvi razgovori mozhe da go podtiknat vo taa nasoka

Eve eden primer se nadevam Martin Dimitrievski nema da mi se naluti

http://www.foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=64591

naslov na fotografijata GAKJI, bi sakal da ja ocenish i uste eden od istiot avtor

http://www.foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=64203

i uste eden

http://www.foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=64020

spored mene nema zbor koja od ovie tri e vredna za ocena iako smetam deka se raboti za avtor so ogromen kapacitet, samo dokolku povekje bi razmisluval za objektot na interes i nachinot da se pretstavi.

znachi ne velam deka mojot rak*rs vo diskusijata e ultimativen no e dovolen za da predizvika razgovor i mnogu prashanja, dokolku si so iskreni nameri a cinichno da go betonirash e vekje milioniti pat i mi se odmiluva koga kje vidam deka si komentiraL.

POVELI PRIDONESI ILI NEMOJ DA BRMCHISH

Pozdrav

There is more in life than books you know, but not much more!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glecin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 02:35
zavisi koj kako znae

Ubavo kazhano Anakin

no za da ja TURISH verojatno treba da nauchish kako se tura a bogami i koj del od dusata da ja turish ( ima taa i negtivni strani veruvam )

..)..!

pozdrav

Изменето од Glecin - 16.Септември.2009 во 03:02
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glecin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 02:45
Bidejki se preoptovari razgovorov kako po obicaj kje se obidam da sumiram sto sakavme da kazheme i pokazheme pa ako ne ste soglasni dodadete:

- fakt e deka lesnotijata so koja proizveduvame fotografii ni odzema od   raazmisluvanjeto okolu izgledot i sustinata na proizvodenoto t.e fotografijata
- fakt e deka so mnogubrojnite web portali lesno bilo kakov proizvod go postirame i brzo go proglasuvame za vrvno umetnichko delo..)..
- fakt e deka ima odsustvo na kvalitetna odrzhana fotografija od bilo koj zhanr
- fakt e deka i nas ni e dojadeno od bilo kakvi chkrapovi i sakame nesto povekje
- fakt e deka ne znaeme kako
- fakt e deka nema mnogu kade da nauchime ( MCF ima k*rsevi no ni falat dobri izlozhbi )
- milo mi e sto ima vakvi vo svojata osnova samokritichni temi koj apsolutno gi podrzhuvam
- fakt e deka sekogash vo razgovorite gi meshame rabotite i ne mozhe da postigneme konsenzus i verojatno ne e normalno a ne ni ni treba konsenzus.

Fakt e deka treba da se potrudime povekje

Pozdrav

Изменето од Glecin - 16.Септември.2009 во 02:46
Кон врв
mickeymkd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2006
Поени: 368
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mickeymkd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 03:21
Фотографиите без луѓе на нив немаат душа бидејки само човекот има душа а другите нешта немаат, додека пак фотографиите со луѓе имаат душа, но тоа е заробената душа на луѓето што се на фотографијата. Барем така мислеле Индијанците од Америка. газење%20од%20смеење

Ај нека објасни некој како ја става својата душа на некоја фотографија, со вуду магија? голема%20насмевка

Фотографијата нема душа, туки има само некој личен белег од авторот, односно негов стил.....а за да се изгради тој стил треба многу време, труд, талент, искуство, експериментирање итн..........
Canon Powershot S90,Sony DSLR A700,Sony 18-70mm f3.5-5.6 DT,Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC,Sigma 17-70mm f2.8-4.5 DC, Tamron 90mm f2.8 SP AF Di,Minolta 70-210mm f4 AF,Minolta 50mm f1.7 AF,Sony HVL-F56AM.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 09:39
Originally posted by Glecin Glecin напиша:

zavisi koj kako znae

Ubavo kazhano Anakin

no za da ja TURISH verojatno treba da nauchish kako se tura a bogami i koj del od dusata da ja turish ( ima taa i negtivni strani veruvam )

..)..!

pozdrav

hahahhaha moj doture
toa ne se uci, so toa se ragja da turas dusa vo odredeni raboti
neli e toa delo na gospod
ne moze sekoj da e gospod, no nekoj e, zatoa i fotkite mu se takvi
jas za dve godini na idividi foto stretnav 5 torica koi toa go pravat
im se divev na nivnoto turanje dusa

pozdrav

ps. so e vazno dali e dusata turena pozitivna ili negativna... i slika zraci od odredenosta a toa e dovolno

Изменето од anakin - 16.Септември.2009 во 09:50
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 09:51
Originally posted by mickeymkd mickeymkd напиша:

Фотографиите без луѓе на нив немаат душа бидејки само човекот има душа а другите нешта немаат, додека пак фотографиите со луѓе имаат душа, но тоа е заробената душа на луѓето што се на фотографијата. Барем така мислеле Индијанците од Америка. газење%20од%20смеење

Ај нека објасни некој како ја става својата душа на некоја фотографија, со вуду магија? голема%20насмевка

Фотографијата нема душа, туки има само некој личен белег од авторот, односно негов стил.....а за да се изгради тој стил треба многу време, труд, талент, искуство, експериментирање итн..........

tebe da ti kaze anakin neso
sekoja slika koja predizvikuva kaj tebe emocii ima dusa
inaku kako bi predizvikala
a ima takvi veruvaj ili ne toa e tvoe pravo

ps ako niedna slika ne predizvikala kaj tebe emocija, togas mozebi ti nemas dusa
голема%20насмевка

Изменето од anakin - 16.Септември.2009 во 09:52

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 5>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.