Испечати | Затвори го прозорот

DALI FOTOGRAFIJATA JA GUBI DUSATA

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Фотографија, камери и видео
Опис на форумот: foto.idividi.com.mk, опрема, локации, совети за аматери...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20060
Датум на принтање: 27.Ноември.2024 во 14:00
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: DALI FOTOGRAFIJATA JA GUBI DUSATA
Постирано од: GEMINI
Наслов: DALI FOTOGRAFIJATA JA GUBI DUSATA
Датум на внесување: 12.Септември.2009 во 16:58
Kako voved vo temava ke citiram edna misla od Bresson.
POGLEDNETE GI MOITE FOTOGRAFII KE JA VIDITE MOJATA DUSA,
ZAGREBETE PODLABOKU KE GO VIDITE MOETO SRCE,
PRODOLZETE I KE GO VIDITE CELIOT SVET

-------------
http://www.youtube.com Chesma Sharena

Коментари:
Постирано од: Zoran K
Датум на внесување: 12.Септември.2009 во 19:09
Sega, ne sum siguren dali fotografijata ja gubi dushata (kolku sto se sekjavam odsekogash neziniot status bil ist), kolku sto sum siguren deka kazhanoto e od Bresson za Bresson. Ne znam kolku bi bilo produktivno ako mislata se generalizira za site lugje...

Zamisli istoto da go rekol Picasso, so generaliziranje sega kje velevme deka likovnata umetnost ja gubi dushata, ako toa go rekol Eisenstein toa kje go govorevme za kinematografijata i t.n.

Ne velam deka vo umetnikovoto tvorenje ne se naogja i negovata dusha, tuku zborot mi e deka sekoj chovek ne e umetnik, sekomu ne mu e najmila fotografijata i ne sekoj ima vreme, zadovolstvo ili interes da se vpushti vo ovoj medijum kako sto toa go napravil Bresson.

Vprochem, ako pretpostavkata e vistinita, togash fotografskata umetnost i tehnika na obrabotka ne trebashe da mrdne nitu eden chekor posle Bresson.

A iskustvoto ni veli deka toa ne e taka.

S'e teche i s'e se menuva, doagjaat novi lugje so novi idei i talenti. Kje ima podignuvanja i pagjanja, kje ima bezbroj mediokriteti i nekolku supertelenti, kje ima otkrivanje na novi vrednosti i horizonti, kako i golemi promashuvanja i razocharuvanja, no neshtata globalno kje se dvizhat nanapred... taka bilo sekogash i taka kje ostane.

-------------

Постирано од: Tegla
Датум на внесување: 12.Септември.2009 во 23:29
Fotofrafijata nema dusa za da ja zagubi.
Covekot e toj koj vnesuva del od svojata dusa vo sekoe svoe delo. Koga covekot kje ja izgubi dusata togas i negovite dela nemaat nisto vo sebe.
No ova e vekje tema koja nema vrska so fotografijata tuku so sovremeniot nacin na ziveenje, razmisluvanje i deluvanje.

Novoto vreme ne nosi novi idei, nosi copy paste umetnost, nosi kvantitet, nosi lazni vrednosti........ zatoa pak jas mislam deka rabotite ne se dvizat napred tuku nanazad (zavisi od koja strana se gleda намигнување)

-------------
That is called grain. It is supposed to be there.

Постирано од: branko_k
Датум на внесување: 13.Септември.2009 во 10:13
mnogu silna filozofska diskusija... kade ke konzumiravme vakva duhovna hrana ako ne bese idividi...

-------------
http://www.istockphoto.com/search/portfolio/3080240/?facets=%7b30%3A200%7d#2441929 - Portfolio

Постирано од: itan14
Датум на внесување: 13.Септември.2009 во 10:58
Originally posted by branko_k branko_k напиша:

mnogu silna filozofska diskusija... kade ke konzumiravme vakva duhovna hrana ako ne bese idividi...

Huh.... vo MS? So pivo?

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2009 во 11:27
Ja nametnav temava od ednostavni sogleduvanja. Koga gi gledam fotografiite niz raznite sajtovi(i po fotografskite spisanija) nekako fotografiite se poveke kako da mi go gubat spojot so realnosta. Ova pred se so preteranoto dorabotuvanje so razlicni plug ini sto se nudat, premnogu zasituvanje, voostruvanje pa taka se mi lici na nekoja Hari Poter fotografija. Mislam deka fotografijata se poveke
stanuva TURBO FOLK fotografija. So moeto mislenje ne baram
da se slozite, pa za toa ja otvoriv temata da go slinam mislenjeto na drugite. Mozebi e nekakov generaciski sudir... Neise veruvam deka ke se razvie ubava debata. Isto taka nekako mi dosadija diskusiite dali e Canon podobar od Nikon i sl. Vsusnost parafrazirano bi rekol deka histogramot na fotografijata nekako se poveke mi se doblizuva do KIC koordinatata.

-------------

Постирано од: Glecin
Датум на внесување: 15.Септември.2009 во 14:48
E vaka drag prijatele,

edinstveno sushestvo sto ima dusa na zemjinava topka e chovekot iako nekoj religiozni ubeduvanja velat deka e nasekade.....no ako vistinski sakash da razgovarame za DUSHATA i za DUSHATA VO FOTOGRAFIJATA kje mora malko poopsezhen razgovor.

Znachi chovekovoto sushtestvo ima ogromna zadacha na zemjinava topka, edno da prezhivee, dva da sozdade i da obezbedi nasledstvo, tri da kontaktira so drugi lugje, da sozdava dobra, da ostane zdrav i taka natamu. Vo celiot toj proces treba da se posveti vnimanie i na DUSHATA koja ne e lesno da se oznachi nitu so medicinska terminologija, sakam da kazham deka chovek malku treba da posveti vreme i na spiritualnosta prevenstveno kaj sebe ( TOA E PRIDOBIVKATA NA Z. FREUD VO SVOITE DELA ZA PSIHOANALIZATA KADE VELI ZA DA MOZHESH DA SE BAVISH SO PSIHOANALIZA NA DRUGITE PRVENSTVENO MORASH DA OBAVISH AVTOPSIHOANALIZA ZA DA MOZHESH DA SE OSLOBODISH OD EGOTO I SVOITE MENTALNI FRUSTRACII KAKO BI MOZHEL POJASNO DA GLEDASH NA SVETOT ).

E SEGA DA GO PREFRLIME SETO OVA VO FOTOGRAFIJATA.

Znachi dushata e vo chovekot,
za da fotografijata ima dusha treba da go slikash chovekot i negoviot zhivot a toa e LIFE photography
za da mozhesh da ja fotografirash dushata na chovekot prvenstveno morash da ja poznavash svojata
se pomalku gledash takvi fotografii i zatoa ti izgleda deka fotografijata ja gubi dushata NE PRIJATELE NEMA FOTOGRAFI STO JA SLIKAAT DUSHATA PA NEMA NITU FOTOGRAFII SO DUSHA..)))))...kakov dobar rak*rs nametna ne mi se veruva....BRAVO

Normalno edka edna fotografija nema dusha ako na nea ima mrtva priroda, ako na nea ima makro shots of something, ako na nea ima moda, ako na nea se pretstavva shminka, ako na nea ima rastenija odnosno nema lugje vo zhivotni situacii.....!!

Pokraj seto ova mora da se napomene i deka dokolku se nafatish da go portretirash ZHIVOTOT vleguvash vo golemata igra vo fotografijata shto kje reche ima potreba od LJUBOV, ZNAENJE, POSVETENOST, OPREMA hehehe a toa vo momentov znachi Leica M 8/9 diskreten digitalen kvaliteten fotogparat od kogo mozhesh da si vadish prekrasni printovi....)))) se shalam no ne sum daleku od vistinata....

POZDRAV i super muabet

-------------
There is more in life than books you know, but not much more!

Постирано од: fichot
Датум на внесување: 15.Септември.2009 во 17:30
Definitivno ja gubi stom "mora" da imas kamera od $10k za street/life fotografija. :D

-------------
http://fichot.deviantart.com/gallery" rel="nofollow - galerija1 http://www.behance.net/fichot" rel="nofollow - galerija2

Постирано од: jblagoja
Датум на внесување: 15.Септември.2009 во 20:01
Glecin a dali mislis deka fotografiite na Ansel Adams (pejsazite) nemaat dusa?

Aj da te potsetam malce :

http://masters-of-photography.com/A/adams/adams.html

Pozdrav

-------------
Computers are useless. They can only give you answers. (Pablo Picasso)

Датум на внесување: 15.Септември.2009 во 20:09
Jas poimot DUSA go upotrebiv kako metafora za da razvrzeme nekoj muabet. Iako kako metafora za mene licno nee mnogu daleku od vistinata. Jas fotografijata ja gledam kako ZIVO SUSTESTVO, vo nea gledam nekakvo dvizenje, odreden ritam, igra na boi, igra na svetlo ....
Ako fotografijata ne mi predizvika nekoe cuvstvo (bilo pozitivno bilo negativno), takvata fotografija za mene nema dusa.
POZDRAV

-------------

Постирано од: сашо
Датум на внесување: 15.Септември.2009 во 23:35
hihiihi
merak, od koa toa dushata zavisi od tehnologija ?
smeshki ... hahah... bas ubavo me iznasmeavte...
ona so makro e za drug post peckanje cinam, taka da ne mi ni pagja na pamet da go ni komentiram, a ona so mrtva priroda (ne deka fotkam) ama - site genijalni dela vo istorijata na umetnosta koi tretiraat mrtva pririda se bez dusha???? hahahha... merak.. toa e edno naivno, povrsinsko gledanje na nestata...
inace ... "dusata" ne se gubi, ama moze da ima luge so ogranicena sposobnost da ja vidat...
a spored mene vakvi muabeti furaat onie koi ne pravat fotki ili onie koi imaat zad sebe edno cudo "dushevni" fotki, pa moze da kontempliraat na edno 100 godini rabota zad niv

-------------
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi

Датум на внесување: 15.Септември.2009 во 23:45
Originally posted by GEMINI GEMINI напиша:

Jas poimot DUSA go upotrebiv kako metafora za da razvrzeme nekoj muabet. Iako kako metafora za mene licno nee mnogu daleku od vistinata. Jas fotografijata ja gledam kako ZIVO SUSTESTVO, vo nea gledam nekakvo dvizenje, odreden ritam, igra na boi, igra na svetlo ....
Ako fotografijata ne mi predizvika nekoe cuvstvo (bilo pozitivno bilo negativno), takvata fotografija za mene nema dusa.
POZDRAV

cuvstvata se uste pokompleksna situacija, pa zatoa bi predupredil na vnimanie koga se zboruva za niv. emoionalniot triger e zavisen od celokupniot psiholoski profil na indivituata, sto znaci deka ako edna fotografija mene mi predizvikuva nekakva emocija, toa ne znaci deka na site ke im ja predizvika istata, i uste poveke, ne znaci deka na nekogo ke mu predizvika VOOPSTO nekakva emocija.... analogno na toa, povrzuvanjeto na "dusata" na fotografijata so predizvikuvanjeto na cuvstva e nesoodvetno...

sosema druga rabota e definicijata na eden apstrakten poim kako "dusa vo fotografijata"... za mene toa e mnogu izlitena i pretenciozna fraza koja opisuva edna sosema ednostavna rabota, a toa e kolku fotografijata ima sushtina (filozofija, prikazna...) i kolku e silna taa sushtina... toa e del od fotografijata koj e sosema nezavisen od tehnickiot del i poznavanjeto na samata fotografska gramatika. toj del zavisi od filozofskiot kapacitet na fotografot KAKO COVEK: nivoto na edukacija, analitickata sposobnost, kapacitetot za apsorbiranje na informacii, mokta na prcepcija, sposobnosta za pretocuvanjeto na informaciite vo prikazna, itn, itn, itn... ednostavno kazano, fotografot e onolku dobar kako fotograf, kolku sto e kvaliteten kako lichnost. "dushata" posle lesno doagja... намигнување

-------------
http://www.istockphoto.com/search/portfolio/3080240/?facets=%7b30%3A200%7d#2441929 - Portfolio

Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 00:01

Ja nametnav temava od ednostavni sogleduvanja. Koga gi gledam fotografiite niz raznite sajtovi(i po fotografskite spisanija) nekako fotografiite se poveke kako da mi go gubat spojot so realnosta. Ova pred se so preteranoto dorabotuvanje so razlicni plug ini sto se nudat, premnogu zasituvanje, voostruvanje pa taka se mi lici na nekoja Hari Poter fotografija. Mislam deka fotografijata se poveke
stanuva TURBO FOLK fotografija. 

Pa stanuva turbo folk zatoa sto gi deli istite vrednosti. Sega sekoja budala moze da bide pejac na TV, da bide fotograf, filmadzija, dizajner bez nikakva podgotovka, skolo, akademija i sto e najbitno bez talent.
Zatoa sto od edna strana sme mrzlivi kako lugje, a od druga strana baranjata na naracetlite za primenetata umetnost se "za vcera". Zatoa se primenuvaat templates, gotovi semplovi i ete ti nabrzina proizvod koj kje go prodades.
Pred samo 10 godini da bide fotograf znacelo deka treba da go ispotis gazot od rabota, mnogu greski od koi kje naucis da go gledas svetloto. Sega sto e uste postrasno mediokritetskata publika saka da gleda mediokritetski dela.
A, najstrasno e toa sto lugje so 1 godina iskustvo so all automatic slikanje, dorabotki i finti i fazoni vo post stanuvaat velicini, a seuste ne znaat da go gledaat svetloto.
Glavna misla vodilka e "FIX IT IN POST"
Retka e posvetenosta. Da se ceka vistinskiot moment pod vistinsko svetlo.
Najstrasno e sto ja nema samokriticnosta. Da se soocis so samiot sebe i da kazes deka ova moe delo VRSKA NEMA. Kako jas so moite GRMUSKI голема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 00:03
vo princip se soglasuvam, osven sto mislam deka e floskula "kvaliteten kako licnost" onda site majstori na fotografija bi bile lami, Isusi, Budi, gurua... hihihi
... setete se na Modiljani.... koj kreten.... koi sliki !!!!!!!!!!
mene mi e celiov disk*rs, naiva kao Generalich....

-------------

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 00:08
zavisi koj kako znae
nekogas fotografija go fakja momentot
a nekogas momentot fo fajka fotografot
dusa se tura,,, so namera inaku e bez veze

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 00:10
намигнување

-------------

Постирано од: JANE971
Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 00:11
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

stanuva TURBO FOLK fotografija. 

Pa stanuva turbo folk zatoa sto gi deli istite vrednosti. Sega sekoja budala moze da bide pejac na TV, da bide fotograf, filmadzija, dizajner bez nikakva podgotovka, skolo, akademija i sto e najbitno bez talent.
Zatoa sto od edna strana sme mrzlivi kako lugje, a od druga strana baranjata na naracetlite za primenetata umetnost se "za vcera". Zatoa se primenuvaat templates, gotovi semplovi i ete ti nabrzina proizvod koj kje go prodades.
Pred samo 10 godini da bide fotograf znacelo deka treba da go ispotis gazot od rabota, mnogu greski od koi kje naucis da go gledas svetloto. Sega sto e uste postrasno mediokritetskata publika saka da gleda mediokritetski dela.
A, najstrasno e toa sto lugje so 1 godina iskustvo so all automatic slikanje, dorabotki i finti i fazoni vo post stanuvaat velicini, a seuste ne znaat da go gledaat svetloto.
Glavna misla vodilka e "FIX IT IN POST"
Retka e posvetenosta. Da se ceka vistinskiot moment pod vistinsko svetlo.
Najstrasno e sto ja nema samokriticnosta. Da se soocis so samiot sebe i da kazes deka ova moe delo VRSKA NEMA. Kako jas so moite GRMUSKI голема%20насмевкаголема%20насмевка

Uf Tegla... Si pogodil ko so prst... Vo instant vreminja,instant generacii,instant umetnici... Se zaborava na nepromenlivata vrednost vo ravenkata,se zaborava na minatiot trud ili iskustvoto... Bez toa e se 3 vo 1, instant turbochino... a toa e daleku i od priblizen vkus na dobro kafe размислување

-------------
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski

Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 00:55
Pred nekoe vreme imav interesen muabet so moite kolegi koi se zanimaaat so film/video, ustvari sega samo video намигнување
Povekjeto se na mislenje deka segasnava tehnologija go podobruva procesot na snimanje i montaza. Jas mislam obratno. Porano niz okularot na kamerata mozel da pogledne samo reziserot. Snimateot nikogas ne dozvoluva nekoj drug da mu go prlja okularot na kamerata. So toa site se fokusirani da dadat se od sebe.
Sega imas na snimanje ogromni monitori i montazni edinici. Sekoja budala na set gleda vo monitorot i si dava komentari. Se stopira snimanje za da se izmontira scenata na set i za toa vreme site se defokusiraat...........
Isto i so profesionalnata fotografija.
Porano asistentite sluzea da im menuvaat filmovi vo grbovite, da menuvaat lekji i slicni raboti. Sega sedat na laptop i cepkaat na fotografiite, a pak sekoja budala na set kje si kaze po nesto........i se se razvodnuva.

Koga montirav na 35mm i 16mm filmska lenta so secenje i selotejp, ne dozvoluvav drugarite na reziserot da mi vleguvaat vo montaza. Reziserite sakaa da slusnat mislenje od drugarite....jas velev "ti ili drugarite go pravat filmot?" Se znae sto e montazna soba. Ima tuka magija, zanat koj ne se prodava taka lesno.
Sega site montirame doma na laptop.

I zatoa vekje nema bogata muzika kako starite pesni od Skopski Festival (trebalo da se znae da se komponira so noti, ne redenje semplovi "UMPA, UMPA.."), legendarni filmovi (kade sto cela ekipa sedi cel den bez rabota zatoa sto oblacite ne se na mesto), legendarni fotografii..................

-------------

Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 01:11
Originally posted by сашо сашо напиша:

vo princip se soglasuvam, osven sto mislam deka e floskula "kvaliteten kako licnost" onda site majstori na fotografija bi bile lami, Isusi, Budi, gurua... hihihi

mislam deka poimot "kvaliteten kako lichnost" razlicno go definirame среќа

-------------

Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 01:18
Originally posted by JANE971 JANE971 напиша:

Uf Tegla... Si pogodil ko so prst... Vo instant vreminja,instant generacii,instant umetnici... Se zaborava na nepromenlivata vrednost vo ravenkata,se zaborava na minatiot trud ili iskustvoto... Bez toa e se 3 vo 1, instant turbochino... a toa e daleku i od priblizen vkus na dobro kafe размислување

minatiot trud e kategorija koja sto obezbeduva samo edna prednost, a toa e na avtorot da mu se posveti malku poveke vnimanie vo kritikata vo odnos na pocetnicite... ili pomalku, koj kako zasluzil.среќа vremeto gi menuva starite avtoriteti so novi, a odrzuvanjeto vo dobra kondicija e kontinuiran trud, ne minat... среќа

-------------

Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 01:29
btw, celiov disk*rs E naiva vo sekoj sluchaj... mene postavenata teza okolu "dusata" mi e skroz vtora godina sredno, ama jebiga vo odsustvo na nesto poasalno za muabet, daj sto das...

-------------

Постирано од: JANE971
Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 01:45

Originally posted by JANE971 JANE971 напиша:

minatiot trud e kategorija koja sto obezbeduva samo edna prednost, a toa e na avtorot da mu se posveti malku poveke vnimanie vo kritikata vo odnos na pocetnicite... ili pomalku, koj kako zasluzil.среќа vremeto gi menuva starite avtoriteti so novi, a odrzuvanjeto vo dobra kondicija e kontinuiran trud, ne minat... среќа

I ti si vo pravo, ama ne zaboravaj kontinuitet znaci vrskamegu minatoto i segasnosta, a ne mora da znaci za idninata...
A okolu avtoritetite i jas go delam istoto mislenje, ne postoi apsoluten avtoritetнамигнување

-------------
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski

Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 02:27
"....hihiihi
merak, od koa toa dushata zavisi od tehnologija ?
smeshki ... hahah... bas ubavo me iznasmeavte...
ona so makro e za drug post peckanje cinam, taka da ne mi ni pagja na pamet da go ni komentiram, a ona so mrtva priroda (ne deka fotkam) ama - site genijalni dela vo istorijata na umetnosta koi tretiraat mrtva pririda se bez dusha???? hahahha... merak.. toa e edno naivno, povrsinsko gledanje na nestata...
inace ... "dusata" ne se gubi, ama moze da ima luge so ogranicena sposobnost da ja vidat...
a spored mene vakvi muabeti furaat onie koi ne pravat fotki ili onie koi imaat zad sebe edno cudo "dushevni" fotki, pa moze da kontempliraat na edno 100 godini rabota zad niv...."

..)..muabetov imashe dovolen potencijal za da se javish i so prepoznatliviot cinichen stil go pogrebash. Uste malku pa spored tvoive postovi kje mozham da ocenam koj razgovor imal potencijal a koj ne. E sega bidejki ocigledno kaj tebe se raboti za prosvetlen chovek samo bi te zamolil da ni pomognesh i da pridonesesh - bez cinizam po mozhnost vo razgovorot, ILI PAK DOKOLKU smetash deka ne e vredno i doblesno i e mnogu pod tvoeto nivo barem da ne ostavish na mira da razmisluvame na dadeni temi.

Blagodaram odnapred!

a ako ti e ova stilot na razgovor da go prodolzhime....kje se obidam da ne bidam adekvaten na tvojata doza na cinizam.

tochno deka delata koi pretstavuvaat mrtva priroda mozhe da imaat dusha no samo pod uslov koga avtorot uspeal da ja prenese svojata vo deloto sto ne e voopshto lesno i ednostavno a bashka i avtorot treba da nosi tendencija vo sebe istoto da go napravi, mora da priznaesh deka nekoj nema ili pak ne sekogash pa vakvi razgovori mozhe da go podtiknat vo taa nasoka

Eve eden primer se nadevam Martin Dimitrievski nema da mi se naluti

http://www.foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=64591

naslov na fotografijata GAKJI, bi sakal da ja ocenish i uste eden od istiot avtor

http://www.foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=64203

i uste eden

http://www.foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=64020

spored mene nema zbor koja od ovie tri e vredna za ocena iako smetam deka se raboti za avtor so ogromen kapacitet, samo dokolku povekje bi razmisluval za objektot na interes i nachinot da se pretstavi.

znachi ne velam deka mojot rak*rs vo diskusijata e ultimativen no e dovolen za da predizvika razgovor i mnogu prashanja, dokolku si so iskreni nameri a cinichno da go betonirash e vekje milioniti pat i mi se odmiluva koga kje vidam deka si komentiraL.

POVELI PRIDONESI ILI NEMOJ DA BRMCHISH

Pozdrav

-------------

Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 02:35
zavisi koj kako znae

Ubavo kazhano Anakin

no za da ja TURISH verojatno treba da nauchish kako se tura a bogami i koj del od dusata da ja turish ( ima taa i negtivni strani veruvam )

..)..!

pozdrav

-------------

Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 02:45
Bidejki se preoptovari razgovorov kako po obicaj kje se obidam da sumiram sto sakavme da kazheme i pokazheme pa ako ne ste soglasni dodadete:

- fakt e deka lesnotijata so koja proizveduvame fotografii ni odzema od   raazmisluvanjeto okolu izgledot i sustinata na proizvodenoto t.e fotografijata
- fakt e deka so mnogubrojnite web portali lesno bilo kakov proizvod go postirame i brzo go proglasuvame za vrvno umetnichko delo..)..
- fakt e deka ima odsustvo na kvalitetna odrzhana fotografija od bilo koj zhanr
- fakt e deka i nas ni e dojadeno od bilo kakvi chkrapovi i sakame nesto povekje
- fakt e deka ne znaeme kako
- fakt e deka nema mnogu kade da nauchime ( MCF ima k*rsevi no ni falat dobri izlozhbi )
- milo mi e sto ima vakvi vo svojata osnova samokritichni temi koj apsolutno gi podrzhuvam
- fakt e deka sekogash vo razgovorite gi meshame rabotite i ne mozhe da postigneme konsenzus i verojatno ne e normalno a ne ni ni treba konsenzus.

Fakt e deka treba da se potrudime povekje

Pozdrav

-------------

Постирано од: mickeymkd
Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 03:21
Фотографиите без луѓе на нив немаат душа бидејки само човекот има душа а другите нешта немаат, додека пак фотографиите со луѓе имаат душа, но тоа е заробената душа на луѓето што се на фотографијата. Барем така мислеле Индијанците од Америка. газење%20од%20смеење

Ај нека објасни некој како ја става својата душа на некоја фотографија, со вуду магија? голема%20насмевка

Фотографијата нема душа, туки има само некој личен белег од авторот, односно негов стил.....а за да се изгради тој стил треба многу време, труд, талент, искуство, експериментирање итн..........

-------------
Canon Powershot S90,Sony DSLR A700,Sony 18-70mm f3.5-5.6 DT,Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC,Sigma 17-70mm f2.8-4.5 DC, Tamron 90mm f2.8 SP AF Di,Minolta 70-210mm f4 AF,Minolta 50mm f1.7 AF,Sony HVL-F56AM.

Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 09:39
Originally posted by Glecin Glecin напиша:

zavisi koj kako znae

Ubavo kazhano Anakin

no za da ja TURISH verojatno treba da nauchish kako se tura a bogami i koj del od dusata da ja turish ( ima taa i negtivni strani veruvam )

..)..!

pozdrav

hahahhaha moj doture
toa ne se uci, so toa se ragja da turas dusa vo odredeni raboti
neli e toa delo na gospod
ne moze sekoj da e gospod, no nekoj e, zatoa i fotkite mu se takvi
jas za dve godini na idividi foto stretnav 5 torica koi toa go pravat
im se divev na nivnoto turanje dusa

pozdrav

ps. so e vazno dali e dusata turena pozitivna ili negativna... i slika zraci od odredenosta a toa e dovolno

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 09:51
Originally posted by mickeymkd mickeymkd напиша:

Фотографиите без луѓе на нив немаат душа бидејки само човекот има душа а другите нешта немаат, додека пак фотографиите со луѓе имаат душа, но тоа е заробената душа на луѓето што се на фотографијата. Барем така мислеле Индијанците од Америка. газење%20од%20смеење

Ај нека објасни некој како ја става својата душа на некоја фотографија, со вуду магија? голема%20насмевка

Фотографијата нема душа, туки има само некој личен белег од авторот, односно негов стил.....а за да се изгради тој стил треба многу време, труд, талент, искуство, експериментирање итн..........

tebe da ti kaze anakin neso
sekoja slika koja predizvikuva kaj tebe emocii ima dusa
inaku kako bi predizvikala
a ima takvi veruvaj ili ne toa e tvoe pravo

ps ako niedna slika ne predizvikala kaj tebe emocija, togas mozebi ti nemas dusa
голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 11:08
hahahhaha moj doture

Delo e na gospod tochno.
No neli nekogash vo odreden moment otkrivame deka sme bile sposobni za nesto sto ne sme ni mozhele da zamislime deka mozheme da go napravime. E nachinot i patot da se samospoznae deloto gospodovo e toa sto se uchi i sto se razviva. Isto kako i ljubovta delo gospodovo e da no za da postoi i trae mora da se poraboti na istoto,

pozdrav

-------------

Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 13:32
eh sega prereligozno si go kazal
ne mi bila mene namera ova vo toj Gospodski pravec da trgnam голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 14:10
Dali nekogas Vi se slucilo da vidite fotografija, pa posle zatvoranjeto na sajtot, vesnikot, ... koga se odmarate ili sl da Vi se javi zelba da ja poglednete povtorno, i povtorno....
Ako ste go doziveale ova zaprasajte se sto e toa pak da se navrakate na ednas videnoto. Primer za mene od starite majstori (od koj i den denes go ucam svetloto) posebno draga mi e NOKNATA STRAZA. Jas ovaa slika sum ja gledal ilada pati i se uste si ja gledam i uzivam. Sreka sto tehnikata otide napred pa so dva klika mi se otvara i sekogas uzivam dodeka ja gledam. Ili koga se raboti za film. Zenata se cudi kako jas sodrzinite na filmot gi pamtam slabo. Taa vnimava na sodrzinata a jas nea ja sledam posle tretoto preglednuvanje, veruvam nema potreba da objasnuvam zosto.

-------------

Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 14:16

Zenata se cudi kako jas sodrzinite na filmot gi pamtam slabo. Taa vnimava na sodrzinata a jas nea ja sledam posle tretoto preglednuvanje, veruvam nema potreba da objasnuvam zosto.

Jas kako profesionalen filmski montazer prvo mi e bitna prikaznata. Fotografijata, montazata i se drugo se vo funkcija na prikaznata, ti pomagaat pouverlivo da ja dozivees намигнување. Barem taka rabotime намигнување.

-------------

Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 21:06
Mene posledna mi e prikaznata, mozebi oti sum fotograf. Mislam deka prikaznata mi doaga samo po sebe. Ja sledam i prikaznata zaedno so fotografijata, muzikata i site ostanati delovi na koi go cinat filmot, no prikaznata vo detali pri prvite gledanja ne mi se vrezuva vo memorijata.
Mozebi taka sum formatiran. Megutoa edno moram da priznaam
ako filmot zanaetciski ne e izraboten dobro gabe mu e i prikaznata, vednas go skartiram. Isto taka ako kopijata ne e dobra uste vo prvite minuti CD to odi vo korpata.

-------------

Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 22:38
Originally posted by anakin anakin напиша:

Поврзаноста меѓу душа и емоции според мене во овој случај ја нема.
Значи ако една слика има "душа" тогаш ке предизвика кај тебе емоции, ако нема тогаш ништо нема да почуствуваш.

Значи се тоа што нема душа неможе да предизвика емоции кај тебе. Ти се молам. Се што не опкрушува може да предизвика некоја емоција кај нас, од тоа какво е времето надвор, местото каде што сме го поминале детството, домот во кој живееме, некој драг предмет, школото во кое сме учеле, некоја боја итн.............

Така да според мене во зависност од моментот (приказната) што стои позади сликата и како истиот е интерпретиран, такви чувства истата и ке предизвика.

Еве чим почна да се збори за филмови нека биде филмот со најдобрите глумци, најдобро остварен технички, најскап нај се..........ако нема квалитетна приказна нема да е добар филмот.

-------------
Canon Powershot S90,Sony DSLR A700,Sony 18-70mm f3.5-5.6 DT,Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC,Sigma 17-70mm f2.8-4.5 DC, Tamron 90mm f2.8 SP AF Di,Minolta 70-210mm f4 AF,Minolta 50mm f1.7 AF,Sony HVL-F56AM.

Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 22:40
Originally posted by mickeymkd mickeymkd напиша:

Поврзаноста меѓу душа и емоции според мене во овој случај ја нема.
Значи ако една слика има "душа" тогаш ке предизвика кај тебе емоции, ако нема тогаш ништо нема да почуствуваш.

Значи се тоа што нема душа неможе да предизвика емоции кај тебе. Ти се молам. Се што не опкрушува може да предизвика некоја емоција кај нас, од тоа какво е времето надвор, местото каде што сме го поминале детството, домот во кој живееме, некој драг предмет, школото во кое сме учеле, некоја боја итн.............

Така да според мене во зависност од моментот (приказната) што стои позади сликата и како истиот е интерпретиран, такви чувства истата и ке предизвика.

Еве чим почна да се збори за филмови нека биде филмот со најдобрите глумци, најдобро остварен технички, најскап нај се..........ако нема квалитетна приказна нема да е добар филмот.

vidi loso e so ovoj muabet si fatil so mene
oti jas na site 243 sliki im dadov dusa i toa svoja

polemiziraj so nekoj koj pravi samo SHKRAP, mozebi kje se soglasite

PS  i na 300 te vasi sliki koi stojat vo anakin place

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2009 во 00:05

oti jas na site 243 sliki im dadov dusa i toa svoja

Па што не кажа така дека си господ. Се извинувам што се осудив да ти реплицирам, и да се спротиставам на твоето мислење.  смешен

Сваќам кога со некој неможе да се дискутира, така да толку од мене.

-------------

Постирано од: Mire
Датум на внесување: 17.Септември.2009 во 00:07

Originally posted by сашо сашо напиша:

mislam deka poimot "kvaliteten kako lichnost" razlicno go definirame среќа

Vnatresno bogatstvo da receme?

-------------
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    http://i96.photobucket.com/albums/l173/mire_slavejkov/cure.gif - klikni TUKA

Датум на внесување: 17.Септември.2009 во 00:10
miki
jas vo Gospod ne veruvamголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2009 во 00:26
Originally posted by Glecin Glecin напиша:

E vaka drag prijatele,

edinstveno sushestvo sto ima dusa na zemjinava topka e chovekot iako nekoj religiozni ubeduvanja velat deka e nasekade.....no ako vistinski sakash da razgovarame za DUSHATA i za DUSHATA VO FOTOGRAFIJATA kje mora malko poopsezhen razgovor.

Znachi chovekovoto sushtestvo ima ogromna zadacha na zemjinava topka, edno da prezhivee, dva da sozdade i da obezbedi nasledstvo, tri da kontaktira so drugi lugje, da sozdava dobra, da ostane zdrav i taka natamu. Vo celiot toj proces treba da se posveti vnimanie i na DUSHATA koja ne e lesno da se oznachi nitu so medicinska terminologija, sakam da kazham deka chovek malku treba da posveti vreme i na spiritualnosta prevenstveno kaj sebe ( TOA E PRIDOBIVKATA NA Z. FREUD VO SVOITE DELA ZA PSIHOANALIZATA KADE VELI ZA DA MOZHESH DA SE BAVISH SO PSIHOANALIZA NA DRUGITE PRVENSTVENO MORASH DA OBAVISH AVTOPSIHOANALIZA ZA DA MOZHESH DA SE OSLOBODISH OD EGOTO I SVOITE MENTALNI FRUSTRACII KAKO BI MOZHEL POJASNO DA GLEDASH NA SVETOT ).

E SEGA DA GO PREFRLIME SETO OVA VO FOTOGRAFIJATA.

Znachi dushata e vo chovekot,
za da fotografijata ima dusha treba da go slikash chovekot i negoviot zhivot a toa e LIFE photography
za da mozhesh da ja fotografirash dushata na chovekot prvenstveno morash da ja poznavash svojata
se pomalku gledash takvi fotografii i zatoa ti izgleda deka fotografijata ja gubi dushata NE PRIJATELE NEMA FOTOGRAFI STO JA SLIKAAT DUSHATA PA NEMA NITU FOTOGRAFII SO DUSHA..)))))...kakov dobar rak*rs nametna ne mi se veruva....BRAVO

Normalno edka edna fotografija nema dusha ako na nea ima mrtva priroda, ako na nea ima makro shots of something, ako na nea ima moda, ako na nea se pretstavva shminka, ako na nea ima rastenija odnosno nema lugje vo zhivotni situacii.....!!

Pokraj seto ova mora da se napomene i deka dokolku se nafatish da go portretirash ZHIVOTOT vleguvash vo golemata igra vo fotografijata shto kje reche ima potreba od LJUBOV, ZNAENJE, POSVETENOST, OPREMA hehehe a toa vo momentov znachi Leica M 8/9 diskreten digitalen kvaliteten fotogparat od kogo mozhesh da si vadish prekrasni printovi....)))) se shalam no ne sum daleku od vistinata....

POZDRAV i super muabet

Navistina super muabet.

Cinam doktore deka malku restriktivno navleze vo definiranjeto na nestata, verojatno nenamerno, ili pak analizirajci eden aspekt na "fotografija so dusa".
Kako i da e, po toa prasanje sum povece na linija so Saso (sto verojatno mozese i da go kovertiras, dokolku pretpostavi deka bi se vklucil vo diskusijata намигнување)

Sepak, paralelata koja ja povlece so Frojd e odlicna i nadopolneta od ona sto go kaza Branko, mislam deka frla ubavo svetlo na nestata.

Licno mislam deka dokolku ona sto go slikas te "dopre" ce bides vo sostojba da prefrlis del od dusata vo fotografijata...pa sto i da e toa sto te doprelo. Sekako, za toa e potrebno da ne se gleda samo so oci, a tokmu tuka doadja ona sto go kaza Branko.
Imeno, pristapot "'bes jedno oko, ovo moram da uslikam" ne e bas najdobar recept, no e se pocest.

Dali toa ce go oseti toj sto ce ja vidi fotografijata e sosema druga rabota. Dali ce go oseti dopirot na ist nacin...kolku da e toa prasanje na duhovnoto bogatstvo na toj sto ce ja gleda fotografijata, tolku e i prasanje na umesnosta na avtorot da se iskaze.

Ako pojdeme od poednostavnata strana na "prikazna vo fotografijata" i kolku toa moze da bide zbunuvacko i poinaku doziveano od sekogo... od kolku faktori toa ce zavisi...sto ostanuva za spoznavanje na dusata vtkaena vo deloto?

BTW, mislite deka emociite ne se povrzani so dusata?
Mene toa mi lici na pregolemo spiritualiziranje na nestata. Vo krajna linija koj e proizvodot/rezultatot koga nesto ce vi ja dopre dusata?

Navistina ubav muabet.

-------------
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    http://i96.photobucket.com/albums/l173/mire_slavejkov/cure.gif - klikni TUKA

Датум на внесување: 17.Септември.2009 во 14:31
Jas ja nametnav temata i veke ednas napisav deka poimot DUSA go zedov i (pokraj drugoto) kako metafora. Pricinite od koj sakav da podiskutirame bea slednive:
Koga od analogna pominav na digital, pa foto shop so seta negova sila i mok (smetnuvam kapa na avtorite i mislam deka se za Nobelova nagrada) ednostavno bev zbunet mislejki si dali zivi luge mozat da napravat vakvo nesto. Pa vooduseven od ova vo pocetokot so nekoi raboti preteruvav. Bev kako nekoe dete koe na primer nemalo moznost da jade tulumbi, go vodat vo slatkarnica i mu vikat jadi kolku sakas. I toa jade, jade, .. i posle seto toa doaga rigoleto, pa go bole stomao, pa izvala okolu nego dodeka go pee rigoletoto....
Vo posledno vreme ova prejaduvanje go gledam na mnogu fotografii. Sto mislite ?
Jas mislam deka fotografijata ima DUSA pa se slozuval nekoj ili ne jas go opravduvam i go pocituvam negovoto mislenje. A kako ke i vnesses dusa na fotografijata? E to zavise od fotografo. Koga ja gledam fotografijata sakam kaj mene ne samo da predizvika emocii, tuku i sakam ovaa 2D dimenzija vo mene da predizvika cuvstvo deka pred mene imam objekt vo 3D. Sakam Taa STOP snimka da mi raskaze prikazna. E TOA E DUSATA NA FOTOGRAFIJATA (se razbira za mene) Mozebi nekomu mu e smesno no jas sum star romanticar i taka gledam na rabotite.

-------------

Постирано од: ptr
Датум на внесување: 18.Септември.2009 во 16:15
Браво Gemini, добро кажано.

Датум на внесување: 18.Септември.2009 во 16:41

Jas ja nametnav temata i veke ednas napisav deka poimot DUSA go zedov i (pokraj drugoto) kako metafora. Pricinite od koj sakav da podiskutirame bea slednive:
Koga od analogna pominav na digital, pa foto shop so seta negova sila i mok (smetnuvam kapa na avtorite i mislam deka se za Nobelova nagrada) ednostavno bev zbunet mislejki si dali zivi luge mozat da napravat vakvo nesto. Pa vooduseven od ova vo pocetokot so nekoi raboti preteruvav. Bev kako nekoe dete koe na primer nemalo moznost da jade tulumbi, go vodat vo slatkarnica i mu vikat jadi kolku sakas. I toa jade, jade, .. i posle seto toa doaga rigoleto, pa go bole stomao, pa izvala okolu nego dodeka go pee rigoletoto....
Vo posledno vreme ova prejaduvanje go gledam na mnogu fotografii. Sto mislite ?
Jas mislam deka fotografijata ima DUSA pa se slozuval nekoj ili ne jas go opravduvam i go pocituvam negovoto mislenje. A kako ke i vnesses dusa na fotografijata? E to zavise od fotografo. Koga ja gledam fotografijata sakam kaj mene ne samo da predizvika emocii, tuku i sakam ovaa 2D dimenzija vo mene da predizvika cuvstvo deka pred mene imam objekt vo 3D. Sakam Taa STOP snimka da mi raskaze prikazna. E TOA E DUSATA NA FOTOGRAFIJATA (se razbira za mene) Mozebi nekomu mu e smesno no jas sum star romanticar i taka gledam na rabotite.

tocno toa go mislevme, ne se sekiraj, teraj vmetnuvaj koristi se sto mozes vo taa namera

-------------

Датум на внесување: 19.Септември.2009 во 01:55
Jas kje genaraliziram, zatoa sto nestata koi se slucuvaat ne se samo kaj fotografijata tuku kaj site vidovi na coveckoto dusevno izrazuvanje.
Moeto mislenje deka postmodernizmot e najretrogradnoto nesto sto se slucilo vo istorijata na covekot.
Minimalizmot e zloupotreben vo nasoka da lugjeto koi ne se talentirani da stanat iminja.
Izgubeni se civiizaciskite vrednosti koi se zameneti so egoizam i nepocituvanje.
Moderno e da si ateist, anarhist, demokrat, liberal, da zivees sam kako sto sakas, da ne se zenis, da nemas deca, da se osekjas vecno mlad, da velis deka vo sebe se osekjam kako 20 godini, a imas 60................
Se gubi mudrosta.
Umetnosta i coveckoto tvorenje odsekogas bile vrzani so nekakov zanat. Poznavanjeto na zanaetot, pominuvanjeto na fazi od cirak do majstor vekje ne postojat. Dechurlaana so tri finti se mislat deka se majstori. Sto e uste postrasno gi ozboruvaat starite majstori. Toa se veli nemanje na opsta kultura, bezobrazie........
Fotografijata kako umetnost odsekogas bila vrzana i za zanatska rabota. I se znaelo koj e koj. So denesnava tehnologija i kultura na ziveenje rabotite se nadvor od kontrola. Ne e problem digitalnata konverzija od senzor vo fajl. Problemot se alatkite dostapni na sekoja budala da napravi od losa slika nesto na koe ostanatite budali kje mu vikaat BRAVO. I tuka se javuva uste eden problem na prokletata demokratija. Budalite se sekogas povekje na broj od pametnite. Bez nikakva cenzura od strana na nekakva elita nema da se vospostavat nikakvi pravila. Mora da ima cenzura i sinarhija. Bidejki nema nekoj koj kje kaze sto da se gleda lugjeto gledaat sekakvi gluposti od sekakvi budali.
Digitalnata era donese nov nacin na retrogradno razmisluvanje. Mrzlivo razmisluvanje. Povekje ne se kreira tuku se kopira. Sekojdnevno se kreiraat kopii od nekakvi paterni, semplovi. Dobredojdovme vo erata na terabajtite.
Koga pocnuvav so mojot zanaet rabotevme montaza so 16 i 35mm lenta (secenje/lepenje). Se znaese koj e montazer, a koj e asistent. Koj e cirak a koj majstor. Sum bil i cirak, sum bil i kalfa, tutula majstor ne si zimam za pravo da ja stavam. Pa se znaelo koj moze da dzirne vo montazata i da vidi kako ide toj proces. Na toj nacin bevme pofokusirani. Sega sekoja budala kje dojde i kje gleda i kje si kazuva sto misli - rezultatot e razvodneta ideja.
Za vreme na snimanje so filmska lenta osven snimatelot samo reziserot imal pravo da pogledne niz okularot - pa nemoze sekoja budala da mu go prlja okularot na kamerata. Sega imate na snimanje golemi monitori okolu koj se zbrani site budali koi si komentiraat. Rezultat - defokusirana ekipa.
So digitalnata tehnologija se druzam od nejzinite prapocetoci. Real time montaza so 486-ka i digitalna fotografija so Sony Mavica na floppy (go pamti li nekoj ova?). Megju prvite montirav seriozen film na obicno PC bez nikakov hardver i me pravea budala deka nema da mi uspee. Veruvav deka so poeftinuvanjeto na alatkite polesno kje pravime mali remek dela........
Nisto ne se sluci od toa. Donese kvantitet, a ne kvalitet. na kvalitet mislam na kvalitet na razmisluvanje.
Sega sekoja budala moze da napravi film, muzika, animacija bez nikakov golem trud.
Zatoa nema povekje moderni remek dela od super majstori koi posvetteno rabotat na nestoto da bide perfektno. Nema posvetenost vo zanaetoto tuku posvetenost kako da najdes skraten i polesen pat. Barajki go skrateniot i kopirajki kje si napravel nesto originalno.
Tuka e internetot kako eden ogromen jadac na vreme i energija. po cel den gubime vreme i gledame glupi fotki, glupi test videa od nekakvi glupi kameri, i go gubime vreme potrbno da pogledneme i slusneme navistina dobro remek delo. koe kje ja napolni dusata za potoa da explodira vo nov kreativen naboj kaj gledacot/slusatelot.
Nema povekje bogata muzika kade treba da se znaat noti/ moderno e da se znaat finti so semplovi. Sega i kocka so edna dupka vo sredina stavena vo galerija dobiva status na umetnicko delo. Teoretski, da, ama prakticno......
Koga nekoe delo e napraveno so posvetenost, toa se chuvstvuva kaj konzumentot. Si odi doma so napolneta dusa koja ima potreba da se oslobodi so nov naboj na kreativnost. Kje pottikne razmisluvanje, emocija...
Dodeka onaa kocka so dupka kje napravi se osetite prazno, izgubeno....No kje se vidite so prijatelite na izlozbata, kje svrtite laf muabet i kje si go pominete denot - ama dusata e prazna.

Zabegav
Samo za kraj - i jas sum edno gjubre koe vo segasniov brz nacin na rabota se snaogjam so gotovi paterni, semplovi.......
So film slikam za da mozam barem da prava nesto neavtomatski, da pravam grski i da se popravam. Greski koi skapo cinat i vo vreme i vo pari, pa posle sekoja greska maximalno se trudam da ne ja povtoram.

-------------

Датум на внесување: 19.Септември.2009 во 06:15
Tegla, znaes dopaga mi se voa so si go napisal.
P.S. Ne se sekiraj ne si zabegal, uste si tuka.

-------------

Постирано од: Janus
Датум на внесување: 19.Септември.2009 во 23:43
Nekoj pogore spomena deka fotografijata ima dusa ako predizvikuva emocii kaj gledacot. dali e nuzno da se definira kakvi emocii? Dali plitkite emocii, animalnite instinkti, golata nadraznetost ne se emocii? Dali pop-artot ne e art? Dali turbo folkot ne e muzika?

Ja sum covek sto se odusevuva so tehnologija, i ja zloupotrebuva do maksimum. So moite fotografii tocno znam sto kazuvam, no ne znam dali sakam nekoj toa da go sfati?

Fotografijata moze da bide mnogu nesto: dokument, moment, umetnicko delo... I se toa e fotografija. Fotografija e i mrtovecot na ulica, i nevestata pred oltar, i smizlata vo studio. I nivnata dusa e na site tie fotografii. Prasanje e za kogo e nameneta fotografijata. Avangardna e ako mal lugje ja razbiraat, ili se pravat deka ja razbiraat. Pop e ako site mislat deka ja razbiraat.

Fotografijata e "lesen" medium. Sekoj e*an telefon ima pristojna kamera vo sebe. Novite apratcinja-idiotcinja za mali pari davaat mnogu ok rezultati. Novo vreme. Fotografijata vekje ne e privilegija na profesionalci i geekovi. No i togas i sega vazelo: Ili te biva, ili ne te biva za toa sto se pretstavuvas deka si. Ne e nisto polesno da napravis dobra fotografija sega, od bilo koga. Tehnicki da, ama... Kvanititet ima, neverojaten. Moznosti za publishing ima nevideni. Ama rezultatot e ist.

P.S. Odluciv da stanam i ostanam lesen, beletristicki fotograf. Verojatno zatoa sto go sakam Momo Kapor, i mislam deka vo negovite lesni knigi ima dusa barem kolku kaj Zola...

Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 00:25
Originally posted by Janus Janus напиша:

.... Fotografija e i mrtovecot na ulica, i nevestata pred oltar, i smizlata vo studio. I nivnata dusa e na site tie fotografii...

pa ne bas... nivnata dusa ke bide na fotografiite, samo ako fotografot se potrudi da gi prikaze likovite vo nivnata esencija, iskrena do beskraj i ako nivniot karakter e "isturen" niz celiot kadar... temava e pokompleksna otkolku so si mislime...

-------------

Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 09:47
Ako pod dusa ja podrazbirame esencijata na karakterot koj e na fotografijata, povazen od sezorot (ili filmot na aparatot) e sensot na fotografot. Sepak ona sto se gleda na fotografijata e interakcijata na fotografot so subjektot. Ako fotografot ne umee da bide katalizator za vadenje na karakterot (ili "dusata") na subjektot na vidlivo nivo, na fotografijata nema da ja ima...

Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 10:20
ako tocno znaes so sakas da kazes so fotografijata i neznaes dali sakas drugite da go razberat ebi mu majkata na takva rabota

ako fotografijata e prvenstveno za avtorot ebi mu majkata i na takva fotografija

inaku najdobra e taa koja na povekje kje im se dopadne, nezavisno dali se tie poznavaci ili laici SE STO PROAGJA NA PAZAR VO ENORMNI KOLICINI E VRVNO DELO... toa deluva malku demoralisticki no toa e vinstinska stvarnost

-------------

Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 10:42
Anakin, se si ima svoe.
Objektivizmot e samo sinergija na povekj subjektivizmi.
Za e**nje majki, mislam deka e malku pre isklucivo.
Ona sto go zboris e poenta na pop-artot. A osven pop-art, imas mnogu drugi art-ovi.
No, tvojot stav si e tvoj, i e vo red, od tvoj aspekt. Mislam deka uste porano zaklucivme deka voopsto ne sme na ista branova dolzina, taka sto sekoja ponatamosna diskusija ke ne vovede povtorno vo macna i neproduktivna situacija. Zatoa, so ova ja prekinuvam diskusijata. Kazav sto imav da kazam, za sebe i vo svoe ime. I ne ma zanima bash dali ti toa go sfakjas, razbirash, ili opravduvash. Samo ne im ja ebi majkata na moite fotografii, oti tatkoto moze da zbesne.

Pozdrav, i sekoe dobro.

Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 11:53
stalno nesto tebe ne te interesira
imas problemi so rabiranjeto i percepciite???????
znaes edno e JAS a sasim neso drugo e FAKT

toa so go kazav e generalno za se, kakov be pop art, toa vazi za operi za sliki za teatarski pretstavi za skulpturi za knizevnost

se e vrvno ako go prifati masa, se drugo e farsa i kabare na avtorot koj sam se zalazuva kolku e golem

ako sakas nepisuvaj povekje,

-------------

Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 15:36
Jas zboram za JAS. Ti tvoeto "jas" go tretiras kako fakt. I tuka lezi zajakot.

P.S. Spored tebe, Boki 13ka e podobar umetnik od Durlovska, oti povekje lugje go konsumiraat. Veselo!

Постирано од: Zoran K
Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 15:51
Delata sto se opshto prifateni od shirokite masi e onoa sto e vrednuvano kako kvalitet od pogolemiot broj lugje. Definitivno toa mora da sodrzhi kvalitet, no ne mora istovremeno da bide i vrvno delo. Toa e popularno delo.

Istorijata ni pokazhala deka vrvniot kvalitet bil sekogash prepoznavan od mal krug lugje. Toa sto podocna, so vreme i populariziranje, tie eventualno stanale prifateni kako takvi i od mnozinata e druga rabota.

-------------

Постирано од: Bob Rock
Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 17:00
Eve edno remek delo od Wolfgang Amadeus Mozart
kompozicija so dusa :)  Naslovot e Leck mich im Arsch
eve go prevodot:

лижете ми го газот

Убаво лижете ми го газот,
чисто и убаво лижете го,
чисто и убаво лижете ми го газот.
Тоа е мрсна желба
со путер убаво намачкана,
како моето секојдневно лижење печено месо.
Тројца ќе лижат повеќе од двајца,
ајде, само пробајте
и лижете, лижете, лижете.
Сите го лижат својот сопствен газ.

http://www.youtube.com/watch?v=SHIw-ZfbDSQ&feature=player_embedded - http://www.youtube.com/watch?v=SHIw-ZfbDSQ&feature=player_embedded

ako ne vi se veruva,gledajte go videoto

Zaklucok: na sekoe delo mu treba vreme da dobie dusa :)

-------------
_______
Niz mojot zivot pominuvaat mnogu budali-samo jas ostanuvam
_______
Zdenko

Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 20:12
hahahahahah dobro e
a prifakjanjeto na bilo koe delo ne priznava vremenska distanca
taka bilo so delata na van gohg

gi prifatija posle mnogu vreme koga odamna trunel vo grobot

no sekako se vrvni oti se prifateni kako takvi.... imeto popularni i vrvni e tuka nekade .. toa e samo izgovor na grupa lugje

inaku so kjer od vrvni dela ako ne se prifateni . kolku se togas vrvni?????
za kogo se napraveni????

no zabegavme ova ne e za vo ova tema

-------------

Постирано од: dimitarmisev
Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 23:04

se e vrvno ako go prifati masa, se drugo e farsa i kabare na avtorot koj sam se zalazuva kolku e golem

ај да го цитирам мислењето на едно другарче:

Цитирај ako imas citano Republika od Platon, on tamu zbore za idealna drzava, i vade ja skroz umetnosta, kao nesto stetno znaes. Imas dva dela u coveko : racionalen i emotiven. Edenio go zadovoluvas so science drugio so umetnost. Mora da ima balans onaka ke izgores. Deneska umetnosta e privilegija za bogatite, nemas si pojma kakvi gomna se prodavat za milioni. Glej isto so se prave i so animacija, prekrasen medium, samo Pixar go pocituva. Pogledni so pravat ovie seljacite so Transformeri, tolku ubava animacija a tolku glupav film, ednostavno ponizuvanje nevideno za site animatori. Znaci deneska se ide na para, da se prezivee. Masata e glupa, so saka masata toa ke praeme. Isto e i kaj nas za teatarski pretstavi, sakate zaebancii nema problem, ke vi dadam vazno ja da si zeam plata. Taka da umetnost deneska e neso epten retko, glavna cel na umetnosta otsekogas bilo da se prenese cuvstvo i atmosfera, da ja zakaces doma slikata ko ke ja vides da pobude nesto u tebe, da ne bide krem za oci, a deneska se desava neso skroz drugo. Znaes kao animatori so se bunat neso za animacija na rezisero, ama ova ona, nema ova ona brat platen si da praves on so ke ti kaze, a on prave so saka publikata. Znaca masata saka seks, krv, smrt i tepacki, nema problem be zlatni ke vi dademe, kolku ste poglupi tolku sme pobogati, znaes. Taka da masata ne moze da odlucuva za umetnicko delo, masata doaga umorna od rabota i samo saka da gleda smeski na film, dali e neso farsa ili ne ima si kompetentni luge da dadat komentar ne masata.

Постирано од: focus
Датум на внесување: 21.Септември.2009 во 15:01
Uh, kakva diskusija!
Mnogu gorcina vi se sobralo na dusite, epten.

-------------
If your pictures aren't good enough, you aren't close enough.

Датум на внесување: 22.Септември.2009 во 21:14
Janus Ako znaes sto sakas da kazes so tvoite fotografii i ne sakas nekoj da se obide da go sfati ili ne ti e bitno togas ne gi izlozuvaj na pogledite na masite, cuvaj gi vo fioka no mislam deka FOTOGRAFOT GI RABOTI FOTOGRAFIITE ZA DA GI SPODELI SO GLEDACITE. Jas navistina ne te sfakam i mislam deka ne si fotograf tuku deka si FAKTOGRAF.
Pozdrav Gemini

-------------

Датум на внесување: 23.Септември.2009 во 09:54
Gemini, mislam deka ich ne se razbravme so poentata.
Sekoja moja fotografija si ima prikazna za mene. namesto da vi ja kazam prikaznata, ostavam da si izgradite svoja, vrz baza na vizuelnoto sto vi go nudam. Pojasen sum sega?

A inaku, ich ne sum faktograf. Mnogu malku dokumentarno ima vo moite fotografii. Naprotiv.

Датум на внесување: 23.Септември.2009 во 13:16
Janus, zdravje moze nekgas ke se videme pa ke si popraveme muabet najmalku u sest oci (oti jas nosam naocari)
POZDRAV GEMINI

-------------

Датум на внесување: 24.Септември.2009 во 12:45
Тоа што ми се чини дека е за осуда е фактот што гледам некои безумници и глупави идолопоклоници, кои го бараат божеството, за кое немаат никакво сознание, во изметот на мртви и неживи нешта; кои со сето ова ги исмејуваат не само тие божествени и остроумни дејци, туку и нас.... а што е уште полошо, при тоа ликуваат, гледајќи дека нивните луди обреди имаат толку висока репутација........
- Не се грижи поради ова, зашто судбината наредила да има наизменична смена помеѓу мракот и светлината.
- Но лошото е во тоа што тие цврсто се убедени дека се во светлината!

Џордано Бруно

-------------

Датум на внесување: 24.Септември.2009 во 17:34

Janus Ako znaes sto sakas da kazes so tvoite fotografii i ne sakas nekoj da se obide da go sfati ili ne ti e bitno togas ne gi izlozuvaj na pogledite na masite, cuvaj gi vo fioka no mislam deka FOTOGRAFOT GI RABOTI FOTOGRAFIITE ZA DA GI SPODELI SO GLEDACITE. Jas navistina ne te sfakam i mislam deka ne si fotograf tuku deka si FAKTOGRAF.
Pozdrav Gemini

Ne bi se slozil sosema, imeno:

Fotografirame za da ni se napolni dusata, za zadovolstvoto na fotografiranjeto i ona sto ce ni go pruzi pogledot na fotografijata potoa.
Kolku pobogata dusata, tolku povece treba za da ni se napolni ;-)

Zadovolstvoto na onie sto ce ja vidat e prasanje na gratifikacija na avtorot, bi rekol.
Kolku povece avtorot go ceni onoj koj pozitivno ce ja dozivee fotografijata, dotolku pogolema gratifikacijata.
Fakt e deka sekoj razlicno gi dozivuva fotografiite, retko koj moze da se stavi vo kondurite na avtorot i retko koga "filmot" e ist.
Cumu togas navleguvanje vo dozivuvanjeto na gledacot, osven priznavanjeto deka sekoj ima pravo da ja dozivee na svoj nacin, koga vece e izlozena?
Sepak, prvo i pravashodno fotografirame za sebe, a nekoi, ponekogas osobeno ubavi dela, duri i gi zadrzuvame za sebe. Onie koi osven vrednost kako fotografija, imaat i sentimentalna vrednost na primer.

-------------

Датум на внесување: 24.Септември.2009 во 22:34
Originally posted by Mire Mire напиша:

Fotografirame za da ni se napolni dusata, za zadovolstvoto na fotografiranjeto i ona sto ce ni go pruzi pogledot na fotografijata potoa.

ako dusata se polni so samiot pogled na fotografijata, zosto togas fotografirame? mozeme da gledame ubavi fotografii od milion svetski avtori so neverojatno dobri fotografii i da ni se polni dusata... :)

ona sto go cuvstvuvame koga nekoj ke ni go priznae deloto (ti go vikas toa gratifikacija), toa e vsushnost najobicno hranenje na suetata ili vo prevod, polirichno - polnenje na dusata... textbook human psychology среќа

fotografijata mora da bide videna za da ja ostvari svojata cel... kako sto pesnata mora da bide slushnata, hranata da bide izedena, trevata da bide ispushena среќа. se na svetov si ima svoja namena i cel, vo sprotivno stanuva bezvredno. sakale nie toa da go priznaeme ili ne, svetot funkcionira na toj nachin.

-------------

Постирано од: itan14
Датум на внесување: 24.Септември.2009 во 23:57

ako dusata se polni so samiot pogled na fotografijata, zosto togas fotografirame? mozeme da gledame ubavi fotografii od milion svetski avtori so neverojatno dobri fotografii i da ni se polni dusata... :)

ona sto go cuvstvuvame koga nekoj ke ni go priznae deloto (ti go vikas toa gratifikacija), toa e vsushnost najobicno hranenje na suetata ili vo prevod, polirichno - polnenje na dusata... textbook human psychology среќа

fotografijata mora da bide videna za da ja ostvari svojata cel... kako sto pesnata mora da bide slushnata, hranata da bide izedena, trevata da bide ispushena среќа. se na svetov si ima svoja namena i cel, vo sprotivno stanuva bezvredno. sakale nie toa da go priznaeme ili ne, svetot funkcionira na toj nachin.

Za drugo ne znam ali za travata si apsolutno u pravo!

-------------

Датум на внесување: 29.Септември.2009 во 10:10

Ne e isto.
Mozes da sakas deca i da uzivas okolu niv, no cuvstvoto se razlikuva koga deteto e tvoe.

I da ne go prodolzuvam muabetot so decata... fakt e deka imaat "namena", no pokazuvanjeto sigurno ne e edna od niv намигнување

I da, koga ce ti go pofali nekoj deteto e prekrasna rabota, cuvstvuvas gordost, no toa ne e ona sto ti ja polni dusata.
Deteto ti ja polni! среќа

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk