IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Самоубиство
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Самоубиство

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 8>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2009 во 16:19
Temata e samoubistvo, a ne ubistvo.

Samoubistvoto kako kolateralna shteta na ubistvoto ne e samoubistvo za koe zboruvame na temava.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2009 во 17:09
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

I sto bi rekle za toa deka, spored Stariot Zavet, daruvanjeto so materijalna zhivotna egzistencija vsushnost e Bozhja kazna za grevot storen vo Gradinata ?

Јас само би рекол дека тоа не е "според Стариот Завет", туку според тебе.

Spored Stariot Zavet od Biblijata, na Adam i Eva im bilo kazano da se mnozat i da ja napolnat rajskata Zemja so pravedni luge bez grev. Toa bilo blagoslov, a ne kazna.

Se razbira deka Adam i Eva trebalo da se mnozhat i da ja polnat zemjata, a kako kje go pravat toa eve sto veli Bog vo Stariot Zavet, razgneven od niv:

I stavam neprijatelstvo megju tebe i zhenata i megju rodot tvoj i porodot nejzin. On kje ti ja gazi glavata, a ti kje go kasnuvash vo petata. A na zhenata i reche: "Kje ti gi umnozham i preumnozham makite koga si bremena; so bolki kje ragjash deca i kje bidesh pod vlasta na mazhot svoj i toj kje bide tvoj gospodar. Pa potoa mu reche na Adama: "...zatoa zemjata neka bide prokleta poradi tebe; so maka da se hranish od nea s'e do krajot na svojot zhivot... so pot na liceto svoe kje jadesh leb, se duri ne se vratish vo zemjata od koja si zemen"
Bitie 3:15-19

No, da se vratime na temata...

KINGDAVID, beshe li nekogash prashan dali go sakash vakviot zhivot kako podarok i dali ti beshe dadeno shansa da odbirash, po slobodna volja, dali sakash da go primish ili ne?

Изменето од Messenger - 24.Јули.2009 во 18:05
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 19:02

I sto bi rekle za toa deka, spored Stariot Zavet, daruvanjeto so materijalna zhivotna egzistencija vsushnost e Bozhja kazna za grevot storen vo Gradinata ?

Spored Stariot Zavet od Biblijata, na Adam i Eva im bilo kazano da se mnozat i da ja napolnat rajskata Zemja so pravedni luge bez grev. Toa bilo blagoslov, a ne kazna.

Se razbira deka Adam i Eva trebalo da se mnozhat i da ja polnat zemjata, a kako kje go pravat toa eve sto veli Bog vo Stariot Zavet, razgneven od niv:

I stavam neprijatelstvo megju tebe i zhenata i megju rodot tvoj i porodot nejzin. On kje ti ja gazi glavata, a ti kje go kasnuvash vo petata. A na zhenata i reche: "Kje ti gi umnozham i preumnozham makite koga si bremena; so bolki kje ragjash deca i kje bidesh pod vlasta na mazhot svoj i toj kje bide tvoj gospodar. Pa potoa mu reche na Adama: "...zatoa zemjata neka bide prokleta poradi tebe; so maka da se hranish od nea s'e do krajot na svojot zhivot... so pot na liceto svoe kje jadesh leb, se duri ne se vratish vo zemjata od koja si zemen"

KINGDAVID, beshe li nekogash prashan dali go sakash vakviot zhivot kako podarok i dali ti beshe dadeno shansa da odbirash, po slobodna volja, dali sakash da go primish ili ne?

1)Messi... Bog ja prokolnuva Zemjata posle grevot na Adam i Eva. Inaku, pred toa Bog im veli na Adam i na Eva:

"I gi BLAGOSLOVI Bog i im rece: 'Plodete se , i mnozete se, i napolnete ja zemjata, i godpodarete nad nea, i ovladajte gi ribite morski, i zverovite, i pticite, i siot dobitok, i so celata zemja, i so site zivotni sto lazat po zemjata"( 1 Mojseeva 1:28).

2) Da se vratime na temata: Nikoj ne me prasal dali sakam da se rodam, no jas sum sreken sto sum ziv i sto moze da uzivam vo ubavite strani od zivotot, kako i da se ucam od losite strani na zivotot, se dodeka ne dojde Bozjeto Carstvo kade ke bideme sovrseni.

Tuku, da te prasam nesto: Tebe nesto ne ti se zivee? Ne go cenis zivotot? Ne ti se dopagaat okolnostite vo tvojot zivot?

P.S. prethodniot post kade zboruvav za samoubijcite i kamikazite mu replicirav na prethodniot diskutant koj bese vooduseven od "pocitta " na Japoncite kon samoubistvoto.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 19:45

1)Messi... Bog ja prokolnuva Zemjata posle grevot na Adam i Eva. Inaku, pred toa Bog im veli na Adam i na Eva:

"I gi BLAGOSLOVI Bog i im rece: 'Plodete se , i mnozete se, i napolnete ja zemjata, i godpodarete nad nea, i ovladajte gi ribite morski, i zverovite, i pticite, i siot dobitok, i so celata zemja, i so site zivotni sto lazat po zemjata"( 1 Mojseeva 1:28).

2) Da se vratime na temata: Nikoj ne me prasal dali sakam da se rodam, no jas sum sreken sto sum ziv i sto moze da uzivam vo ubavite strani od zivotot, kako i da se ucam od losite strani na zivotot, se dodeka ne dojde Bozjeto Carstvo kade ke bideme sovrseni.

Tuku, da te prasam nesto: Tebe nesto ne ti se zivee? Ne go cenis zivotot? Ne ti se dopagaat okolnostite vo tvojot zivot?

P.S. prethodniot post kade zboruvav za samoubijcite i kamikazite mu replicirav na prethodniot diskutant koj bese vooduseven od "pocitta " na Japoncite kon samoubistvoto.

E taka de... i jas go velam toa. Ne zboruvam sto im vetil Bog na Adam i Eva koga bile sami vo Gradinata, tuku kako gi prokolnal Bog niv i siot nivni porod otposle. Gledash, nie ne poteknuvame od Adam i Eva vo Gradinata, tuku od prokolnatite Adam i Eva.

Prashanjeto dali si odluchuval da bidesh roden ili ne e povrzano so onoa sto nie figurativno go narekuvame "dar". Dar e neshto sto e ponudeno od nekogo, a sto e prifateno od nas. Dar nemozhe da bide neshto sto ti e dadeno so sila.

No na strana od seto toa, dali mozhesh da ja prakticirash svojata slobodna volja i da odluchish dali i natamu sakash da go imash darot ili ne? Ako e dar, togash nie mozheme da go imame samo dobrovolno, dodeka ni se dopagja negovoto imanje, no vo momentot koga povekje ne bi sakale da go poseduvame bi trebalo da bideme slobodni da se otkazheme od nego bez da bideme penalizirani za toa, neli? Toa sto ti si srekjen od dobieniot dar koj ne si go baral ne e tema na diskusijava.

Ako prashuvash iskreno, togash postavuvaj otvoreni prashanja, bez da implicirash odgovori. Znachi ne e prashanje "Tebe neshto ne ti se zhivee?" Toa e impliciranje na ogovor. Prashanjeto bi trebalo da bide "Dali tebe ti se zhivee?" Ne "Ne go cenish zhivotot?", tuku "Dali go cenish zhivotot?" i t.n.

Vednash da ti odgovoram deka apsolutno mi se dopagja ovaa forma na egzisetencija, go cenam zhivotot, mi se dopagjaat okolnostite vo koi zhiveam i ne gledam zoshto seto toa bi go prekinal. No tuka ne sum jas tema za diskusija, kako sto ne si nitu ti. Tvoeto i moeto miluvanje na darot ne e od nikakva relevantnost za drugite lugje, kako sto ne e nitu pak za generalnata diskusija na temava.

Toa sto ponekogash sakam da diskutiram za gjavolot ne znachi deka sum gjavol, kako sto koga diskutiram za Boga ne znachi deka sum Bog, neli?

Temata postavuva mnogu ednostavno prashanje: dali chovek mozhe po slobodna volja da go terminira prestojot na svojata dusha vo materijalnoto telo bez da bide osuduvan za toa? Garancijata za poseduvanje i prakticiranje na slobodnata volja po defolt go anulira prashanjevo, no znaeme deka vo sekojdnevniot zhivot takvoto reshenie e vo koalizija so telologijata i so opshtestvenite normi.

Изменето од Messenger - 25.Јули.2009 во 19:51
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 19:57
Samo covekot znae, barajkji dlabocini, da se zaglavi vo plitkoto.
Nebare sakame da go nadmudrime kosmosot, da sme popametni.

Nejse

Kapitalzmot zamalku da ja unisti celata sustina i ubavina na istaknuvanjeto na individuata od kolektivot.
Krugot se zatvara, i individuata se zema za reper na se, se pocnuva i zavrsuva od nea. 

Naseto prisustvo na ovoj svet, samoto postoenje, ne e samo dar, tuku volsepstvo.
Covekot nema kadarnost da ja osoznae taa volsebna kosmicka tajna na postoenjeto, a i ne mora-toa e von negov domen, i toj ne se prasuva za istoto. Toa e edna od rabotite koi ne nadminuvaat.
I uste nesto..individuata ne e pobitna od kolektivot. Zivotnata energija koja tece vo site nas, e nesto sto ne povrzuva. Site sme, iako mali i 'beznacajni', del od toj hologram, od kosmosot. Samovolnoto istapuvanje od taa mandala e povreda ne samo na zivotot na individuata, ami na kolektivot.

Religijata e proekcija na kolektivot. Normalno deka samoubistvoto kje bide osudeno od istata. 

Изменето од Kali - 25.Јули.2009 во 21:31
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 20:21

Velish:

Originally posted by Kali Kali напиша:

Samovolnoto istapuvanje od taa mandala e povreda ne samo na zivotot na individuata, ami na kolektivot.Religijata e proekcija na kolektivot. Normalno deka samoubistvoto kje bide osudeno od istata. 

Apsolutno se slozhuvam deka religijata e svoevidna kolektivna proekcija i deka poradi toa taa zazema stav na stitenje na interesite na kolektivot i posleduvatelno osuduvanje na reshenieto na poedinecot.

Ako vekje ja determiniravme sostojbata kako takva, me interesira od kakva praktichna vrednost e "slobodata volja" garantirana od Boga i dali taa voopshto postoi kako takva? Imeno, ako nie ne doagjame na svetov samovolno po slobodna volja, tuku frleni sme vo ovoj materijalen svet vo forma za koja ne sme imale nikakvo pravo na izbor i ako isto taka ni e odzemena slobodnata volja da go napushtime ovoj realm na egistencija koga kje posakame, togash za kakva slobodna volja se zboruva???

I ushte neshto, vo ramkite na pogore kazhanoto... dali nie se naogjame vo ovoj svet za sebe ili za kolektivot?

Изменето од Messenger - 25.Јули.2009 во 20:26
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 21:27
Covekot se realizira sebesi kako posebna i nepovtorliva licnost istovremeno gradejki go kolektivot, i obratno, kolektivot go gradi covekot.
Dvata procesa se simultani i neodvoivi.
Covekot e odgovoren pred sebe i pred kolektivot, na strana pravnata drzava, tuku moralno.

Slobodnata volja e dadena vo upravuvanjeto so taa odgovornost.
Sto pravis so svojot zivot, i so sebe.
I samo za toa pravo na izbor e vredno da se diskutira.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 23:27
Kali, mi se dopagja tvojot pragmatizam, iako ne mozham da recham deka se slozhuvam vo potpolnost so nego.

Imeno, ako gi nauchish dlabochinite togash plitkoto nema da bide nishto povekje ili poteshko od edna relaksacija... za zhal obratnoto ne vazhi.   

Se slozhuvam deka postoi neraskinliva vrska megju edinkata i kolektivot, no ne se slozhuvam deka edinkata doagja na svetov i postoi za potrebite na kolektivot. Druga rabota e dali taa edinka ke reshi ili kje bide primorana da se stavi vo funkcija na kolektivot. I da, kolektivot definitivno ja indoktrinira edinkata za da stane neddeliv del od nego vo sekoj aspekt - ekonomski, nacionalen, istorijski, verski, tradicionaleni t.n.

Poradi toa razbirliv e stavot na kolektivot i verata vo odnos na samoubistvoto. Za site niv toa e gubitok na eden aset od koj mozlhele da imaat samo korist.
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 23:48
Namesto da se samoubiva poblagorodno e da zeme pistol i da istepa nekoj gad sto ja upropastuva zemjava, nego i onaka mu e seedno sto ke bide so nego
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 23:52
Rejovme deka ne diskutirame za ubistvo ili "primeneto samoubistvo".
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 23:55
toa e pragmaticno samoubistvo i opstokorisno голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 23:58
Za da bide poednostavno: bebeto se ocovecuva so majcina pomos. Ljubovta na majkata, nejziniot sluh za negovite primarni potrebi, i postepenoto voveduvanje vo svetot, pravat bebeto da go razvie svojot potencijal- i da stane covek. Setete se na Mogli- ima vsusnost vistinski prikazni od realnosta a tie deca ne preziveale dolgo vreme, i ne se razvile. Coveckata iskra ne se ocovecuva bez drug covek pokraj nego.
Podocna, celata sustina e realizacija na svojata osobenost pokraj introektite primeni od sredinata, roditelite, opstestvoto. Da se izbori protiv nametnatoto koe se kosi so negovata specificnost, za povtorno da mu se vrati na kolektivot, na nov poinakov nacin i odnos. Ne veruvam deka i samata sustina na kolektivnoto ziveenje mnogu se kosi so istaknuvanje na individualnosta na lugjeto, ili deka ja zagusuva. Bas naprotiv, mu gi dava site instrumenti na covekot za da ja realizira- i vo toa se sostoi seta slobodna volja.
Religijata sosema pravilno ne poddzuva svoevolno odzemanje na zivotot, na zivotnata iskra. Tvojot zivot ne e tvoj produkt, tvoe delo, pa da go unistis.

Potocno, dlabocinite se poblisku do nas, na mnogu "poplitki" nivoa. Ponekogas vazi ona: kolku "podlaboko", tolku poplitko. Krugot se zatvora.

Изменето од Kali - 26.Јули.2009 во 00:00
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 02:50
Originally posted by Kali Kali напиша:

Tvojot zivot ne e tvoj produkt, tvoe delo, pa da go unistis.

A chiv e mojot zhivot, koj odgovara za nego i koj treba da mi dirigira kako da upravuvam so nego?

Tokmu toa se prashanjata na ovaa tema.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 19:04
Pa kako sto velis ti, sam ne si izbral da se rodis:)
Tvoeto zacnuvanje i tvoeto prisustvo,postoenje na ovoj svet ne bil tvoj izbor. Tuka sepak povekje odgovara terminot, Bozje delo.

A sepak, samoto ziveenje- e na tebeголема%20насмевка

Ustvari, najverojatno poimot-licna sopstvenost ne zbunuva site.
Od kade covekot go ima toa cuvstvo-mislenje, deka gi poseduva nestata, pa duri i samiot sebesi i svojot zivot? I na koj nacin go poseduva? Kje reces, moite deca. Toa implicira deka gi poseduvas...a ti samo si gi rodil i se grizis za niv. Ne gi poseduvas. Covekot ima problem i so poimot kontrola, saka da ja ima povekje od potrebno, da upravuva, da gi drzi koncite vo svoja raka, ja saka mokjta. Dali navistina nie mozeme SE da kontrolirame, sto e pod nasa kontrola?
Kapitalizmot li ne zaeba tolku?

Goli, bez nisto se ragjame- samo so zivotnata iskra i potencijal da napravime nesto od toa...i bez nisto umirame. Sto e ona sto covekot vistinski go poseduva, pa duri i izborot da postoi, da se rodi? Osven  moznosta da pravi izbori vo tekot na zivotot.

Изменето од Kali - 27.Јули.2009 во 13:24
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.