Самоубиство
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=19691
Датум на принтање: 29.Ноември.2024 во 16:51 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Самоубиство
Постирано од: Messenger
Наслов: Самоубиство
Датум на внесување: 23.Јули.2009 во 01:50
Bez obzir kako sme dojdeni na ovoj svet greshni ili bezgreshni (spored toa koj kako miluva da gleda na taa rabota), fakt e deka dush*te ni se zdomeni za izvesno vreme vo materijalno telo, za potoa da go napushtat na eden ili drug nachin - starost, bolest, zaginuvaje vo vojna, nesrekja…
I dodeka vo site nabrojani primeri dushata se osloboduva od teloto nevolontarno, samoustvoto go pravi so konsent.
Ponekogash doagjaat momenti koga chovek kje reche:
- Sakam da go napushatm ovoj svet.
Opshtestvoto nikogash ne bilo na mira so idejata deka chovek mozhe da ja saka smrtta kako i zhivotot, a ponekogash i povekje od toa. Koga lugjeto sakaat da zhiveat, ednostavno nemaat razbiranje zoshto nekoj bi imal podruga zhelba.
I dodeka toa isto opshtestvo go gleda sekoj svoj chlen kako aset za svojata egzistencija, a rodninite i bliskite kako del od smisolta i dekoracijata na svojot zhivot, nikoj ne posvetuva seriozno vnimanie na onoj koj ne saka povekje da go spodeluva zhivotot so niv.
Nekogash dushata, koristejki ja slobodnata volja garantirana od Boga, donesuva reshenie deka e vreme da go napushti teloto, a teloto i umot kako dushevni slugi, ja primaat porakata i pocesot na ekstrakcija pochnuva… I dushata se vrakja onamu od kade sto doshla.
Koj e vashiot stav za samoubistvoto? Koj e vashiot stav kako lugje i kako vernici?
Dali vo momentot na prakticiranje na slobodnata volja na nekoja lichnost postoi prostor za nejzinoto limitiranje po bilo kakva osnova? Dali mozhe nechija zhelba, volja i sloboda na odluchuvanje vo vrska so neshto sto e samo lichna vrednost i sopstvenost, da bide odzemena, kroena i reshavana spored tugja volja, vrednosni merila ili interesi?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Коментари:
Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 23.Јули.2009 во 01:58
...HMMMMMM....kolku li samo vreme se potrosilo od moja strana na ovaa tema...dojdov do zaklucok deka ...COVEK BEZ OGLED NA SE MINUVA VO ZIVOTOT NIZZ EDEN KRUG ...VO KOJ NEKOGAS E DOLU A NEKOGAS GORE....TESKITE MIGOVI NE SLEDAT SITE TOKMU PO TOA SE RAZLIKUVAME OD BOGOVITE-ANGLEITE....NIV TREBA HRABRO DA GI PODNESEME A SEKOGAS PO DOZDOT DOAGA SONCE....ZZATOA
VREDI DA SE BORI SEKOJ COVEK I DA ZIVEE, A OVA E POSLEDNO NESTO STO TEBA DA MU PADNE NA UM NA NEKOJ....
ZIVEJ I BORISE BIDEJKI SEKOGAS IMA ZOSTO I ZATOA
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 23.Јули.2009 во 02:05
Zivotot e dar od Boga. Nie ne sme se stvorile samite , pa zatoa nemame pravo da odzemame zivot, bez razlika dali tugj ili svoj.
Samoubistvoto e golem grev ramen na ubistvo.
Sekoj normalen i zdrav covek saka da zivee. Nekoi lugje plakjaat po stotici iljadi evra za operacija kako i za transpantacija na organi, a nekoi luge se samoubivaat i so toa pokazuvaat golemo nepocituvanje kon zivotot i kon Tvorecot na zivotot.
Se razbira, covek da posegne po svojot zivot mora da e psihicki rastroena licnost. Takvite treba da se lekuvaat i da se otkrivaat pred vreme, (tuka mozat da pomognat najbliskite ako slusnat takvi izjavi od strana na zabolenite )za da ne si napravat belja samite na sebe...
|
Постирано од: Dark HaCkeR
Датум на внесување: 23.Јули.2009 во 03:15
Самоубиство е само стварање болка на блиските ништо фазла
-------------
|
Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 23.Јули.2009 во 03:23
ТАЖНО, НО ЗА ЖАЛ ВИСТИНИТО
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 23.Јули.2009 во 12:33
Messenger напиша:
Koj e vashiot stav za samoubistvoto? Koj e vashiot stav kako lugje i kako vernici?
|
Самоубиството не е Божја волја.
Божјиот Дух преку пророкот на денешницата по смисла објасни:
Најчесто човекот кој извршува самоубиство не верува во животот после смртта,или има погрешна претстава за она што го очекува таму. Самоубиството е обид за бегство од ненадминатата животна ситуација. Но таквото бегство од проблемите е невозможно!!! Ништо не е случајно па така ни проблемите и ситуацијата во која се нашол човекот пред да одлучи да крене рака на себе. Тие проблеми и ситуации се последица од она што тој/таа го предизвикале во минатотот а не го препознале на време како погрешно и кое што, значи, не го расчистил во склад со Божјите закони.
Зошто не е добро самоубиството?
- ниту една енергија не се губи, па така и енергијата на проблемите. Проблемите и понатака опстојуваат со таа разлика што сега душата на самоубиецот нема повеќе директна можност да ги разреши своите проблеми со ближните.
- врз сопственото душевно тело самоубиецот ги чувствува последиците кои другите луѓе ги чувствуваат поради постапката
- душата останува врзана за земјата толку долго колку што би требало да живее на планетата. Т.е. го чека времето на својата вистински предодредена смрт.
- самоубиството честопати ја оптеретува и и пречи на душата и во натамошните инкарнации
(во смисла ненадминатите некогашни проблеми, т.е. нивната суштина, повторно се појавува но во уште поинтензивен облик).
Но Бог и Христос не ги оставаат осамени ниту душите на самоубијците. Таквите никој нема право да ги осудува. Божјата милост и прошка интервенираат токму тогаш кога запира човековата разбирливост и чувство за праведност. Меѓутоа на тие души потребно им е време да ја прифатат помошта од ангелите-учители и постапат според советите за да ги надминат својата состојба.
Најдобар, а во овој случај и единствен начин луѓето да и помогнат на таквата душа, е молитвата упатена исклучиво кон Христос со молба да ја води душата според Неговата божествена волја.
|
Постирано од: LSFC
Датум на внесување: 23.Јули.2009 во 13:11
Spored mene samoubistboto e najkratkiot pat da si resis svi problemi.za zalost ima luge koj go znat toa i go pravat
|
Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 23.Јули.2009 во 13:29
LSFC напиша:
Spored mene samoubistboto e najkratkiot pat da si resis svi problemi.za zalost ima luge koj go znat toa i go pravat |
Секако дека е најкраткиот пат, НО не е и паметен. Нема човек без проблеми. Секој барем малку ѕирнал во ``црниот`` свет. Што ќе биде сите да ги решаваме проблемите така, преку најкраткиот пат - со самоубиство? знаете како....самоубиство најчесто прават лабилни , незрели личности
што мислат дека нема решение за нивните проблеми, а единствен начин да
се решат е да се самоубијат, не ја прифаќаат реалноста онаква каква што
е, а не можат ни да ја изменат. Од друга страна тука се наоѓа и вербата
дека ќе биде подобро, која во моментите на извршување ( или обидот за
извршување на самоубиство ) е на најниско ниво, т.е ја нема воопшто!
А има и такви обиди са самоубиства кои НАМЕРНО завршуваат
неуспешно од страна на самите луѓе што посегнуваат по своите животи
бидејќи сакаат само да привлечат внимание. И тука вербата ја нема.
Ова значи дека како и да гледаш на работите самоубиството е последица на немање верба во тешките неиздржливи моменти... Верба дека ќе има подобро утре....верба во Бог....
|
Датум на внесување: 23.Јули.2009 во 22:37
Velime deka zhivotot e Bozhji dar.
Dar mozhe da bide neshto sto e podarenio i dobrovolno primeno. Ne znam dali nekoj od lugjeto bil prashan od Boga dali saka da bide daren so zhivot ili ne... i dali dobil shansa da izbira da go prifati toj dar ili da go odbie? I sto bi rekle za toa deka, spored Stariot Zavet, daruvanjeto so materijalna zhivotna egzistencija vsushnost e Bozhja kazna za grevot storen vo Gradinata ? No seto ova neka ostane kako tema za muabet vo nekoja druga prilika.
Da se vratam na temata... Ako zhivotot e dar, toa znachi deka toj e sopstvenost na onoj sto go dobil i deka toj mozhe da raspolaga so nego kako sto miluva. Koj veli deka darot mora da se miluva po sekoja cena ili pod prisila? Zoshto darot da se chuva ako toj e predizvikuvach na neizdrzhlivi tegobi? Dali zhivotot, kako dar, treba da bide edno prijatno dozhivuvanje ili edno pekolno izmachuvanje?
Dali mozheme da se soochime so faktot deka mozhebi sepak postojat momenti koi ne davaat osnova po koja odzemanjeto na sopstveniot zhivot bi go okarakterizirale kako slabost, nespremnost za soochuvanje so zhivotnite problemi ili za nekakvo sebichno svrtuvanje vnimanie?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: lane62
Датум на внесување: 23.Јули.2009 во 23:06
Messenger напиша:
Velime deka zhivotot e Bozhji dar.
Dar mozhe da bide neshto sto e podarenio i dobrovolno primeno. Ne znam dali nekoj od lugjeto bil prashan od Boga dali saka da bide daren so zhivot ili ne... i dali dobil shansa da izbira da go prifati toj dar ili da go odbie? I sto bi rekle za toa deka, spored Stariot Zavet, daruvanjeto so materijalna zhivotna egzistencija vsushnost e Bozhja kazna za grevot storen vo Gradinata ? No seto ova neka ostane kako tema za muabet vo nekoja druga prilika.
Da se vratam na temata... Ako zhivotot e dar, toa znachi deka toj e sopstvenost na onoj sto go dobil i deka toj mozhe da raspolaga so nego kako sto miluva. Koj veli deka darot mora da se miluva po sekoja cena ili pod prisila? Zoshto darot da se chuva ako toj e predizvikuvach na neizdrzhlivi tegobi? Dali zhivotot, kako dar, treba da bide edno prijatno dozhivuvanje ili edno pekolno izmachuvanje?
Dali mozheme da se soochime so faktot deka mozhebi sepak postojat momenti koi ne davaat osnova po koja odzemanjeto na sopstveniot zhivot bi go okarakterizirale kako slabost, nespremnost za soochuvanje so zhivotnite problemi ili za nekakvo sebichno svrtuvanje vnimanie? |
interesno razmisluvanje....jas ednostavno nemam stav po ova prasanje...i gi razbiram tie sto go storile toa...ama i ne razbiram...ednostavno zivotot e cudna rabota.a umot nepredvidliv.
------------- Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 24.Јули.2009 во 00:53
Messenger напиша:
I sto bi rekle za toa deka, spored Stariot Zavet, daruvanjeto so materijalna zhivotna egzistencija vsushnost e Bozhja kazna za grevot storen vo Gradinata ? |
Јас само би рекол дека тоа не е "според Стариот Завет", туку според тебе.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 24.Јули.2009 во 02:51
EvAngelos напиша:
Messenger напиша:
I sto bi rekle za toa deka, spored Stariot Zavet, daruvanjeto so materijalna zhivotna egzistencija vsushnost e Bozhja kazna za grevot storen vo Gradinata ? |
|
Spored Stariot Zavet od Biblijata, na Adam i Eva im bilo kazano da se mnozat i da ja napolnat rajskata Zemja so pravedni luge bez grev. Toa bilo blagoslov, a ne kazna.
|
Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 24.Јули.2009 во 10:30
Ne bi bile japoncite najsuperiorni dokolku ne bi go pocituvale samoubistvoto, a kolku znam tie se Zen Budisti sto znaci ednostavno objasneto prakticni vernici. Budisti se i Indijcite no tie se poveke apstraktni i ocigledna e razlikata.
------------- http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/
|
Датум на внесување: 24.Јули.2009 во 14:46
Se razbira, ima samoubistvo od fanatizam, kako sto pravele samuraite koi toa go pravele za odbrana na svojata cest ,NO so toa si pravele steta samite na sebe.
Od druga strana kamikazite, kako i denesnite sovremeni kamikazi-bombasi samoubijci vo Irak, Avganistan, Gaza...ubivaat i drugi luge okolu niv.
Toa ne e dobro ,ne samo sto se samoubivaat tuku i odzemaat drugi covecki zivoti, i toa vo imeto na Bog.
|
Датум на внесување: 24.Јули.2009 во 16:19
Temata e samoubistvo, a ne ubistvo.
Samoubistvoto kako kolateralna shteta na ubistvoto ne e samoubistvo za koe zboruvame na temava.
|
Датум на внесување: 24.Јули.2009 во 17:09
KINGDAVID напиша:
EvAngelos напиша:
Messenger напиша:
|
Spored Stariot Zavet od Biblijata, na Adam i Eva im bilo kazano da se mnozat i da ja napolnat rajskata Zemja so pravedni luge bez grev. Toa bilo blagoslov, a ne kazna. |
Se razbira deka Adam i Eva trebalo da se mnozhat i da ja polnat zemjata, a kako kje go pravat toa eve sto veli Bog vo Stariot Zavet, razgneven od niv:
I stavam neprijatelstvo megju tebe i zhenata i megju rodot tvoj i porodot nejzin. On kje ti ja gazi glavata, a ti kje go kasnuvash vo petata. A na zhenata i reche: "Kje ti gi umnozham i preumnozham makite koga si bremena; so bolki kje ragjash deca i kje bidesh pod vlasta na mazhot svoj i toj kje bide tvoj gospodar. Pa potoa mu reche na Adama: "...zatoa zemjata neka bide prokleta poradi tebe; so maka da se hranish od nea s'e do krajot na svojot zhivot... so pot na liceto svoe kje jadesh leb, se duri ne se vratish vo zemjata od koja si zemen"
Bitie 3:15-19
No, da se vratime na temata...
KINGDAVID, beshe li nekogash prashan dali go sakash vakviot zhivot kako podarok i dali ti beshe dadeno shansa da odbirash, po slobodna volja, dali sakash da go primish ili ne?
|
Датум на внесување: 25.Јули.2009 во 19:02
Messenger напиша:
KINGDAVID напиша:
EvAngelos напиша:
Messenger напиша:
|
Spored Stariot Zavet od Biblijata, na Adam i Eva im bilo kazano da se mnozat i da ja napolnat rajskata Zemja so pravedni luge bez grev. Toa bilo blagoslov, a ne kazna. |
Se razbira deka Adam i Eva trebalo da se mnozhat i da ja polnat zemjata, a kako kje go pravat toa eve sto veli Bog vo Stariot Zavet, razgneven od niv:
I stavam neprijatelstvo megju tebe i zhenata i megju rodot tvoj i porodot nejzin. On kje ti ja gazi glavata, a ti kje go kasnuvash vo petata. A na zhenata i reche: "Kje ti gi umnozham i preumnozham makite koga si bremena; so bolki kje ragjash deca i kje bidesh pod vlasta na mazhot svoj i toj kje bide tvoj gospodar. Pa potoa mu reche na Adama: "...zatoa zemjata neka bide prokleta poradi tebe; so maka da se hranish od nea s'e do krajot na svojot zhivot... so pot na liceto svoe kje jadesh leb, se duri ne se vratish vo zemjata od koja si zemen"
KINGDAVID, beshe li nekogash prashan dali go sakash vakviot zhivot kako podarok i dali ti beshe dadeno shansa da odbirash, po slobodna volja, dali sakash da go primish ili ne? |
1)Messi... Bog ja prokolnuva Zemjata posle grevot na Adam i Eva. Inaku, pred toa Bog im veli na Adam i na Eva:
"I gi BLAGOSLOVI Bog i im rece: 'Plodete se , i mnozete se, i napolnete ja zemjata, i godpodarete nad nea, i ovladajte gi ribite morski, i zverovite, i pticite, i siot dobitok, i so celata zemja, i so site zivotni sto lazat po zemjata"( 1 Mojseeva 1:28).
2) Da se vratime na temata: Nikoj ne me prasal dali sakam da se rodam, no jas sum sreken sto sum ziv i sto moze da uzivam vo ubavite strani od zivotot, kako i da se ucam od losite strani na zivotot, se dodeka ne dojde Bozjeto Carstvo kade ke bideme sovrseni.
Tuku, da te prasam nesto: Tebe nesto ne ti se zivee? Ne go cenis zivotot? Ne ti se dopagaat okolnostite vo tvojot zivot?
P.S. prethodniot post kade zboruvav za samoubijcite i kamikazite mu replicirav na prethodniot diskutant koj bese vooduseven od "pocitta " na Japoncite kon samoubistvoto.
|
Датум на внесување: 25.Јули.2009 во 19:45
KINGDAVID напиша:
Messenger напиша:
KINGDAVID напиша:
EvAngelos напиша:
Messenger напиша:
|
KINGDAVID, beshe li nekogash prashan dali go sakash vakviot zhivot kako podarok i dali ti beshe dadeno shansa da odbirash, po slobodna volja, dali sakash da go primish ili ne? |
1)Messi... Bog ja prokolnuva Zemjata posle grevot na Adam i Eva. Inaku, pred toa Bog im veli na Adam i na Eva:
"I gi BLAGOSLOVI Bog i im rece: 'Plodete se , i mnozete se, i napolnete ja zemjata, i godpodarete nad nea, i ovladajte gi ribite morski, i zverovite, i pticite, i siot dobitok, i so celata zemja, i so site zivotni sto lazat po zemjata"( 1 Mojseeva 1:28).
2) Da se vratime na temata: Nikoj ne me prasal dali sakam da se rodam, no jas sum sreken sto sum ziv i sto moze da uzivam vo ubavite strani od zivotot, kako i da se ucam od losite strani na zivotot, se dodeka ne dojde Bozjeto Carstvo kade ke bideme sovrseni.
Tuku, da te prasam nesto: Tebe nesto ne ti se zivee? Ne go cenis zivotot? Ne ti se dopagaat okolnostite vo tvojot zivot?
P.S. prethodniot post kade zboruvav za samoubijcite i kamikazite mu replicirav na prethodniot diskutant koj bese vooduseven od "pocitta " na Japoncite kon samoubistvoto.
|
E taka de... i jas go velam toa. Ne zboruvam sto im vetil Bog na Adam i Eva koga bile sami vo Gradinata, tuku kako gi prokolnal Bog niv i siot nivni porod otposle. Gledash, nie ne poteknuvame od Adam i Eva vo Gradinata, tuku od prokolnatite Adam i Eva.
Prashanjeto dali si odluchuval da bidesh roden ili ne e povrzano so onoa sto nie figurativno go narekuvame "dar". Dar e neshto sto e ponudeno od nekogo, a sto e prifateno od nas. Dar nemozhe da bide neshto sto ti e dadeno so sila.
No na strana od seto toa, dali mozhesh da ja prakticirash svojata slobodna volja i da odluchish dali i natamu sakash da go imash darot ili ne? Ako e dar, togash nie mozheme da go imame samo dobrovolno, dodeka ni se dopagja negovoto imanje, no vo momentot koga povekje ne bi sakale da go poseduvame bi trebalo da bideme slobodni da se otkazheme od nego bez da bideme penalizirani za toa, neli? Toa sto ti si srekjen od dobieniot dar koj ne si go baral ne e tema na diskusijava.
Ako prashuvash iskreno, togash postavuvaj otvoreni prashanja, bez da implicirash odgovori. Znachi ne e prashanje "Tebe neshto ne ti se zhivee?" Toa e impliciranje na ogovor. Prashanjeto bi trebalo da bide "Dali tebe ti se zhivee?" Ne "Ne go cenish zhivotot?", tuku "Dali go cenish zhivotot?" i t.n.
Vednash da ti odgovoram deka apsolutno mi se dopagja ovaa forma na egzisetencija, go cenam zhivotot, mi se dopagjaat okolnostite vo koi zhiveam i ne gledam zoshto seto toa bi go prekinal. No tuka ne sum jas tema za diskusija, kako sto ne si nitu ti. Tvoeto i moeto miluvanje na darot ne e od nikakva relevantnost za drugite lugje, kako sto ne e nitu pak za generalnata diskusija na temava.
Toa sto ponekogash sakam da diskutiram za gjavolot ne znachi deka sum gjavol, kako sto koga diskutiram za Boga ne znachi deka sum Bog, neli?
Temata postavuva mnogu ednostavno prashanje: dali chovek mozhe po slobodna volja da go terminira prestojot na svojata dusha vo materijalnoto telo bez da bide osuduvan za toa? Garancijata za poseduvanje i prakticiranje na slobodnata volja po defolt go anulira prashanjevo, no znaeme deka vo sekojdnevniot zhivot takvoto reshenie e vo koalizija so telologijata i so opshtestvenite normi.
|
Постирано од: Kali
Датум на внесување: 25.Јули.2009 во 19:57
Samo covekot znae, barajkji dlabocini, da se zaglavi vo plitkoto. Nebare sakame da go nadmudrime kosmosot, da sme popametni.
Nejse
Kapitalzmot zamalku da ja unisti celata sustina i ubavina na istaknuvanjeto na individuata od kolektivot. Krugot se zatvara, i individuata se zema za reper na se, se pocnuva i zavrsuva od nea.
Naseto prisustvo na ovoj svet, samoto postoenje, ne e samo dar, tuku volsepstvo. Covekot nema kadarnost da ja osoznae taa volsebna kosmicka tajna na postoenjeto, a i ne mora-toa e von negov domen, i toj ne se prasuva za istoto. Toa e edna od rabotite koi ne nadminuvaat. I uste nesto..individuata ne e pobitna od kolektivot. Zivotnata energija koja tece vo site nas, e nesto sto ne povrzuva. Site sme, iako mali i 'beznacajni', del od toj hologram, od kosmosot. Samovolnoto istapuvanje od taa mandala e povreda ne samo na zivotot na individuata, ami na kolektivot.
Religijata e proekcija na kolektivot. Normalno deka samoubistvoto kje bide osudeno od istata.
|
Датум на внесување: 25.Јули.2009 во 20:21
Velish:
Kali напиша:
Samovolnoto istapuvanje od taa mandala e povreda ne samo na zivotot na individuata, ami na kolektivot.Religijata e proekcija na kolektivot. Normalno deka samoubistvoto kje bide osudeno od istata.
|
Apsolutno se slozhuvam deka religijata e svoevidna kolektivna proekcija i deka poradi toa taa zazema stav na stitenje na interesite na kolektivot i posleduvatelno osuduvanje na reshenieto na poedinecot.
Ako vekje ja determiniravme sostojbata kako takva, me interesira od kakva praktichna vrednost e "slobodata volja" garantirana od Boga i dali taa voopshto postoi kako takva? Imeno, ako nie ne doagjame na svetov samovolno po slobodna volja, tuku frleni sme vo ovoj materijalen svet vo forma za koja ne sme imale nikakvo pravo na izbor i ako isto taka ni e odzemena slobodnata volja da go napushtime ovoj realm na egistencija koga kje posakame, togash za kakva slobodna volja se zboruva???
I ushte neshto, vo ramkite na pogore kazhanoto... dali nie se naogjame vo ovoj svet za sebe ili za kolektivot?
|
Датум на внесување: 25.Јули.2009 во 21:27
Covekot se realizira sebesi kako posebna i nepovtorliva licnost istovremeno gradejki go kolektivot, i obratno, kolektivot go gradi covekot. Dvata procesa se simultani i neodvoivi. Covekot e odgovoren pred sebe i pred kolektivot, na strana pravnata drzava, tuku moralno.
Slobodnata volja e dadena vo upravuvanjeto so taa odgovornost. Sto pravis so svojot zivot, i so sebe. I samo za toa pravo na izbor e vredno da se diskutira.
|
Датум на внесување: 25.Јули.2009 во 23:27
Kali, mi se dopagja tvojot pragmatizam, iako ne mozham da recham deka se slozhuvam vo potpolnost so nego.
Imeno, ako gi nauchish dlabochinite togash plitkoto nema da bide nishto povekje ili poteshko od edna relaksacija... za zhal obratnoto ne vazhi.
Se slozhuvam deka postoi neraskinliva vrska megju edinkata i kolektivot, no ne se slozhuvam deka edinkata doagja na svetov i postoi za potrebite na kolektivot. Druga rabota e dali taa edinka ke reshi ili kje bide primorana da se stavi vo funkcija na kolektivot. I da, kolektivot definitivno ja indoktrinira edinkata za da stane neddeliv del od nego vo sekoj aspekt - ekonomski, nacionalen, istorijski, verski, tradicionaleni t.n.
Poradi toa razbirliv e stavot na kolektivot i verata vo odnos na samoubistvoto. Za site niv toa e gubitok na eden aset od koj mozlhele da imaat samo korist.
|
Датум на внесување: 25.Јули.2009 во 23:48
Namesto da se samoubiva poblagorodno e da zeme pistol i da istepa nekoj gad sto ja upropastuva zemjava, nego i onaka mu e seedno sto ke bide so nego
------------- http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/
|
Датум на внесување: 25.Јули.2009 во 23:52
Rejovme deka ne diskutirame za ubistvo ili "primeneto samoubistvo".
|
Датум на внесување: 25.Јули.2009 во 23:55
toa e pragmaticno samoubistvo i opstokorisno
|
Датум на внесување: 25.Јули.2009 во 23:58
Za da bide poednostavno: bebeto se ocovecuva so majcina pomos. Ljubovta na majkata, nejziniot sluh za negovite primarni potrebi, i postepenoto voveduvanje vo svetot, pravat bebeto da go razvie svojot potencijal- i da stane covek. Setete se na Mogli- ima vsusnost vistinski prikazni od realnosta a tie deca ne preziveale dolgo vreme, i ne se razvile. Coveckata iskra ne se ocovecuva bez drug covek pokraj nego. Podocna, celata sustina e realizacija na svojata osobenost pokraj introektite primeni od sredinata, roditelite, opstestvoto. Da se izbori protiv nametnatoto koe se kosi so negovata specificnost, za povtorno da mu se vrati na kolektivot, na nov poinakov nacin i odnos. Ne veruvam deka i samata sustina na kolektivnoto ziveenje mnogu se kosi so istaknuvanje na individualnosta na lugjeto, ili deka ja zagusuva. Bas naprotiv, mu gi dava site instrumenti na covekot za da ja realizira- i vo toa se sostoi seta slobodna volja. Religijata sosema pravilno ne poddzuva svoevolno odzemanje na zivotot, na zivotnata iskra. Tvojot zivot ne e tvoj produkt, tvoe delo, pa da go unistis.
Potocno, dlabocinite se poblisku do nas, na mnogu "poplitki" nivoa. Ponekogas vazi ona: kolku "podlaboko", tolku poplitko. Krugot se zatvora.
|
Датум на внесување: 26.Јули.2009 во 02:50
Kali напиша:
Tvojot zivot ne e tvoj produkt, tvoe delo, pa da go unistis.
|
A chiv e mojot zhivot, koj odgovara za nego i koj treba da mi dirigira kako da upravuvam so nego?
Tokmu toa se prashanjata na ovaa tema.
|
Датум на внесување: 26.Јули.2009 во 19:04
Pa kako sto velis ti, sam ne si izbral da se rodis:) Tvoeto zacnuvanje i tvoeto prisustvo,postoenje na ovoj svet ne bil tvoj izbor. Tuka sepak povekje odgovara terminot, Bozje delo.
A sepak, samoto ziveenje- e na tebe
Ustvari, najverojatno poimot-licna sopstvenost ne zbunuva site. Od kade covekot go ima toa cuvstvo-mislenje, deka gi poseduva nestata, pa duri i samiot sebesi i svojot zivot? I na koj nacin go poseduva? Kje reces, moite deca. Toa implicira deka gi poseduvas...a ti samo si gi rodil i se grizis za niv. Ne gi poseduvas. Covekot ima problem i so poimot kontrola, saka da ja ima povekje od potrebno, da upravuva, da gi drzi koncite vo svoja raka, ja saka mokjta. Dali navistina nie mozeme SE da kontrolirame, sto e pod nasa kontrola? Kapitalizmot li ne zaeba tolku?
Goli, bez nisto se ragjame- samo so zivotnata iskra i potencijal da napravime nesto od toa...i bez nisto umirame. Sto e ona sto covekot vistinski go poseduva, pa duri i izborot da postoi, da se rodi? Osven moznosta da pravi izbori vo tekot na zivotot.
|
Датум на внесување: 26.Јули.2009 во 21:39
Messenger напиша:
KINGDAVID напиша:
Messenger напиша:
KINGDAVID напиша:
EvAngelos напиша:
Messenger напиша:
|
|
E taka de... i jas go velam toa. Ne zboruvam sto im vetil Bog na Adam i Eva koga bile sami vo Gradinata, tuku kako gi prokolnal Bog niv i siot nivni porod otposle. Gledash, nie ne poteknuvame od Adam i Eva vo Gradinata, tuku od prokolnatite Adam i Eva.
Prashanjeto dali si odluchuval da bidesh roden ili ne e povrzano so onoa sto nie figurativno go narekuvame "dar". Dar e neshto sto e ponudeno od nekogo, a sto e prifateno od nas. Dar nemozhe da bide neshto sto ti e dadeno so sila.
No na strana od seto toa, dali mozhesh da ja prakticirash svojata slobodna volja i da odluchish dali i natamu sakash da go imash darot ili ne? Ako e dar, togash nie mozheme da go imame samo dobrovolno, dodeka ni se dopagja negovoto imanje, no vo momentot koga povekje ne bi sakale da go poseduvame bi trebalo da bideme slobodni da se otkazheme od nego bez da bideme penalizirani za toa, neli? Toa sto ti si srekjen od dobieniot dar koj ne si go baral ne e tema na diskusijava.
Ako prashuvash iskreno, togash postavuvaj otvoreni prashanja, bez da implicirash odgovori. Znachi ne e prashanje "Tebe neshto ne ti se zhivee?" Toa e impliciranje na ogovor. Prashanjeto bi trebalo da bide "Dali tebe ti se zhivee?" Ne "Ne go cenish zhivotot?", tuku "Dali go cenish zhivotot?" i t.n.
Vednash da ti odgovoram deka apsolutno mi se dopagja ovaa forma na egzisetencija, go cenam zhivotot, mi se dopagjaat okolnostite vo koi zhiveam i ne gledam zoshto seto toa bi go prekinal. No tuka ne sum jas tema za diskusija, kako sto ne si nitu ti. Tvoeto i moeto miluvanje na darot ne e od nikakva relevantnost za drugite lugje, kako sto ne e nitu pak za generalnata diskusija na temava.
Toa sto ponekogash sakam da diskutiram za gjavolot ne znachi deka sum gjavol, kako sto koga diskutiram za Boga ne znachi deka sum Bog, neli?
Temata postavuva mnogu ednostavno prashanje: dali chovek mozhe po slobodna volja da go terminira prestojot na svojata dusha vo materijalnoto telo bez da bide osuduvan za toa? Garancijata za poseduvanje i prakticiranje na slobodnata volja po defolt go anulira prashanjevo, no znaeme deka vo sekojdnevniot zhivot takvoto reshenie e vo koalizija so telologijata i so opshtestvenite normi. |
Te biva za filozofija brate messi, ne znam sto si po zanimanje, no imas golema darba za filozofija .
Ti go postaviv prasanjeto direktno tebe dali ti se zivee, zatoa sto, na sekoj normalen i zdrav covek mu se zivee.
Bog ni dal slobodna volja i po ova prasanje: Ako sakas da se samoubies, Toj nema da go skine jazeto , nema da go sopre pistolot da pukne, ili pak nema da te napravi od zelezo pa da ne mozes da se samoubies. Site imame slobodna volja.
Ti preporacuvam od imeto na site forumdzii da ne se samoubivas, ne e dobro za zdravjeto .
Drugo,ako se samoubies,ke treba da barame nov moderator, a i toa ne e lesno, nema da mozeme da najdeme nekoj koj ke moze da te zameni . Ke ni napravis problemi.
A za darot, koga si se rodil, bez da znaes si primil mnogu darovi od rodninite, prijatelite itn. Mozebi nekoj dar i uste go cuvas , taka li e? Pozdrav i se najdobro!
|
Датум на внесување: 26.Јули.2009 во 21:58
KINGDAVID, znaesh deka mi prichinuva osobeno zadovolsvo diskutiranjeto so tebe, bez obzir sto ponekogash imame razlichni razbiranja za nekoi raboti.
Isto taka znaesh deka te respektiram i deka nikogash ne zemem za zlo bilo kakva replika ili emotivna reakcija.
A sega da se vratime na temata...
Koga vekje velish deka:
KINGDAVID напиша:
Bog ni dal slobodna volja i po ova prasanje: Ako sakas da se samoubies, Toj nema da go skine jazeto , nema da go sopre pistolot da pukne, ili pak nema da te napravi od zelezo pa da ne mozes da se samoubies. Site imame slobodna volja.
|
... toa znachi deka Toj nema da interferira so nashata slobodna volja, neli?
Ako e taka, togash nema da ni presudiva za nashiot akt na odzemanje na sopstveniot zhivot.
Vo sprotivno, seto prethodno diskutirano, kazhano, razbrano i dogovoreno nema nikakva logika.
|
Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 27.Јули.2009 во 11:03
Јас си мислам дека човекот е апсолутен и неприкосновен господар на својот живот а Бог е негов водич и учител.
------------- Beauty fades, dumb is forever
|
Датум на внесување: 27.Јули.2009 во 20:51
Messenger напиша:
KINGDAVID, znaesh deka mi prichinuva osobeno zadovolsvo diskutiranjeto so tebe, bez obzir sto ponekogash imame razlichni razbiranja za nekoi raboti.
Isto taka znaesh deka te respektiram i deka nikogash ne zemem za zlo bilo kakva replika ili emotivna reakcija.
A sega da se vratime na temata...
Koga vekje velish deka:
KINGDAVID напиша:
|
... toa znachi deka Toj nema da interferira so nashata slobodna volja, neli?
Ako e taka, togash nema da ni presudiva za nashiot akt na odzemanje na sopstveniot zhivot.
Vo sprotivno, seto prethodno diskutirano, kazhano, razbrano i dogovoreno nema nikakva logika. |
I mene mi e zadovolstvo da diskutiram so tebe messi, isto taka znam deka si covek so siroko glediste na rabotite i deka imas smisla za humor, pa znaev deka ke go razberes mojot prethoden post.
Isto taka te respektiram mnogu , toa go znaes.
Iako BOG vo ovoj zivot ni dal sloboden izbor, TOJ ne ne osloboduva od posledicite sto sledat od toa.
Ke ti citiram od Biblijata iako nema toa da go prifatis kako merodavno , razbira se
"Ne lazete se: Bog ne dozvoluva da bide porugan. Sto ke si posee covekot, toa i ke se znee:
koj see vo teloto svoe, od teloto ke poznee pogibel; a koj see vo duhot, od duhot ke poznee vecen zivot."
(Galatjanite 6:7,8).
Zatoa site treba da vnimavame sto pravime so darot na zivotot i treba da go cenime.
Zatoa, mavni go jazeto podaleku, isprazni go pistolot i uzivaj vo ubavinite na zivotot. Pozdrav
|
Датум на внесување: 06.Август.2009 во 13:49
I koga site ti vikaat deka si glup i luzer, zapamti deka Isus i takov te saka !
|
Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 06.Август.2009 во 17:13
ne oprostliv grev e samoubistvoto duri i kaj satanistite tie velat deka ne bilo ubavo da se odzeme zivot koj go dal gavolot za uzivanje
-------------
|
Датум на внесување: 08.Август.2009 во 16:08
DDarko напиша:
ne oprostliv grev e samoubistvoto duri i kaj satanistitetie velat deka ne bilo ubavo da se odzeme zivot koj go dal gavolot za uzivanje
|
Imas kontaktirano so satanisti?
|
Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 08.Август.2009 во 18:56
Imav drugarka, no toa e dolga prikazna, ako sakash poveke informacii mozhe da razgovarame na temata Opshto i Nevrzano, ovde ne mu e mestoto na nashiot razgovor, znam dosta za niv, za nivnite rituali i slicno... Mozr i preku e-mail ,pishi go na Privatna Poraka ako ne e problem, ako e togash zdravje.
-------------
|
Датум на внесување: 09.Август.2009 во 02:59
DDarko напиша:
Imav drugarka, no toa e dolga prikazna, ako sakash poveke informacii mozhe da razgovarame na temata Opshto i Nevrzano, ovde ne mu e mestoto na nashiot razgovor, znam dosta za niv, za nivnite rituali i slicno...Mozr i preku e-mail ,pishi go na Privatna Poraka ako ne e problem, ako e togash zdravje.
|
Pred da stanam Hristijanin,poznavav i jas decko i devojka koi bea satanisti, bas od tvojot grad bea... Jas ne ni znaev deka se satanisti, ama koga otidov kaj deckoto doma imase sto da vidam.
Darko, podaleku od satanata i satanistite. Bog neka te cuva!
Inaku ne me interesira za satanistite ama bas nisto!
Da ne odime offtopic, pozdrav Darko i drzi se do Boga i nemoj da imas nisto so lukaviot.
|
Постирано од: ekszi88
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 11:42
Se sto sum procitala i se sto sum cula e svedeno samo na filozofii. Site se plasime od smrtta (nepoznatoto) pa so stravot od toa tamu sto se slucuva izmisluvame teorii, prikazni itn. Ako se samoubijam ke goram li vo pekolot? Pa zarem ima pogolem pekol od ova tuka? Pa neli toj sevishniot vo kogo veruvate ni dava onolku tezina kolku sto mozeme da izdrzime? 'Negovite' zlostorstva nemaat kraj, a nie sme ovde marioneti, ziveeme vo strav. Ziveam i jas, no ne se plasam od toa 'tamu'. Se sto znam e deka ke me zakopaat dva metra po zemja i ke skapuvam. Toa drugoto nikoj ne moze da go znae... Nikoj ne se vratil da kaze kako e..
------------- Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
Постирано од: pHp
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 12:01
ekszi88 напиша:
Se sto sum procitala i se sto sum cula e svedeno samo na filozofii. ...... Pa neli toj sevishniot vo kogo veruvate ni dava onolku tezina kolku sto mozeme da izdrzime? 'Negovite' zlostorstva nemaat kraj, a nie sme ovde marioneti, ziveeme vo strav. ... Nikoj ne se vratil da kaze kako e.. |
Без филозофии. Ако ти дава тежина колку што можеш да издржиш, се самоубиеш поради тежината, you are weak! Кое злосторство ти го сторил Бог? Никој не се вратил да каже како е - затоа се вика верба !
Слаба верба (во било што не во Бог) - самоубиство = слаба личност! Зошто се уште живееш? Што сакаш да докажеш?
------------- Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 12:03
Pisi uste eden izvicnik, nemam problem jas so toa.. a uste pomalku so toa ako nekoj mi kaze deka sum slaba licnost. Mene ne mi trebaat ordeni i jas ne rekov deka sega ke zaminam nekade.. samo si kazav moe mislenje. A steta, jas ne veruvam, jbg
------------- Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 12:07
ekszi88 напиша:
Pisi uste eden izvicnik, nemam problem jas so toa.. a uste pomalku so toa ako nekoj mi kaze deka sum slaba licnost. Mene ne mi trebaat ordeni i jas ne rekov deka sega ke zaminam nekade.. samo si kazav moe mislenje. A steta, jas ne veruvam, jbg |
Извичникот е акцент, не викам, бар тоа знаеш дека не викам Не е прашањето дали си слаба личност, туку не религиски, тргни го Бог на страна, зошто и покрај се, продолжуваш (ме) да живееш (ме)?
------------- Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 12:11
Zosto? Ne znam.. ne sakam ni da gi baram pricinite, toa barem mi e seuste strashno da si dozvolam da mi pomine niz pamet.. kako sto ke izleguvaat pricinite poradi koi ostanuvam uste tuka kako crn oblak ke pocnat da me progonuvaat i onie drugine.. a mnogu se.. i se drzam vaka,nekako, stutkano - ama uspesno do nekade. Ne znam ni jas, a mozebi i ne sakam da znam,ne seuste.
|
Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 12:24
Mozhe feromonite se vo prashanje!
------------- There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 12:28
ekszi88 напиша:
Zosto? Ne znam.. ne sakam ni da gi baram pricinite, toa barem mi e seuste strashno da si dozvolam da mi pomine niz pamet.. kako sto ke izleguvaat pricinite poradi koi ostanuvam uste tuka kako crn oblak ke pocnat da me progonuvaat i onie drugine.. a mnogu se.. i se drzam vaka,nekako, stutkano - ama uspesno do nekade. Ne znam ni jas, a mozebi i ne sakam da znam,ne seuste. |
Не е ни важно нели?
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 12:29
Ne znam.. mislam deka bi trebalo da mi bide barem na mene vazno. Ama sto jas mislam i kako se odvivaat rabotite ne sekogas imaat vrska, taka?
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 12:32
ekszi88 напиша:
Ne znam.. mislam deka bi trebalo da mi bide barem na mene vazno. Ama sto jas mislam i kako se odvivaat rabotite ne sekogas imaat vrska, taka? |
Нема врска како се одвиваат, но како се доживуваат и што ти мислиш за нив, и тоа како има врска
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 12:36
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 14:09
pHp напиша:
ekszi88 напиша:
Ama sto jas mislam i kako se odvivaat rabotite ne sekogas imaat vrska, taka? |
Нема врска како се одвиваат, но како се доживуваат и што ти мислиш за нив, и тоа како има врска |
Амин!
С'е е до нашиот ум. Проблеми не постојат надвор од него.
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 14:14
I? Sto da se pravi so toj um? A i koja e poentata na negovoto postoenje? E fakt, ova e druga tema, ama ne chelichi li, shto e rabotata?
I da ne bidam srkos off topic, jas da si go kazam moeto mislenje, moeto veruvanje, stav... Jas ne veruvam deka samoubistvoto e grev. Naludnicav stav, no ne veruvam vo toa. Veruvam deka seto toa e taka nekogas kazano/izmisleno za da se odvratat mislite na onie koi sakale da se samoubijat, a ne deka nekoj vsusnost znae sto ima ponatamu. Se se sveduva vrz baza na pretpostavki i nikoj (barem sega za sega) ne moze da me ubedi vo sprotivnoto.
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 14:29
Нашата ментална состојба ја трансфоримира секоја ситуацијата во проблем или поволност.
П.С. Самоубиството е грев бидејќи го отфрлаш најскапоцениот дар - животот. А ако не го вреднуваш него, тогаш како ќе ги вреднуваш работите кои тој ги носи ? Тоа е исто како и со сопственото прифаќање и љубовта... ако не ги имаш во себе и за себе, тогаш како можеш да им ги дадеш на другите ?
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 14:31
Znaci se se sveduva vrz baza na prikazna za edno pozitivno no sepak manipuliranje na mozokot da se prezivee, a ne deka tie dusi talkaat vamu tamu ili ne znam sto tocno im se slucuva spored nekoi pisanija?
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 14:38
Не разбирам што сакаш да кажеш.
Оноа што се обидувам јас да ти кажам е дека Сoнцето и дождот паѓаат подеднакво на сите, како што за сите изгрева утрото и доаѓа мракот... останува до нас како ќе гледаме на нив.
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 14:39
Ma ne e ni bitno
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 20:44
ekszi88 напиша:
Znaci se se sveduva vrz baza na prikazna za edno pozitivno no sepak manipuliranje na mozokot da se prezivee, a ne deka tie dusi talkaat vamu tamu ili ne znam sto tocno im se slucuva spored nekoi pisanija? |
Ako e prikazna za edno pozitivno... togash e neminovno, da e prikazna i za edno negativno... no sepak manipuliranje na nashiot mozok... Idejata kako i bilo koja e "prikazna" koja se manifestira vo materijalniot svet i e zhiva samo eden mig - sega. Samo segashnosta e zhiva,sekogash... toj mig e sekogash kako takov, vibrira postojano, vechno(bez nikakva promena). Ne se menuva... na pr. ist e sega kako i porano kako i utre shto kje bide, nema nikakva razlika postojano e zhiv. Samo prikaskite se menuvaat...
Zatoa prezhivuvanjata i samoubistvata postojat edinstveno vo nash*te umovi a so toa i vo vremeto...Toj ne postoi bez vreme, potochno vremeto ne postoi bez um-nemu mu e potrebno vreme. Vo SEGA e Ljubovta(nekoi velat Bog, nekoi svest-seedno...)... Nea ne i e potrebno nitu prezhivuvanje nitu samoubistvo - nishto... Taa e svoj soppstven izvor.
------------- There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 21:37
ekszi88 напиша:
Jas ne veruvam deka samoubistvoto e grev. Naludnicav stav, no ne veruvam vo toa. | Душата на самоубиецот никој нема во отадестраното да ја осуди или да и каже „ах ти мори душо грев си направила„. Она самата ќе увиди на сопствено уште поголоемо разочарување дека низ самоубиството таа самата си ги скратила можностите да ги реши проблемите кои ги имала како човек во тело. Повеќе за тоа пишав веќе на стр.1 од темава.
ekszi88 напиша:
Veruvam deka seto toa e taka nekogas kazano/izmisleno za da se odvratat mislite na onie koi sakale da se samoubijat, a ne deka nekoj vsusnost znae sto ima ponatamu. Se se sveduva vrz baza na pretpostavki i nikoj (barem sega za sega) ne moze da me ubedi vo sprotivnoto. | Тие информации не се на база на некакви претпоставки туку се примени директно од највисоките светови кои ние со нашите телесни сетила не можеме да ги запазиме а кои сепак постојат.
Но твое право си е во што ќе веруваш.
------------- Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!
|
Датум на внесување: 24.Јануари.2012 во 09:45
Edna zhena, podolgo vreme ne chuvstvuvala nikakva radost vo srceto i posakala da se samoubie. Donela odluka... Iskochila nadvor i taka odejki kon patot... ja slushnala "melodijata na slavejot" i pochuvstvuvala golema radost. Togash, sfatila deka sepak postoi neshto shto dopira do nejzinoto srce i se vratila doma...
|
Датум на внесување: 24.Јануари.2012 во 09:59
Samoubistvo... povisoki svetovi. Kade se razbiranjeto, ljubovta i proshkata za grevovite? Neli i samoubistvoto se smatra za grev? Nekoi raboti sami od sebe se kosat. Pa neli sme ovde da naucime sto e toa ljubov niz maka i ubosti.. kakvi se sega ovie muabeti? Zarem ako nekoj se samoubie nema da najde nacin tamu nekade, za kaj i da zborite, da si prosti?
|
Датум на внесување: 24.Јануари.2012 во 10:07
Ne postoi tamu nekade i aj ushte ednash kje kazham postoi samo TUKA i SEGA
|
Датум на внесување: 24.Јануари.2012 во 10:11
Da, ama se diskutira na tema samoubistvo za tamu nekade po religiski osnovi, a ne za segasniot mig koj rezultira so nashe postoenje.
|
Датум на внесување: 24.Јануари.2012 во 10:15
Jas ne zboram po religiski osnovi ili kje moram?
|
Датум на внесување: 24.Јануари.2012 во 10:19
Epa demek da ne bideme off topic kojznajt
|
Датум на внесување: 24.Јануари.2012 во 10:25
Zatoa si postoi opcija...
|
Датум на внесување: 24.Јануари.2012 во 12:20
ekszi88 напиша:
Znaci se se sveduva vrz baza na prikazna za edno pozitivno no sepak manipuliranje na mozokot da se prezivee, a ne deka tie dusi talkaat vamu tamu ili ne znam sto tocno im se slucuva spored nekoi pisanija? |
Се е манипулација на мозокот ekszi88, се, поентата (добро си напишала) е како да се манипулира. Имаш два избора - да се самоубиеш и да ја завршиш приказната. И второ - да останеш, да го ревидираш ликот во приказната и да ја напишеш приказната до крај!
И првото и второто се решенија. Во првото, сите ние ќе дојдеме, ќе одадеме почит и ќе кажеме "Добра беше, Бог да ја прости". Во второто - сите ние ќе дојдеме, сите ќе ја купиме книгата, на сите ќе ни се потпишеш. Секако, сите ќе ја препорачуваме како прекрасно дело, како уникатна приказна. А и секако, ќе бидеме горди што те познаваме. И кога некој друг, нема да има излез, ние секогаш ќе посочиме на твојата книга, на твојот живот, на твоето изборување. Ние (луѓето) те прифаќаме како таква ekszi88, но прифати не и ти нас (луѓето), зошто и ти ни требаш нам
|
Датум на внесување: 24.Јануари.2012 во 12:27
ekszi88 напиша:
Samoubistvo... povisoki svetovi. Kade se razbiranjeto, ljubovta i proshkata za grevovite? Neli i samoubistvoto se smatra za grev? Nekoi raboti sami od sebe se kosat. Pa neli sme ovde da naucime sto e toa ljubov niz maka i ubosti.. kakvi se sega ovie muabeti? Zarem ako nekoj se samoubie nema da najde nacin tamu nekade, za kaj i da zborite, da si prosti? |
Грев на арамејски (мислам и старогрчки) значи кикс, застранување од патот. Бог е толку голема љубов, што уште однапред ни простил се. Кога правиме грев, си грешиме на самите себе си. Простувањето на гревот е измирување со истиот (да сум го направил) за да може човек да продолжи понатаму, без тежина на душата. Од тоа ќе научи дека ако го повтори пак, пак ќе си има мака на душа. Ако се самоубиеш, како ќе се измириш со тежината на тоа дека си ме повредила мене со твојата загуба? Како ќе можеш да си простиш за мојата повреда? За повредата на сите околу тебе?
|
Датум на внесување: 24.Јануари.2012 во 12:35
Jas ke si kazam najiskreno...
ziveam za da ne gi povredam onie sto gi sakam. Ne e ni bitno sega toa. ne sum jas bitna vo temava
|
Датум на внесување: 24.Јануари.2012 во 14:01
Onoj shto zhivee za da ne gi povredi drugite, toj sekako gi povreduva... Grev oznachuva i koga si ja promashil celta. Dali voopshto i postoi cel? Postoi ama vo nash*te glavi! Na zhivotot ne mu e potrebna cel, taa mu e potrebna na chovekot... za da uvidi koj e! ili potochno koj ne e!
|
Датум на внесување: 24.Јануари.2012 во 14:28
pHp напиша:
Грев на арамејски (мислам и старогрчки) значи кикс, застранување од патот. Бог е толку голема љубов, што уште однапред ни простил се. Кога правиме грев, си грешиме на самите себе си. Простувањето на гревот е измирување со истиот (да сум го направил) за да може човек да продолжи понатаму, без тежина на душата. Од тоа ќе научи дека ако го повтори пак, пак ќе си има мака на душа. Ако се самоубиеш, како ќе се измириш со тежината на тоа дека си ме повредила мене со твојата загуба? Како ќе можеш да си простиш за мојата повреда? За повредата на сите околу тебе? |
Многу добро кажано!
Токму тоа се обидувал Исус да им го објасни на фаризеите кои секогаш слепо оделе по законите и казнувањата, наместо да ги премавнат и да минат на повисоика свест на егзистирање.
Царството Божје, а со него и Рајот и пеколот, не се некаде горе или долу, туку се постојано во нас, ние активно ги креираме и живееме со нив. С'е додека веруваме оти Рајот е некаде горе, надвор од нас, никогаш нема да го доживееме.
Затоа Исус ги учеше луѓето вака да се молат:
Оче наш кој си на небесата, да се свети името Твое, да дојде Царството Твое, да биде вољата Твоја, како на небото така и на земјата .
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 06:25
ekszi88 напиша:
Samoubistvo... povisoki svetovi. Kade se razbiranjeto, ljubovta i proshkata za grevovite? Neli i samoubistvoto se smatra za grev? Nekoi raboti sami od sebe se kosat. Pa neli sme ovde da naucime sto e toa ljubov niz maka i ubosti.. kakvi se sega ovie muabeti? Zarem ako nekoj se samoubie nema da najde nacin tamu nekade, za kaj i da zborite, da si prosti? | Секако дека ќе си најде, но зошто воопшто да поминува низ сето тоа кога можеше да одбере да не се самоубие? Ако се оди право, право, право низ џунглата, на крај ќе се дојде до излезот, но зошто воопшто да се влегува во џунглата? Имено ќе се заштеди драстично многу време и енергија ако не се направи тоа.
------------- Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 10:14
A kako znaes sto potoa? Kako znaeme kako e tretirano samoubistvoto tamu ili onamu? Govorite kako toa tamu da ste go videle...
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 10:41
Spored mene, toa se osoznava, ne se doznava... Toa, chovekoviot um ne mozhe da go doznae - kolku i da mechtae... Postoele, postojat i kje postojat takvi chovechki bitija - shto ushte za vreme na ovozemskiot zhivot, toa go osoznavaat i za toa propovedaat ili kako i da se vika...
Zatoa postoi nadezh i verba... pred da se osoznae.
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 10:55
Jas ne veruvam vo ovie raboti, ne mi drzat voda nekako.. i jas mozam da kazam bilo sto i deka toa sum go osoznala preku sto znam sto. Fakti? Fakti nema, samo zborovi, samo prikazni... ama potrebna e verbata za da izdrzime, nametnat strav za kontrola.
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 10:56
Jas ne rekov deka jas sum osoznala...
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 10:58
A jas nikade tebe ne te spomnav.. komentiram vo sto veruvam.. a vo sto ne.. ne gi zemaj licno moite stavovi
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 11:00
Nema nishto lichno... jas samo da si spomnam za sekoj sluchaj!
I da , zborovite se prazni dodeka ne se dozhiveat...
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 11:04
Toa sakav da kazam.. spored mene - nikoj nisto ne znae, no toj nametnat strav sfakjam i zaso e potreben.. bi bilo kobno koga bi zemale site da se samoubivame... verojatno so toa se otvora eden nov pat za da se nauci da se gleda i na ubavinite vo zivotot, no ete, jas ne veruvam deka nekoj ke bide kaznet zasto si go odzemal zivotot. Polesno e da se kazuva sto e pravo a sto krivo otkolku da se vidi vo dusata na covekot...
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 11:05
Od kogo kaznet?... Od Boga?... Pa neli, Bog e vo Nas... I Nie vo Nego...
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 11:08
Neli koga covek koga ke se samoubie ne go pee pop? Zosto e toa taka? Jas nemam ni bog ni vrag vo sebe ne veruvam vo tie raboti.. no spored nekoi gachki se smatra za grev, toa zboram.
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 11:10
Како и да е на крајот умираме. Физички умираме. Значи, што и да се прави, на крајот се умира. Која би била поентата да имаме време овде, да имаме живот? Мора да има поента. Ако на крајот умираме сите, мора да има причина и зошто се живее. Ако човек се самоубие, како ќе дознае која била целта на неговиот живот? Да, животот па и не е баш убав, грозен е и мачен и неправеден. Но, ако на крајот доаѓа смррта како конечно ослободување и за оној кој живеел во благодет и за оној кој живеел во пекол, која е целта на живеењето? Како ќе се дознае таа, ако пред време го прекинеме процесот?
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 11:11
.
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 11:16
pHp напиша:
Како и да е на крајот умираме. Физички умираме. Значи, што и да се прави, на крајот се умира. Која би била поентата да имаме време овде, да имаме живот? Мора да има поента. Ако на крајот умираме сите, мора да има причина и зошто се живее. Ако човек се самоубие, како ќе дознае која била целта на неговиот живот? Да, животот па и не е баш убав, грозен е и мачен и неправеден. Но, ако на крајот доаѓа смррта како конечно ослободување и за оној кој живеел во благодет и за оној кој живеел во пекол, која е целта на живеењето? Како ќе се дознае таа, ако пред време го прекинеме процесот? |
I na smrtna postela ke doznaam zosto sum bila tuka? Ne samo ja, tuku bilo koj? (od navika praam muabet vo prvo lice ednina). Na site ni treba da veruvame vo poenta zaso se plasime od bescelno... no deka na krajot ke ja sfatam poentata? A koja e poentata koga umiraat deca? Kolku e toa sposobno da sfati deka ja ispolnilo svojata misija? Mnogu luge umrele, edna i pred moi oci koja ne sfati nikakva poenta... zaso nema. Verbata vo ovie raboti ne nosi ponatamu do 'prirodniot' kraj na nestata, no poenti i pricini? A mozebi toa e navremeno prekinuvanje na zivotot, mozebi stom veke postoi i takov oblik na smrt (samoubistvo) ne se slucuva badijala. Zarem ne mislite deka i toa nosi nekoja poraka?
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 11:23
Ти кажав, животот е неправеден и болен. Горко боли, гази. За некои е благодет, за некои казна. Целта на своето постоење не мора да биде нешто возвишено, туку напротив нешто многу реално. Пример, ти си женско. Можеби целта на твоето постоење е само да одгледаш и воспиташ две ќерки на пример. Можеби е да напишеш книга. Можеби да измислиш нов ракетен погон. Можеби да бидеш водач, а можеби и само да бидеш воспитувач во градинка. Ако го прекинеш тој животен процес, никогаш нема да ја дознаеш целта на своето постоење. И да , самоубиството не е природен феномен, туку општествен и исклучиво човечен. Може да носи само една порака - кукавичлук. Неможе дадена единка да се носи со тежината, нема храброст да излезе на крај со нив, па веднаш го наоѓа најлесниот излез - смртта. Да убиеш е многу полесно, одколку да одгледаш дете. Да убиеш бара само да повлечеш чкрапало, да изградиш бара посветеност, работа, упорност, сила и храброст.
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 11:30
pHp напиша:
Ти кажав, животот е неправеден и болен. Горко боли, гази. За некои е благодет, за некои казна. Целта на своето постоење не мора да биде нешто возвишено, туку напротив нешто многу реално. Пример, ти си женско. Можеби целта на твоето постоење е само да одгледаш и воспиташ две ќерки на пример. Можеби е да напишеш книга. Можеби да измислиш нов ракетен погон. Можеби да бидеш водач, а можеби и само да бидеш воспитувач во градинка. Ако го прекинеш тој животен процес, никогаш нема да ја дознаеш целта на своето постоење. И да , самоубиството не е природен феномен, туку општествен и исклучиво човечен. Може да носи само една порака - кукавичлук. Неможе дадена единка да се носи со тежината, нема храброст да излезе на крај со нив, па веднаш го наоѓа најлесниот излез - смртта. Да убиеш е многу полесно, одколку да одгледаш дете. Да убиеш бара само да повлечеш чкрапало, да изградиш бара посветеност, работа, упорност, сила и храброст. |
Kukaviclak? Kukaviclak e nesto sosema drugo... Da go srozis na zemja onoj na komu mu e potrebna pomos. Samoubistvoto ne e kukaviclak, tuku posledica na mentalna sostojba ili sto i da e - depresija. Covekot koj e depresiven ne e pozelno da se navreduva, si ima nachin na odnesuvanje so depresivnite. Depresijata znaci deka nesto se slucuva i fizioloski vo nas (znam deka ova dobro go znaes). Toj ili taa e sigurno mnogu silen stom tolku izdrzal samo ne moze sam da go vidi toa poradi x pricini i togas e potrebna soodvetna pomos za toa. Gledate na samoubistvoto kako poim, no vo negovite dlabocini se krie nesto koi site odbegnuvaat da gi vidat. Dali e mojov post za tuka? Ne znam.. a i ne mi e bitno. No znam deka kukaviclak ne e...
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 11:43
И кога сите ќе ме срознат што? Физиолошки нема да објаснам што се случува не секоја емотивна состојба, зошто е тоа широко и опсежно. Но, што кога ќе ме срознат сите? Крај е на се? Да не пробам да се воздигнам над тоа? Да не пробам да излезам на крај со се што ме срознило? Барем ти знаеш дека многу добро знам што се случува во главата на некој, не кога е во депреција, туку во АГОНИЈА! Кога нема ништо светло што може да го види. Тогаш се прашуваме - зошто да живеам? Е, јас велам да се прашаме - зошто па да не живеам? Ќе се убијам. И што порака ќе пренесам? До оние кои ме уништиле, видете што направивте? Баш им е гајле... Останатиот свет? Само ќе каже, штета, види што се случи, вакви појави никогаш веќе да не се повторат. Но, ќе се повторат. И ќе се повторуваат. Многу е посилна пораката кога човек ќе се воздигне над тоа. Тогаш вистински им се "одмаздуваме" на оние кои не срозниле - не успеале да не срознат до крај, напротив дури и ни помогнале да се воздигнеме над нивната патетика - тоа многу повеќе боли. Како кога некој дечко сакаш да го повредиш, да го срозниш, никогаш да не биде среќен со друга, а тој си наоѓа девојка со која е многу посреќен, порадосен и многу повеќе ужива него ли што бил со тебе. Тоа многу повеќе ќе те боли! Од друга страна, порака кон светот, кога ќе ја кажеш својата приказна е многу посилна, многу повеќе восхит и почит се добива така. Но, за тоа е потребна храброст. За убиство е потребна храборст само во еден момент. Храброст да се демонстрира слабост и - кукавичлак.
|
Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 11:54
Мене ме интересира друг аспект... НАЧИНОТ на самоубиство. Дали потенцијален ,,самоубиец,, има некоја склоност кон одреден начин на самоубиство? На пр. жените се склони самоубиството да го извршуваат со пиење на отров или седативи (лекови), со скокање од височина, сечење вени, додека мажите со огнено оружје...
Прашањето ми е, дали на некој кој планира да се самоубие му е битен начинот? Дали од страв не би скокнал од височина, а без проблем би си пукал во глава?
-------------
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 11:57
Jas ne ziveam za vosh*tot na drugite.. i ti ako si uspeal da prezivees kako mnogu drugi, odlicno, jas ne velam deka toa e loso, vtoro, ne te teram ni da se slozis so mojov stav.. Oova e moj zivot, toa e tvoj, tret e necij. Sekoj ima pravo da odlucuva sto ke prai so sebe... Vosh*t? Ne me interesira vosh*t, mi treba ljubov.. Doagaat denovi koga se izmoruva covek od drzenje na taa slika na izdrzlivost za samo da mu se vosh*tuvaat drugite, doagaat denovi koga e slab i koga mu treba samo edna gushka - ama togash nema nikoj... togas site se malku razocarani.. ili poveketo. Togas site se pametni (neosporlivo) i ti kazuvaat kako treba, no nikoj nejke da ti ja vidi i da ti go slusne placot na dusata.
Fizioloskiot del e golema tema? Da, no sepak e sostaven del od temava... Mozebi i me gledaat lugeto kako slabak zaso jas se boram za svojot zivot, kako luda zaso jas si ja ogrubev kozhata, kako freak zaso gi brani ovie raboti, kako bogohul zaso ja mrazi idejata za bog... drugi me gledaat kako silna i zilava, no sto ako? Cenata koja sto ja plativ za eden mochan vosh*t e pregolema.. kako i mnogu drugi sto platile. Kukavica sum da, sto sekoj den smisluvam nov nacin za da umram, hrabra sum sto sekoj den naogam i nacin za da preziveam, no kolku treba edna pridavka da mi znaci i da me izvadi od seto ova? Site znaete deka psihickite procesi se mnogu poslozeni od eden zbor kako kukaviclak ili dva - bidi silen/silna.
Jas ne velam deka site treba kolektivno da se samoubieme, no zarem toj sto veke posegnuva po svojot zivot malku lutina ima kon sebe? Lutinata kon sebe sto e? Sud i cuvstvo na vina.. zarem so uste nametnuvanje na vina i cuvstvo na falicnost ke gi vratime od patot? Ili da zivee cel zivot vo pekolov zaso e zaplasen so zadgroben zivot i nekoi pravila tamu??? Jas sum za da se zivee i da mu se pomogne na covek, no nitu prikaznite za zadgroben zivot pomagaat nitu sudot. Pomaga samo ljubovta.
I znam deka sum malku losa vo postov, no ova e premnogu licno.. i ne se karam so tebe, ti si mi sepak mnogu draga licnost... samo malku poekspresivno (ok, malku poveke) go doloviv ona sto jas go pominuvam.... Ako se potrebni korekcii ili brisenje na postov jas nema da zameram.
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 11:58
LiDivio напиша:
Мене ме интересира друг аспект... НАЧИНОТ на самоубиство. Дали потенцијален ,,самоубиец,, има некоја склоност кон одреден начин на самоубиство? На пр. жените се склони самоубиството да го извршуваат со пиење на отров или седативи (лекови), со скокање од височина, сечење вени, додека мажите со огнено оружје...
Прашањето ми е, дали на некој кој планира да се самоубие му е битен начинот? Дали од страв не би скокнал од височина, а без проблем би си пукал во глава? |
Фантастично прашање Имам една теорија. Жените сакаат да остават по сликовита порака, ајде да се изразам така, посилна порака. Па, веројатно вршат побрутални и побизарни самоубиства, сечат вени, пијат отров и слично. Мажите само сакаат да ја прекинат агонијата, можеби затоа го вршат бргу и ефективно. Но, сепак треба да се истражи.
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 12:06
ekszi88 напиша:
Jas ne ziveam za vosh*tot na drugite.. i ti ako si uspeal da prezivees kako mnogu drugi, odlicno, jas ne velam deka toa e loso, vtoro, ne te teram ni da se slozis so mojov stav.. Oova e moj zivot, toa e tvoj, tret e necij. Sekoj ima pravo da odlucuva sto ke prai so sebe... Vosh*t? Ne me interesira vosh*t, mi treba ljubov.. Doagaat denovi koga se izmoruva covek od drzenje na taa slika na izdrzlivost za samo da mu se vosh*tuvaat drugite, doagaat denovi koga e slab i koga mu treba samo edna gushka - ama togash nema nikoj... togas site se malku razocarani.. ili poveketo. Togas site se pametni (neosporlivo) i ti kazuvaat kako treba, no nikoj nejke da ti ja vidi i da ti go slusne placot na dusata.
Fizioloskiot del e golema tema? Da, no sepak e sostaven del od temava... Mozebi i me gledaat lugeto kako slabak zaso jas se boram za svojot zivot, kako luda zaso jas si ja ogrubev kozhata, kako freak zaso gi brani ovie raboti, kako bogohul zaso ja mrazi idejata za bog... drugi me gledaat kako silna i zilava, no sto ako? Cenata koja sto ja plativ za eden mochan vosh*t e pregolema.. kako i mnogu drugi sto platile. Kukavica sum da, sto sekoj den smisluvam nov nacin za da umram, hrabra sum sto sekoj den naogam i nacin za da preziveam, no kolku treba edna pridavka da mi znaci i da me izvadi od seto ova? Site znaete deka psihickite procesi se mnogu poslozeni od eden zbor kako kukaviclak ili dva - bidi silen/silna.
Jas ne velam deka site treba kolektivno da se samoubieme, no zarem toj sto veke posegnuva po svojot zivot malku lutina ima kon sebe? Lutinata kon sebe sto e? Sud i cuvstvo na vina.. zarem so uste nametnuvanje na vina i cuvstvo na falicnost ke gi vratime od patot? Ili da zivee cel zivot vo pekolov zaso e zaplasen so zadgroben zivot i nekoi pravila tamu??? Jas sum za da se zivee i da mu se pomogne na covek, no nitu prikaznite za zadgroben zivot pomagaat nitu sudot. Pomaga samo ljubovta.
I znam deka sum malku losa vo postov, no ova e premnogu licno.. i ne se karam so tebe, ti si mi sepak mnogu draga licnost... samo malku poekspresivno (ok, malku poveke) go doloviv ona sto jas go pominuvam.... Ako se potrebni korekcii ili brisenje na postov jas nema da zameram.
|
Љубов ekszi88? Гушка и топлина? Ја очекуваш од надвор? Се бараш од надвор ekszi88, ништо во себе. Пружи си сама себе љубов, колку и да звучи ексцентрично и глупаво. Фаличност? А што би било кога не би била фалична? Никогаш немаше да бидам ова што сум, ако не бев малку налудничав Вина? Си направила и сега? Престана светот да се врти? Тоа си ТИ! Восхит? Кој да ти се восхитува ние? Ма дај... Никој вистински не му е гајле за некого ekszi88, nobody really wants to die to save the world Take care - admire yourself, be proud of yourself, LOVE yourself.
|
Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 12:16
pHp напиша:
LiDivio напиша:
Прашањето ми е, дали на некој кој планира да се самоубие му е битен начинот? Дали од страв не би скокнал од височина, а без проблем би си пукал во глава? |
Фантастично прашање Имам една теорија. Жените сакаат да остават по сликовита порака, ајде да се изразам така, посилна порака. Па, веројатно вршат побрутални и побизарни самоубиства, сечат вени, пијат отров и слично. Мажите само сакаат да ја прекинат агонијата, можеби затоа го вршат бргу и ефективно. Но, сепак треба да се истражи. |
Сега можеме да заклучиме дека во драмата ,,Ромео и Јулија,, Јулија била доминантна во врската. Да било обратно со меч би се проболе, би извршиле харикири.
-------------
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 12:22
Така де, а да Адам и Ева беа Кинези, ќе ја изедеа змијата и сега немаше да прајме муабет за самубиства
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 12:38
ekszi88 напиша:
A kako znaes sto potoa? Kako znaeme kako e tretirano samoubistvoto tamu ili onamu? Govorite kako toa tamu da ste go videle... | Затоа што постојат луѓе кои тоа таму го виделе, и многу многу повеќе од тоа. (на пр. види ми го потписот)
ekszi88 напиша:
Neli koga covek koga ke se samoubie ne go pee pop? Zosto e toa taka? Jas nemam ni bog ni vrag vo sebe ne veruvam vo tie raboti.. no spored nekoi gachki se smatra za grev, toa zboram. | Тоа треба попот да го прашаш, не нас исто треба да го прашаш а зошто воопшто некого и би опевал. Бог не рекол дека такво нешто треба да се прави.
Знам каде си збунета, тебе не ти држи вода тоа што црквите го проповедаат. Но тоа не значи дека сите верници имаат исти сфаќања и објаснувања за она што се случува после смртта. Запознај се и со другите сфаќања па потоа ќе имаш можеби поинаква слика за работите.
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 13:20
pHp напиша:
Љубов ekszi88? Гушка и топлина? Ја очекуваш од надвор? Се бараш од надвор ekszi88, ништо во себе. Пружи си сама себе љубов, колку и да звучи ексцентрично и глупаво. Фаличност? А што би било кога не би била фалична? Никогаш немаше да бидам ова што сум, ако не бев малку налудничав Вина? Си направила и сега? Престана светот да се врти? Тоа си ТИ! Восхит? Кој да ти се восхитува ние? Ма дај... Никој вистински не му е гајле за некого ekszi88, nobody really wants to die to save the world Take care - admire yourself, be proud of yourself, LOVE yourself. |
Samo ne znam kolku znaes za faktot deka za da naucime da se sakame sebesi odnosno da pocneme da veruvame deka zasluzuvame ljubov ni trebaat ponekogas primeri od nadvor. Nekogas vo periodot na razvojot sme naucile da se mrazime od nekoi zbidnuvanja nadvor... znaci ne mozeme da go porekneme vlijanieto na nadvoresnite faktori. Potencijalnite samoubici i onie koi veke go storile toa nosat nesto mnogu dlaboko i im treba toj nadvoresen faktor za da uspeat da go prepoznaat podocna i vo sebe... Mislis mene teorijata ne mi e jasna? Mi e jasna kako den, no vo silnite dozivuvanja i prezivuvanja filozofiite ne mozat da imaat nikakvo vlijanie... tuku samo odredeno delo bas kako gushka i edno prasanje kako si? Tolku li e tesko? Ne sekoj go boli uvo za mene, no ima nekoi koi me sakaat i se grizat. Potrebni se nadvoresnite faktori, kolku i da se praime site Dalai Lama i Buddha
Majkl напиша:
Знам каде си збунета, тебе не ти држи вода тоа што црквите го проповедаат. Но тоа не значи дека сите верници имаат исти сфаќања и објаснувања за она што се случува после смртта. Запознај се и со другите сфаќања па потоа ќе имаш можеби поинаква слика за работите. |
A zarem podforumov ne e veroispoved? Pa zatoa i se nadovrzav taka. Ne rekov deka znaete, no komentiram vo soglasnost na temava od edna veroispovednicka strana.. zatoa i takvi prasanja... ne rekov deka site ovde razmisluvate taka.. No za drugite sfakjanja koga malku poveke ke si ja otvoram dushata... sega za sega e zatvorena za novi sfakjanja od ovaa oblast. Barem sum iskrena
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 13:32
ekszi88 напиша:
]Samo ne znam kolku znaes za faktot deka za da naucime da se sakame sebesi odnosno da pocneme da veruvame deka zasluzuvame ljubov ni trebaat ponekogas primeri od nadvor. Nekogas vo periodot na razvojot sme naucile da se mrazime od nekoi zbidnuvanja nadvor... znaci ne mozeme da go porekneme vlijanieto na nadvoresnite faktori. Potencijalnite samoubici i onie koi veke go storile toa nosat nesto mnogu dlaboko i im treba toj nadvoresen faktor za da uspeat da go prepoznaat podocna i vo sebe... Mislis mene teorijata ne mi e jasna? Mi e jasna kako den, no vo silnite dozivuvanja i prezivuvanja filozofiite ne mozat da imaat nikakvo vlijanie... tuku samo odredeno delo bas kako gushka i edno prasanje kako si? Tolku li e tesko? Ne sekoj go boli uvo za mene, no ima nekoi koi me sakaat i se grizat. Potrebni se nadvoresnite faktori, kolku i da se praime site Dalai Lama i Buddha
|
Види, никој не може да влезе во твојата глава и да ти ја "среди". Ни Buddha, Dalai Lama, Jesus.... никој освен ти! Филозофии? Реши се конечно и прави! На прашањето што да правиш, секако дека ќе ти одговори некој со филозофија, ама филозофијата и зборовите не значат ништо, ако не се употребат во пракса. Сакаш да научиш да возиш? Секако дека инструкторот ќе ти каже, ова е кочница, гас, кумплунг, вака се држи правец, вака се менува брзина... Филозофија. Ама, не може он да седне место тебе да вози и ти после да бидеш возач. Мораш ти да седнеш позади воланот и да возиш! Ама пред тоа некој треба да ти објасни, која педала за што е. Само така ќе станеш возач!
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 13:33
Stanuvanje vozac na kola kakva vrska ima so luznite vo dusata? Ke naucis da vozis za nedela dena, kolku i da e.... dusata e nesto poinaku... Ne e kumpluk kvacilo shovershajbna itn.
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 13:48
ekszi88 напиша:
Stanuvanje vozac na kola kakva vrska ima so luznite vo dusata? Ke naucis da vozis za nedela dena, kolku i da e.... dusata e nesto poinaku... Ne e kumpluk kvacilo shovershajbna itn. |
Пример ексзи, пример само. Аналогија. Нема некој од надвор, што ќе ти го реши проблемот. Сама ќе си го решиш. Ако не знаеш да возиш, можам еднаш, два пати, три пати да те однесам до Београд. Ама еден ден, кога нема да можам да те однесам, како ќе одиш? Не е тоа помош... Има една поговорка кинеска вели: Ако сакаш навистина да прехраниш некого, не му давај риба, научи го како да лови.
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 13:52
Treba da se ima ZHELBA za da se nauchi da se "lovi riba"...
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 13:53
Ne zboruvam za nekoj da mi bide 24/7 paterica vo zivotot
|
Постирано од: saguaro
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 14:21
Тој ѕид го немав видено 16 години. Целосно заборавив дека постои. Сега кога повторно го видов ми текна на Давид. Давид, дечкото со кого некогаш се дружев и на чие постоење заборавив исто така 16 години. Ѕидот ме потсети на Давид, само на него, на никој друг. Тогаш ја прашав Рашел „Што се случува со Давид, како е, што прави?“ Таа ме погледна со чуден поглед „Тој не е повеќе жив, се уби пред неколку години. Се фрли под воз. Имаше психички проблеми, се дрогираше, ниеден психијатар не можеше да му помогне.“
Ја осетив истата болка, како пред неколку години кога дознав за самоубиството на мојот професор Кал, кој се самоуби на 69 години (?!).
А што да кажам за разорувањето на мојата душа кога многу блиска личност на само 15 години, испи пестициди за да привлече внимание и умре во гадни маки кои траеја нешто повеќе од 48 часа? Пред мои очи се распаѓаше во болницата. Сигурна сум дека ако знаеше колку ќе пати од болките, немаше никогаш да ги испие!
Колку ли погрешно прикажуваат во филмовите дека ако испиете отров или апчиња ќе умрете како да сте заспале. Никој верно не ги покажува гадните маки на таквата смрт. Како цревата се разоруваат, како мозокот се претвора во пифтија...
Сите овие луѓе премногу ги сакав, за да ги осудувам. Ова што го напишав, намерно не го „исполирав“ туку го оставив искрено, сурово. Не е солење памет, не е давање лекција...
|
Постирано од: Novak Nastich
Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 11:06
ekszi,ub ava moja..znaes sto vika Risto Vrtev na eden suptilen nacin?
Zdravo kako si? Tolku mnogu mi e milo sto te gledam Poslednive denovi nesto me goni da razmisluvam za seto vreme sto go potrosiv , veruvajki vo sebe Dali sega imam odgovor, dali sum sega poumen od site Dragi, zar nesto mozevme da stvorime so nasite dolgi jazici Nema nikoj pokraj sebe , spijam sam i seuste ja pomnam Na taa meka koza spijat site moj custva O jas zanam seka se e zaludno, taa nema da se vrati Toa bese tolku odamna taa nema da me svati,dragi
Sesto bese potrebno nie imavme polni srca kako polni ,revolveri baram iskra vo tvoite mrtvi oci
Sesto bese potrebno nie imavme polni srca kako polni ,revolveri baram iskra vo tvoite mrtvi oci
Sega e dva nautro a nie sme seuste zedni Kazi kade ponatamu vo ovoj zdodeven i zloben grad Zar nemas volja da se boris? Jas vcera kupiv pistol Mislam deka dojde vreme za konecen izbor,Dragi
Sesto bese potrebno nie imavme polni srca kako polni ,revolveri baram iskra vo tvoite mrtvi oci dragi dragi
...te sakam dete
------------- Mantijata e Klovnovski kostum sto go nosat dvorskite shutovi na nebesniot dvor
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 11:19
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 31.Јануари.2012 во 13:44
ekszi88 напиша:
Jas ne ziveam za vosh*tot na drugite.. i ti ako si uspeal da prezivees kako mnogu drugi, odlicno, jas ne velam deka toa e loso, vtoro, ne te teram ni da se slozis so mojov stav.. Oova e moj zivot, toa e tvoj, tret e necij. Sekoj ima pravo da odlucuva sto ke prai so sebe... Vosh*t? Ne me interesira vosh*t, mi treba ljubov.. Doagaat denovi koga se izmoruva covek od drzenje na taa slika na izdrzlivost za samo da mu se vosh*tuvaat drugite, doagaat denovi koga e slab i koga mu treba samo edna gushka - ama togash nema nikoj... togas site se malku razocarani.. ili poveketo. Togas site se pametni (neosporlivo) i ti kazuvaat kako treba, no nikoj nejke da ti ja vidi i da ti go slusne placot na dusata. |
Не треба ниту да живееш за восхитот на другите! Мислењата на другите во такви тешки моменти се само непотребно долевање масло на огнот. Не очекувај другите, кои не го минале истото што и ти, целосно да те разберат. Дури и оние кои минале низ нешто слично на тоа, нема да можат да го видат и слушнат плачот на душата.
Најмалку пак треба да ги слушаш бесполезните совети делени од лица кои и не те разбираат. Во таков случај најдобро е да не ги бараш таквите совети од тие луѓе, или пак, доколку ти ги делат, отворено да им заблагодариш и да им кажеш дека немаш потреба од такви совети.
Јас така сторив и затоа, независно колку и да ми е тешко, го правам она што мислам дека треба да го правам, без разлика на тоа колку некој мисли дека така само ќе се грижам повеќе, побрзо ќе се разболам, дека ќе ми се случи ова или она. Откако ќе слушнат луѓето одговор на таквите совети, брзо ќе се повлечат со своите мудрувања.
ekszi88 напиша:
I znam deka sum malku losa vo postov, no ova e premnogu licno..
|
Од се што сум прочитал од тебе досега, можам да заклучам дека не си воопшто лоша! Јас сум многу полош кога станува збор за некои нешта за кои не сум барал совет, ниту сакам да ми го даваат. Директно им ставам до знаење на луѓето дека штом не можат нештата да ги сменат, најмалку што треба е да делат непотребни совети и да долеваат масло на огнот. -------------
|
|