![]() |
|
Посебноста на нациите |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 34> |
Автор | ||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Танасе, еве една интересна мапа, која е грчка, каде Македонците се посебни. ![]() |
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|
Другарот Ивановски сам себе си сака да убеди дека во 1934 г. има посебна македонска нација.
Пишува дека освен македонската нација живејаат и инородни националности - Грци, Срби, Власи, Албанци, Цигани... Ама според него во Македонија нема никакви Бугари. Каде се испариле Бугарите од Македонија? Според мене со таа реченица сам признава дека посебната македонска нација се создава врз основите на Бугарите од Македонија. Изменето од macedon_alex - 25.Јуни.2009 во 00:16 |
||
![]() |
||
Владо ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 185 |
|
Македон, грешка си! Оваа карта е сигурно од перодот после 2.балканска војна, бидејќи ние сме представени под Србија, а на Бугарија и недостасува Добруџа. На легендата на картата за зелената боја пишува Mahomedans т.е. мухамедани, муслимани. Погледни, и Мала Азија е со зелена боја!
Изменето од Владо - 23.Јуни.2009 во 15:24 |
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Со тебе човек пак никако нема да се разбере. Другарот Ивановски не е сам, многу други го велат тоа, Сотеријадис, Дивијар и други Еве, книгата од Дивијар, кој ги прашувал Македонците какви се. ![]() “Србин ли си? Бугарин ли си? Грк или Албанец? На оваа серија прашања, МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, ДЕНЕС КАКО И ВЧЕРА, го дава истиот одговор - ЈАС СУМ МАКЕДОНЕЦ“. Изменето од macedon_alex - 23.Јуни.2009 во 15:26 |
||
![]() |
||
Владо ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 185 |
|
А , јас cум грешка, сега видов дека има Macedonian Slavs
![]() Изменето од Владо - 23.Јуни.2009 во 15:28 |
||
![]() |
||
|
Токму така, затоа што во тоа време веќе грчката пропаганда смета дека античките Македонци се чисти Грци, па за да ги оддели Македонците од нив, ги нарекува Македонски Славјани, слично како и денес. |
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|
Со мене секој многу лесно ќе се разбере, зошто јас кога видам дека не сум во право ќе признам. Нема да се инаетам на своето. Нема зошто да го прашам јас Дивијар. Ниту професорот Цвијиќ, ниту Сотериадис. Ти пак прашај го тогаш Анте Павелиќ, кој бил адвокат во студентскиот процес. Најдобро да ги прашаме самите Македонци. Прашај го Димитар Влахов примерно. Прашај го Крсте Мисирков. Прашај ја македонската емиграција во Бугарија и во светот. Тогаш се` уште Македонец и Бугарин од Македонија биле синоними. Те молам како модератор да објасниш на Попи зошто така се вика темата, јас никако не можам, мене не ме разбира. |
||
![]() |
||
|
Секако дека нема Дивијар да го прашаш или било кој затоа што не ти одговара, ама Дивијар ништо не кажал сам од себе, туку самите Македонци што ги прашувал си кажале, ама и тоа знам дека не ти одговара. Во однос на Анте Павелиќ, јас го имам говорот на Анте Павелиќ дома во една книга, мене не ми треба од некого за тоа да чекам! Бидејќи толку многу ми ги зборуваше Димитар Влахов, на саемот на книгата специјално тоа и го купив, значи ги имам сите негови мемоари јас дома сега, па ќе ги прочитам. |
||
![]() |
||
|
Модераторе, мемуарите на Влахов се од почетокот на 50те. Пре да ги напише, Влахов имал и многу други дела.
Пример ти е и уставот на ВМРО (об). Видов во весникот на ОМО „Народна волја“ има една стенограма од 40те каде дури Сматракалев не зборува за македонска нација отсекогаш. Изменето од macedon_alex - 23.Јуни.2009 во 16:20 |
||
![]() |
||
|
Модераторе, дали знаеш нешто повеќе за таа книга? |
||
![]() |
||
|
Не, првпат слушам за таа книга! |
||
![]() |
||
|
Велико бѫлгарските шовинисти много обичат да приказват за «единно бѫлгарско племе», отождествявайки го с бѫлгарската нация. Те крият историческия факт, че последната се сѫздаде без онази малка част бѫлгари, които останаха в Македония, и без македонските славяни. Бѫлгарската нация се сѫздаде в пределите на днешната централна и северна Бѫлгария, източна Румелия и Добруджа, Главната причина за това лежи й економиката. Както вече казахме, в Македония капитализма възникна и се разви по-късно независимо от капитализма в Бѫлгария, без да има солидни економически врѫзки между тия две страни.Бѫлгарското националреволюционно движение, което се бореше за освобожднието на бѫлгарския народ от игото на абсолютна и бейска Турция, не включваше Македония в обекта на своята революционна дейност. Това достатъчно показва, че създаването на бѫлгарската нация и нейното пробуждане за самостоятелен дѫржавен живот се извърши без македонските славяни.
Од овој дел е јасно дека Авторот има некакво друго (комунистичко) разбирање за тоа што представува нацијата. Значи за него едно е ЕТНОС, друго е НАЦИЈА. Изменето од cercetator - 24.Јуни.2009 во 14:45 |
||
![]() |
||
|
Тоа затоа што тебе така ти одговара. Јас ти дадов кристално сјаен, ако сакаш наречи го и капиталистички доказ, како Македонците му одговарале на Дивирај, ДЕНЕС И ВЧЕРА, сега ти можеш што сакаш да кажуваш, ама фактите да ги смениш не можеш, ти проба да го искоментираш, ама на тоа остана. |
||
![]() |
||
|
Ти знаеш на еден како одговарале по негови тврдења.
Јас за почеток ќе те прашам КАКО ОДГОВАРАЛЕ НА ЛУДВИК КУБА И НА ХЕРМАН ВЕНДЕЛ? |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 34> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |