IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ОТКУПНИНА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ОТКУПНИНА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 5>
Автор
Порака
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2009 во 17:52
Брате, ај кажи ми на кого тој давал отчет и зошто?
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2009 во 23:34
Iako jas go zagatnav prashanjeto za otkupninata nadevajkji se deka kje prochitam porazlichni ( chitaj poizdrahani ) odgovori so soodvetna kauzalnost i logichnost ( ontoloshka), a pred se od prichina shto konsultiram svetovni knigi koi ja tangiraat religijata i veruvanjata, osven Opiten (koj sepak nakratko kazha neshto) ostatokot e slab…..nishto, site na popraven, ok, shala na stana, da dadam i jas soodveten pridones kon ova taka zhnachajno prashanje :
( Za da se objasni Isusovata Zhrtva, kje postiram nekolku citati od Biblijata koi go generiraat odgovorot na ova prashanje)

МАРКО,Глава 14
22 И кога јадеа, зеде леб, благослови, го раскрши, им раздаде и рече: „Земете, јадете, ова е Моето тело.”

Isto i kaj: МАТЕЈ, 26 - 26, ЛУКА, 22-19 i kaj КОРИНТЈАНИТЕ I - 11

Dodeka kaj Jovan e razlichno ( iako ne e bitno za nashava tema, sepak referentnite istorichari go potenciraat)
ЈОВАН,Глава 6
51 Јас Сум живиот леб што слезе од небото. Ако некој јаде од овој леб ќе живее довека; а лебот, што ќе го дадам, Јас, е Моето тело, што ќе го предадам за животот на светот.”

Zabelezhuvate, prvite chetiri iskazi se skoro identichni, no ovoj na Jovan se smeta deka prenesuva edna paralelna verzija, verojatno zasnovana na nekoj prevod shto e porazlichen od aramejskiot original na ovoj iskaz. (spored M Elijade, Istorija na veruvanjata i na relig. idei)

odime ponatamu spored istiot izvor:

МАРКО,Глава 14
23 И ја зеде чашата, заблагодари и им ја даде; и сите пиеја од неа.
24 И им рече: „Ова е Мојата крв на Новиот Завет, која се пролева за мнозина.
25 Вистина ви велам: нема веќе да пијам од лозовиот плод до оној ден, кога ќе пијам нов во Божјото Царство.”

Eden egzeget od toa vreme zapishal: Nema drugi zborovi na Isus shto se tolku silno potvrdeni.
Samo Luka go prenesuva i baranjeto na Isus : Storetego toa za Moj spomen.

Za prvite hristijani , krshenjeto na lebot pretstavuva eden od najvazhnite obredni chinovi, ako ne i najvazhniot, zatoa shto , od edna strana toa e reaktualizacijata na prisustvoto na Isus, a so toa i na Carstvoto shto go vospostavil, od druga strana obredot ja anticipira mesijanskata gozba shto kje se sluchi koga kje dojde krajot od vremeto.
Megutoa zborovite na Isus ( navedeni vo gornite citati) otkrivaat i edno podlaboko znachenje: NEOPHODNOSTA OD NEGOVOTO DOBROVOLNO ZHRTVUVANJE SO CEL DA SE OVOZMOZHI ‘NOVIOT SOJUZ’, OSNOVANJETO NA NOVIOT IZRAEL.
Od ova proizleguva uveruvanjeto deka nov religiski zhivot mozhe da se pojavi samo preku smrt so samozhrtvuvanje ( koncepcija koja e arhaichna, poznata pred Hrista, i dosta shiroko rasprostaneta) .
Znachi zhrtavta na Hristos ne e samo za otkup na grevovite, toa e sekundarno prashane, primarnosta e vo uveruvanjeto deka samo so negovata zhrtva mozhen e NOV Izrael.

Kazhano so necrkovni zborovi, Hristos se zhrtvuvashe da go sprechi chovekoviot ponatamoshen pad, i da mu go pokazhe patot na spasenieto. Spored mene, Toj nikomu nishto ne beshe dolzhen da plati, tuku od ljubov kon svojata kreacija, go dade svojot zhivot vo smisol na eden ogromen PATOKAZ NA Spasenie za siot chovekov rod....a zborot Otkpnina koj se citira e nespretno izbran i doveduva do zabuna, zashto sugerira na dolzhnichklo - doveritelski odnosi, t.e. plakjanje nekomu po nekoj osnov...

Da zavrsham ( spored cit. izvor) deka ovoj centralen nastan, kako i samiot obred, koj, pokraj krshtevanjeto e najvazhniot vo hristijanskiot kult- niz vekovite inspiriral brojni i raznovidni teologii ( kako shto posochi i Opiten), taka da i den denes, tolkuvanjeto na Evharistijata e ona shto go deli rimskiot katolicizam, reformiranite crkvi i pravoslavieto.

Изменето од Marko sk - 09.Април.2009 во 01:17
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2009 во 00:55
Mnogu dobar osvrt Marko_sk !

Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

Kazhano so necrkovni zborovi, Hristos se zhrtvuvashe da go sprechi chovekoviot ponatamoshen pad, i da mu go pokazhe patot na spasenieto. Spored mene, Toj nikomu nishto ne beshe dolzhen da plati, tuku od ljubov kon svojata kreacija, go dade svojot zhivot vo smisol na eden ogromen PATOKAZ NA Spasenie za siot chovekov rod....a zborot Otkpnina koj se citira e nespretno izbran i doveduva do zabuna, zashto sugerira na dolzhnichklo - doveritelski odnosi, t.e. plakjanje nekomu po nekoj osnov...

Tvoevo objasnuvanje mi e daleku poprifatlivo otkolku onoa drugoto so otkupuvanje na grevovi... Vsushnost so tvoevo bi se slozhil bez natamoshno analiziranje i polemiziranje bidejki vekje dovolno jasno ja dopira sushtinata.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2009 во 00:59

Bidejki 'grevot vleze vo svetot preku eden covek', Adam, a platata , sto ja dava grevot e smrt, site luge zasluzuvaat da umrat.(Rimjanite 5:12, 6:23).

Evrejskata Pasha, spomen na osloboduvanjeto na Izraelcite od Egipet , bil obrok propraten so molitvi,raskazuvanje na nastanot. vosfaluvanje na Boga, pesni, nakratko, toj obrok bese blagodarenje. So drugi zborovi blagodarenjeto se sostoese vo jadenjeto.

Od Evangelijata znaeme deka prostalnoto jadenje so ucenicite bese Pashalnata vecera.

Site Bozji patista se pravda, pisuva vo 5 Mojseeva 32:4.

Starozavetnite zrtvi ne mozea da ja otstranat vinata na praroditelskiot grev, iako bea zapovedani od Boga. Tie bea samo znaci i simboli koi pokazuvaa deka covekot pred Boga e gresen i treba da kopnee za iskupuvanje, i go navestuvaa toa sto trebase da se sluci vo idninata, t.e. golemata zrtva na pomiruvanjeto-Isus Hristos.

Toa sto ne mozea da go ostvarat zrtvite pred Hrista, bese ostvareno so zrtvata sto ja prinese ovoploteniot, Edinoroden Sin,na svojot nebeski Otec.

Ovaa zrtva se sostoi vo toa sto Bog tolku go zasaka svetot sto go isprati svojot Sin za da go pomiri svetot so Sebesi.ISUS,prvorodenecot megu negovite brakja, ostana veren i poslusen od smrt. Toj bese Svet, nevin, neizvalkan od grevot i ja zede vrz sebe , kako nivni posrednik, smrtta(NE deka e kaznet od OTECOT)koja trebase da ja snosat Negovite gresni brakja kako plata za grevot. So toa Toj vo Bozjite oci gi nadoknadi nivnite prestapi i zasluzi povtorno da mu se dade milost na coveckiot rod.

Pri sklucuvanjeto na Sinajskiot Zavet,zrtvata(zivotnoto) mu se daruvase na Boga, no krvta koja sto mu pripagase na Boga, se vrakase nazad i so nea se poprskuvase narodot. Slicno i Hristovata krv mu e prinesena na Boga.
No, krvta ima vrednost samo preku svetoto prifakanje na OTKUPNINATA na Hrista.Taa krv mu e prinesena na Boga za nas i povtorno im se dava na vernicite na evharisticnata gozba. Taa e sveta zrtva sto mu e mila na Boga i koja e voznesena vo slava kaj Nego i koja ne vooblicuva i nas vo Nego za i nie da mu pripagjame na Boga.

Za da moze da ni gi prosti grevovite bez da gi prekrsi Svoite pravedni merila, Bog ja obezbedi otkupnata zrtva na Svojot Sin, Isus Hristos-sto e najgolemiot cin na milosrdnost sto e nekogas napraven(Matej 20:28,Rimjanite 6:22,23;)

"Kako sto i Sinot Covecki ne dojde da Mu sluzat,tuku dojde da posluzi i da ja dade dusata svoja za OTKUP na mnozina" (Matej 20:28)

Изменето од KINGDAVID - 09.Април.2009 во 01:03
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2009 во 01:21
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

Брате, ај кажи ми на кого тој давал отчет и зошто?

Pisuva vo BIBLIJATA brate Opiten, vidi vo Jovan 3:16 za otkupninata.

No vo pravo si, BOG NE DAVA OTCET NA NIKOGO, no toa go napravi od milost i od vetuvanjeto deka ke im obezbedi Spasitel na lugeto za da se izbavat od ropstvoto na grevot i smrtta. Sekoe dobro, Hristos posredi nas, brate Opiten
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2009 во 02:37
Во книгите на Универзален живот кои во оргинал се запишани на германски јазик за првородениот син Божји, кој се инкарнираше во телото на Исус од Назарет, се употребува зборот Erlöser и Retter. Првиот честопати се преведува како Искупител, но всушност значи разрешител, избавител, а вториот спасител.

Според Христовите објави примени последните децении во оваа прахристијанска заедница, објаснето е дека Христос преку својата жртва не` избавил од опасноста која се заканувала до тој момент, а тоа било расткајување на сите создадени форми и повторно влевање во безличниот струечкиот етер(од каде се` произлегло енергетски гледано). Тоа било и е желба на противникот - имено преку континуирано оддалечување од Бога да се дојде до уништување на душата т.е. претворање во безличен етер кој потоа наново може да се обликува, но по желба на мракот. Бидејќи Христос тоа го оневозможил(дезинтегрирањето на душата), мислам дека наместо Откупител подобро прилегаат зборовите Избавител(не` избавил од опасноста) и Спасител. Со тоа автоматски исчезнува и дилемата дали не откупил и ако да од што не откупил и кому платил...

Изменето од Majkl - 09.Април.2009 во 02:39
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2009 во 03:36
Е и ќе Биде брате Давив.

За името на Вистинате ќе морам малку да те исправам. Се што пишуваш има смисла но , за жал, работите т се насочени во погречен правец.

Братот Марко е сосем во право и од мене едно големо БРАВО

Теоријата за искупувањето н оси само до Крстот. До откупот Христос ва човечките гревови и враќањето до почетокот но Христос не дошол само да ги земе или откупи, како сакаш кажи, нашите гревови туку како што самиот кажуваш од посочениот од тебе цитат, да ни дае живот вечен.

15 Тогаш секој што ќе поверува во Мене, ќе се здобие со вечен живот.

16 Зашто Бог толку ги засака луѓето од овој свет, што Го даде Својот Единороден Син, за да не загине ниту еден што верува во Него, туку да има вечен живот.

17 Бог не Го испрати Својот Син во светот за да го осуди светот, туку да го спаси преку Него. (Јн 3; 15-17)

Каде е тука правдата?
Каде е тука откупот?
Која е тука жртвата?

Љубовта

А каде има љубов зар може да се зборува за долг?

Тоа е жртвата и откупот и правдата Божја. Љубовта

Проблемот е во логиката.

Треба да сватиме и прифатиме дека овоземната логика или каузалност се обратнопропрционални на Небесната и Божјата.

42„Знаете дека оние што се прогласуваат за цареви владеат сурово над народите, а поставуваат и свои високи службеници кои ја користат својата власт над луѓето.

43 Но меѓу вас не треба да биде така! Тој што сака да биде најголем меѓу вас, нека им служи на сите!

44 Тој што сака да биде прв меѓу вас, нека им биде на услуга на сите,

45 зашто и Јас, Синот Човечки, не дојдов на светот за да Ми служат, туку да им служам на луѓето и да го дадам Својот живот како откупнина за мнозина!“ ( мк 10;42-45)

Теоријата на искупувањето , како што реков е заснована на овоземната логика и право и води само до Крстот, односно до почетокот. Очистувањето на гревовите. Овае Римокатоличката теологија и затоа тие повеќе го слават Велики Петок „ Good Friday" отколку воскрсението. Демек целта на домостроителниот Божји план за човекот е да му се простат гревовите. Искупувањето.

Но целта за која Бог не створил нас е да имаме живот вечен, а живото вечен е во остварувањето на заедницата со вечно живиот Бог.

таа заедница ја расури гревот и ја правеше невозможна, та и затоа Синот Божји дојде на земјата воплотувајќи се за да го земе гревот на светот та кој верува во Него и ги исполнува Неговите зборови да има живот вечен.

Сега доаѓаме и до посочените цитати од Марко дека тој живот вечен Бог ни го дава најдиректно преку Свтата Причест, заедничарењето со Телото и Крвта Христови кои Тој ни ги даде за нас, та секој кој ги јадее и пие има живот вечен во себе. А посочените разлики, брате Марко, не се не разлики туку еден историски континуитет на суштноста и взаемно се надополнуваат и потврдуваат.

Зборовите на св.ап. Јован, како што гледаш се пророчки, затоа што и самиот он во дадено време, најдобро ја опишува соджината на Последната или Тајната вечера. И таа тајна вечера или Пасхална вечера, брате давид, како што забележуваш се разликува од Старозаветната затоа што таа е „Новата Пасха“ која се случува засклучување на „Новиот Завет“, затоа што стариот веке изветви, Христос го исполни и веже нема сила. И затоа е направена во Четврток а не во Петок.

Тука веке е и продолжувањето на Велики Петок кон Светлината на Воскресенската вечер. затоа и кога Христос го предал Својот Дух на Бога ги изрекол последните зборови „ Се сврши“ и црковната завеса се расцепи на две, нели?

Да, тука е раскинувањето на договорот на стариот завет и воспоставувањето на Новиот.

И да се вратиме малку наназад. како што посочив дека тој живот вечен се остварува само преку заедницата со Бога.

Таа заедница ние ја остваруваме преку два начина:

- Преку Неговите благодатни дарови, кои се добиваат во исполнубањето на заповедите божји( кој и не најсреќно избран збор, подобро би било да се употреби зборот упатства, насоки , но за тоа во друга прилика) и доброидетелите ( пост, молитва, милостиња...) и

- Преку реалното соединување со Бога преку Телото и и Крвта Христови за попатнина и живот вечен и затоа е погрешно толкувањето дека Евхаристиските дарови, лебот не е реално телото и крвта Христови, тогаш и нашата заедница не ке е реална туку лажна, привидна.

мислата до тука ми дојде, ако нешто испуштив ве молам да ми простете.

Простете ми и за предолгиот пост.

со почит.

Изменето од Опитен - 09.Април.2009 во 03:54
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2009 во 04:02
Zoshto barash prostuvanje za vakov ubav i tokmu dolg tekst brate Опитен ?

Treba da barash prostuvanje zatoa sto ne se javuvash i ne ne pochestuvash vaka malu pochesto.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2009 во 04:04
Простете и за тоа
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2009 во 04:08
OK, jas ti prostuvam od srce, iako beskrajno bi me raduvalo da te chitam pochesto na forumov.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2009 во 06:07
Искрено и мене ми недостасуваше форумов и би сакал да си дискутираме, бидјки ми носат пријатни чуства и ме поттикнуваат на надградување и повеќе креатвност.

Господ со сите нас
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2009 во 20:44
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Mnogu dobar osvrt Marko_sk !
Tvoevo objasnuvanje mi e daleku poprifatlivo otkolku onoa drugoto so otkupuvanje na grevovi... Vsushnost so tvoevo bi se slozhil bez natamoshno analiziranje i polemiziranje bidejki vekje dovolno jasno ja dopira sushtinata.

Originally posted by Опитен Опитен напиша:

Братот Марко е сосем во право и од мене едно големо БРАВО

Vie mene so komplimenti, jas kako blagodarnost vozhvrakjam so muzika
http://www.youtube.com/watch?v=NlprozGcs80&feature=related

OK, da iskomentiram neshto okolu posocheniov link a vo vrska so temata:
Iako zhrtvata na Hristos, a osobeno Negovoto Voskresnuvanje se taka indikativni i bez presedan vo seta chovekova istorija, iakao pominaa 2000 god. sepak kako da ne se dovolni ? Svetot i ponatamu zhivee obremenet so vojni, glad, ek.krizi, epidemii…..
Se pretpostavuva ( so golem procent na izvesnost) koga site znachani drzhavnici na deneshninava bi slushale muzika kako od posocheniov link barem 10 min dnevno, samo za 1 mesec polovina od kriznite zharishta bi se smirile, za polovina bi se zgolemila pomoshta na gladnite, za polovina bi se namalile site tenzii i negativni scenarija…..za polovina bi se zgolemila pozitivnata atmosvera i t.n.
Da, kako shto Messenger povekjepati spomenal, chovekot vo sebe ja nosi Bozhjata iskra, kaj nekoi taa zasvetuva so sitot sjaj kako shto e vo dadeniot link, i iako kaj znachaen procent od istoriskite nastani verata bila nemokjna pozitivno da vlijae, sepak Bog preku razni znaci i talenti ja manifestira svojata ljubov kako i manifestiranjeto na bozhestvenoto vo nas koe izvira na razni nachini, taka da ima nadezh…....
no ova e vekje eden od aspektite na religijata - koja ja premavnuva veroispovesta, teologijata, crkovnite doktrini, koncepti, podelbi... i najava za nov topic….a dotogash uzhivajte vo prekrasnite harmonii od mozhebi najvelichestvnoto muzichko delo na posocheniot link ? ova mozhe da odi i na topic Bozhja ubavina

Изменето од Marko sk - 09.Април.2009 во 22:09
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2009 во 21:09
Се изначитав се и сешто на темава, па дури и песничка си слушнав среќа, но не слушнав јасен и дециден одговор на воведното прашање: Кому Христос плати со Својот живот како откупнина?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2009 во 22:04
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Се изначитав се и сешто на темава, па дури и песничка си слушнав среќа, но не слушнав јасен и дециден одговор на воведното прашање: Кому Христос плати со Својот живот како откупнина?

nema dostoen...cekame natebe Evсмешен
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 5>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.