|
Калибрација на монитор |
Внеси реплика | страница <1234 6> |
Автор | |
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pri pecatenje na fotografska masina - Fujifilm ili Noritsu nema potreba od golemi kalibracii, bidejki procesot e ednostaven - so laser se osvetluva hartijata, koja pak e sposobna da izvadi dovolno boi. Tehnologijata na pecatenjeto e praistoriska .
Problem se javuva kaj InkJet printerite ili moderno kazano Giclee print. Tamo boite se dobivaat so mesanje i plukanje na bojata vrz hartijata. Ako samo edna boja e od drug tip togas site nijansi se razlicni. Ova pogotovo vazi za printerite za golemi formati. Ako si profesionalec kje si go najdes nacinot za rabota . Ako si fotograf koj pecati na foto hartija togas nema nekoi pogolemi problemi vo odnos na najprecizno kalibriranje kako kaj inkjet printovite. |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne se zanimavam so pechatenje, no koristam pechatari i znam od muabeti so niv deka tie redovno gi kalibriraat svoite monitori, a nekoi od niv toa go pravat sekoja nedela.
Koga fajlot go gledam na nivnite monitori znam deka pechatenata slika kje izleze nekade 90-95% taka. Inaku da se vratime na monitorite... pravejki muabeti so lugjeto koi se zanimavaat so pechatenje, dizajn i desktop publishing, site do eden velat deka skoro nikogash ne mozhe da se napravi idealna kalibracija. Imam sednato povekje pati so niv pred razlichni monitori, site kalibrirani so ist hardver i site, spored svoite proizveduvachi, si imaat nekoj svoj karakter. Изменето од Zoran K - 07.Април.2009 во 03:52 |
|
psyside81
Нов член Регистриран: 06.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 27 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сакав да нарачам HP-LP 2475W но има проблеми со firmware истиот им се случувал на луге ги вракале мониторите добивале ист таков монитор со грешка,зборувам за во странство знам дека нема идеален монитор но сепак доколку добиеш фаличен монитор овде ке треба да чекаш цел месец за замена и прашање дали ке ти го заменат т.е дали ке добиеш монитор што ке нема грешка ( се гаселе сами мониторите не памтеле сетинзи,се вракале на дифолт после рестарт нејкам да ризикувам да порачам фаличен па да чекам после уште цел месец за замена нели, иначе знам дека нема подобар монитор од HP ке мора да најдам калибратор, или да пробам некое од горенаведените решенија бидејке Dell е проблематичен кога станува збор за сетирање.фала на предозите до сите http://nevada.com.mk/pi1396821926.htm?categoryId=439 Што викате да го зеам спајдерот дали е добар тој модел дали вреди да се купи или не ? Дали можеби има нешто подобро од ова за слична цена? Дали би бил спајдер добар избор знајеки од она што го прочитав дека не е најпогоден за таканаречените wide color gamut типови на монитори. Изменето од psyside81 - 07.Април.2009 во 06:12 |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Imash namera da kupish wide color gamut monitor?
|
|
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne znam dali si kupil Dell 2408, no ako ne si zemal, procitaj go ovoj review
http://www.behardware.com/articles/712-1/lcd-david-vs-goliath-iolair-vs-dell.html The Dell 2408WFP : not good! Except for office use, its look, ergonomics, finishing touches and materials. In short, it’s (still) as superb but totally failed our gaming tests. Na istata strana ima odlicni testovi na monitori. Jas pred dve godini go gledav 2406 na Dell koj im bese navistina najdobra verzija. Vo toj moment ne go zemav, a 2408 ne e dobar za parite, pa sega sum so Samsung T240, ako nisto drugo barem e dvojno poeftin. Inaku ne se zanimavam so pecatenje, taka sto ne se zamaram so kalibracija za print. |
|
|
|
mickeymkd
Сениор Регистриран: 03.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 368 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Беше едно време 4000 и нешто и доста им дремеше, али изгледа го продале бидејки на страната пишува време на испорака 25-30 дена. |
|
Canon Powershot S90,Sony DSLR A700,Sony 18-70mm f3.5-5.6 DT,Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC,Sigma 17-70mm f2.8-4.5 DC, Tamron 90mm f2.8 SP AF Di,Minolta 70-210mm f4 AF,Minolta 50mm f1.7 AF,Sony HVL-F56AM.
|
|
psyside81
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
@ Тегла го немам земено уште но планирам да го земам се мислам дали да ризикувам со хп то.Доколку добијам лош монитор (со баг) нема да можам да го заменам да не спомувам што ке мора да го чекам цел месец. Стварно сакам да земам добар мониор штета што хп то праат проблеми не знам дали да ризикувам или да го земам Dell 2408 знам дека не е идеален но секако е подобар од TN мониторите.Сега прашање дали да го земам Спајдер експрес дали вреди? дали ке го подобри мониторот во секој случај или може да нема никакoв резултат фала однапред. @Zoran.K Да whide gamut Dell 2408WFP е таков монитор. Изменето од psyside81 - 07.Април.2009 во 18:48 |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
psyside81, Tegla neka ti odgovori na prashanjeto, a jas samo bi go potenciral faktot deka nitu eden monitor ne e idealen koga izlaga od fabrika, pa duri i ako po nekoja sluchajnost se pojavi kako takov nikogash nema da go zadrzhi toj kvalitet po izvesno vreme (parametrite postojano i neodbeglivo se menuvaat so rabotata i so vemeto).
Tokmu zatoa najskapite i najdobrite monitori doagjaat so vgradeni kalibratori. Tie ne staveni za ukras ili da ja krenat cenata, tuku redovno da se koristat za stochnuvanje na tie monitori. Spored toa, prashanjeto dali treba ili ne treba kalibrator (dokolku nekoj planira na seriozna rabota), vo odnos na toa dali kje se kupi skap ili eftin monitor, mislam deka se odgovara samoto po sebe. |
|
psyside81
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Фала на помошта уште еднаш, знам дека треба калибрација но се мислев колку е ефикасен спајдер експрес знаејки дека е тројно поефтин од другите калибратори.Гледав еден тест Dell 2408 каде што после калибрацијата боите од делта 6/7 паднаа на делта 0.5 во просек тоа е одличен резултат. Не се разбирам во монитори но од она што дознав,делта 1 го преставува идеалниот приказ на бои доколку е под делта 1 уште подобро. |
|
ang3l4o
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 230 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
@psyside81
A za koja namena ti e monitorot, moze da ni kazes? Za eftin a dobar, mislam deka treba da go poglednes Samsung 245T ili pak 275T. So sPVA panela dava dosta solidna i uniformna slika i ne menuva mn koga se gleda od razlicni agli. Za kalibriranje zavisi sto se ti treba da kalibriras, dali samo monitorot, printerot, skenerot... Kaj eden graficar vo Kumanovo, gledav Sony LCD i Huey kalibrator so senzor za svetlo. Slikata izgledase dosta realno i ona sto go gledavme toa i izleze. Eden moj prijatel pak imase NEC 22" CRT. Jas seuste nemam videno podobro iskalibriran monitor. Najteskite crveni i sini boi gi vadevme so nego na offset. Inaku za HP jas nemam nekoe visoko mislenje, osven za DreamColor. DreamColor e kako grom od vedro nebo. Eden moj prijatel od SAD ja koristi za CGI dizajn i montaza na HD. Mnogu se fali od nego. Mislam deka i Samsungot ke ti se dopadne. Vo srpsko ReFoto(martovski broj) ima test na ovoj Samsung so Apple Cinema i Eizo FlexColor. |
|
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pak ne ni kaza za kakva namena ti e monitorot. Ako ti e za profi pripremi za print togas zemi si skap monitor i kalibrator. Ako ti e za se drugo - zemi si Samsung, poeftini se, nema da bides nezadovolen, gi ima sekade - taka sto ako e falicen kje go zamenis vednas - nema da cekas nova naracka itn.....
Problemot e sto nema izmegju klasa i cena. Ili plakjas 2-3.000$ za epten saglam monitor ili zemi si za 300-400$. Tie sto se 500-1000 ne se mnogu podobri od poeftinite. Kako sto ti kazav, jas od Samsung T240 sum zadovolen - go koritam za video i animacija. Изменето од Tegla - 07.Април.2009 во 21:57 |
|
|
|
GEMINI
Сениор Регистриран: 01.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 311 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zoki sekoj sto donese nesto za pecatenje nie go proveruvame na nasiot monitor za da vidi musterijata sto napravil. Ako mu se dopaga toa sto go gleda vo red ako ne nie go prerabotuvame.
Pri printanje na fotografii ne e poseben problem kalibriranjeto na monitorot poradi toa sto pustas eden print go gledas ako ne si zadovolen koregiras i pustas nov itn. No vo ofset pecatot e problem. Pustas tiraz od 5000 primeroka a rezultatot go gledas posle otpecatuvanjeto na cetvrtata boja. Ako ne si go kalibriral monitorot si go obral bostanot. A vo konteks so toa ako ne izleze kako nekoj musterija ili dizajner go zamislil lesno se dokazuva. Na sekoj print nie pecatime i "KLINOVI" za kontrola na kolicinata na vodata pritisokot na pecatenjeto i nanosot na bojata, koj vo sekoj proces na pecatenje treba da bidat isti. Ofset masinistot ja doteruva stampata po niv, nego ne go interesira sto izrabotil dizajnerot, a i logicno ne moze da znae. |
|
http://www.youtube.com Chesma Sharena
|
|
GEMINI
Сениор Регистриран: 01.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 311 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tegal mnogu pofalbi od moi kolegi kako vo zemjava taka i od strana so koj odrzuvam redovni kontakti mnogu se zadovolni od Samsung 275 T. Jas mu se spremam skoro godina no go cekam uste malku da poeftini. VELAT DEKA EDINSTVENA MANA MU E STO SE GLEDAAT SITE GRESKI BILO NA FOTOGRAFIJATA BILO NA MATERIJALOT SPREMEN ZA PECATENJE.
|
|
http://www.youtube.com Chesma Sharena
|
|
psyside81
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не ми е за профи намена,барем не засега планирам да почнам да се занимавам понатака.Имам моментално дома Т240 и не сум
задоволен,ке го вратам и земам или Dell 2408 или HP-LP2475W вториот е рангиран како најдобриот монитор што може да се најде моментално со разумна цена околу 600-700 евра користи H-IPS панел за разлика од Dell 2408 S-PVA. После лошиот квалитет на слика (Т240) бидејки сум прилично остелив на неправилности на бои и јачина на истите,се одлучив да се обидам со IPS/PVA монитор. Но за жал тука има само еден PVA на лагер тоа е 2408 Истиот нема баш сјајни оценки генерално иако мислењата се измешани некои викаат дека е екстра добар монитор некои го ценат како просечен итн.За хп моделот има само пофални зборови секаде каде што најдов информации за него. Зборувам за реални корисници не потплатени рецензии и слично,феноменална чиста слика брз риспонс перфектни бои се карактеристиките на HP-LP2475W Додека Dell 2408 е победник во поглед на подобар приказ на Црната боја,подлабока и слично во скоро сите други аспекти HP e победник.Штета што има пријавено грешки на истите модели,не знам дали вреди да се ризикува или да се земе Dell.Барав самсунг 245Т нема нигде на лагер не знам дали има негде во скопјево IPS ili PVA монитори на лагер освем Dell? |
|
Внеси реплика | страница <1234 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |