IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Гробот на Исус
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Гробот на Исус

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 5>
Автор
Порака
Vicko Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 67
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vicko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 22:59
Originally posted by makarios makarios напиша:

Originally posted by Vicko Vicko напиша:

Имаш дадено линк. Истражувај малку...
Немам време да го гледам целиот документарец. Од интрото не ме бендиса баш.

Баш ми е жал. Во кратки црти. Најдени се 6 кофчези во семеејна гробница, на кои било напишано.
1.Исус син на Јосиф
2.Марија
3.Матија
4.Jose (кој што според евангелието на Марко Исус имал брат Jose)
5.Mariamne - Марија од Магда (Магдалена)
6.Јуда син на Исус.

Веројатноста тоа да е гробницата на Исус, земено во предвид појавата на овие имиња во тоа време, е 1 према 600.
Да земеме и во предвид и дека пронајдена е и гробницата, на сличен начин, и на Кефас, сфештеникот кој го осудил Исус, и 90% од научниците веруваат дека тоа е вистинската гробница, за разлика од Исусовата.СОЦИЈАЛНА МАНИПУЛАЦИЈА. Строго веруваме во библијата, кој ја `СОЗДАЛ` Константин, од 4-ри избрани евангелија, кој што во тоа време постоеле околу 1000...
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 23:09

Погледни во огледало и околу себе и ќе видиш дека Најсветото Писмо – кое ти го критизираш - е ВИСТИНИТО!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vicko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 23:14
Originally posted by spiros spiros напиша:

Погледни во огледало и околу себе и ќе видиш дека Најсветото Писмо – кое ти го критизираш - е ВИСТИНИТО!

Не го критизирам. Јас бог го доживувам на мој начин - не како што ми е издиктирано...
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 23:17
Vicko, на гробот на Марија Магдалена со грчко писмо е испишано тоа име. Како науката го објаснува тоа што само нејзиното име е на грчки?
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vicko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 23:20
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Vicko, на гробот на Марија Магдалена со грчко писмо е испишано тоа име. Како науката го објаснува тоа што само нејзиното име е на грчки?

Местот од каде што доага Марија - Магда, било населено од Грци (се извинувам) - грци, и во тоа време во Магда се зборувало и пишувало на грчки.
Случајно!
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 23:22

Не го критизирам. Јас бог го доживувам на мој начин - не како што ми е издиктирано...

А што е тоа толку потресно во диктираното што тебе толку ти смета?       
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 23:24

Местот од каде што доага Марија - Магда, било населено од Грци (се извинувам) - грци, и во тоа време во Магда се зборувало и пишувало на грчки.
Случајно!

А како во едно еврејско семејство како Исусовото, одеднаш да се најде гроб на грчки? Евреите не ги сакале многу другите пагани, па дури и не гледале благонаклоно на оние Евреи кои говореле грчки.
Објаснувањето дека во едно ортодоксно еврејско семејство ќе има гроб со грчко писмо едноставно е непоимливо за тоа време.
Ти благодарам на тоа што иако не се согласуваме за нештат, се трудиш да ми објасниш.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vicko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 23:27
А кое е твоето објаснување за грчко писмо испишано на гроб во еврејска гробница
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 23:29

Мислам дека тој гроб датира од малку подоцна. Тоа ми се гледа како најлогично објаснување- гледано од начинот на разбирање на светот и животот во тоа време.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vicko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 23:31

Мислам дека тој гроб датира од малку подоцна. Тоа ми се гледа како најлогично објаснување- гледано од начинот на разбирање на светот и животот во тоа време.

Не би рекол. Разумно е да во него биле моштите на некој грк (со грчко име) или некој со грчко потекло, или пак некој што бил воспитуван со грчката култура.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 23:35

Не би рекол. Разумно е да во него биле моштите на некој грк (со грчко име) или некој со грчко потекло, или пак некој што бил воспитуван со грчката култура.

Да, но дали мислиш ти дека во време на договорени бракови, време кога религијата има огромно влијание, некој Евреин ќе земе жена од грчко потекло? Евреите биле строго затворени во однос на другите народи кои во тоа време биле пагани.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 23:40
Ete jas ne veruvam strogo vo Biblijata, no veruvam vo Hristos koj kako Isus voskresnal t.e. (spored moeto versko ubeduvanje) go asimiliral svoeto materijalno telo vo prvobitnata svetlosna supstancija.

No duri i da e najden grobot so negovoto telo(znaci i da ne doslo do voskresnuvanjeto) toa mene nisto ne mi menuva. Hristos dojde za da ni go donese patot kon Boga, i da ja raspredeli Hristovata iskra vo site ludje i dushi koja e garancija deka nema da ni se sluci dezintegracija na dushata kolku i da se oddalechime od Boga, i deka preku cistenje na grevovite(preku prostuvanje i molba za proshka, i nadoknaduvanje) site eden den ce se vratime vo Nebesata.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vicko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 23:47
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Ete jas ne veruvam strogo vo Biblijata, no veruvam vo Hristos koj kako Isus voskresnal t.e. (spored moeto versko ubeduvanje) go asimiliral svoeto materijalno telo vo prvobitnata svetlosna supstancija.

No duri i da e najden grobot so negovoto telo(znaci i da ne doslo do voskresnuvanjeto) toa mene nisto ne mi menuva. Hristos dojde za da ni go donese patot kon Boga, i da ja raspredeli Hristovata iskra vo site ludje i dushi koja e garancija deka nema da ni se sluci dezintegracija na dushata kolku i da se oddalechime od Boga, i deka preku cistenje na grevovite(preku prostuvanje i molba za proshka, i nadoknaduvanje) site eden den ce se vratime vo Nebesata.

Исус дојде на земјата да ни ја даде љубовта. Не верувам дека воскреснал. `Духовно и Теоретички`.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vicko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 23:49

Да, но дали мислиш ти дека во време на договорени бракови, време кога религијата има огромно влијание, некој Евреин ќе земе жена од грчко потекло? Евреите биле строго затворени во однос на другите народи кои во тоа време биле пагани.

Марија Магдалена само растела во грчка `колонизирана` средина. Не била Паган.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 5>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.