Испечати | Затвори го прозорот

Гробот на Исус

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16855
Датум на принтање: 24.Ноември.2024 во 01:39
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Гробот на Исус
Постирано од: Vicko
Наслов: Гробот на Исус
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 21:35
Пред некое време случајно на Youtube, пронајдов дел од еден документарец кој го има снимено Simcha Jacobovici и James Cameron, емитувано на еминентниот тв канал Discovery Channel на 4-ти Март, 2007 година. Ме заинтересира, па го најдов и го симнав целиот документарец. Бев запрепастен од фактите кој ги прикажуваат што наведуваат дека е тоа е гробницата на Исус Христос, и преставува најголемо откритие било кога откриено, што се има случено уште во 1980 година, но никој од нас досега нема слушнато ништо за тоа. Којзнае зошто. Ми треба ваше мислење и коментар...

http://www.youtube.com/watch?v=OS7FcIn0PgQ - http://www.youtube.com/watch?v=OS7FcIn0PgQ

http://www.youtube.com/watch?v=dYELfiJjDvs&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=dYELfiJjDvs&feature=related

Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 21:54
Ne mozhesh da tvrdish "но никој од нас досега нема слушнато ништо за тоа", koga ne si zboruval so site lugje, neli?

Slushnale i doznale mnogu povekje otkolku sto mozhesh da zamislish, samo lugjeto od respekt prema hristijanskite vernici ne se javuvaat i ne diskutiraat na taa tema. Sto ne znachi deka taka ke ostane zasekogash.

Inaku, bi te zamolil najprijatelski da go smenish avatarot, ne oti e zakonski zabraneto posocheniot simbol javno da se koristi, tuku bidejki budi mnogu neprijatni spomeni. Nemam nishto protiv svastikata koja e verojatno eden od najstarite religijski simboli koi i den denes se koristi shirum svetot, tuku pretstavena onaka, kako sto e na tvojata slika, taa go reprezentira Tretiot Rajh, Nacional Socijalistichkata partija vo Germanija, Hitler i seto onoa sto istorijski stoi zad niv.

Se nadevam deka ochekuvash vakvi reakcii, pa nema ovaa da ja primish kako neobichna ili cudna. Tokmu poradi toa uveren sum deka ke imash respekt prema ostanatite chlenovi od koi ochekuvash razbiranje i druzhenje na ovie stranici.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: makarios
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 22:00
Ај на кратко кажете за што се работи? Од она што го видов на интрото, ми наликува како оние емисии на Миленко дека човекот не се качил на месечината, и дека 9/11 било режирано масло на Американците.

Постирано од: spiros
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 22:04

А бе луѓе оставете му го аватарот, баш му одговара. Штета што неговите сомисленици и духовни отци и јавно не го носат (повторно) тој аватар на десната рака.           

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 22:06
Тоа се вика социјална манипулација од страна на црквата, да се плаши народот само ако помисли нешто спротивно од тврдењето на црквата (можеби ке ги запалат или живи ке ги одерат), оние цркви кои поседуваат хотели и кој заработуваат од стравот и тагата од другите луѓе `БЕЗМИЛОСНО`. Јас велам дека многу малку јавно се има зборувано за ова, во македонија конкретно скоро ич, има пример еве и на страницава.

А за аватарот (ЦРНЕЦ СО КУКАСТ КРСТ) не значи дека сум фашист

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 22:14
За конкретната тема се има зборувано јавно и тоа многу. Има десетици книги на оваа тема, има стотици истражувања, јавно објавени, има документарец направен од Џејмс Камерун (еден од најпознатите продуценти во светот) и од Симча Јакобовичи (еден од најпознатите тв археолози во светот). А тоа што темата не е доволно позната во Македонија, тоа е друга работа - но не е заради некоја цензура, затоа што такво нешто не е можно.
Во секој случај - кога се рекламираше документарецот на Камерун пред некоја година, ова излезе на сите насловни страници на сите списанија, весници, сајтови... за потоа, да излезе документарецот, луѓето го видоа, и сфатија дека не е ништо повеќе од банална претпоставка и недоволно поткрепена теза.
Тоа е причината заради која и не е веќе актуелна темава и по светот, не само кај нас.

-------------
Do what is right, come what may...

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 22:16
п.с. Месинџер го постави тоа доста културно и добронамерно, но јас нема - аватарот ти е отстранет. Ако го вратиш овој или некој со слична конотација, ќе те банирам.

-------------
Do what is right, come what may...

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 22:17
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

За конкретната тема се има зборувано јавно и тоа многу. Има десетици книги на оваа тема, има стотици истражувања, јавно објавени, има документарец направен од Џејмс Камерун (еден од најпознатите продуценти во светот) и од Симча Јакобовичи (еден од најпознатите тв археолози во светот). А тоа што темата не е доволно позната во Македонија, тоа е друга работа - но не е заради некоја цензура, затоа што такво нешто не е можно.
Во секој случај - кога се рекламираше документарецот на Камерун пред некоја година, ова излезе на сите насловни страници на сите списанија, весници, сајтови... за потоа, да излезе документарецот, луѓето го видоа, и сфатија дека не е ништо повеќе од банална претпоставка и недоволно поткрепена теза.
Тоа е причината заради која и не е веќе актуелна темава и по светот, не само кај нас.

Мене фактите ми изгледаат сосема прифатливи

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 22:19
Originally posted by Vicko Vicko напиша:

Yes all mighty. i bow before you

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 22:19

...

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 22:30
Ми се одалечувате од темата. Бидете фокусирани на документарецов...

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 22:32

Кои се фактите? Кажи барем 3.

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 22:34
Имаш дадено линк. Истражувај малку...

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 22:37

Немам време да го гледам целиот документарец. Од интрото не ме бендиса баш.

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 22:59
Originally posted by makarios makarios напиша:

Баш ми е жал. Во кратки црти. Најдени се 6 кофчези во семеејна гробница, на кои било напишано.
1.Исус син на Јосиф
2.Марија
3.Матија
4.Jose (кој што според евангелието на Марко Исус имал брат Jose)
5.Mariamne - Марија од Магда (Магдалена)
6.Јуда син на Исус.

Веројатноста тоа да е гробницата на Исус, земено во предвид појавата на овие имиња во тоа време, е 1 према 600.
Да земеме и во предвид и дека пронајдена е и гробницата, на сличен начин, и на Кефас, сфештеникот кој го осудил Исус, и 90% од научниците веруваат дека тоа е вистинската гробница, за разлика од Исусовата.СОЦИЈАЛНА МАНИПУЛАЦИЈА. Строго веруваме во библијата, кој ја `СОЗДАЛ` Константин, од 4-ри избрани евангелија, кој што во тоа време постоеле околу 1000...

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 23:09

Погледни во огледало и околу себе и ќе видиш дека Најсветото Писмо – кое ти го критизираш - е ВИСТИНИТО!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 23:14
Originally posted by spiros spiros напиша:

Погледни во огледало и околу себе и ќе видиш дека Најсветото Писмо – кое ти го критизираш - е ВИСТИНИТО!

Не го критизирам. Јас бог го доживувам на мој начин - не како што ми е издиктирано...

Постирано од: Македон
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 23:17
Vicko, на гробот на Марија Магдалена со грчко писмо е испишано тоа име. Како науката го објаснува тоа што само нејзиното име е на грчки?

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 23:20
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Vicko, на гробот на Марија Магдалена со грчко писмо е испишано тоа име. Како науката го објаснува тоа што само нејзиното име е на грчки?

Местот од каде што доага Марија - Магда, било населено од Грци (се извинувам) - грци, и во тоа време во Магда се зборувало и пишувало на грчки.
Случајно!

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 23:22

Не го критизирам. Јас бог го доживувам на мој начин - не како што ми е издиктирано...

А што е тоа толку потресно во диктираното што тебе толку ти смета?       

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 23:24

Местот од каде што доага Марија - Магда, било населено од Грци (се извинувам) - грци, и во тоа време во Магда се зборувало и пишувало на грчки.
Случајно!

А како во едно еврејско семејство како Исусовото, одеднаш да се најде гроб на грчки? Евреите не ги сакале многу другите пагани, па дури и не гледале благонаклоно на оние Евреи кои говореле грчки.
Објаснувањето дека во едно ортодоксно еврејско семејство ќе има гроб со грчко писмо едноставно е непоимливо за тоа време.
Ти благодарам на тоа што иако не се согласуваме за нештат, се трудиш да ми објасниш.

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 23:27
А кое е твоето објаснување за грчко писмо испишано на гроб во еврејска гробница

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 23:29

Мислам дека тој гроб датира од малку подоцна. Тоа ми се гледа како најлогично објаснување- гледано од начинот на разбирање на светот и животот во тоа време.

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 23:31

Мислам дека тој гроб датира од малку подоцна. Тоа ми се гледа како најлогично објаснување- гледано од начинот на разбирање на светот и животот во тоа време.

Не би рекол. Разумно е да во него биле моштите на некој грк (со грчко име) или некој со грчко потекло, или пак некој што бил воспитуван со грчката култура.

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 23:35

Не би рекол. Разумно е да во него биле моштите на некој грк (со грчко име) или некој со грчко потекло, или пак некој што бил воспитуван со грчката култура.

Да, но дали мислиш ти дека во време на договорени бракови, време кога религијата има огромно влијание, некој Евреин ќе земе жена од грчко потекло? Евреите биле строго затворени во однос на другите народи кои во тоа време биле пагани.

-------------

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 23:40
Ete jas ne veruvam strogo vo Biblijata, no veruvam vo Hristos koj kako Isus voskresnal t.e. (spored moeto versko ubeduvanje) go asimiliral svoeto materijalno telo vo prvobitnata svetlosna supstancija.

No duri i da e najden grobot so negovoto telo(znaci i da ne doslo do voskresnuvanjeto) toa mene nisto ne mi menuva. Hristos dojde za da ni go donese patot kon Boga, i da ja raspredeli Hristovata iskra vo site ludje i dushi koja e garancija deka nema da ni se sluci dezintegracija na dushata kolku i da se oddalechime od Boga, i deka preku cistenje na grevovite(preku prostuvanje i molba za proshka, i nadoknaduvanje) site eden den ce se vratime vo Nebesata.

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 23:47
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Ete jas ne veruvam strogo vo Biblijata, no veruvam vo Hristos koj kako Isus voskresnal t.e. (spored moeto versko ubeduvanje) go asimiliral svoeto materijalno telo vo prvobitnata svetlosna supstancija.

No duri i da e najden grobot so negovoto telo(znaci i da ne doslo do voskresnuvanjeto) toa mene nisto ne mi menuva. Hristos dojde za da ni go donese patot kon Boga, i da ja raspredeli Hristovata iskra vo site ludje i dushi koja e garancija deka nema da ni se sluci dezintegracija na dushata kolku i da se oddalechime od Boga, i deka preku cistenje na grevovite(preku prostuvanje i molba za proshka, i nadoknaduvanje) site eden den ce se vratime vo Nebesata.

Исус дојде на земјата да ни ја даде љубовта. Не верувам дека воскреснал. `Духовно и Теоретички`.

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 23:49

Да, но дали мислиш ти дека во време на договорени бракови, време кога религијата има огромно влијание, некој Евреин ќе земе жена од грчко потекло? Евреите биле строго затворени во однос на другите народи кои во тоа време биле пагани.

Марија Магдалена само растела во грчка `колонизирана` средина. Не била Паган.

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 23:54

Баш ми е жал. Во кратки црти. Најдени се 6 кофчези во семеејна гробница, на кои било напишано.
1.Исус син на Јосиф
2.Марија
3.Матија
4.Jose (кој што според евангелието на Марко Исус имал брат Jose)
5.Mariamne - Марија од Магда (Магдалена)
6.Јуда син на Исус.

Веројатноста тоа да е гробницата на Исус, земено во предвид појавата на овие имиња во тоа време, е 1 према 600.
Да земеме и во предвид и дека пронајдена е и гробницата, на сличен начин, и на Кефас, сфештеникот кој го осудил Исус, и 90% од научниците веруваат дека тоа е вистинската гробница, за разлика од Исусовата.СОЦИЈАЛНА МАНИПУЛАЦИЈА. Строго веруваме во библијата, кој ја `СОЗДАЛ` Константин, од 4-ри избрани евангелија, кој што во тоа време постоеле околу 1000...

Па ова не е ни оригинална измислица. Плагијат е.

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 23:54
Se slozhuvam deka pronajdeniot mozhen grob na Isus ne menuva apsolutno nishto vo negovoto propovedanje (iako menuva vo hristijanskata teologija, za shto ne se potresuvam tolku mnogu). Inaku negovoto voskresuvanje e Hrisotovo duhovno preobrazenie, a materijalnoto telo nema ama bash nikakva vrska so toa (povtorno teoloshkite dogmatichari neka si chukaat glava okolu toa).

Za mene ova mozhe da pretstavuva samo edno vredno arheoloshko pronaogjanje koe go potvrduva Isusovoto materijalno postoenje i nishto povekje od toa.

Inaku, za onie koi se interesiraat za vakvi raboti, ima ushte ushte eden grob koj se vodi i se chuva kako Isusov i toj se naogja vo Indija.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 23:55
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Se slozhuvam deka pronajdeniot mozhen grob na Isus ne menuva apsolutno nishto vo negovoto propovedanje (iako menuva vo hristijanskata teologija, za shto ne se potresuvam tolku mnogu). Inaku negovoto voskresuvanje e Hrisotovo duhovno preobrazenie, a materijalnoto telo nema ama bash nikakva vrska so toa (povtorno teoloshkite dogmatichari neka si chukaat glava okolu toa).

Za mene ova mozhe da pretstavuva samo edno vredno arheoloshko pronaogjanje koe go potvrduva Isusovoto materijalno postoenje i nishto povekje od toa.

Inaku, za onie koi se interesiraat za vakvi raboti, ima ushte ushte eden grob koj se vodi i se chuva kako Isusov i toj se naogja vo Indija.

А и јас имам слушано разно-разни теории дека Исус учел кај некои Лами и слично. Ама за тоа нема никаков прифатлив научен доказ.

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 23:57

Човече, па целото христијанство се базира на воскреснувањето, на вториот живот, тоа е основата за што христијанството се раширило толку, им дало надеж на луѓето.

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 00:02

Човече, па целото христијанство се базира на воскреснувањето, на вториот живот, тоа е основата за што христијанството се раширило толку, им дало надеж на луѓето.
Ne celoto. Iako pogolemiot del od institucionalnoto Hristijanstvo se bazira ili e vo tesna vrska so veruvanjeto vo voskresnuvanje na teloto, sto pak spored moite verski ubeduvanja e nevozmozno kako i spored mnogu drugi hristijanski misticari niz vekovite, koi medjutoa pretezno bile otfrlani i ismevani(pa duri i ubivani) od oficijalnite crkvi.

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 00:06

Ne celoto. Iako pogolemiot del od institucionalnoto Hristijanstvo se bazira ili e vo tesna vrska so veruvanjeto vo voskresnuvanje na teloto, sto pak spored moite verski ubeduvanja e nevozmozno kako i spored mnogu drugi hristijanski misticari niz vekovite, koi medjutoa pretezno bile otfrlani i ismevani(pa duri i ubivani) od oficijalnite crkvi.

Епа, празна е твојата вера... нели така вика Св. ап. Павле?

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 00:09

Da, toa go veli Pavle nekogasniot Savle, ne Hristos, za mene toa e astrnomska razlika.

Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 00:10

Брате нови...
Кога сме кај истражувањето добро е и ти да истражуваш...

Помисли си на фактот дека СИТЕ АПОСТОЛИ, кога Христос е фатен СЕ ОДРЕКУВААТ ОД НЕГО, за тоа најдобро сведочи ПЕТАР, КОЈ  ТРИ ПАТИ СЕ ОДРЕКОЛ ОД НЕГО...

Ако Христос не воскреснал, и не се вознесол во слава ПРЕД ОЧИТЕ НА АПОСТОЛИТЕ - Неговите ученици... просто нема никаква логика покасно тие така смело (не плашејќи се ниту од меч, ниту од оган ниту од лавови или најразлични мачења страдање и заплашувања...) ТАКА СМЕЛО ДА ГО ИСПОВЕДААТ ХРИСТОС...

Станува збор за истите тие кои се ОДРЕКОА ОД НЕГО...

Ако тоа не е точно, ако Христос не воскреснал..., ако Христос не се вознесол пред нивните очи тогаш која е логиката ТИЕ, ИСТИТЕ ТИЕ КОЈ ПРЕД 3 ДЕНА СЕ ОДРЕКОА ОД НЕГО, ДА УМИРААТ ЗА НЕГО... и покасно многу маченици и исповедници за верата... за тоа сведочи точно историјата за која што ти се обидуваш да ја толкуваш и разјасниш, да наметнеш некаков “бизнис - холивудски“ став... (бтв, сигурно таквите глупави “археолошки артефакти“ носат добра заработувачка...)

ЦРКВАТА Е ОСНОВАНА НА БАЗАТА НА ЗДРАВИОТ РАЗУМ, А НЕ НА БАБИНИ-ДЕВЕТИНИ... како што поголем дел од вас ја разбираат ...
(станува збор за Православната Црква, затоа што Римокатоличката црква низ историјата се занимава со многу “нездраворазумни“ и реални нешта, и од таму настанува еден раскол... 1054, потоа втор1517... и т.н....  Но ова е друга тема, и да не заборавиме дека Источната Православна Црква најмногу во историјата страда од Римокатоличката црква... крстоносни походи и сл... кои се дирекно насочени против Источната Црква, и затоа  покојниот папа Јован Павел 2 јавно се извини пред целиот народ за тоа што го направи Западот на Истокот... но ова е друга тема... )

ОВА НЕКА ТИ БИДЕ ТЕМА ЗА РАЗМИСЛУВАЊЕ... п.с. мислам на тоа првото. 

Втората работа е дека наша работа не е да се занимаваме со АТЕИЗАМ...

Ако си атеистичен верник тоа е твоја работа...

Верата е слобода на изборот, и слобода на разумот...

Секој има слобода да избира слобода!!! 

-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 00:12

Da, toa go veli Pavle nekogasniot Savle, ne Hristos, za mene toa e astrnomska razlika.

збунетост

Ти нели веруваш во Христос, Кој воскресна во третиот ден, се вознесе на небесата и седи оддесно на Отецот?

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 00:17
Луѓе пак вие со тоа ке гориш во пеколот, бла бла бла. 21 век ве заплашуваат со истите глупости, ве ограничуваат, ве оставаат уплашени, да играте под нивните конци. Не верувам дека Исус би казнил било кој,тоа може само црквата да ви го направи...

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 00:20

Луѓе пак вие со тоа ке гориш во пеколот, бла бла бла. 21 век ве заплашуваат со истите глупости, ве ограничуваат, ве оставаат уплашени, да играте под нивните конци. Не верувам дека Исус би казнил било кој,тоа може само црквата да ви го направи...

Братче, од кога се најде заплашен?

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 00:24

Братче, од кога се најде заплашен?

`Од човекот на небото што го следи секој мој чекор, и тешко мене ако згрешам нешто или некому`

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 00:27
Па не е баш така. Такво поимање на верата имаат римокатолиците и протестантите.
Во православната Црква ние учиме за љубовта, а се очистуваме од гревовите за да ја стекнеме таа љубов.

Нели, за да направиш скапоцен камен, прво го копаш, го чистиш од калта, го брусиш, и после го ставаш на прстен.

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 00:30

Па не е баш така. Такво поимање на верата имаат римокатолиците и протестантите. Во православната Црква ние учиме за љубовта, а се очистуваме од гревовите за да ја стекнеме таа љубов.Нели, за да направиш скапоцен камен, прво го копаш, го чистиш од калта, го брусиш, и после го ставаш на прстен.

И што ке стане ако не се исчистиш од гревовите!!! Или ако си грешник.

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 00:32
Нема да се задобиеш со благодат.

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 00:44

Не гориш ти... интересна слика имаш...
Темава ја отвори ама како шо гледам не ти се коментира по истата...

збунетостизненадувањезбунетост

-------------

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 00:47
Знаеш, човечката креација и способност доаѓа до израз тогаш кога човек не се чуствува загрозен или угнетен или заплашен на било кој начин. Црквата го прави тоа. Кажете ми Крстоносните војни се добро дело во очите на господ. Или палењето на клада. Или пак педофилството или хомосексуалноста по манастирите. Или манипулацијта со народните пари што ги даваат за `просветување на душите и чистењето од гревовите` со приложување на жртва(свеќа) во црквите.
Во интерес на црквата е да не држи заплашени во името на господ, за да им оставаме пари за нивните потреби. Само што ке се ослободиме од стравот, тогаш се буди свеста и црквата е загрозена. Е тие се мили мои кои ве држат угнетени. Кога сте слушнале црква да направи некое добро дело. Хуманитарна акција, или да даде нешто во домот на сираците на пр. Умре мајка терезе одамна. Црквата никогаш не дава, она зема. Па добро де, недај боже да ти умре некој. Ке те одерат.

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 00:50
негирањето дека тоа е уствари гробот на исус, е поматено од манипулацијата на црквата. Јас не велам дека тоа е 100% гробот на Исус, но кај вас тоа се отфрла уште од самиот почеток...

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 00:53

Знаеш, човечката креација и способност доаѓа до израз тогаш кога човек не се чуствува загрозен или угнетен или заплашен на било кој начин. Црквата го прави тоа. Кажете ми Крстоносните војни се добро дело во очите на господ. Или палењето на клада. Или пак педофилството или хомосексуалноста по манастирите. Или манипулацијта со народните пари што ги даваат за `просветување на душите и чистењето од гревовите` со приложување на жртва(свеќа) во црквите.
Во интерес на црквата е да не држи заплашени во името на господ, за да им оставаме пари за нивните потреби. Само што ке се ослободиме од стравот, тогаш се буди свеста и црквата е загрозена. Е тие се мили мои кои ве држат угнетени. Кога сте слушнале црква да направи некое добро дело. Хуманитарна акција, или да даде нешто во домот на сираците на пр. Умре мајка терезе одамна. Црквата никогаш не дава, она зема. Па добро де, недај боже да ти умре некој. Ке те одерат.

Ако си разумен ПРОЧИТАЈ ГО МОЈОТ КОМЕНТАР... ако не, модератори ке ве молам за вакви навреди од нови членови неупатени да тапкаат во место со едни и исти муабети е бесмислено и досадно...
НАВИСТИНА Е ДОСАДНО ЕДНО ТЕ ИСТО ДА СЕ ЗБОРУВА...

Брате нови... ти кажав и пак ке повторам...

Гледам дека не ти се пишува И КОМЕНТИРА на темава...

ЗОШТО?збунетостзбунетостзбунетост

-------------

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 00:58
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

Знаеш, човечката креација и способност доаѓа до израз тогаш кога човек не се чуствува загрозен или угнетен или заплашен на било кој начин. Црквата го прави тоа. Кажете ми Крстоносните војни се добро дело во очите на господ. Или палењето на клада. Или пак педофилството или хомосексуалноста по манастирите. Или манипулацијта со народните пари што ги даваат за `просветување на душите и чистењето од гревовите` со приложување на жртва(свеќа) во црквите. Во интерес на црквата е да не држи заплашени во името на господ, за да им оставаме пари за нивните потреби. Само што ке се ослободиме од стравот, тогаш се буди свеста и црквата е загрозена. Е тие се мили мои кои ве држат угнетени. Кога сте слушнале црква да направи некое добро дело. Хуманитарна акција, или да даде нешто во домот на сираците на пр. Умре мајка терезе одамна. Црквата никогаш не дава, она зема. Па добро де, недај боже да ти умре некој. Ке те одерат.

Ако си разумен ПРОЧИТАЈ ГО МОЈОТ КОМЕНТАР... ако не, модератори ке ве молам за вакви навреди од нови членови неупатени да тапкаат во место со едни и исти муабети е бесмислено и досадно...

НАВИСТИНА Е ДОСАДНО ЕДНО ТЕ ИСТО ДА СЕ ЗБОРУВА...

Брате нови... ти кажав и пак ке повторам...

Гледам дека не ти се пишува И КОМЕНТИРА на темава...

ЗОШТО?збунетостзбунетостзбунетост

Човече кога не разбираш , јас не сум тука да ти нацртам.Твојот коментар за документарецот се познава од месечината. Јас ти ги разложувам уствари маргините за твојот став.
Не ти треба помош од модераторите. Верувај

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 01:00
добре дојде!!!

И пријатен престој...

-------------

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 01:02
ВИЦКО

ЦРКВАТА Е ОСНОВАНА НА БАЗАТА НА ЗДРАВИОТ РАЗУМ, А НЕ НА БАБИНИ-ДЕВЕТИНИ... како што поголем дел од вас ја разбираат ...
(станува збор за Православната Црква, затоа што Римокатоличката црква низ историјата се занимава со многу “нездраворазумни“ и реални нешта, и од таму настанува еден раскол... 1054, потоа втор1517... и т.н....  Но ова е друга тема, и да не заборавиме дека Источната Православна Црква најмногу во историјата страда од Римокатоличката црква... крстоносни походи и сл... кои се дирекно насочени против Источната Црква, и затоа  покојниот папа Јован Павел 2 јавно се извини пред целиот народ за тоа што го направи Западот на Истокот... но ова е друга тема... )

ОВА НЕКА ТИ БИДЕ ТЕМА ЗА РАЗМИСЛУВАЊЕ... п.с. мислам на тоа првото. 

Втората работа е дека наша работа не е да се занимаваме со АТЕИЗАМ...

Ако си атеистичен верник тоа е твоја работа...

Верата е слобода на изборот, и слобода на разумот...

Секој има слобода да избира слобода!!! 

-------------

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 01:57
Veruvale ili ne vo onoa sto go prezentira filmot, sepak e dobro da go pogledaat onie koi bi sakale da se zapoznaat so delovi od apokrifnite pishuvanja i arheoloshko/istorijskite istrazhuvanja.

Tuka ke najdete podatoci za neshta sto sme diskutitrale na ovie stranici, kako za brakjata i sestrite na Isus, vazhnosta na apostolot Marija Magdalena, javuvanjeto na razlichni Marii vo Evangelijata, koi se pishuvachite na Evangelijata, obichaite vo tie vreminja i t.n.

Jasno e deka teolozite, branejki gi svoite dogmi, nema da se slozhat so mnogu neshta, no toa e nivno pravo i ne menuva nishto vo perpektiva na istorijskite evidencii.

Artefektite od istrazhuvanjata ne zavisat od dogmite na teologiite, tuku sosem obratno.

-------------

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 02:07
Vo kontekst so temava, poglednete go i ovoj kus intervju ( http://www.youtube.com/watch?v=T-3Bm1qBIyo&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=T-3Bm1qBIyo&feature=related ) , koj frla nova svetlina na nekoi delovi od Evangelijata.

-------------

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 04:29

А и јас имам слушано разно-разни теории дека Исус учел кај некои Лами и слично. Ама за тоа нема никаков прифатлив научен доказ.

Potojat povekje kazhuvani raboti , kako i nekoi pishani za godinite koi Isus gi minal na Indijskiot kontinent odejki po nivnite shkoli. Vsushnost negovite "izgubeni godini" mozhat da se najdat tokmu tamu. Indijcite znaat za nego od damneshni veminja i toj e mnogu pochituvan megju niv.

Se razbira ovie raboti ne se prifateni od hrisijanskite teologichari. Tie povekje pretpochitaat da gi izgubat negovite godini otkolku da gi pronajdat onamu kade sto ne bi sakale.

-------------

Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 14:21
<<Potojat povekje kazhuvani raboti , kako i nekoi pishani za godinite koi Isus gi minal na Indijskiot kontinent odejki po nivnite shkoli.>>

Тезата дека Господ Исус Христос отишол во Индија се појавила во 19 век а автор бил некој англичанец кој башка и фалсификувал некои индиски текстови за да изгледаат постари,за да стане дел од академската јавност во тоа време.(не ми текнува точно името на типот,ќе треба да препрочитам нешто од мојата библиотека за да се сетам).
И тоа тврдење ко здраво за готово го земале сите нео-религиски движења од тоа време до денес,од теозофите до њу ејџ.

<<Indijcite znaat za nego od damneshni veminja i toj e mnogu pochituvan megju niv.>>

Да, затоа што апостол тома проповедал таму.поточно во јужна индија,државата Керала.(таму имало голема еврејска заедница во времето на апостолите).
исто така во 2-3 век им било преведено евангелието по матеј на нивниот јазик од страна на александриската црква.
(баш од таа црква бидејки јужна индија од памтивек одржувала трговски врски со египет преку арапското и црвеното море.)

<<Se razbira ovie raboti ne se prifateni od hrisijanskite teologichari. Tie povekje pretpochitaat da gi izgubat negovite godini otkolku da gi pronajdat onamu kade sto ne bi sakale.[/QUOTE] Vsushnost negovite "izgubeni godini" mozhat da se najdat tokmu tamu.>>

Е сега за "изгубените" години...Бог во својат премудрост е Сезнаен и знајки дека ке се појават многу лажни учења, преку Светиот Дух го вдахновил светиот апостол Лука да го напише делот од неговото евангели,поточно стиховите 41-52 од втората глава.
таму се вели ..парафразирам...како СЕКОЈА година иделе во храмот во ерусалим и една година кога Христос имал 12 години(!!) останал во храмот разговарајки со рабините кои биле изненадени од мудроста негова,а Богородица и Јосиф се вознемириле кога видел дека го нема во нивната група на поклоници и брзо се вратиле да го ПОБАРААТ.
е сега не било така туку од кинисал до индија,па послем е додаден и тибет!(кој buy the way усте не бил будистички тогаш,али нема везе!вазно Он бил таму!)
ова е како евангелски доказ,но еве сега и еден историски.
евреите не само што се сегрегирале од паганите туку не комуницирале ниту со сличните на нив самарјаните(кои ги прифаќале само мојсеевите книги).дури ни не раговарало со нив! тоа е спомнато и во разговорот на Исус со жената самарјанка во евангелието по Јован.
Така кога евреите не комуницирале ниту со навидум поблиските до нив самрајани,замислете колку би биле "желни" за верска комуникација со Индија!(реинкарнација.крава,змија и стаорец свети животни,идолопоклонство и останато)

-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 15:57
Tokmu taka propagiraat hristijanskite teolozi ahmar. Dobro sto go iznese nivniot stav.

-------------

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 19:10
Во документарецот, на ковчегот на Марија Магдалена, било запишано во оригинален контекст `MARIAMNE MARA` што на ермејски MARA значи Господарка. Низ многу документи Марија Магдалена се смета жена многу блиска да Исус,била доста ценета,била жена која што проповедала, крстела и дури и била и апостол. Имавме слични иснесувања и во Кодот на Давинчи.
Ме интересира, дали Марија Магдалена била навистина проститутка која што Исус ја спасил од каменувања, и ме интересира некој да ми каже зашто жените се дистанцирани од црквата...

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 19:26

Во документарецот, на ковчегот на Марија Магдалена, било запишано во оригинален контекст `MARIAMNE MARA` што на ермејски MARA значи Господарка. Низ многу документи Марија Магдалена се смета жена многу блиска да Исус,била доста ценета,била жена која што проповедала, крстела и дури и била и апостол. Имавме слични иснесувања и во Кодот на Давинчи.
Ме интересира, дали Марија Магдалена била навистина проститутка која што Исус ја спасил од каменувања, и ме интересира некој да ми каже зашто жените се дистанцирани од црквата...

Исус многу и помогнал на Марија Магдалена затоа и таа го следела. Меѓутоа не била негов АПОСТОЛ. Ако пак навистина сакаш да разбереш дали има вистина во Кодот на Да Винчи, има еден убав документарец на Discovery или National Geographic ( не се сеќавам ). Побарај таму. Доста е интересен.
Инаку Марија Магдалина не била проститутка во самиот смисол на зборот. Жените не се дистанцирани од Црквата. Единствено што не можат е да станат свештенички и да влезат во олтарот. Во олтарот не може да влезат бидејќи единствена жена која влегла била Пречистата Дева Марија ( Богородица ).

-------------

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 22:52
Книгата Кодот на да Винчи во самиот предговор пишува дека е измислица. Во таа книга има толку смешни работи, дури и не оригинални, за што авторот беше тужен и осуден да плати оштета.

Такви кривоверства се појавуваат многу порано, така што ни Ден Браун, ниту пак посочениот документарец не е ништо ново, ниту пак нешто за што вреди да се стресат христијаните.

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 23:27

Исус многу и помогнал на Марија Магдалена затоа и таа го следела. Меѓутоа не била негов АПОСТОЛ. Ако пак навистина сакаш да разбереш дали има вистина во Кодот на Да Винчи, има еден убав документарец на Discovery или National Geographic ( не се сеќавам ). Побарај таму. Доста е интересен.
Инаку Марија Магдалина не била проститутка во самиот смисол на зборот. Жените не се дистанцирани од Црквата. Единствено што не можат е да станат свештенички и да влезат во олтарот. Во олтарот не може да влезат бидејќи единствена жена која влегла била Пречистата Дева Марија ( Богородица ).

Баш го гледав документарецот `DaVinci lost code`, и нисто посебно. Прво велат дека Леонардо бил Гностичар, после ништо.Можеби поседувал некои гностички книги. Никако да докажат која ја нацртал сликата. И повторно иста слика. Црквата ги егзекутира сите оние кои имаат различно мислење од неа...
Што стана со Марија Магдалена. Дури и во списите од мртвото море има текстови за неа кои ја величат. Срека црквата не ги нашла тие списи. Најдени се и стари книги во грција за истото.

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 23:33

Баш го гледав документарецот `DaVinci lost code`, и нисто посебно. Прво велат дека Леонардо бил Гностичар, после ништо.Можеби поседувал некои гностички книги. Никако да докажат која ја нацртал сликата. И повторно иста слика. Црквата ги егзекутира сите оние кои имаат различно мислење од неа...
Што стана со Марија Магдалена. Дури и во списите од мртвото море има текстови за неа кои ја величат. Срека црквата не ги нашла тие списи. Најдени се и стари книги во грција за истото.

Хмм што си гледал ти? Во тој јас што го гледав документарец ( не знам како се викаше )познати историчари се обидуваа преку книгата да најдат нешто, ама тоа што го најдоа всушност и го декодира кодот, а тоа е дека се е местено, односно и сам човек кој бил дел од Сионскиот приориум и кој ги подметнал документите во Париската библиотека, всушност откако сфаќа за каква игра станува збор па дури и на ТВ признава дека сето тоа не е вистина,односно дека тоа здружение не е древно, туку модерно и со некои невистинити идеи, го напушта.

Списите од Мртво Море во ликот на Марија Магдалена гледаат олицетворение на Софија ( Мудроста ) и се под влијание на паганизмот. Таму се говори дека Софија слегла во ликот на Марија Магдалена , па заедно со Исус треба да го пучат човештвото и слични пагански приказни.

-------------

Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 23:47

Marija Magdalena bila prostituka, no taa se izmorila od dotogasniot nacin na ziveenje i se preobratila. I toa drqasticno. Kolku sto mi e mene poznato, nejze ne i se zakanuvala opasnosta da bide kamenuvana. Spored evrejskite zakoni taa ne bila vo brak pa ottamu i nemozela da napravi preljuba, koe sto evreite go kaznuvale so smrt.

Eve sto ni otkriva samiot Hristos, nam na ludjeto na deneshnicata, vo negovoto otkrovenie od 1989 godina http://www.univerzalni-zivot.org/das_wort/alfa_i_omega/sadrzaj_knjige.html - Ova e Mojata Rec: Alfa i Omega vo poglavieto nareceno "Nauka za sovrshenstvoto" (on-line nema na makedonski, a nemam sega vreme da go preveduvam, iako knigata e otpecatena i na makedonski)

"Moja povezanost sa Marijom Magdalenom simbol je za to da je čitavo postojanje zasnovano na polaritetu, pa tako i na povezanosti muškarca i žene. Ja sam Sebi odabrao nevestu Svoje duše kao znak da su ono davajuće i ono primajuće jedinstvo u Bogu, stopljeni u Večnome. Ja Sam tako pružio svedočanstvo da su pred Bogom žena i muškarac jednaki kao jedinstvo i polaritet u Njemu.

Duša Marije Magdalene bila je vrlo bliska zračenju Moje duše. Ona je živela u Meni kao živi uzor duhovne žene, primajućeg principa, a Ja kao živi davajući princip u njoj. Ona je tako u Meni posvećeni Božji aspekt, primajući princip. Ona je bila u Meni kao Isusu iz Nazareta, i jeste u Meni, Hristu - i mi smo u Bogu. Ona je živi uzor za žene ove Zemlje, kao primajući princip koji u sebi nosi aspekte davajućeg principa.

Marija Magdalena nije očekivala ništa. Ona je bila u Meni, Isusu, i jeste sa Mnom i u Meni je večno. Jer sve nebeske snage, davanje i primanje, sjedinjuju se u čitavom postojanju, u svakom duhovnom biću, u zvezdama i u carstvima prirode, jer čitavo postojanje izgrađeno je na polaritetu. Čitavo postojanje je supstancijalan (sušti) život, jeste Bog u svemu."

p.s. i da dodadam deka spored citiraniot text M.Magdalena i Isus nemale deca. Toa voopsto ne bila smislata na nivnoto zaednistvo.

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 00:53
Kade moze da go simnam dokumentarecot? Sakam prvo da go

izgledam cel pa posle da komentiram. Pozdrav!

Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 14:24
Ја ја гледав емисијата и тоа два пати на дисковери канал.иначе ТОП Е!!! и ја се прашувам каде може да ја симам за да ја гледам пак.зашто авторот лом ги направи сите теории у книгата.крајот јак беше вика.. поминав 10.000 километри за да дознаам дали е висина или не,само една обична измислица.
агентот на ден браун се јавил да одбие да зеде учество во емисијата.

-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++

Постирано од: karamandi
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 15:10
I jas ja gledav emisijata na diskaveru i mi se dopadna toa sto go gledav.

Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 17:38
Temata e "Grobot na Isus", a ne knigata na Den Braun. Za negfo ima druga tema, pa ako sakate da zboruvate za romanot i filmot "Davinchi Kod", togash pefrlete se tamu.

-------------

Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 21:41
Jas prasav za emisijata za Grobot na Isus od James Cameroon dali moze nekoj da mi kaze kako moze da go simnam.

Bi sakal prvo da go pogledam dokumentarecot pa posle da komentiram na ovaa tema.

Vaka ne e fer da kazuvam mislenje za nekoj film koj ne sum go gledal.

Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 17:10
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Jas prasav za emisijata za Grobot na Isus od James Cameroon dali moze nekoj da mi kaze kako moze da go simnam.

Bi sakal prvo da go pogledam dokumentarecot pa posle da komentiram na ovaa tema.

1.Ako go ima na youtube.com odi tamu,
2.desno od prozorceto so videoto e navedena URL adresata (od youtube).
3.Copy URL
4. odi na www.keepvid.com
5. vnesi ja URL adresata i stisni enter
6. click Save as
7. promeni naziv(prvobitno e "get video" nasloveno)
8. potreben ti e FLV player za da mozes da go gledas klipot

Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 18:53
Fala za sovetot Majkl,ama na youtube go nema celiot dokumentarec, tuku e na delovi. Kade moze da go simnam cel ako moze nekoj da mi kaze? Pozdrav!

Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 21:50
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Иди види на You tube на:
http://www.youtube.com/watch?v=KHBQz6GWJAI - http://www.youtube.com/watch?v=KHBQz6GWJAI

Има 10 делови. Можеш да го најдес торентот во секое време. Документарецот се вика The Lost Tomb Of Jesus

-------------

Постирано од: Nikki
Датум на внесување: 07.Декември.2008 во 21:55
http://www.youtube.com/watch?v=_8KLjxFCpXw - Слика на Исус, од зрачењето што го предизвикал кога воскреснал

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk