|
Richard Hakluyt, 1552-1616 |
Внеси реплика | страница <123> |
Автор | ||
дуле
Сениор Регистриран: 11.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Точно.. само териториjата на Македониjа, като извнземен остров не е била засегната од варварски инвазии... Ако е така - тогава градот Куманово от каде си носи името? А да си чул за првото турско племе заселено на Балканите уште во Х век и носешто името "Вардариоти"? Нешто ми напомньа за реката Вардар... |
||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас не викам дека немало инвазии во Македонија, ама со сигурност ова парче земја не било населено со Азијати....
А инаку кога веќе зборувате дека ние сме ист народ, да ние сме ист народ..во Софија во 1903 најмногу била населена од Македонците (30 000 на број) ама вие се побугарчивте го продадовте Македонизмот.. Изменето од Vladimir88 - 04.Август.2008 во 17:35 |
||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Азиjатите да не е мрсна дума? Вардариотите са селджуцки турци и идват од Азиjа. Куманите и печенегите - сшто. (да не забораим што шопите са наследници на печенегите, а у Македониjа има доста шопи). По време на византиjското владичество е мало и преселби на доста арменци и сириjци и други народи од пределите на Византиjското царство. |
||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Шопи во Македонија..
Знам дека на Кривопаланечки Шоп значи СЕЉАК ама Шопи во Македонија хммм..тешко... За Вардариотите не одрекувам..али тие се сега словенизирани, и христијанизирани.. а Куманите и И Печенгите никогаш не се населиле во Македонија.. А Ерменци и Сиријци имало во Тракија, не во Македонија Јас зборувам на крај крајава за Азијативе што ја нападнале Бугарија од сите страни..... Изменето од Vladimir88 - 04.Август.2008 во 18:01 |
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас незнам Дуле што не замарате тука по форумиве дека ние сме Бугари и незнам си што..
Вие баравте докази и сте ги добиле доста пати, гледате дека неможете ништо да ни докажете, едноставно баталете Историја, ако толку сакате да се дружите одете на другите теми, дружете се Македонците немаат ништо против тоа, што мрсите муда за Историја тука..... Дошол Бугар да ми тврди дека дедо ми бил Бугар и дека сега јас треба да сум Бугар.. Абе иди бегај.. Изменето од Vladimir88 - 04.Август.2008 во 18:05 |
||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дошол сум и тврдам што дедо ти е бил Бугар... ама не тврдам што и ти требе да си Бугар. Ти си веке Македонец и немам ни наj мала намера да сменам идентитето ти. Биди каковто си. Но историjата треба де се знае такава каквато е била. |
||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Што не провериш при Георгиjа Пулевски за црните и белите шопи дека живеат? |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дуле шопите и которците немаат ништо слично,едноставно шоп и которец на стар Македонски значи жител на висорамнина и жител во долина а не националност
Е сега да не мешаме дедовците бидејки вие Бугарите патите од "чукун дедо" проблем - имено никој не си ги знаете чукун дедовците - а тие што ги знаат и на пр. потекнуваат од Македонија или Мала Азија,Одрин тие не викаат дедо ми бил Одринец или Македонец туку викаат бил бугар - епа неможе бе дуле сите да се бугари,па имало и други луѓе на светот на крајот на краиштата и адам и ева ли биле бугари бидејки си настанал од нив Треба да е јасно - бугарите се дојдени како освојувачи во буквална смисла,тие бугаризирале,пљачкале и уништувале за да создадат и изградат своја држава со своја култура и свои навики.Е сега бидејки словените им ја уништиле таа идеја и им наметнале словенски јазик,словенска култура и навики тоа бугарите ги ослободува од туркомонголското потекло бидејки се словенизирани но исто така ги ослободува и од името бугари - па словенизираните бугари немаат ништо заедничко со туркомонголските бугари - па словените во бунтот за време на христијанизирањето повеке од 80%туркомонголи заклале а тие 20% што останале морале да се христијанизираат и словенизираат учејки ја азбуката од Македонските просветители. Каде денес може да се каже дека има бугар,може да се каже дека има бугар у татарстан и околината а на Балканот или у бугарија бугар нема - тоа се мизијци,словени,авари,татари,траки,одринци и др. ама туркомонголски бугари нема у бугарија |
||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Се согласувам што шопите не са отделна националност. Моабетот беше што шопите са поврзани со Печенезите.. Според историците името "шопи" произлиза от печенежкото племе "Цопон". После разгромот на печенезите от Византиjците, те са заселени во Софиjско и Осоговско. На почеток послушаj шопски песни од село Оризари (Македониjа). Нема никаква разлика од песните на шопите во Софиjско: Македонски Шопи |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А ако е така кои се тогаш которците
|
||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не знам... Чувал съм само за село Которци. |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Аман бе,зар има нешто и ти да незнаеш
|
||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Се пак сум само градежен инженер... немам претенции за историк. Но сум лубопитен... Та кажи нешто за которците (во Интернет нема ништо особено) |
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Што да проверам, се знае Пулевски бил чистокрвен Македонец.. |
||
Внеси реплика | страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |