![]() |
|
Колку сме спремни да прифатиме нешто различно? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 8> |
Автор | |
Astra ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 21.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 297 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ubavo go objasni ova Lilija7.
Kje probam ija so banalen primer. Da recemw ja sum vegeterijanec a ti si jades i meso. Jas go pocituvam tvojot izbor na hrana, a ti go pocituvas mojot. Toa ne znaci deka ja kje stanam kako tebe(ke jadam meso) ili ti kako mene vegetarijanec. Изменето од Astra - 31.Јули.2008 во 15:39 |
|
What you see,hear and feel is not always true.
|
|
![]() |
|
fragola ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3829 |
Sakam da sum razlichna,makar i da ne me prifakja okolinata,povazno e ako jas sebesi se prifakjam kako takva i ako mi e udobno vo sopstvenata koza.Sekoe covecko sushtestvo e unikatno i naprotiv treba da ja istakne svojata edinstvenost i originalnost namesto da se vtopuva vo tolpata...
|
|
I get enough exercise...just pushing my luck.
|
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Nikoj nikogo ne pocituva koga stanuva zbor za ubeduvanja t.e. samo ako im se slicni togas doaga do t.n. megusebno razbiranje
|
|
![]() |
|
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Различноста можам да ја толерирам-само доколку не ми ги наметнува своите убедувања .
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
![]() |
|
Delfin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Јуни.2005 Статус: Офлајн Поени: 15178 |
Да , прифаќањето на различностите е тесно поврзано со поимот Толеранција . Кога се работи за меѓучовечки односи, генерално и тука важи принципот дека обично ве толерираат онолку колку што и сами сте толерантни .
|
|
![]() |
|
Lilija7 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 31.Август.2006 Статус: Офлајн Поени: 8994 |
е па затоа зборуваме за прифаќање на различноста....ако некој ми наметнува свои убедувања, значи не ме прифатил....и обратно...
![]() |
|
ЧОВЕЧКИОТ МОЗОК Е КАКО ПАДОБРАН, ТРЕБА ДА БИДЕ ОТВОРЕН ЗА ДА МОЖЕ ДА ФУНКЦИОНИРА.
|
|
![]() |
|
fiks ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ![]() ![]() ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
...milijardi luge,milijardi karakteri a sledstveno i razlicnosti....ne mozeme site da gi prifatime iako mozebi bi sakale da se sluci toa...delfin ubavo ja spomna tolerancijata,i mislam deka taa e klucot kon toa tezneenje da se prifati ona shto e razlicno megu dve individui ili grupa na individui....
|
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
![]() |
|
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
... poveke bi se soglasila so ona Marija shto kaza... se tolerira... se dodeka ne si licno zasegnat... ... banalen primer... alkoholicar i antialkoholicar... koja tolerancija ke mu pravi eden antialkoholicar... na eden agresiven alkoholicar... ... agresivec... i miroljubiv covek... agresivecot maltretira se zivo i divo...miroljubiviot sigurno nema da go tolerira toa... a ako se zamesha... ja preminuva granicata na tolerancija... ...postojat razlicnosti koi teshko se prifakaat... ...pedofilstvoto...radikalizmot... verskiot i nacionalniot fanatizam... razlicnosti koi ne mozam nikogash da ja prifatam... |
|
![]() |
|
big kiss ![]() Нов член ![]() Регистриран: 03.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 15 |
Впрочем, не треба да им се замери на неспецијалистите, ако дури и во неодамнешниот научен труд посветен на наведеното движење, се зборува за „празнотија на безмислието“. Но, откритието на психофизиолозите од Петерсбург овозможува преку рационален пристап да се разбере подобро молитвената метода на заволшските старци. Така, преподобниот Нил Сорски говорел дека спасението се состои во тоа „умот да се чува во срцето, ослободувајќи се од сите помисли“. А пет века подоцна, Валериј Слезин со помош на современи инструменти разјаснил дека при читањето молитви се појавува сознание коешто „како да доаѓа надвор од мозокот“. Не сучајно Нил Сорски, за разлика од многумина подвижници, студено се однесувал спрема истоштувачкото испосништво, измачувањето на телото и спрема други аскетски подвизи – тој врз основа на своето сопствено искуство знаел дека за соединување со Бога не е потребно да се подложува на испитување човечката природа.
|
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Pa sekogas sum spremen da prifatam razlicno od mene t.e. sekojdnevno toa i go pravam, posebno vo nokite, a od sto sum tolku humanista bi sakal so sto poveke sprotivni na mojot pol i ama ic ne mi smeta
|
|
![]() |
|
fragola ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3829 |
Zarem ne se razlicnostite tie koi ja pottiknuvaat inovacijata i doveduvaat do razvoj...razlicnostite se dvizenje,evolucija...koga bi ja prifakjale samo identicnosta bi stagnirale na edno nivo.
|
|
|
|
![]() |
|
Znam kako ke go izbegnema zagaduvanjeto i spasime svetot. Teleportaciski porti sto ke transportiraat luge i stoka od sekakov vid. Kako na Star Trek, ama bolje napraeno, se pominva kako niz vrata. Arno ama koga im ponudiv oni mi se nasmeeja zosto koj sum jas da go unistam celokupniot transport na zemjinata topka, ostavam luge bez rabota i biznisot so naftata. Da ne se falam mnogu so mojot pronajdok oti ke me skinat dur sum trepnal. - A za vojskata ne ve interesira ? Pak se iznasmeeja velejki koj sum jas da gi sopram vojnite na svetot koga tolku ubavo se zarabotuva i gine stoka.
Si zaminav doma i ja postaviv portata megu dvete sobi i voopsto ne se razlikuva od obicna vrata, samo mal elektricitet na koj veke ne reagirame... |
|
![]() |
|
Tochno,tie koi se zadovolni od momentalnata sostojba ne bi sakale nisto da promenat,naprotiv se borat da ja zgasnat sekoja nova idea koja moze da im ja promeni segasnosta vo koja uzivaat.Sekoj nov pronajdok naiduval na protivnici,nedoverba i krvava borba za da opstane i da se izbori za svoeto mesto vo svetot.
|
|
|
|
![]() |
|
Pa mislam deka golema uloga imaat i dimenziite vo toa prifakanje, dali se banja, kolku mu e dozvolen minus itn. itn.
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |