|
ВЕЛИГДЕН-Радост и верба во животот |
Внеси реплика | страница <1234 14> |
Автор | ||
Omer El Faruk
Сениор Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ехлен ве сехлен брате Халиде повторно на форумов. Еј Темпларче,нема потреба од рекламирање заби,човек може да погреши,тоа секому му се случило,еве тебе тоа тие редовна појава па ние пак толку широко не ја отвораме устата.Ако добро ја пратиш дискусијата ќе разбереш дека тоа го рече ЕвАнгелос а не Халид.
Но,било како било,еве како ти го разбираш вапсувањето на јајца,дали е тоа пропис или обичај,т.е. има или нема врска со верата? |
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Eve ti pasus
Farbanje vaskrsnjih jaja, bas kao i tucanje sa njima, obicaji su bez kojih se ne mogu zamisliti Vaskrsnji praznici. "Crveno ofarbana jaja kao i sam obicaj farbanja jaja, koji spada u zrtvene kultove, direktno se vezuje za vaskrsenje Isusa Hrista", jedna je od retkih stvari u kojima se slazu teoloska i etnoloska tumacenja. Teolozi jos kazu da se "farbanje jaja vrsi u spomen susreta Marije Magdalene, kojoj se Hristos po vaskrsenju prvoj javio, sa carem Tiberijem u Rimu kome je kao novogodisnji poklon predala crveno jaje, pozdravljajuci ga recima: "Hristos vaskrse"! Crvena boja simbolizuje "Spasiteljevu nevino prolivenu krv na Golgoti" , a istovremno crveno je i boja vaskrsenja, tumaci Crkva.... |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Dobro ve najdov brate,Omere!!!!!! Allah da ve nagrade(t) na site!!! P.s.Uste efendija ni falet!! InsAllah,sto pobrgu i nemu ke mu pominet banot,pa togas ke bideme i toj megu nas!!! Sellam!!! |
||
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Halid, ако не е заповедано од Исус, не значи дека е забрането да се прави! Темплариус ти даде убаво објаснување зошто го практикуваме тој обичај и во чија чест. Темата е за радоста и вербата во животот... убаво е да ги имаме повеќе...
|
||
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ejj,Tempo,od kaj bas sega ova pasus!?? Ili za tebe pasus e nesto koe ce go recet nekoj...G.g.Stefan(samo kako primer go navedov)... Prvo baram,pasus dali ima vo Biblijata,a ne nekoj so rekol i so kazal! No i ovoj so go kazal ova, kazal deka e OBICAJ!!! P.s.Pred da pastiras neso,bar malku potcitkuvaj!! Vaka sam UNuges u stapica!! |
||
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
|
||
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Aman be zidarski! Kako moze toa!? Zarem sami na svoja glava ke si odlucuvate!??? Epa togas,zosto vi e i potrebna Biblijata,?? Koga vo mnogu slucai tuka,koga prasuvame neso,za koe Isus ne dal pasus za toa,Vie vikate....Ako ne e zapovedano od Isus ne znaci deka e zabraneto..!!! P.s.No ne znaci i deka e Dozvoleno!! |
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Аиша, секако дека ќе објаснам, не ми е тешкотија.
Вие ги забележувате вапцаните јајца, затоа што во Македонија мнозинството се православни и тие ставаат еден голем акцент на вапцаните јајца за време на Велигден. Пред некоја година гледав на телевизија велигденско обраќање на архиепископот на МПЦ околу празникот Велигден и не можев да се изначудам како тој спомна еден куп обичаи и традиции поврзани со Велигден, а ниту еднаш (освен поздравот Христос воскресе - вистина воскресе) не го спомна Христовото воскресение и Неговото значење за нас.
Тажно, но вистинито.
Вистинското христијанско значење и суштината на Велигден е во Христовото воскресение. Ние, христијаните, на тој празник го славиме Христовото воскресение, победата над смртта, Божјата потврда за Христовата жртва итн. Тоа ни е во преден план и ФОКУСОТ на празникот. Тоа го празнуваме, на тоа му се радуваме, а не на јајца, на зајци и што ти ја знам уште што
Изменето од EvAngelos - 22.Април.2008 во 00:01 |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
muhadzir
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 14.Март.2008 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 740 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
I katolicite vapcuvaat jajca ne samo pravoslavnite. Ama im zabranaa za Bio-jajcata da gi vapcuvaat
|
||
ISLAM VJERA ISTINE
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Eve EvAngelos vi odgvori, i sto e sega nejasno za jacata pak li ce se fatite....toa e obicaj koj nie go imame i go praktikuvame .... |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ejjj,Tempi!! Zarem obicajot pred verata go stavas!?? Evangelos,kaza deka ne se vazni zajci pilci,jajci.itn.itn. Tuku kaza deka vazno bilo Pobedata nad smrtaa.itn..itn.. P.s.Evangelos,imas pasus za ova!?? Poso,sepak ova e samo tvoe Mislenje!Ili gresam!!?? Изменето од Halid ibn Velid - 22.Април.2008 во 00:11 |
||
|
||
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vidi go toj pak za jajcata .... koga ti velam deka EvAngelos vi odgvori znaci deka se sl*gam so negoviot odogovor...
Изменето од Templarius - 22.Април.2008 во 00:18 |
||
Give me your secrets
||
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pa normalno deka ke se sl*gas! Ionaka nema ti so da kazes! More, Evangelos si dade svoe viduvanje,no bez pasus! Jas prasuvam,Dali Apostolite go praznuvale Veligddenot,i kako na Koj nacin,koj gi poducil kako da go praznuvaat??? Toa mi e celta....a za jajcata Manje vise...toa e samo NoVOTARIJA!!! Vaka i Veligdenov ke ispadne Novotarija,poso ne gledam Pasus...no,da ne brzam so zaklucoci mozebi Evangelos,ke pastirat nekoj pasus..a Evangelos..?? Изменето од Halid ibn Velid - 22.Април.2008 во 00:24 |
||
|
||
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Blagodaram, za odgovorot! |
||
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
||
Almahdi
Сениор Регистриран: 15.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 183 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако не мене што сум муслиман, барем послушајте го ЕвАнгелос што ви збори . . остајте вапцањето јајца и скокањето по огнови и слични работи!
|
||
Внеси реплика | страница <1234 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |