IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Разлика помеѓу православните и католиците
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Разлика помеѓу православните и католиците

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 18:54
а ја со коментарот ја утнав темата..мислев во разговори општо сме голема%20насмевка
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 18:58
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

а ја со коментарот ја утнав темата..мислев во разговори општо сме голема%20насмевка

Нема што,денеска си многу јака.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 18:58
ај да не расипуваме темаголема%20насмевка
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 19:00
Ок.
Кон врв
nikita Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Март.2008
Поени: 1610
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nikita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 19:12
pa mislam deka nema nekoi golemi razliki,praznicite se isti,samo na razli4ni datumi gi proslavuvame,oni obi4no nekolku nedeli pred nas...
She sells seashells by the seashore...
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 23:05
Da de da, taman rabota , razlikata e SAMO vo datumite.....
Ednite smetaat deka na toj darum voskresnal Isus, a drugite smetaat deka NE E TOCNO, tuku e tri nedeli porano.....

Ednite smetaat deka se rodil na odreden datum, drugite povtorno smetaat deka toa e porano....

LELE KOLKU MALA RAZLIKA,SAMO VO DENOVITE KOGA SE RODIL I VOSKRERANAL VASIOT SPASITEL....navistina ne e nisto posebno..............
Uf more..........
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 23:08
хахахахахаххахах
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 23:52
Разликата во датумите нема никаква врска со верските регулативи. Воопшто. Разликата се јавува затоа што во времето на папата Грегориј, е утврдено дека календарот кој се користи во моментот, не е баш најточен од астрономски аспект и дека заостанува. Не само, ами е утврдено дека како што проаѓа времето, толку поголема ќе станува разликата меѓу вистинските астрономски мерки и тоа што се користи во моментот (тогаш и тие го користеле Јулијанскиот календар). Затоа - западниот свет, решава да го смени календарот и буквално брише 2 недели од таа година во која се прави промената. Православниот, бидејќи во тоа време под разни влијанија, империи и слично, го задржува стариот календар. Некои православни земји, многу подоцна го имаат прифатено Грегоријанскиот календар - како на пример Бугарија, Романија, Грција, некои го задржуваат. Останатите земји, како световен календар го имаат прифатено Грегоријанскиот, а како црковен Јулијанскиот. Пример - Октомвриската револуција се случила на 25 Октомври по Јулијански календар, но тоа е по денешни критериуми 7ми Ноември. Затоа се вика Октомвриска, а се празнува на 7ми Ноември. Ако ги споредиш и двата, ние на потполно ист ден го празнуваме Божиќ на пример - затоа што и по едниот и по другиот календар тоа е 25-ти Декември. А Велигден се разликува секоја година, затоа што се брои на различен начин (некој поупатен нека објасни за тоа броење, да не пребарувам сега како одеше). Но - сите останати празници се на ист ден, разликата е во календарот.
Календарите немаат врска со верата, поскоро имаат со астро-физиката.

Изменето од zidarski - 22.Април.2008 во 23:54
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 00:16
Aha, tuka lezel zajakot...
Blagodaram....

Inaku imam citano, deka razlika ima i vo ispovedot.
Neli katolickite svestenici mozat da ti gi prostat grevoite, bidejki poseduvaat nesto kako "sef" od kade ja vadat proskata i sl. (ne sum bas sigurna, odamna ja citav taa kniga).
A kolku sto znam kaj pravoslavcite nema nesto kako ispoved i prostuvanje...(ili ima ) .
Ne sum tocno sigurna za detalite, no znam deka ima nekoja razlika vo ispovedta.
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
gospel Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Април.2008
Поени: 405
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 00:24
Формула за пресметување на празникот Велигден во Православната црква:

Велигден спаѓа во оние Христијански празници што не го менуваат денот во кој се слават (недела)туку датумот.
Според правилата за определување на датумот на Велигден, тој секогаш паѓа по првата пролетна рамноденица, по првата месечина. Никако не смее да се совпадне со еврејскиот празник Пасха, ниту да биде пред него.
Евреите инаку ја славеле еврејската Пасха на 14-тиот ден од месецот Нисан, седмиот месец според нивниот календар, а одговара на нашиот Март, Април, на почетокот на пролетта.
Ова општо правило за одредување на датумот на Велигден е установено во 526 год. за да можат сите Христијански народи да го слават во еден ден и во еден глас да ги кажат своите молитви.
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 00:26
Za posretsvoto sto e prisutno kaj katolickite svestenici imase ubavo objasnato Evangelos vo eden post, deka toa nema nikakva vrska so cistoto Hristijanstvo, i deka nema nitu eden stih od Biblijata sto nagovestuva na toa.

Zidarski zosto koga se znaaat pricinite za razlikite vo praznuvanjeto, zosto ne se popravat pa da se slavi po eden kalendar i Bozic primer da padza vo isti den? zosto sekogas od dvete strani se  insistira na nivniot stav kako verodostoen?

ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 00:39
Абе што сте се фатиле за ова датумиве за Божиќ, Велигден и сл. некој од страна да чита ќе си помисли дека тоа е единствената разлика меѓу православниве и католициве. Јас еднаш држев говор/предавање на оваа тема и од саат време зборење, одвај 2мин потрошив на датумиве. Какви датму, дај Боже тоа да беше разликата - одма ќе се средеа, туку има поголеми разлики, во теологијата, во некои доктрини, во организацијата, во структурата, во политиката, во изворот на догмите, различни преемства, различни светци, признаваат различни вселенски собори, различни "свети отци" итн. Ме мрзи да пишувам сега, ако има некој заинтересиран, нека ми пише е-маил по Лична Порака па кога ќе имам време и воља ќе начкрабам нешто и ќе му/и пратам среќа

Бај д веј, Аџија имаше еднаш отворено една тема "Православие, Католицизам и Изворно Христијанство", не знам дали уште постои темата, но ако постои, таму можете да најдете некои информации на оваа тема.
Поздрав!
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 00:46
fala Ev.
Ama za nas koi nemaat mnogu poznavanje za pravoslavieto i katolicizmot, prvo datumite ni pagaat vo oci.
Aj ke ja pobaram temata....
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 00:50
Неможам да ја најдам темата....
Ај ако не те мрзи, напиши ни, ете најсуштинските разлики.Ама кога ке можеш.
Бидејки знаем дека постојат.
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,486 секунди.