Разлика помеѓу православните и католиците
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=13318
Датум на принтање: 28.Ноември.2024 во 08:04 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Разлика помеѓу православните и католиците
Постирано од: Noor4ever
Наслов: Разлика помеѓу православните и католиците
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 22:13
me intreseria edna rabota mozat da mi odgovaraat samo hristijanite: koja e razlikata pomegu pravoslavnite hristijani i katolicite?Kolku sto znam jas pravoslavnite se krstat od desna strana, dodeka katolicite od leva strana sto znaecenje ima ovaa, koga i ednite i drugite se hristijani, zosto nemate isti praznici na primer Velikden, Bozik itn?Sto e sustinskata razlika?
Vi blagodaram na odgovorot.
Pozdrav
|
Коментари:
Постирано од: trebo.r.a
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 23:08
da beshe temava za muslimanite dosega ce imashe eden kup odgovori ili podprashanja ama kogase odnesuva za nivnite veri ushte doolgo ce cekame na bilo kakov odgovor od nivna strana
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 19.Април.2008 во 16:23
razlikata e takva kakva sto e razlikata na belite drobovi.
od kade deka nema isti praznici? I Bozik i Veligden go slavat i ednite i drugite samo na drugi datumi.
ona sto najveke gi razlikuva ovie dve veri e razlicnoto tolkuvanej na potekloto na Svetiot Duh i dogmata za nepogresivosta na papata.
bitni razliki okolu ucenjeto nema, razlikite se poveke od " politicki " karakter
|
Постирано од: gospel
Датум на внесување: 19.Април.2008 во 17:04
Нај битната разлика се прави за тоа кој да ги држи парите.Тоа кулминираше во 1054 год. кога дојде до раскол на црквата која што до тогаш се нарекуваше само христијанска црква. 1054 год позната како раскол помеѓу запад и исток или наречено ШИЗМА, дојде заради признавање на папата и неговата непогрешивост, што во основа тоа е небиблиски.
Другата работа се вика FILIQUE, или од каде произлегува светиот дух.
Католиците тврдат дека светиот дух произлегува од Отецот и Синот Исус Христос, а православните дека светиот дух произлегува само од Отецот, а не и од синот.
Мое мислење е дека расколот се случи заради власт, кој на кого да му биде потчинет.
И тоа не е Библиски, затоа што Исус кога им ги миеше нозете на апостолите им рече, поголемиот да му служи на помалиот. Со тоа сакаше да ни каже дека не треба да се стремиме да бидеме служени, туку секогаш да служиме.
Со почит, Госпел.
|
Постирано од: Omer El Faruk
Датум на внесување: 20.Април.2008 во 17:39
Разликата е што едните не ги признаваат на другите. А ЗОШТО?
------------- I LOVE ISLAM
|
Датум на внесување: 20.Април.2008 во 17:43
butel2 напиша:
od kade deka nema isti praznici? I Bozik i Veligden go slavat i ednite i drugite samo na drugi datumi.
ona sto najveke gi razlikuva ovie dve veri e razlicnoto tolkuvanej na potekloto na Svetiot Duh i dogmata za nepogresivosta na papata.
bitni razliki okolu ucenjeto nema, razlikite se poveke od " politicki " karakter |
Зарем ти не беше атеист? Гледам дека доста си упатена во оваа проблематика,и мило мие. Е,сега кога сум веќе тука да те прашам:Која е разликата во овие две вери во толкувањето за потеклото на Светиот Дух?
|
Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 18:38
тоа не се две вери..тоа се само како гранки на дрвото што се вели иако јас не го подржувам католизмот. без навреда на никому ова е мое мислење значи. инаку верувам дека Бутел само знае што е тоа а е атеист.
------------- Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 18:43
Duri se pobliski otkolku sunite i shiite. Neka bidam popraven od nekoj poupaten dokolku gresham.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: Halid ibn Velid
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 18:44
Messenger напиша:
Duri se pobliski otkolku sunite i shiite. Neka bidam popraven od nekoj poupaten dokolku gresham. |
А,кои се тоа сунити и шиити!?
Малку ова нејасно ми е !
------------- Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 18:47
Messenger напиша:
Duri se pobliski otkolku sunite i shiite. Neka bidam popraven od nekoj poupaten dokolku gresham. |
Хмммммм....ај да не ја расипувам темава.
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 18:48
оваа тема не се расипува видиш ја како си прашувам шо не знам
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 18:51
blueprayer напиша:
оваа тема не се расипува видиш ја како си прашувам шо не знам
|
Аха. Според тебе и твоето православно верување дали Католиците се заблудени во своето коментирање и практикување на христијанството?
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 18:52
па така некако..ама не знам дали да си кажам не сакам да навредам некого
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 18:54
blueprayer напиша:
па така некако..ама не знам дали да си кажам не сакам да навредам некого
|
Ок,потполно те разбирам.Инаку затоа и реков,ај да не ја расипувам темава.
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 18:54
а ја со коментарот ја утнав темата..мислев во разговори општо сме
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 18:58
blueprayer напиша:
а ја со коментарот ја утнав темата..мислев во разговори општо сме
|
Нема што,денеска си многу јака.
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 18:58
ај да не расипуваме тема
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 19:00
Ок.
|
Постирано од: nikita
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 19:12
pa mislam deka nema nekoi golemi razliki,praznicite se isti,samo na razli4ni datumi gi proslavuvame,oni obi4no nekolku nedeli pred nas...
------------- She sells seashells by the seashore...
|
Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 23:05
Da de da, taman rabota , razlikata e SAMO vo datumite.....
Ednite smetaat deka na toj darum voskresnal Isus, a drugite smetaat deka NE E TOCNO, tuku e tri nedeli porano.....
Ednite smetaat deka se rodil na odreden datum, drugite povtorno smetaat deka toa e porano....
LELE KOLKU MALA RAZLIKA,SAMO VO DENOVITE KOGA SE RODIL I VOSKRERANAL VASIOT SPASITEL....navistina ne e nisto posebno..............
Uf more..........
------------- PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 23:08
хахахахахаххахах
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 23:52
Разликата во датумите нема никаква врска со верските регулативи. Воопшто. Разликата се јавува затоа што во времето на папата Грегориј, е утврдено дека календарот кој се користи во моментот, не е баш најточен од астрономски аспект и дека заостанува. Не само, ами е утврдено дека како што проаѓа времето, толку поголема ќе станува разликата меѓу вистинските астрономски мерки и тоа што се користи во моментот (тогаш и тие го користеле Јулијанскиот календар). Затоа - западниот свет, решава да го смени календарот и буквално брише 2 недели од таа година во која се прави промената. Православниот, бидејќи во тоа време под разни влијанија, империи и слично, го задржува стариот календар. Некои православни земји, многу подоцна го имаат прифатено Грегоријанскиот календар - како на пример Бугарија, Романија, Грција, некои го задржуваат. Останатите земји, како световен календар го имаат прифатено Грегоријанскиот, а како црковен Јулијанскиот. Пример - Октомвриската револуција се случила на 25 Октомври по Јулијански календар, но тоа е по денешни критериуми 7ми Ноември. Затоа се вика Октомвриска, а се празнува на 7ми Ноември. Ако ги споредиш и двата, ние на потполно ист ден го празнуваме Божиќ на пример - затоа што и по едниот и по другиот календар тоа е 25-ти Декември. А Велигден се разликува секоја година, затоа што се брои на различен начин (некој поупатен нека објасни за тоа броење, да не пребарувам сега како одеше). Но - сите останати празници се на ист ден, разликата е во календарот.
Календарите немаат врска со верата, поскоро имаат со астро-физиката.
|
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 00:16
Aha, tuka lezel zajakot...
Blagodaram....
Inaku imam citano, deka razlika ima i vo ispovedot.
Neli katolickite svestenici mozat da ti gi prostat grevoite, bidejki poseduvaat nesto kako "sef" od kade ja vadat proskata i sl. (ne sum bas sigurna, odamna ja citav taa kniga).
A kolku sto znam kaj pravoslavcite nema nesto kako ispoved i prostuvanje...(ili ima ) .
Ne sum tocno sigurna za detalite, no znam deka ima nekoja razlika vo ispovedta.
|
Постирано од: gospel
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 00:24
Формула за пресметување на празникот Велигден во Православната црква:
Велигден спаѓа во оние Христијански празници што не го менуваат денот во кој се слават (недела)туку датумот.
Според правилата за определување на датумот на Велигден, тој секогаш паѓа по првата пролетна рамноденица, по првата месечина. Никако не смее да се совпадне со еврејскиот празник Пасха, ниту да биде пред него.
Евреите инаку ја славеле еврејската Пасха на 14-тиот ден од месецот Нисан, седмиот месец според нивниот календар, а одговара на нашиот Март, Април, на почетокот на пролетта.
Ова општо правило за одредување на датумот на Велигден е установено во 526 год. за да можат сите Христијански народи да го слават во еден ден и во еден глас да ги кажат своите молитви.
|
Постирано од: muhadzir
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 00:26
Za posretsvoto sto e prisutno kaj katolickite svestenici imase ubavo objasnato Evangelos vo eden post, deka toa nema nikakva vrska so cistoto Hristijanstvo, i deka nema nitu eden stih od Biblijata sto nagovestuva na toa.
Zidarski zosto koga se znaaat pricinite za razlikite vo praznuvanjeto, zosto ne se popravat pa da se slavi po eden kalendar i Bozic primer da padza vo isti den? zosto sekogas od dvete strani se insistira na nivniot stav kako verodostoen?
------------- ISLAM VJERA ISTINE
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 00:39
Абе што сте се фатиле за ова датумиве за Божиќ, Велигден и сл. некој од страна да чита ќе си помисли дека тоа е единствената разлика меѓу православниве и католициве. Јас еднаш држев говор/предавање на оваа тема и од саат време зборење, одвај 2мин потрошив на датумиве. Какви датму, дај Боже тоа да беше разликата - одма ќе се средеа, туку има поголеми разлики, во теологијата, во некои доктрини, во организацијата, во структурата, во политиката, во изворот на догмите, различни преемства, различни светци, признаваат различни вселенски собори, различни "свети отци" итн. Ме мрзи да пишувам сега, ако има некој заинтересиран, нека ми пише е-маил по Лична Порака па кога ќе имам време и воља ќе начкрабам нешто и ќе му/и пратам
Бај д веј, Аџија имаше еднаш отворено една тема "Православие, Католицизам и Изворно Христијанство", не знам дали уште постои темата, но ако постои, таму можете да најдете некои информации на оваа тема.
Поздрав!
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 00:46
fala Ev.
Ama za nas koi nemaat mnogu poznavanje za pravoslavieto i katolicizmot, prvo datumite ni pagaat vo oci.
Aj ke ja pobaram temata....
|
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 00:50
Неможам да ја најдам темата....
Ај ако не те мрзи, напиши ни, ете најсуштинските разлики.Ама кога ке можеш.
Бидејки знаем дека постојат.
|
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 11:39
Omer El Faruk напиша:
butel2 напиша:
bitni razliki okolu ucenjeto nema, razlikite se poveke od " politicki " karakter |
Зарем ти не беше атеист? Гледам дека доста си упатена во оваа проблематика,и мило мие. Е,сега кога сум веќе тука да те прашам:Која е разликата во овие две вери во толкувањето за потеклото на Светиот Дух? |
Pravoslavieto veli deka Svetiot duh poteknuva samo od Otecot , a katolicizmot deka poteknuva i od Otecot i od Sinot.
Inaku jes ke bidam ateist sigurno do krajot na zivotot, samo dobro e koga i nekoj od vas sto ne pravi nepismeni , ke vidi deka sepak ne sme apla nepismeni...
pozdrav
|
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 12:51
butel2 напиша:
Omer El Faruk напиша:
butel2 напиша:
Зарем ти не беше атеист? Гледам дека доста си упатена во оваа проблематика,и мило мие. Е,сега кога сум веќе тука да те прашам:Која е разликата во овие две вери во толкувањето за потеклото на Светиот Дух? |
Pravoslavieto veli deka Svetiot duh poteknuva samo od Otecot , a katolicizmot deka poteknuva i od Otecot i od Sinot.
Inaku jes ke bidam ateist sigurno do krajot na zivotot, samo dobro e koga i nekoj od vas sto ne pravi nepismeni , ke vidi deka sepak ne sme apla nepismeni...
pozdrav | Еве по незнам кој пат се повторува она што од секогаш не сум можел да го разберам.Светиот Дух потекнува од Отецот,светиот дух потекнува од отецот и синот,светиот дух........манџа со повеќе зачини.Бог е еден а не тројца,и во иднина не обидувајте се да ме убедувате дека Светиот дух,Отецот и синот се Бог,зошто 1000 пати ми докажавте дека зборувате за 3 различни личности.
Нема да коментирам околу твојата писменост,ќе ти речам само БЛАГОДАРАМ.
|
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 13:09
Cesto pati od hristijani imam slusnato deka BOG e ISUS, SINOT e PAk ISUS, Me intresira koj e BOG koj e SIN,
Pozdrav
|
Постирано од: nikita
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 14:13
Noor4ever напиша:
Cesto pati od hristijani imam slusnato deka BOG e ISUS, SINOT e PAk ISUS, Me intresira koj e BOG koj e SIN,
Pozdrav |
isus e negov sin,sinot bozji!
------------- She sells seashells by the seashore...
|
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 14:25
nikita напиша:
Noor4ever напиша:
Pozdrav |
isus e negov sin,sinot bozji! |
Значи Исус не е Бог?
|
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 14:28
Omer El Faruk напиша:
nikita напиша:
Noor4ever напиша:
Pozdrav |
Значи Исус не е Бог? |
Ne e.....
|
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 17:01
Еве по незнам кој пат се повторува она што од секогаш не сум можел да го разберам.Светиот Дух потекнува од Отецот,светиот дух потекнува од отецот и синот,светиот дух........манџа со повеќе зачини.Бог е еден а не тројца,и во иднина не обидувајте се да ме убедувате дека Светиот дух,Отецот и синот се Бог,зошто 1000 пати ми докажавте дека зборувате за 3 различни личности.
-------------------------------------------------------
i religiite se kako politickite partii.... se e interes i borba za vlast i nadmok
|
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 17:22
Мухадзир - кога даваш таква констатација, те молам имај респект и пиши дека е тоа така според Исламот! Инаку, може да се толкува како навреда кон Христијаните!
|
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 18:58
zidarski напиша:
Мухадзир - кога даваш таква констатација, те молам имај респект и пиши дека е тоа така според Исламот! Инаку, може да се толкува како навреда кон Христијаните! |
Исус не е Бог туку Божји син-според Јеховините Сведоци.
|
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 19:31
zidarski напиша:
Мухадзир - кога даваш таква констатација, те молам имај респект и пиши дека е тоа така според Исламот! Инаку, може да се толкува како навреда кон Христијаните! |
Ne e Bog. Spored Islamot Isus a.s. e Bozji Pratenik, kako sto se Abraham a.s., Ishmail a.s., Mojsej a.s. i Muhammed a.s.
|
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 12:05
nikita напиша:
Noor4ever напиша:
Pozdrav |
Sopred ova sto go kaza proizleguva deka te citiram:Isus e sin na BOG a ne e BOG
Pa na http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=3972 kade sto clenovi od hristijanskata veroispoved iznesuvat dokazi deka Isus e BOG, sega koja e pravata vistina?Dali e Bog, sin ili?
Izgleda ni vie ne ja znaete pravata vistina.
Pozdrav
|
Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 12:10
Abe zarem ne znaete da odelite monoteizam od anticka mitologija?
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 17:01
Даија, малку повнимателно со такви изјави!
|
Постирано од: Al_Masih_Qam
Датум на внесување: 25.Мај.2008 во 00:40
Serioznite razliki se mnogubrojni. Krstenjeto so leva ili desna raka i rasporedot na praznicite se prasanje na tradicii i ne se sustinski razliki. Edna od najvaznite razliki e nacinot na koj Crkvata treba da bide uredena i da funkcionira. Vo pravoslavieto najvisokoto telo vo Crkvata e Soborot na episkopite. Vo rimokatolicizmot najvisoka instanca e papata, koj e nad soborot. Spored pravoslavnite takvo nesto e neprifatlivo, bidejki nad soborot moze da bide samo Hristos.
------------- AL MASIH QAM! HAQQAN QAM!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС БОГ!
|
Постирано од: Паланчански
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 06:14
Разлика...
Па кај едните е поп, а кај другите вратар. И двајцата го лажат народот...
------------- Не знаев што е среќа, додека не се оженив. Но сега веќе е доцна.
|
Постирано од: kultuzin
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 11:54
Katolickata i pravoslavnata crkva se edno te isto, za zal 1054 hristijanskata crkva mislam poradi borba za vlas se podeluva na istocno i zapadno krilo, so tek na vremeto poradi reformite najmnogu vo katolickata crkva razlikit se zgolemile.
Moj stav e deka ovie razliki kako sto se stvorile treba da se najde nacin kako da isceznat.
Jas sum pravoslaven Makedonec megutoa ne mi se sviga sto pravoslavnite crkvi se podeleni i maksimalno politizirani od taa strana mozenbi ne e vo red sto papata se smeta za bezgresen megutoa so ova e obezbedeno vodene na vernicite od eden centar a katolicite s eprepoznavat po toa sto se katoloici a ne po toa od koja drzava doagat.
Za zal Bartolomej vo Istambul e samo figura i nema nikakva vlast vrz pravoslavniot svet.
A toa sto i se slucuva na MAKEDONSKATA CRKVA od strana na Srpskata ,Grckata i Bugarskata a i sto taka na Ukrainskata od strana na Ruskata pokazuva kolku rabotite ne se namesto vo pravoslavieto i kolku ima politika vo verata sto e navistina absurd.
Za sreka MAKEDONSKATA PRAVOSLAVNA CRKVA E VO CELOST PODRZANA OD KATOLICKATA,
Македонија му оддаде почит на св. Кирил
Папата Бенедикт се интересирал за проблемот со името и за зачленувањето во НАТО и во ЕУ
РИМ - Премиерот Никола Груевски, кој ја предводеше државната делегација на чествувањето на св. Кирил во Рим, во саботата имаше средба со папата Бенедикт Шеснаесетти и со монсињор Доминик Мамберти, државен секретар при Светиот стол.
„Со папата разговаравме за темата која сега е најактуелна во Македонија. Многу го интересираше проблемот што го имаме со името, нашиот пат за зачленување во НАТО, зачленување во Европската унија. Му кажав неколку детали и нашите проблеми со тоа прашање. Се разбира, од Ватикан и порано, а и сега имаме поддршка“, изјави Груевски по средбата.
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 14:21
kultuzin напиша:
Za sreka MAKEDONSKATA PRAVOSLAVNA CRKVA E VO CELOST PODRZANA OD KATOLICKATA
|
Sto mislish, zoshto e toa taka ?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: kultuzin
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 14:58
Messenger напиша:
kultuzin напиша:
Za sreka MAKEDONSKATA PRAVOSLAVNA CRKVA E VO CELOST PODRZANA OD KATOLICKATA
|
Sto mislish, zoshto e toa taka ? |
Iskreno nemam tocni informacii koi se pricinite za ovaa podrska na katolickata crkva.
Bi procital so zadovolstvo ako nekoj poveke znae vo vrska so ovaa neka napise.
Mozebi imat vrska MAKEDONSKITE SVETCI, kako Kiril i Metodij, Naum i Kliment Ohridski, samiot grad Ohrid od kade pocnuva Hristijanizacijata na ovoj del na Evropa, mozebi i poradi MAJKA TREZA.
Neznam navistina ovie se samo predpostavki.
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 16:30
jas gledam samo edna ochigledna razlika,...ednite stojat,...a,drugite sedat,....po crkvite!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: only_me
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 20:21
butel2 напиша:
Ne e vistina. Podobro bi bilo da se kaze pogresnoto tolkuvanje kaj pravoslavnite na Filoque...koj vo nikoj slucaj ne podrazbira podredenost..ama toa nasite svesteni lica treba malce da go prodlabocat vo svoite studii pa togas se ke im e jasno...
|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 20:27
brza напиша:
jas gledam samo edna ochigledna razlika,...ednite stojat,...a,drugite sedat,....po crkvite!
| Toa ne e nekoja razlika....a dodeka se sedi neli moze da se moli_?
|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 20:31
butel2 напиша:
Еве по незнам кој пат се повторува она што од секогаш не сум можел да го разберам.Светиот Дух потекнува од Отецот,светиот дух потекнува од отецот и синот,светиот дух........манџа со повеќе зачини.Бог е еден а не тројца,и во иднина не обидувајте се да ме убедувате дека Светиот дух,Отецот и синот се Бог,зошто 1000 пати ми докажавте дека зборувате за 3 различни личности.
i religiite se kako politickite partii.... se e interes i borba za vlast i nadmok | Da ne znaev deka si porasnata vo Juga, ke se cudev od kade toj zaklucok, no nese sekiraj te sfakam....
|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 23:10
only_me напиша:
butel2 напиша:
i religiite se kako politickite partii.... se e interes i borba za vlast i nadmok | Da ne znaev deka si porasnata vo Juga, ke se cudev od kade toj zaklucok, no nese sekiraj te sfakam.... |
cudi se, ne se cudi... tvoj problem , a mene zaobikoli me
|
Датум на внесување: 28.Мај.2008 во 18:45
Zaso butelce? neli smeam da diskutiram so tebe? Ili moite teorii se tolku posilni i poosnovani od tvoite, iako sum so nekomunisticki sfakanja, pa ednostavno ti e strav da diskutirame?
Nese sekiraj, imam jas trpelivost za toa...dokolku sakas, mozeme zaedno da izlezime na videlina:D od mrakot sto go ima staveno komunizmot vrz mnogu raboti pa za zal i vrz religijata....
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 09:10
ne, tyuku tvojot nacin na diskutiranje, cinizam, navredi i se taka vo toj stil ne mi se dopagjaat. slobodno diskutiraj ti za toa sto jas go pisuvam , no zabeleskite kon mojata licnost zacuvaj si gi za sebe.
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 20:05
Nema razlika site sme hristijani....
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 22:50
Паланчански напиша:
Разлика...
Па кај едните е поп, а кај другите вратар. И двајцата го лажат народот... |
Абе не е дека нема разлика. Не е решението ѓубрето да го сметеме под тепих. Да немаше разлика, немаше да има дијалог меѓу православните и римокатолиците околу спорните прашања.
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 22:58
only_me напиша:
butel2 напиша:
Ne e vistina. Podobro bi bilo da se kaze pogresnoto tolkuvanje kaj pravoslavnite na Filoque...koj vo nikoj slucaj ne podrazbira podredenost..ama toa nasite svesteni lica treba malce da go prodlabocat vo svoite studii pa togas se ke im e jasno... |
Ако толку се разбираш, тогаш образложи каде се состои „pogresnoto tolkuvanje kaj pravoslavnite na Filoque“.
За погорниот коментар - прашањето за Filoque ниту е единственото, а уште помалку е најважното прашање. Доста е сложено и не верувам дека некој на форумов ќе види посебен аир ако фатиме да го разглабаме и одговараме.
Пишав погоре за сериозните разлики помеѓу РКЦ и ПЦ и на кратко тоа е тоа.
|
|