|
ШЕРИЈАТ - каде се споменува? |
Внеси реплика | страница <1234 15> |
Автор | |
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I neshto drugo me interesira... ne znam dali potpolno pripagja na temava, no ne gledam druga koja bi bila posoodvetna.
Razbiram deka vo sherijatskite drzhavi (mislam deka denes postojat dve ili tri od niv) se zhivee spored zakonot na k*ranot i deka drzhavnoto ureduvanje e vo unison so nego. Sega, imav prilika da gledam dokumentaren film za Saudi Arabija koj mi beshe interesen bidejki navleze vo nekoi raboti koi se povrzani so sekojdnevniot zhivot na saudijcite.
Onoa sto mozhev da naucham od tamu beshe deka zhenite moraat da se pokrieni vo crna obleka bukvalno od glava do petti koga izleguvaat nadvor. Mozhat da im se vidat samo ochite. Doma mozhat da bidat otkrieni samo pred decata, mazhot, tatkoto na mazhot, roditelite na zhenata i se razbira pred ostanati zheni kako nea. Koga imaat gosti, zhenite sedat i jadat posebno od mazhite. Imashe prikazhano edna mala fabrika kade rabotat i zheni (inaku imalo vraboteno samo okolu 5% od zhenite vo Saudi Arabija) i tie bea kompletno oddeleni od mazhite. Megju niv nema nikakov kontakt.
Istovremeno beshe pokazhan i eden od princovite vo Rijad, bilioner koj ima nekolku golemi biznisi i vlozhuva pari nasekade niz svetot. Vo intervjuto so nego toj reche deka negovata politika e da vrabotuva zheni iskluchivo so fakultetska naobrazba, saudijki koi prakticiraat islam i koi zboruvaat angliski jazik. Onoa sto beshe za mene najinteresno beshe faktot deka toj bara od niv da se oblekuvaat evropski i da bidat otkrieni kako i mazhite. Da go dokazhi toa, toj vikna desetina zheni od kancelariite okolu nego i gi pretstavi pred kamerite. Onoa sto mi svrte vnimanie beshe negovoto objasnuvanje oti toa sto pravi toj ne e voopshto protiv Islamot. Nekolku pati potencirashe deka seto onoa sto sproveduva vo biznisot e vo dogovor so celata negova saudijska familija i deka nikogash ne bi dozvolile da se sudrat so islamskite zakoni. Na krajot, pokazhuvajki ja zhenata koja e pilot na negoviot privaten avion, potencirashe deka modernizacija na drzhavata mozhe da ima bez da se pravat konflikti so islamskite pogledi na zhiveenje. Toj reche deka zhenite sto rabotat kaj nego se pokrivaat samo koga odat na religioznata molitva. Na prashanjeto kako na toa gleda religioznata policija vo Saudi Arabija, toj odgovori deka do togash nemal nikakov problem so nea .
Averoes, me interesira dali ovie raboti sto gi nauchiv i sto gi navedov se samo del od Islamot ili vo niv isto taka ima isprepleteno i razni obichai. Ako princov veli deka nema protivrechnosti so K*ranot koga bara od zhenite sto rabotat so nego da se oblekuvaat i da izgledaat kako sekoja druga zhena od bilo koja religija i koga potencira deka ne gleda nikakov problem so verskata policija, dali toa znachi deka sherijatot sepak ne e nekakva kruta struktura koja mora da se prati po sekoja cena i deka sepak ima poveke do negovoto interpretiranje otkolku sto ima konkretni zakoni i pravila za site priliki?
Pred da zavrsham, samo da spomnam deka imam uslovi da pratam arapski televiziski programi preku satelit i osven Saudijskite i Iranskite voditelki, nitu edna druga nemam videno so shamija na glava. Site se oblecheni mnogu elegantno i imaat moshne atraktivni frizuri i shminki. Изменето од Messenger - 16.Јануари.2008 во 20:02 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Averoes
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 07.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 299 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Prasanjeto ne se odnesuva na Serijatot ,tuku na Fikh koe e nesto poopsirno od Serijat ,koe go regulira sekojdnevnoto odnesuvanje na lugeto ,opstestvenite i individualnite .Samoto prasanje ,dali zenata treba da se pokrie ,e prasanje od oblasta na Fikh_ot (Braka muslimani ,popravete me ,ako nesto zgresam).Da kazes deka zenata ne treba da se pokrie ,togas si kazal nesto koe se protivreci so naredbite dadeni od strana na Semokniot ALLAH ,i apsolutno e neosnovano i neprifatlivo i ne znam kako covekot velel deka "ne se protivreci so Islamot",no ako covekot (koj go spomna) mislel na toa deka Zenata treba da ja pokrie glavata ,no ne i liceto ,togas apsolutno se soglasuvam so toa .I jas smetam deka Zenata e dovolno da ja pokrie glavata ,no ne i liceto ,imeno toa e praktika vo poveketo Muslimanski zemji .Vo Arapskite televizii mozes da vidis zeni voditelki koi ne se pokrieni ,no ne i vo Iranskite Mediumi .Sum na mislenjeto deka pokrivkata na zenata ne i smeta vo vrsenjeto na nejzinite obrvski ,pa makar bila i pilotka.Imeno ,jas ne gi zemam za primer tie Arapi ,bidejki stvarno tie se izlezeni od kolosek ,morav da ti dadam odgovor bidejki se smetav za obvrzen toa da go naprava ,inace koga ke se spomnat Saudijcite i S.Arabija ,stvarno mnogu se nerviram ,gledajki gi nivnite gluposti,no kako sto kazav ,jas sepak moram da odgovoram za prasanje koj se dostaveni do mene ili pak se custvuvam dolzen da odgovoram.Pozdrav |
|
NE POSTOJAT LUDI LUGE, TUKU SAMO TAKVI, KOI NE SE VO POTPOLNOST SFATENI OD OSTANATITE !
|
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Averoes - koja zemja bi mozhela da se zeme za primer kade "najdostojno" se sledi Sherijatot? Kolku shto znam nema niedna vo koja da e apsolutno, no koja mozhe da bide primer za neshto priblizhno do toa shto bi trebalo da bide...? Zboruvam na drzhavno nivo.
|
|
Sahih Bukhari
Сениор Регистриран: 05.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 389 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
k*ranot e deciden vo pogledot na Hidzapot (nacinot na oblekuvanje kaj zenata i mazot)
Zenata treba da bide celosno pokriena so obleka koja nema da i gi ocrtuva delovite na teloto, bojata nema nikakva vrska, toa e odluka na doticnata osoba osven liceto, dlankite od racete i nozete do gluzdovi. Koga sudite za Islamot prashuvajtego k*ranot, a ne islamskite zemji, nikoj nema da vi rece deka zemjite vo koi vladee sherijat se bezgreshni, k*ranot e bezgreshen, i govorot na Muhammed s.a.v.s A vo zemjite kade vladee sherijat sekako deka e mozno da ima i nepravda i siluvanje i krazba, no toa e svedeno na minimum, zemji so najmal broj na silivanja, alkoholicari narkomani i tn. se zemjite vo koi vladee sherijat. Da vi sporedam edna rabota od Biblijata vo koja se veli deka: Ako zenata ne saka da ja pokrie svojata glava(Shamija znaci) togash nejze treba da i se oshisha celata kosa, keljava da bide taa zena, bideeki ne go sledi bozjiot zakon. Pa sega npravedno bi bilo da sudime za ova spored zenite vo Makedonija, od koi 99% ne nosat shamija, i da kazeme deka Hristijanstvoto ili biblijata e greshna... Biblijata go dala toj zakon a lugeto se tie koi ne go pocituvaat, pa im sudime na lugeto spored toj zakon a ne na Biblijata. |
|
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
|
|
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zidarski:nema niedna zemja koja 100% go implementira seriatot.(mislam od prakticna primena).
Zatoa i ce pisuvam za ova posebna tema,posto site ja preskoknavme osnovata,a otidovme od sredinata nagore. Ednostavno nekoi raboti mora poprecizno i pokoncizno da se objasnata,za da se ima podobra pretstava.Vaka ne odi. |
|
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Prashav za zemja chisto kako primer, znam deka nikade ne se sledi 100% kako shto treba. Me interesira kako izgleda drzhavnoto ureduvanje vo zemja koja se smeta kako najblizka do ispolnuvanje na Sherijatot, zatoa kazhete nekoja konkretna, da dobieme pretstava.
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bravo be altan,koga ukazuvas na sustinskite nesta!Sosema se soglasuvam so tebe.Zatoa i najaviv deka ce pisuvam tema za seriatot,posto ocigledno ovde se preskoknuvaat nekoi raboti.Ne trgnavme od pojdovnata tocka. |
|
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eve Saudiska Arabija,no samo vo dva grada: Mekka i Medina.
|
|
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I edno prashanje... sosema seriozno...
Ako pogolemiot del muslimani smetaat deka edinstveno pravedno se zhivee spored Sherijatot, i ako se navistina tolku oddadeni i posveteni na k*ranot za da smetaat deka samo tamu mozhe da ima vistina i pravednost i edinstven mozhen nachin na zhiveenje - zoshto togash nema zemja vo koja da ima vistinski Sherijat?! Ima mnogu zemji vo koi ima rechisi apsolutno mnozinstvo muslimansko naselenie, no nema zemja vo koja da se sledi Sherijatot do kraj... Nekoj mozhe li da objasni...? |
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mozam jas i toa mnogu lesno i mnogu ednostavno.
Zatoa sto ne se pocituva Islamot celosno. Zadovolen? |
|
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dobro efendija - toa znachi li deka mnozinstvoto muslimani ne go pochituvaat Islamot celosno?!
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sahih, ne sudev i ne mu poresuduvav nikomu koga go navedov onoa sto go vidov. Navistina ne me interesira koj kako se oblekuva. Eve i kaj mene tuka ima muslimanki koi se pokrieni od glava do peti iako toa drzhavata ne go bara od niv kako sto go bara i kontrolira verskata policija vo Saudi Arabija. Ako taka sakaat da se oblekuvaat, neka se oblekuvaat - toa si e nivno pravo. Samo prashav dali tie neshta navistina se del od zakonot na drzhavata spored k*ranot ili se samo interpretracii koi podocna se usvoeni kako zakoni bidejki se vo duhot so k*ranot. Sepak tuka za mene ima golema razlika.
Ova go prashuvav tokmu poradi faktot sto toj princ bukvalno me stavi nadvor od kolosek posle seto onoa sto go vidov pred nego. Kako sto veke rekov, isto taka mozham sekojdnevno da gledam muslimanski televiziski programi preku koi neodbeglivo e da se zabelezhi deka site muslimanki ne odat celosno pokrieni, site ne nosat shamii, a skoro site se prekrasno nashminkani (ova ne go velam kako kritika, tuku naprotiv).
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bas sprotivnoto,malcinstvoto muslimani,na celo so nivnite vladari.Inshallah ce dojde denot da se smenat od na vlasta.I da sednat pravedni ludje,ludje koi celosno ce go implementiraat islamskiot sheriat za dobrobit na celoto covestvo,a ne nekoi americki slugi i podanici. |
|
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ako mnozinstvoto go sledi, togash zoshto nema takvo upravuvanje nikade? (osven Iran, koe kako shto velite ima drugi pak problemi odnosno Islamot)
Zarem na lugjeto, ako se mnozinstvoto, ne im prechi toa shto ne se zhivee taka kako shto treba i ne pravat nishto za da go vovedat toj nachin na zhivot na oficijalno nivo? |
|
Внеси реплика | страница <1234 15> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |