IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Етичко-моралните норми и хомосексуалноста
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Етичко-моралните норми и хомосексуалноста

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
IQ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Darling

Регистриран: 11.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 12382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај IQ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 13:45
aman bre so ovie homoseksulaci OTEKOVTE!!!!
dajte nekoja druga tema da mu se nevidi, celo vreme za toa zborite!
Кон врв
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 14:19
Ако тие се задоволни од таквиот живот зошто да ги разубедувам во спротивно. Право на личен избор.
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
doriangray Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Опсесивен компулсивец

Регистриран: 03.Јануари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1460
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај doriangray Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 16:12
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

So drugi zborovi, dokolku sakash da bidesh chlen vo edno opshtestvo ne mora da veruvash vo opshtoprifatenite principi na zhiveenje i opshtenje, no respektiraj gi. Ako toa go saka mnozinstvoto, togash najdemokratski e istoto da bide prifateno od site. Toa ne te obvrzuva da veruvash i da se slozhuvash so mnozinstvoto, no kako chlen na zaednicata te obvrzuva da go pochituvash.
Одлично кажано. Почитувај за да бидеш почитуван. Колку што знам, хомосексуалците, барем јас, немаат ништо против хетеросексуалците, така што и хетеросексуалците треба да не` почитуваат.
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Sto ke pravish privatno, dokolku ne povreduvash nikogo vo nikoj smisol, toa e tvoja rabota.
Е ова е она кон што претендирав. Гледам дека има уште луѓе, кои можат да гледаат пообјективно на работите. Хомосексуалците, не повредуваат никого, ниту прават некаква општествена штета.

Originally posted by Kali Kali напиша:

Прво, лажење. Можам да разберам дека растењето во средина каде се чувствуваат различни ги тера да се заштитат, па и да подлажнат за да не се разоткрие вистината, конкретно сексуална ориентација.
Драга, барем јас не се чувствувам различен, туку другите ме сметаат за различен. Верувам дека најголемиот дел од хомосексуалците ќе се согласат со мене. Е поради тоа што некој ме(не`) доживува различно, ние мораме да се камуфлираме за да не “стрчиме“. Ете го и моето прашање за темава. Морално ли е да бидеме осудени како различни, а да не сме?

Друго, себичност. Не може се’ да се врти околу неговиот хомо-пенис, или хомо-ваџајна, или хомо-секс! Ако се сака да се биде прифатен како човек и како другар, како колега, па дај тргни се малку од твоето меѓуножје и види го светот со другите во него, биди заедно со другите. Понекогаш мислам дека и тие самите не можат да ја преболат својата различност.
Не верувам дека некој хомосексуалец толку живописно го објаснува својот интимен живот, на кој ќе стигне. Тоа може да се случи со личности кои ги смета за доволно блиски. Не знам какво искуство си имала ти со твоите геј-другарчиња, меѓутоа ако тие ти кажувале за тоа, веројатно е погоре споменатата причина. Доколку ти не си сакала да знаеш за тоа, слободно си можела да ја смениш темата или директно да ставиш до знаење дека не те интересира тоа. И не е точно дека живееме во “геј-свет“, барем јас. Единствените геј-другари ми се преку он-лајн, а приватно најблиските другари/ки ми се стрејт.

да спомнам само дека не генерализирам секако- давам јас многу шанси да ми се покаже спротивното. намигнување
Мило ми е што не генрализираш, бидејќи еве јас ти го докажав спортивното.

Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

Секој има право да одбере живот каков што нему му одговара се додека со тоа не ги загрозува или повредува другите членови на заедницата.
Апсолутно точно! Има ли уште нешто да се дискутира?!

Изменето од doriangray - 09.Јануари.2008 во 16:14
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change.
And if you're talking about my life you're only wasting your own time!
Кон врв
sensei Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Октомври.2005
Поени: 2005
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 16:21
Originally posted by doriangray doriangray напиша:

Originally posted by sensei sensei напиша:

etikata i moralot se temelat najcesto vrz medicinata, psihologijata, sociologijata i slicni nauki(според тебе). Te ucat na nekoi principi koi se esencijalni za zacuvuvanje na zdravjeto.

~Каква врска има здравјето со темава?
Originally posted by sensei sensei напиша:

Sledstveno najgolemiot problem na homoseksualnosta lezi vo medicinata.batalete etika i moral, lecete se.

~Доказ?

Zdravjeto ima golema vrska. Sakam da ukazam deka glavnata teza na pro-homo taborot deka strejtasite gi diskriminiraat homosite zaradi nekoi prazni, apstraktni i zastareni eticko-moralni normi e non-sens i zamena na tezi. So toa se odvrakja vnimanieto od faktot deka se saka da se pomogne na psiho-socioloskoto zdravje na tie lugje, i da se spreci ponatamosnoto sirenje na bolesta.

Zatoa ne mi se dopagja nametnuvanje na debata za eticko-moralni normi, koga problemot e strogo medicinski.
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Кон врв
diogenskopje Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Поени: 2063
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај diogenskopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 16:28
eh Dorian...ti vikam se e popusto..ne mozes da nametnes edna tema koga se uste luge ko sensei ziveat vo 1950-te koga se mislelo deka homosex. e bolest...Nekogas i vesterki se palea vo Salem...no nejse..ne vredi na nekoi luge da im se objasnuva..toa e isto kako "pisanje uz veetar" намигнување
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 16:36
Originally posted by doriangray doriangray напиша:

Не верувам дека некој хомосексуалец толку живописно го објаснува својот интимен живот, на кој ќе стигне. Тоа може да се случи со личности кои ги смета за доволно блиски. Не знам какво искуство си имала ти со твоите геј-другарчиња, меѓутоа ако тие ти кажувале за тоа, веројатно е погоре споменатата причина. Доколку ти не си сакала да знаеш за тоа, слободно си можела да ја смениш темата или директно да ставиш до знаење дека не те интересира тоа. И не е точно дека живееме во “геј-свет“, барем јас. Единствените геј-другари ми се преку он-лајн, а приватно најблиските другари/ки ми се стрејт.

Дориан, изгледа не сум била јасна.
Мене не ми пречи муабет за интимен живот-не стана муабет за тоа, и да, тоа е знак за блискост.
Дури ова последново не можам да кажам дека ми пречи, туку само го констатирав. И како што кажа, ’’геј свет’’, да.
Зашто секс-ориентацијата да биде основа на се? Зашто да не сум само другарка, туку стрејт-другарка, а ти геј-другар?

Добро, нема да навлегувам веќе понатаму, може да ни стане непријатно беспотребно.
Инаку, ако ти Оскар Вајлд ти е инспирација за никот, и мене ми е една од поомилените книги:)
И он беше ’’геј’’, нели?

Аха, и да додадам: тие не биле за мене ’’геј-другарчиња’’ во деминутив, туку луѓе кои сум ги почитувала. 

Изменето од Kali - 09.Јануари.2008 во 17:02
Кон врв
diogenskopje Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Поени: 2063
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај diogenskopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 16:39
Oscar Wilde bese gay...  tocno големо%20гушкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 16:44
Па знаев! голема%20насмевка

Изменето од Kali - 09.Јануари.2008 во 18:55
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 16:48

Зашто секс-ориентацијата да биде основа на се? Зашто да не сум само другарка, туку стрејт-другарка, а ти геј-другар?

Marginalnite grupi imaat potreba da bidat marginalizirani, od poveke pricini vnatresni i nadvoresni. Edna nadvoresna pricina e deka taka se pokorisni vo potkopuvanjeto na opstestvoto. Razdeli - kompromitiraj - vladej
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 17:08
Aleksandar Makedonski, golemiot vojskovodec, za kogo se tepame so milite ni nasi sosedi...
guess what??? psssstttt...bil zaljuben vo svojot lepuskast ljubovnik
psssssttttt.....sramota, kjutete...prepisete ja istorijata!!!
pa zar toj???
ma nas e toj!!! nas!!! samo pederastata zicka mu e grchkaнамигнување
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 17:16
Го добија педерите најјакиот аргумент голема%20насмевка Александар Македонски

И Мики Маус да не бил педер? голема%20насмевка Ако бил, тогаш гарант ќе си помислам дека тоа е правата ствар. намигнување

Изменето од sensei - 09.Јануари.2008 во 17:17
Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 17:29
PRAVA STVAR E DA BIDES SENSEI,
BEZ RAZLIKA SO KOGO KE SI LEGNES VECER
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 17:30
Ех, Александар.
Во тоа време сите со сите пуздер се правеле, немало норми, немало забрани. Живееле примитивно, пиеле крв од отсечените скршени черепи на освоените, на жртвеник ги ставале своите деца и ги убивале, промискуитетот, педофилијата, инцестот, голотијата го немале истото значење како денеска, срамот како категорија не постоел. Свеста не постоела во форма како денеска.
Моралот не постоел, подоцна религијата го донела.

Кон врв
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 17:39
Александар Македонски не само што ги одобрувал туку и ги поттикнувал хомосексуалните односи меѓу своите војници. Ама тоа го правел познавајќи ја добро психологијата на војникот - по долго отсуство од дома и немање сексуални односи со жената, војникот почнува да чувствува носталгија за родниот крај. Со цел да го ублажи тоа чувство ја поттикнувал хомосексуалноста.( дека е така сведочи и фактот дека оваа појава денес е најевидентна по затворите)
Друг аспект кој го оправдува овој негов потег е чувството за блискост и помош во битката.
Нормално дека нам денес ни е тешко да го сватиме и одобриме тоа. Од друга страна,пак, како што се повикуваме на Александар дека сме негови потомци, логички ќе признаеме дека сме поколение на хомосексуалци. А тоа никој не го сака!
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.