IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДА СЕ СЛЕДИ ИСУС ИЛИ ДА СЕ СЛЕДИ ПАВЛЕ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДА СЕ СЛЕДИ ИСУС ИЛИ ДА СЕ СЛЕДИ ПАВЛЕ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 15>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2007 во 22:08
Originally posted by Sahih Bukhari Sahih Bukhari напиша:

Evangelie spored Mateja 15 (red 22-25) I ete , edna zena Hananejka, kako izleze od ovie kraishta, povika kon nego, velleki> pomilujme "Gospodi" sine davidov ! Kerkami zestoko se maci od bes.<
No on ne i odvrati nitu zbor. I pristapuvaeki do nego, ucenicite negovi go molea i velea: >otpushtija oti vika po nas<
A on odgovori i rece >JAS SUM PRATEN SAMO PRI ZAGUBENITE OVCI NA DOMOT IZRAILEV<

Zidarski bratce, ti vikam ja deka zidarcinjata ne te naucile na cesnost

I dati dadam mal sovet, komentiranjeto za rabota koja neja poznavash odnapred te osuduva na propast!!!

Bukhari, navistina e nedolichno taka da se obrakjash kon mene i da velish "zidarchinjata" - zatoa shto jas niednash ne sum se obratil so potsmev kon bilo shto shto tebe ti znachi...
Eve kako prodolzhuvaat stihovite koi ti gi citirash:

25. No taa dojde i pochna da se poklonuva pred Nego, velejki "O Bozhe, pomogni mi!"
26. A Toj i odgovori i reche "Ne e ubavo da se zema lebot od decata i da se frla na kuchinjata"
27. No taa mu reche "Da, Gospodi; no duri i kuchinjata se hranat so troshkite koi pagjaat od masata na gospodarot"
28. Togash Isus i reche, "O zheno, tvojata vera e golema; kje bide storeno taka kako shto barash." I nejzinata kjerka beshe isceluvana odednash.

Ova e momentot koj dava pravo na Pavle i Petar da go shirat Hristovoto Uchenje nadvor od Izrael - zatoa shto samiot Isus reshava da dade spasenie na onie koi imaat vera, duri i ako se nadvor od "Kukjata na Izrael". Ova e momentot vo koj samiot Isus razbira deka Bozhjiot Zbor e zbor za site onie koi imaat silna vera i veruvaat vo nego kako Bog Spasitel (stih 28).
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2007 во 22:11
vo red, se izvinuvam na mojot temperament.

Brat ako taka ti prodolzuvaat stihovite vo tvojata biblija ok, ali vo mojava ne e taka, ali nejse, i da e taka, ondak imash kontradiktornost, ednash veli e praten samo za Evreite, a posle go pobiva svojot govor!!!!

E kako moze ziti se ova da bide zbor bozji????
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2007 во 22:15
Kako e vo tvojata Biblija?!

Ne go pobiva svojot govor, tuku RAZBIRA deka toa shto te pravi da bidesh Bozhje Chedo (odnosno da imash pravo na isceluvanje i spasenie) e samo verata.
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2007 во 22:21
pa toa e toa shto ti vikam brat, deka za se imash "odgovor"
za se shto e normalna kontradiktornost vo prirodata na covekoviot razum , toa za tebe ne e nikakva kontradiktornost, i ne samo shto taka go svakash, tuku i dlaboko veruvash vo toa.

Duri i da ima jasen stih koj veli JAS ISUS VI VELAM DEKA NESUM BOG, TUKU SUM SAMO BOOZJI GLASNIK vie sepak ke se trudite od strana so tolkuvanje na drugi citati da kazete deka isus e Bog, ili sin Bozji!!!
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2007 во 22:24
Te molam kazhi mi shto e toa shto e "kontradiktorno" vo toj tekst?! Toj i veli na zhenata deka nema pravo da ja isceli nejzinata kjerka, no koga ja gleda nejzinata silna vera go pravi. Toa se negovite zborovi... nishto ne sum smenil...
Kakvi se stihovite vo tvojata Biblija? I kade e, od koj del e toj jasen stih shto go citirash podolu?
Кон врв
KikoMC Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Декември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 178
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KikoMC Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2007 во 23:00
Originally posted by vd vd напиша:

Originally posted by connected connected напиша:

дечки, ве молам за малку поконструктивен разговор и едитирајте ги пораките да не го правам јас тоа за вас среќаКико, без лични навреди и смени го фонтот на буквиплиз
Ова целосно се надевам дека се однесува на ... Кико, кој искрено се надевам ќе ги тргне личните навреди и ќе го смени фонтот на букви.Засега, очекувам Кико да го избрише навредливиот коментар, ако не, connected ти советувам да реагираш и да не чекаш Кико да ти дозволи!

Вака другар да појаснам некој работи..Како прво, извини што напишав лични навреди, тој не е мој стил, ама ја претерваш и се изиритирав да знаеш!!(секоја почит за ефендија што културно си постави некој прашања, а ти одма ислам вака христијанство така)Зошто вас никој не ви бара црни точки во к*ранот, зошто не бара некој контрадикции!!Знам дека ќе ми речиш повели најди ги, зошто нема итн итн..Веќе ќе се повторувам дека Библијата е пишвана 1000години, и пак исто и пак исто..ИСУС ГИ САКАЛ СИТЕ А НЕ САМО ЕВРЕИТЕ, ИСУС ИМ ПОМАГАЛ НА СИТЕ НЕ САМО НА ЕВРЕИТЕ..Или ја читате Библијата вас како што ви одговара??

Изменето од KikoMC - 26.Декември.2007 во 23:01
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2007 во 23:23
Originally posted by vd vd напиша:

Да се следи Исус значи да се врати на вистинските проповеди на Исус објавени од Господ, или со еден збор тоа би значело Ислам.
Да се следи Павле значи да се следат сите иновации од страна на Павле и понатамошните искривувачи на она што Исус го проповедал, односно да се следи вистинскиот основач на Христијанството како што го знаеме денес - Павле. Да се следи Павле значи да се оди во спротива со Исусовите учења, Исус да се претвори во играчка со која ќе се врши натпревар помеѓу паганските бого-луѓе.

И повторно, Павле лажов, еретик, а вистинското учење на Исус е во к*ранот, напишан стотици години по Исус.
И пак ќе речам-биди подиректен вд, кажи: Нека Исламот биде ваш избор како што е мој, и крај.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2007 во 01:26

STATUSOT NA ISUS

Dodeka se istrazuva rasipanosta i devijacijata sto Pavle ja vnel vo ucenjeto na Isus,potrebno e da se ima cist koncept vo mozokot za statusot na Isus,osvetleno od strana na ucenjeto na Biblijata,i potvrdeno od strana na k*r,anot.

"PONIZNIOT BOG"NE E BOG!

Najgolemata rasipanost koja sto Pavle ja napravil,e toa sto na cistiot monoteizam(veruvanje vo samo eden Bog)koj sto go propovedal isus,mu dodal i obozuvanje na coveckoto sustestvo,izednacuvajci go so boga.Toj propovedal deka Isus e ednakov na Boga,a so toa ja pretstavil teorijata za"dopolnuvanjeto na Bog".

"KOJ,IAKO BESE VO OBLICJE BOZJO,SEPAK NE DRZESE MNOGU DO TOA STO E EDNAKOV SO BOGA;NO SAM SEBE SE PONIZI,OTKAKO ZEDE OBLICJE NA SLUGA I SE IZEDNACI SO LUDJETO;I PO VID SE POKAZA KAKO COVEK." (Pavle do Filipjanite,2:6)

Site sustestva Mu se potcineti na Boga,i zavisat od Nego.Spored teorijata na Pavle,ako Bog trebal da Se dopolni Samiot Sebesi i zel forma na covek,togas koj bil Gospodar i Upravuvac so univerzumot za vreme na toj period?Dali nagovestuva deka postojat dva boga vo isto vreme,edniot"prazen",a drugiot poln so energija? No ova e samo edno bogohulie koe sto vodi kon POLITEIZAM.

Spored opisot daden vo Evangelieto i vo k*r,anot,Isus ne samo sto e obicno covecko sustestvo,tuku gi ima istite potrebi kako i sekoj drug covek.Celata negova sposobnost i moc mu bile dadeni od Boga,toj nemal sopstvena vlast.Vo sklop na tie opisi,tesko e duri i nevozmozno da se prifati kako Bog ili kako"zdruzenik" na Boga.

Vo Biblijata:

"I VO DEVETTIOT CAS ISUS IZVIKA GLASNO,VELEJCI:'ELOI,ELOI,LAMA SAVAHTANI?'A TOA ZNACI:BOZE MOJ,BOZE MOJ,ZOSTO SI ME OSTAVIL?"(Marko,15:34)

(Da se place poradi nanesena nepravda e covecka slabost).

"A UTREDENTA,VO TEMNI ZORI,STANA,IZLEZE I OTIDE VO PUSTO MESTO I TAMU SE MOLESE."(Marko,1:35)

"A ON SE POVLEKUVASE NA OSAMENI MESTA I SE MOLESE."(Luka,5:16)

(Molenjeto e isklucivo covekova potreba).

"I RECE ISUS:'KOJ SE DOPRE DO MENE?NEKOJ SE DOPRE DO MENE,ZASTO SETIV DEKA IZLEZE SILA OD MENE."(Luka,8:45,46)

(Neznaenjeto e covekova ogranicenost).

"A UTREDENTA,KOGA IZLEGOA OD VITANIJA,ON OGLADNE."(Marko,11:12)

(Covekovoto telo cuvstvuva glad i ima potreba od hrana).

"NO,KOGA SE DOBLIZI DO NEA,NE NAJDE NISTO OSVEN LISJA,OTI USTE NE BESE VREMETO ZA SMOKVI.I KOGA ODGOVORI ISUS,I RECE:'OTSEGA NIKOJ DOVEKA DA NE VKUSI PLOD OD TEBE!" (Marko,11:13,14)

(Gladniot covek e i gneven covek!).

"KOGA,PAK,PLOVEA,ON ZASPA." (Luka,8:23)

(Spienjeto e covekova potreba,a da se zaspie e covekova slabost.)

"A ZA TOJ DEN I CAS NIKOJ NE ZNAE,NI ANGELITE NEBESNI,NITU SINOT,A SAMO OTECOT." (Marko,13:32)

(Ludjeto ne znaat sto ce se sluci vo idnina,no Sozdatelot znae.)

"TOGAS DUHOT GO ODVEDE ISUSA VO PUSTINJA ZA DA BIDE ISKUSUVAN OD DLAVOLOT." (Matej,4:1)

(DJavolot nikogas ne moze da mu nasteti na Bog,no na covekot moze.)

"NO JAS NISTO NE MOZAM DA PRAVAM SAM OD SEBE." (Jovan,5:30)

(Covekot sekogas zavisi od Boga).

"NISTO NE PRAVAM SAM OD SEBEMTUKU,KAKO STO ME NAUCI MOJOT OTEC,TAKA I ZBORUVAM." (Jovan,8:28)

(Pratenikot e covek i nema svoja sopstvena vlast.)

VO k*r,ANOT:

"MESIH,SINOT MERJEMIN,E SAMO PRATENIK.I PRED NEGO DOADJAA I ZAMINUVAA MNOGU PRATENICI.A MAJKATA NEGOVA SEKOGAS VISTINATA JA GOVORESE,A I DVAJCATA JADEA HRANA.I POGLEDNI KAKO NIE JASNO IM GI OBJASNUVAME DOKAZITE,A POTOA POGLEDNI GI NIV KAKO SE ODMETNUVAAT!" (k*r,an,5:75)

"NEVERNICI SE SEKAKO,ONIE KOI STO VELAT:'MESIHOT,SINOT MERJEMIN E BOG!'KAZI:'KOJ MOZE DA GO SPRECI ALLAH,AKO ON POSAKA,DA GO UNISTI MESIHOT,SINOT MERJEMIN,I NEGOVATA MAJKA I SITE ONIE KOI STO SE NA ZEMJATA?'ALLAHOVA E VLASTA I NA NEBESATA I NA ZEMJATA I MEDJU NIV!ON SOZDAVA STO SAKA,I ALLAH SE MOZE!" (k*r,an,5:17)

"SOSEMA NE VERUVAAT ONIE KOI VELAT:'MESIHOT,SINOT MERJEMIN E BOG.'A MESIHOT GOVORESE:'O SINOVI IZRAILOVI,OBOZAVAJTE GO ALLAH-GOSPODAROT MOJ I GOSPODAROT VAS!" (k*r,an,5:72)
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2007 во 01:34
Odnosno?
ispravno e da go sledime Isus no taka sto ke primime islam, dali e toa krajniot zaklucok?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2007 во 01:36
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Odnosno?
ispravno e da go sledime Isus no taka sto ke primime islam, dali e toa krajniot zaklucok?

Ne brzaj ima uste vreme do krajniot zaklucok.bidi trpeliva
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2007 во 01:38
Ajde, me stavi na mislaтрепкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2007 во 01:41
KAKO STO SAMATA SI SE POTPISA:
"MISLITE SE OSLOBODENI OD DANOK"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2007 во 01:44

Jas nema sto da mislam, jas ZNAM.

No od tvoite postovi i od postovite na mist ili vd, dojdov do toj zaklucok, deka za da go sledime izvornoto hristijanstvo, treba da prifatime islam. Taka napisavte. I sega jas te prasuvam tebe, kako spored tebe da se sledi Isus?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2007 во 01:48
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Jas nema sto da mislam, jas ZNAM.

No od tvoite postovi i od postovite na mist ili vd, dojdov do toj zaklucok, deka za da go sledime izvornoto hristijanstvo, treba da prifatime islam. Taka napisavte. I sega jas te prasuvam tebe, kako spored tebe da se sledi Isus?

Imam uste mnogu da citiram na ovaa tema,no koga vece zapnuvas ce ti kazam:TREBA DA GO SLEDITE ISUSA KAKO PRATENIK,KAKO COVEK,A NE KAKO BOG,-A POSLE VISTINATA SAMA PO SEBE CE SI DOJDE!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 15>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,227 секунди.