![]() |
|
Бугари - 100% ТуркоМонголи |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 187188189190191 824> |
Автор | |||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Па нормално дека ке те разбереме кога дијалектот ти е од Македонско говорно подрачје(Македонски јазик)
![]() |
|||
![]() |
|||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
||
Епа зошто не ги повлечат оние од Доростол? А континуитетот со Јустинијана Прима го влечат од порано.Титулата на Охридскиот Архиепископ е "Архиепископ на Прва Јустинијана и цела Бугарија". Делот "цела Бугарија" за првпат се сретнува кај Јован Комнин во 1157 година. А од друга страна разгледај го проблемот од канонска гледна точка. Едноставно таа е вистината-сакале или не! П.С. Пред некој да почне да мафта со хрисовулите на Василиј да му кажам да си побара повеќе во писмата на Архиепископите и во декретите и Јустинијановиот Кодекс! Изменето од macedon_alex - 21.Ноември.2008 во 18:20 |
|||
![]() |
|||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
||
Ја уништува Охридската Патријаршија???? ![]() ![]() ![]() До вчера со хрисовулите на Василиј говореше дека ја признава за наследничка на Доростолската Црква сега велиш ја уништува. Дефинитивно треба да побараш повеќе за Охридската Црква и да прочиташ! Немам зборови на ова..... Изменето од macedon_alex - 21.Ноември.2008 во 18:22 |
|||
![]() |
|||
Национален въпрос ![]() Нов член ![]() Регистриран: 30.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 27 |
||
Не ке се разбереме со тебе ![]() |
|||
![]() |
|||
Neanticki ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 564 |
||
СЕГА ГО УЧАМ МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И НОРМАЛНО ДА НАПИШАМ НЕШТО ШТО НЕ ГО МИСЛАМ БАШ ТАКА. УНИШТУВА ПАТРИАРШИЈАТА ВО СМИСЛА НА ТОА ШТО ВЕЌЕ НЕМА ПАТРИАРШИЈА А НА НЕЈЗИНО МЕСТО СЕ СОЗДАВА ЦРКОВНА ЕДИНИЦА СО РАНГ НА АРХИЕПИСКОПИЈА. СЕГА ДАЛИ Е ПОЈАСНО? |
|||
![]() |
|||
||
Во документите Охридската Црква некогаш самата се нарекувала Патријаршија или не? Ако има такви документи повели претстави ги. Изменето од macedon_alex - 21.Ноември.2008 во 19:24 |
|||
![]() |
|||
Neanticki ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 564 |
||
ПЕСЕН ЗА УНИЩОЖЕНИЕТО НА ОХРИДСКАТА ПАТРИАРШИЯ
Хиляда и седъм стотин шесдесет и второ лето в Охрида от Цариграда дошьл салаор. Ся представил пред Арсенья, наша патрика честнаго, и му рекьл слово горко, слово жалостно: “Царска воля е де търгнеш денеска за в Цариграда; На тебе от върли гърци голем поплак е.” Събрал патрик свое стадо в църква святий Климентова, благослов му дал последен, ръце заплетил. Дълго време хлипал старец во мълчанье всенародно, и по бела брада ронил сълзи горещи. “Слушайте ме, мили чада, аз ке ида в Цариграда; на мене от върли гърци голем поплак е. Гръцкий патрик ке ни строши славна Охридска столица, и мене до смърт ке държи в заточение. Ке прати владици гърци, лицем святци, сърдцем вълци, ке ви давят, ке ви стрижат, ке мълзат до кръв. Мегю народа ке сеят несъгласье и раздори, да ся мрази син со татка, и со брата брат. И ке викнете до Бога, и крило не ке найдете; смирени ке наведете глави до земи. Ке ми бъдете сираци; така било писано! Елате ми да ви гушна за последен път.” Чърна тъга поразила старо, младо, мъжи, жени, вси со ръце заплетени сълзи проливат. Той ги гушка, тие тъжни му целуват десна ръка, и на ръка как от извор сълзи се леят. Вяхнал патрик бърза коня и неволно упътил се, тога гръмкий плач народен небо процепил. Умилил се честний патрик, свали шапка навезана, погледнал на сино небо, люто прокълнал: “Ох, послушай милий Боже! Хаир никога да немат Стамче бей и Буяр Лигдо, Нийко челебий!” |
|||
![]() |
|||
Парапсихолог ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 18.Ноември.2008 Локација: Bulgaria Статус: Офлајн Поени: 4 |
||
Тюрки ли са българите?
http://www.vbox7.com/play:d7f62bdb Изменето од Парапсихолог - 21.Ноември.2008 во 20:31 |
|||
![]() |
|||
ZoraNaSlobodata ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
||
Милостивиј Бог послушал
патричка горешча клетва, слава нихна, семе нихно погубил со шум. Еј! Погубил со шум. И сега во куќи нихни ткае пајак пајачина и на пусти стрехи нихни хукат хутове. Еј! Хукат хутове. Да ја довршам песната.Ве молам дали знае некој кој проколнува нашиот Патрирајрх? |
|||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
|||
![]() |
|||
||
КОЈ Е, КАЖИ, НЕ СЕ СЕЌАВАМЕ? |
|||
![]() |
|||
ZoraNaSlobodata ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
||
Хаир никога да немат
Стамче бей и Буяр Лигдо, Нийко челебий! Кои се овие луѓе? Патем софијскиот изговор на некои зборови е сличен на битолскиот,кога членуваат не ставаат т на крајО. Изменето од ZoraNaSlobodata - 21.Ноември.2008 во 20:48 |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
„Да ја довршам песната.Ве молам дали знае некој кој проколнува нашиот Патрирајрх?“
Ти дали знаеш? Јас - не! |
|||
![]() |
|||
||
:S
Аман нека кажи некој кои се тие луѓе цел живот ја слушам песната никако некој да ми дај одговор.Можеби се некои фанариоти? |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
Зора, едно прашање на кое го знам одговорот, ама да пробам дали ќе одговориш така, како што мислам.
Дали навистина мислиш дека сме татари или не? |
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 187188189190191 824> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |