IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 187188189190191 824>
Автор
Порака
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 18:17
Па нормално дека ке те разбереме кога дијалектот ти е од Македонско говорно подрачје(Македонски јазик)намигнување
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 18:18
Originally posted by Neanticki Neanticki напиша:

Тие традиции +Јустиниана Прима (Скопје) ги повлекуваат 100 години по Василиј. Зошто не се сетиле порано да гобараат континуитетот со Јустиниана Прима?

Василиј ја уништува Охридската патриаршија и много добро знае зошто е таа патриаршија и каде биле порано нејзините поглавари.

Епа зошто не ги повлечат оние од Доростол? А континуитетот со Јустинијана Прима го влечат од порано.Титулата на Охридскиот Архиепископ е "Архиепископ на Прва Јустинијана и цела Бугарија". Делот "цела Бугарија" за првпат се сретнува кај Јован Комнин во 1157 година. А од друга страна разгледај го проблемот од канонска гледна точка.
Едноставно таа е вистината-сакале или не!

П.С. Пред некој да почне да мафта со хрисовулите на Василиј да му кажам да си побара повеќе во писмата на Архиепископите и во декретите и Јустинијановиот Кодекс!

Изменето од macedon_alex - 21.Ноември.2008 во 18:20
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 18:22

Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Точно така, важни се документите. Не одговори за Охридската Црква што ќе кажеш сега, откако ти постирав што мислеле Архиепископите и од каде ги влечеле традициите. Мислам дека е јасно кој документ е поточен- оној на Јустинијан или на Василиј.

Тие традиции +Јустиниана Прима (Скопје) ги повлекуваат 100 години по Василиј. Зошто не се сетиле порано да гобараат континуитетот со Јустиниана Прима?

Василиј ја уништува Охридската патриаршија и много добро знае зошто е таа патриаршија и каде биле порано нејзините поглавари.

Ја уништува Охридската Патријаршија????
До вчера со хрисовулите на Василиј говореше дека ја признава за наследничка на Доростолската Црква сега велиш ја уништува. Дефинитивно треба да побараш повеќе за Охридската Црква и да прочиташ! Немам зборови на ова.....

Изменето од macedon_alex - 21.Ноември.2008 во 18:22
Кон врв
Национален въпрос Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 30.Септември.2008
Поени: 27
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Национален въпрос Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 18:30
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Па нормално дека ке те разбереме кога дијалектот ти е од Македонско говорно подрачје(Македонски јазик)намигнување

Не ке се разбереме со тебе Добре значи сме на общо мнениje че говориме един jазик,па дали е бугарски македонски или шопски нема да спориме
Кон врв
Neanticki Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Август.2008
Поени: 564
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neanticki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 19:20

Точно така, важни се документите. Не одговори за Охридската Црква што ќе кажеш сега, откако ти постирав што мислеле Архиепископите и од каде ги влечеле традициите. Мислам дека е јасно кој документ е поточен- оној на Јустинијан или на Василиј.

Ја уништува Охридската Патријаршија????
До вчера со хрисовулите на Василиј говореше дека ја признава за наследничка на Доростолската Црква сега велиш ја уништува. Дефинитивно треба да побараш повеќе за Охридската Црква и да прочиташ! Немам зборови на ова.....

СЕГА ГО УЧАМ МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И НОРМАЛНО ДА НАПИШАМ НЕШТО ШТО НЕ ГО МИСЛАМ БАШ ТАКА. УНИШТУВА ПАТРИАРШИЈАТА ВО СМИСЛА НА ТОА ШТО ВЕЌЕ НЕМА ПАТРИАРШИЈА А НА НЕЈЗИНО МЕСТО СЕ СОЗДАВА ЦРКОВНА ЕДИНИЦА СО РАНГ НА АРХИЕПИСКОПИЈА. СЕГА ДАЛИ Е ПОЈАСНО?

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 19:23

СЕГА ГО УЧАМ МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И НОРМАЛНО ДА НАПИШАМ НЕШТО ШТО НЕ ГО МИСЛАМ БАШ ТАКА. УНИШТУВА ПАТРИАРШИЈАТА ВО СМИСЛА НА ТОА ШТО ВЕЌЕ НЕМА ПАТРИАРШИЈА А НА НЕЈЗИНО МЕСТО СЕ СОЗДАВА ЦРКОВНА ЕДИНИЦА СО РАНГ НА АРХИЕПИСКОПИЈА. СЕГА ДАЛИ Е ПОЈАСНО?

Во документите Охридската Црква некогаш самата се нарекувала Патријаршија или не? Ако има такви документи повели претстави ги.

Изменето од macedon_alex - 21.Ноември.2008 во 19:24
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neanticki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 20:25
ПЕСЕН ЗА УНИЩОЖЕНИЕТО НА ОХРИДСКАТА ПАТРИАРШИЯ
Хиляда и седъм стотин
шесдесет и второ лето
в Охрида от Цариграда
дошьл салаор.
Ся представил пред Арсенья,
наша патрика честнаго,
и му рекьл слово горко,
слово жалостно:
“Царска воля е де търгнеш денеска
за в Цариграда;
На тебе от върли гърци
голем поплак е.”
Събрал патрик свое стадо в църква
святий Климентова,
благослов му дал последен,
ръце заплетил.
Дълго време хлипал старец
во мълчанье всенародно,
и по бела брада ронил
сълзи горещи.
“Слушайте ме, мили чада,
аз ке ида в Цариграда;
на мене от върли гърци
голем поплак е.
Гръцкий патрик ке ни строши
славна Охридска столица,
и мене до смърт ке държи
в заточение.
Ке прати владици гърци,
лицем святци, сърдцем вълци,
ке ви давят, ке ви стрижат,
ке мълзат до кръв.
Мегю народа ке сеят
несъгласье и раздори,
да ся мрази син со татка,
и со брата брат.
И ке викнете до Бога,
и крило не ке найдете;
смирени ке наведете
глави до земи.
Ке ми бъдете сираци;
така било писано!
Елате ми да ви гушна
за последен път.”
Чърна тъга поразила
старо, младо, мъжи, жени,
вси со ръце заплетени
сълзи проливат.
Той ги гушка, тие тъжни
му целуват десна ръка,
и на ръка как от извор
сълзи се леят.
Вяхнал патрик бърза коня
и неволно упътил се,
тога гръмкий плач народен
небо процепил.
Умилил се честний патрик,
свали шапка навезана,
погледнал на сино небо,
люто прокълнал:
“Ох, послушай милий Боже!
Хаир никога да немат
Стамче бей и Буяр Лигдо,
Нийко челебий!”
Кон врв
Парапсихолог Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Ноември.2008
Локација: Bulgaria
Поени: 4
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Парапсихолог Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 20:28
Тюрки ли са българите?

http://www.vbox7.com/play:d7f62bdb

Изменето од Парапсихолог - 21.Ноември.2008 во 20:31
Кон врв
ZoraNaSlobodata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2008
Поени: 3392
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 20:37
Милостивиј Бог послушал
патричка горешча клетва,
слава нихна, семе нихно погубил со шум.
Еј! Погубил со шум.

И сега во куќи нихни
ткае пајак пајачина
и на пусти стрехи нихни хукат хутове.
Еј! Хукат хутове.

Да ја довршам песната.Ве молам дали знае некој кој проколнува нашиот Патрирајрх?
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neanticki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 20:41
Originally posted by ZoraNaSlobodata ZoraNaSlobodata напиша:

Милостивиј Бог послушал
патричка горешча клетва,
слава нихна, семе нихно погубил со шум.
Еј! Погубил со шум.

И сега во куќи нихни
ткае пајак пајачина
и на пусти стрехи нихни хукат хутове.
Еј! Хукат хутове.

Да ја довршам песната.Ве молам дали знае некој кој проколнува нашиот Патрирајрх?

КОЈ Е, КАЖИ, НЕ СЕ СЕЌАВАМЕ?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 20:47
Хаир никога да немат
Стамче бей и Буяр Лигдо,
Нийко челебий!

Кои се овие луѓе?

Патем софијскиот изговор на некои зборови е сличен на битолскиот,кога членуваат не ставаат т на крајО.

Изменето од ZoraNaSlobodata - 21.Ноември.2008 во 20:48
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neanticki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 20:52
„Да ја довршам песната.Ве молам дали знае некој кој проколнува нашиот Патрирајрх?“

Ти дали знаеш?
Јас - не!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 20:53
:S

Аман нека кажи некој кои се тие луѓе цел живот ја слушам песната никако некој да ми дај одговор.Можеби се некои фанариоти?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neanticki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 21:00
Зора, едно прашање на кое го знам одговорот, ама да пробам дали ќе одговориш така, како што мислам.

Дали навистина мислиш дека сме татари или не?

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 187188189190191 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,422 секунди.