![]() |
|
ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1617181920 98> |
Автор | |
Pravoslavie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Кога некој би дошол на форумов со цел да види според однесувањето (читај: сведочењето со дело/дела) на форумџиите кои се декларираат дека се Христијани, Муслимани, која Вера е Вистинска - ќе се фати за глава, бидејќи на овој форум може да најде многу убави нешта и од едните и од другите, но и многу неубави нешта и од едните и од другите. Има дел од Форумџиите кои зборуваат многу смирено, со многу љубов, многу мир, а има такви на кои им е својствено да бидат цинични, (да бидат саркастични), да провоцираат, да употребуваат изрази какви што не треба да им бидат својствени на припадници на Верите, за какви што се декларираат Прашање од мене до Вас, Почитувани Форумџии: до кога? Што ќе постигнете со неуредното однесување? Ќе се прикажете себеси совршени, а другите ќе ги оцрните? Дали сакате да придобиете некого во Вашата Вера ? Дали мислите дека неуредниот однос кој го имате спрема другиот - НАПРОТИВ: ГО БРКА НЕГО ДАЛЕКУ ОД ВАС, без оглед дали така се однесувате спрема некој кој Ве или не Ве навредил? Дали Твојата Вера ти вели: Возврати му секому со иста мера, или вели: Биди толерантен - ако бидат груби со тебе: ПРОСТИ, ако те навредат БЛАГОСЛОВИ ГИ (јавно или во себе), ако некој ти се заканува: ПОРАЗИ ГО СО ЉУБОВ - ИСКРЕНА, НЕЛИЦЕМЕРНА, НЕЕГОИСТИЧНА...
Кој годе од Вас и да решил да придобие некого во Вашата Вера, треба да има ум следново:
1. Верата е АПСОЛУТНО ЛИЧНА РАБОТА НА СЕКОЈ ЧОВЕК (ЗАПАМЕТЕТЕ ГО ОВА). Тоа значи дека ако човек САКА да пристапи во некоја Вера ТОА Е НЕГОВО ЛИЧНО ПРАВО, КОЕ ГО ИМА ПОРАДИ НЕГОВАТА СЛОБОДА НА ИЗБОР! Ако некој не сака да пристапи во некоја Вера ТОА Е НЕГОВ ЛИЧЕН ИЗБОР, НЕГОВО ЛИЧНО ПРАВО, КОЕ ГО ИМА ПОРАДИ НЕГОВАТА СЛОБОДА НА ИЗБОР!
Запаметете ги следниве Нешта:
1. СЛОБОДАТА НА ИЗБОР НИ Е НЕИСКАЖЛИВО СКАПОЦЕН ДАР ОД МИЛОСТИВИОТ ТАТКО И ТВОРЕЦ!
2. ТАА СЛОБОДА НЕМА НИКОЈ ПРАВО ДА МУ ЈА ОДЗЕМЕ НИКОМУ НА НИКАКОВ, А НАЈМАЛКУ НА НАСИЛЕН НАЧИН!
3. НАЈМНОГУ ШТО МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ - ТОА Е ДА МУ ПРОПОВЕДАШ НЕКОМУ. ДАЛИ ЌЕ ЈА ПРИМИ ТВОЈАТА ПРОПОВЕД, ДАЛИ ТАА ЌЕ НАЈДЕ МЕСТО ВО НЕГО КАКО ЛИЧНОСТ, ДАЛИ ЌЕ СЕ ПОКЛОПИ СО НЕГОВОТО СУБЈЕКТИВНО ДЛАБОКО ЛИЧНОСНО РАЗМИСЛУВАЊЕ И УБЕДУВАЊЕ, ДАЛИ ЌЕ ЈА ПРИМИ ТВОЈАТА ВЕРА, КОГА ЌЕ ЈА ПРИМИ ТВОЈАТА ВЕРА - СЕТО ОВА Е НЕГОВО И ТИ НЕМАШ ПРАВО ДА СЕ НАМЕТНУВАШ!
Додека се однесувате вака - ништо нема да направите за другиот!
Вашиот начин на однесување и Вашата Трпеливост нека бидат пример!
Се надевам дека по овој коментар нема да следат препирки од типот: Јас сум во право, ти не си во право
ПОЗИТИВНИТЕ ИСКЛУЧОЦИ И ОД КАЈ ЕДНИТЕ И ОД КАЈ ДРУГИТЕ МНОГУ УБАВО НИ СЕ ПОЗНАТИ НА СИТЕ НАС!
Со најсрдечна и најдлабока и најискрена Љубов спрема Вас, Почитувани и со желба за пријатни мигови на Форумов
Модератор Pravoslavie Изменето од Pravoslavie - 14.Февруари.2007 во 18:27 |
|
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!! |
|
![]() |
|
аџија ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Честитики Православие за одличниот освестувачки пост.
Но се разбира, ти поаѓаш од христијанска гледна точка, и затоа во него има пропусти. Твоите три нешта кои треба да ги запаметиме, се гарантирани во христијанството, но не и во исламот. напротив, се што видовме овде од форумџиите муслимани, е дека Не се за слобода на избор, НЕ се за ненасилство, и НЕ се исклучиво за мирољубиво ширење на верата. Кога имаш дискусија меѓу две до темел спротивставени идеологии, не треба да се очекува наоѓање на не знам каков заеднички јазик. Се додека само едната страна заговара мир, толеранција, дискусии, а од другата страна доаѓаа величања на насилници, и насилството, како и оправдување на ограничувањето на слободите, ќе имаме сериозен проблем. Затоа твојот пост го сфаќам како одлична можност за две работи: 1. Ние христијаните, да се вратиме на колосек, таму каде што сме излегле, и да ги запомниме добро нашите вредности кои се ненадминливо морални и божествени. 2. Муслиманите, конечно да се свестат дека треба да се чуе јасен проглас на осуда на злосторствата врз христијаните, и врз невините општо, што се извршуваат во име на нивната вера, и ПОТОА да пристапат кон конструктивни и академски дебати за суштината на двете религии... Поздрав... |
|
![]() |
|
khaleefah ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() "The Khilafah is Coming..." Регистриран: 25.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 1115 |
Braaaavo Pravoslavie za postot.
Ke pocnam odtebe i tvojata tolerancija.
Kazi mi kade otidoa temite na Miralem i zasto ni gi brisese postovi dodeka nemavme moderator?
Kazi mi kaj ti e ona vetuvanje deka sekoj koj ke rece Islamot e terrorizam ke bide baniran a bese storeno 10000 pati ottogas.
Kazi mi zasto na nasite ubavi temi malite hristijancinja lepaat
sekakvi glupi sliki i nikoj ne gi brisi a nemaat vrska so temata.Namerno neli?
I kazi mi zasto posle se pojavuvas vo vakov stil i kazuvas kako treba
da se postapuva na forum?
Kazi koj drug osven mene se izvinil za svoeto odnesuvanje tuka?
I zasto nikoj ne e poveke opomenuvan a se tresat milion gluposti na den ?
Aj molimte zavodi malce briga za forumov i napravi go da lici na nesto!
|
|
![]() |
|
belichka ![]() Сениор ![]() Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Pozdrav do moderatorot,
Da treba i da go pogledno postot na Daija i zelbata za Islamska Makedonija
|
|
![]() |
|
oblachinja ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
|
|
![]() |
|
maja ![]() Сениор ![]() ![]() Убавицата и ѕверот Регистриран: 28.Мај.2005 Локација: Italy Статус: Офлајн Поени: 13127 |
Точно така белег.Се работи за убиство на плодот иако некогаш поради аномалии на истиот треба да се одобри.Но Католичката Црква, слушајки ја највеке , најгласна е околу ова, особено што во секој говор на Папата се наведува ова како и за еутаназијата.
|
|
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
|
|
![]() |
|
аџија ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
По ова прашање постои какво-такво единство меѓу христијанските правци, дека абортусот не е баш морален.
Тоа што мене ми смета е што некои, како папата и американската црква, нон-стоп само против абортусот и хомосексуалноста зборуваат, а ги нема никаде кога треба да се објасни суштината на христијанската вера, таа спасоносна димензија која човекот го преобразува во подобро битие... |
|
![]() |
|
Isis ![]() Сениор ![]() CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
ако бременоста е плод на не дај Боже силување без око да ми трепне ке ја прекинам
а и нема да се однесувам непромислено за да не дојде до бременост in the first place ![]() Изменето од ACELERA - 04.Март.2007 во 00:29 |
|
![]() |
|
Ок, силување е сива зона се разбира... Ама празен џеб? Те молам аселера, каков изговор е тоа за убиство???
|
|
![]() |
|
Isis ![]() Сениор ![]() CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
па нема да го оставам да питачи ама за тоа си се корегирав дека нема да дозволам да ми се случи
непланирана бременост.
а кога сме веке кај сивите зони, испаѓа дека ги има за се...
и за мастурбација, и за ова...
|
|
![]() |
|
Тоа што има сива зона околу силувањето, не значи дека би подржал дури и таков абортус, но би имал се разбира разбирање за некој кој се одлучил тоа да го направи.
А за плиткиот џеб, стварно не беше хумано тоа. Верувај, во животот никогаш нема да се чувствуваш како да имаш доволно, па тоа не е оправдување за убиство. А детето си е живо, и животот е убав не само кога се има пари, туку многу повеќе кога се има вистинска љубов, среќа и духовна близина со Творецот. Ако бидеш сиромашна од овие работи, тогаш стварно си му дала мизерен живот на твоето дете, а не ако немаш пари да му купиш најнов модел на Нокиа. |
|
![]() |
|
мене ме буни како на некои им текнува за однос, си го прават кеифот, не им се дава 5 ден. за заштита,и после има фамилија од 12-13 деца, живи неизмиени гладни и голи.
пред да се размножуваш треба да се преесапиш што имаш да понудиш....
|
|
![]() |
|
Ок, тоа апсолутно те подржувам, ама кога веќе си бил толку глуп да не размислиш, тогаш биди толку паметен да не го казниш тоа невино дете заради тоа...
|
|
![]() |
|
мислиш ако го задржам ке го поштедам од нешто...
кога тогаш ке се сврти против мене и ке ме обвинува
Изменето од ACELERA - 15.Февруари.2007 во 19:14 |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1617181920 98> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |