![]() |
|
|
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1516171819 81> |
Автор | |||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
![]() |
||
http://www.historymuseum.org/page.php?key=Annals%20exibitions
ИМ – Панагјуриште Знаме на панагјурските востаници, ушиено од Рајна Кнјагинја, 1876 г. Памучен плат, срма, маслени бои; 190/143 см ![]() Види во долниот десен агол. |
|||
![]() |
|||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
![]() |
||
Интересни работи: овде па тој натпис го нема:
![]() линк-извор Иако може и да сум направил грешка, што и воопшто не е тешко, со оглед на тоа дека во се’ не имитирате ![]() Изменето од Pat - 19.Март.2010 во 19:09 |
|||
Zero Tolerance For Silence
|
|||
![]() |
|||
lav4eto ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
![]() |
||
Никаде во документите и изjавите на ВМРО(исклучувам "обединета")не сум сретнал поимите "бугароман", "бугарофон" или "бугараш". Додека обично во спомените на речиси сите комити, воjводи и членови се присутни истите "србомани" и "гркомани", означувани како предавници. |
|||
![]() |
|||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
![]() |
||
Zosto "eden Makedonec" bi pisuval "Bugarski bukvar" vo 1868 g.? ![]() |
|||
![]() |
|||
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
![]() |
||
Ќе го повторам прашањето . Тоа што ми го понудивте како доказ за странски погледи кон историјата е анонимен извор , или текстот си има свој автор ? ![]() Изменето од eptendosadno - 19.Март.2010 во 23:34 |
|||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
|||
![]() |
|||
lav4eto ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
![]() |
||
Сакаш да ме банират за користење на jазик различен од македонскиот?
Еве Жан Седлар-Источна Централна Европа во Средните векови ![]() |
|||
![]() |
|||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
![]() |
||
Искрено ти се заблагодарувам за дадениот совет која методологија, односно на кои извори треба да посветам вимание при анализарањето на историските токови. Како Македонец, одбивам да плукам по било кој Македонец кој допринел за македонската кауза, без разлика на неговата политчка определба, опортунизам или кариеризам. Примарните и секундарните извори ги ставам во една историска-политичка перспектива. Ги сметам како извори кои го потврдуваат континуитетот (пропратен со политчки конфронтации на спротивставени идеи како да се стигне до целта). Целта е постигната, а таа цел не им одговара на оние кои сеуште се под влијание на бугарската пропагнада и бугарската “научна“ мисла. За Конески ти реков дека е само еден од тие на кои им се укажала прилика да го материјализираат македонскиот сон. Тој завршил еден процес кој бил започнат многу години порано. За негова среќа тој се наоѓа на крајот на еволуцијата, што по мое сфаќање не го прави и најзаслужен. Негова среќа е тоа што тој се родил во право време и на право место. Мислам дека е излишно сотебе да се спори, од причина што предрасудите го доминираат твоето мислење за многу работи. Ќе завршам со 4 точка од мојот предходен пост. 4. Не ми одговори на прашањето дали се чувствуваш помалку Македонец кога ја користиш официјалната азбука на Република Македонија? Јас не те прашав како и на кој начин ги образуваат младите историчари и дали сеуште се практикуваат комунистичките методи во образовниот систем. Терминот србокомунистички е ветва, излитена фразеологија која само бугароманите љубат да ја користат. Во Македонија на власт се Македонци, а виталните иституции се под раководството на Македонци. Не Срби или Србомани, туку Македонци кои имаат поширока визија за македонскиот јазик и Македонија воопшто. |
|||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||
![]() |
|||
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
![]() |
||
Да ? Dr. Jean W. Sedlar Интересно , се спомнува периодот 1000 до 1500 година , и ми се спомнува бугарски јазик и сл. Не сум во можност да спорам со истиот во однос на прашањето дали Чака 1299 - 1300 е Бугар на кој јазик он комуницирал со своите поданици , тука е и Калојан , и Георги I Тертер и.т.н. Но во ред , се прифаќа странскиот извор ![]() Изменето од eptendosadno - 20.Март.2010 во 14:49 |
|||
|
|||
![]() |
|||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
![]() |
||
Што се праиш на ударен? Сам знаеш што Чака е Татарин и узурпатор на бугарскиот престол. Ама после зет му Светослав Тертер му резнал главата и jа пратил во торба на татрскиот хан Ногаj... -- И вопросот ти: на коj език комуницирал со своите поданици? На истиот език на коj комуницирали бугарските кнезови од германско потекло Александар Батенберг и Фердинанд Сакскобурггота. А познаj од три пати? |
|||
![]() |
|||
![]() |
||
Дадов ти два пати коректно линк кон книгата; сега како на мало дете да ти кажам дека мора да идеш на страница 430, та да го видиш наjнакраj тоj извор?
Ернесто, тоа да не е од астмата? |
|||
![]() |
|||
![]() |
||
Кој од нив е Бугар ? |
|||
|
|||
![]() |
|||
![]() |
||
И јас користам странски извори , но внимавам дали треба да ги користам или да ги ставам во кошот глупости ![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
![]() |
||
Тие са били бугарски царе /Чака е узурпатор/. Тертеровци са од кумански произход. Керката на Георги I Тертер Анна Тертер е трета сопруга на Стефан Милутин и маjка на две од децата му - Стефан Дечански и Анна Неда. И лека полека ке стигнем до цар Душан коj ке излезе што 2/3 куманин. После се чуди зошто Куманово се вели така |
|||
![]() |
|||
![]() |
||
Даваj продолжи со гагаузите и татарите. Е, ние не сме етнички чисти како вас, не можем да се споредуваме. Ке ги подминеме турците вардариоти, кои никогаш , ама никогаш не се населиле каj вас. Ама да те прашам дали си слушнал за Бугарска Блаца(Βουλγαρομπλάτσι), за Бугариево(Νέα Μεσημβρία)? Не се мачи да ги наjдеш во листата со села од Егеjска Македониjа,таму е само Блаца. |
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1516171819 81> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |