|
Математика |
Внеси реплика | страница <1 1516171819 23> |
Автор | ||
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
модераторот ве замолува за најитна помош....... ако некој знае да ја реши ве молам да ми одговори во најбрз можен рок !! пред 23ч по можност....
Одреди го волуменот на правилна четириаголна пирамида ако бочниот раб е 5цм, а плоштината на пирамидата е 16цм‘2. енибади ?? |
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
h=a/2 *koren od 3
H=koren (h na 2 +a na 2 /4) V=a na 2 *H/3 plostina ne ti treba ako e epten pravilna Изменето од anakin - 26.Мај.2009 во 19:03 |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
абе...... не ми стои логично...... мислам...... нема проблем можам и вака да и ја напишам...... само колку ќе ми ја важи.....
фала анакин |
||
KanGaro_Toure
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Нов член Регистриран: 26.Септември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дали може некој да ми помогне!!
Ми треба дефиниција на Златен пресек од Математички аспект? и да се опише по дефиниција овој интеграл што е на слика (не да се реши туку дефиниција од него ) поздрав и фала од напред Изменето од KanGaro_Toure - 06.Јуни.2009 во 22:10 |
||
|
||
ManushkA
Сениор Регистриран: 13.Април.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
"Inegral x dx opredelen vo granici od 0 do 1"
Na toa li mislese? i "Presek na dva dela vo koj odnosot na pomaliot del prema pogolemiot e ednakov na odnosot na pogolemiot del prema celinata" Se nadevam ti zavrsiv rabota Изменето од ManushkA - 06.Јуни.2009 во 23:09 |
||
nikita
Сениор Регистриран: 29.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1610 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ima nekoi maturanti na forumov sto polagaa matematika eksterno?
ako ima ,me interesiraat nivnite vpecatoci... |
||
She sells seashells by the seashore...
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Бидејќи x, y и z се независни променливи, минималната вердност на горната сума ќе ја најдеме кога ќе ја најдеме минималната вредност на било кој од паровите x^2+x ( ^ ---> операција за степенување, во случајов икс на квадрат).
Дефинираме функција F = x^2 + x. Услов за екстрем на оваа функција(во случајов минимум) е F`= 0 (изводот на функцијата да биде нула.
F` = 2x+1 = 0
Од овде добиваме дека x = - 0.5
Истото важи и за y и z = - 0.5
И сега ако замениме во горната сума за вредноста на изразот добиваме:
(-0.5)^2 + (-0.5)^2 + (-0.5)^2 + (-0.5) + (-0.5) + (-0.5) = 0.75 - 1.5 = - 0.75.
Значи најмалата вредност на изразот е за x = y = z = - 0.5 и таа вредност изнесува - 0.75.
Иамјќи го предвид првиот услов, вториот број не може да биде ни цел број, а камо ли сложен. Мислам дека погрешно си ја препишал задачата. Веројатно требало да биде: a2 + 1/a2 или според моето запишување: a^2 + 1/а^2. Ова веќе има логика, а се докажува на следниов начин:
Согласно условот на задачата, го имаме следново равенство:
a + 1/a = 2k (k е цел број и k >1)
Го квадрираме горново равенство и добиваме:
a^2 + 2 + 1/a^2 = 4k^2 (сега ја префрламе двојката од лево десно)
а^2 + /а^2 = 4k^2 - 2 = 2 (2k^2-1)
Бидејќи k>1 следува дека десно изразот во заградата е цел број поголем од 1, значи десно имаме парен број поголем од 2 - што всушност е сложен број.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
sasebt
Сениор Регистриран: 10.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 311 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
zdravo matematicari,
sakav da prasam dali nekoj ima link do nekoj dobar tutorijal za matrici, t.e. za primena na matrici vo 3d proekcii. konkretno, sakam da programiram malku 3d, pa mi nedostasuva malku materjal od ovaa oblast. bi sakal da napraam vakvo nesto. imam kamera, koja ima nekoja transformaciona matrica Tk, i sea, imam nekoja tocka, x,y,z, i sakam da ja "svrtam" kamerata kon taa tocka. znaci, kako da go dobijam vrtenjeto? primer, mi treba, po koi oski, i po kolku stepeni treba da ja zavrtam kamerata za da pokazuva prema x,y,z. pozdrav |
||
Портфолио - Пушењето е штетно по здравјето
|
||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Edna matematichko - ekonomska zaebancija, interesanten e zakljuchokot :))) kako da napravish povekje pari
Ja copy- pastiram na angliski: Engineers and scientists will never make as much money as business executives. Now a rigorous mathematical proof that explains why this is true: Postulate 1: Knowledge is Power. Postulate 2: Time is Money. As every engineer knows, Work ---------- = Power Time Since Knowledge = Power, and Time =Money, we have Work --------- = Knowledge Money Solving for Money, we get: Work ----------- = Money Knowledge Thus, as Knowledge approaches zero, Money approaches infinity regardless of the Work done. Conclusion: The Less you Know, the more money you Make. Изменето од Marko sk - 22.Јуни.2009 во 01:44 |
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
znaev i porado deka najdobar biznis e da pravis lopati
|
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
sirot bratot,...izgleda nema ni ,..skrshen dinar!
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
scream4help
Група Регистриран: 27.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 66 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
[QUOTE=sasebt] zdravo matematicari,sakav da prasam dali nekoj ima link do nekoj dobar tutorijal za matrici, t.e. za primena na matrici vo 3d proekcii.konkretno, sakam da programiram malku 3d, pa mi nedostasuva malku materjal od ovaa oblast. bi sakal da napraam vakvo nesto. imam kamera, koja ima nekoja transformaciona matrica Tk, i sea, imam nekoja tocka, x,y,z, i sakam da ja "svrtam" kamerata kon taa tocka. znaci, kako da go dobijam vrtenjeto? primer, mi treba, po koi oski, i po kolku stepeni treba da ja zavrtam kamerata za da pokazuva prema x,y,z.pozdrav
[/QUO Дали тоа се однесува за МатЛаб http://tutoriali.org/Matlab.html http://k*rsevi.etf.ukim.edu.mk/ees/kmee/nastava/literatura/matlab_primer_3e.pdf |
||
tevis
Нов член Регистриран: 07.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 20 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Луге незнам што да правам...
Имам проблем со математика.. дома се утепувам од решавање задачи по математика и ги знам а во школо кога ке одговарам математика се бунам целата и ензнам да решам една основна задача така и за тестот цела се тресев и 1 по 1 напишав дека е 3 |
||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
kasno no mozebi 'e im pomogne na drugi integral e povrsina ispod funkcijata a funkcijata e prava linija y=x pod 45 stepeni resenjeto na integralot e (X*X)/2 znaci povrsinata e pravoagolen triagolnik od 1= kateta toa e 0.5 vo granicata (0-1) znaci (1*1)/2- (0*0)/2 = 0.5 |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 1516171819 23> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |