IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 72>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 17:59
Originally posted by Bronhi Bronhi напиша:

Во мојата стара и „неправилна“ Библија од 1991...

Повеќе ми се допаѓа „мојата“ не е толку протестантска, така што нема да си ја менувам.

Синодот се изјасни по ова прашање. Благословот е даден над новиот ревидиран превод, а „твојата“ небаре од Господ лично дадена Библија од 1991 е повлечена од печат и продажба...Wink
Кон врв
Bronhi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 348
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 23:59
Не е повелечена се уште си ја имам дома и си ја читам. А, ако сакаш можам да ти средам работа и ти да ја имашWink
Со тоа што е даден благослов за новото издание не значи дека се негира или плука старото. Имам Библии од XVIII и XIX век од дедо ми оставени за аманет да се чуваат, мене и тие ми се точни и правилни колку и оваа од 1991 иако има ЈАЗИЧНИ РАЗЛИЧНОСТИ суштината е битна а не формата.
Што се однесува до тебе читај си ја „новата“ ако толку ти се бендиса.
Земете БРОНХИ полесно се дише
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 00:11
Бронхи, кажи ми зошто не ја користиш онаа Библија на дедо Кирил и Методиј? Зошто си ја "сменил верата" и си ја прифатил оваа понова верзија од 1991..
 Ако си традиционалиста биди традиционалиста до крај, а не да ја менуваш темата без причина и да ја нарекуваш "протестанска" онаа Библија врз која стои блоагословот на МПЦ и која се продава во митрополијата на Соборниот Храм на МПЦ.

т.е. можеби и не ја менуваш темата без причина, туку се најде во тесно со аргументите за презвитерос=свештеник па ајде сега запна да не распрашуваш за новото ревидирано издание на православната Библија... ама и тука си ставен во тесно побратиме Smile
Тоа издание си излезе под капата на православната црква (иако издавач е Библиско Здружение, но сепак МПЦ ги држеше главните конци).
Наместо да тераш инает, помудро би било да ја прифатиш вистината таква каква што е.
Поздрав!
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 00:23
Shto e problemov so Bibliite?Vo prevodot li e?Mojata biblija e od 1990,ima li  podobar prevod od ovoj..ako ima zoshto da ne go prochitameTongueAma koj e..od koja godina?
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 00:26

Ревидирано издание на Светото Писмо од 2006 година. (иако излезе во јануар 2007 Smile)

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 10:06

Не е повелечена се уште си ја имам дома и си ја читам. А, ако сакаш можам да ти средам работа и ти да ја имашWink
Со тоа што е даден благослов за новото издание не значи дека се негира или плука старото. Имам Библии од XVIII и XIX век од дедо ми оставени за аманет да се чуваат, мене и тие ми се точни и правилни колку и оваа од 1991 иако има ЈАЗИЧНИ РАЗЛИЧНОСТИ суштината е битна а не формата.
Што се однесува до тебе читај си ја „новата“ ако толку ти се бендиса.

ако стариот превод си бил потаман, немало потреба да се прави нов...

значи имало и потреба и имало и причина...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 15:08
Аџи чим знаеш како одела постапката при преводот тогаш знаеш дека тоа го плаќа Британско и инострано библиско друштво - Свиндо. Така што кој плаќа и условува. Не ми продавај евтина реторика „имало и потреба имало и причина“. Тоа на др. место кажувај.
Искрено, мака ми е што МПЦ не смогна сили финансиски самата да ја отпечати Библијата...
Ај доста е...
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 15:39
Jaзикот е жива материја која се развива, колку стари македонски зборови ние денес не ги користиме,а како што сме и тргнале со јазикот и прифаќане на се освен на македонското за 2 години ке треба нова редакција на Библијата не било забава билo party sovremeno не било даскал туку наставник
драпај си меот (се однесува на оние кои си имаат мев)

Изменето од чаир - 06.Мај.2007 во 15:40
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
black-eyes Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2007
Поени: -1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај black-eyes Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 15:47
MI DELUVA KO POSREDIK-POSREDNICKATongue
Кон врв
rome Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 492
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 15:47
da taka je chair no ne samo shto prifakame drugi zborovi no i drugi (od pagani)tradicii shto se opasni kon chistata verba vo Hristos.no ne je toa od sega tuku je od mnogu dolgo vreme.i ako odat vo Biblijata ke vidat kolku imaat prifateno od drugi religii sprema Biblijata.razlikata je ochi gledna no ne sakaat da stojat na zdravi noze protiv lagite.polesno je da se zdruzish vo lagata so poveke ,od kako da stoish sam za vistinata.i zatoa teshko na narodot.
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 16:16

Искрено, мака ми е што МПЦ не смогна сили финансиски самата да ја отпечати Библијата...

епа не може да се вози јагуар, и да се печати библија нели...Ouch
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2007 во 02:50
Не може аџи, затоа не возат Јагуари, а можеби им чини и старата, па печатат друга црковна литература. НелиWink Имаме Свето писмо и Свето предание. Дел од второто е Светото писмо, но дел се и делата на светите оци... Светото писмо без толкувањето и објаснувањата од страна на Светата црква и не може да биде разбрано. Не може кој како сака да си го толкува..., а такви обиди овде има еден мал милион...
Погледни само во овој пост, па сврти за иконите... да редам понатаму?
Некој да не се препозна!?
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2007 во 23:29
Originally posted by аџија аџија напиша:

Јован Крстител прво и основно, не крштевал бебиња.... А и никој од Апостолите...

Ja chitam Biblijata i dosega navistina ne vidov krsteno bebenceEmbarrassed
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2007 во 14:51
[QUOTE=Bronhi] Имаме Свето писмо и Свето предание. Дел од второто е Светото писмо

Должам извинување сега приметив дека сум кажал ненамерна лага. Како и да е сум излажал. Имаме СВЕТО ОТКРОВЕНИЕ, а него го сочинуваат запишан дел: СВЕТОТ ПИСМО и усно пренесувана традиција: СВЕТО ПРЕДАНИЕ.
Ви се извинувам сите вам кои ве доведов во заблуда.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 72>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,625 секунди.