|
КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ? |
Внеси реплика | страница <1 1415161718 72> |
Автор | |
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Синодот се изјасни по ова прашање. Благословот е даден над новиот ревидиран превод, а „твојата“ небаре од Господ лично дадена Библија од 1991 е повлечена од печат и продажба... |
|
Bronhi
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не е повелечена се уште си ја имам дома и си ја читам. А, ако сакаш можам да ти средам работа и ти да ја имаш
Со тоа што е даден благослов за новото издание не значи дека се негира или плука старото. Имам Библии од XVIII и XIX век од дедо ми оставени за аманет да се чуваат, мене и тие ми се точни и правилни колку и оваа од 1991 иако има ЈАЗИЧНИ РАЗЛИЧНОСТИ суштината е битна а не формата. Што се однесува до тебе читај си ја „новата“ ако толку ти се бендиса. |
|
Земете БРОНХИ полесно се дише
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бронхи, кажи ми зошто не ја користиш онаа Библија на дедо Кирил и Методиј? Зошто си ја "сменил верата" и си ја прифатил оваа понова верзија од 1991..
Ако си традиционалиста биди традиционалиста до крај, а не да ја менуваш темата без причина и да ја нарекуваш "протестанска" онаа Библија врз која стои блоагословот на МПЦ и која се продава во митрополијата на Соборниот Храм на МПЦ.
т.е. можеби и не ја менуваш темата без причина, туку се најде во тесно со аргументите за презвитерос=свештеник па ајде сега запна да не распрашуваш за новото ревидирано издание на православната Библија... ама и тука си ставен во тесно побратиме
Тоа издание си излезе под капата на православната црква (иако издавач е Библиско Здружение, но сепак МПЦ ги држеше главните конци).
Наместо да тераш инает, помудро би било да ја прифатиш вистината таква каква што е.
Поздрав!
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Shto e problemov so Bibliite?Vo prevodot li e?Mojata biblija e od 1990,ima li podobar prevod od ovoj..ako ima zoshto da ne go prochitameAma koj e..od koja godina?
|
|
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ревидирано издание на Светото Писмо од 2006 година. (иако излезе во јануар 2007 ) |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ако стариот превод си бил потаман, немало потреба да се прави нов... значи имало и потреба и имало и причина... |
|
Bronhi
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Аџи чим знаеш како одела постапката при преводот тогаш знаеш дека тоа го плаќа Британско и инострано библиско друштво - Свиндо. Така што кој плаќа и условува. Не ми продавај евтина реторика „имало и потреба имало и причина“. Тоа на др. место кажувај.
Искрено, мака ми е што МПЦ не смогна сили финансиски самата да ја отпечати Библијата... Ај доста е... |
|
|
|
чаир
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 29.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 950 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jaзикот е жива материја која се развива, колку стари македонски зборови ние денес не ги користиме,а како што сме и тргнале со јазикот и прифаќане на се освен на македонското за 2 години ке треба нова редакција на Библијата не било забава билo party sovremeno не било даскал туку наставник
драпај си меот (се однесува на оние кои си имаат мев) Изменето од чаир - 06.Мај.2007 во 15:40 |
|
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
|
black-eyes
Сениор Регистриран: 08.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: -1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
MI DELUVA KO POSREDIK-POSREDNICKA
|
|
rome
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 492 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
da taka je chair no ne samo shto prifakame drugi zborovi no i drugi (od pagani)tradicii shto se opasni kon chistata verba vo Hristos.no ne je toa od sega tuku je od mnogu dolgo vreme.i ako odat vo Biblijata ke vidat kolku imaat prifateno od drugi religii sprema Biblijata.razlikata je ochi gledna no ne sakaat da stojat na zdravi noze protiv lagite.polesno je da se zdruzish vo lagata so poveke ,od kako da stoish sam za vistinata.i zatoa teshko na narodot.
|
|
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
епа не може да се вози јагуар, и да се печати библија нели... |
|
Bronhi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не може аџи, затоа не возат Јагуари, а можеби им чини и старата, па печатат друга црковна литература. Нели Имаме Свето писмо и Свето предание. Дел од второто е Светото писмо, но дел се и делата на светите оци... Светото писмо без толкувањето и објаснувањата од страна на Светата црква и не може да биде разбрано. Не може кој како сака да си го толкува..., а такви обиди овде има еден мал милион...
Погледни само во овој пост, па сврти за иконите... да редам понатаму? Некој да не се препозна!? |
|
|
|
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ja chitam Biblijata i dosega navistina ne vidov krsteno bebence |
|
|
|
Bronhi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
[QUOTE=Bronhi] Имаме Свето писмо и Свето предание. Дел од второто е Светото писмо
Должам извинување сега приметив дека сум кажал ненамерна лага. Како и да е сум излажал. Имаме СВЕТО ОТКРОВЕНИЕ, а него го сочинуваат запишан дел: СВЕТОТ ПИСМО и усно пренесувана традиција: СВЕТО ПРЕДАНИЕ. Ви се извинувам сите вам кои ве доведов во заблуда. |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 1415161718 72> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |