|
Дневник - во малку поинаква форма... |
Внеси реплика | страница <1 1415161718 22> |
Автор | |
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(2)
|
Postojiš jer si tu...na dnu
Nešto uvek mora biti nešto se mora desiti...o nečemu maštati Tako ljudska bića žive žudnja,prkos...truli snovi Kada ne vidiš,onda ubijaš ubijaš sebe,ubijaš sve oko sebe Snove za otvorene oči i u njima ništa učili te da gaziš,da pljuješ Svi u jednom pakovanju idu pričaju o planovima za sreću,zaborave da žive Zovu sebe pametnima jer su pametni svi strah producira zabavne frustracije Nešto uvek mora biti nešto se mora desiti...o nečemu boliti Tako umire svet,običnim glupostima uvijene u skupi poklon očekivanja Moraš se nečim baviti,smišljati planove prisutan posvuda i dostupan svima Promatranje ljudi je skupa navika ostaneš na dnu,ostaneš tu...na vrhu Изменето од Joshua_Tree - 02.Октомври.2013 во 19:26 |
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Ебем ли го, не го сакам сонцето... насабајле... вкус... од ситни капки... прљава утринска скопска магла... боцка по лицето... очите печат... дим на цигари... некој ебан бирцуз... влажен воздух... го голта пијаниот здив на жолтата... тиквешка... полни чашки... млада провинциска конобарка... не служи такви, пијани... загледани во деколтето со бујни... бели цицки на кафанската певаљка.. обезглавени во лавиринтот на сопственото... лудило... среќни во немоќта да смениме нешто... после пијанка во друштво... на самозамислени боемски души... машко-женски пропалитети... кога не се сеќавам... пред која од оние... жени... облечени во плашт на ебена женска еманципација... ноќта... сум си ја соголил душата... и си мислам.... мора... да личела на... тебе... штом уживам во глупоста... на сопствената мисла... за казната како дар... не знам зошто... секогаш се трезнам... загледан во вратите... на Соборна... чекам да се отворат... да влезам... запалам свеќа... небаре... тој студен мир на божјата милост... ќе ми ја исплакне душата... и си одам... можеби следната ноќ... ќе заспијам... сам... Изменето од којсумјас - 05.Декември.2013 во 06:31 |
|
Blue Scarlet
Модератор Амазонка Регистриран: 03.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 9011 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
- Светот не е црно - бел за сите! - го подигна тонот, нетрпеливоста се излеа од него во вид на свиленкаст глас.
- Точно е ... не е за сите ... за некои е .... Едните се бели како Северниот пол .... Други се црни како ноќ без месечина .... Некои еднолично го делат утрото и вечерта секој ден .... Но не ти, не јас ... ние не припаѓаме .... НИКАДЕ! - го нагласив последниот збор надевајќи се дека барем еднаш ќе успеам да ја нацртам сликата јасно. Се изморив од премногу зборови, останаа празни, одбиени од сунѓереста мека облога на приватен апартман во луксузниот дел на животот наречен „Лудница“. Деновиве зборовите се само мисли кои не се трудам да ги изговорам гласно, не сакам, дури ни кога ќе ми се обрати со обично „Како си?“ во главата ми се формира монолог во пет чина за да дадам соодветен одговор на толку обично прашање. И одбив .... одбив со два збора процедени низ стегнати заби .... „Жива и здрава“ му реков и пак се вратив на мислите .... НЕМА ДА ГО НАПИШАМ МОНОЛОГОТ, НЕМА ДА ГО НАПИШАМ МОНОЛОГОТ, НЕМА ДА ГО НАПИШАМ .... Го пишувам! - Не е точно! Ние можеби не припаѓаме таму надвор со сите, но тука припаѓаме еден на друг. Ме имаш мене, јас те имам тебе тоа е доволно. Нема мешање на бои. - Грешиш. Ние не можеме да припаѓаме еден на друг. Ти си сив .... ги мешаш црната и белата како да не ги разликуваш, дури и кога ќе ти ја покаже некој ко за инает велиш дека таа бела лесно ќе премине во црна кога ќе ја допре нешто валкано. Обратното потешко ти оди, не прифаќаш дека и ноќта некогаш ја допира утрото и огрева сонце. Затоа ти си Сива. - А што си ти? Кога веќе се знаеш однапред и пред да ти биде кажано, кажи ми која си ти? - сега веќе се одалечува, можев да почувствувам како ме шиба ледениот ветер. - Јас сум ЦРВЕНА. Еднаш ти дозволив да ја видиш, се обидов да ти ја нацртам, да те натерам да ја почувствуваш, да ја присвоиш и посвоиш... Ти одби, јас заминав. Затоа сега ја користам за повлекување на граници, никој не сака да помине Црвена Линија без дозвола, а јас не ја давам никому. - Велиш дека ова е монолог, зошто тогаш има двајца во него ... Зарем тоа не го прави ДИЈАЛОГ? - завршува со шепот. - Пак грешиш. Ова е монолог, мој монолог .... само ти пак не можеш да го препознаеш .... а јас не сакам да зборувам .....
Изменето од Blue Scarlet - 10.Декември.2013 во 18:44 |
|
Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus! |
|
Blue Scarlet
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
СИНА СВЕТЛИНА
Ја чекам секоја
ноќ стуткана во топла темнина, На чекор пред
зората сина светилна на прозорецот, И се прашувам
дали јас тоа повторно сум дете Претерувам,
измислувам, замислувам ....
Зимските утра за
мене се обоени во сино, Ме гледаат ко
луда луѓето што живеат во сиво, И се прашувам од
што црпат надеж и сила, Не веруваат,
одрекуваат, одбиваат ....
Ми рече очите ми
се како црно мастило, Се колне дека
зеницата ми се разлева, И се прашувам
дали знае за сината светлина, Чудо над чудата,
магија, сон .....
Не, не е изговор
за непроспиени ноќи, Сината светлина
го осветлува моето небо, Се прашувам дали
е тоа сурова убавина Ладна, омразена,
не сакана .....
Сина светилна во
одраз на огледалото, Исцртана патекаод
зраци како тенок лед, Се прашувам дали
знае што значи Вечност, душа,
бесмртност .... |
|
Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus! |
|
LiDivio
Модератор Регистриран: 19.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 7265 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
првин ставив лајк, а потоа ја прочитав...
|
|
Blue Scarlet
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пак по грешка?
|
|
Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus! |
|
LiDivio
Модератор Регистриран: 19.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 7265 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
не е грешка, тоа е бидејќи знам однапред дека ќе биде добра стихотворбата...
|
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(3)
|
Tebe jer te nemam
Postao sam Ti Postao sam Ti Postao sam Ti Postao sam Ti Držim se svojih snova |
|
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Voćke
Izvanredni osećaj samoće nikada isti...drugačiji po jakosti i tuzi Kao moj komšija koji vuče porod zna da vredi,zna da mora Dišem,drhtim nad tobom kao oblak nekontrolisani osećaji vladaju tišinom Šumiš kožom,buktiš divljom toplotom pakujem sebe kao ti...u koferu sa tobom Razbacani osećaji vladaju tišinom kroje sreću doživljenog haosa...nestaju sva srca sveta Šiju nas kao nevoljene voćke za drveće proba za novu vrstu bez ukusa za dušu Stojim kao panj bez roda nosim žig bezvrednih,žig tužnih Dani mi nose alat za sreću nikada ih nisam voleo...nikad neću! |
|
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ljubav(Miroslav Mika Antić)
Da li je istina ono sto pise u Kalevali: “Ruka sto daje, uvek je iznad ruke koja prima?” Da li je istina ono sto govore u Basri: “Ljubav je kao senka. Ako trcis za njom, nikad je ne ces stici. Ako joj okrenes ledja pratice te”. Neko je negde rekao i hvala mu: Nasmej se zato ako ti kazu da si mali covek. Nema maloga coveka i male ljubavi. Ne okreci mi nikad ledja da bih te voleo. Secam se tvojih prvih zuba. Secam se tvojih Ni Bog nam nije verovao tih dana. Ni priroda. Mi se prevrcemo naglavce kao pescani sat. Dobices jednog dana dublji glas. Poceces Prepoznaces me po tome kako naivno verujem i tako,ogromnom mastom, sam u Nicemu, Onda ce doci sve naglo: moji poslednji zubi. I neka moja ruka bude u tvojoj ruci.I neka kao Ljubav je kao snaga: ako je vise trosis, vise ces Kad bi ptice ovako umele da vole, kao ja,vec Kad bi prostori ovako umeli da vole, kao ja, vec Kad bi zemlja ovako umela da voli, kao ja, vec http://www.youtube.com/watch?v=nZ_37f9DPSY |
|
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Šapat
Sam sebi umoran ništa od veselja nema...neznam Sam sebi suvišan smišljam sljedeću rupu za tugu Sam sebi mrtav nijedna tuđa ljubav mi dosta nije Pustio dah da ga šaljem nikome do mog daha nije...i ja još uvjek šaljem Stojim kao lopov paleta grehova na izbor Smeh za usta do ušiju biram tugu,biram suzu drugu Pitam se jesam li tvoj? Kažeš da jesam ljubiš mi usne kao divlja neman Pitam se dal voliš kažeš da znaš koga zavodiš A ja,bedan,nit znam kako je da se tebi dopadam Žmurim na jedno oko,vidim tebe u delove posmatram sebe kao izmišljeni lik Reci da sam sam da sanjam snove tuđe Reci da mi muzika kroz uši ide da pokrivam svoje usne...kao neke tuđe |
|
|
Blue Scarlet
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„ДЕНЕСКА ТАКОВ МИ Е ДЕНОТ“ Таков ми е
денеска денот, И мирисот на
ванила не помага многу, Ги затварам очите
како на успорена снимка И дишам, само
затоа што е механички.
Денеска таков ми
е денот, Кога ми лежат
меки звуци кои галат, Додека телото го
чувствувам како туѓо, Непокретно
испружено на подот.
Денеска повторно
мислам на тебе, Ново силување на
чувствата без борба, Мислите танцуваат
слободно како на панаѓур, Камшикуваат до болка, но денеска не е битно.
Денеска посакав
да те нема, да ме нема, Двајцата да останеме
изгубени во своето непостоење, Далеку однесени,
разделени, не споени Во безживотни
тела без коски ....
Денеска таков ми
е денот, Од „ништо -нешто“ без да ме прашаш, Молчам а сепак
зборувам гласно, Во тишината нема
место за други . |
|
Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus! |
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Gavran(E.A.Poe)
Jednom jedne strašne noći, ja zamišljah u samoći, Čitah crne, prašne knjige, koje staro znanje skriše; Dok sam u san skoro pao, netko mi je zakucao, Na vrata mi zakucao – zakucao tiho – tiše - “To je putnik” ja promrmljah, “koji bježi ispred kiše”, Samo to i ništa više. Ah, da, još se sjećam jasno, u prosincu bješe kasno Ah, nje sada nema više. Od svilenog, tužnog šuma iz zastora od baršuna Samo to je, ništa više.” Ohrabrih se iznenada, ne oklijevah više tada: Mrak je tamo, ništa više. Pogled mrak je prodrijet htio, čudno zastrašen sam bio, Samo to i ništa više. Kad u sobu ja se vratih, cijelom dušom tad zaplamtih: Vjetar to je, ništa više. Prozorsku otvorih kuku, kad uz lepet i uz buku, Sleti, sjede, ništa više. Ovaj stvor u crnom plaštu, nasmija mi tužnu maštu Reče Gavran: “Nikad više”. Začudih se tome mnogo, što je jasno zborit mogo, S tim imenom “Nikad više”. Ali Gavran sjedeć tamo, govori riječ jednu samo, Tad će Gavran “Nikad više”. Dok ja stajah još zatečen – odgovor bje spremno rečen. Od “nikada-nikad više”. Al taj stvor u crnom plaštu, još mi u smijeh goni maštu, Grakćuć stalno: “Nikad više”. Sjedih tražeć smiso toga, ne govoreć niti sloga O n a ne će nikad više. Zrak tad ko da gušćim stade, na me neki miris pade Rače Gavran: “Nikad više”. “Zli proroče, ne znam pravo, da l si ptica ili đavo, Reče Gavran: “Nikad više”. “Zli proroče, ne znam pravo, da l si ptica ili đavo, Reče Gavran: “Nikad više”. “Dosta ti govorit dadoh, crna ptico!” Tad ustadoh, Reče Gavran: “Nikad više”. I taj Gavran, šuteć samo, još je tamo, još je tamo, Ustat ne će – nikad više! https://www.youtube.com/watch?v=kEqXhg2cXq0 |
|
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Prašina
1. Gubim razum tlo mi pod nogama postalo meko Guta mi noge...kopam se u mestu vrištati neću,sreća mi ubi sreću A tako sam sretan bio video mehurić kako se u vazduh diže Bio je maleni jedan,pun boja ostali imali sapunice previše...popadoše! Nebo ga nije htelo više rasprsnu se u kapljice,nakvasio mi lice Nestade prizor pun lakoća i boja nit taknut ga nisam hteo...samo gledao 2. Gubim srce polako kroz grudi postaje tekućina Razliva se po koži,ostavlja ožiljke tugovati neću,tuga mi ubi tugu sledeću A tako sam tužan bio one sto,ja jedan u ekstazi Trube,konge,butine i laži likovi bez likova u filmu sa statistima More ga nije htelo više breg maleni,otok usamljeni Kargo pristanište za bol i suze neka druge,neke jako tuđe 3. Duša mi daleko od razuma topli mi vetar rupu u grudima greje Dišem bez potrebe,bez želja ...dišem tebe da me greješ Oči crvene, oči sive oči žute i promrzle od straha Sagni glavu,vučice čopor ne ide u selo,ne ganja ovčice Nijedan niko od nijednih ništavilo od osećaja,glupost od reči Sagnut ću se i pokupiti smeće prašina ostaje kao zadnji produkt ljubavi |
|
|
Внеси реплика | страница <1 1415161718 22> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |