|
Што е Адвентистичката црква? |
Внеси реплика | страница <1 1415161718 39> |
Автор | |
Blagoj_s
Сениор Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
N O V A Z E M J A "A nie, spored negovoto vetuvanje, ocekuvame novi nebesai nova zemja, vo koi prebiva pravda"[2Petrova 3,13]. Svetata kniga Biblijata,prepolna e so vetuvanja za novata Zemja koj Bog ke im ja dade vo nasledstvo na spasenite. Gospod preku prorocite objavuva:" Zasto, eve jas sozdavam nova nebesa i nova zemja. Poranesnite veke ne ke se spomnuvaat, nitu ke vi doagaat na um. Veselete se i vosklikuvajte doveka zaradi ona ona sto jas sozdavam..."[Isaija 65,17.18]. Iaus vetil:" Blazeni se krotkite, zasto tie ke ja nasledat zemjata!"[Matej 5,5]. Preku prorokot Daniel Bog prorekol deka" carstvoto ke go prezemat svetite na Sevisniot, i tie ke go vladeat vo vekovi na vekovite"[Daniel7,18]. Na novata Zemja nama da ima bolnici zasto nikoj nema da ima potreba od niv.Bolest nema da ima :"Inieden zitel nema da rece:"Bolen sum! Na novata zemja nema da ima ni grobovi, zasto nema da ima smrt:" I ke ja izbrise sekoja solza od nivnite oci , i smrt nema da ima veke, ni taga , ni plac, nitu bolka, zasto prvoto pomina"[Otkrovenie 21,4]. Najubavo od se ke bide sto sam Isus ke bide so svojot narod:" Eve go Bozjiot Sator megu lugeto, i Toj ke zivee so niv, i tie ke bidat negov narod, i samiot Bog ke bide so niv"[Otkrovenie 21,3]. Ova ke bide obnoveniot raj! Se sto izgubil covekot poradi grevot, ke mu bide vrateno. Covekot go izgubil zivotot zasto pradi negoviot grev mu bilo uskrateno da jade plod od drvoto na zivotot[1Mojsieva 3,23,24].Sega povtorno ke ima pravo da uziva vo plodovite od drvoto na zivotot [Otkrovenie 2,7]. Ja izgubil cesta i pravedniot karakter zasto ja prestapil Bozjata zapoved[1. Mojseeva 2,17] Preku Hrista vernicite dobivaat prostevanje na grevovite i nova priroda, nov karakter [2.Korintjani 5,17]. Poradi grevot covekot go izgubil svojot prekrasen dom; sega ke mu bide vraten toj dom, obnoveniot raj. Ja izgubil prvobitnata vlast ; sega taa ke mu bide vratena[ Mihej 4,8] Eden vdahnoven pisatel zapisal: " Vo Biblijata nasledstvoto na spasenieto se narekuva tatkovina[Evreite 11,14-16]. Tamo nebesniot Pastir go vodi svoeto stado na izvor na ziva voda. Drvoto na zivotot dava rod sekoj mesec lisjata na drvoto sluzat za isceluvanje na narodite. Custvata na ljubov sto gi vsadil Bog vo coveckata dusa tamu ke najdat najdobra primena. Cista zaednica so site sustestva, harmonicen opstestven zivot so vozvisenite angeli i so vernite od site vreminja koi gi " ispraa oblekite svoi i gi izbelija vo krvta na Jagneto"[Otkrovenie 7,14], sveta vrska koja megusebno gi soedinuva site sozdanija na neboto i na Zemjata - seto ova ke pridonese za srekata na otkupenite. Tamu besmrtnite umovi so neumorno odusevuvanje ke gi proucuvaat cudesata na tvoreckata mok i tajnite na ljubovta koja spasuva. Tamu nema da bide svirepiot i lukaviot neprijatel da zavede nekoj da go zaboravi Boga.Sekoja sposobnost ke se razviva, sekoja sposobnost ke se zgolemuva. Na otkupenite ke im stojat na raspolaganje site bogatstva za istrazuvanje. Oslobodeni od smrtnosta, ke se vivnat so neumoren let vo dalecnite svetovi- svetovi koi, koi gledajki gi coveckite jadovi, bile obzemeni so bolka, a peele od radost pri radosnata vest za nekoja spasena dusa. Od Onoj koj sozdal se tece zivot , svetlina i radost niz site svetovi vo beskonecnoto prostranstvo... Sakate li i vie da bidete megu onie koi za vreme na Hristovoto vtoro doaganje ke primat besmrtnost i vecno nasledstvo na obnovenata Zemja? Gospo ve povikuva vo ovoj moment da mu se predadete i da mu sluzite. Toj ke go obnovi vasiot zivot i ke go vsadi vo vaseto srce svojot svet Zakon. Samo dozvolete mu toa da go stori. Prekrasna idnina ja ceka nasata Zemja i site oni koi go ljubat Gospoa i negovata Rec, i koi so Bozestvena milost, vera i poslusnost kon Boga se podgotvuvaat da go nasledat. Odlukata e tvoja! |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Da poboruvame nesto opsto za verata, koja mnogu ni e potrebna; Definicija za vera.-Verata, spasonosnata vera treba da se proucuva. Definicijata za ovaa vera vo Isusa Hrista moze da se opise vo nekolku zborovi; taa e cin na dusata so koja celiot covek se predava pod nadzor i kontrola na Isusa Hrista. Toj prebiva vo Hristos, i Hristos prebiva vo dusata kako vrhoven.Vernikot gi predava svojata dusa i telo na Boga i so sigurnost moze da kaze; Hristos e vo sostojba da go socuva vo toa sto mu doveruva toj den. Site koi sakaat da go pravat ova ke bidat spaseni za vecen zivot. Ke postoi sigurnost deka dusata e iscistena vo Hristovata krv o oblecena vo Negovata pravednost i dragocena vo Hristovite oci. Nasite misli i nadezi se vo vtoroto doaganje na nasiot Gospod. Toa e den koga Sudijata na celata zemja ke ja nagradi doverbata na Svojot narod. Изменето од Blagoj_s - 25.Јануари.2010 во 12:57 |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
sk
Сениор Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 515 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
"Не пиј веќе само вода, туку земај по малку вино, заради твојот желудник и честите боледувања." - 1 Timoteeva 5:23
Vo prviot vek nemale Listerin za procistuvanje na ustata i zeludnikot i za ubivanje na bakteriite. Toa go pravele so alkohol i na toj nacin gi ubivale bakteriite vo zeludnikot i vo ustata (pravejki gargara). Kolku vino togash da se pie? Ako se pretera, toa vino, alkohol moze da nashteti na zeludnikot, taka da treba malku da se pie. Moja procenka - edna cashka nedelno. |
|
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vera Preku vera nie primame Bozja blagodet, no verata ne e nas Spasitel. Taa nisto ne zarabotuva. Taa e rakata so koja se potpirame na Hrista i gi prisvojuvame Negovite zaslugi. Verata e doverba vo Boga- veruvanje deka Toj ne saka i znae sto e najdobro za nase dobro. Taka, namesto nasiot sopstven taa ne naveduva da go odbereme Negoviot pat. Namesto naseto neznaenje, taa ja prifaka Negovata mudrost; namesto nasite slabosti, Negovata sila; namesto nasata gresnost , Negovata pravednost. Nasiot zivot, nie samite, ze veke Negovi; verata ja priznava Negovata sopstvenost i go prifaka blagoslovot od toa. Vistinata, pravednosta , cistotata se istaknati kako tajni na zivotniot uspeh. Verata e taa koja ne pravi sopstvenici na ovie principi. Verata e edinstvena vo svoeto dejstvuvanje i mokna po rezultatite. Na mnogumina koi ispovedaat deka se hristijani, koi imaat znaenje od Svetata Rec i veruvaat vo Nejzinata vistina, im nedostasuva detska koja e neophodna vo Isusovata religija.Tie ne posegnuvaat so toj svojstven dopir, koj donesuva blagodet, na isceluvanje na dusata. Poniznosta, krotosta i lakomosta ne se vera; no se posledici ili plod na verata. Изменето од Blagoj_s - 26.Јануари.2010 во 22:48 |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vera Verata e isto tolku potrebna vo malite kako i vo golemite raboti vo zivotot. Vo site nasi sekojdnevni interesi i raboti podrzuvackata Bozja sila stanuva realnost za nas niz prisustvo na verata. Verata raboti niz ljubovta i ja cisti dusata od sekoja sebicnost . Taka dusata se usovrsuva vo ljubovta . I naogajki blagodet i milost preku Hristovata dragocena krv,kako mozeme da ne sme nezni i milostivi?"Preku blagodet ste spaseni niz vera"[Efesjanite 5,8]. Umot treba da se vospita da ja praktikuva verata, a ne da neguva somnez i ljubomora. Nie sme i premogu skloni da gi gledame preprekite kako nemoznosti. Da se ima vera vo Bozjite vetuvanja ,da se odi napred vo vera, da se istrae bez razlika na uslovite, e pouka koja tesko se uci. Sepak pozitivna neophodnost e sekoe Bozjo dete da ja nauci ovaa pouka . Bozjata blagodet preku Hrista treba sekogas da se neguva; bidejki taa ni e dadena kako edinstven nacin da se doblizime do Boga. Verata vo Bozjite zborovi , koi gi izgovoril Hristos obvien vo stolbot od oblaci, bi gi osposobile decata Izraelovi da ostavi zapis so sosema poinakov karakter. Nivniot nedostatok na vera vo Boga im dal mnogu promenliva istorija. Изменето од Blagoj_s - 27.Јануари.2010 во 13:13 |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Verata pociva na dokazi.- Gospodoviot zbor, koj se iskazuva preku Negovite slugi, mnogumuina go primat so prasanja i strav. Mnogumina ja idlozuvaat poslusnosta na predupreduvanjata i opomenite cekajki dodeka sekoja senka na neizvesnost ne se otstrani od nivnite umovi. Neverieto koe bara sovrseno znaenjenikogas nema da se potcini na dokazot koj na Boga mu e ugodno da go dade. Bog bara od Svojot narod vera koja pociva na dokazi, ne na sovrseno znaenje. Onie Hristovi sledbenici koi ja prifakaat svetlinata koja Bog im ja praka, moraat da go slusaat Bozjiot glas koj im zboruva dodeka postojat mnogu drugi glasovi koi vikaat protiv toa. Potrebno e proniklivost za da se razlikuva Bozjiot glas. Nie morame za sebe da znaeme od sto se sostoi hristijanstvoto, sto e vistina,sto e verata koja ja primivme, sto se bibliskite pravila- pravila koi ni se dadeni od najgolemiot avtoritet. Postojat mnogumina koi veruvaat, bez pricina na koja ja temelat svojata vera, bez dovolno dokazi za prasanjata na vistinata . Koga ke se izlozi nekoja ideja koja e vo harmonija so nivnite odnapred sozdadeni mislena , tie site podgotveno ja prifakaat . Tie ne rezoniraat, od pricina do posledica. Nivnata vera nema vistinski temel, i vo vreme na nevolja tie ke otkrijat deka zidale vrz pesok. |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Verata ne treba da se mesa so custvata.- Mnogumina imaat nejasni prestavi za toa sto prestavuva verata, i tie ziveat pod svoite privilegii. Tie gi mesaat custvata i verata, i postojano se rastroeni i zbuneti vo umot; bidejki satanata gi koristi site mozni prednosti na nivnoto neznaenje i neiskustvo.... Nie morame da go prifatime Hristos kako svoj licem SDpasitel, ili ke propadneme vo nastojuvanje da bideme pobednici. Nema da ni odgovara da bideme nastrana od Nego, da veruvame deka nasiot prijatel ili sosed mozat da go imaat Nego za licen Spasitel no deka nie ne mozeme da ja iskusime Negovata ljubov koja prostuva. Nie mora da veruvame deka sme izbrani od Boga, da bideme spaseni preku ispolnuvanje na vera, preku Hristovata blagodet i deloto na Svetiot Duh; i nie treba da go falime i proslavuvame Boga za toa cudesno manifestiranje na Negovata naklonetost koja ne sme ja zasluzile. Bozjata ljubov e taa koja ja privlekuva dusata kon Hrista, da bide milozlivo primena i predstavena pred Tatkoto.Preku deloto na Duhot toj bozestven odnos pomegu Boga i gresnikot se obnovuva. Tatkoto veli;"Jas ke bidam Bog, a tie ke bidat Moj narod.Ke pokazam kon niv ljubov koja prostuva i ke im ja podaram Mojata radost. Tie ke mi bidat posebno bogatstvo, bidejki ovoj narod koj go oblikuvav za Sebe ke ja pokaze Mojata pofalba." |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Verata i custvata se razlikuvaat.- Custvata i verata se razlikuvaat edno od drugo kako istok od zapad. Verata ne zavisi od custvata. Nie treba sekojdnevno da se posvetuvame na Boga i da veruvame deka Hristos ja razbira i ja prifaka taa zrtva, a ne da se ispituvame sebe da vidime go imame li toj stepen na na custva za koi mislime deka treba da odgovaaraat na nasata vera. Zar nemame sigurnost deka nasiuot Nebesen Tatko e poveke volen da go dada Svetoit Duh no onie koi baraat od Nego vo vera otkolku roditelite dobri darovi za svoite deca? Nie treba da odime napred kako na sekoja molitva koja ja prakame kon Bozjiot prestol da sme slusnale odgovor od Onoj cii vetuvanja nikogas ne izostanuvaat. Duri i da sme pritisnati so taga, nasa prednost e da peeme na Boga vo svoeto srce. Koga ova go pravime, maglata i oblacite ke se razotidat, i nie ke prejdeme od senkata i mrakot vo jasnata sonceva svetlina na Negovata prisutnost. |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
Senzor
Група Ин ту ит ивен Регистриран: 31.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 85 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Нема по христијанско и почисто од православието...што е тоа што не ти се допаѓа кај православието!? Кажи тогаш која црква ја почитуваш? |
|
Живеј, и остави да живеат.
|
|
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се кладам дека ќе ти одговори: Христовата Црква која е далеку од Православната!
|
|
Senzor
Група Ин ту ит ивен Регистриран: 31.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 85 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Што и да одговори барам добро образложение...
|
|
Живеј, и остави да живеат.
|
|
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne e rabota na nagonot.- Mnogumina minuvaat dolgi godini niz mrak i somnez zato sto ne se custvuvaat kako sto sakaat. No custvoto nema nisto so verata. Onaa vera koja raboti preku ljubovta i ja cisti dusata ne e rabota na nagonot. Taa se potpira na Bozjite vetuvanja, cvrsto veruvanje deka ona sto Toj go rekol, Toj e isto taka vo sostojba da go izvrsi. Nasite dusi mozat da se obocuvaat da veruvaat, da bidat pouceni da se potpiraat na Bozjata Rec.Taa Rec objavuva deka "pravednikot ke zivee preku vera"[Rimjanite 1,17], ne preku custva. Ne se potpirajte na custvata.- Da go otrgneme seto ona sto lici na nedoverba ili nedostatok na vera vo Isus. Da otpocneme ednostaven zivot na detska doverba, ne potpirajki se na custvata tuku na verata. Ne go obescestvuvajte Isusa somnevajki se vo Negovite dragoceni vetuvanja. Toj saka da veruvame vo Nego so nepokolebliva vera. |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Имам пријател член на оваа црква........
Човекот на времето работел.......против многу закони,префлање пари,шверцување....... Му починува жената и тој се преобразува во нешто друго,од кога ја изгубил неа Спасот го нашол во адвентистичка црква,сега премногу верува,ни малку не сака да згреши некому,а не па да живее како пред тоа Од 16.30 Петок до 16.30 Сабота Нема кафе,нема жени,нема излегување,нема трошење пари нема бизнис............нема ништо Тоа време тој има душевен мир Неможам да сватам како може човек да го промени толку својот начин на живот,да оди во две различни крајности Мислам дека тие не палат свеќа....можеби грешам не сум сигурна |
|
И бричот падна на колена пред зборот:
Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв |
|
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mnogu mi e drago sto imas vakvi prijateli i golem pozdrav do vas MARANATA. Toa sto toj se promenil ne e samo negova zasluga, toj mu dozvolil na Hristos da napravi promena vo nego. Toa e ona sto velime novo raganje. |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
Внеси реплика | страница <1 1415161718 39> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |