IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Не прави идол или слика на она што е горе
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Не прави идол или слика на она што е горе

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 23>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2011 во 18:26
Jas chuvstvam isto... i mislam deka nivnoto postoenje e inicirano tokmu od toa.

Rabotata e shto ima vernici koi sakaat striktno i bukvalno da se rakovodat i pridrzhuvat po religijskite zakoni, preporaki i dogmi smetajkji deka vo sprotivno bi napravile grev.

Tie ne go sledat srceto, tuku pravniot um. Srceto veli - ova go chuvstvuvam za ispravno, no umot se buni i veli - chekaj, toa ne e po zakonot i propisite !

I tokmu toa e onoa shto im go veli Isus na lugjeto, a posebno na farizeite. Slepoto rakovodenje spored zakonite ne vodi daleku... definitivno ne vo Carstvoto Bozhje (primerot so bogatiot mlad chovek). Ako ne beshe taka, togash site kje se drzhea za zakonot kako slepci za stap i site kje se spasea, neli? Barem toa e ednostavno. Site kje minea niz portata i site kje se prosvetlea... ama ne e taka!

Tokmu zatoa portata e tesna.   

Zakonot i pravniot um se potrebni za opshtoto rakovodenje i organiziranje na lugjeto vo opshtetsvoto za da se izbegnat grevovi i patenja (zatoa Isus veli deka ne doagja da gi izbrizhi zakonite ), no ne se dovolni za da se stane osoznaen Sin Bozhji.

Za da se postigne toa treba da se sledi srceto. A srceto ne se rakovodi so pravniot um, tuku so chuvstvata.

P.S. Za ova imavme povekje diskutirano vo temata "ЗА ЗАКОНОТ И ЉУБОВТА".

Изменето од Messenger - 07.Јуни.2011 во 21:35
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2011 во 21:08
Originally posted by spiros spiros напиша:

Одсрце и најискрено му Го посакувам секому - како што посакувам за себеси и своите најблиски - потполното помазание и исполнение со БОЖЈИОТ Светол Дух,
преку Кого сите прашања во Дух и во Вистина стануваат потполно одговорени!

Затоа ние отсега никого не познаваме по тело; иако Христос Го познавме по Тело, но сега веќе не Го познаваме како таков!

(2 Коринтј. 5:16)

Togas zasto e grev uzivanje vo telesni zadovolstva, zasto e grev prostitucijata koga teloto ne e bitno ???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2011 во 11:09

Одсрце и најискрено му Го посакувам секому - како што посакувам за себеси и своите најблиски - потполното помазание и исполнение со БОЖЈИОТ Светол Дух,
преку Кого сите прашања во Дух и во Вистина стануваат потполно одговорени!

Затоа ние отсега никого не познаваме по тело; иако Христос Го познавме по Тело, но сега веќе не Го познаваме како таков!

(2 Коринтј. 5:16)

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Togas zasto e grev uzivanje vo telesni zadovolstva, zasto e grev prostitucijata koga teloto ne e bitno ???

А кој ти кажал (и те слажал) дека телото не е битно?

Зар не знаете дека телата ваши се делови од Христос?

Ќе ги земам ли деловите од Христос и да ги направам делови на блудница (блудник)? Тоа никако!

Или, пак, не знаете дека оној, кој со блудница (блудник) се соединува, станува едно тело со неа (него)?
Зашто е речено: „Обата ќе бидат едно тело.”

А кој се соединува со Господ, еден Дух е со Него!

Бегајте од блудството!

Секој грев, што го прави човекот, е надвор од телото, а блудникот (блудницата) греши против своето тело.

Или не знаете дека вашето тело е храм на Светиот Дух, Кој живее во вас и ни е даден од Бога и дека не припаѓате само на себе?

Зашто скапо сте платени! Затоа прославете Го Бога во своите тела и во своите души, кои се Божји!

(1 Коринт. 6: 15 - 20)

Изменето од spiros - 08.Јуни.2011 во 11:15
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2011 во 16:46
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Jas chuvstvam isto... i mislam deka nivnoto postoenje e inicirano tokmu od toa.

Rabotata e shto ima vernici koi sakaat striktno i bukvalno da se rakovodat i pridrzhuvat po religijskite zakoni, preporaki i dogmi smetajkji deka vo sprotivno bi napravile grev.

Tie ne go sledat srceto, tuku pravniot um. Srceto veli - ova go chuvstvuvam za ispravno, no umot se buni i veli - chekaj, toa ne e po zakonot i propisite !

I tokmu toa e onoa shto im go veli Isus na lugjeto, a posebno na farizeite. Slepoto rakovodenje spored zakonite ne vodi daleku... definitivno ne vo Carstvoto Bozhje (primerot so bogatiot mlad chovek). Ako ne beshe taka, togash site kje se drzhea za zakonot kako slepci za stap i site kje se spasea, neli? Barem toa e ednostavno. Site kje minea niz portata i site kje se prosvetlea... ama ne e taka!

Tokmu zatoa portata e tesna.   

Zakonot i pravniot um se potrebni za opshtoto rakovodenje i organiziranje na lugjeto vo opshtetsvoto za da se izbegnat grevovi i patenja (zatoa Isus veli deka ne doagja da gi izbrizhi zakonite ), no ne se dovolni za da se stane osoznaen Sin Bozhji.

Za da se postigne toa treba da se sledi srceto. A srceto ne se rakovodi so pravniot um, tuku so chuvstvata.

P.S. Za ova imavme povekje diskutirano vo temata "ЗА ЗАКОНОТ И ЉУБОВТА".

Дa !!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2011 во 17:41

...

...

Има Срце и срца!

По правило, човековите срца се многу надувени и грешни (меѓу другото ова го зборувам и од сопствено искуство), но за наша среќа правилото има исклучок: Срцето на Инкарнацијата на Мудроста БОЖЈА - Исус, Кој вели:

Зашто однатре, од срцето човечко, излегуваат лоши помисли, прељубодејства, блудства, убиства, кражби, лакомства, лукавства, пакости, злоби, око завидливо, богохулство, гордост, безумство!

(Ев. Марко 7:21 + 22)

Затоа, сите книжници и самобендисани “просветлени“ кои се прават попаметни дури и од Исус и Неговите вистински следбеници, нека застанат и како прво нека погледнат во длабините на своите срца. Срца (книжнички) кои se спремни дури и да ги убијат грешниците за нивните гревови, но и срца (на самобендисани “просветлени“) кои гревот го преставуваат дека нее грев ...!

Изменето од spiros - 08.Јуни.2011 во 17:52
in Time & Eternity!

Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2011 во 17:47
Абе Спиркa и ти зaкон си.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2011 во 17:55
Originally posted by DragancoLeskoec DragancoLeskoec напиша:

Абе Спиркa и ти зaкон си.

Не спирка е закон, туку Совршениот БОГ во Христа Исуса, е законот над законите!

За Милоста БОЖЈА
За Христа, јас сакам само да знам
За Неговата надприродна Љубов
За Неговиот Совршен Ислам!

Изменето од spiros - 08.Јуни.2011 во 17:59
in Time & Eternity!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2011 во 19:21
A spiros e samo negov glasnogovornik.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2011 во 01:11

За среќа, во однос на темата, дури и во Светото Писмо се наложува да се следат законите и кажаното и употребата на сликите е строго законски регулирана.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2011 во 21:22
Ako nekoja statua ili slika, za mene pretstavuva "vrska" so Boga, togash taa taka ce bide tretirna od moja strana no ne mozam da ja nametnuvam na sekogo kako takva.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2011 во 02:20
Originally posted by Македон Македон напиша:

Неодамна, од Рим купив мала статуетка на Пресвета Богородица и ја ставив покрај кандилото и иконите. Станува збор за статуата Богородица од Лурд (Our Lady of Lourdes).   

Знам дека статуетката ја симболизира Пресвета Богородица, што на овој настан кажала дека е безгрешен зачеток, нешто што не е во согласност со Светото Писмо. За ова сум свесен и за мене такво нешта оваа статуа не симболизира.

Потоа, на некои места прочитав дека во Православното Христијанство не се дозволени статуи на Господ Исус Христос, Пресвета Богородица и светиите, односно, дека тие треба да се изобразуваат само на икони, а не и статуи и дека Православните Христијани не треба да имаат статуи, бидејќи со самата форма на статуата не се будела духовноста, напротив, се славело телесното. Побарав и неkoи одлуки од Вселенските Собори, но таму се говори за икони,ликови, без да се прецизира какви ликови, а не се прецизира дали се дозволени изобразувања како што се статуите. На друго место пак прочитав дека одлуките на Соборите се однесуваат и на статуите и да бидам искрен, сето тоа мошне ме збуни. Зборот "ликови" е доста општ збор. Сфатив дека на VII Вселенски Собор се говорело за икони, а не за статуи, но тој собор е прифатен како Соборен и од тогашниот Папа, кој цврсто се борел за признавање на одлуките, а знаеме дека во тоа време се употребувале и статуи. Најдов дури и статуи пред православни цркви:

Втората статуа е од Константинопол, X век.

Ja сфаќам разликата меѓу статуата и иконата, која е прозорец кон Небесното Царство, но, особено ме интересира, дали е точно едно тврдење кое го прочитав, дека статуите се седиште на демони и дека се спротивни на Десетте заповеди, бидејќи биле симбол на идолатрија.

Дали може некој да ми одговори дали во православното Христијанство се почитуваат статуите, онака како што се почитуваат иконите, а истото да го поткрепи со одлуки од соборите, Светите Отци и православна литература и дали воопшто е дозволено православните Христијани да имаат статуи, или истите се забранети?

Благодарам однапред на одговорот!

Што се однесува на Теолошките Ставови на Православието по ова прашање, искрено не сум читал ништо, но од ПравоВерниот начин на разбирање на Светото Писмо со Православен Дух во себе, лично сметам дека:
Никој нема право да каже дека е забрането да имаш таква статуетка!
Што ако ја имаш??? Дали таа ќе ти стане Бог? Дали ќе ти биде замена за Него или за БогоРодица? Дали ќе ти даде утеха тој предмет сам за себе? Дали ќе и’ зборуваш на статуетката или иконата? Дали ќе ја третираш сама за себе статуетката или иконата како жива личност? Дали ќе и’ се поклонуваш како на Божество? Ако не, тогаш немаш гајле.да

Ако добро ја знаеш, разбираш, постојано и со внимание и умиление ја созерцаваш 1.вата (но и останатите 9) од десетте заповеди, и 1.вата и 2.рата од Двете Најголеми Заповеди, тогаш  го градиш Твоето Спасение.

Целата работа околу иконите и статуетките е пред се’ и над се’, во суштина да се пазиш од сето тоа што е идол и од сето тоа што е идолопоклонство! Едноставно кажано, идолопоклонство - тоа е себедарување (себеподарување, себепоклонување) на некого или нешто (идол), кој/кое има за цел да ти ја разболи и земе душата и да ти ја однесе во пеколот/геената/ѓубриштето, односно во местото на пропаднатите души, во местото на духовната темнина. Во таа смисла гледано, значи неформалистички и суштински - се’едно е дали на твоето биро ќе има статуетка или на ѕидот - икона, битно е Кому Му се даруваш себеси. Ако целата своја личност и живот Му ги подаруваш постојано секој час и секој миг на Бога, добро правиш и го градиш Своето Спасение. Ако ли му гидаруваш на злиот... што си сееш тоа ќе си жнееш.

За својата пропаст одговараме сами!
Опцијата за Вечен Живот во Бога ја бираме сами!

Сами за себе иконите и статуетките ниту не’ спасуваат, ниту не’ погубуваат.

Се надевам дека нешто од нешто ти расчистив...
Слава на Бога!
Ти БлагоДарам (Благослов ти дарувам) тебе за прашањето што го постави!
големо%20гушкање

ги тргнав од цитатот статуетките, заради големиот простор кој го зафаќаат.
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2011 во 02:31
Ти благодарам за исцрпниот одговор брате Pravoslavie!

Господ да те благослови!   
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2011 во 12:57

A spiros e samo negov glasnogovornik.

Христос - БОЖЈОТО Слово - е БОЖЈИОТ Глас, Гласноговорник и Спас !

in Time & Eternity!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2011 во 13:19

Христос - БОЖЈОТО Слово - е БОЖЈИОТ Глас, Гласноговорник и Спас !

Toa go velam i jas !
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 23>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.