IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Библија, Куран, Тора???
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библија, Куран, Тора???

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 27>
Автор
Порака
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 14:38
Templarus... po se izgleda vam vi trebaat li edni megju drugi sami da se sovetuvate.

Ne biva da se smees vo dvorot na komsijata za edna mala sitnica a dvorot tvo e za na paterici da go premines,od gjubre i pislok nemozes da si stignes do vratata.

Neznam kako sovest ne ve grize koga ke sretnete vo vasata vera nekoj rugoba,hostapler,olos,,, neznam zosto ne vodite griza da go naucite,tuku mu zaviduvate i oponasate takvi majmunloci.

Muhammed a.s rekol: Primerot na dvajca vernici e kako dve race. Edna so druga da se citat. Koga ke se izvalka ednata raka,odma,sama drugata odi i fino i poleka ja cisti.
Toa ti e,kako koga ke vlezes vo necija kukja i zapazis na krevet necist,valkan i smrden dzemper... domakinkata vide deka dzemperot si go zabelezal,pa skoka i se pravda; Toa ne e moj dzemper,toa e na Mazot mi.
PA TOA E TVOJA SRAMOTA !
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 14:55
svemirski, ednah ti pishav deka treba da izbegnuvame od delenje epiteti i karakterni osobini na chlenovite od ovoj podforum. Ova sega ti go velam po vtor pat. Tretiot pat ke te brisham bidejki so upotrebata na zborovite i mislite "slepec, neranimajkovci, Te mislev vozrasen si, rugoba, hostapler, olos..." nema da dokazhish nishto, osven nivoto na koja si sposoben da ja vodish svojata diskusija. Ne morash da se slozhuvash so nichije mislenje, no toa mozhesh da go kazhesh na nachin koj e prifatliv vo kulturna konverzacija. Nikoj ne ti se obrakja tebe na toj nachin i ti nemash nikakvo pravo so takov jazik da im se obrakjash na drugite. Nikoj ne doagja ovde da bide vregjan i verbalno maltretiran.

Ova e posledna opomena. Sledniot pat nema da opomenuvam tuku ke gi brisham komplet komentarite vo koi ke vidam lichni navredi.

Изменето од Messenger - 04.Март.2008 во 16:30
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 14:59
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Sustinat na religijata ne treba da ja barame vo superiornosta na knigite koi se vodici niz taa ista religija sustinata na religijata e vo naseto veruvanje i pokoruvanje kon boga. Spoznavanjeto na boga moze da bide niz knigi samo ako tie knigi se zemat kako vodici niz nekoj grad vo niv se potencirani najsvetlite mesta so najubavite znamenitosti no sekogas treba da prasame za onie delovo vo koi ima razni isprepleteni ulicki - niz koi moze nekoj da ne vodi, no mnogu poubavo e koga sam ce gi spoznaes i sam ce dojdes do vistinata - nekoj ce kaze deka moze da se izgubime - da vistina no sekoja edna ulicka kolku i da se cini deka e bezizlezna vodi kon edna cel a toa e vistinata.

Site nie ovde na forumov veruvame i toa veruvanje e pretoceno vo verski ubeduvanja koi pak na nekoj nacin go opredeluvaat nasiot socijalen i duhoven zivot.Vo k*ranot i biblijata ima mnogu ubavi momenti no ima isto taka i mnogu losi momenti,losi,vo smisla, deka vo nivnata nedorecenost e ostaveno mesto za manipulacija - toa e mesto koe djavolot go ima zazemeno za da moze da vnese omraza, zavist i nedoverba vo ludjeto. Taka da ima iljada zasto ima iljada zatoa no za mene kako hristijanin tie iljadu se iljadu za muslimanot se samo petstotini, isto kako i za muslimanot negovite iljadu prasanja imaat iljadu zatoa za mene kako hristijanin imaat petstotini i bas poradi toa jas sum hristijanin a toj e musliman.

Zboruvate za zemjata dali e kako ploca ili e kako topka, na kogo mu e toa bitno...??? Bitno li e dali e toa napisano vo biblijata ili podocna vo k*ranot????? Zemjata e onakva kakva ja dozivuvame. Vo denovite koga se kroele religiite se kroele po terk na umot na togasniot covek, koj vo toa vreme voden od primarnite instinkti koi prirodata i zivotot gi razvile vo nego moze da najde odgovor na prasnjata koi vo toj moment za nego bile od krucijalno znacenje. Civilizacijata pak so sovojot razvitok ne prestanuva da postavuva prasanja a tie prasanaja vece ne mozat da bidat odogovreni od verskite knigi zasto civilizacijata vo sovojt razvitok ne nosi samo prasanaj tuku nosi i odogvori napredok i osoznavanje na okruzenieto vo koe ziveeme. Od tuka izleguva deka deneska bi bilo mnogu glupo za da doznam kakva e zemjata odogovort da go baram vo k*ranot ili biblijata pa ima satelitski fotografii na zemjata na koi se gleda deka e topcesta.

Normalno sega nekoj ce kaze e ne toa biblijata prva go dokazal ili pak k*ranot prv go dokazal a ne e tocno gospod dozvolil nie toa da go spoznaeme na nacin na koj sme go spoznale znaci ni k*ranot ni biblijata nemaat nisto so toa.

A mzeme sega da zememe i da se raspravame da dokazuvame da sporime i da se ubivame no nie toa nema da go pravime zatoa sto mnogu ni e bitno kakva e zemjata nego zatoa sto nie hristijanite sakame da bideme posuperiorni od muslimanite a muslimanite sakaat da bida posuperiorni od hristijanite - zatvoren krug na unistuvanje. Makijaveli ubavo rekol deka covek na coveka mu e volk...docna e odam da spijam ako nekoj ne se sl*ga ako nekoj voopsto go procita ovaa do kraj neka kaze sto toj misli.

Odlichno kazhano Templarius!
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 15:00
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Templarus... po se izgleda vam vi trebaat li edni megju drugi sami da se sovetuvate.

Ne biva da se smees vo dvorot na komsijata za edna mala sitnica a dvorot tvo e za na paterici da go premines,od gjubre i pislok nemozes da si stignes do vratata.

Neznam kako sovest ne ve grize koga ke sretnete vo vasata vera nekoj rugoba,hostapler,olos,,, neznam zosto ne vodite griza da go naucite,tuku mu zaviduvate i oponasate takvi majmunloci.

Muhammed a.s rekol: Primerot na dvajca vernici e kako dve race. Edna so druga da se citat. Koga ke se izvalka ednata raka,odma,sama drugata odi i fino i poleka ja cisti.
Toa ti e,kako koga ke vlezes vo necija kukja i zapazis na krevet necist,valkan i smrden dzemper... domakinkata vide deka dzemperot si go zabelezal,pa skoka i se pravda; Toa ne e moj dzemper,toa e na Mazot mi.
PA TOA E TVOJA SRAMOTA !

Te molam ako mozes objasni mi sto vo mojot prethoden post te navede na vakvo razmisluvanje....?
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 15:02
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Sustinat na religijata ne treba da ja barame vo superiornosta na knigite koi se vodici niz taa ista religija sustinata na religijata e vo naseto veruvanje i pokoruvanje kon boga. Spoznavanjeto na boga moze da bide niz knigi samo ako tie knigi se zemat kako vodici niz nekoj grad vo niv se potencirani najsvetlite mesta so najubavite znamenitosti no sekogas treba da prasame za onie delovo vo koi ima razni isprepleteni ulicki - niz koi moze nekoj da ne vodi, no mnogu poubavo e koga sam ce gi spoznaes i sam ce dojdes do vistinata - nekoj ce kaze deka moze da se izgubime - da vistina no sekoja edna ulicka kolku i da se cini deka e bezizlezna vodi kon edna cel a toa e vistinata.

Site nie ovde na forumov veruvame i toa veruvanje e pretoceno vo verski ubeduvanja koi pak na nekoj nacin go opredeluvaat nasiot socijalen i duhoven zivot.Vo k*ranot i biblijata ima mnogu ubavi momenti no ima isto taka i mnogu losi momenti,losi,vo smisla, deka vo nivnata nedorecenost e ostaveno mesto za manipulacija - toa e mesto koe djavolot go ima zazemeno za da moze da vnese omraza, zavist i nedoverba vo ludjeto. Taka da ima iljada zasto ima iljada zatoa no za mene kako hristijanin tie iljadu se iljadu za muslimanot se samo petstotini, isto kako i za muslimanot negovite iljadu prasanja imaat iljadu zatoa za mene kako hristijanin imaat petstotini i bas poradi toa jas sum hristijanin a toj e musliman.

Zboruvate za zemjata dali e kako ploca ili e kako topka, na kogo mu e toa bitno...??? Bitno li e dali e toa napisano vo biblijata ili podocna vo k*ranot????? Zemjata e onakva kakva ja dozivuvame. Vo denovite koga se kroele religiite se kroele po terk na umot na togasniot covek, koj vo toa vreme voden od primarnite instinkti koi prirodata i zivotot gi razvile vo nego moze da najde odgovor na prasnjata koi vo toj moment za nego bile od krucijalno znacenje. Civilizacijata pak so sovojot razvitok ne prestanuva da postavuva prasanja a tie prasanaja vece ne mozat da bidat odogovreni od verskite knigi zasto civilizacijata vo sovojt razvitok ne nosi samo prasanaj tuku nosi i odogvori napredok i osoznavanje na okruzenieto vo koe ziveeme. Od tuka izleguva deka deneska bi bilo mnogu glupo za da doznam kakva e zemjata odogovort da go baram vo k*ranot ili biblijata pa ima satelitski fotografii na zemjata na koi se gleda deka e topcesta.

Normalno sega nekoj ce kaze e ne toa biblijata prva go dokazal ili pak k*ranot prv go dokazal a ne e tocno gospod dozvolil nie toa da go spoznaeme na nacin na koj sme go spoznale znaci ni k*ranot ni biblijata nemaat nisto so toa.

A mzeme sega da zememe i da se raspravame da dokazuvame da sporime i da se ubivame no nie toa nema da go pravime zatoa sto mnogu ni e bitno kakva e zemjata nego zatoa sto nie hristijanite sakame da bideme posuperiorni od muslimanite a muslimanite sakaat da bida posuperiorni od hristijanite - zatvoren krug na unistuvanje. Makijaveli ubavo rekol deka covek na coveka mu e volk...docna e odam da spijam ako nekoj ne se sl*ga ako nekoj voopsto go procita ovaa do kraj neka kaze sto toj misli.

Odlichno kazhano Templarius!

Blagodaram Messenger.
Ne mi e jasno, sto vo ovoj moj post go navede svemirski duh na takvo razmisluvanje
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 15:21
Messenger,ne spomnav nitu ime od bilo koj tuka.

A brisi... toa i vam vi e edinstven nacin da se k*rtulite i da izbegate od vistinata.
Ruganjeto,ismejuvanjeto i provociranjeto vi e edinstvena darba,koja ste ja naucile kako za odbrana na vasite stavovi (so isklucok na nekolku).

Ako si ti praveden tolku,kritikite sakaj gi poveke od pofalbite. Vie ste tie koi ocekuvaat site so vas da se slozat,no Messenger... takvite ocekuvanja mozat samo da ve razocaraat. Klonite se od pofalbi i ucete od kritikite. Namesto da gi brises porakite i da gi banirate onie koi vi ukazuvaat na greskite i mahanite,se' so ubava namera,gledaj popravi gi.

Ako podobro razgledas po forumov,se razbira,ako go nemas vlaknoto na okoto,ke vidis precizno cie nivo tuka e ponisko od zemjata.

No koga se javuvate... koga se kritikuva Islamot,mozebi podmuklo i vie koi mislite deka pravda delite,podmuklo se smeete... koga nekoj ke vi napise,na primer deka spored biblijata BUKVALNO se misli deka zemjata e ploca,,, togas se javuvate i se zakanuvate deka nivoto necie e nisko...

Kazi mi,Messenger,kade tuka gleda licna navreda kon nekogo,kade kogo go spomnav:

Цитирај Templarus... po se izgleda vam vi trebaat li edni megju drugi sami da se sovetuvate.

PA TOA E TVOJA SRAMOTA !

Templarus... ne rekov deka porakata ne cini,,, ubavo si kaza. Naprotiv,rekov deka takvi poraki treba na golemo da se delat i po Licni Poraki,,,, Nekolku pati kazav,OCISTI GO DVOROT SVOJ,ZA DA MOZES DA GO VIDIS NA KOMSIJATA.
Na samiot start od temata "Biblijata i Astronomijata" pisuva so koja cel e otvorena temata. Ne deka ne gi razbiram jas Bibliskite citati,tuku samak da kazam kako e koga sami i davame komentari i bukvalno gi zemame.
Nikogas ne sum pisuval so namera da navredam,toa samo ocite vasi taka go gledaat. Samo sto imam pravo nad seto toa,sto e i istoriski dokazano,deka crkvata gi palela naucnicite nekogas zatoa sto tvrdele deka e Topcesta zemjata. Dodeka naucnicite gi prifakjaat naucnite dostignuvanja od Qur'anot.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 15:30
Vo red togas ti se izvinuvam sto mozebi eve jas so moeto prasanje na nekoj nacin sum te navredil..
Inaku moram da kazam deka postavuvanjeto na superiornost na edna religija vrz druga nikade ne vodi.Jasnotijata so koja se opisani nekoi raboti vo svetite knigi moze da dovede do mnogu znacenja a toa e bas onaa mesto kade sto djavolot se krie. Vo konkreten slucaj dokazuvate kakva e zemjata i se povikuvate na sveti knigi. Mojot odogovr e deka nitu k*ranot nitu pak biblijata ne znaele kakva e zemjata, samo gospod znael i toj dozvolil site nie da doznaeme kakva e zemjata na nacin na koj sme doznale. Nasta verba vo nasite religii ne treba da bide precka kon osoznavanje na vistinata, knigite verski pominale niz mnogu race na dobri i losi ludje i sekoj od niv staval dodaval izmenuval i vmetnuval vo niv svoi viduvanja ubeduvanja voden od razni pricini. Biblijata i K*ranot gi vikame slova bozji no nikoj ne moze da dokaze deka ne se menuvani...taka da dali zemjata e topcesta ili plocesta vo ovoj moment na tebe i na mene moze samo da ni donese raspravii ovdeka na forumov umorni diskusii koi ne vodat nikade a ja raspaluvaat netrpelivosta pomedju religiite.

Изменето од Templarius - 04.Март.2008 во 15:31
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 15:38
Svemirski - vo nieden od citatite shto gi naveduvash ne se veli deka zemjata e plocha! Vo nieden! Toa shto ti taka si go razbral toa, samo naveduva na mislata deka ne ja razbirash voopshto Biblijata.
Na drugata tema - ako nekoj te navredil ima nachin nie kako da se spravime so toa kako moderatori, ako ti pochnesh da navreduvash nekogo, nema da me interesira koj prv pochnal. Kako shto vide i samiot - go opomenav vekje EvAngelos za nachinot na koj se obrakjashe, mnogu pred Messenger da ti pishe tebe.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 16:23
Templarus,sekako deka znaele.
Se citame megju redovi. Za da vidis nekoi raboti ti treba svetlina. Ke go povtoram textot od eden post:
Цитирај
Nasiot lik plovi po moreto,na povrsina,kako prazna casa.
Dodeka e prazna,stoi na povrsinata,koga ke se napolni,toni vo moreto. Covekot e kako grne,polno so voda... a od nadvoresna strana suvo !

Necija pamet e izgubena vo sareniloto na boite i tie boi se barikada da go vidat svetloto.

Kako ke prepoznaes Crveno,Zeleno,Plavo... ako pred toa ne vidis svetlo ? Koga ke nastane mrak,boite se pokrivaat,togas ke postanes siguren deka potrebno e svetlo za da gi prepoznaes boite.
Nitu edna boja nemozes da prepoznaes bez nadvoresno svetlo.
Isto taka i bojata na fantazijata nemoze da se prepoznae bez vnatresno svetlo.

Nadvoresnoto svetlo e od Sonceto i zvezdite a vnatresnoto e refleks od Allahovoto svetlo.
Svetloto na ocniot vid e svetlo na dusata. Vidot na okoto isceznuva od vidot na srceto.
Allahovoto svetlo e cisto od pamet setilata.
Koj nema interes za Bozjeto svetlo,toj go trosi vremeto zaludno.
Nokta nema svetlo so toa i ne gi gledas boite.So sprotivnosta-temninata-svetloto postanalo vidlivo (jasno). Koga ke go vidis svetloto,ke gi vidis i boite. Ovaa vistina ke vi bide jasna koga ke doznaes sto e sprotivnosta na svetloto.

Sozdatelot stvoril bolka i griza,da preku niv,kako sprotivnost,doznaes i osetis sto e raspolozeno srce.

Ako baras dokaz vo Anti islamski knigi,nemozes normalno da najdes odgovor,, no ako baras Islamska istorija,od Islamski izvori,bez pred rasudi,so cista namera,ke go najdes odgovorot.

Eve nekolku Qur'anski aeti koi ni ukazuvaat na toa deka Zemjata e KUGLA.
“Doista, primjer života Dunjaa je kao voda koju spuštamo s neba pa se izmiješa njome rastinje Zemlje, od čega jedu ljudi i životinje. Dok, kad uzme Zemlja ukras svoj i uljepša se, i pomisle stanovnici njeni da su oni svemoćni nad njom, dođe joj naredba Naša noću ili danju, pa je učinimo pokošenom, kao da nije bujala jučer. Tako razlažemo znakove za ljude koji razmišljaju.”

(k*r’an, 10:24)

Veli "DEN ILI NOK" Koja e pricinata ?
Pricinata sto Sozdatelot veli "Den ili Nok" e sto ako bi se desil toj cas za vreme na DEN vo Amerika,togas toa bi bilo NOK vo Australija. Sudniot den ke se sluci na Celata zemja,bez razlika dali e toa Den ili Nok. Tuka imame i naucen fakt deka zemjata rotira okolu sebe,pri toa imame den ili nok.

Da se razbereme,covek treba otvoreno i iskreno i cisto. Jas i ne gledam mana vo site tie bibliski citati koi gi navedov,kako dokaz deka spored biblijata zemjata e ploca... Sakam da kazam deka eve kako bi bilo koga se' bukvalno bi prevele. Se spomnuva i vo Qur'anot "krajot na zemjata" sto se odnesuva na nejzinata splostenost... ama toa ne bi go videl taka sekoj.A i toa ni prestavuva eden naucen dokaz.
No drugo e koga covek kulturno ke prasa,so kejf i so cest da mu odgovoris,drugo e koga se ismejuva,
a ne znae deka luge vo nesvest pagjaat od zdivot los koj mu izleguva od ustata koga se smee.

Eve uste nekolku citati,kade sto se gleda deka zemjata spored Qur'anot e TOPCESTA/KUGLA.

“Uistinu! Gospodar vaš je Allah koji je stvorio nebesa i Zemlju u šest dana, zatim se postavio na Arš. Prekriva noću dan (koji) traži nju žurno, a Sunce i Mjesec i zvijezde potčinjeni su komandi Njegovoj. Uistinu! Njegovo je stvaranje i komanda! Blagoslovljen neka je Allah, Gospodar svjetova!”

(k*r’an, 7:54)

A znak za njih je noć: povlačimo od nje dan, tad gle! oni zamračeni.”
(k*r’an, 36:37)

“Zar ne vidiš da Allah daje da noć uđe u dan i daje da dan uđe u noć, a potčinio je Sunce i Mjesec, svakoje plovi roku određenom - i da je Allah o onom šta radite Obaviješteni?”
(k*r’an, 31:29)

“Stvorio je nebesa i Zemlju s Istinom. Zavija noću dan, i zavija danom noć. I potčinio je Sunce i Mjesec. Svakoje plovi roku određenom. Besumnje! On je Moćni, Oprosnik!”
(k*r’an, 39:5)

Prviot citiran aet mozebi i ne zahteva nikakov komentar. Drugiot dava edna slika. Tretiot i cetvrtiot aet nudat interesen materijal,vrzano za megjusobnosta a posebno ZAVIJANJETO denot vo nok i obratno.

Zavianje ili Obvivanje e pravo znacenje vo arapskiot jazik KEVVERE. Originalno znacenje na glagolot e da se zavie turban okolu glavata.

“On je samo Opomena svjetovima.
A sigurno ćete saznati vijest njegovu nakon (izvjesnog) vremena.”

(k*r’an, 38:87-88)

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 16:44
Svemirski - isto kako shto vo nieden od citatite od Biblijata nemashe deka zemjata e plocha, taka i vo ovie ajeti od k*ranot nema nikade deka zemjata e topka. Se zboruva samo za den i nokj, no nikade ne veli deka toa se sluchuva zatoa shto zemjata e topka. Prviot ajet shto go dade:
"dođe joj naredba Naša noću ili danju, pa je učinimo pokošenom" - samo pokazhuva deka toj nastan mozhe da se sluchi nokje ili denje, toa deka se odnesuva na denot i nokjta vo isto vreme e samo tvoe tolkuvanje.

Ushte neshto:
“Zar ne vidiš da Allah daje da noć uđe u dan i daje da dan uđe u noć, a potčinio je Sunce i Mjesec, svakoje plovi roku određenom - i da je Allah o onom šta radite Obaviješteni?”
(k*r’an, 31:29)

Tuka pak izrichno veli deka Sonceto i Mesechinata plovat vo rok odreden... znachi ne veli deka zemjata e taa shto "plovi" okolu niv, a Sonceto i Mesechinata plovat...

Tuka kje se pridruzham na "apelot" na Templarius i Messenger deka e besmisleno da se zboruva za ova... Razbiram deka muslimanite sakaat se da objasnat preku k*ranot i da dokazhat deka vo k*ranot ima odgovori za se... verojatno ima odgovori - no ne za rabotite koi ti gi barash. Odgovorite vo Svetite Knigi se za smislata na neshtata, za smislata na postoenjeto (kako shto e i vo citatite pogore), no ne za astronomski fenomeni i pojavi... Ako sakame da tolkuvame neshto taka kako shto ni odgovara, od se mozheme da napravime chudo. Besmisleno e da se obiduvate da dokazhuvate zakoni na fizika, astronomija ili anatomija preku k*ranot ili Biblijata...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 16:50
Zidarski,neznam zosto ne sakate da me razberete.

Mozbi i ne kazuva deka e ploca... sakam da kazam kako e koga bukvalno ke gi gledame citatite.
Pa ke mi kazes li deka e laga deka Crkvata naucnicite gi palela zivi onie koi tvrdele sprotivno od biblijata te. deka KUGLA ?

Drugo,vi se molam,dajte,kopirajte mi edna barem navreda kade nekogo sum navredil !?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 16:52
Zidarski... Muslimanite naprotiv ne se trudat.Toa go dokazuvaat naucnicite. Pa gi ima bezbroj do sega koj go prifatile Islamot na osnova na Aetite koi go dokazuvaat ona sto go istrazuvale.
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 16:54
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Svemirski - isto kako shto vo nieden od citatite od Biblijata nemashe deka zemjata e plocha, taka i vo ovie ajeti od k*ranot nema nikade deka zemjata e topka. Se zboruva samo za den i nokj, no nikade ne veli deka toa se sluchuva zatoa shto zemjata e topka.

Zidarski, Za da moze denot,da preminet vo noc,i obratno,Dali bi mozelo toa da se slucet ako zemjata e Ploca???

Tokmu taka deka se zboruvat za den i noc,zemjata ne e spomnata vo oboj Ajet,no tokmu zaradi preminuvanjeto na denot vo noc,i obratno,toa ni kazuvat deka Zemjata imat Topcesta Forma..Sto tuka tie enejasno???
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 16:56
Biblijata ne tvrdi nishto za formata na zemjata. Sveshtenici vo sredniot vek, koi si mislele deka zatoa shto prochitale neshto i krivo go razbrale, deka se samo tie vo pravo i nikoj drug - tie palele lugje. Imam vekje pishano za ova - inkvizicijata koga osuduvala ne osuduvala za "pregreshenija protiv Biblijata i Hristijanstvoto", a za "pregreshenija protiv crkvata"! Proveri ako sakash, kje vidish deka e taka. Ima golema razlika.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 27>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.