IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - ДНЕВНО-ПОЛИТИЧКИ настани, вести и актуелности
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДНЕВНО-ПОЛИТИЧКИ настани, вести и актуелности

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 155156157158159 173>
Автор
Порака
Radijator Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Radijator Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2014 во 13:55
Novache, ima razlika od javen dolg i nadvoresen dolg, ako procitas poubavo. Ova se oficijalni brojki sto ne sum gi izmislil.

Ne zboruvam za pred 30 godini i toa sto pominalo, tuku za raboti sto sleduvat. Daj da zboruvame za idninata. Eve jas ti napisav, 6 godina po red vlasta ke go promasuva budzetskiot deficit za poveke od 200 milioni evra. I ne velam deka nivnite prognozi mora da se 100% tocni, ama edno e da promasis suma so edna nula i poveke nuli i toa vo poveke navrati. NADVORESNIOT DOLG na Makedonija pred 10 godini bese 2.7 milijardi a denes e 6.8 milijardi dolari. I javniot dolg i nadvoresniot dolg na drzavata vo poslednite 10 godini mnogu se zgolemi.

Veke koga ja spomnuvas Jugoslavija, raspadot vlijael destruktivno na ekonomijata na site drzavi (osven Slovenija, zaguba od samo 30%), drzavata ne uspeala da vrati golem del od kreditite. Pa normalno, se raspadna, vojni se vodea, luge umiraa. Vo taa prethodna drzava, Tatko mi rabotese vo Treska, nesto kako rakovoditel na pogon i zemal plata od 750 marki - denesni 370 evra. Majka mi bese vrabotena vo SOK podocna ZPP, i zemala plata od okolu 900 marki - denes 400 evra. Vkupen prihod na mesec samo od plati 770 evra. Cenite na stokite i uslugite (vklucuvajki gi i kreditie) bile drasticno pomali otkolku sega, a platite povisoki, nemale nikakov problem da gi otplakaat, FAKT.

Kaj go ima ova deneska vo Makedonija be?????? Na edno 4 cleno semejstvo mu se potrebni nesto poveke od 400 evra na mesec samo za hrana, a ostanatite rashodi? Druze, zborot mi e, nasata ekonomija ne e zasnovana na investicii, proizvodstvo, izvoz, tuku na kreditiranje sto ne velam deka e loso, ama toa nemoze da odi beskonecno. I Jugoslavija zemala krediti, no imalo industrija i ogromna stokovna razmena. Bila drzava most pomegu istokot i zapadot.

Deneska od 650 iljadi registrinani vraboteni luge, 290 iljadi se so plata od 8000 iljadi denari do 15000 iljadi denari na mesec.

Za vilite vo Ohrid i na Vodno - NO COMMENT
Just because i see the world with my own eyes, that doesn't make me a sinner !!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Radijator Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2014 во 13:58
NADVORESEN DOLG - MAKEDONIJA

Vo prilog na toa sto go napisav eve ti hronoloski kako se zgolemuva nadvoresniot dolg od osamostojuvanjeto.
Just because i see the world with my own eyes, that doesn't make me a sinner !!!
Кон врв
novace Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Август.2007
Поени: 3067
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2014 во 06:50
Originally posted by Radijator Radijator напиша:

Novache, ima razlika od javen dolg i nadvoresen dolg, ako procitas poubavo. Ova se oficijalni brojki sto ne sum gi izmislil.

Ne zboruvam za pred 30 godini i toa sto pominalo, tuku za raboti sto sleduvat. Daj da zboruvame za idninata. Eve jas ti napisav, 6 godina po red vlasta ke go promasuva budzetskiot deficit za poveke od 200 milioni evra. I ne velam deka nivnite prognozi mora da se 100% tocni, ama edno e da promasis suma so edna nula i poveke nuli i toa vo poveke navrati. NADVORESNIOT DOLG na Makedonija pred 10 godini bese 2.7 milijardi a denes e 6.8 milijardi dolari. I javniot dolg i nadvoresniot dolg na drzavata vo poslednite 10 godini mnogu se zgolemi.

Veke koga ja spomnuvas Jugoslavija, raspadot vlijael destruktivno na ekonomijata na site drzavi (osven Slovenija, zaguba od samo 30%), drzavata ne uspeala da vrati golem del od kreditite. Pa normalno, se raspadna, vojni se vodea, luge umiraa. Vo taa prethodna drzava, Tatko mi rabotese vo Treska, nesto kako rakovoditel na pogon i zemal plata od 750 marki - denesni 370 evra. Majka mi bese vrabotena vo SOK podocna ZPP, i zemala plata od okolu 900 marki - denes 400 evra. Vkupen prihod na mesec samo od plati 770 evra. Cenite na stokite i uslugite (vklucuvajki gi i kreditie) bile drasticno pomali otkolku sega, a platite povisoki, nemale nikakov problem da gi otplakaat, FAKT.

Kaj go ima ova deneska vo Makedonija be?????? Na edno 4 cleno semejstvo mu se potrebni nesto poveke od 400 evra na mesec samo za hrana, a ostanatite rashodi? Druze, zborot mi e, nasata ekonomija ne e zasnovana na investicii, proizvodstvo, izvoz, tuku na kreditiranje sto ne velam deka e loso, ama toa nemoze da odi beskonecno. I Jugoslavija zemala krediti, no imalo industrija i ogromna stokovna razmena. Bila drzava most pomegu istokot i zapadot.

Deneska od 650 iljadi registrinani vraboteni luge, 290 iljadi se so plata od 8000 iljadi denari do 15000 iljadi denari na mesec.

Се прочитав(ме)...ама беше многу доцна за одговор...та решив со слоганот нов ден-нова нафака.....за да ти одговорам , секако поставувајќи ти и дополнителни под-прашања.....за да се докрај избистри ситуацијава...
Гледам јас...дека сакаш сериозно да се подрасчисти..
Ако ти се во можност и добра кондиција на умот ,  нека ти одговорат  родителите...
За таткоти:
Дали знае дека во некоја од шеесетите години Треска имаше сопствена фабрика во градот Варем Белгија.
ЗА ПРИКОЛКИте..тогаш (а и денес) многу барани и фалени.
Нека ти каже сега КАДЕ е и ЧИЈА е фабриката..односно каде таа која е во сите весници фалена како надворешна Инвестиција на Треска , каде „испари-ла„ од соптвеноста на вкупниот имот на Треска..оти никаде не е прикажано ШТО е со материјалите (приколки) кои таму се произведувале..за западниот пазар , оти потекнувале од наши домашни суровини и пари!?.
И дали знаеш (прашај го таткоти) дека Треска била ПРИВАТНО Акционерско друштво уште во 1934 година..а не им ги признале „акциите„ на тие (прави) акционери од порано... кои си го побарале својот СОПСТВЕН ИМОТ тогаш , туку само на оние кои ги добиле (по сила на Закон) во новово време, тогаш социјалистичко време!?.
Во времето на Анте Марковиќ?!
За мајкати:
Работела велиш во СОК..а тој беше чинам пандан на денешната Даночна Управа.
И ЗАШТО нема (ако и таа „не знае„ каде се парите од Фабриката на ТРЕСКА воградот Варем во Белгија...доколку е продадена..
МОЛК е во Треска , на секое такво и вакво прашање !?

Оти еден ми вели дека :
СИТЕ ПОДОЦНЕЖНИ НЕВОЉИ Македонците кои ДЕНЕС ги трпат СЕ , од ГРЕШКИТЕ сторени во блиското НО и во подалечното минато, истотака од Македонци
Аха..и Македонки де.

Кога ќе ни одговориш на овие погоре нејасни прашања ....НИЕ ќе ти поставиме уште неколку дополнителни прашања..
ЗА ДА СЕ РАСЧИСТИ ситуацијава нели...и да се знае КОЈ и ЗАШТО (ќе) ОДГОВАРА.
Ако некој мислел , дека се е завршено и заборавено!?.
Пријатен ден
намигнување

Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2014 во 12:39

Novace, а од што изумреа диносаурусите? размислување
Кон врв
д4б3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Lord OFF the topic

Регистриран: 31.Јули.2013
Поени: 2580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2014 во 12:42
чак норис еднаш прцнал и ги задушил
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2014 во 19:05
Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Novace, а од што изумреа диносаурусите? размислување

намигнување

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Radijator Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2014 во 19:16
Novace, Novace, Novace......

Muabetot trgna od nadvoresen dolg i javen dolg, pa prodolzi na plati i zivoten standard. Od tvojata prva replika na mojot post jasno se vide deka ne znaes i ne mozes da napravis razlika pomegu JAVEN DOLG i NADVORESEN DOLG. Onie sto ke go procitat ova ke znaat za sto stanuva zbor.

Napisav deka spored poslednite statistiki, NADVORESNIOT DOLG e 6.8 milijardi dolari i ostaviv duri i link, a ti napravi COPY-PASTE za JAVNIOT DOLG na Republika Makedonija sporedeno so drzavite od poranesna Jugoslavija.

OBRNETE VNIMANIE SITE OVDE VE MOLAM :
Primerot so Moite roditeli go spomenav za da se vidi sto se slucuvalo vo odnos na platata togas i sega, kakvi plati zemale, kakov standard imale, ceni na stoki i uslugi a kako e sega, oti spomna Jugoslavija, ne jas. I togas postoel JAVEN i NADVORESEN DOLG, postoi i ke postoi. Pa go smeni pravecot na diskusija vo dalecnata 1934(period pred 2 svetska vojna) koja firma bila akcionersko drustvo i kaj bile parite!!!!

Ti zboruvam za idnina i toa sto sleduva i toa sto ne ceka site nas, ama ocigledno NE KAPIRAS.

I gledam taka si pisuval si pisuval i nikako da spomnes nesto za ovie mizerni plati so gi "uzivat" nasite gragani, a nikako da go zemes vo predvid i raspadot i zaginuvanjeto na edna kupa luge vo taa posrana vojna od 1991 do 1995.

Za se ona sto go napisa pogore nema potreba da odgovaram, go znam i se soglasuvam, arno ama znam i deka nikoj za nisto nema da odgovara bidejki na hartija ili po zakon se e kako sto treba. Za zal taka e vo Makedonija, no ne bese toa temata koja ja pocnavme !!!

Temata bese deka dodeka nekoj si igrat na drzava i na lideri i ne defokusirat od realnosta, ekonomijata vo Makedonija opstojuva edinstveno blagodarenie na zadolzuvanje i kreditiranje a ne na novi rabotni mesta, investicii, proizvodstvo i izvoz. Go zgolemuva svojot NADVORESEN I JAVEN DOLG se poveke i poveke, jasno precizno, hronoloski i so brojki. A ne kako nasiot minister, zboruva samo za % a nisto konkretno ne kazuva.

Ako imas nekoe prasanje za denes sto se slucuva i za toa sto sleduva, (DNEVNO POLITICKI NASTANI VESTI I AKTUELNOSTI) potocno za ekonomija itn. daj da razgovarame i debatirame i so zadovolstvo ke ti odgovoram, ama ne me navrakaj vo period na 2 SVETSKA VOJNA da mu se nevidi nikakvi naucni teorii ne predvuduvat patuvanje nazad vo vremeto, ima nekoi teorii samo za vo idninata, ama i tie se seuste teorii, ne se teoremi . Od togas do sega se forimiraa, raspagaa drzavi, vojni se vodea, se menuvaa razni drzavni ureduvanja. 60 milioni luge izginale togas, ni akcionerski drustva se videlo ni nisto, SAMO KRV !!!

2014 godina sme !!!!

Кон врв
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Локација: Macedonia
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2014 во 22:10
Originally posted by novace novace напиша:

Originally posted by Radijator Radijator напиша:

Се прочитав(ме)...ама беше многу доцна за одговор...та решив со слоганот нов ден-нова нафака.....за да ти одговорам , секако поставувајќи ти и дополнителни под-прашања.....за да се докрај избистри ситуацијава...
Гледам јас...дека сакаш сериозно да се подрасчисти..
Ако ти се во можност и добра кондиција на умот ,  нека ти одговорат  родителите...
За таткоти:
Дали знае дека во некоја од шеесетите години Треска имаше сопствена фабрика во градот Варем Белгија.
ЗА ПРИКОЛКИте..тогаш (а и денес) многу барани и фалени.
Нека ти каже сега КАДЕ е и ЧИЈА е фабриката..односно каде таа која е во сите весници фалена како надворешна Инвестиција на Треска , каде „испари-ла„ од соптвеноста на вкупниот имот на Треска..оти никаде не е прикажано ШТО е со материјалите (приколки) кои таму се произведувале..за западниот пазар , оти потекнувале од наши домашни суровини и пари!?.
И дали знаеш (прашај го таткоти) дека Треска била ПРИВАТНО Акционерско друштво уште во 1934 година..а не им ги признале „акциите„ на тие (прави) акционери од порано... кои си го побарале својот СОПСТВЕН ИМОТ тогаш , туку само на оние кои ги добиле (по сила на Закон) во новово време, тогаш социјалистичко време!?.
Во времето на Анте Марковиќ?!
За мајкати:
Работела велиш во СОК..а тој беше чинам пандан на денешната Даночна Управа.
И ЗАШТО нема (ако и таа „не знае„ каде се парите од Фабриката на ТРЕСКА воградот Варем во Белгија...доколку е продадена..
МОЛК е во Треска , на секое такво и вакво прашање !?

Оти еден ми вели дека :
СИТЕ ПОДОЦНЕЖНИ НЕВОЉИ Македонците кои ДЕНЕС ги трпат СЕ , од ГРЕШКИТЕ сторени во блиското НО и во подалечното минато, истотака од Македонци
Аха..и Македонки де.

Кога ќе ни одговориш на овие погоре нејасни прашања ....НИЕ ќе ти поставиме уште неколку дополнителни прашања..
ЗА ДА СЕ РАСЧИСТИ ситуацијава нели...и да се знае КОЈ и ЗАШТО (ќе) ОДГОВАРА.
Ако некој мислел , дека се е завршено и заборавено!?.
Пријатен ден
намигнување

хммм.... интересно, има еден детал што сите бегаме како ѓаволот од крстот дека (ако на тоа алудираш) во тоа време народот ја одбра владата, каква таква од народот беше одбрана. Денес, не гледам промена во позитивна насока само оваа е пософистицирана е во делата, повторно од народот избрана влада... тоа значи, влада - народец македонски 2:0.

Ако може оваа влада да извлече информации дури од анусот на пцовисаното ав - ав животинче, ме чуди фактот оваа влада да не може според документациите да пронајде што се случувало со фабриката Треска?
Ма дај Новаче, се офајдија тогашните функционери (политичари) како и сегашниве, само сменија дресови и толку.

Народот е губитник во секој случај.

Да ја поврземе темава, се грижиме за Треска но правата "треска" се наоѓа пред нас, не црпе, цица, уништува.... тоа е јавната администрација!!??

Се говори дека имаме 180000 административци, 180000 x 300 евра = 54 милиони евра месечна исплата и тоа само земен просек без да пресметаме дека социјалното и здраственото осигурување на истите, а пак да не говориме дека меѓу тие има кој земаат мноооогггууууууу поголема плата, трошоци како на пример компјутери, хартија, скенери, мобилни тел., хартија, гориво, возила.... и ред други нешта..... колку време ќе треба додека се исцрпи народот преку казни на малите и средни претпријатија, преку казни на сомнителни сообраќајни грешки и.т.н.

Што ќе превземеме за тоа цицање на народот? не е важно тоа Новаче, само да се на власт партиите кои нам ни се допаѓаат, кој ги е.е граѓаните и така се стока без опаш..... ама ајде и тоа не е важно, да видиме уште колку сила ќе има оваа наша тажна државичка со крвопии на власт, и кога ке прогласиме БАНКРОТ, 10, максимум 15 год.? Што потоа?

Homo homini lupus est...
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2014 во 00:18
za nekogo i sto denari dolg e golem kako planina.ne e vazno kolku si zadolzen tuku dali i kako ke go vratis dolgot.Slov.e najzadolzena ama navreme go servisira,za razlika od mi se cini Crna Gora edna od poslabo zadolzeni ama ratite ..."gi vlece".
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2014 во 00:49
Originally posted by zagor zagor напиша:

za nekogo i sto denari dolg e golem kako planina.ne e vazno kolku si zadolzen tuku dali i kako ke go vratis dolgot.Slov.e najzadolzena ama navreme go servisira,za razlika od mi se cini Crna Gora edna od poslabo zadolzeni ama ratite ..."gi vlece".

Јас сум ...изгледа доста по-себичен во споредба со останативе душегрижници форумски...и не му се секирам за долговите на Словенија и Црна Гора толку..
Оти..тие си имаат МОРЕ...какво и да (им) е...
Македонија НЕМА море...можеби морнари има.....ама од Охрид.
Или од Преспа и Дојран...
И сега што правиме..
Некаде прочитав дека нашиот ДОЛГ (независно дали е надворешен или внатрешен)..конкретно за ФЕНИ ти бил цирка 900.000.000 Евра во пари..
Сега му ја  думам..КОЈ (ќе) го враќа долгот кон кредиторите!?.
И дали и газдите денешни на ФЕНИ со нешто учествуваат во враќање на веќе потрошените пари за објектот кој денес тие го експлотираат?!.
Инаку..тој објект го УНИШТУВА крајот „роден„ за производство на гројзе...како десертно така и за вино.
НО кога неписмените на времето многу сакале (по секоја цена) ИНДУСТРИЈА...наместо да користат она што другите го немаат..а тоа е ЗЕМЈОДЕЛИЕто...кое е истотака од стратешки карактер..ама изгледа е веќе доцна....се се одало на Индустрија и тоа по секоја цена..
намигнување

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Radijator Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2014 во 03:31
Ne se sekira za Slovenija i Crna Gora, a cel post sto go objavi COPY-PASTE e za bivsa Jugoslavija.

Da si ziv iiii zdraaaaav !!!!   
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2014 во 01:32
-ke dozivee li nekoogash ovoj kutar narod ....vakvo neshto:

Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2014 во 22:27

..nie nemame gajle sto juzen tok nema da se gradi zasega.Ke se potpreme na nasite energensi..PVC sisinja,drvja..stari gumi,jaglen...Ma sto ni e gajle za proprodata i vozduhot.
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2014 во 18:06

Потпишан договор за набавка на нови гарнитури за патнички возови

Цитирај Договор за набавка на нови четири дизел моторни гарнитури и две електромоторни гарнитури за превоз на патници во железничкиот сообраќај потпишаа денеска Владата на РМ и кинеската корпорација CSR, една од  најголемите компании во светот за производство на вагони и локомотиви. 

Првите гарнитури треба да стигнат идното лето. Нивниот капацитет е за околу 1200 патници, целосно ќе бидат климатизирани, опремени со вакуум тоалети, енергетски ефикасни и ќе ги задоволуваат сите безбедносни стандарди и стандардите за превоз на лица со ограничена мобилност.

Инвестицијата за овој проект е 25 милиони евра - средства од Европската банка за обнова и развој, а доаѓа по 35 години од набавката на последниот нов воз во Македонија.  

Дополнително, со 15 милиони евра почна набавка и на товарни вагони, а со уште 10 милиони  евра ќе се рехабилитираат гарнитури на постојни возови за и тие да се оспособат, така што вкупната инвестиција за обнова на целиот возен парк на „МЖ Транспорт“ а.д. е 50 милиони евра.

Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески по потпишување на договорот рече дека очекува тој да биде исполнет во рокот и во летото 2015 година по македонските пруги да сообраќаат нови, модерни и економични вагони и локомотиви. 

Посочи и дека оваа набавка на нови вагони е дел од голем инвестициски циклус во железницата, во кој се и почетокот на изградбата на пругата кон Бугарија и реконструкција на Железничката станица во Скопје. 
да
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 155156157158159 173>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.