IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Света Троица
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Света Троица

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 26>
Автор
Порака
Studentski Klub Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 272
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 13:25

Vtoro:

Zo{to Isus se pla{el od evreite i negovata bogoli - kost i na misteriozen na~in  im zboruval ?! Pa ,vie tvrdite

deka Isus do{ol samo zatoa da gi otkupi ~ove~kite grevovi, 

so toa {to }e go raspnat. I tvrdite deka toj so sigurnost znael deka }e go raspnat. Pa kakov smisol toga{ ima stra -

vot od evreite vo objasnivaweto na verata za nu`en spas ?!

I kako toa "veli~enstveniot tvoritel" na neboto i zemjata da se pla{i od najponizniot narod na zemjata, koga se znae deka nekoi izraelski verovesnici bez nikakov strav ja objavuvale vistinata, pa taka ednite bile svirepo ma~eni, a drugite ubieni ?!

A Isus `estoko gi oslovuval pisarite i fariseite. Gi

opi{al kako licemeri, voda~i na slepci, neznaenci i zmii.

Pred o~evidci, na videlina, ja iznel nivnata poganost, pa zatoa nekoi se po`alile deka gi navreduva. Vidi go Evan- gelieto spored Luka (11:37 - 54). " Isa a.s.( Isus) im gi objas - nil gre{kite na evrejskite nau~nici, poradi tie gre{ki gi oslovuval grubo, ostro i bez strav.

Pa kako da se poveruva deka toj vo sebe nosel strav od niv koi go sopirale da im ja objasni verata za neophoden spas ?!

Bog da ~uva, deka negoviot blagoroden moral, bil na takvo nisko nivo.

Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 13:28

Како што е речено: „Јас и вие(апостолите) сме едно“?

Тогаш, 12+1+2= 15

Леле, не било тројство туку петнаесеторство!!!
ClapClapClapClapClapClapClapClapClapClap
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 13:30

Sprotivstavuvawe na trojstvoto so razumni dokazi:

Hristijanite veruvaat deka trojstvoto i veruvaweto vo Eden Bog e vistina. Me|utoa, ako postoi vistinsko trojstvo,

toga{ postoi i vistinsko mno`tvo. A ako se utvrdat deka

tie se vistinskoto trostvo i mno`tvo, istovremeno }e

is~ezne edinstvoto (tevhid) pa tog edinstvoto }e bide nevoz- mo`no da se utvrdi. Vo sprotivno bi trebalo da se spojat dve bitni sprotivnosti {to e navistina nevozmo`no, bidejki toa podrazbira nu`no postoewe na borbi, {to isto taka e apsurd. Pa taka onoj {to veruva vo trojstvoto vistinski ne veruva vo Eden Bog. Vistinskata edinstvenost ne poseduva tretina i taa ne zbir na edinki. A trojca, imaat vistinska tretina i taa e zbir na tri edinki, od {to proizleguva deka edniot e del od trojcata. I ako ovie dve se soedinat na edno mesto, toa bara da bide celina, a celinata del, i celinata tretina od samata sebe, {to sepak e pove}e od tri pati od ednata,a i taa edna celina vo toj slu~aj bi bila tri pati pogolema od samata sebe. Seto toa razumot ne go prifa}a.

Vistinskoto trojstvo, vo osnova e islu~eno , koga sta - nuva zbor za Alahovoto vozvi{eno bitie. I ako vo knigite na hristijanite se najde govor ,koj so svojata nadvore{nost uka`uva na trojstvo,toj mora da se prokomentira taka {to

}e se sofpadne so razumnii tradicionalni dikazi, bidejki

razumot i tradicionalnite dokazi uka`uvaat na apsurdno - sta na trojstvoto na Vozvi{eniot Bog.

Vo svojot prevod "Zna~ewe na k*r'anot" pe~aten 1836.g.

na Angliski jazik, Xorxis Sal na svoite sonarodnici im

upatuva nekolku soveti vo koi veli: " Ne gi podu~uvajte mu-

slimanite so temi koi se sprotivni na razumot. Tie ne se budali, pa so vakvi pra{awa da gi nadmudrite. Vo takvite

pra{awa spa|aat obo`uvawe na kipovi i bo`enstvenata ve- ~era, bidejki tie, za ovie temi, znaat mnogu. Sekoja crkva

ima vakvi temi, a ne e vo sostojba so takvite temi da gi pri-

dobijat."

Кон врв
hardcore Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Февруари.2007
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 13:30
Osven vasiot pedofil,kolku vasi sledbenici toj ima??Ili saka sve za nego....LOLLOLLOLLOLLOL
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 13:32

Погледнете како овој свештеник се сложува дека во неговата вера постојата теми кои не се сложуваат со разумот. А всушност се работи за тоа дека следбениците на таквата вера се вистински идолопоклоници!

Islamskite nau~nici rekle:

"Po nerazbirlivo i od razum odale~eno u~ewe od hristijanskoto, i nivni po lo{i o~igledno la`ni izjavi, na ovoj svet ne sme videle."

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 13:35
Koj e toj svestenik???Da ne e od Bosna nekoj "Pavaroti?LOLLOLLOL
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 13:39

Protivstavuvawe na trojstvoto so zborovite na  Isa a.s. (Isus):

Prv citat:

Vo evangelieto spored Jovan (17:3) e naveden razgovorot na Isa a.s. so Boga:

"A ova e ve~en `ivot:da Te poznaat Tebe,Edinstve -niot vistinski Bog, i Isusa Hrista, kogo si go ispratil."

Ete taka Isus objasnil deka ve~niot `ivot se prido -

biva so veruvawe vo Bo`joto edinstvo i prateni{tvo na negovot verovesnik Isa a.s. Toj ne rekol: "Ve~niot `ivot se pridobiva so veruvawe vo bo`joto trojstvo, ili veruvawe deka Isus e Bog i sin Bo`ji."  Bidejki tuka stanuva zbor za razgovor na Isus so Boga, ne potreben e sekoj strav od evreite.

Koga veruvaweto vo trojstvoto i bogolikosta na Isus

bi bile, pat kon spasenieto, toga{ toj bi go objasnil toa.

Me|utoa, patot kon spasenieto i ve~eniot `ivot e vo veruvaweto vo vistinskoto Bo`je edinstvo i prateni~kata misija na Isus. Sprotivnoto ubeduvawe e ve~no propa|awe i o~igledna zabluda, bidejki Bo`jeto edenstvo e vistinska sprotivnost na trojstvoto, kako {to e Isusovoto postoewe vo svojstvo na verovesnik vistinska sprotivnost na Isus kako Bog. Onoj koj ispra}a ne e ist kako onoj koj e ipraten.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 13:40

Vtor citat:

Vo evangelieto spored Marko (12 : 28 - 34) se veli:

"(28)I pristapi eden od kni`nicite,koj ~u kako se  prepiraat,znaejki deka im odgovori dobro,go pra{a:,,Koja

e prva od site zapovedi?" (29)Isus odgovori:,,Prvata e:

,,Slu{aj Izraele - Gospod ,na{iot Bog - e edinstven Gospod

(30) I qubi Go Gospoda svojot Bog so seto svoe srce, so se - ta svoja du{a, so siot svoj razum i so seta svoja sila"! (31)

A ovaa e vtorata: ,,Qubi go svojot bli`en kako sebesi!"

Druga zapovet, pogolema od ovie, nema." (32) I kni`nikot mu re~e: ,,Dobro, u~itele, ka`a spored vistinata deka Bog

e Eden, i nema drug osven Nego, (33) i da Go qubi{ Nego so

seto srce, i so siot razum, i so seta sila; i da go qubi{

bli`niot kako sebesi, toa e mnogu pove}e od site palenici

i `rtvi."

115

(34) A Isus koga vide deka odgovori razumno - mu re~e: ,,Ne si daleku od Bo`joto carstvo."

Ist tekst se nao|a i vo evangelieto spored Matej (22 :

34 - 40) , no }e bideme zadovolni so citirawe na slednite Isusovi zborovi:

"(40) Na tie dve zapovedi visat siot Zakon i proro -

cite".

Prethodnite citati ni potvrduvaat deka prv i naj va-

`en testament, vo Torata (Tevratot) i knigite na ostanati -

te verovesnici, e zapovedtta koja vodi kon spasenie sodr -

`ano vo verata vo eden Bog i deka drug sem Nego nema. Koga

veruvaweto vo trojstvoto i Isusovata bogolikost bi bile

vistinski, }e bile spomnati i objasneti vo Torata i vo kni -

gite na ostanatite verovesnici, a Isus na pra{aweto bi odgovoril:

"Prvata zapoved e veruvaweto vo Eden Bog koj e soedi -

net od tri, a jas sum vtoriot ~len na toa soedinuvawe i sin Bo`ji." Me|utoa, Isus toa nigoga{ ne go rekol, i ne samo toa, tuku, vo Torata i vo knigite na ostanatite verovesnici za takvo ne{to ne postoi nitu aludirawe, tuku naprotiv, toj

tvrdi deka patot kon spasenieto e vistinska verba vo eden Bog, i deka toa e sprotivno na veruvaweto vo trojstvoto i verbata deka Bog ima sopatnik i sin.

Knigite na stariot zavet se prepolni so jasni tekstovi

za veruvaweto vo Eden Vozvi{en Bog, a samo kako primer

pogledni vo Vtorozakonie (4:35,39 i 6:4-5) ; Kniga na prorok

Isaija (45:5-6, i 46:9).

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 13:41

Tret citat:

Vo evangelieto spored Marko (13:32) se veli:

" A za onoj den i ~as, nikoj ne znae: ni angelite na nebo-

to,nitu Sinot, a samo Tatkoto."

Ovaa izjava go pobiva u~eweto za trojstvoto i bogoli~ - nosta na Isus, zatoa {to Isus go ograni~uva svoeto znaewe za sudniot den so Allah , isklu~uvajki ja mo`nosta deka toj

ili bilo koj od tvorenijata, poseduva znaewe za sudniot den.

Vsu{nost, toj se poistovetuva so ostanatite tvorenija vo neznaewe. Ako Isus e Bog, toga{ bi znael koga }e se slu~i sudniot den i ne bi si go demantiral svoeto znaewe.        

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 13:42

^etvrti citat:

Vo Evangelieto spored Matej (27 : 46 i 50) se veli:

"(46) Okulu devettiot ~as Isus izvika so silen glas i

re~e: ''Ili! Ili! Lama Savahtani!? - toa zna~i:,,Bo`e moj,

Bo`e moj! Zo{to si me ostavil?" (50) A Isus izvika pak so

silen glas i go ispu{ti duhot."

Vo Evangelieto spored Luka (23 : 46) stoi:

"Toga{ Isus izvika so silen glas:,,Tatko, go predavam svojot duh vo tvoi race."

Ovie zborovi, koi po nivno ubeduvawe gi izustil Isus

vo posledniot mig od svojot `ivot, ja demantiraat negovata

bogolikost, bidejki, ako toj bil Bog, ne bi baral pomo{ od drug Bog. Vistinskiot Bog e ~ist od nedostatoci, kako {to se nemo}nosta, zamorot, moleweto, barawe pomo{, malaksa-

nost i smrt. Toj e `iv i prevozvi{en. Vo knigata na prorok

Isaija (40:28) se veli:

" Zar ne znae{? Zar ne si ~ul? Gospod e ve~en Bog, Tvo- rec na zemnite krai{ta. Toj ne se zamoruva, ne postanuva."

Postojat mnogu izvadoci kako {to e ovoj od knigata na

prorokot Isaija. Pogledni : Isaija (44 : 6), Eremija (10 :10),

Habakuk (1:12) i Prvoto poslanie do Timotej (1:17) . Site

ovie citati uka`uvaat na toa deka vistinskiot Bog e ve~en,

`iv, presvetol, deka ne umira, deka sem Nego nema drug Bog,

deka e ~ist od slabosti, zamoruvawe i nemo}nost.

Pa kako e vozmo`no eden slab i minliv smrtnik da bide Bog ?! Tie veruvaat deka toj Bog kogo Isus toga{ go doviku- val e vistinskiot Bog, i vo toa ne se somnevaat.

Na ~itatelot mu privlekuva vnimanie izvadokot (1:12) od knigata Habakuk koj vo starite izdanija glasel valka :

"Moj Bo`e,Svetitelu moj ? Ti koj ne umira{."

Vo toj  izvadok se spomnuva arapskiot zbor (µup´í) so zna~ewe (ti nema da umre{) so koj se negira smrtta na Vozvi{eniot Bog. Me|utoa, vo novite izdanija na toj zbor e izbri{ana samo edna to~ka {to vo potpolnost go izmenilo negovoto zna~ewe. Taka, namesto bukvata (t µ  ) napi{ana e bukvata (n à ) = (la nemutu, µupßí ) {to zna~i (nie nema da umreme). Ova go napravile poradi ubeduvaweto deka Isus e ubien. Zbor~eto (la nemutu) " nema da umreme" vo ovoj kontekst nema nikakvo zna~ewe i negovoto mesto ne e za tuka.

117

Gledame kako odbranata na krivoverstvoto gi naveduva na iskrivuvawe na verskite knigi.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 13:48
I pak dolgi citati...i pa iskrivuvanja....i pak lazni dogmi....do koga bre ....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 13:49

Petti citat :

Vo evangelieto spored Jovan (20 : 17 ) se prenesuva deka Isus i rekol na Marija Magdalena :

" Isus  &  re~e:,,Ne dopiraj me,za{to u{te ne otidov

gore pri mojot Tatko.Tuku odi pri moite bra}a i re~i im:

,,Se vra}am pri mojot Tatko i va{iot Tatko,pri mojot

Bog i va{iot Bog".

So ovaa izjava Isus se poistovetil so ostanatite lu|e vo toa {to negoviot Bog e i niven Bog i Tatko, za da ne

go izmamat i potoa re~at deka toj e Bog i sin Bo`ji. I kako

{to se negovite u~enici Allahovi robovi, a ne vistinski Bo`ji sinovi, bidejki tuka se raboti za preneseno zna~ewe na zborovite, taka i Isus e Bo`ji rob, a ne sin Bo`ji vo bu-

kvalen smisol na tie zborovi. Pa taka, nivnoto "sinovstvo"

vo odos nasproi Boga ne zna~i deka i tie se bogovi, kako {to i negovoto "sinovstvo" ne zna~i deka e toj Bog. Ovie zborovi Isus gi izgovoril po voskresnuvaweto, spored nivnoto veru-

vawe, odnosno neposredno pred da bide vozdignat toj vikal deka e Bo`ji rob i deka Allah e negov i niven Bog.

Tie zborovi gi ka`uval se do posledniot mig od svojot prestoj na ovoj svet. Ova se slo`uva so zborovite koi Vozvi- {eniot Allah gi navede vo k*r'anot:

"Allah e navistina i moj i va{ Gospodar, pa Nemu

poklonuvajte mu se." (Ali-Imran 51).

"... poklonuvajte mu se na Allah, na mojot i va{ Gos-

podar! " (El-Maida:72 i 117).

Govorot za trojstvoto i bogolikosta na Isa a.s. (Isus) e

sosema nespoiv so ovie zborovi i so drugite zborovi koi gi izrekol pred svoite u~enici pred vozdignuvaweto. Toj , se

do toj mig, povikual na veruvawe vo eden Bog, nareduvajki

samo nemu da mu se poklonuva i objasnuvajki deka toj ,Isa a.s.

(Isus) , mu robuva samo na svojot Gospodar Allah .

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 13:52
Не знам, прашај во МПЦ.
Они прават пиши бриши!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 14:01

[esti citat :

Izvadocite vo koi Isus izjavuva deka e samo ~ovek, u~itel, pratenik i verovesnik na kogo mu se objavuva, vo Evangelijata se tolku mnogu {to e te{ko da se prebrojat.

Za onie koi sakaat da se navratat na ovie navodi izdvojuvame samo nekoi:

118

Evangelie spored Matej : 10:40; 11:19; 13:57; 15:24; 17:12,

22; 19:16; 21:11,46; 23:8,10; 26:18.

Evangelie spored Marko:  9:37,38; 10:35.

Evangelie spored Luka:  4:43;  5:5;  7:16.39,40;  8:24,45;

9:33,38,56;  10:16;  12:13;  13: 33,34;  17:13;  23:47;  24:19.

Evangelie spored Jovan:  1:38;  4:19,31,34;  5:23,24,36,37;

6:14,25;  7:15,16,17,18,52;  8:16,18,26,28,29,40,42;  9:11,15,17;  11:

42;  12:44,49,50;  13:13,14;  14:24;  17:3,8,18,25;  20:16,21.

]e bideme zadovolni so citirawe na samo nekoi od niv:

Vo evangelieto spored Matej se veli:

"Koj ve prima vas, me prima mene, a koj me prima mene, go prima onoj, koj me pratil." (10:40).

"No toj odgovori i re~e:,,Jas ne sum ispraten,osven pri

zagubenite ovci na domot Izraelev." (15:24).

"A narodot govore{e:,,Ovoj e Isus,prorok od Galilej-

ski Nazaret." (21:11).

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 26>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.