![]() |
|
Македонизам versus Бугаризам, историско филозовски |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1314151617 22> |
Автор | ||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Славејков сум го читал бе, и на б’лгарски тоа, во име на објективноста. Е тој одговорот не сум го читал, дај линк, макар и на друга тема или на лични, како и да е, за да не го лутиме шефот чиј што гласноговорник си ![]() Ха ха, „македонист“ ![]() ![]() ![]() Изменето од Pat - 05.Март.2010 во 22:52 |
||
Zero Tolerance For Silence
|
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Грчкото Пелагри не може никако да е Бугари, колку и да сакаш, затоа што на грчки Бугари се вика Вулгарос. Ако испадне дека Пелагри е Бугари, тогаш излегува дека Вулгарос е нешто друго, а не етничка припадност, што покренува многу прашања, многу добро знаеш кои. ![]() |
||
![]() |
||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
|
Немој да им правиш непријатности,таман мислеа дека ке се најдат некаде и ти уништувач на эабави се праиш.
![]() |
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Срам да ми биде! ![]() За никаде сум. ![]() ![]() |
||
![]() |
||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|
Во право си Македоне, слободно кажи дека Вулгарос е епитет, а не етноним. |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=19452&PN=11 Тука е одговорот. Тешко се чита, па заради тоа ќе ти го испратам текстот и на ЛП. Би го ставил и тука, ама е на МАКЕДОНСКАТА ПРЕРОДБЕНИЧКА АЗБУКА, а не е дозволено. Изменето од Каснакоски - 06.Март.2010 во 11:32 |
||
![]() |
||
depo ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
|
Не реков дека некоја преродбеник ве сметал за Татари. Погледни назад некоја страна и ќе видиш подобро. Мисирков вели Туранските Бугари а во неговото познато дело ЗМР вели и монголцки бугари. Пулевски вели Волгарите се дојдени од Волга. За Славејков не се осудувај да ми велиш дека лажам бидејќи и тогаш и сега закравени бугарски националисти Македонците ги нарекуваат со разни имиња меѓу кои е и Македонисти што е спротивно од вистинското значење на тој збор. Значи Славејков пишува дека многупати Македонисти (луѓе што се сметале за Македонци не-бугари) ги именувале Бугарите со Татари. Што му одговорил некој на тоа пишување не е воопшто важно бидејќи не го менува фактот дека имало Македонци (околу 1870 година) што ве именувале како Татари. Не може да како ти текне да си ги толкуваш фактите и да ги рангираш по важност. За бугарин може е важно која од многуте теории за потеклото на пра-бугарите е веродостојна но за Македонец тоа не би било ни приближно толку важно. |
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|
Реков ти, дај го името барем на еден кој се сметал за Македонец, а Бугарите биле Татари.
Јас ги знам кои се, ама сите се од подпаднатите под грчката пропаганда. Сите без изклучок! Што сега? Ќе ги фаворизираме гркоманите? Чудно е дека грчката пропаганда кон крајот на 19-почетокот на 20 век не фатила дикиш, а сега гледаме со т.н. антиквизација се граби како топал леб. Самите Грци сега се косат дека пред 100-150 г. така ве учеле. Го имам покажано на друга тема. Ако не веруваш, ќе го побарам пак материјалот. |
||
![]() |
||
depo ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
|
Ќе си го прашаш Славејков кои се тие. Според мене мислел на обични луѓе, а тоа го заклучувам бидејќи вели „многупати сме слушале“ а не „читале“. Приказната со гркоманите си ја форсираш ама останува само приказна.
|
||
![]() |
||
|
А одговорот на Димитар Василев Македонски во следниот број?
Кому пак да веруваме? На Славејков кој слушнал или на Д.В. Македонски кој знае кое како е? |
||
![]() |
||
|
Вие најдовте да зборувате? Се држевте за полите на грчките свештеници со векови, се срамевте од своето име, се велевте Грци, половината си говореа грчки дома. А и како испадна од најновите работи, Грците покрај културолошки, образовно, па и политички ве воделе. Не ме чуди што Венелин ве прекорувал дека плачете по нив...
Да, го знам материјалот, Недела си говорела со таа другата, па тоа било голем доказ дека Грците го поттикнале македонзимот. Навистина, многу важен материјал. А никаде не говориш дека кога Македонците ќе кажеле дека се Македонци, Грците велеле дека се Бугари. Тоа некако го премолчуваш. Ама затоа јас сум тука, а јас не молчам. А за тоа кој се нервирал што говорел нешто пред толку години, подобро и не говори, ако Грците ти кажам денес што мислат за вашиот народ, нема да бидеш многу среќен. Дури и на грчки знам да го кажам истото! |
||
![]() |
||
|
Немој така, двајца тука не направиа големи браќа со Грците па ти ќе им го скршиш ентузиазмо!
|
||
![]() |
||
|
Сега и јас како тебе ќе кажам, сте биле дел од нив- сега веќе не сте. ![]() Затоа и Грците реагирале така како што реагирале во минатото, а и сега. |
||
![]() |
||
|
Добро, ама ставот против Бугарите Грците го формирале главно од судирите со бугарските комитаџии, а добро знаеме кои се тие.
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1314151617 22> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |