IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - неверникот ќе постане ли верник?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

неверникот ќе постане ли верник?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 18>
Автор
Порака
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 18:09
Originally posted by brza brza напиша:

samo koga ke me zamoli,..."svevishniot"!

kako sto pocna da zboruva na MRT, moze i toa ke se sluci...
Кон врв
ZoraNaSlobodata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2008
Поени: 3392
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 18:19
Originally posted by brza brza напиша:

samo koga ke me zamoli,..."svevishniot"!

Ќе гориш во пеколот.
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 18:25
a, shto ti e gajle?,..ti neli ke si uzivash vo,...rajot!намигнување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
ZoraNaSlobodata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2008
Поени: 3392
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 18:26
Незнам дали ќе уживам во рајот,то е дискутабилно
Ама ти како добар неверник,ќе гориш
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 18:33
A ti od kaj znaes deka ke gori , nekoj izgoren da ne ti kazal ili onaka samo posakuvas cisto od zloba neli kako dobar vernik
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 18:38
bash ,..dobro mu kaza!,...ako ne si so nego,...umri,.

..zamisli kakov bi bil,..koga ke "porasne" i najverojatno ke si go vodi narodot ,..so negova volja,..jasno!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 18:40
Za da porasne treba da ima zelba da saka da nauci on misli deka se znae , tolku e negovoto
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 18:42
Originally posted by nelson nelson напиша:

Originally posted by Asya Asya напиша:

Originally posted by butel2 butel2 напиша:

pa ne bas taka, megjutoa prvobitnata zaednica i bila komunizam.... pojakite odele vo lov, slabite sedele doma i rabotele polesni raboti, bolnite ne rabotele, a koga ovie ke se vratele od lov... site dobivale del od ulovenoto

toa i e komunizmot, raboti spored moznostite, zemi spored potrebite

Kumunizmot i komunalizmot nemaat nishto opshto so prvobitnite rodovski zaednici. Vsushnost, komunizmot e utopistichka ideja, i kako takva ne mozhe da bide ostvarliva. A socijalizmot beshe samo laga!

- zosto laga? aj za komunizam da te razberam ,ama za socijalizmot !?

Ne si vo pravo!

Ako velish deka nekoj ne e vo pravo, barem treba da obrazlozhish od shto se sostoi negovata nepravdina. Inaku, tvoeto neosnovano mislenje ni najmalku ne znachi deka sam si vo pravo.

Socijalizmot beshe lazhno bratstvo - edinstvo, lazhna ramnopravnost, opshtestvo na razbojnici, lazhlivci i kradci, koishto se zbogatija so ukradeni imoti i na tugja smetka. Vo toa korumpirano opshtestvo - "lezhi lebu da te jadam", chii posledici denes se povekje od ochebijni, i ovcharot mozheshe da dobie fakultetska diploma so germanski marki i rodbinski ili partiski vrski, i da sedne na pozicija. Zatoa, Makedonija ja vodat kochijashi i ovchari, t.e. nema vistinska inteligencija, i edna MANU se sostoi od kvazi-obrazovani malogragjani, a tie, malkumina dostojni intelektualci i gragjani mozhat na prsti da se izbrojat, no i niv nikoj ne gi ferma. Realnosta potvrduva deka zhetvata od socijalistichkata seidba ja zneeat novite izgubeni generacii. Rodeni i vospituvani vo opshtestvoto na socijalizmot, ovie pokolenija ne dobija nikakva osnova, nikakov koren, nikakva vera, a sledejki go primerot na svoite "vospituvachi", po patot na "lezhi lebu da te jadam" i "site kradat, pa zoshto jas da ne prisvojam tugjo ako mi se mozhe", nikade ne mrdnaa od udobnite domovi na nivnite roditeli - komunisti, koishto od svoite deca napravija duhovni invalidi i nevospitani malogragjani, podobni na sebe.

Изменето од Asya - 26.Јануари.2009 во 18:50
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 19:58
НАЗАД НА ТЕМА!
Do what is right, come what may...
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 21:48
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

... Аристотел, едни од првите свои филозофски дискусии ги пишува токму со идејата да докаже дека нема "Креатор" (и се разбира, подоцна се откажува од таа идеја).

Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

... и се разбира, подоцна се откажува од таа идеја).
Да, откога видел на кого ќе му докажува

A tek 'Platon' shto pishuval ...
(da postirame i po nekoj tekst od "kontra bandata",   da gi razmrdame malku ova teistive ?), a i kako prodolzhenie na diskusijata od 11 strana so Majkl.

СОНОТ НА ПЛАТОН
Во дамнешни времиња соништата биле многу ценети, а Платон бил еден од најголемите сонувачи. Неговиот сон, Републиката, е заслужено ценет, но следнава скоро непозната приказна, најверојатно е неговиот најзапрепастувачки сон, или кошмар:

Големиот Демиургос, небесниот геометар, откако беше расфрлал небројни светови по бескрајната вселена, одлучил да го провери знаењето на оние помали надсуштества, кои исто така биле негова креација и кои биле сведоци на неговите дела.
На секој од нив му дал по малку материја за да ја уреди, исто како што нашите учители по уметност им наложуваат на своите ученици да изрезбарат статуа, или да насликаат слика, ако можеме да ги споредуваме овие мали работи со големите.
Откако ја добил грутката што денес ја нарекуваме Земја и откако ја обликувал како што изгледа сега, Демогоргон помислил дека направил ремек-дело. Си замислувал дека успеал да ја замолчи дури и Зависта и очекувал да го добие највисокото признание, дури и од неговите собраќа. Колку само големо било неговото изненадување кога при претставувањето на неговото дело тие засвиреле со негодување!
Еден од нив, малку посаркастичен од другите, проговорил:
- Навистина си направил јуначки дела! Си го поделил светот на два дела, а за да ги спречиш да коминицираат, си ставил едно чудо вода меѓу двете хемисфери.
Жителите мора да умрат од студ на двата твои полови и да изгорат од жега на екваторот.
Со својата мудрост си направил огромни пустини од песок и секој што патува по нив може да умре од глад и жед. Не можам да им најдам маана на твоите крави, овци, петли и кокошки; но никако не можам да се помирам со твоите змии и пајаци.
Твојот кромид и лук се нешто прекрасно, но не можам да сфатам што те натера да засееш толкав куп на отровни растенија на планетата, освен за да ги отрујат нејзините жители.
Понатаму, ако не грешам, си направил околу 30 различни видови на мајмуни, значителен број на кучиња, а само четири или пет раси на луѓе.
Мора да признаеме дека на луѓето им го подари талентот што го нарекуваш Разум, но толку лошо го користат што слободно можеш да го наречеш Лудост.
Покрај тоа, изгледа дека баш и не ти е многу грижа за ова двоножно суштество затоа што си го оставил со многу малку средства за одбрана; си го направил подложен на многу болка, а си му дал малку лекови; си го направил со мноштво страсти, а со премалку мудрост и разумност за да им одолее. Се гледа дека не ти било баш по ќеиф да има поголем број од овие животни на Земјата истовремено.
За една година малите сипаници можат да збришат една десеттина од овој вид, а другите болести можат да ги заразат изворите на живот на останатите. И на крај, како ова и да не беше доволно, работите си ги распоредил така што половина од оние што ќе преживеат ќе бидат зафатени судејќи се или сечејќи си ги главите. Да, тие мора вечно да ти бидат благодарни, а јас морам да признаам дека си направил вистинско ремек-дело.
Демогоргон поцрвенел. Сфатил дека во неговото дело имало многу морално и физичко зло, но сè уште верувал дека тоа содржи повеќе добро од лошо.

- Лесно е да се наоѓаат мани- рекол- но, мислите дека е многу лесно да се направи животно коешто имајќи разум и слободна волја, никогаш нема да ја злоупотреби својата слобода? Или дека при засадување на десет илјади растенија е лесно да спречиш некои да имаат штетно дејство? Сметате ли дека со одредено колишество на вода, песок и кал можете да направите топка без море или пустина?

- А што се однесува до тебе, мој потценувачки пријателе, мислам дека ти си ја направил планетата Јупитер. Ајде сега да видиме што си направил ти со своите големи прстени и долги ноќи и четири месечини за да ги осветлуваат. Ајде да ги погледнеме твоите светови и да видиме дали нивните жители се оперирани од глупавост и болест.
Неговите пријатели ја погледнале планетата Јупитер и наскоро почнале да му се смеат на потценувачот. И креаторот на Сатурн си го добил заслужениот дел од потсмевањата, исто како и креаторите на Марс, Мерк*р и Венера.
Смеата и постмевањата го беа достигнале својот врв кога вечниот Демиургос побарал да се смират:
- Во вашите дела има и добро и лошо, затоа што вие имате многу разбирање, но истовремено ви недостига совршеност. Вашите дела ќе траат само неколку милијарди години, а за тоа време вие ќе научите многу повеќе и ќе моделирате многу подобро. На мене останува работите да ги правам совршени и бесмртни.
- Како нас? - праша Демогоргон.
Демиургос се намрштил и Платон се разбудил.
Или не?
-------
Објавена во 1756 година, оваа приказна го искажува ставот на Волтер дека тоа што ја создало Земјата и целиот сончев систем можеби и не било толку совршено. Нормално, во тоа време, Волтер не ни помислувал јавно да богохули. Затоа, под маската на еден сон, ги искажува своите идеи. Сигурно претпоставувате, оваа приказна не го направила многу популарен во црковните кругови.
http://www.agora.org.mk/napis.asp?lang=mac&rubrika=7&id=259&vlez=rubrika

Изменето од Marko sk - 26.Јануари.2009 во 21:55
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2009 во 06:52
   Интересен сон, кошмар

Така е кога демиургот и се создено се набљудува од овоземна преспектива преку падот и немокта. но ако погледнеме одозгоре, со очите на семокниот Бог откриен во Неговиот единороден Син ќе видиме друга реалност.

Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2009 во 07:56
Само една забелешка сакав да дадам на претходен одговор што го добив од Златник...
Аристотел таа своја теза не ја докажувал некому, туку на самиот себе си. И бил упорен во идејата да докаже дека нема Креатор... за на крајот да се убеди самиот себе си дека има и да се откаже од претходните свои тези.
Нема потреба од "фолирање" тука...
Do what is right, come what may...
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2009 во 09:19
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

Интересен сон, кошмар

Така е кога демиургот и се создено се набљудува од овоземна преспектива преку падот и немокта. но ако погледнеме одозгоре, со очите на семокниот Бог откриен во Неговиот единороден Син ќе видиме друга реалност.

Sigurno primetuvash deka tekstot e koncepiran na starogrchkata mitologija, kade ima eden vrhoven i povekje potchineti bogovi, taka da aluzijata shto ja dade so nashiot segashen Bog ne drzhi, odnosno, celta na Volter ( eve kje doobjasnam) e ukazhuvanje deka Nadezhta pred se treba da ja gledame vo materijalniot progres ( Esej za moralot). Sepak zboruvame za ovozemniot zhivot, neli ?

Inaku, tekstot go postirav kako edno prodolzhenie na diskusijata so Majl, koj gi prezentirashe mistichnite patuvanja na Svedenborg, kade beshe potencirano deka bil respektiran od mnogu intelektualci i sl, pa rekov, ajde koga sme kaj znachajni lichnosti, Volter sekako e eden od najznachajnite.

Koga vekje sme kaj ovoj period, treba da se potencira deka pochnuvajkji so Frensis Bekon pa se do Volter ( vidi na temata: Samo ljubovta e vistina, za Filozofii na istorijata - Volter), se postavi teoretskata osnova na prosvetitelstvoto vo Evropa i ( bi rekol) beshe edna realna filozovska podloga - koncept za istorisko najavuvanje na nastanite shto sledea: Francuskata borzhuaska revolucija - koja definitivno ja odvoi crkvata od vlasta, i ne samo toa, tuku se postavija temelite na demokratskite opshtestveni sistemi koi, podocna vo poln zamav se prifatija shiroim svetot - so shto pochna vistinskiot progres na choveshtvoto vo site sveri....znachi: zboram za FAKTI, za ISTORISKI FAKTI ..mislam deka sega sum pojasen !

PS. Iako i demokratskite sistemi se imperfektni po mnogu neshta ( zloupotrebi), sepak, tie se daleku podobri otkolku Carskite ili Kralskite sitemi - robovladetelstvo, kade crkvata carevite gi proglasuvala za Bozhji pomazanici, a narodot bil bezglasna bukva, koj ednostavno nemal ni teoretska shansa da zeme aktivno uchstvo vo gradenjeto na opshtestvata vo koi zhiveel.
Samo so demokratskive koncepti*, obichniot chovek, preku sistemot na delegati - pratenici koi samiot gi izbira, posredno upravuva so sistemot, i , ako nishto drugo, barem mozhe slobodno da go iskazhe svojot revolt, da promeni nekoj zakon.
Glasot na javnosta ( konechno i zasluzheno stana i te kako silen korektiv za sekoja vlada, a ne kako shto uchi verata i Biblijata, pokornost na zakonite - doneseni od chovekot, sade pokornost i pokajanija...KAKOV GLAS NA JAVNOSTA, KAKOV KOREKTIV, zatoa 18 veka od nashava era se chmaelo - so svekji i kandila se osvetuvale, kralevi i carevi - bozhji pomazanici - nezamislivi koljachi, pr. Vasilie II osakatil 15 000 makedonci...kade bila crkvata, nejze ne ja interesiraat ovozmemite raboti, a ja interesira narodot da bide veren i da go uchi da bide pokoren na despostkite vlasti ...nejse, a sl primer e mnogu ilustrativen: telefonot koga se izmislil, t.e. nekolku decenii podocna, mislam 20 ili 30 god od minatiot vek, koga nekoj grchki episkop slushnal glas na slushalkata - izvikal: Ova e gjavolska rabota i ja prokolnal taa naprava...kako i monogu drugi sluchki...tuku da nego devalviram postov so prezentiranje na vakvi primeri !

Fakt e deka samo so implementiranje na nauchnite soznanija izdrzhano odime kon gradenjeto na pohumano opshtestvo, kon vistinski progres i spravuvanje so elementarnite nepogodi i t.n. Seto ova ubavo e sroicheno vo citiraniot post na temata za Vistinata, kade go prezentirav mojot stav, t.e. toa e stav - koncept na Kant, deka vo razvojot na chovekovata misla, od najranite pojavi na organizirani zaednici pa se do denes, postoi kazualna vrska vo fazite na razoj na chovekovia misla koja odi: Od sueverie kon nauka, a vo fazite na istorijata : od svoevidna teokratija kon republikanizam pa se do demokratija. http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16724&PN=2

---
* vo demokraskite opshtestva, sistemi i koncepti irelevantno e dali individuata e vernik ili nevernik, tuku poentata e stavena na opshtestveno nivo. Versko- crkovnite faktori i normi se distancirani - marginalizirani vs instituciite na sistemot - koi od svoja strana postavuvaat poinakvi i poprogresivni normi koi ja definiraat opsh. svest - koja pak direktno se reflektira na individuata), so shto se ovozhmozhi trkaloto na civilizaciskiot i materijalniot progres vo poslednive dva veka da se zadvizhi so pogolema brzina vo skoro site sveri na chovekovoto bitisuvanje...

Изменето од Marko sk - 27.Јануари.2009 во 11:53
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2009 во 15:41
Отвараш многу убава тема, Марко. Сега немама можност но ке се обидам да напишам понатаму нешто.

п.с Предходната забелешка не ја сфакај како критика, туку едниставно само како коментар.
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 18>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.